- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Apple asztali gépek
- Projektor topic
- Fujifilm X
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- OLED TV topic
- Milyen processzort vegyek?
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
dabadab
titán
válasz
BTminishop #12399 üzenetére
Pont az történik, amit látsz: egymást hívogatják a megadott objektumok.
A Pacman CollideWith() metódusa meghívja a Monster HitBy() metódusát, az meg a Pacman Die() metódusát.
Tipikus circular dependency.
-
Csaby25
őstag
Sziasztok!
Programozással szeretnék foglalkozni a jövőben.
Jelenleg számítógép összerakással foglalkozom egy relatíve nagyobb cégnél.
Autodidakta módon tanultam java-t és python-t, illetve van egy minimális gyakorlati tapasztalatom python-ban (odoo-n belül ). Viszont nem sikerült komolyabb saját projektet készítenem időhiány miatt.
Most (1-2 év kihagyás után) úgy érzem lenne több időm ilyesmire.
A kérdés az, hogy mire érdemes időt fordítanom ami hosszútávon kifizetődő.
A terv az lenne, hogy tanulni meg saját projektet készíteni, illetve bedolgozni cégnek.
Csak akkor szeretnék full time-ban ezzel foglalkozni (lemondani a jelenlegi állásomat), ha legalább 280k-t megkeresnék havonta.
Szerintetek ez mennyire kivitelezhető terv, illetve mibe vágjak bele?
Nyitott vagyok mindenre ami hozzásegít a fent említett tervemhez.
Ha web akkor milyen keretrendszer?
Ha android akkor java, vagy inkább kotlin?
Illetve van még a microsoft vagy ios fejlesztés (c++, c#...)Köszi!
-
K1nG HuNp
őstag
inkabb megy privatba -
kovisoft
őstag
válasz
K1nG HuNp #12392 üzenetére
Okozhatja még inicializálatlan változó használata is vagy valamilyen random felülírás (pl. túlcímzés egy tömb írásakor). Ilyen esetben előfordulhat, hogy egyik rendszeren elszáll, egy másikon nem, sőt akár ugyanazon a rendszeren is egyszer elszáll, máskor meg nem. Nem tudsz bemásolni valami módosított kódot, ahol megváltoztatod pl. a változó- és függvényneveket?
-
Domonkos
addikt
válasz
K1nG HuNp #12392 üzenetére
Gondolom valami off-by-one hibad lehet, vagy alignment, vagy padding. Ennyibol en arra gyanakszom, hogy mas meretu darabokat foglalgat a malloc es amikor egyszer rossz helyre hivatkozol, akkor az egyik rendszeren veletlenul az is allokalva van, a masikon nincs.
Amugy, tanulj meg debuggolni! -
K1nG HuNp
őstag
Hali!
Mi lehet a gond, mit keressek a kódomba (C) ha az szépen lefut windowson, linuxon meg dob egy SIGSEV-t..
Nem szívesen másolnám be ide a cuccost mert megtalálja a tanár plágiumkeresője.
Elég sok pointerrel dolgozom, ott működik valami másképp linuxon és windowson? -
martonx
veterán
válasz
bandi0000 #12389 üzenetére
Ez nem a telhetetlenségről szól. Én Szegedről indultam, és az NNG a mai napig úgy reklámozza magát Szegeden, hogy ők itt is pesti béreket adnak, de ez rohadtul nem igaz.
Vidéki garázscégeknél arcpirítóak a fizetések, nagyobb multiknál (vidéki lerakataiknál) "csak" 30-50%-kal maradnak el a pestiektől.Ráadásul jellemzően vidékre a szar favágó munkákat küldik, ezért is írtam, hogy szakmailag se érdemes vidéken szerencsétlenkedni
Éppen tapasztalatot se tudsz olyan jól gyűjteni, mint pesten.
-
bandi0000
nagyúr
Tudna valaki segíteni?
Most kezdtem el tanulgatni a webfejlesztést, és a SlimFramework tutorial-át csinálom, viszont most kaptam egy kis hibát, amit még nem tudok értelmezni:
Fatal error: Using $this when not in object context in index.php on line 26Lényegében úgy haladok mint a tutorialba, de csak nagyjából értem az angolt, vagyis nagy részét megértem, de néha elsiklok 1-2 fontos dolgon, valószínűleg most is így van
A kód egy részlete:
$app = new \Slim\App(['settings'=>$config]); // hozzáadtuk a beállításokat
$container = $app->getContainer(); // Dependency Injection Container hozzáadása
$container['logger'] = function($c) { // Monolog használata az alkalmazásban
$logger = new \Monolog\Logger('my_logger');
$file_handler = new \Monolog\Handler\StreamHandler('C:/Users/bandy/Desktop/Slim/src/public/logs/app.log');
$logger->pushHandler($file_handler);
return $logger;
};
$this->logger->addInfo('Something interesting happened'); // összes hiba egy log fájlba kerül
$container['db'] = function ($c) { // Adatbázis létrehozás
$db = $c['settings']['db'];
$pdo = new PDO('mysql:host=' . $db['host'] . ';dbname=' . $db['dbname'],
$db['user'], $db['pass']);
$pdo->setAttribute(PDO::ATTR_ERRMODE, PDO::ERRMODE_EXCEPTION);
$pdo->setAttribute(PDO::ATTR_DEFAULT_FETCH_MODE, PDO::FETCH_ASSOC);
return $pdo;
};
$mapper = new TicketMapper($this->db); // Útvonal létrehozás -
bandi0000
nagyúr
válasz
GreenIT #12383 üzenetére
Én mint kezdő programozó...
Javascript nem annyira nehéz nyelv szerintem, tehát az alapokat könnyű megtanulni, inkább a sok féle technika/konvenciót nehéz elsajátítani, OOP stb hogy a program/kód olyan legyen amiért fizetnének is
Tehát szerintem nem a nyelveket nehéz megtanulni, hanem a hozzájuk kötődő elvárásokat, hogy hogyan épüljön fel
+ al algoritmikus gondolkodást se lehet tanulni, nagyon sokan buktak meg olyanok az egyetemen akik megcsináltak pár weboldalt, de mikor valami komolyabb jött C++/C# ahol gondolkodni is kellett már el is füstöltek -
GreenIT
tag
Inkabb kuln irom, talan onallo tema lehet, ha mar a programozok jovoje is felmerult:
Meg egy dolog, amit furcsallok, hogy vannak "boldog" nyelvek, mint pl. java vagy javascript, amik korabban marginalisnak szamitottak, de most valahogy rengetegen megelnek belole, mikozben a korabbi html vagy php programozoktol mar elvarjak, hogy elgalabb feltucatnyi mas, kapcsolodo programozasi nyelvhez is ertsenek.
Tehat egyik oldalrol a "programozo" az egyszer egy egyszeru automata, amelyik megtanult egy programozasi nyelvet, es a kapott feladatokat abban kepes kodolni, a masik oldalrol egy univerzalis eszleny, aki kepes kulonbozo programozasi nyelvek, logikak es szabelyok szerint univerzalisan gondolkodni.
-
GreenIT
tag
Igazabol tegnap akartam megkerdezni, csak nem tudtam belepni valamiert:
Tudna valaki segiteni, hogy mitol fugg egy programozasi nyelv sorsa?
Jo paran gondolom ravagjak, hogy vannak "tradicionalis" nyelvek, na de azok korul is jo par az enyeszete lett, alig nehany maradt meg, sot nemelyik mar a sokadik atvaltozasan van tul, igy kerdeses, hogy lehet-e az indulo nyelvenek tekinteni. (Allitolag a python is egy nagy megujulast/valtast el at a 3-as verziotol, van, aki szerint szakadni fog, mert tulsagosan sokoldalu)
Ami szamomra igazan meglepo, olyan nyelvek,mint pl. Prolog vagy Lisp szinte eltuntek, mikozben a mesterseges intelligencia fontossaganak es jovobeni kizarolagos szerepenek hangsulyozasa allandoan teriteken van.
Vagy gondolok a sgml es hasonlok megjelenesere, amiket ugy aposztrofaltak, mint a modern kori lexikonok es szotarak nyelve, ehhez kepest szinte pillanatok alatt marginalissa valt a hasznalatuk.
-
GreenIT
tag
válasz
Jim Tonic #12379 üzenetére
Igen, egy volt evfolyamtarsam is orjongott ket evtizede, hogy szinte egyik evrol a masikra a szabolcsi almait csak 8 Ft-ert akartak megvenni, hogy az csak lenek valo - azutan rajott, hogy a le az almabort jelent, amit nyugat-europai orszagokban jobb aron lehet eladni, mint itt a sort es bort.
-
petyus_
senior tag
-
bandi0000
nagyúr
Hát akkor kb mindenki ugyan azon a véleményen van, csak kérdéa hogy mennyire lehetséges megvalósotani, fizetés annyira nem érdekel még, mert első pár évben a fejlődés a cél, de tartok tőle hogy hiába van kikiáltva ez a szakember hiány, amit részben el se hiszek, mégse lesznek akkora fizetések mint amilyen elvárható lenne
Pl. Sok ismerősöm futárkodással/autó bolti eladással 2-3 kilót megkeresi, azt gondolná az ember hogy majd diplomával , alap tudással ezt megkapja egy programozó is, de azért kétlem
-
válasz
bandi0000 #12368 üzenetére
Ha a szakmai szempontból kérdezed: én 40 leszek, és már elkezdtem a lassú irányváltást. A programozás marad, de igyekszem ezt a saját pecsenyémben csinálni, munkában csak a nehéz kihívások maradnak. Később ez még látványosabb lesz, nyilván.
Egyéb szempontból: nem bízom én sem a nyugdíj-rendszerben, és eleve nem akarok majd 70 évesen melózni. Nem is lenne valószínűleg értelme. Igyekszem én is arra menni, hogy ha lehet, akkor 55-60 körül már kellő szabadságom legyen a munkában. -
bandi0000
nagyúr
Tartanék egy kis közvélemény kutatást, miszerint ti, hogy képzelitek el a jövőtöket, abból a szempontból, hogy 65+- év a "nyugdíj" korhatár
Már egy ideje gondolkozok azon, hogy 60 évesen nem tudom hogy mennyire képes még egy programozó ellàtni a feladatát, tehát pl nem tudom elképzelni magam hogy nyugdíj elött pár évvel még mindig programozok, és amennyire tudom, mindenhol a fiatalokat keresik azért, nyilván pár emberből lesz főnök pl de az nagyon kis százalék vagy nem?
-
asuspc96
senior tag
Hello,
Domain nevet mindegy, hogy melyik oldalon regisztrálom be ?
Vagy van azért jelentős különbség a szolgáltatásaik között ?
Hol érdemes megtennem ? -
-
Gyula84
veterán
hali
a pirossal jelölt sorban látjátok a 1820-t?
ez egy eeprom memóriából kimentett tartalom egy autós rádióból
1820 a rádió kódja. Egy külföldi fórumon mondták meg, de hogy hogyan van meg nekik azt már nem árulták elés én arra lettem volna kíváncsi
ha nagyon rossz helyre írtam akkor bocsi és törölje egy moderátor
-
ngabor2
nagyúr
válasz
#05216000 #12354 üzenetére
Köszi, asszem ez a téma marad továbbra is low priority nálam
Az elmondások és leírások alapján sokkal macerásabb, mint elsőre hittem. Ha majd lesz időm az egyesített listával foglalkozni, azt értelmes állapotúvá tenni, majd lehet, hogy ismét felveszem a szálat. De az eredeti katyvaszból tényleg emberkínzás bármit kihozni.
-
GreenIT
tag
De van, uj regisztraltak egy ideig csak akkor irhatnak a forumba, ha mas is irt.
Azaz le van tiltva, hogy egymas utan egynel tobb beirasa legyen.
En is szenvedtem vele, amikor regisztralas utan harom kerdesem lett volna es szepen harom kerdeskent akartam feltenni, de varnom kellett masnapig, amig voltak reagalasok.
Volt egy forum, hogy talan ket hetig kellett varnom, mert senkinek se volt kedve irni semmit.
Ha jol emlekszem, az elso 30 vagy 50 hozzaszolasig el ez a korlat.
-
törölt tag
válasz
sztanozs #12356 üzenetére
A kedvedért megszakítottam a törlést.
Ha nem tudod, miről van szó, akkor gondolom, csak az újakra vonatkozó szabály: írok egy témába, akkor addig nem írhatok újra, míg valaki más hozzá nem szól. Akkor sem, ha napokkal ezelőtt írtam oda utoljára.
Először arra gondoltam, hogy egyfajta spam védelem, de ha az, akkor egy rendkívül dilettáns megoldás ez így, timeout nélkül.Mielőtt még valaki megkérdezné: töröltem magam, majd visszanéztem, hogy a törlés után olvasható maradt-e az üzenetem, akkor láttam sztanozs kérdését. No. Akkor most újra vissza a wastebasketba
-
törölt tag
válasz
ngabor2 #12353 üzenetére
Ha még kell segítség és itt nem kapsz, akkor küldj e-mailt a victorsugo@protonmail.com címre. Innen most kiszálltam.
(kinek volt az az idióta ötlete, hogy egy témához több hozzászólást nem lehet írni, míg valaki más nem ír? Ez valami hihetetlenül retardált megoldás, bármi is legyen az oka) -
ngabor2
nagyúr
válasz
#05216000 #12352 üzenetére
Köszi, a greppel szűrt listát még finomítom egy kicsit, aztán megpróbálom a gawk-ot rászabadítani, hátha. Én is elég sok következetlenséget találtam benne, de első körben a mintára nem illeszkedő dolgokat egyszerűen kiszórom, és csak a faj két nevére keresek, a többit figyelmen kívül hagyom. Már ez is több, mint a semmi.
-
törölt tag
válasz
ngabor2 #12351 üzenetére
Azt hiszem, félreértesz. Az a baj, hogy a szinonima hivatkozása az eredetire nem konzisztens.
Bocs, csak példa, de nem tudom másképp:
Ha lenne egy "Dendrobium Orchidea" nevű növényed, aminek van ezer szinonimája, de a szinonimák hivatkozásaiban hol "Dendrobium Orchidea" van, hol "Dend. Orcihd.", máskor meg "Dendrobium O." akkor automatikusan, a mi eszközeinkkel, ezt nem lehet összepárosítani.
És eredetiként csak az egyik verzió szerepel.Normál körülmények közt csak annyi lenne a feladvány, hogy kiválogatod a neveket, amikre később szinonimák is vannak, majd a szinonima - eredeti párosokat kettéválasztani, field separator "-", kiírod fordított sorrendben, sorba rendezed és talán erre kell egy kis program, ami json-ra konvertálja az egészet.
cat *.htm | gawk 'BEGIN { FS="-" } /<P>~/{ a=$1; b=$2; sub("<P>~[ ]*","",a); sub("^[ ]*See[ ]*","",b); print b,"\t",a}'| sort
Ez kilistázza a szinonima - eredeti párokat úgy, hogy előre veszi az eredetit, mögé TAB karakterrel elválasztva a szinonimát. A /<P>~/ helyére kellene egy pontos minta a szinonimákat tartalmazó sorokhoz, amit nem sikerült megtalálnom, mert valami mindig kimaradt vagy épp olyan sorokat is felszedett, amik nem feleltek meg a követelményeknek.
Ennek a sort előtti kimenetét kellene összefésülni az eredetiket tartalmazó listákkal és összefűzni az azonos növényhez tartozó sorokat, majd az egészből json-t készíteni.
De nálam ez teli van szeméttel. -
ngabor2
nagyúr
válasz
#05216000 #12350 üzenetére
Egy növénynek rengeteg elnevezése lehet a szinonimák között. (régebben volt külön Trias és Cirropethalum, ma ezeket is Bulbophyllumnak hívják. Viszont például régen a Callistának hívott családot először betették a Dendrobiumok közé, majd kivették Dockrillia névvel. Vannak cifrább név- és családösszevonások és szétválasztások. Van, ahol 8-10 soron keresztül írják a szinonimákat...)
A linket tartalmazók között viszont egy név egyszer szerepel, ahhoz egy link tartozik.
Ha a <P>~ után nem név jön, akkor arra értelemszerűen nem is lesz találat a fajok között, tehát "eltűnik" az összefésülésből.
Gave: csak az egyszerűbb listából volt meg a kereső. Ott 1 név, 1 link. Valószínűsítem, hogy ez volt a feladat könnyebbik fele, azzal még én is elbánnék. Bonyolultan, nem optimálisan, hosszan, de elbánnék. És valószínűleg a másik felének nem véletlenül nem állt neki
-
törölt tag
válasz
ngabor2 #12348 üzenetére
Keress rá erre: "Ascocentrum ampullaceum"
Nekem úgy tűnik, kénytelen leszel minden frissítésnél újra és újra átbogarászni a letöltött adatok tartalmát, mert csak ennél minimum kétféle elnevezést találtam, látszólag ugyanahhoz a növényhez. Kétféle alatt azt értem, hogy az egyik verzióban teljesen ki van írva a Lindley, a másikban Lindl. szerepel. És ilyenekből van bőven. Ahogy olyanból is, hogy <P>~ karakterekkel indul a sor, de mögötte nem elnevezés van, hanem egy <a href...> tag és csak az.Vagy az ilyen eltérések, hiányosságok még beleférnek?
Meg az is eszembe jutott, hogy ez legális egyáltalán? Úgy értem: szerzői jogokat nem sért ez a feldolgozás?
-
ngabor2
nagyúr
válasz
#05216000 #12347 üzenetére
Azzal már megkínlódtam, az egyik oldal ráadásul UTF-16 volt, amit a grep nem szeret... de kész van:
ngabor2@g510:~/orchidspecies$ wc -l spec.txt synon.txt
19697 spec.txt
39878 synon.txt
59575 összesenPár sor belőlük:
href="aaargyloepsis.htm"> Aa argyrolepis Rchb.f. 1854
href="aaaurantiaca.htm"> Aa aurantiaca D.Trujillo 2011
href="aacolombiana.htm"> Aa colombiana Schltr. 1920~*Aa brevis Schltr. 1921 - See Myrosmodes breve (Schltr.) Garay 1978
~*Aa chiogena Schltr. 1922 - See Myrosmodes chiogena (Schltr.) C.A.Vargas 1995
~Aa gymnandra (Rchb.f.) Schltr. 1912 = See Myrosmodes gymnandra (Rchb.f.) C.A.Vargas 2011Úgyhogy már "csak" ezekre kellene egy szkriptet/progit írni.
-
törölt tag
válasz
ngabor2 #12346 üzenetére
Néhányszor nekifutottam, de olyan gányolmány az egész oldal, hogy ennek a feldolgozásához jó érzésű ember nem ír programot.
Mást ne mondjak: címlap lejön valami win-12xx kódolással, az aloldalak meg iso-8859-1-nek mondják magukat. (a címlapról úgy látom, lemaradt az encoding a fejlécből)Szóval erre programot írni szerintem nem sok értelme van. Amit én tennék, megpróbálnám manuálisan, szövegfeldolgozó programok segítségével kibányászni a szükséges infókat és abból előállítani a szükséges json formátumot. Túl sok programozással nem jár, a regex használat elég lehet a többséghez.
Az elindulásban tudok segíteni, ha gondolod.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Domonkos #12342 üzenetére
... és természetesen bambano és emvy: köszi a válaszokat.
A gond ott kezdődik, hogy évek óta nem programoztam érdemben, ez a feladat meg elég alacsony prioritású jelenleg (jó volna, ha meglenne, de minden más feladatom megelőzi). Lehet, hogy valakinek ez 5 perces ujjgyakorlat, mert benne van, nekem jópár nap szenvedés lenne, attól tartok.Emiatt kérdeztem itt.
Tehát a listák ezen az oldalon vannak, egész az oldal tetején, például A-Anat, Anc-Az, stb. Értelemszerűen az ezen betűkkel kezdődő fajokat és szinonimákat sorolja fel.
Amelyik sor <P><LI> kezdetű, ott van link és név, ez az egyszerűbb lista alapja.
Amelyik <P>~ kezdetű, az szinonimát tartalmaz, tehát csak 2 név szerepel benne, link nem. A második névhez az előző listából kellene kikeresni a linket és az első névhez társítani. Ezeket akár 1-1 greppel ki lehet gyűjteni, aztán a sallangot leszedni róluk bármivel és összefűzni. A bevezető, betűtől eltérő karakternek szerepe lehet, úgyhogy a *, !, ', ~ karaktereknek maradnia kellene, ez nehezítheti a dolgot.A felépítés részletét bemásoltam, végig ilyen.
Maga az androidos keresőprogi Sianis munkája, kb. 2 éve hozta össze, azóta az adatbázis a neten bővült. Próbáltam elérni, de nem sikerült, zaklatni meg nem akarom
Illetve az eredeti adatbázisban csak az élő nevek vannak benne, sok régebbi növénycímkén meg korábban használt, mára leváltott név szerepel.
-
Irrelevans dolgot irtam, hagyd figyelmen kivul.
Szoval en azt csinalnam, h siman curl-el leszednem a HTML-t. Ezutan a HTML-t valami XML parserrel, akar parancssorban xmllint-tel felparszolnam, aztan vszeg xpath-al definialnam, hogy miket kell kikopni JSON formatumban. A JSON mehet utana a jq-nak, szinten parancssorban.
Ha ez keves, akkor meg lehet varialni, de az a gyanum, hogy csak a curl-xmllint-jq trioval eleg sokaig meg tudod oldani a problemat.
-
törölt tag
válasz
dabadab #12338 üzenetére
Szia! Bocs, kicsit késve reagálok, igazából töröltem is még aznap a regisztrációmat, mert azt hittem, megvan a megoldás.
Kissé pongyolán fogalmaztam: én mostanában pythonnal foglalkozom, de tudtommal más nyelveken sem csak a fork érhető el, ha subprocesszt akarok létrehozni.
Pythonnak ugye van az os.fork(), a process.Process és még sokan mások.
No ez utóbbiakra gondoltam, amikor azt írtam, hogy nem forkolt.
De ugye amit te írsz, az inkább csak kötekedés kategóriába sorolható, mivel a legtöbb esetben a fork() után a gyerek processzben rögtön végrehajtódik egy exec() (valamely variációja) és nem nagyon kell foglalkozni azokkal a dolgokkal, amikkel akkor kell, ha az eredeti programod fut tovább mindkét processzben. Gondolok itt például a fork előtt megnyitott fájlokra.A 2. pont lett volna fontosabb, de közben rájöttem, hogy a json stringet gyárt, kell neki egy encode/decode a socketen átküldés előtt/után, szóval ez a rész megoldódott.
-
-
ngabor2
nagyúr
Szövegek átalakításához, részek egymáshoz rendeléséhez miben érdemes programot írni?
Egy néhány weblapról vannak sorok, ezeknek a tartalmát kellene más, szintén kötött formátumba átrendezni. A helyzetet nehezíti, hogy 2 féle is van.
Nem titok, az orchidspecies.com oldalról van szó. Itt fel vannak sorolva az orchidák nevei, egy-egy linkkel, viszont ezek csak az épp aktuális névnél vannak meg. Van ezen kívül jópár szinoníma is, aminél link nincs, csak az, hogy mi az aktuális neve (aminél már található link is).
Kaptam egy, az oldalhoz írt keresőprogramot, amiben az akkor épp aktuális, érvényes neveket tartalmazó .json fájlban vannak felsorolva a nevek és a linkek a következő formában:
{
"href": "acanthjavanicum.htm",
"text": "!Acanthophippium javanicum Blume 1825"
}, {
"href": "acanlilacinum.htm",
"text": "Acanthophippium lilacinum J.J. Wood \u0026 C.L. Chan 1994"
}, {
"href": "acanthmanti.htm",
"text": "Acanthophippium mantinianum Linden \u0026 Cogn. 1897"
},Jelenleg kb. 22000 rekord szerepel az adatbázisban, nem kevés munkája van benne az alkotóknak.
A html-ből ki tudom szedni a href és a text tartalmát, shell szkriptben a grep-cut-sed szentháromsággal az élő nevekből tán még ki is tudnám szenvedni az aktualizált listát.
Viszont az alternatíváknál, amiből több van, nem boldogulok. A weboldalon a következő formátumban van:
<P>~Acoridium whitfordii Rolfe 1905 - See Dendrochilum rhombophorum (Rchb.f.) Ames 1908
Ehhez természetesen létezik egy élő sor:
<P><LI><A href="dendrocrhombophorum.htm">Dendrochilum rhombophorum (Rchb.f.) Ames 1908</A><P>
Ebből a kettőből kellene összehozni értelemszerűen:
{
"href": "dendrocrhombophorum.htm",
"text": "~Acoridium whitfordii Rolfe 1905"
},Hogy egyszerűbb legyen, 2 fájlba össze lehet szedni a párokat: az egyikbe az élő linkkel rendelkezőket, a másikba az alternatívákat, mind a 26, ezeket ábécé sorrendben tartalmazó fájlból. Viszont a lényeget inkább olyantól kérdezném, akinek van programozói tudása hasonló témában.
-
dabadab
titán
válasz
#05216000 #12336 üzenetére
"A fork()-os példákkal az a gondom, hogy egyrészt a fork() elég sok megkötést hoz magával, másrészt nem látom igazán előnyét az olyan multiprocess/multithread-es alkalmazásokkal szemben, ahol önálló, nem forkolt processzt/szálat indítok"
A nem forkolt processz az milyen? Mert egy unix rendszeren nagyjából egy van ilyen, az 1-es processz, a legelső - az összes többi forkkal lesz.
-
smallmer
őstag
Sziasztok!
Java-ban van arra lehetőség, hogy mondjuk egy mappában lévő zenéket beolvassam egy tömbbe?
Úgy gondoltam, hogy hozok létre egy zene class-t. Ebben 3 változó van. 2 String és egy int. A két string a zene nevét illetve a műfaját tárolná, míg az int a zene értékelését.
Minden beolvasott zenénél hoznék létre egy objektumot és azt az objektumot raknám be egy tömbbe, de úgy hogy már a zene hozzá passzoljon.köszönöm
-
törölt tag
Sziasztok! Példaprogramot keresek, ami segít eligazodni a socket programozás világában.
Jó lenne, ha Python3-ban íródott volna, de jöhet C, PHP, Ruby, esetleg Java is.
Ami fontos, hogy valódi, működő, használható, de viszonylag kicsi legyen a kód.
A valódi alatt azt értem, hogy köszönöm, az echo client/server kódokkal teli a net, nekem valami olyanra lenne szükségem, ami segít eligazodni abban, hogy saját "protokollt" hogyan lehet megvalósítani, ráadásul több szálon.Amit szeretnék belőle megérteni, mert az eddigi tutorialok alapján nem igazán sikerült:
1. Párhuzamosan több kérést hogyan szokás, elsősorban unix/linux rendszeren feldolgozni? A fork()-os példákkal az a gondom, hogy egyrészt a fork() elég sok megkötést hoz magával, másrészt nem látom igazán előnyét az olyan multiprocess/multithread-es alkalmazásokkal szemben, ahol önálló, nem forkolt processzt/szálat indítok, viszont hátrányt látok néhányat. Például a nyitva felejtett filedescriptor-ok párhuzamos használata, ami elég csúnya hibákhoz vezet.2. A socketen folyó kommunikációra is jó lenne használható példát látni, lehetőleg ugyanott és ezért lenne előny a Python forrás. Ugyanis a send/receive python-ban byte-okat küld, nem stringet (eltérő típus, nem úgy, mint C-ben). Emiatt kell valami, ami képes biztonságosan visszakonvertálni a bájtokat az eredeti formájukra. Eddig csak egy pickle nevű modult találtam e célra, aminek már a leírása is tartalmazza, hogy csak biztonságos forrásból származó byte sorozat deszerializálására alkalmas. Ha nem megbízható a forrás, például internetes klienstől jön valami, akkor felejtsük el. De nem adtak javaslatot, hogy akkor mit kellene helyette.
Szóval ilyesmire kellene valami élesben működő opensource szoftver forrása, ami szerintetek elfogadható szintet képvisel.
-
spanyoll
addikt
Fogalmam sincs végül mi volt a hiba. Sikerült egy jó configot felrakni, összehasonlítottam a régi hibással és fogalmam sincs mi lehetett a baj. Mindegy is, megoldódott.
Köszönöm a segítséget! -
biker
nagyúr
válasz
spanyoll #12332 üzenetére
Tökre igazad van! Igazából itt mindenki gondolatolvasó, és a "pár dolgot átírtam"-ból máris tudjuk, mit csesztél el, és az "előtte lévő prá sorban meg semmi olyasmi nincs ami ezt okozná szerintem." rész is segít abban, hogy segítsünk.
Ha meg szerinted ott nincs gond, akkor meg minek kérdezel? (amúgy de, az előtte lévő sorban lesz 90%, 10% az utána lévő sorban, de valahol nem jön ki az '' és ; és/vagy [] {} párok száma, és lehal a php) -
bambano
titán
válasz
spanyoll #12330 üzenetére
hogy mivel van baja, azt nem kell guglizni, kiírta.
a hibaüzenetben szereplő fájl 80. sorával van baja.az elemző által nem várt helyen pontosvessző van.
ha ez a sor rendben van, akkor nézd meg az előtte levő 1-2 sort, be nem zárt idézőjelre, aposztrófra, zárójelre gyanakodva első körben.esetleg terminálban írd be, hogy php -l fájlnévahibaüzenetből
-
spanyoll
addikt
Üdv drága Hölgyek, Urak!
Fingom sincs a programozásról, de mivel rosszalkodott valamiért a Forpsi wordpress telepítő csodája, ezért megpróbáltam kézzel felrakni a dolgokat ftp-n keresztül.
Sikerült is, átírtam valami dolgokat egy howto alapján a configban, de most ezt a hibaüzenetet dobja amikor a honlapom megnyitom:Parse error: syntax error, unexpected ''; ' (T_CONSTANT_ENCAPSED_STRING) in /web/htdocs4/pankerphotohu/home/www/wp-config.php on line 80
Némi guglizás után megtaláltam, hogy a sor amivel valami baja van az ez:
define('WP_DEBUG', true);
Meg tudnátok mondani, hogy mi a baja? Ezzel a sorral nem is csináltam semmit, miért sír?
Bocsi a láma kérdésért, köszönöm a türelmet előre is
-
dabadab
titán
válasz
gergo5991 #12326 üzenetére
Pont azt kell csinálni, mint bármilyen más, hasonló helyzetben:
1. Keresel egy céget, akik appok fejlesztésével foglalkoznak és megbízod őket, hogy készítsék el.
2. A saját cégedbe veszel fel alkalmazottként vagy munkaszerződéssel programozókat.
3. Beveszel valakit társként a cégedbe azért cserébe, hogy megírja.
Azért olyan túl nagy reményeid ne legyenek.
-
gergo5991
őstag
sziasztok, egy olyan kérdésem lenne, ha van egy ötletem pld egy appra, de mivel én hülye vagyok hogy ezt létre hozzam, hogy lehetne mégis megvalósitani? nyilván ha most elmondom akkor valaki lekoppintja vagy ellopja az ötletem, szóval már itt kezdődnek a bajok. A másik, hogy és hol tudnék igy akkor valamilyen fejlesztőt keresni, akit érdekelne a dolog. Picit bosszant az, hogy lassan másfél éve sörözés közben kitaláltam egy dolgot ami eddig még kb nem is létezett, erre a google pár hete bejelentette annak a dolognak a fejlesztését stb stb.
Van még egy csomó hasonló ötletem ami fogjuk rá piacképes lenne. Legyen itt szó software-ról, kész termékrol, egy app-ról, játékrol. -
martonx
veterán
válasz
dabadab #12322 üzenetére
Ja tényleg, ez is egy jó felvetés, így 2018-ban már igazán nem sok érv szól a PHP mellett (leginkább a megszokáson, évtizedes köztudatba beágyazottságán kívül semmi). Ha csak az a cél, hogy összedobj valamit, és Javascriptet / Typescriptet akarsz tanulni, a NodeJs tényleg kézenfekvőbb választás lehet.
-
-
bandi0000
nagyúr
válasz
martonx #12321 üzenetére
köszi
Igazából suliba elő jön nemsokára a javascript is, csak párhuzamosan én meg csinálni akarok egy weboldalt, amire vagy javascriptet vagy typescriptet mondtak, és mivel egyiket se használtam még, úgy gondoltam, hogy typescriptnek ugrok nekiSzépen lassan kezd amúgy össze állni a dolog már, de akkor lehet javascriptel kezdek, csak az az érdekes hogy könyveket se nagyon találok, sőt példa programot se
Ha jól gondolom ez a REST-API is pont a php<->typescript között teremti meg a kapcsolatot
-
dabadab
titán
válasz
bandi0000 #12320 üzenetére
"php szerver oldali, a typescript meg kliens"
Typescriptet oda raksz, ahova akarsz, szerverre is nyugodtan (ugye az egész nodejs dolog innen indult, hogy legyen serverside JS is), az expressjs pl. direkt ilyen webes appokhoz van.
Szerintem a PHP-t ha csak nem muszáj használni, akkor hagyd ki, borzasztóan rossz az egész úgy, ahogy van
-
martonx
veterán
válasz
bandi0000 #12320 üzenetére
mondjuk az adatokat belerendereled PHP-vel a DOM-ba, majd onnan typescripttel (jelzem ha ennyire nem vagy képben, először sima JavaScripttel kezdenék neki), kiszeded az adatokat.
Vagy csinálsz PHP-vel egy API Endpointot, ahonnan a Javascript (felejtsd el elsőre a typescriptet), ajax-al leszedi az adatokat. Javascript Fetch Api-ra guglizz rá.
-
bandi0000
nagyúr
válasz
martonx #12319 üzenetére
mondom hogy nagy a baj
php szerver oldali, a typescript meg kliens
de a kettő között mi teremti meg a kapcsolatot, hogy mennek az adatok?
Gondolom triviális dolog de nem áll össze a fejemben ez, akarok csinálni egy kis példa progit gyakorlás képp, ahol php megkapja az adatokat egy adatbázisból, a kliens oldal ugye typescriptel meg lekéri ezeket
-
bandi0000
nagyúr
Sziasztok
Tudtok ajánlani könyvet typescripthez, különösen olyan lenne jó amibe van konkrét példa PHP vel, most próbálok ismerkedni ezzel a gyönyörű világgal és kicsit még nem látom át hogy mi hogy kivel kommunikál
-
GreenIT
tag
Furcsa kerdest kaptam, tovabbitom:
Letezik olyan program, ami adott konyvtarban levo php fajlokrol csinal egy hierarchia listat, hogy melyik melyiket hivja meg?
-
dabadab
titán
válasz
DrojDtroll #12310 üzenetére
Nézd meg a Planttextet is, az elég sokféle diagrammot tud csinálni (a PlantUML van mögötte, ott van komplett dokumentiácó meg minden)
-
Domonkos
addikt
válasz
DrojDtroll #12310 üzenetére
-
walgud6
tag
válasz
DrojDtroll #12303 üzenetére
Én folyamatábra készítéséhez a draw.io-t használom. Nekem teljesen bevált és van hozzá desktop alkalmazás is.
-
dabadab
titán
válasz
BTminishop #12305 üzenetére
Nekem az összes ilyen rajzolgatós diagrammrajzoló alapvetően komolytalannak tűnik és rengeteg felesleges munkával jár a használatuk.
Én most éppen Mermaid JS-t használok (bár az pont nem tud UML-t), ezerszer kényelmesebb leírni, hogy mit akarok és a nyilak huzogatását meg a dobozok rendezgetését a szoftverre hagyni - biztos van ilyen logikájú cucc UML-hez is.
-
BTminishop
aktív tag
válasz
StarUML, WhiteStarUML
-
Domonkos
addikt
válasz
En az osszes ilyet dot-ban irtam. Bar beletanulni nem a legkonnyebb...
-
DrojDtroll
veterán
Sziasztok!
Folyamatábra és UML osztálydiagramm készítésre mi a legajánlottabb szoftver?
-
csizs
aktív tag
Én olyan embert keresek, aki C-ben otthon van és adatábrázoló szoftverben.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Autós topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- BestBuy topik
- Banggood
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
- eBay-es kütyük kis pénzért
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- iPhone topik
- További aktív témák...
- Lenovo Legion Slim 5 82Y900BVHV Notebook
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 480+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest