Hirdetés
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Jön a képgenerálás a konzolokra
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Bezárta a Microsoft az ingyenes Windows 10-re ugrás kiskapuját
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Már nagyon közel van a Raspberry Pi 5
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
Hirdetés
-
PROHARDVER!
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
bbkmachine
aktív tag
válasz
agoka07 #22989 üzenetére
Igyekszem okosan válaszolni, mivel kezdő vagy. Ha a nagy átfogás a lényeg, akkor a 18-200 obit javaslom megvenni. Ezzel gyakorlatilag szinte mindent meg tudsz lőni. A baj ott kezdődik, hogy ezeknek a nagy átfogású objektíveknek szinte kivétel nélkül gyengébb a képminősége, mint a kisebb átfogásúaké. Tehát ha a képminőség kiemelten fontos, akkor a 70-200 obit javaslom, ami mellé kelleni fog egy másik objektív is, mondjuk minimum egy 18-55, de inkább egy Tamron 17-50mm 2.8 vagy valami hasonló szintű cucc . Attól függ minden, mennyi rá az anyagi keret.
[ Szerkesztve ]
-
Real_Necro
veterán
válasz
bbkmachine #22999 üzenetére
Ezért is írtam, hogy kerülném a szürke importost. Ettől még Edigital nem az egyedüli ilyen bolt.
„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
bbkmachine
aktív tag
-
forceberg
veterán
-
_seth_
veterán
APS-C-re 50 1.8 STM vagy 85 1.8 USM használhatóbb, szerencsésebb? Portré, kültéri egészalakos, beltéri közeli képek esetén (kalkulálva egy későbbi FF váltással).
-
papaya
senior tag
válasz
_seth_ #23006 üzenetére
Sztem két teljesen más pályás obi amiket írsz. Croppal nyilván nem fogsz beltéren túl sokat lőni a 85-tel, de hogy őszinte legyek én az 50 1.8-cal sem éreztem beltéren jól magamat. A saját példámból kiindulva, ha már ezen most így agyalsz, akkor később ha FF-re váltasz sem marad meg az 50-es, az fix. Viszont a Canon 85 1.8 USM egy szinte tökéletes obi FF-n is szvsz.
-
_seth_
veterán
Beltéri közeli képeket alatt arra gondoltam, hogy a 85 már szinte tele crop vázon.
Alapvető gondom az, hogy az 50 1.8 beltérre szűk, de telének még rövid. Kültérre rövid... a 85 az beltérre már nagyon szűk lenne, de 1-2 táncolót távolról le lehetne fotózni vele viszont kültéren portrézni már elég távoli lenne és a háttérelmosása nagyon szép.
Vagy tévúton járok?
-
_seth_
veterán
-
.DLL
veterán
Viszont ha ott az EF-S 17-55/2.8 (amiről nem tudtam) akkor az 50/1.8 nem hoz annyit. Oké, fényerősebb, de amit nem lehet megoldani a 17-55-tel azt a kis ötvenessel sem, így a sorból tényleg inkább a 85-ös hiányzik.
Kültéren nincs gond, lehet hátrálni, beltérben meg (hát végülis ott is lehetnek nagy terek, pl. színpad - közönség távolság) szóval arc portréra inkább ez.[ Szerkesztve ]
(P.H.)
-
Tin
veterán
de, ha videózik. nekem is 10-18 STM és 17-55 USM van, illetve egy 55-250 STM.
már hetekkel ezelőtt megrendeltem az 50 STM-et, beltérben sokszor egyszerűen kevés a 2.8, ráadásul az USM nem az igazi az autófókuszhoz, míg az STM király. videónál meg a gyengébb képminőség annyira nem számít, a codec többet elront, mint amennyit az obi...
-
bbkmachine
aktív tag
-
Alx.Mercer
aktív tag
válasz
_seth_ #23013 üzenetére
Szerintem sem megváltás APSC-re a 2.8-as fényerő. ISO-t még 2.8-on is tekerni kell felfele és 1600 fölött már jövögetnek a zajos-bajos dolgok (nálam 70D-n ISO3200 a plafon, de már azt se szívesen használom).
Az 50-es és a 85-ös szerintem kiüti egymást... Ahol az egyik nem használható, ott szerintem a másik sem fog kisegíteni, mert alig van különbség a gyújtótávolságuk között (képminőséget most direkt nem említem)
Ha én választanék, akkor vennék egy 35-öst meg egy 85-öst. Egyik beltérre, másik kültérre, és ha egyik sem felel meg egy adott szituációban, akkor ott a 17-55-öd, ami besegíthet. -
_seth_
veterán
Video nem cel igy az, hogy stm vagy usm nem szamit igazan.
35 f2 sem lenne rossz ha nem kerulne tobbe mint az emlitett ket obi egyutt ujonnan.Leginkabb kulteri portre es egesz alak a cel, erre gondolom csak a 85os lenne celszerubb mivel bentre valoban inkabb a 35 lenne a tuti vagy akar a 24 stm de az is ugyanugy 2.8as mint a 17-55 igy ongol lenne. Az 50es a fenyero miatt nem lenne ongol.
-
kulerr
őstag
Sziasztok.
Ha az alábbi 2 obi között kellene dönteni pro/ kontra, mit gondoltok melyik előnyösebb, jobb vétel?
( felhasználás teljesen általános Fx vázra ) sokat olvastam róluk, de dönteni nem tudtam. Megköszönném a véleményeket.Nikon 24-120 f4 VR
Tamron 24-70 VC USD[ Szerkesztve ]
-
_seth_
veterán
Köszi srácok a tippeket!
Szerintem 85 1.8 lesz belőle
-
bbkmachine
aktív tag
válasz
_seth_ #23019 üzenetére
"Az 50es a fenyero miatt nem lenne ongol."
Pedig szerintem az lenne, ugyanis semmivel sem készít élesebb képeket az 50 STM, mint az olcsó kis elődje. 2.8-nál jön meg ennek is az igazi éle és szépsége, amire neked ott a 17-55.
Ha a 85-öst lerekeszeled 2.8-ra, még akkor is mosottabb háttért kapsz, mint az 50-essel. Viszont a tesztek alapján a 85-ös 2körül sem annyira lágy, mint az 50 1.8. Szóval ha van tér a fotózáshoz, akkor 85milis obi lenne a zsír, azzal úgy bemoshatsz, mint Papp Laci a Peter Müller-nek -
_seth_
veterán
válasz
bbkmachine #23025 üzenetére
Na igen, de a 17-55-öt kell rekeszelni kicsit, hogy igazán éles legyen.
85 lesz belőle
-
Studi
addikt
válasz
_seth_ #23026 üzenetére
Na igen, sokan beleesnek abba a hibába, hogy azt mondják: a fixen kell 1-1,5 blendét rekeszelni, hogy igazán éles legyen, olyan fényerővel meg már ott a zoom. Csak a zoomot jellemzően rekeszelheted bárhova, az nem lesz olyan éles, mint a fix a zoom teljes fényerején, vagy még kicsit tágabban.
-
Tin
veterán
válasz
bbkmachine #23025 üzenetére
17-55 azért F2.8-on nem az igazi... F4-től, de inkább F5.6-tól már egész jó. volt régebben egy másik példányom is, az még élesebb volt, mint a mostani. de mondok mást, ott az 55-250 STM-em, az alul F4-en picit gyengébb, de F5.6-on már simán pariban van a 17-55-el.
"Ha a 85-öst lerekeszeled 2.8-ra, még akkor is mosottabb háttért kapsz, mint az 50-essel."
de ha eléggé hátralépsz, 250mm-ről is csinálhatsz eléggé mosott képeket F5.6-on...az 50/F1.8 STM olyanoknak jó, akiknek kell a fény, és esetleg videózni is akarnak. a 85-el egy cropos gépen már eléggé hátra kell lépni, ami persze nem baj, csak beltérben felesleges. az 50-essel viszont tök jó arc portrékat lehet csinálni beltérben is.
én úgy rendeltem meg az 50/STM-et, hogy van a 17-55 meg az 55-250 is...
[ Szerkesztve ]
-
bbkmachine
aktív tag
Nekem is volt 17-55 2.8-om, amivel nagyon beszívtam. Vagy gyárilag ennyire gyenge ez az obi, vagy hibás példányom volt, de nekem 2.8-on borzasztóan életlen volt. Én is valahol 5.6 környékén tudtam vele éles képeket lőni, azért meg nem tartok meg egy ilyen drága obit, így eladtam. Amatőr fotós pályafutásom eddigi legnagyobb csalódása volt az az obi. Bízom benne, hogy csak én fogtam ki egy rossz példányt. Ja és az AF kapcsológomb is letört róla! Onnantól csak toll véggel tudtam kapcsolni, vagy fogvájóval. Nagy buktával ment el, a szerviz meg horror árat mondott a kapcsoló cseréjére és a kalibrálást még meg sem kérdeztem.
[ Szerkesztve ]
-
Tin
veterán
válasz
*Ropi* #23029 üzenetére
az első példányom az tényleg jó volt, nagyon éles, de azt nem használtam sokáig, mert azon kívül viszont már eléggé lötyögött szegény. az meg, ami a mai napig megvan évek óta, egészen jó, de borotvaéles a kép szélein is tényleg csak F5.6-tól, ettől függetlenül sokat használom F2.8-on.
-
FLx
addikt
válasz
bbkmachine #23030 üzenetére
Az egyik legjobb obi APS-C-re, neked valami hibás példányod lehetett.
-
kulerr
őstag
válasz
forceberg #23035 üzenetére
Szia. A fenyero nem a legfontosabb. Igazából, ami számít, a pontos fókusz általános használhatóság.
Vegyes véleményeket olvasok mindkét optikárol. Amit le kellene fedni mindkét obi hozza. Van egy 70-200-as tamronom azt szeretem szép képe van. Ez alatt keresek egy szép rajzolatu üveget es ez között a kettő között vacillálok.
Kb egy árban vannak, ha kell van aki segítene a tesztelésben köszönet neki, mivel Bp-től elég messze 260 km-re lakom.Köszönöm
[ Szerkesztve ]
[ Szerkesztve ]
-
Clemi
veterán
Tudja valaki, van valakinek tapasztalata, hogy mennyibe fájhat egy frontlencse csere? A nagy elveknek meghajolva levettem a védő üveget a frontlencse elől, és ráálltam, hogy csak a napellenzőt használom. Fogalmam nincs mikor, fogalmam nincs mivel, és fogalmam nincs hol, de lett egy körömmel is érezhető karcolás a 15-85-ös obim frontlencséjének a közepén.
Ami biztos, hogy vagy kézben, vagy a táskában külön rekeszben van a gép rajta az obival, vagy elcsomagolva szintén külön rekeszben. Az egyetlen dolog amivel érintkezhetett az üveg, az az objektív sapka, mert néha előfordult, hogy nem volt a helyén, hanem a rekesz aljában. Semmi más nem karcolhatta meg, de hogy egy műanyag vacak ilyen karcot csináljon, az nagyon gáz.Tudom, hogy a képalkotást nem befolyásolja, csak akkor okozhat ronda becsillanást, ha ellenfényben fotózok, de nem ártana tudni mennyibe fájhat a csere, mert ha valamikor mégis eladnám az objektívet így tuti nem venné meg senki.
Az viszont biztos, hogy levegő nekem ettől kezdve csak akkor fogja érni az objektívjeim front lencséjét, amíg másik szűrőt teszek rá.ASUS TUF H370, Intel I5-8500, Nvidia GTX-1060 3GB, 32GB DDR4
-
.DLL
veterán
Ki kéne tölteni a karcot egy hasonló törésmutatójú anyaggal, mint a szélvédőjavítók a kőfelverődéseket. Az gyakorlatilag nyom nélkül eltűnik, én sem hittem volna. Nem tudom van-e ilyen lehetőség objektívre... Legalább a becsillanás esélyét csökkentené, még ha nem is lenne olyan tökéletes mint a karc előtt.
(P.H.)
-
-
bbkmachine
aktív tag
Ha rajta a napellenző, akkor a szűrő sem gond ha fent van. Együtt a kettő tud nagyon hatékony védelmet nyújtani. Ha csak szűrő van, az a szemből érkező ütéseket védi, az oldalról érkezőt nem és még le is törheti az obi peremét. A napellenző pedig jórészt az oldalról jövő ütések elől tud védeni. Bár így sem igazán értem, hogyan sikerült megsérteni a front üveget. Ehhez egy napellenzőbe benyúló tárgy kell, ami ilyen sérülést tud okozni. Szerintem te vagy a 100-ból egy, akivel ez megesett így, hogy fent volt a napellenző. Nagyobb esélyt látok arra, hogy mondjuk táskába pakoláskor karcolta meg valami. Olyankor meg van fordítva a napellenző is és szabadon van az obi ha nincs sapka. Néha elfelejtem én is feltenni az obi sapkát és úgy rakom el a táskába az objektívet. Olyankor fémcsat, zipzár, más fotós tartozékok simán meg tudják csinálni a bajt.
[ Szerkesztve ]
-
agoka07
senior tag
Üdv!
A stabilizátor nélküli Tamron 70-300-asról valakinek van tapasztalata? érdemes beruházni rá?S35-3310-1600-KU380-W300i-Shine-C3050-Spiro-858 Smart-SK17i-Galaxy S-Note 1-Galaxy S4-G4-S6 Edge-Note 8
Új hozzászólás Aktív témák
- SYNCO WAir-G1(A2) ultrakompakt vezetéknélküli rádiós csiptetős duális mikrofon rendszer (2.4 GHz)
- M4/3 objektív 7-14 mm f4 és portrémarkolat (Pana G80, G90) (Pana G80, G90)
- 3db vetítő optika /Zeiss, Pentagon, stb.../
- Hikvision DS-2907ZJ Tripod állvány, 3D fejjel, rendkívül magas, erős!
- Olympus Zuiko Premium 75mm 1.8 objektív
Állásajánlatok
Cég: Devops Team Kft.
Város: Budapest
Cég: Morgan Stanley
Város: Budapest