- Jobb biztonságot és energiahatékonyságot kínál a Bluetooth 6.1
- Módosította az előző generációs Dimensity csúcslapkáját a MediaTek
- Visszafogva, de még visszatér a GeForce RTX 5090D
- Computex 2025: mindenkinek elérhető AI szuperszámítógépeket vizionál az NVIDIA
- Computex 2025: közeleg az NVIDIA Computex előadása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szirty
őstag
Üdv mindenkinek!
Tudja valaki milyen szoftverrel és kábellel lehet megtámadni egy Berthel ComCon 200 típusú eszközt?
Ez egy operátor panellel egybeépített PLC.Olyasmi mint ami a képen van, csak 200-as.
Annyi köze szemmel láthatóan van a Siemens S5-höz, hogy képes S5-100 perifériák kezelésére. -
KLR
csendes tag
Szia.
Erre muszály reagálnom. Szeretném megköszönni a megoldást.
Ha jól értelmezem, megrajzolok 5-10 állapotot, lementem .png -ként, a graf. symbol field-nél pedig a szög változó értéket zónákra osztom a Range-el. Ahány zóna, annyi kép.
Pl. ha 15 fok a beosztás, 8 képpel meg tudok jeleníteni 0-105 fok elfordulástÍgy visszaolvasva, elég negatív volt az előző hozzászólásom, amiért bocs. A 100 kép rajzolását eltúloztam. Szorít a határidő, én meg nem úgy haladok ahogy szeretnék, ez kicsit frusztrált. Én se szeretnék meddő vitákba bocsátkozni, melyik gyártó a "jobb". Minden gyártónak más a filozófiája, lehet másként oldják meg ugyanazt, de amig az ember nem rágja bele magát, nem is látja át a helyzetet. Az utolsó szó pedig a megrendelőé.
-
Szirty
őstag
Ha látvány elem (mert mi más lehetne) akkor nem biztos hogy a 100% értékhez 100 fázis kell. Elég lehet öt is.
Ez grafikus symbol field-del még nem teljesen reménytelen megoldani ha annyira fontos.De mint az elhangzott, a BASIC panel attól BASIC, hogy igen ostoba és ettől "olcsó". Ezen hogy "olcsó" lehet vitatkozni de nem fogok.
Arra hogy más gyártó legegyszerűbb panelje ezer fázist animál ful HD-ben meg annyit tudok mondani, hogy más gyártóknak is vannak text only kijelzői amiken nem hogy animációt nem lehet elkövetni de nem is grafikus.
Szóval minden relatív...Amikor az ember az egyik gyártó termékeivel dolgozik sokat, megtanulja részleteiben. Ha másikkal kell foglalkoznia kényelmetlennek érzi, mert ezt se tudja, azt se tudja. Azzal ilyenkor nem szembeül (érthető okokból) hogy az amit nem ismer mennyivel tud valamit máshogy vagy jobban mint az amit ismer.
Ez már csak ilyen.(erre az üzenetre nem kell feltétlenül válaszolni, mert "hit vitákban" kevés hajlandóságom van részt venni)
-
KLR
csendes tag
válasz
byte-by #5645 üzenetére
Kössz az infót.
Nem hiszem, hogy lerajzolok 100 poziciót a 100 foknak, marad a sima numerikus kijelzés. Úgyis csak "látvány-elem". Szerettem volna, hogy ugyanolyan legyen a kezelőfelület.
Azért számomra furcsa, az STU is alap panel, meg a taiwani/kinai gyártóknál se probléma az objektum elforgatása, legalább is amivel találkoztam. Szerintem, ez valójában a fejlesztőkörnyezeten múlik.
Na mindegy, hozzá kell szoknom a Siemens-hez. -
byte-by
tag
halo!
a ktp basic sorozat nemigazán használható animációk megjelenítésére.
a panelcsalád a legegyszerűbb(butácska) változat, nem jó választás ha animációt is akarunk.programozással megoldható,a karok helyzetének külön-külön megjelenítése.
de sok állapotot kellene leprogramozni, illetve megjeleníteni az adott helynek és/vagy foknak megfelelően, kissé értelmetlen.byte
-
KLR
csendes tag
Sziasztok!
Hogyan lehet a KTP600-as panelen (TIA V13, Basic) "Rotating Animation"-t létrehozni?
Eddig Schneider HMISTU-val (Vijeo Designer) szállítottuk le a vezérlőszekrényeket, de most Siemens-t kérnek, úgy hogy portolnom kell a projektet S7-1200/KTP600-ra. Van 4 objektumom (vonalakból rajzolt kar), amelyek 0-100 fokot fordulnak el a megadott pont/tengely körül.
Átolvastam a Help-et, meg a net-et is böngészem, de eddig semmi okosat nem találtam. A beépített animációk csak horizontális, vertikális és direkt elmozdulásra adnak lehetőségét.Előre is kössz a tippeket
-
Szirty
őstag
válasz
01101010111 #5642 üzenetére
"Egy ilyen megszakítás után a Temp területen lefoglalt változó megőrzi a megszakítás előtti értékét"
Megőrzi az értékét. Bármilyen megszakítás is jöjjön közbe (pl. diagnosztikai).
Sőt a blokkon belül a TEMP terület akkor is megőrzi a tartalmát, ha abból a blokkból egy vagy több másik blokkot hívsz meg amik szintén használnak TEMP váltokat.A TEMP változók akkor vesznek el ha a blokk lefut (a végrehajtás elhagyja a blokkot a végén vagy egy BE vagy -(RET)- utasítás hatására).
-
01101010111
csendes tag
Sziasztok!
Siemens programozással kapcsolatban lenne kérdésem. Használhatunk FC-ket és FB-ket, FB-ben van Static terület. Úgy tudom, hogy a Static területen lefoglalt változó megőrzi értékét, a Temp területen lefoglalt változó pedig csak addig őrzi meg az értékét, amíg az adott FC vagy FB fel van hívva.
Azonban mi van abban az esetben, ha jön egy megszakítás az FC vagy FB futása közben. (Például van egy OB35, ami ciklikusan minden 100 ms-ban megszakítja a program futását, és ez pont egy FC kellős közepén történik meg éppen.) Egy ilyen megszakítás után a Temp területen lefoglalt változó megőrzi a megszakítás előtti értékét, vagy belekerülhet valamilyen fals adat?
-
ghoul_
csendes tag
Sziasztok,
Bocsi egyből az off-ért. Az előző munkahelyemen közel 4 évig Siemens PLC-ben programoztam és mellette még sok fajta frekvenciaváltóval és HMI-vel dolgoztam. Nemrég azonban munkát váltottam, ami több szempontból jobb, viszont megnőtt a szabad óráim száma.
Mivel szeretem a PLC programozást (és még most is ezt csinálom részben), szívesen csinálnám szabadidőmben, ezért gondoltam írok ide, hátha szüksége van valakinek egy "részmunkaidős, programozó" kollégára.
További infó privátban.
-
byte-by
tag
válasz
Krisz0627 #5636 üzenetére
halo!
a FI relé nem problémázik direktbe. akkor igazából szivárgás nagyon nincs, vagy küszöb alatti, bár a frekiváltó meg érzékeny rá...?
esetleg valamely paraméter nem befolyásolja ennek a hibának a detektálását?
vagy a kábel esetleg? árnyékolás?érdemes lenne bekötni egy másik hasonló , már működő motor elé már ha van rá lehetőség.(nem1,5 kw, hanem 5,5 kw-ra)
az elég jól szeparálná a problémát, talán. -
joci9
tag
válasz
Tök más típusú félig sufni (liftes céleszköz) hajtásoknál hallottam erről a problémáról, ott a korai szoftver okozta. Félig ide tartózó téma: augusztusi beázásnál 3 motor víz alá került, az egyiket utána egy darabig csak 18 Hz-ig engedtük fel, mert afölött már nagyon bugyogott a víz a kapocsdekniből :-)
Nem tiltott le a szabályzó....
Azóta is működ, a biztosító még nem fizetett, így ezek a motorok dolgoznak :-) -
KLR
csendes tag
válasz
Szia.
Ha a frekiváltó motor nélkül is földzárlatot jelez, az árammérés körül van a gond. Valamelyik áram szenzor járja a végét, vagy kontakthiba a mérőkörben, vagy a szenzorok tápja a ludas. Az áramszenzorok amikkel találkozok (LEM, Honeywell) 3 pinesek, +/-14VDC táp, a kimenet régebben feszültség, az utóbbi kb 10 évben pedig zárt hurkos áram kimenet. Régen daraboltam már Omron/Yaskawa-t, nem emlékszem mit használnak. Ha jól emlékszem, kisebb teljesítménynél a japánoknál magában az IGBT modulban mérik/mérték az áramot.
-
Szirty
őstag
válasz
Szevasz!
Anélkül hogy bármiféle ítéletet hirdetnék annyit mondhatok, hogy magam is számtalanszor találkoztam olyan problémával amit a frekvenciaváltók árammérésének hibája okozott.
Ez a földzárlat, a motor túlterhelés és az álló motornál jelzett motor túláram jelzésekben nyilvánult meg. -
Krisz0627
csendes tag
Sziasztok. Először is kellemes ünnepeket kívánok mindenkinek itt a fórumon.
Másodszor egy hajtással van problémám.Ami áll egy Omron CIMR-V7Z45P5 frekiváltóból és egy 5,5 kW-os motorból.
A probléma az hogy kiáll GroundFault (GF) hibára ami földzárlat.
Amit eddig próbáltam földelés lekötése és teljesen szigetelve elindítva is kiáll hibára.
A Földelés és a motor test között induláskor ledes feszmérővel mérve pillanatnyi 230 volt van.
Akkor hát lehet a motor a hibás.
A motor meg lett mérve ohmikusan a testhez nem volt zárlat.
A motort bekötöttem direkt 400 VAC és úgy működött minden probléma nélkül.Az áramkörben volt egy 30mA FI relé és az nem oldott le.
A frekiváltó kipróbáltam egy 1.5 kW-os motorral és azzal működött minden probléma nélkül és nem volt a földelés és a motortest között mérhető feszültség.
Ebből arra következtettem hogy a motor a hibás.
Az 5,5 kW -os motort elküldtem tekercseltetni, miután vissza jött a probléma ugyan úgy fenn áll.
A kérdésem az lenne hogy találkoztatok már ilyen problémával.Mi lehet a gond szerintem a frekiváltó de akkor miért jó egy kisebb motorral.
Segítséget előre is köszönöm. -
byte-by
tag
halo
az a gyanúm, hogy ez bármelyik KTP Basic (PN) panellel előfordulhat.
"máshol" jeleztem egy 400-assal magam is így jártam, de a megoldás szintén nem akart összejönni.
köszönet a tippekért.
legközelebb én is kipróbálom a módszert, de nem leszek bánatos , ha ez az idő soha nem jön el !byte
-
Szirty
őstag
válasz
miclucky #5633 üzenetére
Helló!
"hát az igazság az , hogy én erről olvastam,mikor felvetetted a problémát, de úgy gondoltam te is nézted a Siemens support oldalt."
Néztem én mindent és olvastam a PDF-eket.
De maga a ProSave is kiírja az OS update utáni figyelmeztetés igen válasza után, hogy most indítsam újra az eszközt.
Ezt meg is tettem el sem hiszed mennyiszer!Ami nem szerepel a leírásokban az az, hogy el kell találni azt a mágikus pillanatot (ami úgy tűnik csak a KTP600 PN sajátossága) amikor a boot loader és a prosave egyszerre "nézelődik". Ennek az esélye pedig mint kiderült rendkívül csekély.
Mivel a leírások nem említik ám, hogy tegyek NC érintkezőt a panel tápjára és nyomkodjam bátran a kapcsolódási kísérlet alatt, mert 200 restartból talán összejön egy connect.Lényegében mindent jól csináltam csak nem voltam elég kitartó (a három nap szenvedés alatt nem jött össze a fentebb említett "szerencse"). A panelt meg nem akartam teljesen tönkretenni a sok ki/be kapcsolgatással.
Szóval azt hiszem így teljes a kép.Az vesse rám az első követ aki szerint nem tettem meg az adott helyzetben mindent a siker érdekében. De azt semmiképp nem vitatom hogy vannak nálam okosabb emberek is. (ők segítettek)
-
Szirty
őstag
Üdv mindenkinek!
A történet happy end-del zárult.
Segítséget kértem a Siemens-től. Másnap fel is hívtak és adtak egy tippet.
A tipp bejött.Szinte centikre voltam a megoldástól, ami annyi, hogy amikor a ProSae csatlakozni próbál akkor kell a panelt újraindítani. A panel mielőtt megpróbálja elindítani az OS-t (amibe nekem belefagyott) lefagy (gondolom) ránéz az ethernetre nem akar-e tőle valamit egy ProSave.
Többször kell próbálkozni, mert el kell kapni azt a pillanatot amikor a ProSave éppen próbálkozik.A panel ismét működik. Köszönet érte!
-
Szirty
őstag
válasz
miclucky #5629 üzenetére
Helló miclucky!
Én négy KTP Basic-en. Abból kettő halt meg tőle.
"esetleg wccf SP3"
Csak WccF 2008 SP2 lehet. A megrendelő ezt kérte, ezzel a szoftverrel rendelkezik a többi gépe is ezzel lett fejlesztve.
Persze a hozzá tartozó prosavevel és KTP OS image-el játszhatok éppen, de ha azzal sikerül is frissíteni, az SP2 úgy is megint frissíteni akar majd OS verzió eltérés miatt.Tegnap kaptam egy tippet, jelenleg az az utolsó reményem. :-)
Vasárnap kipróbálom. Ha van eredmény, le fogom írni! -
Szirty
őstag
válasz
Achilles83 #5627 üzenetére
Sajnos ez egy Basic panel, tehát buta panel. Kettő darab csatlakozó van rajta:
1. Tápfeszültség (24V DC)
2. Ethernet/Profinet (RJ45) -
Szirty
őstag
Üdv Mindenkinek!
Akadt egy kis problémám egy Siemens KTP600 Basic color PN panellel OS update kapcsán.
A történet részleteit itt leírtam.Elnézést a link miatt, de nem akartam crosspostolni,
A válasz természetesen ide is jöhet ha van valakinek ötlete a megoldásra. -
plutokas
csendes tag
Nagyon nehéz ezt megválaszolni. Fűgg hogy milyen anyagból van a szerszám és attól is hogy milyen anyagot nyomnak bele. Fűgg hogy milyen tűréssel kell dolgozni és milyen minőségben. Sőt sokszor nem is a szerszámot cserélik csak a betétet benne. Sokszor nem is szerszámot cserélnek csak javitanak.
Van olyan szerszám ami 10 éve megy és van ami heteket bir csak ki.
Pontos választ nem lehet erre adni. Legtöbbször a szerszámkönyvbe bekerül a várható élettartam.
Tehát sokmilliós ciklus élettartam is lehet. -
coco2
őstag
Sziasztok!
Általános technikai információt szeretnék kérni bárkitől, aki műanyag fröccsöntő gépek közelében dolgozik. Amire kíváncsi lennék, hogy hány fröccsöntést bírhatnak ki a keményebb műanyag fröccsöntő szerszámok, mire "elhasználódnak". Gyanítom az érték nagyon sok10ezres, de kicsit közelebbről mennyi? Egy elméleti szélső érték érdekelne, egy nagyon maximum, aminél nagyobb tuti nincsen a gyakorlatban. (Konkrétabban azt próbálom meg becsülgetni, hány gépi ciklus tudhat végigfutni, mire kényszerűségből biztosan leszerelnek egy szerszámot, hogy újat szereljenek fel, és ez a legjobb tippem worst case gyanánt.)
-
moseras
tag
válasz
istvannet #5621 üzenetére
Üdv!
Véleményem szerint nem feltétlenül szükséges a helyiségenkénti 0-10V-os szelep az osztó-gyűjtőn. De ha van rá pénz, akkor persze nem baj, 0-10V-os szeleppel jobb eredmény érhető el, mint egy on/off-os szeleppel. Továbbá kérdés, hogy ha nincs termosztát, akkor a helyiségben éppen bent tartózkodó emberke miként fog alapjelet állítani ?
"programban beállított alapérték"
Igen, de ezt a szobában lévő ember hogy fogja látni, hogyan fogja tudni állítani ? Lesz valami vizualizáció minden szobában, hogy egymást ne zavarják ?
Én meghagynám a termosztátokat helyiségenként (komolyabb termosztátokban van service mód, le tudod korlátozni, hogy a user ne tudjon irreális értéket kérni tőle). Ha van keret 0-10V-os szelepre, akkor olyan termosztátot keresnék, ami tud 0-10V-os szelepet szabályozni. Ha ez drága, akkor sima on/off-os szelepet választanék, ekkor a termosztát is olcsóbb. Persze ebben az esetben ne a termosztát vigye közvetlenül a szelepeket, hanem a termosztátok jeleit te fogadd, majd te add ki a szelepeknek a jelet, így tudni fogod, hogy mikor kell indítani a szivattyút, illetve a keverőszelep PID-jét. Ha 0-10V-os lesz, akkor is valahogy tudnod kell, hogy mikor indulnak a termosztátok (a PLC-ben "VAGY" kapcsolat-ban lesznek). A puffer-t valamilyen hiszterézissel tartsd hőn. Fontos, hogy a puffer akkor is valamennyire fel legyen fűtve, ha nincs igény (valamilyen készenléti hőmérséklet-re). Ellenkező esetben, ha hosszabb ideig nincs igény, akkor esetleg a puffer kihűlhet, ha megjön az igény, akkor pedig várni kell, mire a kazán felfűti. Amíg a puffer-ben nincs legalább néhány fokkal (2-3 fok) több, mint az éppen aktuálisan kért előremenő, akkor addig ne indítsd el a keverőt, sem a szivattyút. Ha fűtesz, akkor hideg vizet semmiképp ne vigyél be a szobába.
-
istvannet
csendes tag
Köszönöm a válaszokat.
Néhány módosítás:
A keverő szelep nyitó/záró lenne, ez keverné a fűtési görbe szerint az előremenőt (külső- és előremenő hőérzékelő).
Az osztón lévő szelepek pedig 0-10V, és PID szabályozás. A helyiségekben a hőérzékelő (termosztát helyett) által mért hőmérséklet és a programban beállított alapérték szerint szabályoz a PID.
És ehhez jönne még akkor a puffer tartály.
[link] -
unashekk
újonc
válasz
moseras #5619 üzenetére
Sziasztok!
Amit moseras mondott,azzal egyetértek,de véleményem szerint a puffer tartály ebben a rendszerben kihagyhatatlan..,és ebben az esetben a köröket osztógyűjtős rendszerben tudom elképzelni,ahol az időjárásfüggő szabályzás az előremenő hőmérsékletet szabályozza.A "szobákban "az osztón levő" távadós termófejek "állítják be a hőmérsékletet...Sajnos számolni kell a rendszer viszonylagos tehetetlenségével...A fenti rendszer nem új,
a vendéglátásban régóta használják...ahol a kiadó szobákban,a recepcióról vezérlik a fűtést/start-stop/
vendég függvényében...! -
moseras
tag
válasz
istvannet #5617 üzenetére
Üdv!
A németek ilyent szoktak időjárásfüggőre:
A radiátorokra Magyarországon nem nagyon szoktak (legalábbis egyenlőre) keverőszelepet tenni.
A másik megoldás az időjárásfüggőre a negatív meredekségű lineáris egyenes (pl. -15 külső esetén 70 fok, +15 külső esetén 40 fok, közte lineárisan csökken). Ennél jobb a németek által használt görbe.
Keverőszelepeket PID-el tudod szabályozni. Tapasztalat szerint házfűtésnél elég a PI. A szakasz arányos, egy időállandós és holtidős lesz.
A keverőszelepen lehetőleg 0-10V-os motor legyen. Ha nyitó/záró relével működik, akkor inkább nagyobb legyen a mozgási ideje, mint kisebb (inkább 120-150 sec, mint 60 sec).
A helyiség termoszát legalább 10-12 percig adjon minimálisan igényt, mert ennél rövidebb idő alatt lehet, hogy a PID nem áll be.
Ha csak 1 (esetleg 2) kör megy, előfordulhat, hogy a kazán (mivel nem tudja magát tetszőlegesen alacsony teljesítményre leszabályozni) le fog állni, majd később újból elindul, majd megint megáll, stb. Ez a szabályozást zavarja. Ilyenkor vagy magasabb előremenőt kérsz, vagy be kell tenni puffert, ha nagyon gyakori a ki/be kapcsolgatás.
-
KB.Pifu
tag
Sziasztok!
Csak szeretnék "dicskedni" annyi év tanulás és egyéb munka után végre sikerült kapni egy valóban PLC -s munkát , üröm az örömben, hogy teljesen hardcore, ugyanis a comment japán rajz pedig nincs
.
Ki ismerős a panasonic plc-k programozásában?
Szeretnék egy sima számításos feladatot hurokkal megoldani, de a szokásos (omron, siemens) módon nem akaródzik menni.
A loop-t definiálom, de mintha nem akarna kilépni a hurokból és számol tovább amíg aktív a hurok engedélyező jele. Ezen e programrészlet jelenleg még csak papíron szimulátorban fut.
....
----------(loop lbl "n" )....
---||----( loop "n", "hurokszám")
csak nekem tűnik úgy mintha mindenképp lefutna a számolás a hurok engedélyező jeltől függetlenül egyszer?
-
istvannet
csendes tag
Sziasztok!
Fűtés szabályozásához szeretnék segítséget kérni, hogy mennyire lenne így működőképes.
Az elképzelésem nagyjából:
Három fűtési kör (radiátor). Időjárás követő szabályozás, minden külső hőmérséklethez hozzá van rendelve egy előremenő hőmérésklet.
Ez kiegészítve helyiségtermosztátokkal és ha szükséges ezek szerint lehet változtatni az adott körhöz az előremenő hőmérsékletét.Analóg bementek:
- külső hőmérséklet érezékelő
- előremenő hőmérséklet érzékelőDigitális bemenetek:
- termosztátok jeleiDigitális kimenetek:
- kazán indítás
- keringető szivattyú indítás
- szelepek nyitása/zárása -
And
veterán
válasz
DasBoot #5614 üzenetére
Ennek az adatlapnak a 26. oldalán konkrét példákat találsz a passzív OC-kimenetre. A legfelső ábra az oldalon például megfelelhet: a 24V-os tápot a kimeneti NPN-tranzisztor kollektorára kapcsolod, az emitterét pedig a PLC (gyors számláló) inputra viszed. Az emitterkörbe rajzolt ellenállást magának a csatornának bemeneti ellenállása adja, tehát ugyanazt a fix 24V-ot lehet a kollektorra kötni, amelyet a DI-csatornákra is vinnél (vagyis a fix tápnak ugyanaz legyen a GND-je / 0V-ja, mint a digitális bemenetek referenciapontja).
Mod: a fázishelyzet / nyugalmi polaritás impulzusszámlálás vagy frekvenciamérés esetén ugye nem lényeges, de a vázolt bekötéssel csak akkor működik, ha az inputod nyelő / sink elrendezésű: [link]. -
DasBoot
aktív tag
Sziasztok! A kérdésem az lenne, hogy egy Endress + Hauser, Promag 10-es áramlásmérő nyitott kollektoros kimenetét, hogyan kellene egy Allen-Bradley plc digitális bemenetére kapcsolni, ami + 24V-ot fogad. Konkrét válaszokat várok, az elméleten túl vagyok. Köszönöm. Üdv.: Joe
-
TotoThomas
csendes tag
Úgy látom And kolléga nagyon ért a dologhoz.
Lehet fel kellene vennünk a kapcoslatot, mert nekünk még sok-sok PIC fut, és időnként hozzá kellene nyúlni.
Ez a program ami ebben a PIC-ben fut, tényleg egyszerű. 4 db kétállapot, 1 analóg csatorna, és kommunikáció.
Az egész egy pici PLC-be pakolva.
Nem tudom mond e a név valakinek valamit. Nyugodjon békében: Kalocsa Péter. -
And
veterán
Nem annyira szerencse kérdése, bár úgy is fel lehet fogni. Ha nincs meg a forrás, csak az égethető bináris, akkor a program egyszerűsége szabja meg, hogy az ajánlott 'új' típus viszi-e a régi programot. Az említett 16C71 -> 16F716 esetén például eleve nincs olyan sok speciális regiszter, és a leglényegesebbek mindkettőnél ugyanazon a címen / lapon vannak. De például az ADC-hez tartozókra ez már abszolút nem igaz. A szabadon felhasználható RAM-címeknek is van közös átfedésük, de nem sok. Még a konfigurációs szó legfontosabb bitjei is megegyeznek, ide értve az oszcillátor típusát és a watchdog-ot. Bár ezek külön kezelése még hex-fájlok esetén is megoldott az MPLAB-ban, nem kötelező a binárisban lévő konfig-beállítások használata, azoktól el lehet térni. Tehát egy csak digitális I/O-t használó program akár mehet is az újabb típuson, de jó eséllyel problémás lesz, ráadásul nem biztos, hogy a gond azonnal előjön, mikor a kontroller elindul.
Ha adott a forrás (úgy tűnik, a kollégánál ez megvolt(?) ), akkor az SFR / RAM címek eltérésével nincs gond, mert a céltípus beállításával a fordító módosítja ezeket, hiszen ismeri az általa támogatott MCU-k memóriatérképét. Egy felülről nagyjából kompatibilis típusban pedig minden olyan FSR adott, ami az eredetiben is megvolt, legfeljebb akadnak újabbak is (a 16F716 például tartalmaz két újabb timert, egy CCP - capture/compare/pwm - modult, meg nagyobb RAM- és program tárterületet, ami a 16C71-ben nem volt). Tehát így egész kis vagy akár nulla lényegi (forrás-)programmódosítás árán migrálható a kód.
Nemrég kellett egy sok éve 16F876-ra írt kódot az ajánlott utód 16F886-ra költöztetnem, az nem ment módosítás nélkül, mivel ADC-t használt, azok konfigurációja meg némileg eltér a két típus között: az újnál szabadabb portkiosztás vehető igénybe, ezért az ADCON0/1 regiszterek felépítése nem azonos. De a gyártó itt elég konkrét dokumentációt adott a migrációhoz, összeszedte az apró eltéréseket, hogy mire kell figyelni a váltásnál. -
coco2
őstag
válasz
TotoThomas #5610 üzenetére
Csodálkozom rajta, hogy működik a program egy másik pic családba égetve. Szimplán mákod van.
-
TotoThomas
csendes tag
Köszönöm!
Sikerült megoldani.
mivel nagyon sok (kb 100-150 db) PIC-et használunk (bár lassan fogynak ezen PLC-k) ezért gondoltam, hogy a 16c71-nek is van helyettesítője, amit meg is találtam a Microchip oldalán.
16C57-re írt programot simán teszem a 16F57-be pl
És ma a 16C71 ről lett 16F716.
A programon semmit nem kellett változtatni. Éppen úgy mint az 57-esek esetében sem, ahol nagyon sok forrás áll rendelkezésemre (bár programozni nem igazán tudom őket, csak kb értelmezem)
Másképp kell égetni, ennyi volt a trükk
Az égető egy Microchip Picstart plus, és egy MpLab 7.21 -
coco2
őstag
válasz
TotoThomas #5605 üzenetére
A 16c71 család tagjai 16c710, 16c711, 16c715. Még ha ezekbe próbálnád meg beleküldeni, talán nem is lenne teljesen esélytelen (bár még akkor sem garantált a siker). Viszont ami "kéznél volt", az másik pic család.
-
joci9
tag
válasz
Na közben kaptál egy szakszerű választ is :-)
-
joci9
tag
válasz
Szasza!
Csak c nyelven és PIC24F-et programoztam, de ha professzort váltasz a header fájlokban is kell matatni vagy cserélni, ha van, meg hasonlókat. Ja nem valami 18-ast is :-) jut eszembe. Ja azt meg MBLABX-el. Elfelejtettem. Mivel égeted? Szakácsfáklyával?
A PIC az nem PLC, át kell migrálni a programot.üdv
J -
And
veterán
válasz
(Az száz százalékos bizonyossággal gond, ha egy adott típushoz való programot egy egészen más fajtába próbálsz beégetni. Ez még azonos családon belül sem nyerő, nemhogy egy totál másik sorozatnál: a 16C egy meglehetősen régi, EPROM-alapú - kvarcablakos vagy egyszer programozható / OTP - jószág, a 16F-sorozat pedig flash-tárral rendelkező család. Ha a program csak a beégetésre való .hex-fájlban van meg, forrásban pedig nincs, akkor kénytelen vagy az eredeti típust használni. Ha megvan forrásban is, akkor esetleg átfordítható egy újabb flash-alapú típusra, de ez több-kevesebb módosítást igényel, - nagyon egyszerű program kivételével - nem csak annyit, hogy a fordítóban másik célkontrollert választasz ki: más méretű és kiosztású memóriaterület, eltérő című és funkciójú SFR-ek, más portok és egyéb perifériák, stb. Egyszerűen nem megy úgy, hogy más van kéznél, biztos az is jó lesz.)
-
TotoThomas
csendes tag
Sziasztok!
Valaki PIC programozásban jártas?
Van egy kis program. A gáyri doksi szerint PIC 16C71 be kell égetni.
Én próbáltam PIC 16F716-ba beletenni. (Ez volt kéznél)
Bele is megy, nem ír hibát az MpLab, de a program mintha nem futna. Még annyit megteszek, hogy másféle képpen égetem, de tartok tőle, hogy csak a C71-be lesz jó a program.Lehet e ez gond, illetve valaki nem e foglalkozik program írással PIC-be.?
-
kushido2
újonc
Tisztelt Forumtárs
Mitsubishi AL2-24 MRD tipusu PLC vel kapcsolatban szeretnék segitséget kérni. Egy házilag megirt és jól müködő vezérlés fejlesztésében kellene segitség, Aki irta sajnos már nem érhető el ,és én sajnos teljesen zöldfülű vagyok a témában. Szeretném segitségedet, tanácsodat kérni, te tudnál e segiteni, vagy esetleg ajánlanál valakit aki a témában járatos?Mészáros Jenő 06209758051
-
plutokas
csendes tag
válasz
acer999 #5602 üzenetére
Nehéz eset a Beckhoff. Sajnos nem egy elterjedt PLC és viszonylag korlátos a felhasználhatósági köre. Éppen ezért nem túl magas az ára.
Van egy teljesen azonos kinézetű gyártó a Wago ami ugyan ilyen PLC-ket is gyárt nagy előnyével hogy az ingyenes Codesys-al programozható és van egy rettentő jó tulajdonsága a CPU-ban lávú vizualizáció ami web szerveren keresztűl elérhető.
De maradjunk a Beckhoffnál. Magyarországon azért van népszerűsége, sokszor PLC-mellé teszik mint önálló alvezérlő vagy kimondottan jó otthon automatizáláshoz is.
Ahhoz hogy ennél többet lehessen tudni mondani róla kellene tudni a pontos modellt, addig meg érdemes letölteni a TwinCAT programot amivel hozzá lehet férni és programozni. -
acer999
csendes tag
Sziasztok! Kis segítséget szeretnék kérni.. Nem vagyok a témaban járatos , hardveres részben kéne a segítség. Vettem 2 db beckhoff c2001 -es plc-t miután megnéztem az ebay-en , hogy mennyibe kerűl , olyan áron amennyiért még így tudatlanul is ( :-) ) senki nem hagyta volna ott. Keresgélem a neten hogy mihez lehet használni , esetleg kinek lehetne eladni , de sajnos nem találok rá semmit. Ez ügyben kérném a segitséget , hátha találkozott már valamelyikőtök ilyen berendezéssel. Válaszokat előre is köszönöm. Imre
-
plutokas
csendes tag
S7-Graph-ban szerettem volna késziteni egy folyamatot amelyben 2 helyen van párhuzamos futás. Arra gondoltam lesz ezzel szivás, de úgy nagyjából egyszámjegyű finomitás után megy. Amire viszont nem gondoltam hogy a folyamat egymásutániságában lesznek a gondok. Hogy fordulhat elő, hogy egymást követő pár lépés egyszerre aktiv? Komolyan vagy nagyon fáradt vagyok igy hajnali egykor vagy valami nagyon nem jól működik vagy tudáshiányba szenvedek. Egy hótra egyszerű feladatot szerettem volna megoldani kevesebb gonddal de nem sikerült. Ha van valakinek ötlete szivesen veszem.
Vagy ha valakinek van kapacitása S7-300 tök egyszerű feladatra (1 vagy 2 órás) és akar kisebb vagyont keresni, keressen meg privátba. Az ajánlat reggel 8-ig él.
Jó éjt!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 27% számla! HP Z4 G4 workstation! I9-7900X / RTX A4500 20GB / 64GB DDR4 / 512SSD SSD!
- Hibás! Dísznek, Porfogónak, tesztkártyának vagy böngészni! Asus Rog Strix RX 470 4GB Videokártya.
- 27% számla! Dell Precision 3591 üzleti Laptop! Ultra 7 155H / RTX 1000 ADA / 16GB DDR5
- Crucial T705 4TB M.2 NVME PCI-E 5.0 x4 - Új - 14.100-12.600 MBs - Eladó!
- WD Black SN850X 4TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7300-6600 MBs - Eladó!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- BANKMENTES KAMATMENTES ASUS Vivobook 15 X1504ZA-BQ856W
- Ne hagyd ki: AORUS ELITE lap, 41.500 Ft-ért! 0% THM-re is!
- DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2680v4 (28c/ 56t, 2.4/3.3GHz), 128GB RAM, 10G, áfás szla
- Csere-Beszámítás! Playstation 4 Gold Edition! Olvass!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest