- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Projektor topic
- OLED TV topic
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- SD memóriakártyák (SD, SDHC, SDXC, micro SD)
- RAM topik
- Kompakt vízhűtés
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- Léghűtés topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szirty
őstag
válasz
crucified #7898 üzenetére
Szia!
Annyi a különbség amennyi a LAD és az STL között.
A LAD/STL választása elsősorban feladat függő. Adatok kezelése, ide-oda rakosgatása hatékonyabb (és ha nincs nagyon szétcsúszva a kód) akkor átláthatóbb, mert Ilyen feladatot LAD-ban megírva sokkal hosszabb és átláthatatlanabb megoldás születik.
A szokás annyiban játszik szerepet hogy ki mennyire gyakorlott az egyik vagy másik nyelvben.
Aki szinte csak LAD-ban dolgozik annak a LAD lesz átláthatóbb és könnyebb, aki mindent STL-ben ír annak meg az STL természetesen.Az én véleményem az, hogy az optimális valahol a kettő között van. A hibakezelő blokkokban jellemzően adatokkal kell foglalkozni, kevesebbet tisztán logikai feltételekkel. Ezért én ott az STL-t választom általában.
-
crucified
tag
Sziasztok, Simatic Manager Step7 OB86-os blokkot láttam már LAD-ban is és STL-ben is szerkeszteni. Ez csak megszokás kérdése az OB vagy FC esetében vagy van valami különbség is?
Köszönöm
-
tanrob
csendes tag
válasz
Rigor Mortis #7895 üzenetére
Szia Rigor!
Köszönöm az infót!
Tanulással, és gyakorlással szerintem is komplexebb vezérléseket, szabályzásokat is meg lehet vele valósítani.
Az ára és a programozó szoftvere végett vonzó megoldást jelent. -
crucified
tag
válasz
Rigor Mortis #7895 üzenetére
"Ettől függetlenül meglepően komoly vezérléseket is meg lehet valósítani ezzel az eszközzel, ha ismerjük a korlátait, jellegzetességeit."
Egy ismerősöm egész komoly dolgokat megvalósított már LOGO!-val olyan helyeken ahol első körben egy másik cég egy sokkal nagyobb és ezáltal drágább kivitelezést ajánlott. A másik cég ajánlata nem feltétlenül volt tisztességtelen, csupán sokszor bonyolultabbnak tűnő dolgot sok cég mindjárt egy magasabb árfekvésű rendszerrel akar megoldani, mivel nem ismerik pl. a LOGO! jellegzetességeit.
-
Rigor Mortis
csendes újonc
Szia tanrob!
Igazán nincs mit!
„Régebbi verziójú szoftvernél és Logo nál nem volt ilyen probléma?”
Nos, ha arra gondolsz, hogy a számláló tag-et csak az ismertetett módon (paraméterátadással) lehet kiolvasni, nem nevezném problémának. Ez inkább a LOGO! programozásának egyik tulajdonsága. Még sajátságosnak sem nevezném. A nagyobb vasakban, komplex programoknál ez egy gyakran alkalmazott módszer. Az pedig, hogy szinte csak 16 bites egészszámokkal dolgozik rendszer, a „low end” kategóriába sorolásnak tudható be. Ennyi pénzért, ennyi jár… 😊 Ettől függetlenül meglepően komoly vezérléseket is meg lehet valósítani ezzel az eszközzel, ha ismerjük a korlátait, jellegzetességeit.
A régebbi (7-es vagy korábbi) LOGO!-k paraméterátadásainak programozását az egyes blokktulajdonság lapokon kell beállítani („Reference” gombok). Ez is működik, de végig a „háttérben” marad, nehezíti a program átláthatóságát, értelmezhetőségét, nem feltűnően jelenik meg a dokumentációban. A 8-asnál alkalmazott módszer már kimondottan felhasználóbarát.
Üdvözlettel:
RM
-
tanrob
csendes tag
válasz
Rigor Mortis #7893 üzenetére
Szia Rigor!
Nagyon szépen köszönöm a segítséged, a képernyőfotót és a magyarázatot is!
Ismét tanultam valamit!
Már majdnem elkezdtem átvariálni a kivitelezését, úgy, hogy egy potival állítom be a kívánt hőfokot 0-10V -on, azt skálázom, komparálom és a kijelzőre csak kiíratom az értékeket, de a segítségednek köszönhetően most már menni fog az eredeti terv alapján!Ui: Egy kérdésem lenne még...
Régebbi verziójú szoftvernél és Logo nál nem volt ilyen probléma?Köszönöm szépen!
Üdv.: Robi -
Rigor Mortis
csendes újonc
Szia tanrob!
Az a gyanúm, hogy 0BA8-as LOGO!-t programozol. (A TDE használatából következtetek erre.) Az alábbiak leírt módszerek a korábbi LOGO! verzióknál és LOGSoft Comfort-oknál másként vannak megoldva, tehát azokra nem vonatkozik.
Azért jelez hibát a program („Incompatible connectors”), mert a blokk programszintű kimenete digitális, vagyis BOOL. A komparátoré egészszám, vagyis INT (intiger). A kettő nem összeköthető a programban. A számláló blokk egészszám kimeneti változóját csak paraméterátvitellel lehet kezelni. Valószínűleg azért, mert a számláló tag valójában 32bites DINT (duplaintiger), majdnem minden más viszont a LOGO!-ban 16bites INT formátumú. Ezért aztán a számláló 32767 feletti értékeit nem is lehet kezelni a program többi blokkjával. Paraméterátvitelt számos analóg blokk között létre lehet hozni. Ehhez ki kell nyitni az adott blokk alatti „+” jelre kattintva a paraméterátviteli mezőt. Megjelennek a be- (balra) és kimeneti (jobbra) paraméterek. Ezeket lehet más blokkok paramétereivel összekötni.
A Te esetedben a számláló „Cnt” paraméterkimeneti adatát lehet egy másik, egészszám programkimenettel rendelkező blokk (pl. egy „Analog MUX”, multplexer) paraméterbemenetére küldeni. Annak a kimeneti adataival pedig már lehet komparálni másik blokk kimeneti adatait.
Üdvözlettel:
RM
-
tanrob
csendes tag
válasz
Rigor Mortis #7890 üzenetére
Szia Rigor!
Köszi a segítséget, haladok...
Az analog amplifierrel sikerült skálázni a 0- 10V os bemenetet.
Az analog comparator bemenetére nem tudom csatolni a számláló kimenetét, hibát jelez. A számláló kimenete és a comparator közé kell még esetleg valamilyen blokk...
Erre esetleg van ötleted?Előre is köszönöm!
Robi -
Rigor Mortis
csendes újonc
Szia tanrob!
Félek, nem értettem meg maradéktalanul az általad vázolt problémát, de azért megpróbálok segíteni. Addig világos, hogy létrehoztál egy, a TDE-ről állítható hőmérséklet setpoint változót. Amennyiben komparálni szeretnéd egy analóg bemenethez képest, akkor a két számnak azonos mértékrendszerbe, nagyságrendbe kell kerülnie. Ehhez skálázni kell az analóg bemenetet.
Ha erről van szó, vegyünk egy példát:
Az általad programozott számlálóval megadott érték legyen mondjuk 0…1000 között állítható. Itt az 1000-es érték 100.0 °C-nak (értelemszerűen pl. a 234 értékű egészszám 23,4°C-nak) értendő. A tizedesjegy pontos helye csak a LOGO TDE-n történő kijelzés esetén lényeges. Tételezzük fel, hogy egy 0…100°C/0…10V-os távadót kívánsz alkalmazni. Ahogy már említettem, a 0…10V-os analóg jelet skáláznod kell. Erre az „Ananlog amplifier” blokk alkalmazható. A blokk „Tulajdonságok” lapján az „Analog settings/Measurement range/Minimum” mezőbe 0-t, a „Maximum”-ba 1000-et kell beírnod. Ugyanitt a „Decimal places in message text” mezőbe 1-et állíts be, így később a TDE-n a hőmérsékletet már tizedesjegy-helyesen jelzi ki, ha ki akarod jeleztetni. Ezekkel a beállításokkal a blokk a 0…10V-ot átskálázza 0-1000 közé. Az így nyert értékeket már összehasonlíthatod a számláló értékével (pl. „Analog comparator” blokkal.)
Remélem segítettem. Ha félreértettem valamit, akkor bocsesz.
Üdvözlettel:
RM
-
tanrob
csendes tag
Sziasztok!
Kérdésem lenne hozzátok...
Siemens logosoftban FBD -vel szeretnék hőmérséklet vezérlést csinálni.
Olyan megoldással, hogy Logo TDE kijelző fel le gombjaival beállítom a kívánt hőfokot és analóg bemeneten meg figyeltetem a hőfokot és ennek pillanatnyi értékét vizsgáltatom a beállított értékkel
Odáig megvagyok, hogy a kijelző fel le gombokkal egy számlálót vezérlek, amelyek a beállított értéket adják. Az analóg bemenetet, ami 0-10 V, milyen analóg blokkal kezeljem, hogy össze tudjam komparálni a beállított értékkel. Illetve, nem találok olyan komparátort, vagy matematikai blokkot, ami ezt a két értéket le tudná kezelni, úgy, hogy ne a blokkon belül a programban állítsam be a hőfokot.Köszönöm a válaszokat!
Robi -
zolizozo80
tag
Sziasztok!
Valaki találkozott már Schleicher PLC-vel és annak fejlesztőkörnyezetével? -
Tomika86
senior tag
Túlbonyolítod, van Merker ami 1Hez-el vált állapotot. PLC beállításaiban lehet beállítani melyik(Clock memory byte) byte legyen, és abból az 5. bit lesz az 1Hz.
Kell a feltétel mikor villogjon, ezzel sorba rakod a merkert és már vált is a kimenet 1Hz-el. (Ami 1s be-1s ki)
System and memory clock a menüpont ahol be lehet állítani, itt van még pár hasznos dolog.
-
lappy
őstag
Másik kérdés ezzel kapcsolatban:
amit szeretnék:
amikor egy ember megnyomja a gombot akkor az OB30-ban lévő lámpa villogjon.
elvileg ennek működnie kell, de a PLC kimenetén nincs villogás.
Hol lehet a hiba? Az OB30 1000ms -ra van állítva, a MOVE funkcióval odalép ahova szeretném de mégsem az történik amit szeretnék.
Ha nem elég az infó akkor kérdez és amire tudok válaszolok. -
lappy
őstag
S7-1200 hoz van valakinek magyar leírása?
-
Marci0607
újonc
Ki lett próbálva több kábellel is FTDI vel is, egyikkel se megy meg feltünően melegszik a cif01be a nyák szerintem halott az modul.
Az usb-cif02es amsamotion kábellel próbálkozok, azzal legalabb jelez a plc hogy van valami kommunikáció de így se tud csatlakozni.
Lehet hogy egy másik cif01 beszerzése lesz a következő lépés -
joci9
tag
válasz
Tomika86 #7881 üzenetére
Szia!
Ez modernebb és jó máshoz is, be lehet importálni a vts projektet: https://www.esa-automation.com/en/products/software/polymath/
Vagy ez az eredeti: https://www.esa-automation.com/en/products/software/hmi_vtwin/Van benne pár nyakatekertség, de összesgében az ESA cuccokkal nekem jó tapasztalataim voltak. (már mást használunk)
ü
J -
joci9
tag
válasz
Tomika86 #7879 üzenetére
Szia!
A .vts jónak tűnik, át tudom neked konvertálni friss vts-re, bár a 2009 az frissnek számít, majd polymathra. Hirtelen nem tudom melyik szoftver hogyan beszerezhető a boltban.
Ő lehet tudja: http://www.ronsystem.hu/ü
J -
joci9
tag
válasz
Tomika86 #7877 üzenetére
Szia!
Kell a forráskód, asszem abba nem lehet letárolni. (ez nem szentírás)
Azaz sztem nem lehet visszahúzni a tévéből szerkeszthetőre.
Polimath program kell hozzá, ha elég "friss" a projekt.
Annak van ingyenes verziója az SC, na de azt már nem tudom az erre alkalmas e.
Amúgy meg VT-WIN.
Ha nagyon régi, akkor VT-WIN-ből is kell több verzió, nekem asszem van egy virtuális gépem amin rajtvannak ezek, tudok segíteni. Egyikből a másikba lehet frissíteni, és működik is a végén.ü
J -
Tomika86
senior tag
Sziasztok!
ESA VT525W HMI-hez milyen programot kell beszerezni, hogy szerkeszteni tudjam a projectet ami a kijelzőn van(tehát elöbb le is akarom szedni a HMI-ről, ha lehet).
Köszönöm!
-
byte-by
tag
-
Szirty
őstag
"a cif 01-mögé kell egy aten rs232-usb átalakító és menni fog."
Lehet hogy jó tipp az Aten ide, nem tudom. DE!!!
A saját véleményem és tapasztalataim alapján az Aten UC232 tervezőjét, gyártóját, forgalmazóját, anyját, összes felmenőjét anticsókoltatom!
Az ellenségemnek se kívánok Aten UC232 USB-RS232 átalakítót!Elnézést az elégedett Aten felhasználóktól, de tűzzel-vassal üldözzétek ha ilyet láttok ássátok el a kertben , öntsetek rá betont, rakjatok fölé máglyát, és kilométeres körben kerüljétek a helyet is ahol ez történt!
Nem akarok csúnyábbat írni, pedig TUDNÉK!Használjatok FTDI chipsetes átalakítót én azt javaslom...
-
byte-by
tag
válasz
Marci0607 #7869 üzenetére
halo
használj cif01-et meg omronos (-ra forrasztott) soros kábelt és , ha a port jó akkor működni fog.
az omron esetében én nem gondolom, hogy bármi le lenne tiltva.
ugyan van protection a settings-ben, de nem jellemző. a hw meg a kábel mindegy , ha omron kompatibilis.
a cif 01-mögé kell egy aten rs232-usb átalakító és menni fog.
vagy cif02- és omronos rs-usb kábel, de az drágább.
ez ami neked van a cif02-őt próbálja szimulálni, de cpm1A és/vagy cpm2 esetén lehet, hogy működik. -
joci9
tag
válasz
Marci0607 #7869 üzenetére
Ha van rá pénzed: Moxát. Szerintem. Nekem az működni szok, ha jól emlékszem ilyen Omron kábellel is.
https://moxa.hu/termekek/1679/UPort-1150-1150I
ez lehet 485 is, ami a későbbiekben más plc-khez és egyebekhez jól jöhet.
Ami csak 232-őt tud az a harmadába kerül...
https://moxa.hu/termekek/1097/UPort-1110#vasarlas -
Squirrel97
friss újonc
válasz
Squirrel97 #7866 üzenetére
Köszönöm! Már èrtem.
-
PeterUr
csendes tag
válasz
Marci0607 #7862 üzenetére
Én most szembesültem egy problémával egy PLC x gyártó x tipus találtam egy srácot aki keni vágja kijött velem és a gyári kábellel ami az adott PLC hez (sorozatszám sem mindegy) hogy b... meg
szóval elkezdte bizgerálni majd kb 3 óra szarakodás után és 1 óra telefonálgatása után kiderítette hogy aki a cucot csinálta cég annó megtalálta a programozóját és kiderült hogy HW ben is van változtatás meg alap SW ben is hogy kizárólag ők tudják programozni a saját szoftverükkel és adat kábelükkel. Nincs letiltva valami rajta vagy átállítva?
-
Szirty
őstag
válasz
Squirrel97 #7866 üzenetére
Szevasz!
"Van egy számlálóm csak szimulációban törlődik."
Be kell kapcsolni a számláló paramétereinél a "Retentivity" kapcsolót!
Akkor meg fogja őrizni az állapotát.
Ezt szimulátorban is le lehet ellenőrizni, de lényeges hogy ha ellenőrzöd ne azt csináld hogy beléptetsz valamennyit a számlálóba majd leállítod a szimulátort és újraindítod a szimulátort!
Ilyenkor ugyanis mindenképp törlődik mivel a Logosoft comfort nem menti el a szimulációból való kilépéskor a szimulált Logo belső állapotait.
Viszont van a szimulátorban egy "Power" gomb amivel szimulálhatod a Logo ki és bekapcsolását."A gombok között meg csak a nyilakat találom."
Csak a nyilakat tudod programban használni. Az OK és ESC gombok használatára nincs lehetőség.
-
Squirrel97
friss újonc
Csak szimuláció OBA7 pèldául.
Egy adagoló pumpa kalibrálásához szeretnèk egy változót amit nem felejt el ha kikapcsol a PLC.
Van egy számlálóm csak szimulációban törlődik. Gondolom èlőben is.
A gombok között meg csak a nyilakat
találom. -
Szirty
őstag
válasz
Squirrel97 #7864 üzenetére
Szia!
Mondjuk jó lett volna ha leírod a Logo pontos típusát (különösképp a típusjelzés végére: 0BAx).
Meg azt is leírhattad volna pontosan hogyan próbáltad meg azt ami nem működik. -
Squirrel97
friss újonc
Sziasztok!
PLC vel szeretnèk egy adagolót megcsinálni.
Hardver mèg nincs meg.
Olyant szeretnèk ami újraindítás után is megjegyzi a beállított èrtèkeket.
Siemens logo-ban kezdtem el FBD-vel de rugalmas vagyok.
Másik, hogy nem engedi az ESC ès OK gombokat programozni. Megoldanám enèlkül de tudnèk nekik örülni.
Segítsèget szeretnèk kèrni!
Előre is köszönöm! -
Marci0607
újonc
Sziasztok!
Segitséget szeretnék kérni. Van egy Omron CPM1-esem de sehogy nem tudok rácsatlakozni. Amikor keresi a plc-t cx-prpgrammer a modulján keresztük akkor semmi ha a kínai kábel van rákötve akkor a comm led fel fel villan de így se csatlakozik. cx-one 4.40 és 4.44el is ki lett próbálva win10 és xp-n is. Com port beállításainál is mindent kipróbáltam de semmi. Van valakinek valami ötlete vagy lehet reménytelen az eszköz?
Előre is köszönöm -
byte-by
tag
halo
ezt a kérdéskört már többször kiveséztük.
én nem ma írtam az első programomat és szintén elvégeztem egy OKJ-s tanfolyamot, bár az 15 évvel ezelőtt volt. kb.
mint papír megfelelő volt, de már az első munkámnál nyilvánvaló volt ,hogy mennyit (nem)ér.mindazonáltal, katasztrófa.
de. hátrányban leszel, ha semmilyen szakmai előképzettség sincs.
a PLC technológia nem a humán tárgyak érettségizős tudásbázisához kötött,
hanem elektronikához, villamossághoz, relé logikához, elektrotechnikához, stb.nyilván van szakmai érettségi, de a tanfolyamok feltételeinek legtöbbje kategórikusan kijelenti, hogy nincs szükség semmilyen előképzettségre.
átnéztem a hirdetéseket, nem semmi...sőt!
székesfehérváron találtam olyan "tanfolyamot" ami kijelenti, hogy "ez nem OKJ-s tanfolyam,
nem iskolarendszerű és nem ingyenes"
ha valaki jól értelmezi a leírtakat , akkor olvashatja, hogy ez nem PLC-programozó tanfolyam, hanem "PLC programozási ismeretek tanfolyam"....ügyes...
ennek megfelelően az ára is nagyon kedvező, a többihez viszonyítva, de igazából átverés.
és ami a hajmeresztő,
a tanfolyamhoz szükséges szakmai előképzettség: "Alapfokú iskolai végzettség"
erre nem tudok mit mondani.de , hogy a kérdésedre válaszoljak, szükséges elektrotechnika, vezérlések ismerete, relés logika ismerete, hálózati alkalmazások és protokollok ismerete, bool algebra, adat típusok ismerete,stb. legalább készség szinten.
mindazonáltal, ha érdekel és szeretnél ezzel foglalkozni, akkor hajrá.
javaslom Szirty oldalát, illetve olyanok társaságát akik ezzel foglalkoznak. -
Szirty
őstag
Szia!
And nagyon precízen leírta mi is a különbség (köszönet érte)!
"aki az egyiket megtanulja, az vszinuleg a tobbivel is fog tudni dolgozni, csak meg kell szokni "
Pontosan! Nem csak a fejlesztői környezetek különbségével hanem összességében is.
Nincs is ezzel gond, ez így működik, de pont ezt a "megszokást" nem akarja a munkáltató. Ezért keres célirányosan az adott rendszert gyakorlat szinten ismerő programozókat. -
redred
friss újonc
Sziasztok!
Teljesen elveszve az életben pályaválasztás előtt állok. Bogarászok mindent a neten, és sokszor nehéz kiigazodni a nagy információhalmazban, amint a képembe dob. A felvezető után a konkrét kérdés;
Találtam ezt az OKJ-s (51 523 01)PLC Programozó képzést. Csak érettségi az előfeltétele, (meg eü-s alkalmasság), semmi egyéb előképzettség. Ez szó szerint így van, nem kell hozzá semmi előzetes ismeret, programozásról, bármiről? Ha elkezdem úgy, h csak érettségim van, idegen nyelvismeretem, és alap, felhasználói szintű számítógépes tapasztalatom, akkor sem leszek hátrányban a képzés első percében?
A másik, ha úgy döntök, hogy jelentkezem hogyan tudnék autodidakta módon valami előzetes ismeretre szert tenni, közelebb kerülni ehhez a szakmához. Mit olvassak, mit tanuljak a témában?
Valamint a szakmabeli elhelyezkedés, lehetőségek, fizetés, bármilyen jellegű infó érdekelne, amit megosztásra alkalmasnak gondoltok. :)
Köszönöm, ha segítetek! -
PeterUr
csendes tag
And pontosan leírta, ez nem szabvány egy csoport névnek lehet inkább felfogni. A PLC bármi meglepő relé vezérlésből és mikrokontrollerek házasságából fejlődött ki nagyjából ezért ahány gyártó annyi fizikai eltérés és emiatt program eltérés. És a CPU amit használnak is alapjában eltérnek ezért is van különbség. Alapvetően ez a terület is hiányolja már a közös szabványos felületet, de mivel a PLC-k 99% célgépekhez kerül felhasználásra vagy célrendszerekhez ezért itt sincs iparági nyomás hogy egységessé váljanak az okos otthonoknál a KNX mint kommunikációs rendszer azért lett használva mert a piac kikényszerítette. Én a múlt héten késő délután 3 helyen voltam és kértem PLC bemutatást és 3 teljesen eltérő alap koncepcióval találkoztam. És egy biztos hogy ezért én a rievtech nél maradok.
-
And
veterán
Úgy tűnik, kicsit leragadtál a PLC-t kezelő program / GUI kinézetén, elrendezésén. Csakhogy a PLC programozás nagyon nem csak abból áll, hogy adott nyelven egymás után pakolgatjuk a létrákat, utasításlistát, funkcióblokkokat, stb. Olyan elvi - kicsit magasztosan fogalmazva: felfogásbeli, filozófiai - szintű eltérések vannak az egyes rendszerek között, hogy sokszor el sem tudja képzelni az, aki még nem látott többféle fejlesztői környezetet. Ez még azonos gyártó különböző sorozatú - évtizedes különbséggel fejlesztett - programjai között is megvan, nemhogy eltérő gyártók esetén. Egy rakás példát lehet erre mondani: adatterület kiosztása, változók címzése, összetett adatformátumok közti eltérések, kommunikáció beállítása (egy Mobdus vagy Profibus DP adatcsere vagy a buszrendszerek felkonfigurálása teljesen máshogy nézhet ki különböző gyártmányok esetén). De még olyan, az előbbieknél egyszerűbb dolgok megoldása is nagyon eltérő lehet, mint például a fel- és lefutó élvezérlés megoldása, az analóg input csatornák skálázása, PLC belső órájának kezelése, rendszeradatok, system-bitek kialakítása, satöbbi, satöbbi (biztos, hogy a valós eltérések száma, sokkal nagyobb, mint amelyeket itt említettem). És ez még csak maga a PLC, pedig annak a környezete is lehet fontos, hogy mondjuk miféle eszközöket kell kiszolgálnia, milyen jellegű I/O-eszközök kapcsolódnak rá. Ezt meg már nem csak a PLC, hanem az iparág is befolyásolja, amelyben a vezérlő dolgozik.
Természetesen annak, aki látott és programozott már PLC-t, legalább az alap dolgok tiszták lesznek, gyorsabban belejön az új / másik típus programozásába, de azért neki sem feltétlenül megy az átszokás egyik rendszerről a másikra (és annak hardveres környezetére). -
vasii
senior tag
& lappy köszi!
Termeszetesen nem arra godoltam, hogy 1az1 ben ugyanugy neznek ki, hanem arra, hogy aki az egyiket megtanulja, az vszinuleg a tobbivel is fog tudni dolgozni, csak meg kell szokni h mashol vannak a gombok stb. Mint hogy pl. ha vki tud modellezni Solidworksben, akkor az tudni fog modellezni Inventorral is, max az elejen lassabban megy a munka amig megtalalja mi hol van. Ezert nem ertem, hogy attol hogy egy ceg mondjuk Omron PLCkel dolgozik, miert kovetelmeny hogy a jelolt kifejezetten Omront tudjon programozni? Ertem en, hogy jobb ha mar egybol tudja mihez hova kell nyulni, de ha addig Siemensen dolgozott es vagja magat a logikat es felpitest, akkor egy kis atszokas utan ugyanugy meg fogja tudni azokat a programokat irni Omronra is, nem? Rosszul gondolom?
Bocs ha hulyesegeket beszelek, csak probalom megerteni
-
Szirty
őstag
Szia!
"Egy LD program pl miben masabb egy Omronra mint egy Siemensre? "
Több okból más.
Egyrészt a rendszerszintű különbségek miatt, másrészt a fejlesztői környezet alapvető különbségei miatt.
Emiatt azt gondolni hogy a létradiagram mindegyiknél ugyanaz, nagy melléfogás lenne...Nézd csak meg ezt:
http://szirty.taviroda.com/lang/index.htmlEgy felületes lista a szemléltetéshez. Mondj ebből kettőt ami ugyanaz.
-
lappy
őstag
Mert vannak olyan PLC-k amiket jellemzően ipari környezetben jobban használnak elterjedtebb és nem vmi "kínai"-t. Lehet azon is kezdeni nem azt mondom, de kb 10000:1 hez hogy olyannal találkozni fogsz gyári környezetben.
A programozási nyelvek azonosak max a PLC tud vmi pluszt nyújtani pl HMI Ethernet stb. at tudod váltani a nyelveket LD-FB ilyesmi. És ez nem minden plc lehet. Na meg van amelyiken csak egyféle nyelven írható program. Vagy egyszerűen nincs leírás hogy hogyan sokat segít ha van és sokan is ismerik jobban tudnak segíteni ha elakadnal -
vasii
senior tag
Hali,
a topikban nem talalok semmit a Do-more szoftverrol.
[Ezt a tutorial] sorozatot neztem, amiben ezt hasznaljak programozasra es szimulaciora es ingyenes is, hasznos lehet?
Eppen uj munkat keresek, gondoltam a szabadidot kihasznalom PLC tanulasra, mert egyetem óta (8 ev) nem foglalkoztam vele semmit, de most kedvet kaptam.
Elso korben ezt es a [ezt a konyvet] neztem, ha van barmilyen egyeb tanacsotok otthoni tanulashoz, szivesen fogadom -
lappy
őstag
-
byte-by
tag
halo
ez nem olyan túl bonyolult projekt.
lehet, hogy rosszul látom,de ha probléma akad és kell a segítség javasolt IO listával, vezérlő pontos típussal, a megoldandó probléma részletes leírásával kérdezni.javaslom szétbontani a logikai eredményeket. pl. ne villogót csinálj , hanem csak kimenet merkereket , amik bizonyos feltételek mellett pl. villogni fognak , egyéb feltételek mellett más történik.
használj memóriákat. a feltételeket külön leprogramozni , majd betenni, a megfelelő helyre. -
rsf
senior tag
válasz
PeterUr #7837 üzenetére
Szia.
Nekem otthon PLC és HMI van.
Sok év alatt gyűltek össze a cuccok hozzá. Ha elromlana a PLC akkor nagy bajban lennék térhetnék át más rendszerre. Pl analóg bemenetet(8x4-20mA) úgy vettem az ebayen hozzá 25eFt ért de az új ára 250eFt lett volna.. HMI-t is nagyon olcsón tudtam venni innen a fórumról.
Szóval nem biztos hogy megéri 0-ról kezdeni. Sőt nagyon nem.. Nekem kb. 80eFt ban van a rendszer. A saját összegyűlt cuccokat és az időt nem számítva. -
lappy
őstag
Nyilván nem a teljes megoldást csak majd lépésről lépésre haladva fogok problémakba ütközni. Az első amit ezzel kapcsolatban akarok megcsinálni az a belépési kérem kerése. A következők szerint kell működnie. Ha nincs egyik gomb sem megnyomva a hozzájuk tartozó ledek zölden világítanak. Majd ha megnyomja akkor van 5ms-e, hogy kinyissa az ajtót eközben ez a lámpa villog. Most ezen dolgozom és a problémám az hogy hogyan tudok egy villogót elinditani (ez megy), de inkább megállítáni. Több módon lehetséges ezt megállítani. 1. Letelik az idő 2. Kinyitja az ajtót 5ms belül 3. Veszgomb. Ha az 1. következik be akkor zölden világít ha a 2. akkor piros lesz a lámpa. 3 esetén nyitnak az ajtók lámpa nem világít egyáltalán. Holnap felteszem meddig jutottam.
-
joci9
tag
válasz
PeterUr #7837 üzenetére
Szia!
Épületgépész haverommal mi is gondolkoztunk ezen, de még nem kezdtük el :-)
De majd ...
https://www.beckhoff.com/english.asp?applicat/building.htm?id=70997827099822
Nemsoká lesz ócsóbb PLC-jük is. Szubjektív: kicsit többet kell macerázni, de nagy a szabadság.
ü
J -
PeterUr
csendes tag
Lehet de sokszor számolgattam hogy egy okos otthon központ plusz a hozzá való nyomok meg vezérlők meg még a ...... micsodákkal lehet azt megcsinálni ami már érdemes neki állni, viszont a legnagyobb gond az a szoftver oldal és a kommunikáció néhány esetben. Plusz már halt le központ és igen érdekes dolgokat művelt. Így egy PLC és arra írt szoftver meg HMI ha nagyon akar LCD-t basztatni nekem valahogy szimpatikus amiatt hogy ha lehall valamiért nem működik és kész meg az is hogy ha utólagos beépítés nem jár arányaiban nagy agyalással és átalakítással ha már eleve felkészül az ember erre a lehetőségre relés megoldással. De ez az én meglátásom. Ami még anno megfogott az a riasztóközpontok egyes típusok egyes gyártóknak pld SATEL csinálnak relés kimenetek meg EIB illesztőket és ezeket nagyon jól támogatják, így egy jól elhelyezett és megfelelő érzékelő esetén felhasználható aktív elemként egy automatizálási feladatra, ha aktiválja a riasztási funkciót akkor persze annak megfelelően működik. Szóval ezért kezd el érdekelni a PLC. Plusz egyre több olyan igéyn merül fel hogy szeretnék a fűtést vezérelni meg hasonlók. Egy komolyabb fűtésvezérlésnél már megéri a PLC használata.
-
lappy
őstag
Ajtó nyitás a kamrán kívül van mindkét oldalon (tiszta tér, szennyezett tér) ezeken felül van még vészgomb kívül és belül is (a bent ragadás miatt, vagy veszély esetére).
Ha ajtó nyitás gombok CSAK kívül vannak:
Alaphelyzet van (nincs légöblítés, ajtók zárva). Igen Ekkor megnyomja valaki az 1-es ajtó nyitás kérő gombját, nyithatóvá válik X ideig az 1-es ajtó. Igen Delikvens X időn belül kinyitja, bemegy és becsukja maga után. Igen
Elindul a légöblítés mialatt mindkét ajtó zárva és annak nyitása sem kérhető kívülről. Igen
Letelik az öblítési idő, majd nyithatóvá válik a 2-es ajtó. mennyi ideig marad nyitható? Addig amíg az ott lévő érzékelő jelet nem ad, hogy változás történt az ajtó állapotában. Alapesetben be van csukva ilyenkor egy reed-érzékelő zárva van. Amikor kinyitja az érintkező nyit majd ha újra becsukja akkor érintkező zár. (ilyenkor kell zárni az ajtókat (nincs bent ember)
Mert ha állandóan, akkor mikor záródik a retesz? Ha majd megint megnyomják az 1-es ajtó gombját kintről? Csak ha letelt az öblítés!
Vagy akkor ha kinyitották a 2-es ajtót?
Ha a 2-es ajtó nyitásáig marad nyitható a 2-es ajtó, mi van akkor ha a bent lévő delikvens NEM a 2-es ajtón akar kimenni hanem az 1-es ajtón (tehát vissza akar menni arra az oldalra ahonnan bejött)? Ilyen nem lehetséges! Nem tud mert bent nyitáskérés. vagy kimegy az 1-es ajtón és eljátssza visszafele az egész procedúrát? Ha már nyitáskérés volt akkor nem lehet visszafordulni
Ha viszont egy ideig tartja nyitható állapotban, akkor mi van ha az idő leteltéig a delikvens nem hagyja el a kamrát? Csak a nyitáskéréskor tartja x nyitva ha mégsem nyitja meg az ajtót azért hogy ilyenkor újra lehessen kérni x idő után mindkét oldalról a nyitási kérelmet
Nem tud kijönni csak vészgombbal ha belül nincs normál nyitáskérő gomb, vagy megvárja amíg jön valaki és kintről kinyitja neki! Amikor magára zárja az ajtót légöblítés elindul (ajtók záródnak) majd amikor megáll a légöblítés akkor az ellenkező oldali ajtózár felold és ott ki tud menni. Ha az 1-es ajtón lépett be akkor a 2.es ajtón léphet ki csak és ugyanez fordítva.
Másik kérdés: Az ajtónyitás egy retesz oldás ha jól értem és nem az ajtó fizikai nyitása...
Az ajtó nyitását (retesz feloldása) egy tekercs végzi. Az ajtó állapotának ellenőrzése pedig egy reed -érintkezőn keresztül (24V -ot kapcsolgatok valójában) egy az ajtóra szerelt mágnessel történik. -
Szirty
őstag
Szia!
Még mindig akad kérdés:
Ajtó nyitás kérő nyomógomb csak a zsilipkamrán kívül vannak és belül nincsenek?
Ha belül is vannak akkor az adott ajtónál lévők párhuzamosan mennek ugyanarra a bemenetre vagy másik bemenetre megy?Ha ajtó nyitás gombok CSAK kívül vannak:
Alaphelyzet van (nincs légöblítés, ajtók zárva). Ekkor megnyomja valaki az 1-es ajtó nyitás kérő gombját, nyithatóvá válik X ideig az 1-es ajtó. Delikvens X időn belül kinyitja, bemegy és becsukja maga után.
Elindul a légöblítés mialatt mindkét ajtó zárva és annak nyitása sem kérhető kívülről.
Letelik az öblítési idő, majd nyithatóvá válik a 2-es ajtó. mennyi ideig marad nyitható?
Mert ha állandóan, akkor mikor záródik a retesz? Ha majd megint megnyomják az 1-es ajtó gombját kintről?
Vagy akkor ha kinyitották a 2-es ajtót?
Ha a 2-es ajtó nyitásáig marad nyitható a 2-es ajtó, mi van akkor ha a bent lévő delikvens NEM a 2-es ajtón akar kimenni hanem az 1-es ajtón (tehát vissza akar menni arra az oldalra ahonnan bejött)? Nem tud mert bent nyitáskérés. vagy kimegy az 1-es ajtón és eljátssza visszafele az egész procedúrát?Ha viszont egy ideig tartja nyitható állapotban, akkor mi van ha az idő leteltéig a delikvens nem hagyja el a kamrát?
Nem tud kijönni csak vészgombbal ha belül nincs normál nyitáskérő gomb, vagy megvárja amíg jön valaki és kintről kinyitja neki!Másik kérdés: Az ajtónyitás egy retesz oldás ha jól értem és nem az ajtó fizikai nyitása...
-
lappy
őstag
Elnézést kérek
A konkrét feladat:
A légzsilip alapvetően két eltérő tisztaságú tér közötti átjárást tesz lehetővé. Mindkét
irányból történő mozgás esetén légöblítés történik (ventilator). A vezérlés biztosítja, hogy normál működés esetén a zsilip kapui közül mindig csak az egyik legyen nyitható. A reteszelt
működés megakadályozza, hogy a két eltérő tisztaságú térből szennyeződés kerülhessen
át. Alaphelyzetben a fülke kapui zárva vannak. A kapu nyitását nyomógombbal lehet kérni, melyeknek visszajelző lámpái vannak (egy piros és egy zöld). A szürke tér felőli vagy tiszta tér
felőli nyitást követően a belső világítások felkapcsolnak, kapu zárását követően légöblítés
történik. Légöblítés ideje alatt (15mp) a kapuk nem nyithatóak. Mindkét oldalon és a fülkén
belül vészjelző nyomógombok vannak elhelyezve. Vészgomb megnyomása esetén az
kapuk azonnal nyitható állapotba kerülnek. Vészgomb aktív állapota esetén mind a két kapu
nyitott állapotban marad.
az előzőleg feltöltött képen természetesen csak a teszteléshez adtam meg rövidebb időket.
A probléma:
ha bármelyik nyomógombot megnyomom akkor az ajtók egy megadott ideig nyitva vannak majd önműködően bezárnak (ez megvan), de ha újra megnyomom a gombot akkor vagy újra kellene indulnia az időzítőmnek vagy figyelmen kívül kellene venni a gombnyomást ha nem nyitják ki az ajtót. Viszont ha kinyitom az ajtót és becsukom akkor viszont 15 ms-ig zárja mindkét oldalon az ajtókat és ezután kinyitja az ellenkező oldalon lévő ajtót.
Mi áll rendelkezésre:
LOGO PLC
oldalanként: 1 db nyomógomb (visszajelző lámpák beépítve polaritástól függően zöld vagy piros színű), 1 db elektromos ajtózár (1 db relé az ajtó reteszeléshez és 1 db reed-érintkező visszajelzésként hogy az ajtó nyitva vagy zárva)
amennyiben nem elég az infó akkor még írok hozzá -
Szirty
őstag
Szia!
Szerintem jobb lenne ha nem csöpögtetnéd az információt a feladattal kapcsolatban, hanem kerek perec leírnád mi a cél és ezzel amit leírtál milyen problémát kellene megoldani. Ne azt írd hogy gomb ezt meg azt csinálja, hanem hogy mi az egésznek a célja.
Most sokadik üzenetváltásra kiderült hogy valamiféle ajtózárról van szó.5ms-os időzítést akarsz.
El sem tudom képzelni miféle ajtózár lehet az aminek számít öt ezredmásodperc. -
lappy
őstag
Pontosítok!
Ha nincs megnyomva a nyomógomb akkor a kimenet aktív (ajtó). Ha megnyomom (0-1 átmenet esetén) a kimenet 0 lesz. Ha nem történik változás akkor 5 ms múlva újra lezár. Azt szeretném megoldani hogy az 5 ms alatt ne lehessen a gombot nyomni (hatástalan legyen a program szerint fizikailag hiába nyomja)
Ez egy elektromos zár ami gomb hatására nyit, de ha nem nyitják ki az ajtót lezár. Ha kinyitják és újra becsukják akkor egy ventilátor indul el.
Siemens LOGO PLC -vel van FB nyelven. -
Szirty
őstag
Helyesbítés:
A 2. képen fent az I0.0 utáni --I/I-- T1 hivatkozás az nem T1, hanem természetesen T2!
-
Szirty
őstag
Szia lappy!
Nem pontos a leírás.
1. Mikor kezdjen el telni az időzítő? A gomb megnyomásakor, vagy felengedésekor?2. A gomb felengedéséig az időzítő nem tilt? Ha a gombot nyomva tartod addig világít amíg nyomod az időzítőtől függetlenül?
3. A gomb felengedése után az idő letelte előtt újra megnyomva a gombot az időzítő tiltja a lámpát?
4. Mi történjen ha a gombot megnyomod (lámpa bekapcsol) majd felengeded (lámpa kikapcsol) és az idő letelte előtt újra megnyomod (lámpa nem kapcsol be az időzítő tiltása miatt) de a gombot nyomva tartod és letelik közben az idő? Ilyenkor az idő leteltével kapcsoljon be újra és kezdjen újra telni az iső, vagy ne kapcsoljon be újra csak ha a gombot felengeded majd újra megnyomod?
5. Mivel akarod megoldani? PLC programmal? Ha igen, milyen PLC-vel?
A nyitott kérdések miatt az általad megadott leírásnak számtalan működésmód megfelel.
Mindenesetre itt van két megoldás, hogy valami konkrétum is legyen:
A network-ök sorrendje lényeges (ha megcseréled a kettőt, nem működik)!
A kettő egyformán működik, de a 2. spec. időtagot tartalmaz.
-
lappy
őstag
A következő kérdésem lenne felétek:
Van egy nyomógomb meg egy lámpa. A feladat az hogy amíg nincs megnyomva a gomb addig a lámpa 0 (nem aktív) amikor megnyomom akkor aktív marad. (ezt talán most átgondolva időzítővel megoldható) azt hogyan tudnám megoldani hogy amig nem jár le az idő addig a gomb inaktív legyen azaz ha megnyomom akkor olyan mintha ott sem lenne? -
byte-by
tag
válasz
PeterUr #7824 üzenetére
halo
egyetértek Szirty kollégával.
mindazonáltal, hogy a kérdésre feleljek a rievtech cucc meglepően jól sikerült low budget kategória, ipari körülmények között is megállja a helyét.
a szoftvere ingyenes , a support magyarországi és elég jó.
használunk rievtech eszközt és a legmeglepőbb a HMI, mivel jó az árfekvése és a tudása is, több gyártóval is kompatibilis.
jelenleg ez a vélemény, még nem futottunk bele nagy problémába a vezérlővel.ez így reklám szagúnak tűnhet, de továbbra is jelzem, hogy egy nagy gyártó terméke mellett használjuk kisebb , egyszerűbb automatizálásra és megállja a helyét.
bár épület automatizálás szempontjából nincs tapasztalatunk róla. -
PeterUr
csendes tag
Rievtech PLC ről mi a vélemény föleg lakás automatizáláshoz, világítás stb mert egyre több ilyen jellegű érdeklődés van. Intenzíven használom a inpulzus relés megoldásokat. És olyan rendszert szeretnék kiajánlani megtanulni ami jól fejleszthető. De nem agyament drága. Tudom vannak okos otthon megoldások de azokat néha a pokolra kívánja egy két felhasználója. Attól sokkal megbízhatóbb megoldásokat szeretnének. Köszönöm a segedelmet.
-
lappy
őstag
Siemens LOGO plc -ben van élfigyelés? ha igen hol ha nem hogyan tudom megoldani fb nyelven? 0-1 átmenet kellene figyelnem
-
Tomika86
senior tag
Sziasztok!
Gondom van egy EM235 analóg bővítővel, valamiért nem akar működni, vagyis szerintem bekötési probléma lehet.
Van egy CPU226, majd 1db DI/O bővítő, 1db Analóg kimeneti kártya, és most raktam a sor végére egy EM235 analóg kártyát.Egy ultrahangos szenzort szeretnék rákötni, aminek van +, - és kimenet csatlakozója. Asztalon S7-300al összekötöttem és tökéletesen mutatta a távolságot. Viszont a helyére betéve a bővítőt, maximumot mutat értékileg.
Szenzor kiemenete RA és A+-ra van kötve, A- pedig M-re. Szenzor + vezetéke +24V-on, - vezetéke pedig 0V24-en.
Többi bemenet le van zárva vezetékkel. DIP kapcsoló 1 és 6 Be, többi kikapcsolva. Programban AIW0-ként olvasom az értéket, csak ez az egy bemeneti kártya van.Köszönöm a segítséget!
-
DasBoot
aktív tag
Jó szerencsét és Boldog Új Évet Kívánok Mindenkinek! Szeretnék hozzájutni egy korlátlan használatú Matrikon OPC server for Allen-Bradley programhoz. Egyelőre csak egy 30 napos trial változatot találtam a Matrikon.com-on. Aki rendelkezik ezzel, szívesen venném, ha megosztaná Velem. Köszönöm a segítséget. Üdv.: Joe
-
Milli82
tag
Sziaszok
CP1L-EM omron PLC-vel szeretnék e-mail-t küldeni.
Az omrontól megkaptam az e-mail kliens FB-t, amivel elméletileg meg lehet oldani a dolgot.
Egy baj van, hogy az SMTP szerver címzését csak IP-vel tudom kitölteni.
Mivel költséghatékonyan szeretném megoldani, gondoltam Gmail-t használnék.
Kérdés, hogy tudok-e olyan IP-t beállítani, ami nem fog változni a Gmail-nél?
Ha ez nem jönne be:
Esetleg létezik valami custom dolog, amivel jelzéseket tudok küldeni mobil-ra?
SMS modult kellene kiváltani, mert annak hosszútávú költségei vannak. -
ZetorGumi
addikt
Sziasztok.
Kecskeméten, és környékén nincs valakinek kölcsön (kb 1 órára) egy legalább 12Mb-s Siemens MMC-je?
FW-t kellene frissítenem egy 1214C-n, és arra a 4Mb-s karcsú.
Sima mezei kàrtyát meg nem eszi meg. -
Kutek
újonc
Sziasztok!
Viszonylag kezdő PLC programozó vagyok és TwinCat rendszerrel kapcsolatos kérdésem lenne.
Azon az ipc-n amin a vezérlés is fut, hiányosan találja meg a program a referenciákat TC3 fejlesztőkörnyezetben(codesys v2.3). Mind online, mind offline módban. Érdekes módon a programot lementve saját gépre a keresés jól működik, ugyanarra a változóra megtalál minden hivatkozást.A programot nem én írtam és meglehetősen nagy is, rengeteg importált library-vel. A hibakereséshez szükségem lenne online módban lehívni a cross-reference-t.
Próbáltam újrafordítani, nem segített.
Ötlet, hasonló tapasztalat?
Előre is kösz! -
DasBoot
aktív tag
Jó szerencsét, Mindenkinek! SFC példaprogramokat szeretnék beszerezni, minnél nagyobb mennyiségben. Honnan tudom ezt megtenni? Köszönöm a válaszokat. Üdv.: Joe
-
Krisz0627
csendes tag
Sziasztok.
Lenne egy olyan problémnám M5-ös PG-én hogy eltünt a soros portom. A Com1 nincs benne az eszköz kezelöben. Hogyan tudnám vissza varázsolni.
Elöre is köszönöm. -
M@nH.
aktív tag
joci9: ellenőriztem, de csak egy helyen van címezve.
Szirty: Valóban. Kipróbáltam gyorsan szimulátorban és tényleg mindenhol az utolsó összehasonlítás alapján jeleníti meg a program. Ezek szerint ez ilyen, de legalább már biztosra tudom
byte-by: igazából annyiból zavart, hogy nemértettem miért így mutatja, de most már minden világos. Ezt a bites megoldást még kipróbálom.
Mindenkinek köszönöm a válaszokat.
-
byte-by
tag
halo
ha nem használod sehol máshol, akkor az algoritmus sajátossága.
mivel a komparátor utáni eredményjelzők az aktuális komparátor eleme, de mindegyiknél hasonló.ha zavar, javaslom a comparátor legyen feltétel és a kimenetéhez tegyél bitet.
ekkor minden relációhoz kell egy komparátor, de nem gond.
ez a CJ sorozattól lehetséges. -
Szirty
őstag
Szia!
Szerintem inkább az az oka, hogy a P_LT, P_EQ, P_GT flag-et használja a programban az összes összehasonlító utasítás.(ellentétben pl. a Siemens-el, ahol nincs külön összehasonlítási eredményt jelző flag, az összehasonlítás az RLO-t állítja be (logikai eredmény).
A monitorozás (debugger funkció) meg nincs arra felkészítve hogy az éppen monitorozott összehasonlításhoz tartozó eredményt megkülönböztesse a többitől.Erről meg tudsz győződni ha akarsz:
Megkeresed a programban az utolsó összehasonlító utasítást és azt monitorozva a helyes állapotot látod, akkor ez lehet a helyzet... -
Birkaporkolt
friss újonc
Sziasztok!
Előre szólok, hogy teljesen laikusként vagyok itt. Van egy Arduino Uno-m és egy Panasonic FP Sigma-m COM2 port-tal amihez a FPWinGR2 programot használom. Szeretnék a kettő között soros kommunikációt létrehozni. A cél, hogy az arduino analog jeleket feldolgozva sorosan küldené a plc-nek ami aztán egy DT-ben tárolná nekem.... Találtam egy két funkciót ami lehet hogy egyszerűen megoldaná a problémám, csak nem igazán tudom őket kezelni...f159 talán de nem tudom biztosan.Addig eljutottam, hogy az Arduino tx-rx-ét rákötöttem a plc COM port-ra és 9600 as bound rate al küldök egy számot. Találtam ebben a manualban a 8.1.2 oldalon egy funkciót amit tud az enyém kezelni. Ez az f159 es...Átállítottam a plct General Communication-ra...de nemigazán akar működni...Van aki esetleg ismeri ezt a típust? Bármilyen segítség jól jönne...A megerősítés is, hogy egyáltalán jó úton járok-e...
Köszi!
-
M@nH.
aktív tag
-
-
-
byte-by
tag
halo
nincs semmi elrontva.
a probléma, hogy a letöltéskor előugró "Download Options " ablaknál a
"Symbols, Comments, Program index " beállításánál a
" To / From " beállítás valószínűleg a "Memory card " van kiválasztva a " Comment memory " helyett.
de gondolom kártya meg nincs benne. -
Szakbarbár
aktív tag
Üdv!
Használt PLC-t és néhány modult szeretnék eladni és a beárazásban kérnék segítséget mert nekem fogalmam sincs mennyi a reális áruk ezeknek. Omron PLC-ről lenne szó. Aki tudna segíteni kérem privátban keressen meg.
Előre is köszönöm annak aki segít.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HP Z840 workstation 1450W 2db XEON 2697 v4 36MAG,256GB DDR4, Quadro P6000 24GB/M6000 24GB/P5000 16GB
- Fujifilm GFX50S II Garis + GF 50mm F3.5 R LM WR + 3db akkumláltor + Urth Core nyakpánt
- 2025-ÖS Vadiúj Core Ultra 7 20 Magos 20x5.5Ghz RTX 5070 12GB GDDR7 32GB DDR5 1TB M.2 Gamer Pc 2ÉV
- ÚJ ! AMD Ryzen 7 9800X3D 16x4.7GHz Gamer PC 2025-Ös RX 7800XT 16GB 32GB DDR5 1TB SSD 850W 2ÉV GAr!
- Új AM5 RYZEN 5 8400F GAMER ERŐMŰ PC 32Gb DDR5 512GB NVME SSD NVIDIA RTX 3070TI 8Gb DDR6 2ÉV GAR!
- Apple iPad 8 32GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- DDR3 BAZÁR! 8GB 16GB 1333MHz 1600MHz 2400MHz DDR3 memória garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Panasonic CF-XZ6 AIO all-in-one laptop tablet 2k touch i5-7300u speciális ütésálló
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest