Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • chros

    őstag

    válasz janos666 #42222 üzenetére

    Mas info forrasom nekem sincs, csak ez a cikk/fejezet (amit @Callisto is linkelt). (Egyebkent erdemes atporgetni a 3-as pontot is, hogy miert es hogyan valtozott a pixel szerkezet 2013-2016 kozott.)
    Es valoban, nem ter ki arra, mi a kulonbseg a 4 es 2000 oras kompenzalas kozott.

    > Amit itt írnak, az az, hogy ha teljes mértékben visszaállítják az eredeti fényerőt, az gyorsítja az öregedést, mert az egyre nagyobb és nagyobb feszültség gyorsabban degradál az idő folyamán ... ezért csak az eredeti, monton csökkenő görbét célozzák meg (tehát a teljes képernyő átlag fényerejét hagyják idővel csökkenni

    Igy van (4.4 pont):
    "We sense voltage for the same predetermined current to estimate OLED degradation at each subpixel and use a lookup table to translate OLED voltage shift to luminance compensation value. ... Luminance difference can be minimized between high-stress and low-stress subpixels through the OLED degradation compensation. We sense OLED degradation with a predetermined interval because OLED degrades much slower than TFT. We do not compensate OLED luminance completely to maintain initial luminance, because OLED compensation rather accelerates degradation. Instead, we match OLED luminance to target degradation curve."

    Azaz van egy elkelpzelt degradacios "gorbe" (LUT), amihez viszonyitanak, s ennek alapjan allitjak be a vezerlo feszt minden sub-pixelhez (!), s nem is akarjak visszaallitani az eredeti fenyerot.
    Az erdekes, hogy minimalizalni probaljak csak a nagyon es kevesbe "kopott" sub-pixel-ek kozti kulonbseget a fenti modszerrel.
    S, amit @daneel_hu kerdezett: igy, ha mar nagy a kulonbseg a sub-pixelek kozott, akkor a fenti kompenzacio mar nem mukodik! (tureshataron kivul van).

    Valszeg a nagy (1 oras) kompenzacio nagyobb merteku valtozast enged meg, mint a 4 oras:
    azaz nagy feszt kepes beallitani adott sub-pixelnek, igy tobb aramot kap, s "gyorsabban" degradalodik. De ez is hatarok kozt van tartva.

    S igy mar ertelmet nyert az is, hogy a nagy 2000 ora beallitas csak minimum ertek (mint nalam is): ha meg nem ertek el a "szukseges" degradaciot a pixelek (pl alacsony oled fenynek koszonhetoen), akkor nem fut le a nagy kompenzacio pont 2000 oranal, hanem csak kesobb.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák