Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
moseras
tag
válasz
crucified #6899 üzenetére
Üdv!
Nem tudom, de nekünk a V12 megnyitotta a V11-ben készült projektet, induláskor szólt, hogy V11-el készült, és készít róla backupot. Ha utána rámentettem, akkor már V12-es formában mentette le, és ezt V13-al meg tudtam nyitni (sőt, V14 SP1-el is). Biztos, hogy a tiéd V11-ben készült ???
> Mindegyik fájlt engedi letölteni, kivéve az 1,8 MB-os fájlt
Mikor a V14 21 napos változatát töltöttem le, akkor jártam így. Először el kellett fogadni egy külön szerződést, majd néhány óra, talán fél nap múlva jött egy email, hogy rendben, most már letölthetem. Ha utána újból bejelentkeztem, le tudtam tölteni ezt a file-t is.
-
crucified
tag
válasz
moseras #6893 üzenetére
Szia, feltelepítettem a V12-öt, hála a Siemens programozóknak ebben a verzióban sem engedi megnyitni, továbbra is a V11-hez ragaszkodik. Ugyanúgy feltölteni sem engedi, a go online inaktív, de az FB-ket, FC-ket, DB-ket látom. Érdekes.
Semmi gond gondoltam, a Siemens honlapjáról letöltöm a 21 napos próbaverziót, az pont elég lesz nekem. Mindegyik fájlt engedi letölteni, kivéve az 1,8 MB-os fájlt. Valaki el tudná nekem azt az egyet küldeni úgy, hogy az exe-t xxx-re átnevezi? Privátban elküldöm az email címemet.
Nagyon köszönöm
Üdv
-
Szirty
őstag
válasz
byte-by #6890 üzenetére
"az origin search-nek több beállítási lehetősége szokott lenni."
Az teljesen világos, hiszen pl. a referencia pont lehet a működési tartományon kívül és azon belül is.
"a z-fázis keresés is több módon valósulhat meg, de szerintem ez alapja a pontos Home pozíciónak."
Ha van egyáltalán "Z" fázis.
-
moseras
tag
válasz
crucified #6888 üzenetére
Üdv!
Mi is belefutottunk ilyen hibába, azt hiszem, az volt, hogy a V11-es projektet csak V11-el vagy V12-vel tudod megnyitni, V13 SP1-el nem. De a V13 SP1 nyitja a V12-öt. Tehát ha mindenképp V11-es projektet akarsz V13 SP1-ben megnyitni, akkor először V12-vel kell megnyitni, az átkonvertálja V12-esre, azt pedig már megnyitja a V13 SP1.
Imi.
-
byte-by
tag
halo!
az origin search-nek több beállítási lehetősége szokott lenni.
a z-fázis keresés is több módon valósulhat meg, de szerintem ez alapja a pontos Home pozíciónak.úgy is lehet , hogy rámegy az érzékelőre és lassan vissza, vagy rámegy és lassan tovább,
vagy akkor keresi ha látja, vagy nem; lehet offsetelni, stb., persze gyártótól is függ. -
crucified
tag
-
crucified
tag
Sziasztok, TIA Portal V13 van a gépemen. Csatlakozom Ethernet-et a PLC-hez. Látok minden modult, de a go online nem lesz aktív. Megpróbálom megnyitni, de a mellékelt hibaüzenetet írja ki. Ahogy nézem olasz cég készítette. Miért nem megy online-ba?
Fel tudom valahogy tölteni a gépemre és ha elküldöm tudna nekem ebben valaki segíteni V13-al megnyitni? Egy apróságot kell csak módosítanom.
Köszönöm
-
BG*
csendes tag
válasz
crucified #6882 üzenetére
Üdv!
Ennek a segítségével veszi fel a referenciapontot, amiből tudni fogja hol van, ehhez képest számolja az elmozdulást ha inkrementális az útmérő, vagy ha nincs útmérő és az léptetés alapján számolja az elmozdulást. Többféle metódus van a referencia felvételére, ezeket a leírásban feltüntetik.
Valahogy így működik: nagyobb sebességgel megy ameddig az érzékelő nem kapcsol, ha kapcsol, lassabban elindul visszafele, és ha már nem kapcsol, ott a referencia pont. -
Flei
csendes tag
Sziasztok!
Panasonic FP0R plc- hez (FP0R E16) keresnék szoftvert. Tudna benne valaki segíteni?
Köszönöm előre is. -
Szirty
őstag
válasz
crucified #6876 üzenetére
Nem dehogy!
Csak FB-hez lehet DB-t hozzárendelni. Sem FC-hez, sem OB-hez nem lehet.
De FC blokk is hívható és paraméterezhető más blokkból, ahogy az FB, csak FC-nek nincs nem felejtő lokális változóterülete.Ezzel kapcsolatban a korábban linkelt oldalt ajánlanám elolvasásra.
Az OB teljesen más történet. Az OB-knak meghatározott feladata van és nem a felhasználói programból hívhatók, ezeket a rendszer hívja.
Hogy mikor, az attól függ melyiket. Különböző célú OB blokkok vannak. Nagy részük hibakezelő. Ezek akkor futnak le egyszer amikor az adott csoportba tartozó hiba (amikre az OB vonatkozik) bekövetkezik vagy megszűnik. Egy részük megszakítás kezelésére való. Pl. van amelyik adott időközönként fut le (HW konfigban állítható) illetve vannak bellítható időpontban lefutó OB-k is.Javasolt további olvasnivalók:
Az S7 PLC programozása 1. rész
Az S7 PLC programozása 2. rész
Hibakezelő blokkok -
Szirty
őstag
válasz
crucified #6874 üzenetére
"A Cx-Programmer-ből indultam ki, ahol tudsz funkciós blokkot készíteni LAD-ben, utána a főprogramban paraméterezheted a bemeneteket és ennek alapján lesz kimeneted."
Ez pont ugyanaz.
Itt FB blokkhoz tartozik egy adatblokk (instance DB). Ennek a száma van az FB blokk fölé írva.
A funkció blokk (FB) ebben az instance DB-ben tárolja a belső állapot változóit (STAT) a bemenetek, kimenetek és a be/ki menetek változóit (IN, OUT, INOUT).
Az instance DB-t a fordító generálja az FB alapján."Szóval itt az összes bemenetnek kell igaznak lennie és akkor kapom a kimeneteket?"
Nem. Az teljes mértékben attól függ mi van a funkcióblokkban. Mivel a benne lévő program hozza létre a kimeneteken megjelenő értékeket és állapotokat.
-
crucified
tag
Szia, köszi. A Cx-Programmer-ből indultam ki, ahol tudsz funkciós blokkot készíteni LAD-ben, utána a főprogramban paraméterezheted a bemeneteket és ennek alapján lesz kimeneted. Azt hittem ez is valami hasonló ahhoz, de mivel egy rakás FC know/how védett, ezért gondoltam azt amit írtam.
Szóval itt az összes bemenetnek kell igaznak lennie és akkor kapom a kimeneteket?
Köszi
-
Szirty
őstag
válasz
crucified #6871 üzenetére
Nem értem a kérdést!
Egy DB blokk változódefiníciókat és a változók értékeit tartalmazza. Ez egy táblázat, nem jeleníthető meg létradiagramként.
A DB-ben nincsenek logikai feltételek.https://www.youtube.com/watch?v=Ve8YcLyyq4s
https://www.youtube.com/watch?v=K7nTFTVIDSQ -
crucified
tag
Sziasztok, S7-ben adott egy DB. Annak hol tudom megnézni a logikai feltételeit, vagyis az LAD-ot?
A másik kérdésem az lenne, hogy adott egy kb. 5 méteres hossz, azon egy servo mozgat egy fejet oda-vissza, időközben mindenféle vizsgálatot elvégez a rajta lévő kütyü. A TIA Portal V13-hoz hol találok olyan példát, hogy egy servo motor pozicionálását hogyan kell megoldani? Start pozíció, végpont (plusz biztonsági vészkapcsoló a végein természetesen) és a sebesség paraméterezése érdekelne.
Köszi előre is.
Üdv
-
rsf
senior tag
HMI Lite keretrendszerrel dolgozott már vki?
Üdv. -
crucified
tag
-
TanisG
csendes tag
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni az alábbi probléma megoldásában.
Adott egy gép SIEMENS PLC+OP-val . A PLC programmal szerencsére nincs problémám, azonban a HMI-vel igen. A HMI projekt egy korábbi verziója rendelkezésre áll WINCC Flexible 2008 programkörnyezetben, azonban az idők során történtek olyan változtatások, melyek nem az adott PG-ről lettek készítve. Valószínűleg nem azonos a projekt a gépen lévővel.Az lenne a feladatom, hogy változtassak a recept struktúrán. Ehhez viszont elsőnek le kellene mentenem a HMI-ben lévő projektet.
Készítettem ProSave-vel egy backup-ot, azonban a HMI-ből nem tudom lementeni a projektetLeírná valaki, hogy mi a konkrét eljárás ilyen esetben?
Meglévő projekt komparalása, frissítése.
Előre is köszönöm szépen a választ!
Üdv:
TanisG -
moseras
tag
-
crucified
tag
Sziasztok, a 6852 és 6853-as hozzászólásommal kapcsolatban találtam ezt.
http://www.ifm.com/products/ae/ds/SI5000.htm
Használt valaki hasonlót, ha igen milyen a tapasztalata?
Köszi előre is
Üdv
-
molntomi
csendes tag
Sziasztok!
Köszönöm szépen mindenkinek a választ!
-
Szirty
őstag
-
molntomi
csendes tag
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy raklap érzékelésre, mi Sick wl12g-p530 szenzort használunk, ami egy foto elektronikus szenzor.
De random a gép nem érzékeli néha a raklapot, ez a viselkedése mindig változik, néha egész nap semmii, máskor mindig van gond vele. Természetesen a raklapok se egyformák.
Ebből gondolva nem a program a hibás, bár ahhoz nem férek hozzá (szoftver hiány).
A kérdésre visszatérve, ti milyen szenzorral érzékelnétek a raklapokat, valamit esetleg tudtok ajánlani ami megbízható?
A másik gond a szenzort elhelyezkedése lehet?
-
crucified
tag
Sziasztok, adott egy felületkezelő berendezés, ami egy adott vegyszert adott termékekre mint felületkezelőt "permetez". Elég sok bajunk van a berendezéssel. Az átfolyó vegyszer mennyisége "elenyésző", szerintem pár liter / óra. Folyamatosan egy szalagon jön a termék, egy szivattyú segítségével rápermetezik a termékekre. Van egy áramlásérzékelő benne, de nem az igazi. Van egy úszó, ami ha nincs áramlás az "leül" az aljára és egy időrelén keresztül elindítja a hibalámpát, illetve gondolom egy vasmag ami állítható. Mellékelem kb. milyen a mostani. A szivattyú ütemadón keresztül pumpál.
Milyet ajánlotok, ami megbízható? A célom az, ha bármi üzemzavar keletkezik (alacsony vagy nincs nyomás), egy hibajelzés legyen látható a lámpán. Sima időrelét ajánlotok, vagy programozható reléket (ZEN pl.)?
Köszi előre is
-
Gausz
aktív tag
Majd rákérdezek az ügyfélnél, hátha ismeri valaki a régi rendszerüket.
FB14-nél a deklaráció nem mond semmit sem:
PUM1 E/A/D/B/T/Z: E BI/BY/W/D: BI
PUM2 E/A/D/B/T/Z: E BI/BY/W/D: BI
MULT E/A/D/B/T/Z: E BI/BY/W/D: W
DIVI E/A/D/B/T/Z: E BI/BY/W/D: WSzóval szerintem kukázzuk, ami eddig volt és kitalálunk valami egyéni megoldást.
Köszönöm, hogy foglalkoztatok a kérdéssel.
-
And
veterán
Ok, már értem, honnan jött neked ez a 2048-as osztás mizéria. Épp csak azt felejtetted el leírni a #6845-ben, hogy te analóg bemeneti értékeket komparálsz, ez ugyanis abból a részletből nem látszik. Százalékokat említettél, meg integer változókat, csak az nem volt egyértelmű, hogy azok eredete egy PIW. Ráadásul ha az S5 manual-ban jól látom, nem feltétlenül igaz, hogy egy analóg bemenetnél a '100%' értéke 2047, mert ez az input kártya és a jel függvénye is lehet, 0..20 mA-es - vagy más unipoláris - bemenetnél lehet 4095 is a skála teteje. Ezt neked kell megállapítanod az adott hardverkonfiguráció alapján.
Az a 130, amire az előbbi hsz-ben is utalnak, gondolom sima elírás, és 150 akart lenni.
FB14: Jó lenne látni ennek a funkcióblokknak a paramétereit (illetve azok deklarálását és típusát), úgy talán tisztázható lenne a szerepük. Mert a PUM1, PUM2 boolean változókat valóban inputként használja (olvassa), a MULT és DIVI nevű paramétereket látszólag valóban csak fix értékre állítja be az előbbi input bitek állapota alapján. -
Gausz
aktív tag
Reggelt,
szóval itt a KH-s határérték, ami miatt túlbonyolíthatom a KF-t:
L PW130
SRW 3
L KH 05EB
>= M10.1Mivel 05EB Hexa = 1515 Decimál
PW130 = 0...150°C
és 1515/2048=74%,
így a határérték = 130*74%= 110°CDe akkor And szerint KF-et nem kell így váltogatni, ha az +40, akkor 40% a határérték?
A köv. kérdésem:
Így hívja meg az FB-t, ami ezt tartalmazza:
U =PUM2
SPB =M001
L KF +190 //1 szivattyúnak Faktor 1,9
T =MULT
L KF +100
T =DIVI
M001: U =PUM1
SPB =M002
L KF +40 //2 szivattyúnak Faktor 0,866
T =MULT
L KF +32
T =DIVI
M002: BEItt az volt a furcsa, hogy amit ír, az az FB bemenetén van. De akkor ezek szerint nem kell feltétlenül a jobb oldalon lennie.
És persze az a 2 FB, amiben DW5 és DW6 felhasználásra kerül, titkosítottak... -
Gausz
aktív tag
Hétfőn megnézem hogyan van pontosan az utóbbi eset, azt furcsálltam, hogy a MULT és DIVI az FB bemenő oldalán voltak, nem a jobb oldalon.
A határértékek pedig 25% és 40%? Szintén hétfőn bemásolom ezt is, mivel egy másik programban KH-val vetették össze a bemenő DW-t és a 16 bites KH-t decimálba kellett alakítani, osztani 2048-al ez adta meg a százalékot, amivel DW-t meg kellett szorozni. -
And
veterán
Nem tudom, ez a 2048-as osztás miből következne. A KF sima 16 bites előjeles integer változó, és a (korábban már megnyitott adatblokkban található) DW is nyilván hasonló formátumú.
"Itt vajon mire gondolt a költő?"
Ha jól sejtem, semmi mást nem csinál, mint hogy a KF után található konstanst szépen átadja az utána következő szimbólumnak (vagyis a szimbólum által reprezentált változónak). Azaz MULT= +190, és DIVI= +100. -
Gausz
aktív tag
Sziasztok,
egy régi S5-t kell migrálnom egy másik rendszerre, és a határértékképzés nem egészen tiszta. Egy medencéből vizet kifelé nyomó szivattyú vezérlésében ilyen van jelenleg:
Úgy tudom, hogy KF esetében a megadott számot el kell osztani 2048-al, mivel az a 100%.
De így nagyon kicsi számok jönnek ki: 1,22-3,9% Ami valljuk be, elég hihetetlen kapcsolási pontok
Vagy hihetőbb eset, de ilyet nem találtam sehol, hogy a KF utáni szám a DW-re vonatkozó %os értékek, tehát tényleg 40% és 25%.Majd kicsit odébb egy FB-ben, ahol a frekiváltónak adandó Sollwertet kell számolni, egy ilyen fogad:
L KF +190
T =MULT //faktor 1,9
L KF +100
T =DIVIItt vajon mire gondolt a költő?
Köszönöm előre is!
-
Szirty
őstag
válasz
crucified #6842 üzenetére
Szia!
Ha igazán tudni akarod megnézed a doksijában
Nem egy szinten vannak (és ez alatt NEM minőségi szintet kell érteni). Használom mindkettőt. Semmi bajom egyikkel se.
Épp egy farokméregetős hitvita küszöbén áll a fórum, így ezzel a többé-kevésbé diplomatikus válasszal kell beérned. -
byte-by
tag
válasz
n0rbert0 #6838 üzenetére
halo
amit leírtam az igaz.
az, hogy Te máshogy látod vagy más kedvezőbb tapasztalatod vagy tapasztalatotok van az szerencsés,
de nem változtat az általam megtapasztalt történéseken.személyes tapasztalat és nem egy cégnél.
tehát, amikor siemens-es cuccot vásároltunk volna, a siemens segítőkész volt.
majd a területen aktív partnere felhívott, hogy a siemens letolta mondván, hogy miért nem foglalkozik az ügyfeleivel.
akkor egy giga-mega beruházás volt legalább 30-40 000 eurót költöttünk csak vezérlőkre és modulokra.
a supportot is a partnertől kaptuk.
ez német cég volt tehát nem volt kérdés milyen eszközök lesznek beépítve, de a siemens-től közvetlenül
semmit nem vettünk.más gyárban hasonló dolog. gép beszerzés, svájci (borzasztó) gépek , minden siemens.
folyamatos terepi Profibus problémáink voltak. a siemens készséges volt, de a válasz mindig napok múlva érkezett. akkor is egy partnertől volt a support, ő jött segítségül, amivel és akikkel meg is voltunk elégedve.vettünk mi siemens partnertől PG Fieldet is majd 2 millióért, meg mindenféle mást is,(pl. szoftverek update-jait) de mindig a partnertől kellett. sőt , ők telepítették fől az update-ket.
-
n0rbert0
senior tag
-
KLR
csendes tag
válasz
n0rbert0 #6838 üzenetére
Mindkettőtöknek igaza van és ez nem csak Siemens sajátosság. A "nagyok" komolyabb projektekre és nagyvállalatokra hajtanak, a darabszámos rendeléseket átpasszolják a partnerekre. Ez logikus is, mert az anyacégtől csomagszámra (package) lehet csak rendelni. Pl: ha neked kell 12 db motorvédő, nem éri meg rendelned 1 csomaggal, mert abban pl 100 db van. Ezen az alapon már viszonteladó is beszélt le termékről, mert ők azt a tipust nem tartják álláson. Csak akkor rendelik meg, ha elviszem az egészet, mert eddig soha nem kértek tőlük ilyet.
Hiába, pénz beszél, kutya ugat.
Ez a hozzáállás lehet visszaüt a support-ra is. Ezek szerint te egy Siemens partneri cégnél dolgozol... -
-
crucified
tag
Az Unitronics-ban annyi kétségtelenül szimpatikus, hogy ingyen letölthető hozzá a software - legalábbis egy éve az volt -, elég sok okos dolgot tud - email, sms küldés etc -, megbízhatóságban csak egy évnyi tapasztalatom van, de eddig nem volt gond vele. Az tény, hogy a Siemens, Omron, etc már hosszú távon bizonyítottak, de szerintem egyszerűbb feladatokra az Unitronics is jó. Mondjuk annak nem tudom van-e analóg kártyája, de gondolom van.
-
Gusi
csendes tag
Köszönöm a segítségeket!
Az árak szépek, de csak töredékek.
A 10" Sie kijelző pölö 477 000.-
Azért egy Kinco 113 bruttójával meg sem közelíti (és ezen már tuti van 15% haszon is).
Szóval, vagy öszvér lesz, vagy drága.
Még nekifutok egyszer az Unitronicsnak, hátha most jó lesz.off: HMI-hez tartókonzolt honnan szoktatok venni?
Mezei TV-konzol elég snassz lenne -
crucified
tag
-
byte-by
tag
halo!
az omronnal kapcsolatos problémát nem ismerem, nem tudom honnan ered.
én még ilyesmit nem tapasztaltam.
az természetes, hogy ha többször használsz egy gyártó termékét , egy idő után jelentős kedvezményre számíthatsz.
ez üzlet.a siemens viszont-eladókon keresztül üzletel, maga az anyacég alig használható aktív supportra.
de ha 1200-ast akarsz akkor valamelyik viszont eladóval kell tárgyalni.
ha nem veszel túl gyakran ilyen vezérlőt , akkor az is alapáras lesz.
az 1200-ashoz TIA portal kell és erős hardver, gondolom ez megvan.én az ebben a régióban ritkán használt fajtákat kihagynám.
-
Gusi
csendes tag
ui.: hw igény: 8-10" HMI színes-szagos + 32-32I/O (digit), hőelem(4-8db) + analóg ki (2-4db)
-
Gusi
csendes tag
Köszönöm a válaszokat!
Valóban kizártam minden mást
Az Omron is jó lenne, csak amikor bejelentik, hogy üzleti partnerként /2 az ára, de ha nincs szerződés akkor x, használják vibrátornak.
Valójában bármi más érdekelne, amiről van 4-5 év megbízhatósági tapasztalat.
Akár HMI-is, abból legutóbb Siemenssel szívtam nagyot fw upgradenál, előtte Kinco esett szét (szó szerint), szóval még talán az Exor volt, amivel nem kellett küzdeni. Ha már végigmegyek a listán UniOp-ot nem ismerem, egyszer megégtem vele, azóta nem megyek a közelébe sem (hwhiba volt tizenéve).Az S1200 hol beszerezhető halandó számára?
-
byte-by
tag
halo
ebben Szitry-vel kell egyetértenem.
mi a feladat, milyen mélységű, milyen erőforrásokra van szükség , stb.említed az S7-200 és 300-at is.
azért ez a két fajta vezérlő nem egy súlycsoport, nem csak a szoftverük más.de ha a siemens-t ismered, akkor maradj annál.
én sokat használtam, de már jó ideje szinte csak omront.
ennek nincs jelentősége, csak beszélgetés alap.még egyszer , használd azt amire -elmondásod szerint- van tapasztalatod , valamint gondolom szoftvered,stb.
de akkor is meg kell tervezni a munka vezérlő és periféria igényét, utána lehet kiválasztani a megfelelő hardvert. -
Mazsika
őstag
-
regenyid
tag
-
Szirty
őstag
Szia!
Milyen I/O számról lenne szó? Csak DI/DO vagy analóg is kell? Terepi busz kell-e, milyen kell ha kell? Kell-e HMI, stb.
Ha csak néhány digital I/O kell (50-60) akkor S7-300 nem hiszem hogy megéri.
Kis I/O számhoz én Omron CP1E-t vagy Siemens S7-1200-at javaslok. (Ezekkel dolgoztam, ezeket ismerem) -
Gusi
csendes tag
Sziasztok!
Nem szeretnék flamet generálni, csak nincs kitől kérdezzem
Fel kellene újítani pár gépet, kellene bele PLC.
Milyen gyártmányt javasoltok?
Siemens S7-2-300 ismerem, jók, talán még ez lesz a nyerő.
Omron, Hitachi, Rockwell a sw miatt felejtősek.
Újban LG nehezen beszerezhető, Kinco jó lenne, csak a HMI-je el van cseszve, nem tudok a modbuszos 32 adatnál többet átrakni (receptura, de a PLC-ben nem fért, és így a letöltés akadozott).Szóval stabil, beszerezhető és használható kellene.
Thx! -
regenyid
tag
Igen, csak pont ezt szerettem volna elkerülni
.
Ha mondjuk egy készletnyílvántartásban gondolkodunk, ahol 1 tételhez ( áru ) csak 5 adatot szeretnék megadni, amiből 4 adat komment ( beszállító, megjegyzés stb.. ), és mondjuk van 200 árucikkem, akkor ezt a block másolgatós dolgot elég nyügös leprogramozni. SCL-ben sajnos még nem programoztam :/.Kösz,
-
regenyid
tag
Sziasztok,
Step7-ben, hogy tudok indirekt címzést alkalmazni String adattípusokra?
Konkrétum a feladatom megértéséhez:
Szeretnék egy legördülő listához rendelt megjegyzés rovatot. Ez a megjegyzés rovat lenne egy String[75].
A bitpozícióig eljutok, de a végén nemtudom, hogy tudnám az adott bitcímen lévő stringemet bemásolni egy fix helyre ( másik DB).L "TP_data".termek_tipus_kiválasztas // TP legördülő lista INT
L 75 // 75 byte ból álló string
*I
SLD 3
T #PTR_String // Kapott pointer
OPN "Komment" / Megjegyzés rovat DB nyitás
L DBW [ #PTR_String] // pointerem betöltése
??Hogyan tovább? :/. Egy integer adattípusnál könnyű a befejezés mert T .. és mehet a cél terület.
Próbáltam BLK_MOV-al de sajnos azzal nem működött.Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv,
regenyid -
BG*
csendes tag
Közben visszatértem ehhez a problémához, Job mailbox Area pointer használatával lehet egyszerűen felhasználói csobortba belépni a HMI-n, még password-öt sem kell beállítani, csak a csoport számára hivatkozni, és Plc_user felhasználónévvel belép a kívánt csoportba. Így a problémám ezen része megoldódni látszik. Köszönöm a segítséget!
-
rsf
senior tag
válasz
Xellos1988 #6816 üzenetére
Én már rendeltem több ilyet 4-20mA-es kimenettel kínából. Eddig csak egy halt meg de az két hét alatt a többi működik rendesen. Anno néztem, hogy vmi egyszerűbb megoldás van benne nem olyan mint a drágábbakban, de már nem emlékszem rá.. De meg tudom nézni ja kell.
Üdv. -
Szirty
őstag
válasz
Xellos1988 #6816 üzenetére
Egyrészt mert az ebay-en szinte minden olcsóbb, másrészt mert kínai.
De ez csak egy távadó fej Pt100 ellenálláshőmérőhöz. Tehát kell hozzá maga a Pt100, ami rendszerint nem olcsó (de iparban előszeretettel használják, mert precíz mérést lehet vele csinálni).Ez a távadó ilyen kivitelű fejbe illik bele:
Ha mondjuk ilyet használnál 20 mérésre, akkor 20 darab 0-10V-os analóg bemenettel tudnád feldolgozni a 20 jelet, nem lehet felfűzni őket egy kábelre.
Léteznek terepi buszos távadók is (pl. AS-i,prfibus, Modbus, stb). Ezeket lehet felfűzni, iparban gyakran használják ezt a megoldást. De ha a mérőpontok nincsenek nagy távolságban egymástól, akkor a buszos megoldás nem biztos hogy kifizetődőbb.Ui.: Ha linket raksz be javaslom használd a "Link" lehetőséget!
-
Xellos1988
újonc
http://www.ebay.de/itm/RTD-PT100-Temperatur-Messumformer-DC24V-Minus-50-100-Grad-Ausgang-0-10V-/262628138504?hash=item3d25db5e08:g:JfgAAOSwYIxX26B5
Ezzek a hömérséklet érzékelők mért ilyen olcsok mit sporoltak ki belölük?
-
moseras
tag
válasz
Xellos1988 #6814 üzenetére
Üdv!
"Szabályzási feladatokra egyáltalán nem ajánlom !!!!!!" Ezt alapvetöen a dallas hömérőkre érted vagy az általad javasolt "LinkHubE - 32K, Ethernet Hub" megoldásra? Vagy a sorba köttö hőmérséklet érzékelőkre?
A Dallas one-wire hőmérőkre úgy egészében. Ha jól számolom, 5 konvertert használtam eddig (erősítő nélküli mikrokontrolleres, USB-s gyári, kétféle Ethernet-es gyári, RS232-es gyári), azok közül messze-messze a korábban említett gyártó Ethernet-es és RS232-es terméke volt a legstabilabb.
Csak diagnosztika esetleg hiba felügyelet
Két példa:
- frekiváltós környezetben 39 hőmérő közül nincs olyan pillanat, hogy legalább 1 ne lenne érvénytelen (hibás a CRC), de jó eséllyel a következő ciklusban, vagy a rá következő második ciklusban jó CRC-vel jön egy érvényes adat
- kevésbé zavart környezetben 24 órás átlagban 50-60 olyan ciklus van, amikor legalább 1-2 hőmérő kiesikA ciklusidő függ a hőmérők számától, 40 hőmérőre kb. 90-100 sec.
Lehet, hogy nálad ennél jobb lesz az arány, de az is lehet, hogy rosszabb.
-
Xellos1988
újonc
Bocsi félreérthetően fogalmaztam. A siemensel azt szerettem volna kérdezni, hogy a siemensnek létezik e hasonló felfüzhettő megoldása? Mert igy minden érzékelött egyenként bekell kötni. PL ha Siemens logo! hoz létezne egy modul amivell a hőmérséklet érzékelőket sorba lehetne kötni az tökéletes lenne. De én eddig ilyet nem találtam.
"Szabályzási feladatokra egyáltalán nem ajánlom !!!!!!" Ezt alapvetöen a dallas hömérőkre érted vagy az általad javasolt "LinkHubE - 32K, Ethernet Hub" megoldásra? Vagy a sorba köttö hőmérséklet érzékelőkre?
A feladat csak annyibol ál mint amit le írtam. Semmit nem szabályozna. Csak diagnosztika esetleg hiba felügyelet ha valami le álna. Egy kb 15*15 helységbe van minden. A vezeték nem lehet több 50 méternél.
Csak azért gondolkoztam el rajta hogy én csinálom mert elég egyszerü. és nem szabályoz semmit.
-
Szirty
őstag
válasz
Xellos1988 #6811 üzenetére
"Siemens 7 ismeri ezt a busz rendszert?"
Nem nagyon. Az épület automatizálás és az ipari automatizálás teljesen külön bolygó!
-
moseras
tag
válasz
Xellos1988 #6811 üzenetére
Üdv!
Mi DS18B20-hoz ezt használjuk:
Ebből van RS232-es változat is. 300 méter/csatorna, és van 4 csatornája. PLC-t használunk hozzá, abban fut a kezelő/kiolvasó program. Kb. 2-2.5 sec/hőmérő lekérdezési sebességgel lehet számolni. A stabilitással vannak gondok, árnyékolt FTP kell, frekiváltót/invertert nem szereti, gondosan kell kábelezni és a kábelt távol vezetni a motor/betáp kábelektől. A kábelezés lehet csillag is, de stabilabb, ha egymás után fűzöd fel őket. A 300 métert valóban tudja, 360 méternél már akadozik.
Szabályzási feladatokra egyáltalán nem ajánlom !!!!!! Néha eltűnik néhány darab a buszról, később visszajön, kizárólag olyan célra tudom ajánlani, ahol a feladat megengedi/tolerálja a lassú kiolvasást, a néhai eltűnést, bizonytalanságot. A másik probléma, hogy ha mondjuk előremenőt kell mérned (ez tipikus kazánházban), akkor ebből speciális merülő változatot kellene venned, ilyenből Pt 100/Pt 1000 esetén könnyen be tudod szerezni a megfelelőt, de Dallas-ból ez nem egyszerű.
A loxone dallas megoldásáról régebben kifejezetten rossz dolgokat hallottam, megerősíteni nem tudom, nincs vele tapasztalatom.
Ami belinkeltél Siemens modult, az nyilván nem tudja a Dallasokat fogadni.
-
Xellos1988
újonc
A minöségi követelményeket valoban nem határoztam meg. Itt az arduinos és hasonlo megoldások nem elfogadottak.
Eddig a loxone rendszert találtam. Ismeri a bus rendszert és lehet használni olcso ds18b20 hőmérséklet érzékelőkett. És a miniszerver nem olyan drága. Ismeri valaki ezt a rendszert?
https://www.loxone.com/dede/kb/inbetriebnahme-1-wire-extension/#Wire-Sensor-einfuegen
Siemens 7 ismeri ezt a busz rendszert? Eddig nem találtam meg csak ezt a verziot.
http://www.automation24.de/steuerungstechnik/siemens-sm-1231-rtd-6es7231-5pf32-0xb0-i101-1722-0.htm
-
Szirty
őstag
válasz
Xellos1988 #6809 üzenetére
Szia!
Ez nagyon kevés infó.
Bizonyos források szerint ez egy húsüzem gépházába kerülne. Tehát nem otthoni mókolásról van szó ahova egy ügyes kezű amatőr mikrovezérlő-zsonglőr I2C buszos szenzoros megoldása megfelelhet.Pedig legolcsóbbnak épp ez a megoldás ígérkezik.Én csináltam már kazánház felügyeletet (gőzfejlesztő) Siemens S7-300 PLC-vel + profibuszos terepi analóg I/O szigettel, ProTool RT megjelenítő HMI szoftverrel, adatrögzítéssel kijelzéssel stb.
Valószínűleg nem az a legolcsóbb megoldás, de stabil és gyorsan / rugalmasan alakítható. -
Xellos1988
újonc
Szeretnék egy kazánházba kb 20 db hömérsékletet mérni, esetleg kijelzőn megjeleniteni, menteni. Erre mi lehet a legolcsobb legegyszerübb megoldás?
-
BG*
csendes tag
Úgy néz ki találtam egy egy megoldást, bár nem túl elegáns.
Egy Zebra címkenyomtatóról van szó. Megvan a cimke kódja ZPL-ben, 12 sornyi String.
Egy String tömbbe raktam, egy eleem egy sor, hogy átláthatóbb legyen.
Ha String-ként küldöm át, nem nyomtat. próbáltam összefűzni őket és egy String-ként átküldeni, de nem működött. (A teljes címke nem is fér bele egybe.)
Végül Strg_To_Chars -al karakter tömbbe raktam, az első sornál 0 pozícióból indítva, a második sornál a kezdő pozíció az előző műveletnél visszakapott CNT, a harmadik sornál az első kettő összege és így tovább.
Az Array of Char kerül a TSEND_C Data-ra.Így működik, de kell lennie ennél egyszerűbb megoldásnak.
-
Peddy789
őstag
Helo,
Hallott mar valaki olyanrol hogy raspberry pi-vel opc szervert letrehozni, ami etherneten keresztul pl omron cj2m plcbol kitud nyerni adatokat? Es emelett elerhetove tenni nyilvan kulso alkalmazasoknak. -
byte-by
tag
válasz
molntomi #6797 üzenetére
halo
itt is megtalálhatók az IO Table-ban a Rack-ek megnyitva , láthatóak az IO címek.
illetve az a szó amit az adott hardver lefoglal.
ez a CS-CJ szériára vonatkozik leginkább.mindenképp érdemes a gépkönyvet lapozni, mert pl. az analóg kártyáknak van alap címzésük, és azt kapják akkor is ha a pl. a 0003.-ik szó után kerül beépítésre. (alapból cio 2000 pl.)
a CQM-nél kissé más a helyzet.
itt automatikus allokáció van. a hardver helyzete határozza meg a kiosztott és lefoglalt címeket.
az inputok 000-tol indulnak az outputok 100-as szótól.ha közben bekerül egy pl. egy analóg kártya mondjuk 4 elemes akkor lefoglalja az n+3.-ik szót.
pl. PLC majd- 1 input (000) , 1 output (100), 1 input (001) , egy 4 elemes analóg kártya (002-005), stb.
ebben az esetben is érdemes a gépkönyvet átnézni. a hardver konfighoz CQM esetén nemigen férünk hozzá.a CQM egy fejlettebb cpu , mint a CPM-sorozat, de még hasonló szoftverrel.
kevésbé praktikus, de használható. -
BG*
csendes tag
Üdv!
S7-1200-as PLC-ről szeretnék nyomtatni címkenyomtatóval, TCP-IP kommunikációval.
Megvan a kapcsolat, megvan a formátum is amit át kellene küldeni. Jelenleg 12 string sorból áll a címke.
A sorokat egy 12 tagú string tömbbe rakom, és el szeretném küldeni. El is küldi, de minden sor elején van két karakter (ha a nyomtató helyett a saját laptopomra küldöm és Herculessel fogadom akkor látom) így kezdődik az első sor: ţE^XA~TA000~J a következő: ţ#^FH\^FD12
Az első két karakter nem szerepel a küldendő adatban, csak itt kezdődne a hasznos rész:^XA~TA00
Így nem is nyomtat. Ha Herkulessel átküldöm a sorokat, akkor nyomtat. csak a PLC-ről nem sikerül.
Korábban más típusú PLC-nél úgy emlékszem nem volt plusz átküldött karakter.Valaki találkozott már ilyen problémával?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- JÁTÉKOS Dell 15 NVIDIA 2gb Intel core i5-7200 8gb ddr4 256gb ssd win11 Magyar bill VILÁ
- Playstation 4 Pro 1TB CUH-7116B - Kontroller - 7 Játék - Frissen karbantartva - HÁZHOZ IS!
- GAMING LEGION 17col 144HZ RTX 2070 8gb i7-8750H 16gb ram 500gb ssd Win11
- Playstation 5 Lemezes, CFI-1016A - Gran Turismo 7 - Kontroller - Kamera - HÁZHOZ IS!
- Thinkpad T14s Gen5, 14" FHD+ IPS, Ultra 5 135U, 16GB, 512GB NVMe, Magyar vbill, ujjlolv, IR kam, gar
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P50 - i7-HQ I 16GB I 256SSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- SzoftverPremium.hu
- Bezámítás! Lenovo Thinkpad T14 Gen 3 üzleti notebook - i5 1245U 16GB RAM 512GB SSD Intel Iris XeW11
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest