Hirdetés
- Milyen videókártyát?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Amazon Fire TV stick/box
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- ASUS notebook topic
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Új tokozással jön az Arrow Lake utódja?
Új hozzászólás Aktív témák
-
ZetorGumi
addikt
válasz
Achilles83 #8217 üzenetére
Szia.
Igen, abban is benne vagyok.
És kb ki is fújt a magyar csoportok száma, amik ezzel a témával foglalkoznak.Mondjuk annyira nem sürget az eladása, max megmaradnak a 1214C mellé gyakorlósnak, tesztelősnek.
-
Esemesem
csendes tag
válasz
Achilles83 #8174 üzenetére
Emlékeim szerint ezek a CPU-k nem tudják a socket service funkciót, tehát nem lesz annyira egyszerű mint szeretnéd. Egyszerű tcp vagy udp send/recv nem megy (de nézz utána azért). Ami biztosan működik az a FINS protokoll, de ezzel óvatosan, mert közvetlenül a memóriaterületeket tudod vele írni/olvasni, meg a beállításokat is.... Az Omron Multiway vagy Etherway nevű ingyenes programból lehet lesni, na meg a manualból.
-
molntomi
csendes tag
válasz
Achilles83 #7203 üzenetére
Szia!
NQ-t akarom összekötni CQM1H-CPU51 PLC-vel, akkor csak a Host linket engedi...
De! elraktam már az NQ-t a fiók mélyére, helyette Kinco HMI-vel oldom meg, azért köszönöm! -
And
veterán
válasz
Achilles83 #6942 üzenetére
Ha le lehet tölteni a PLC tartalmát, a hardverkonfigurációt átnézve elég sok minden kideríthető a Profibus konfigurációból, főleg ha a CPU-ban lévő DP-csatolót használja a program, nem egy külön DP-modult (CP342-5, bár lehet, hogy azzal is megy, ha a konfigurációját a CPU tárolja). Ilyen infókat lehet megtudni: a PLC master vagy slave, állomáscím, buszsebesség, időzítési paraméterek. Ha a PLC a master, akkor a kapcsolódó slave-ekről is kiderül a DP-címük, az I/O-műveletekhez használt periféria- és diagnosztikai címük, a telepítésükhöz felhasznált GSD-fájlok neve, abból jó esetben a slave típusa, funkciója is.
-
Szirty
őstag
válasz
Achilles83 #6907 üzenetére
Akkor minden HMI-nek a saját PLC-jében kell egy változó (nyilván most is így van).
Amikor az egyik HMI-n megváltoztatják az értéket, akkor az a PLC amelyiken ez történik átírja a többiben az értéket. Mindig csak az az egy, és mindegyiket.
Az érték megváltoztatására a HMI-ben (bár nem tudom milyen HMI, de ha jól rémlik NS-ben van ilyen) bebillen egy bit. Vagy összehasonlítással figyeled, különbség esetén végrehajtod. -
Szirty
őstag
válasz
Achilles83 #6905 üzenetére
HA az összes kijelzőn ugyanazt a változót akarod látni és ugyanazt módosítod bármelyik kijelzőn, akkor minden kijelzőn ugyanazt a process tag-et kell megadni az I/O field-nek. Ez egy változó és valamelyik PLC-ben van az öt közül.
A többi PLC attól veheti át ezt a változót amelyikbe a panelek beírják.
Feltéve HA ezt az értéket a PLC-ből nem kell megváltoztatni, tehát csk egy beállítás és a PLC-k kizárólag olvassák, a panelek írják. -
crucified
tag
válasz
Achilles83 #6674 üzenetére
Szia, élőben is menni fog.
-
Szirty
őstag
válasz
Achilles83 #6672 üzenetére
Szia!
"Ha ugyanarra a címre rakom mind az 5 plc-be a változtatni kívánt értéket, akkor attól félek, hogy csak a plc-be változik."
Ugyanarra a címre állítsd be mindegyik kijelzőn a változót.
Ha valamelyiken átírják (vagy akár a PLC írja át) a többi panelen azonnal látható lesz a megváltozott érték, mivel ciklikusan kiolvassa mindegyik. A panel csak akkor írja ha módosítják az értéket. -
Szirty
őstag
válasz
Achilles83 #6648 üzenetére
Szia!
Igen. De nem fogok.
Mindennek megvan a maga előnye és a hátrány a másikkal szemben. Épp úgy ahogy a fakockának és a vasgolyónak is.
Amit az ember nem ismer attól fél vagy épp utálja.
Lehet szeretni az egyiket, meg utálni a másikat, de érzelmi alapokra helyezni és hitvitát indítani komoly hiba lenne.
Beszólogatásra ezért nem veszem fel a kesztyűt. Megfelelő alázattal kell kezelni a dolgokat.(Nem szeretnélek bosszantani ezzel az üzenettel, kezeld kellő higgadtsággal! Ez a véleményem erről. Ez van.)
-
Szirty
őstag
válasz
Achilles83 #6646 üzenetére
Az öröm ha így van.
Sajnos ott van más probléma, ami nem feltétlenül kisebb... -
Miertvansote
tag
válasz
Achilles83 #6302 üzenetére
Köszönöm a segítséget.
-
molntomi
csendes tag
válasz
Achilles83 #6296 üzenetére
Igen, a DM-ről beszélek, eddig inkább CJ1M típusú PLC-kel foglalkoztam, de most kell CQM1H-val is.
Pl. ennél a képnél, hogy nyomozom ki azt, hogy ez mi akar lenni?
Értem mit csinál a program kód / utasítás, de ezt az adatmemória területet nem igazán.
És ehhez hol tudnék utána olvasni?DM:
Előre is köszönöm!
-
byte-by
tag
válasz
Achilles83 #6183 üzenetére
halo
az XFER jó legelöl.azért nem javasoltam neki, mert a bemenetek és kimenetek
jellemzően fizikailag elkülönített bitek, az XFER nem különböztet meg biteket, a szó elejétől a végéig tart.
de ha transzferálni kell fizikai IO-t akkor az XFRB talán jobb, ez átnyúlhat bájtokba is vagy 256 bit-ig
akár meddig és nem kell a szó elejéről indulnia. -
Szirty
őstag
válasz
Achilles83 #6052 üzenetére
Helló!
"Látom itt csak Siemens PLC -hez vannak érdemleges hozzászólások"
Ha kicsit többet lapoznál vissza látnád te is.
Arról van szó amiről kérdés merül fel. -
byte-by
tag
válasz
Achilles83 #6052 üzenetére
halo!
?
-
Szirty
őstag
válasz
Achilles83 #5627 üzenetére
Sajnos ez egy Basic panel, tehát buta panel. Kettő darab csatlakozó van rajta:
1. Tápfeszültség (24V DC)
2. Ethernet/Profinet (RJ45) -
KB.Pifu
tag
válasz
Achilles83 #5203 üzenetére
szia!
Köszi a választ, így még nem, igazából az internal felé sem néztem mert bemenetben kellene megadni a változó memória címet, de lehet, hogy hogy a blockon belül extra utasítással meg lehet oldani?
Sajnos nincs időm ezzel most foglalkozni, de erre a választ mindenképp megkeresem, lehetséges, hogy az Index register környékén lesz a kutya elásva?
még egyszer köszi!
Üdv
Pifu -
Szirty
őstag
válasz
Achilles83 #5165 üzenetére
Nem lesz túl tartós mechanikailag és csak lopott szoftverrel fog ennyibe kerülni.
-
joci9
tag
válasz
Achilles83 #5163 üzenetére
Én tavalyelőtt kértem árat NS-Runtime-ra de nem volt olcsó. Vagy nem egyre gondolunk?
Sztem nem igényel komoly gépet. (5-6 éves elviszi, CX-Designerrel 9 éve foglalkoztam :-))
Azóta ESA cuccosokat használtam, ott is van ilyen, annak a 10 perces verziója ingyen van.
Azt szoktam használni beüzemeléshez (bár csak ethernettel), hogy ne kelljen mindig letöltikézni a projektet. -
rsf
senior tag
válasz
Achilles83 #5124 üzenetére
Mire gondolsz?
LM90?
Üdv. -
KB.Pifu
tag
válasz
Achilles83 #5124 üzenetére
Üdv!
Én csak hibakeresést csinálok vele, programozni nem fogom soha, melyik vezérlőre gondolsz?
Vagy ha már kész gépet kell nézni, akkor esetleg a Keep-relék-ben lehet keresgélni dolgokat, de ez megint gép függő.
Pl:. ahhoz, hogy egy bizonyos cooler szivattyú folyamatosan menjen elég volt átírni azt a paraméter bitet, ahhoz meg egy jó vaskos könyvet végigbogarászni, de még mindig jobb volt mint még egy időreléüdv
Pifu -
Dezsi82
tag
válasz
Achilles83 #5090 üzenetére
Szia!
Ennel a kártyánál a full scale 4000, vagyis 0-nál a konverziós érték alsó értéke, 4000-nél a felső érték lesz. 4096 túl magas érték, ettől függetlenül lehet működik. Tehát ha a kártyád 0-10V-ra van beállítva (lehetne 1-5V,4-20 mA, 0-5 V, vagy +-10V is), akkor 4000-nél 10V, 2000-nél 5 V. Ezt különben az adatlapja adja meg. -
Szirty
őstag
válasz
Achilles83 #5090 üzenetére
Helló Achilles83!
Ha a kimenetet nem lehet (hardveresen) skálázni, akkor sehogy. Ha 10V lesz 4096-nál, akkor 2048-nál lesz 5V nem 2000-nél. Ez adódik az D/A felbontásából.
Ha másmilyen hozzárendelést szeretnél, akkor skálázni kell. Ha hardveresen nem lehet, akkor szoftveresem a PLC programban.
Ezt rendszerint szokták is, hogy a programban a fizikai mennyiséggel lehessen számolni ne a konverziós értékkel. Pl. ha az analóg kimenet egy propszelepet vezérel, akkor lehet %-ra skálázni. Könnyebb kezelni a programban (és főleg a kijelzőn ha van). -
ADam07
csendes tag
válasz
Achilles83 #5042 üzenetére
Megpróbálom még másik géppel, hátha. Köszönöm, hogy ennyi időt rámszántál.
-
ADam07
csendes tag
válasz
Achilles83 #5040 üzenetére
Olvastam, hogy 40-50 órára is képes lehet életben tartani a memóriát, így biztosra mentem, 5 napra
-
ADam07
csendes tag
válasz
Achilles83 #5038 üzenetére
Nem. Az még külön fizetős cucc, meg még fel is kellene konfigurálni, amit ugye csatlakozás nélkül nem tudnék.
-
ADam07
csendes tag
válasz
Achilles83 #5036 üzenetére
Bocs, kicsit elvesztettem a fonalat. Ha jól értem akkor ehhez a megoldáshoz RS232-es porttal kellene rendelkeznem, de nekem olyan nincs.
-
ADam07
csendes tag
válasz
Achilles83 #5034 üzenetére
A kábelt kimértem, de többféle kábellel is próbáltam már.
-
ADam07
csendes tag
válasz
Achilles83 #5030 üzenetére
Igen.
-
KB.Pifu
tag
válasz
Achilles83 #5021 üzenetére
szia!
sajnos nekem nem váltott automatikusan, és gondoltam nem lesz itt valami rendben, ráadásul miután bezártam azt az ablakot amiben láthattam volna a compiler error-ját nem is nagyon tudtam előre lépni.
Ez is érdekes, hogy hiába tudom melyik ikon nyitja meg azt az ablakot, visszahozni csak úgy tudom, ha alaphelyzetbe állítom az ablakok megjelenítését.de a lényeg, hogy amire akartam sajnos nem használhatom ( bprg használata tiltott for/next közben) pedig ebben lehetett volna a nagy buli.
De sebaj, inkább most derüljön ki. -
KB.Pifu
tag
válasz
Achilles83 #5019 üzenetére
üdv!
köszi!
Ennek csak az az egy módja van, hogy áttesszük az egészet memnonic-ba majd vissza ladderba?üdv
Pifu -
Esemesem
csendes tag
válasz
Achilles83 #4857 üzenetére
Az általad leírt példában az osztás után az egész rész a D2000-be kerül, a maradék pedig a D2001-be. Ezek után te az FLT utasítással próbálod lebegőpontossá alakítani az eredményt. Az FLT utasítás EGY darab 16 bites egészt konvertál lebegőpontossá, amibe a D2001 már nincs benne, nem is tudná értelmezni. A megoldás az, hogy a 0-ás és a 10-es csatornát előbb alakítsd át lebegőpontossá, aztán végezd el az osztást a /F utasítással. Vigyázz, hogy ne legyen átfedés sehol, mert akkor hülyeség lehet az eredmény.
M.
-
Dezsi82
tag
válasz
Achilles83 #4857 üzenetére
Üdv
Nem teljesen világos mit szeretnél. Hogy megjelenítsd a maradékot, ami 5? Ha igen, akkor a D2001-t alakítsd át lebegőpontosra. Ugyanis a maradék az R+1 területre kerül ennél az utasításnál. De igazából át se kell alakítani lebegőpontosra, mert a maradék mindig egész szám
Ha 18,5-t szeretnél a kijelzőn látni, akkor pedig a második blokkot felejtsd el, az első blokkba pedig /F legyen az utasítás -
Szirty
őstag
válasz
Achilles83 #4807 üzenetére
Helló Achilles83!
Azt kérdezed hogyan lehet megjeleníteni, de valójában (amennyire látom) kezelni szeretnéd.
byte-by által leírt módszert gyakran használják.
Ezt hívják fix pontos ábrázolásnak. Bár én a BCD-t nem annyira javaslom erre. -
byte-by
tag
válasz
Achilles83 #4804 üzenetére
halo
ez az "utasítási létraszimbólumba" érdekes..
ha a végén hmi megjelenítés lesz belőle, ne csinálj gondot magadnak.
pláne ha analóg mérések eredményéről van szó. talán rosszul gondolom , de a pldáid alapján hőmérséklet és páratartalom a mérésaz eredmény sima BCD , aztán a hmi-n tizedesponttal kijeleölöd a törtjeit.
a Te példád: 23,6 C az #2360 BCD 16 bit, az nem más , mint 23,6 megjelenítve.
56,8 % matematikailag #5680 BCD , hmi-n az 56,8 megjelenítve.
vannak matematikai utasítások.azért jó lenne tudni honnan jönnek az értékek.
byte
-
joci9
tag
válasz
Achilles83 #4804 üzenetére
Akkor használj lebegőpontos változót.
Csak akkor szoktunk ilyet, ha muszáj a pontosság vagy valami matek miatt. CP1L-nél (ha jól emlékszem) használtam legutóbb a gyök alatt 2as képletnél meg pár egyébnél és felkúszott a ciklusidő vagy 12ms-ig. -
joci9
tag
válasz
Achilles83 #4802 üzenetére
Hol és min szeretnéd megjeleníteni?
-
Dezsi82
tag
válasz
Achilles83 #4770 üzenetére
Üdv
Köszi a plussz infót.
Valójában a kérdésem nem a fénykapu megsértésekor történő reakcióra vonatkozik, hanem arra, amikor kilép az emberke a fényfüggönyből, történhet-e a fényfüggöny terében mozgás nyugtázás nélkül, ha a fényfüggöny folyamatosan látja a veszélyes teret. Mivel nálunk az ajtó nyitása is veszélyes (ív mentén felfele nyílik, és állcsúcson verés könnyen előfordulhat), így a terület megsértésekor az a helyes, ha sehova sem megy.
A történtekre válaszolva, amennyire tudom, közönséges CPU, közönséges bemenetein nem lehet olyan szerepben, hogy munkabiztonságért felelős legyen. Tehát nálatok az lenne a helyes, ha a szelep lenne olyan, ami vezérlés hiányában kinyitja az ajtókat, illetve a munkahenger véghelyzeteiben reteszelt, hogy ne nyíljon ki, ha zárt helyzetben bemennek a függönybe, vagy esetleg némítani a fényfüggönyt, ha zárva az ajtó.
Persze ha a CPU biztonsági CPU, biztonsági bemenettel, akkor más a helyzet -
joci9
tag
válasz
Achilles83 #4736 üzenetére
Igen.
-
byte-by
tag
válasz
Achilles83 #4691 üzenetére
halo!
ha jól emlékszem talán felülröl a 4-dik kapcsolót kellett eltérő irányba kapcsolni a többitől és akkor ment a soros port, de hogy ki vagy be azt most nem tudom megmondani, sajnos most megnézni sem.
én cs1w-cn226-ot használok cj1m-sorozathoz , csak elvétve sorost, nagyon lassú, főleg ha sok használt memória, és szeretném mindet letölteni, vagy látni.
az is lehet, hogy valami baja van a portnak, bár nem szokott.byte
-
Dezsi82
tag
válasz
Achilles83 #4691 üzenetére
Üdv!
Nem lehet, hogy az a gond, hogy a kommunikációs egység csak soros kommunikációt tud, a CPUn lévő DSUB9 meg hétfélét, a Peripherial meg 4 félét, és nem sorosra van állítva az a port ahova dugod? -
byte-by
tag
válasz
Achilles83 #4669 üzenetére
halo !
nem csak méregdrága , nagy gyártóktól származó kiegészítők és/vagy beépített megoldások vannak távadókhoz, leválasztókhoz, stb.
mi a cégnél , multinacionális körülmények között is használunk bizonyos hazai cég kiváló fejlesztésű , professzionális felhasználásra gyártott eszközeiből.az ár semmiképp sem tekinthető csillagászatinak.csak hozzávetőlegesen mindenféle reklám és pontos megnevezés nélkül, de pl. egy pt100 -hoz való távadó 30000 forintig beszerezhető. persze drágább is van. barkácsoláshoz talán sok, de még egyszer jelzem ipari , professzionális felhasználásra fejlesztett eszközről van szó.
vagy egy példa:
nemrég 0-10v analóg bemeneti feszültségre lett volna szükségünk s7-1200 sorozatú plc-hez.(s7-1214,6ES7214-1BG40-0XB0 ). tömeget mértünk , de a szállított rendszerhez tartozó erősítő negatív irányú elmozdulásokkal operált,a plc által nem alkalmazott tartományban.
ezt kompenzáltuk szintén ennek a hazai cégnek a termékével, ami még saját szoftverrel konfigurálható is volt.
nyilvánvalóan nagyságrendekkel olcsóbb, mint olyan SM modul ami tudja kezelni a 0-+10v-on kívüli tartományokat.
a kalibráció szerint a mérés teljesen pontos , korrekt és lineáris volt.byte
-
Szirty
őstag
válasz
Achilles83 #4669 üzenetére
ÍHelló Achilles83!
A PLC alapvetően ipari cucc. Ezért a hozzá való távadók, mérő, beavatkozó eszközök ennek megfelelően pontosak, megbízhatóak és drágák.
Arra is lehet használni amire te akarod használni, de nem költséghatékony és nem arra való.Egy 30 tonnás daruhoz sem árulnak kerékpár tartót, tetőcsomagtartót és kormányra plüss borítást meg rally set-et, sport kipufogót hasonló okokból.
(De ettől még járhatsz vele kirándulni ha épp úgy tartja kedved...) -
Dezsi82
tag
válasz
Achilles83 #4660 üzenetére
Üdv
De a mérőhidas megoldás is jó.Igazából nem értem miért csinálnak méregdrágán távadó átalakítókat.
Úgy van, ahogy Szirty mondja. Ha otthonra kell, és van időd, kedved, hozzáértésed kicsit barkácsolni, és elfogadod, hogy a pontosságod csak mondjuk 0.5 °C (ami egy otthoni alkalmazásnál simán jó), és te illeszted villamosan a rendszeredbe és finomhangolod, akkor nem kell használni átalakítót, .
Ha mondjuk egy gyógyszergyárba mész, ahol jóval fontosabb a pontosság, nincs idő arra, hogy az ember kikísérletezzen egy ilyen eszközt , mert 200 db használsz belőle, és fontosabb az, hogy bedugod, és megy, akkor meg kell venni a távadót.
Annak meg megkérik az árát, mert felelősséget vállalnak érte, időt szánnak a tökéletesítésre, és beleépítik tapasztalataikat. -
Szirty
őstag
válasz
Achilles83 #4660 üzenetére
Helló Achilles83!
"De a mérőhidas megoldás is jó.Igazából nem értem miért csinálnak méregdrágán távadó átalakítókat."
A távadós, Pt100-as mérőbemenetes gyári megoldásokban is ott van benne valahol a mérőhíd.
Hogy miért kell?1. A Pt100 karakterisztikája (hőmérséklet-ellenállás összefüggése) nem lineáris, ezért azt a precíziós mérés érdekében linearizálni kell. Ha fesz bemenetre mérőhidat barkácsolsz, akkoro ezt szoftverből neked kell megcsinálni. Amiatt pedig amit nyersz a HW-en elveszted a szoftveren, ráadásul az ilyen szoftveres megoldás pontatlanabb lesz.
2. A gyári Pt100 mérő megoldások mindig 3 vagy 4 vezetékesek! Miért? Mert a Pt100 100 ohm nagyságrendű ellenállása összemérhető a vezeték ellenállásával (ami 5-10 ohm is lehet), Ha ezt nem kompenzálják valahogy, akkor nagyon nagy mérési hibával lehet számolni,
Ha mindkét problémát megoldod, akkor gyakorlatilag éppen olyan áramkört fogsz építeni, minek a létezését most kérdőjelezted meg.
-
Dezsi82
tag
válasz
Achilles83 #4654 üzenetére
Üdv
Ha csinálsz belőle egy mérőhidat, akkor megoldható -
KB.Pifu
tag
válasz
szia!
megkérdezhetem, hogy ez a projekt mennyire komoly? Teszem azt egy vizsgafeladat , szakdoga vagy egy megvalósítandó rendszer?ű
Üdv
Pifu -
Szirty
őstag
válasz
Helló Achilles83!
lehet. Pt100-as bemenetre. vagyis olyanra, ami ellenálláshőmérő fogadásárya is alkalmas.
Ha a bemenet nem ilyen, akkor jelátalakító (távadó) szükséges, -
Dezsi82
tag
válasz
Achilles83 #4648 üzenetére
A kérdésem az lenne, hogy az analóg jelek azok milyen címzésen fognak megjelenni?
Az attól függ, hova rakod. A PLC IO tableban tudod konfigolni a hardvered. Ott kiírja a címet is.
ha hőmérsékletet akarok szabályozni akkor az hogy tudom átskálázni ha fokban akarom látni az értékeket
Ez sok mindentől függ. Milyen az analóg bemeneted, milyen tartományú a hőmérséklet távadód. De pl a kártya maga is tud skálázni, szintén a PLC IO-ban konfigolható
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Biostar TB250 i5 6400 8GB DDR4 120GB SSD 500GB HDD GTX 1050Ti 4GB AeroCool V3X 500W
- BESZÁMÍTÁS! Noctua NH-D15 chromax.black léghűtés garanciával hibátlan működéssel
- LG 27UL500-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 9600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest