Hirdetés
- ASUS notebook topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- SSD kibeszélő
- E-book olvasók
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Sokoldalú Thunderbolt 5 dokkoló érkezett a Cable Matters színeiben
- TCL LCD és LED TV-k
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Hisense LCD és LED TV-k
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
aurora
tag
válasz bambano #13196 üzenetére
De, teljesen komolyan gondoltam. Mivel céges programról van szó, ezért írtam, hogy ha valaki komolyan tud segíteni, akkor megköszönöm, ha email-ben ír, nyilvánosan nem adhatom ki itt a programot. Gondolom te is tudod, hogy egy informatikus azért bizalmi állást jelent. Nagyon sok olyan megbízható és komoly IT-s van, aki tudna úgy is tanácsot adni és remélem lesz is.
Ezt az oldalt eddig is komolynak tartottam, még nem talkoztam szerencsére trollokkal, valószínű ezért itt kértem már tehetetlenségemben segítséget.[ Szerkesztve ]
A rendcsinálás a kisemberek mániája, a zseni átlát a káoszon!
-
bambano
titán
a fél év az nem likvid. a likvid az az, amikor egyik héten beszerzéskor elhozza a kisker, következő heti beszerzésre eladta. vagy eleve megrendelésre hozza, raktárra már semmit, és amikor megjött a cucc, megy a telefon a vevőnek, hogy csattogjon be a bótba a lomér'.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
coco2
őstag
válasz martonx #13192 üzenetére
Persze, hogy érzékelem Ha szavaznom kellene egy valakire itt a prohardveren bullshit-hangerő-demokrata kategóriában, simán te rád adnám a voksomat. Abszolút megérdemled
Ugyan csak egy kereskedő ismerősöm van, csak tőle tudok számokat, de nem hinném, hogy olyan nagy különbségek lennének. Ebben az országban a 100k .. 140k huf kategóriában likvidek a laptopok - már amit ő lát. Azok a cuccok maximum fél évet ha eltöltenek a kiskereskedő raktárában, és elkelnek. Alatta / fölötte minimum éveket ül a cucc nagyker raktárban ragadva, mert annyira eszetlen a tülekedés azokkal a cuccokkal. Kisgyereknek karácsonyra e-pc meg cég főnöknek az asztalra alma logó világítani, vásárolnak ugyan olyan célra is, de az a tömegkínálat és nem a tömegfogyasztás.
Az átlag nép (85%+ arány) ha nem is használja a dvd-t semmire, aki laptopot használ, és nem cseréltette le a dvd-t egy ssd-re (nem gyakori, hogy fizetnek érte), annak ugyan úgy ott csücsül a laptopjában, és tudna éppen dvd-t használni, ha akarna. Az infót ingyen adtam. Nem kell megköszönni.
កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។
-
aurora
tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Cégemnél van egy régi, speckó, még Windows XP SP2-re írt program. Szeretném a nyomtatási oldalakon megváltoztatni a cég nevét és alul a telefonszámát.
Egy helyen találtam meg, a gyökérben Regtemp.htm file-ban. Viszont amint elídítom a programot, felülírja azonnal a régire, nem fogadja el a mentett jó változatot.
Köszönöm előre is a segítségetekeket!
Ha valaki valóban tud segíteni, akkor megköszönném, ha rögtön az email-emre írna, mert biztos van kérdése a programmal kapcsolatban, és ott könnyebben folytathatnánk.
Email címem: 7aurora@gmail.com
Köszönöm előre is!A rendcsinálás a kisemberek mániája, a zseni átlát a káoszon!
-
martonx
veterán
Nem túl precízek a laptopszalon adatai, vagy a keresője nem tökéletes (kattints az optikai meghajtó igen-re) mindenestre szerintem érted, miről beszélünk, maximum nem vagy hajlandó elfogadni az igazunkat. Hogy mi a középkategória azt a processzor magok számával, frekvenciával abszolút nem lehet definiálni, a képernyő mérete meg pláne irreleváns.
Mindenesetre, ha - továbbra is a laptopszalon adataira támaszkodva - azt látjuk, hogy a legdrágább laptop 1.480.000 Ft, miközben a legdrágább laptop, amiben van optikai meghajtó 330 ezer Ft, akkor azért szerintem te is érzed, hogy miről beszélünk.Én kérek elnézést!
-
coco2
őstag
válasz martonx #13190 üzenetére
Én frissen 1341 találatot kaptam laptopokra (új laptop összes), ahol ha bepippantom az optikaai meghajtó "nem"-et, 24 tétel marad a listában. A legolcsóbb valami 129k huf, utána a következő már 224k huf, és már a lista elején is 300k huf-os tételek vannak.
Szóval oké, vannak éppen, léteznek, de közép kategóriának nem mondanám. Az én fogalmaim szerint a közép kategória ma: 4 cpu thread legalébb 2 ghz órajellel, 8 giga ram, 1600x900 15" vagy nagyobb felbontás, 1T hagyományos HDD.
[ Szerkesztve ]
-
martonx
veterán
Gyorsan megnéztem a laptopszalon.hu részletes keresőjét. Jelenleg 1342 féle laptopot árulnak. Ebből 240-ben van optikai meghajtó.
Azaz, ha az ember keres (és megelégszik a maximum közép kategóriával), akkor inkább az az igaz, hogy még lehet találni olyan laptopot, amiben van optikai meghajtó.Én kérek elnézést!
-
coco2
őstag
válasz Banano #13172 üzenetére
Laptopot még mindig nem nagyon találni dvd nélkül. Ha csak nem szólsz érte külön vásárláskor, hogy azt cseréljék le neked egy hdd-re vagy ssd-re (rárakod arra a systemet), akkor dvd-vel kapod. Akkor is, ha semmire sem kell már a dvd.
-
bandi0000
nagyúr
-
dabadab
titán
válasz martonx #13182 üzenetére
Az X1-ből már most van egy ODD nélküli változat, kifejezetten teszkógazdaságos kivitelként, S-ből.
DRM is theft
-
martonx
veterán
válasz tboy93 #13175 üzenetére
Igen, egyébként errefelé halad a világ, ezért van nekem is már csak ez az egy usb-s optikai blu-ray íróm, ami mindenre jó, de van, hogy hónapokig elő se kell vennem.
Szvsz már a következő generációs Xbox-ban sem lesz optikai meghajtó, legalábbis nagyon remélem.Én kérek elnézést!
-
törölt tag
-
nagyúr
-
martonx
veterán
válasz Banano #13172 üzenetére
Nekem már egyik gépemben sincs optikai meghajtó. Az Xbox One-ban van Blu-ray, amit szerintem az elmúlt három évben 1-2-szer használtunk.
Illetve van egy usb-s Blu-ray íróm (na íróként még csak CD-t írtam vele, talán egyszer mióta megvan ), amit szintén évi párszor be kell üzemelni, ha a gyerekek valami szereplésükről videó készül, és DVD-n kapjuk meg.Én kérek elnézést!
-
Banano
tag
Közvélemény kutatás: használtok még DVD-t?
* Random életbölcsesség ctrl+c ctrl+v *
-
coco2
őstag
válasz DrojDtroll #13169 üzenetére
A magyar számneveknek van egy teljesen előreszámítható képzése. Nem kellene túl sokáig tartson megírnod magadnak.
Lustaság fél egészség?
-
addikt
válasz DrojDtroll #13169 üzenetére
Hát ennyi munkát már csak bele tudsz tenni, hogy a forráskódban a kiírandó szöveget átírod
-
bambano
titán
válasz DrojDtroll #13167 üzenetére
gugli a barátod.
convert number to wordEgy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
DrojDtroll
veterán
Sziasztok!
Van valakinek olyan példaprogramja ami számot írott szöveggé alakít? pl 15000000 => Tizenötmillió
-
coco2
őstag
Köszönöm mindenkinek, a php stream socket api-ja tuti lesz a célra.
Bárki esetleg használta, és gyengeségekre figyelt fel azokkal kapcsolatban, sikítson
-
sztanozs
veterán
JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
coco2
őstag
Sziasztok!
Linux alatt futnának különféle programok, és egy apache webszerver is a php scriptjeivel. Jó lenne kommunikálni a php scriptek és a futó programok között szinkron időben lehetőleg kicsi overheaddel.
Az eddigi legáltalánosabb tippem mysql szerveren memory táblákat használni. Sajnos annak sem a késleltetése nem kicsi, sem az extra cpu és memória igénye. Van valami közvetlenebb lehetőség?
-
törölt tag
válasz cattus #13144 üzenetére
Az IE11 a megjelenése idejében már szabványos volt, csak azóta eltellt sok idő és rengeteg dolog hiányzik belőle, illetve maguk a szabványok is változnak (lásd IE11 flex és a mai változat). Igazából már az IE9-be kerültek be a szabványos dolgok és IE11-ben sok régi (6-7-8), nem szabványos fejlesztést ki is kapcsoltak.
Ettől függetlenül szerencsére lassan elfelejthetjük, hogy létezik, bár én máig tudok olyan usert, aki az XP-n a beépített IE9-et használja, de az már az ő baja.
[ Szerkesztve ]
-
bozsozso
őstag
válasz bozsozso #13156 üzenetére
Még annyi jutott eszembe, hogy programból a táblákban mezőket is létre lehet hozni így amikor rögzítek egy anyagot akkor létrehozható a termékek táblában egy ugyanilyen mező illetve ahol még szükséges. Így már meg is van a táblám. Igaz ebben az esetben tele lesz null értékekkel amelyik terméknél nincs olyan anyagfelhasználás, de ez jelenleg az excel táblámban is így van. Lassan kezd összeállni a képem, közben egyelőre MS accessben próbálkozom a táblákat elkészíteni milyen lesz és mysql-ben meg majd a végleges.
-
bozsozso
őstag
válasz bambano #13150 üzenetére
Köszi elkezdtem nézegetni, de egyelőre angol nyelvűeket találtam, az meg nem pálya. Na mindegy valamivel bepróbálkozom és hátha sikerrel járok. Szeretem a küzdelmet. Valószínűleg mysql-t választok illetve lazarusban megpróbálom "összedobni" a felületet, bár a webes felületet sem vetem el. A lazarusban az egyszerű objektum létrehozás tetszik és így a programnak is van egy kinézete, egyszerű megoldásokkal.
Köszönöm szépen mindenkinek a tanácsokat.
-
dabadab
titán
válasz martonx #13154 üzenetére
Igaziból a Safari a WebKitet használja, ami a KDE KHTML-jének egy forkja, aztán a Chrome is ezt használta eredetileg, most viszont már a Blinket, ami a WebKit egy forkja.
Szóval a Safari soha nem volt Chromium-alapú és most már nem is (teljesen) ugyanazt az engine-t használják.[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
martonx
veterán
válasz bozsozso #13125 üzenetére
mysql, postqresql, Microsoft sql, oracle, és akkor a kismillió nosql-ről még nem is beszéltünk. Bármelyiket választhatod, noha ilyen célre, én nosql-el nem szopatnám magam, inkább hagyományos tranzakciós sql-t választanék.
Webes rendszernél egy webes rendszerre gondolok, ami egy szerveren fut, és böngészőből lehet elérni, és használni. Itt kelleni fog neked valamilyen szerver oldali nyelv, lehet az php, JavaScript, java, c#, Python tudomisén bármi.
Én kérek elnézést!
-
bozsozso
őstag
válasz bambano #13146 üzenetére
A termékeknél az anyagfelhasználás is fix elvileg. Az anyag az teljesen fix csak bővülhet, de akkor bővülnie kellene a termék táblának is ezekkel az anyagokkal. Akkor szerinted amikor rögzítem a rendelt mennyiséget 1 termékre akkor azonnal ugyanebbe a táblába számolja is az anyagmennyiséget?
-
bambano
titán
-
bambano
titán
válasz bozsozso #13145 üzenetére
ha rendesen akarod csinálni, akkor lesz egy terméktáblád, meg egy anyagtáblád, amiben a termékek és az anyagok fix jellemzőit tárolod, lesz anyagbeszerzés táblád, amiben az adott anyagokból aktuálisan beérkezett tételeket tárolod, meg felhasználásod, amiben egy elkészült termékmennyiséghez tárolod azt, hogy melyik anyag melyik beszerzési tételéből mennyit használtál fel.
szerintem postgresql-t érdemes használni, nem mysql-t. különösen, ha egyikkel sincs korábbi tapasztalatod.
arra is figyelj, hogy menő java architektek ne szóljanak bele a projektedbe, mert akkor qva bonyolult lesz
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
bozsozso
őstag
válasz Silεncε #13143 üzenetére
Ha csinálok egy termék anyag táblát akkor az adatokat úgy veszem fel pl.: t1-a1 t1-a5? És melyik részben fogom megadni a termékek anyagfelhasználását? Ebben a termék anyag táblában? Bár egyelőre még azt nem látom belőle hogyan fogok számolni így vele 1 anyag több termékhez is tartozik különböző mennyiséggel. A termékhez tartozó anyag mennyiséget kellene majd megszoroznom pl. a rendelt mennyiséggel és ekkor megkapom az anyaghoz tartozó felhasználást.
-
Silεncε
őstag
válasz bozsozso #13137 üzenetére
Táblák (disclamer: nem vagyok profi DB-tervező, szóval nem feltétlenül hibátlan):
Termékek táblában mezőnévbe kellene:
Termék kód
Termék név
Termék ár
Anyag kód1
Anyag kód2
sorban folytatva ami megjelenik az anyagok táblábanKód-név-ár: ezek jók, ha ennyit akarsz csak tárolni.
Anyag kód..: na innentől jönnek a bajok. Egy SQL-sémában az oszlopok meg van előre határozva, szóval olyanokat nem tudsz csinálni, hogy egy rekordnak ugyanabban a táblában más oszlopai vannak mint egy másiknak (NoSQL-t meg a többit ne keverjük most ide…). Ennek megoldása lenne, ha például minden anyag kódot felvennél oszlopnak, és amelyik termékben nincs x anyag, annak oszlopa null. Ilyet viszont nem csinálunk (a tábla nagy része NULL-okkal lenne tele + mivel anyagot is szeretnél később hozzáadni, ezért minden egyes anyag hozzáadása után módosítani kéne a termék táblát, új oszlopot hozzáadva, ami megoldható ugyan, de na...). Másik megoldás, hogy csinálsz egy többértékű attribútumot, aminek értékei felsorolva az anyag kódok. Ha nem akarsz SQL-el az anyagkódok között matatni, megoldás lehet, de előfordulhat, hogy túl sok anyagkód kerül egy fieldbe, nem fér bele. Többértékű attribútumokat nem szeretjük, normalizálás első lépése, hogy ezeket kukázzuk.
Szerintem a legjobb megoldás, ha csinálsz egy külön táblát, ahol a termék-anyag kapcsolatokat kezeled, pl:Termék kód
Anyag kódAnyagok táblában mezőnévbe:
Anyag kód
Anyag név
Anyag árEz jó.
Rendelt tábla mezőnév:
dátum
Termék kód1
Termék kód2
stb.
ezt is automatikusan kellene vennie a termékek táblábólEzt hasonlóan csinálnám, mint a legelsőt, illetve a dátumtól függ, de én tennék ide egy ID-t, bár ha mondjuk TIMESTAMP a dátum, akkor az már eléggé egyedi kulcsnak.
Szállított tábla mezőnév:
Egység
dátum
szállítólevél száma
Termék kód1
Termék kód2
stb.
ezt is automatikusan kellene vennie a termékek táblábólEz pedig ua mint az előző
-
bandi0000
nagyúr
válasz Domonkos #13141 üzenetére
Igem ezt akartam mondani, hogy végső soron tök8 hogy mit gondolok, mert úgy is azt kell csinálni, amit a főnök mond, ha meg hobbiból csinálom akkor igazából attól függ mi a cél, de referenciának jól mutathat, tudsz olyat csinálni ami minden eszközön ugyan úgy néz ki és működik
Xbox One: bandymnc
-
bandi0000
nagyúr
válasz Domonkos #13139 üzenetére
Mint mondtam eltúloztam, és már én is optimalizáltam IE-re, de ha van 4-5 böngésző, amin ugyan úgy működik az app, akkor mégiscsak + idő és energia megcsinálni a 6. ra is, és a végeredmény meg lehet teljesen más lesz a többi verzióhoz képest
+ mennyi az az idő mikor már azt mondod, hogy erre nem fogom megcsinálni? Mikor már az utolsó IE-es gépet is kukázzák bizonyítottan? Azért ha már a microsoft se fejleszti az IE-t akkor az csak jelent valamit
-
Domonkos
Ármester
válasz bandi0000 #13138 üzenetére
De ez a felfogas akkor nem is kulonbozik annyira attol, mint aze, aki ugy gondolja, hogy olyan bongeszot fog hasznalni, amit ismer vagy szeret.
Elvegre az neked is egy teljesen tudatos dontesed, amikor kivalasztod a "szuper modern app"-hoz szukseges framework-oket es egyebeket, majd valami olyan modon rakod ossze az egeszet, hogy az csak bizonyos bongeszokon fog mukodni.
Ez szamomra inkabb tunik lustasagnak / hanyagsagnak a fejlesztoi oldalrol - de az vegkepp bosszanto, hogy emiatt a felhasznalo van leszolva.Gender of electrical connectors is defined by the pins.
-
bandi0000
nagyúr
válasz Domonkos #13136 üzenetére
Kicsit eltúloztam a dolgot, természetesen nem ez a felfogásom, csupán bosszantó hogy van egy csomó jó alternatív böngésző, ami mindenben többet nyújt mégis léteznek emberek, akik nem hajlandóak használni, és hiába csinálsz egy hiper szuper modern appot, ha közben optimalizáció után teljesen más lesz a vêgtermék csak hogy ugyan úgy nézzen ki, illetve lehessen használni minden böngészőn
-
bozsozso
őstag
válasz bandi0000 #13135 üzenetére
Na először elindulok a mysql táblákkal utána meg kiötlök valamit, de ki tudja lehet ebbe is beletörik a bicskám Ha más nem lesz akkor marad az excel tábla de nem adom fel. Első ránézésre a php, java meg amit felsoroltatok nekem problémásnak tűnik, de biztosan azért mert számomra teljesen ismeretlen. Etőől függetlenül mindegyiket meg fogom nézni. Tábla felépítésben lenne valami tanácsotok?
-
bandi0000
nagyúr
válasz bozsozso #13134 üzenetére
egyszerű html+css dizájnál nem igen okoz gondot, persze ha külső modulokat, bootstrappet használsz akkor igen lehet, de én személy szerint azt mondom, amit ki fognak itt fütyülni mert nem jó hozzáállás, de aki még mindig pl IE explorert használ, az meg is érdemli, hogy ne menjen neki a weboldal
Persze a te esetedben egyszerű, mert cégen belül meg tudod mondani hogy melyik böngészőt használják, illetve ha a tesztelés során több böngészőn is kipróbálod akkor nagyon mellé nem tudsz lőni
-
bozsozso
őstag
válasz Silεncε #13132 üzenetére
Az exe fájl nem feltétel csak valahogy lehessen egyszerűen indítani. A böngésző az teljesen jó lehet, bár így eléggé bele lehet futni a böngészők eltéréseibe ami hibákat generálhat. Vagy rosszul gondolom? Akár egy frissítés is bekavarhat rendesen.
szerk: most megnézem ezt az XAMPP-t, de akkor a webszerver futhat a helyi gépen is. távoli elérés nem volt tervben de ki tudja
[ Szerkesztve ]
-
Silεncε
őstag
válasz bozsozso #13128 üzenetére
Alapvetően amit én mondtam, az egy webes irány. Futtatás: lesz egy webszervered, ami fogja neked szolgáltatni a weboldal fájljait (html, css, js, stb..). A PHP ott jön képbe, hogy te szeretnél pl adatot bevinni, adatokból oldalakat generálni, hasonlók. Ehhez kell a PHP. Az említett XAMPP több dolgot tartalmaz: van benne egy mysql db, egy Apache webszerver, hozzá PHP (meg ezenkívül még több dolog, de az nekünk most nem fontos). Amikor beírod a böngésző címsorába az oldal címét, a webszerver kiadja neked az adott oldalt és mivel az tartalmazni fog PHP scripteket, azok lefutnak. Te a php kódot nem fogod látni, csak a végleges HTML oldalt kapod meg, a PHP szerver oldalon fut. Azt, hogy lehet-e belőle .exe-t csinálni nem tudom (de tuti van valami ilyen elborult projekt), de nem is kell szerintem, pont ez a lényege.
A közös db-t azért írtam, mert gondoltam, hogy több helyről is el akarjátok érni, de mivel csak egy gépről, ez így tárgytalan.
Ha leszeded a XAMPP-ot, abban benne van minden, azzal már tudsz dolgozni.
cattus: azok is jók lehetnek, kérdés, hogy egy JavaFX mennyire jó kezdés olyannak, aki még nem látott (ez csak feltételezés, sry, ha tévedek) Java-t
[ Szerkesztve ]
-
bozsozso
őstag
válasz bandi0000 #13129 üzenetére
Bár szerintem ez így bonyolult, ha jól veszem ki a szavaidból nem fejlesztő vagy, csak össze akarsz dobni valamit valamilyen nyelven ami segít valamiben
Hát igen ez a legjobb megfogalmazás. Kisebb programokat már készítettem excelben makróként is, de műkedvelő vagyok nem fejlesztő.
-
bandi0000
nagyúr
válasz bozsozso #13128 üzenetére
Ha ún. webes dolgot akarsz, akkor lesz pl 1 gépen a Mysql db-d, lesz pl egy php/java rest apid, ami kapcsolatot tart a db vel és a klienssel, ami esetedben lehetne egy bot egyszerű HTML+Css weboldal, és kb olyan lenne a végterm3k mintha megnyitnál egy weboldalt, csak esetedbe nem kéne ezt kitenni webszerverre
Bár szerintem ez így bonyolult, ha jól veszem ki a szavaidból nem fejlesztő vagy, csak össze akarsz dobni valamit valamilyen nyelven ami segít valamiben
Szal akár Javaban is, vagy C# ban is meg lehet csinálni, és akkor lesz egy futtatható állományod bár hogy mi lenne a legegyszerűbb hát passz
-
bozsozso
őstag
válasz Silεncε #13126 üzenetére
Php-ben írt programból is lehet exe, futtatható fájlt készíteni? Vagy ezek hogyan futtathatók? Ezt hogy érted, hogy a közös db-t tenni kell valahova? Ez helyben 1 pc-n futna, nem elég egy mysql-t feltenni a gépre.
Persze nem kell semmi cicoma. A lazarusra azért gondoltam, használtam, mert gombok menük egyszerűen létrehozhatók és így lehet kis formát szabni vele.Bocs ha hülyéket kérdezek, de nem vagyok ezekkel tisztában.
szerk: mit kellene leszednem a php-hez windows-ra, hogy el tudjak indulni?
[ Szerkesztve ]
-
bozsozso
őstag
Itt gondolom létre kellene hoznom egy termékek táblát, ami tartalmazza az adatokat amibe majd írni tudom az értékeket, kellene az anyagok tábla amibe szintén írnom kellene. Úgy esetleg létrehozható a termékek tábla, hogy az anyagokat figyelembe vegye ami alatt majd rögzítem a felhasznált mennyiséget
Termékek táblában mezőnévbe kellene:
Termék kód
Termék név
Termék ár
Anyag kód1
Anyag kód2
sorban folytatva ami megjelenik az anyagok táblábanAnyagok táblában mezőnévbe:
Anyag kód
Anyag név
Anyag árRendelt tábla mezőnév:
dátum
Termék kód1
Termék kód2
stb.
ezt is automatikusan kellene vennie a termékek táblábólSzállított tábla mezőnév:
Egység
dátum
szállítólevél száma
Termék kód1
Termék kód2
stb.
ezt is automatikusan kellene vennie a termékek táblábólVagy esetleg ezt másképpen javasolnád megtervezni?
-
Silεncε
őstag
A mysql jó lehet. Én a Pascalt nem biztos, hogy erőltetném, inkább ahogy martonx is mondja, valami webes irányba nézelődnék. Szerintem PHP-ban viszonylag egyszerűen össze lehetne rakni, feldobsz egy XAMPP-ot, az hozza magával a mysql-t meg a PHP-t, PHP-ból egyszerűen lehet kezelni a mysql-t. Ha jól értettem, ez egy belső használatú cucc lenne, szóval cicomázni sem annyira kell, minimál css (vagy raksz rá egy bootstrap-et, ha akarsz) és kész. Hátránya a webes cuccnak, hogy valahol nyilván hostolni kell, de ez akkor is állna, ha Lazarusban írnád, mert a közös db-t tenni kell valahova.
-
bozsozso
őstag
válasz martonx #13124 üzenetére
Az rendben van ez tiszta sor, hogy kell egy adatbázis, de azt miben hozzam létre? Mi a legegyszerűbb módja? A webes rendszernél mire gondolsz? Ne feltétel a lazarus. Azt is tanulnom kell még, ezért mást is hajlandó lennék megtanulni ha az jobban javasolt.
szerk.: a mysql-t nézegettem, de nem tudom melyiket töltsem le
[ Szerkesztve ]
-
bozsozso
őstag
Sziasztok,
Kis vagy lehet inkább nagy segítség kellene, hogy el tudjak indulni.
Alap sztori:
Van egy nagy excel táblázat több munkalappal, anyagfelhasználás számítással és anyag készletvezetéssel):
-termékek(kód,név,ár illetve milyen mennyiségben használnak fel az anyagokból)
-anyagok(kód,név,ár)
-Rendelés(dátum és termékek)
-beszerzés(kódot beütve megjelenik a terméknév, majd rögzítendő szállító, dátum és mennyiség)
-szállítás(egység, dátum, szállítólevél száma, majd termékenként rögzítendő a mennyiség)
Ezek mind kézzel rögzítendő adatok.Számítandó munkalapok:
-Rendelt mennyiségből anyagfelhasználás számítás, amely naponta kell
-kiszállításból kell egységenként mennyi terméket szereztek be adott hónapban(ez jelenleg kimutatással van megoldva)
-mint az előző csak heti kimutatással
-illetve egy olyan havi kimutatás ami hetente értékben majd összesen megmutatja a kiszállítást egységenként
-a kiszállításra is számol külön anyagfelhasználást amit majd a készletkezelésnél vesz figyelembe
-az anyagok készletkezelése. jelenleg a nyitó készlet rögzítésre kerül és ehhez hozzáadja a beszerzett össz mennyiséget illetve levonja a kiszállított anyagfelhasználást és megvan a záró készlet. Ez jelenleg csak akkor működik rendben ha teljes időszakot nézek, mert egyébként a nyitó miatt a záró készlet sincs rendbenÉs amit szeretnék:
Szeretném kidobni ezt az exceles sztorit, mert ahol használják nincs rendes office és nem is szeretnének, de ebből az excel táblából már nem tudok mindent rendesen átültetni libreoffice alá. Egyelőre nem tudom hogyan mily módon kezdjek bele így egy iránymutatást szeretnék Tőletek. Itt még annyi kanyar bejön, hogy már nem csak saját gyártású termékeket hanem beszállított készterméket is ki fognak szállítani, úgyhogy ezt is be kellene majd integrálni a beszerzésbe és kiszállításba
A fő programot lazarusban szeretném megcsinálni, de nem tudom milyen módon tároljam a fix adatokat amivel számításokat tudok majd végezni. A fenti kimutatásokat el tudjam készíteni képernyőn megjeleníteni illetve kinyomtatni.
ami biztosan kell:
-termék rögzítési lehetőség(termékkód lehet automatikus(jelenleg T-vel kezdem majd 2 karakteren sorszámozom pl.:T01,T02 stb), temék név rögzítés, ár, anyag felhasználás 1 terméknél kb. 5-15 féle anyagfelhasználás)
-anyagok rögzítése(kód ami lehet automatikus(jelenleg A-val kezdem majd 2 karakteren sorszámozom pl.:A01,A02 stb) Erről kellene a későbbikben készlet kimutatás
Ezek fix adatok max bővítésük lehet illetve a meglévő adatokat lehessen módosítani-Lehessen rögzíteni rendelt mennyiséget(rögzítendő adatok: dátum, termék és mennyiség)
-Lehessen rögzíteni kiszállítást(kötelezően megadandó adatok:egység,dátum,szállítólev.száma és termékenként mennyiségEzek voltak amiket rögzíteni kell a többi az a tárolt adatokból történő kimutatás.
Egyelőre elég nagy falatnak tűnik, de ha tudnátok adni valami iránymutatást akkor belevágnék.
Köszönöm ha végigolvastad és várnám a javaslatokat. Természetesen olyan javaslatokat szeretnék aminek van ingyenes alternatívája. Lazarusban kis tapasztalatom van, egyszerűbb programokat már készítettem benne, de ez általában fájl műveletek voltak.
-
Silεncε
őstag
válasz bandi0000 #13120 üzenetére
A nagyon mobilos "app-bumm"-nak ahogy én látom vége. Persze, van szükség fejlesztőre továbbra is, de az aranykornak leáldozott. Most a web megy, a cloud-os cuccok, stb.. Illetve ami mobilos appok készülnek, azok is egyre inkább valami multiplatform eszközzel (Ionic, React Native, Flutter, Xamarin), a sima, natív mobilfejlesztés visszaszorulóban van.
[ Szerkesztve ]
-
-
Domonkos
Ármester
válasz bandi0000 #13118 üzenetére
Az egyetemrol frissen kijove senki sem fogja toled elvarni, hogy minden kerdesre maximalis precizitassal tudj majd valaszolni. Szerintem akarhova fogsz jelentkezni teljesen tisztaban lesznek azzal, hogy mit varhatnak el toled, mint frissdiplomastol.
[ Szerkesztve ]
Gender of electrical connectors is defined by the pins.
-
bandi0000
nagyúr
Lehet félreérthető vagyok
Azt akartam kérdezni, hogy elég felsorolni tudás szint nélkül, amit használtam már, vagy valahogy jellemezni kellene a tudás szintet, nyilván nálam nem lehet azt mondani hogy junior vagy senior
Tehát mint mondtam foglalkoztam C#-al PHP-vel de kanyarban sincsenek ezek a tudások pl java, javascript tudásomhoz képest, ezért nem akarok olyanba belefutni hogy odaírom a php t pl,de az első komolyabb kérdésnél az interjún elfüstölök
Nyilván mindent meg lehet, újra lehet tanulni ez csak idő kérdése
[ Szerkesztve ]
-
bandi0000
nagyúr
Köszi
Hát igazából sulis projekt feladatokat csináltam nem nevezném gagyinak de talán nem az az ún. eladható app, plusz ugye szakmai gyakon már talán mondható eladhatónak a projekt
Lényegében pl C# az amiben annak idején egy kisebb konzolos alkalmazást csináltunk, meg 1-2 tantárgyam volt belőle, arra mit lehet írni, de sztem nem gyakornoki szinten vagyok belőle, van értelme egyáltalán megemlíteni, hogy láttam már ilyet
-
sztanozs
veterán
válasz bandi0000 #13112 üzenetére
Ha nem dobtál össze valami konkrét hasznos dolgot, amit eladtál (és jogodban áll behivatkozni), vagy publikáltál (pl git-en), akkor max junior/gyakornok, amit el is hisznek, ha beírsz.
JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
bandi0000
nagyúr
Srácok, önéletrajzba hogyan szokás feltűntetni a programozási ismereteket ?
Ugyanis most végzek lassan az egyetemmel, de értelemszerűen seniornak nem nevezném magam semelyik nyelvből, esetleg junior, de az se az összesre igaz,mert van olyan nyelv amiben nem csináltam nagy dolgokat de az alapokat inseremXbox One: bandymnc
-
Tigerclaw
nagyúr
válasz Silεncε #13109 üzenetére
Azt ne felejts el, hogy ezeken az intenzív képzéseken minden nap az összes óraszámban csak közvetlenül a programozással összefüggő tudást oktatnak. Ráadásul kötelezően ott kell lenni, nem lehet ellógni mint a felsőoktatásban. Emellett sokszor nem pár hónap, hanem 1 év, másfél év a képzés. Egy ilyen másfél év megfelelhet akár 3 évnyi felsőoktatásnak, ha jó a tanterv és az oktató.
Nem vettem még részt ilyen képzésen, szóval nem konkrét céget védek, csak mint koncepciót jónak találom.
Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.
-
petyus_
senior tag
Én a Yellowroadnál végeztem kb 2 éve (most már training360 karrier start), végzés után 3 hónappal kezdtem el dolgozni egy multinál (ennyi idő kellett a felvételi folyamatnak az első körös online teszttől). Közben elmentem egy másik helyre is interjúzni, oda is felvettek volna, pont egyszerre kaptam meg a két ajánlatot, így választhattam. De azért a többségnek nem ment zökkenőmentesen a munkába állás, a tanfolyam vége fele még semmi infonk nem volt, hogy van-e egyáltalán cég, aki érdeklődik. Pontos számot nem tudok mondani, de szerintem kb az emberek 70%át tudták 4 hónapon belül eladni (ennyi ideig csak oda mehettünk, ahova ők közvetítettek minket, de a képzés ingyenes volt, szerintem ez korrekt).
Az oktatásról viszont így közel két éves tapasztalattal is csak jót tudok mondani, ha valaki odateszi magát, és egy kis időt rászán a szabadidejéből is, akkor szerintem kap egy olyan alap tudást, amivel már lehet mit kezdeni. Ennek ellenére a cégnél ahol dolgozom, az első 3 hónapban tovább tanítottak minket (5-6 junior, 1-2 ember önképzéssel, a többiek ilyen-olyan tanfolymról jöttünk).Többiekről nem tudok nyilatkozni, velem a visszajelzések alapján meg vannak elégedve, 1 év után szintet is léptem, jó a kapcsolatom a munkatársaimmal.
Én nagyon hálás vagyok, hogy adódott egy ilyen lehetőség (közgazdász végzettségem van, de igazán soha nem érdekelt, sajnos gimnázium után nem IT felé mentem, de így lehetőségem volt váltani).
-
Silεncε
őstag
válasz Tigerclaw #13108 üzenetére
Én eddig is szkeptikusan álltam hozzá ezekhez a néhány hónap alatt programozó lesz belőled sulikhoz. Eleve nem véletlenül van, hogy egy normális programozó képzés az egyetemen legalább 3 év, ami arról szól, hogy az alapokat megtanítsák és még erre is kevés az idő. Én most leszek harmadéves, emellett dolgozok is, mint programozó + előtte is már foglalkoztam vele legalább 2-3 évet, de még mindig csak a felszínt kapargatom. Ennyi idő alatt egyszerűen nem lehet semmit megtanulni, akármilyen intenzív/gyakorlatorientált a képzés, ez lehetetlen. Nagyon maximum amit át tudnak adni, valamilyen divatos webes framework + némi alap tudás, de ezek is olyanok, hogy napról napra változik mire vége a képzésnek, már más a divat.
-
Tigerclaw
nagyúr
válasz #78693120 #13106 üzenetére
Kár mert ahogy pl. a linkelt cikk is írja, egy kamu pozitív kép alakult ki ezekről a próbálkozásokról. Az különösen csúnya, hogy nem keresnek/találnak neked munkát, de megtiltják hogy te keress több hónapig, illetve felépítettek egy mára kamu adatbázist rengeteg potenciális munkaadóból akikhez csak akkor mehetsz, ha tejel nekik a cég.
Szóval te nem kereshetsz, ők nem keresnek/találnak neked, aztán ha mégis találsz talán nem vesznek fel, mert extra költségbe kerül nekik téged felvenni. Közben meg a megszerzett tudás napról napra kopik miközben eleve kezdőként indulnál.
Az megint egy szép csavar, hogy egyszerre van ebben a szegmensben is komoly munkaerőhiány, meg munkanélküliség.
Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.
-
Tigerclaw
nagyúr
válasz baracsi #13103 üzenetére
Ma éppen az Indexen volt egy cikk ami kipukasztotta nem is kicsit a rózsaszín lufit: [link]
Sajnos felnőttként ha pályamódosításban gondolkodsz, erősen limitáltak a választási lehetőségeid. A főiskolák, egyetemek alapból kiesnek, mert túl sokáig tartanak, ráadásul rengeteg a felesleges tantárgy, elavult tanterv, nem beszélve az oktatókról, akik szakmailag gyakran nincsenek a csúcson, és csak a tanulók szívatásának élnek. Még csak nem is olcsóak. Az OKJ-s képzések színvonala meg sehol sincs jellemzően. Azok inkább annak a rétegnek felelnek meg, akiknek a papír a lényeg nem a tudás.
Gyakorlatilag akinek viszonylag elfogadható időn belül kell friss tudás, ezek maradnak. Ha vidéki vagy, tovább szűkül mert több képzés, csak a fővárosban van. Másik lehetőség netes kódoló tanfolyamok szintén kétséges sikerrel, de jellemzően olcsóbban. A tempó ilyenkor lehet gyorsabb vagy lassabb is.
Szóval le lehet nézni azokat akik ilyen helyen szereznek tudást, de nincs más választásuk.
-
törölt tag
válasz baracsi #13103 üzenetére
2, de lassan inkább 3 éve az akkori cégem megvett két osztályt az akkor futó háromból. Előre. Voltam is cég részéről ilyen bemutatón, mert az egyik osztály teljes egészében a mi projectünkre jött volna. Mire végeztek már nem dolgoztam ott, de ex-kollégáktól hallom, hogy kevesen váltak be közülük. Szóval eleinte bőven igaz volt a 90%+, mert még a cégek is lelkesek voltak, csak nem épp olyanok a tapasztalatok, mint várták. És gondolom azóta azért az emberanyag minősége is csökken, mert akinek volt affinitása, már korábban meglépte.
Az indexen azért vannak vicces hozzászólások a fejvadászok által "reklámozott" fizetések valóságtartalmáról, szerintem kevés próbálkozásból megtippelném, hogy hol dolgoznak,
-
baracsi
tag
válasz Tigerclaw #13102 üzenetére
Yellowroad, de én is csak egy greenfox-os önhype-oló riportban hallottam
de eléggé ekézik ezeket a gyorstalpalókat, pl.: [link] gondolom csak lerántják a nagy pénzt az emberekről, de elhelyezni meg nem segítenek nekik, főleg azoknak nem, akik előre kifizették a tandíjat, akik részletre kérik, azokat jobban segítik, mert így ki tudja fizetni a részletet, röhejesek ezek a cégek, előbb utóbb lecsengenek reményeim szerint, mert szerintük bárkiből lehet programozó, hát nem!
[ Szerkesztve ]
-
Tigerclaw
nagyúr
Rövid kérdés. Ismertek olyan fórumtopikot itt ami a Greenfox, Codecool és hasonló alternatív szoftverfejlesztést oktató iskolákkal foglalkozik?
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
- HP Zbook Fury 15 G8, RTX A5000 16GB, I7-11850H, 32GB RAM, 1TB NVME, Magyar
- Apple iPhone 7 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Rpaspberry PI 4 8GB RAM, X825-C8 ház, X735 Tápvezérlő Hat, X862 m.2 SSD Hat, WD 240 GB m.2 SSD-vel
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest