- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 10***(X) "Zen 6" (AM5)
- Milyen TV-t vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Hobby elektronika
- TCL LCD és LED TV-k
- Kompakt vízhűtés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
wassermann
Topikgazda
válasz
weinmaker #41847 üzenetére
"... a windows 10-et is feltettem. Kár volt, mert majdnem fullon megy a proci tőle, és így nem sok értelme van, nem erre való ez a gép, bár nekem egyelőre csalódás ..."
Ez tipikusan az a helyzet, amikor egy használt PC vagy noti jobb lett volna! A Raspberry-k pici, olcsó, fejlesztésre, építésre, hobby-ra szánt kártyagépek, nem x86 (PC) kategória :-(
-
weinmaker
őstag
Meg tudjátok mondani, hogy miért nem megy bootoláskor tovább a színes (szivárványos kocka)képen. Ha kiveszem a kártyát, akkor bejön a raspberry alap képernyő és várja a boot eszközt. Ha ekkor teszem be a kártyát, akkor továbbmegy és bejön ez a színes kocka és ott vége. A legszebb, hogy ez az azután van, hogy már egyszer erről felállt a rendszer amikor telepítettem, majd a beállítások és frissítések után kért egy restartot és ennyi. De ilyen volt már olyankor is, amikor kiírtam kártyára egy új rendszert és ugyanezt játszotta el. Kezdünk egyre kevésbé barátok lenni, pedig tegnap kíváncsiságból még a windows 10-et is feltettem. Kár volt, mert majdnem fullon megy a proci tőle, és így nem sok értelme van, nem erre való ez a gép, bár nekem egyelőre csalódás, mert amire akartam semmire sem sem jó (ez túlzás, de így van).
-
bacsomarton
tag
válasz
bacsomarton #41844 üzenetére
Természetesen, miután tegnap órákat szenvedtem vele, most az üzenet elküldése után nem sokkal sikerült rájöjjek...
Akit esetleg érdekel:
Jack unmute && 100%
pactl set-sink-mute 1 0 && pactl set-sink-volume 1 100%HDMI unmute && 100%
pactl set-sink-mute 0 0 && pactl set-sink-volume 0 100%HDMI-Jack váltás
pacmd set-default-sink 0 (vagy a 0 helyett 1 a Jack) -
bacsomarton
tag
Sziasztok!
Nemrég frissítettem egy tavalyi telepítést és sajnos az audió rendszer csere miatt két parancs, amiket gyakran használok, már nem működik. Elég sok időt töltöttem tegnap keresgéléssel, de sajnos nem találtam rájuk megoldást. Esetleg tudna valaki segíteni abban, hogy mi az új pulse audió kompatibilis módszer ezekre?
Hang kimenet csere Headphone-ról HDMI-re:
amixer cset numid=3 2
(+ még mahináltam az .asoundrc file-al is, de ugye az sincsen már meg)
Némítás feloldás és a hangerő maximumra vétele:
alsactl --file ~/.config/asound.state restore
(hiába mentem el a beállításokat a store paranccsal, nem jön vissza semmi sem a restore -al)
Minden választ előre is köszönök!!! -
sztanozs
veterán
válasz
weinmaker #41842 üzenetére
ott a válasz kettővel utánad
felraksz egy rasbiant (vagy raspberry os néven fut?) és telepíted a dockert. majd felrakod a volumio és qbittorent dockereket és voilaMivel ez elég rétegigény (és ugye nem találtál konkrét választ googölözéssel?), így elég kis eséllyel csinált más is pont ugyanilyent. Kezd el és tegyél fel kérdést, ha útközben elakadtál.
-
sztanozs
veterán
válasz
oOKitsuneOo #41839 üzenetére
elméletileg igen, gyakorlatilag nem ajánlott:
https://wiki.debian.org/Migrate32To64Bit
Persze ez még x86-ra íródott, de kb ugyanez ARM-on is.Illetve úgy néz ki az új kernelek már mindkét módban be vannak fordítva és van egy config switch hozzá:
https://www.sindastra.de/p/1345/switch-your-raspberry-pi-to-64-bit-kernel-raspbian/ -
oOKitsuneOo
tag
Sziasztok, lehetséges egy belakott rendszeren cserélni a kernelt 32 ről 64 bitre?
-
Polemius
senior tag
Tud valaki egyszerű megoldást arra, hogyan tudnám beállítani, hogy a wifi csatlakozás mellett Acces Pointként is aktív legyen a gép?
Találtam egy olyat, hogy RaspAP, de ezzel az a gondom, hogy már fent van egy lejátszó, aminek van webgui-ja, és feltételezem, hogy kiütnék egymást ha rátelepíteném.
-
vpanangin
senior tag
Helló mindenkinek!
Segítséget szeretnék kérni!
Pi 4-en OS frissítés után megszűnt a hang a HDMI-vel összekötött monitoron. Mi történhetett? Másfél évig jó volt.
Előre is köszönöm válaszaitokat.
-
weinmaker
őstag
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne, hogy meg lehet-e oldani, hogy egy raspberryn menjen folyamatosan a volumio, és mellette fusson egy torrent kliens?
Az utóbbi napokban volt némi ámokfutásom a témában, és gondoltam, hogy megpróbálom a saját topikjában, nem az audio részt szemetelem tele. -
Pubihun
újonc
Szia 0519.
Bocs, egy kicsit eltűntem, de a próbléma helyre állítása még mindig aktuális. Libreelec op rendszert használok, de a boot konfigurációs fáljban nem eszközöltem semmilyen beállításokat. Eddig a régi tv-nél nem volt rá szükség. Simán feltelepítettem a libreelcet az sd kártyára, be a PI-be, tv-re ráköt és már gyakorlatilag ment is. Most is ezt tettem, de az LG tv-vel valahogy nincsennek jóban. Úgy érzem hogy annyi lehetőségem van, hogy bekapcsolom rajta a wifi-t a régi tv segítségével és utána telefonról fogom tudni irányítani. Vagy valami javaslat?
Köszi szépen! -
azbest
félisten
A dvi teljesen jó. Hdmi-dvi kábellel kösd akkor össze. Az irányfüggetlen.
#41827Keem1
jaja, egy aktív átalakító áramkör kell dolgozzon benne, ami egyikről a másikra csomagolja át az adatcsomagokatA dp++ (amikor hdmi jelet is ki tud adni a dp port) is van áramkör, hogy jelszintet illesszen, mert más feszültségekkel dolgozik a kétféle kimenet. De az sokkal egyszerűbb, mint az átcsomagolás. Létezik persze dp-hdmi irányban is átcsomagolós aktív átalakító, ami olyan készülékekhez kell, amikor nem tud egyáltalán vagy nem tud olyan fajta hdmi jelet kiadni a gpu, mint amilyen kell. Pl intel gpu-k 10gen prociig csak hdmi 1.4-et tudnak, de displayport kimenetéről aktív átalakítóval lehet csomagolni hdmi2.0-t belőle.
-
Keem1
veterán
válasz
azbest #41826 üzenetére
#41824 kutga:
Így van, pontosan. A DP++ (DP alternate) átviszi a HDMI jelet is (a két jelet együtt, tehát nem kell konvertálni), így ha egy DP++ aljzatba (átalakítóval) egy HDMI kábelt dugsz, akkor működni fog (épp azért, mivel ott van a HDMI jel is).
De a HDMI nem tartalmaz DP jelet, azt egy aktív átalakítóval konvertálni kell.Elnézést, nem azbest számára akart válasz lenni, csak idézni akartam
-
azbest
félisten
nem mindegy. Szinte biztos, hogy nem találsz megfelelőt. Legalábbis nem olcsón.
A legtöbb kábel az dp -ről hdmi irányba konvertál. Nem felcserélhető irányú, úgy nem működik, hogy hdmi kimenet jelét akarod dp monitorba küldeni.
A hdmi-ről dp-re átalakító egy ismertető jegye lehet, hogy külön tápot is kell neki adni. Például ez [link]
Ha van azon a monitoron vga bemenet, hdmi - vga átalakítót sokkal olcsóbban is találsz.
-
kutga
félisten
Hölgyek /urak!
RPI3-at kötnék össze DP monitorral, mindegy milyen HDMI -DP kábelt veszek hozzá?
-
kopogo
tag
Helló raspberry 4 mind két hdmi-t lehet egyszerre használni?
-
-
zsolt008
tag
sziasztok,
talán fura kérdés: ugye r.pi-vel lehet telekom tv go és/vagy vodafone horizon go adásokat tv-n nézni? (a webes adásra gondolok)
köszi a választ
-
válasz
bwin.party #41814 üzenetére
Nem lehet, hogy valami biztonsági beállítás miatt nem kap címet a routertől? Pl. mac filter. stb... Nézd meg a routeren kap-e címet.
Grafikus felületen, a fájlkezelőben tudod módosítani a mappák/fájlok jogosultságait. Ugyanúgy, ahogy a Windowsban. Jobklikk a módosítani kívánt mappán/ fájlon, Tulajdonságok. Az új ablakban pedig a jogosultságok fülön tudod eltekerni a beállításait.
A qbittorrent GUI alkalmazásként fut nálad? Csak a pi user létezik a rendszereden? Kicsit konkrétabban kéne kérdezni. Pontosan mihez mikor nem férsz hozzá? Legalább azt áruld el milyen fájlrendszerre van formázva a külső lemez!
Itt elég részletesen írnak a beállításáról, szóba kerülnek a jogosultságok, csoporttagságok is.
-
bwin.party
aktív tag
Sziasztok!
Kisebb kihagyás után előkaptam a Raspberry Pi 3-at.
Az első indítás után az SD kártyát laptopon leformáztam és egy friss rendszert, az új Raspbian-t telepítettem fel. Az első tapasztalatom, hogy az ethernet hiába jelzi világítással, érzékeli a kábelt, mégse megy az adatforgalom. WiFi-vel megoldva ez a gond, nem para. A másik, hogy hülye vagyok a cucchoz. Pl.: nem tudom a felhasználói engedélyeket beállítani. Van egy külső winchesterem, 3.5-es Axagon külső házban van és ő nagyon megérte az árát.
De pár perc után leáll, ha nincs használatban. Torrentezés lesz a végcél, ehhez már egy qbittorrentet feltelepítettem rá. Van VNC is, hogy távolról elérjem.
A jogosultságokat hogyan tudom legkönnyebben elérni? Elég sokszor azt írja ki, ha új mappát hoznék létre, vagy qbitban beállítanám a letöltés helyét, hogy engedély megtagadva. Ja qbitban a diszket sem látom csak az asztalon. Talán nem jól csatoltam fel, de próbálkozom. Mondom, tetszik a cucc, bánom, hogy 1.5 év után kezdtem el foglalkozni vele.
-
válasz
scream #41812 üzenetére
Csak érdekességképpen a két difi:
After=network.target
Nem várja meg a hálózati kapcsolat beállítását az induláskor. Viszont még a hálózati rendszer leállítása _előtt_ leállítja a szolgáltatást, így biztosan nem fordul elő, hogy még használná, de már nincs hálózat.
Wants=network-online.target
Addig nem indul el, míg fel nem áll a hálózat.Ezért érdemes egyszerre használni a kettőt a service fájlban:
After=network-online.target Wants=network-online.target
Csak kíváncsiságképpen: Miért nem fstab-al csatolod fel? -
azbest
félisten
válasz
sztanozs #41808 üzenetére
jaja, ha jól emlékszem a /etc/sudoers.d mappában van az a konfig, ami pi user jelszó nélküli adminra váltását adja.
Nem is nagyon értem a többiek problémáját. Simán lehet mindent állítani. Akár azt is, hogy a root-an is legyen jelszava vagy be tudjon lépni vagy azt is hogy más user legyen admin.
Ha jól emlékszem nemrég, amikor másik felhasználót hoztam létre arra kellett még figyelni, hogy minden csoportba tegyem be az új felhasználót is, amiben a pi is benne van, hogy mindent elérjen. Én egyébként a titkosított homehoz hoztam létre egy új usert, mert olyan helyen terveztem hagyni egy pi-t, ahol más is könnyen hozzáférhetne az sd kártyához és kellemetlen lenne, ha ki tudná olvasni a kódolatlan fájlrendszert
-
0519
senior tag
-
pl.: a pi felhasználó /home/pi alatt garázdálkodhat, a root a / alatt (is).
belépsz a pi-vel nyitsz egy root terminált (jelszó nélkül) és szétcseszheted az egész rendszered haúgyvan. Most azt ne nézzük, h miért tennéd - mondjuk véletlen
Ezzel szemben pi a saját terminálján keresztül nem tud firkálni a /-be.
Ezért (is) kellene (szerintem) root jelszó -
scream
veterán
Hali!
Kis segítséget kérnék...
Eddig az előző Pi-kkel SMB-n keresztül csatolvam fel a NAS-on megosztott mappákat, most NFS-sel próbálkozom, de sehogy nem akar menni automatikusan - start után elfailel, mert nem látta online a target-et, bármivel is próbálkoztam a .mount file-ban az opciókkal varázsolni.
Van esetleg valakinek működő template-je hozzá?
-
válasz
Polemius #41801 üzenetére
Természetesen. pl. usermod -l Béla pi parancs kiadása után már Béla-ként éred el az eddig pi felhasználót.
Bruteforce-olni mindent lehet, de ahhoz valamilyen módon hozzá kellene férni valamelyik szolgáltatásához. Persze elképzelhető, hogy a belső hálózaton keresztül valaki próbálkozik, de... És ez elég nagy de! Ha valaki bejut valamilyen módon a belső hálózatodba, nem a pi felhasználó átnevezése fog segíteni a biztonsági problémádon. Kívülről meg eleve nem engedsz el elérni olyan szolgáltatást, amire a pi user is bejelentkezhet. Legyen az ssh, ftp, vagy bármi más.
A pi is csak azért fér hozzá, mert benne van a sudoers-ben. Hiszen a kezdők így könnyen boldogulnak, és alapból kell egy emelt szintű user. Aki jobban átlátja, az úgy is eltekeri a beállításokat a saját ízlése(paranoiája) szerint. Annyira nem veszélyes dolog, hogy kitöröld, vagy letiltsd ezért. Gyakran a szolgáltatásokat a pi nevében futtatják. Ha letiltod a pi user-t, akor ezek a szolgáltatások sem lesznek hajlandóak elindulni, te meg csak pislogsz, hogy mi történt. Az átnevezésével is át kell nyálazd a konfigurációs fájlokat, ahol eddig meg volt adva a pi user, ott is át kell írni pl. Bélára. Amíg nem látod át mi miért fut, hogyan épülnek egymásra, ne kövesd gépiesen az olyan leírásokat(parancsokat), amiknek nem látod át a következményeit.
-
Polemius
senior tag
"egy új user létrehozásakor, vagy a véletlenül törölt pi user létrehozásakor megadhatod az user id-t, aminek egyeznie kell a régivel. pl. sudo useradd -u 1000 Béla"
Valahogy át is lehet nevezni usert?
Egyébként ahogy olvasom, azért javasolják, hogy ne egy default user név legyen, amit aztán bruteforceolni lehet.
Azon gondolkodom, hogy mi van, ha csak letiltom (úgy látom, Lockolni is lehet usert, nem csak törölni), és másik userrel használom.
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 10***(X) "Zen 6" (AM5)
- Milyen légkondit a lakásba?
- Háztartási gépek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Milyen TV-t vegyek?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Diablo IV
- Hobby elektronika
- További aktív témák...
- HP Compaq Elite 8200 - TÖBB DARAB/TÍPUS elérhető!
- HP Compaq Elite 8300 - TÖBB DARAB/TÍPUS elérhető!
- ÚJ ASUS B550 AMD RYZEN 7 5700X GAMER ERŐMŰ PC 32Gb RAM 1.0TB SSD NVIDIA RTX 3070TI 8GB DDR6 2ÉV GAR!
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! I3 10100F / RTX 2060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Bivalyerős gamer/workstation PC RX 7900 XTX + Ryzen 9 + 64 GB RAM!
- Samsung Galaxy A05 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 55C3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! GIGABYTE GA-Z170X-UD3 Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- LG 38GL950G-B - Ívelt Nano IPS / 3840x1600 / 175hz 1ms / G-Sync Modul / FreeSync / HDR 400
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest