Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Nisida

aktív tag

válasz Munkas #9633 üzenetére

A fenti problémában vagyok én is annyival megfejelve, hogy az SSD-s is betelt. Nekem létfontosságú a folyamatos rendelkezésre állás ezért én a köv. megoldást választottam:

- 1 SSD régi felhasználó progiknak (250 GB)
    - 1 SSD új csak a rendszernek. (128 vagy 250 GB)
    - 1 db régi 2 TR WD red adatnak amelyet alaplapon lévő Marvell-el RAID 1-be rakok egy új 2 TR WD red-el.

+ 4 db új / használt 2 TR WD red RAID 5-ben hatsó tárnak külön rackbe. Ez így 7 TR.

Emelet van 2 db 1 TR régebbi amiből az egyik rendszer backup a másik adat backup.

Ez kicsit túl biztosítottnak tűnik de van 1 -1 hideg védelem villám és egyéb helyzetekre , van 1 forró RAID 1 a napi munkához a lemez problémákra , és van egy RAID 5 tömb állandó elérésre minden munkának, adatnak lemez hibák, adat sérülések esetére ami külön hálózaton kapja az elektromosságot így ez még villám , feszültség problémák esetén is megoldás lehet.

Ennek ellenére a javasolt szalagos,megoldás lehet bár azt tudni kell, hogy új marha drága a régebbi használt LTO-2 (max. 400 GB) talán már az LTO-3 elérhető de legalább 2 db legyen mert a HP, stb. ezeket cseréli szokta és nem javítja. Ami csak új árban megy és az 300e -nél kezdődik. A kettő azért kell , hogy ha éppen megdöglik a meghajtó - ami azért nagyrészt viheti magával a szalagot is - legyen mivel vissza tölteni, menteni. Mert adott esetben 2 hónapba is beletelik mire tudsz egy épkézláb másik meghajtót szerezni.

DAT szerintem felejtős túl kicsi. + 1 db jó fenntartási idejű UPS is kell.lásd. lent.

Az egyetlen hátránya szalagosoknak a kellék anyag ellátás és a lassúsága. 200GB kb. 6 óra alatt ír fel és ezalatt nincs hiba lehetőség , áram kimaradás mert akkor lehet újra kezdeni vagy görcsölni a fileok válogatásán.

Vagyis amit leírtál az tökéletesen működik de valaki régebben írta a RAID nem "backupnak" való vagyis RAID mellé is kell backup! A szoftver vs. hardveres RAID-nél már mások leírták de én inkább hardvereset választanám persze ez a géppel végzett munka szerint változhat ha van elég CPU teljesítmény - ami van - akkor csak az a kérdés mennyire szükséges a feladatokhoz. Ha nem létkérdés akkor jó lehet a szoftveres is.

Új hozzászólás Aktív témák