- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Asztrofotózás
- Az NVIDIA processzora volt az idei GTC sztárja
- Milyen egeret válasszak?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- ASUS ROG Azoth: egy ütős mechanikus billentyűzet tesztje
- Apple notebookok
- Milyen alaplapot vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4080 / 4090 / Ti (AD103 / 102)
-
PROHARDVER!
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kem
addikt
18-55 IS 1 és 2 közt mennyi a különbség? 1-et kapnék 20 fölött nem sokkal, 2-t meg nem is nagyon találok.
Köszi!
-
ABE
őstag
Szervusztok!
Remélem, hogy elfér ebben a topikban a kérdésem... Van egy Tokina 100-300mm f/4-es objektívem, konkrétan ilyen, csak éppen Nikon bajonettel, hibátlan állapotban, minden tartozékával. Mivel nem nagyon használom ki, és év végére kéne némi pénz, óvatosan gondolkodtam rajta, hogy eladom. 5 éve vettem használtan 120e-ért (újonnan 360e körül volt anno), sejtésem szerint most is ilyen árkategóriában játszik, de nem nagyon követem az utóbbi időkben az árakat. Valaki tudna erre mondani okosat, hogy reálisan mennyit érhet jelenleg, és egyáltalán eladható-e, van-e ilyen cuccra igény?
A félreértések elkerülése végett: nem hirdetésnek szántam ezt a hozzászólást, október végéig mindenképpen várok a döntéssel, egyelőre csak felmérem a terepet, hogy ezt tegyem-e pénzzé. Ha rossz topikban érdeklődöm, megköszönöm az útbaigazítást.
Köszönettel:
ABE[ Szerkesztve ]
-
ABE
őstag
D50-en használtam, tehát olyan vázon működik az autofókusz, ami rendelkezik beépített AF motorral. A rekeszt lehet állítani a vázról, van egy olyan állása a blendeállító gyűrűnek, ahol a géptől kapja az értékeket. Egyébként az objektív kirajzolja a teljes képkockát is, nem friss darab.
[ Szerkesztve ]
-
ABE
őstag
Egyelőre nem biztos, hogy eladom, csak az értékét szeretném megbecsültetni. Sajnos ilyen paraméterű objektív elég kevés van, főleg ebből a márkából, ezért nehezebb belőni azt az árat, amiért korlátos időn belül elvinnék. A Hardveraprón vannak fent 100-300 f/4-es Sigmák, azok 140-150e körül mennek, de ahogy nézem, jó ideje hirdetik őket. Ebből gondoltam, hogy mondjuk a 120e körüli ár (vagy kicsit kevesebb) reális lehet érte. Na mindegy, van még időm utánanézni.
Irányjelzős alatt mit értesz? Index?
[ Szerkesztve ]
-
ABE
őstag
válasz
rumos14 #9011 üzenetére
Igen, a Sigma frissebb és jobb konstrukció, mondjuk szerintem a gyorsabb élességállítás a legnagyobb előnye a gyakorlatban. De ha jól értem, akkor szerinted is úgy 100-120e között van reálisan a Tokina ára.
Az biztos, hogy nagyon fog fájni a szívem, ha tényleg meg kell válnom tőle.
[ Szerkesztve ]
-
.DLL
veterán
Ha megtalálom, volt egy teszt, ahol a képszéleken rosszabb eredményt mutatott az IS II. Ugyanaz az optikai felépítés, de két eset lehet, vagy olcsósítottak pár lencsetagon, vagy egy rosszabbul sikerült darabbal végezték a tesztet. DE az is lehet hogy direkt rontottak rajta kicsit.
Az első IS-t még a 450D-vel hozták ki, mert a sima kitobi már vállalhatatlan volt 12 megapixelen, de úgy tűnik, hogy az új, még 18-on is elmuzsikál, hát ez tarthatatlan, le kell rontani. *A paranoid DLL-t hallották.*
(P.H.)
-
ROBOTER
addikt
-
kem
addikt
Akkor nyugodtan vehetek I-es kiadást a 18-55 IS-ből?
Köszi!
-
zolka78
senior tag
Tamron obit hova érdemes vinni szervizeltetni? Van egy tami 17-50 obim és az elején megvan lazulva a frontlencsénél az a műanyag rész ami az obisapkát meg a napellenzőt tatja. Lötyög meg ilyen kotyogó hangja van amikor mozgatom a gépet.
Meg ne idd a vizet! Az egy nagyon erős ital, fenn tartja azokat a nagy nehéz hajókat!
-
zolllli
csendes tag
Egy kis segítség kéne: Tamron 70-300-as obival vannak gondjaim:
Az objektív sajna csak 4-5.8-as blende állásban hajlandó működni. Csökkenteni nem is tudom, de ha növelni próbálom az értékeket akár 8-ra, 11-re vagy 22-re stb. Egyből hiba üzenetet ír ki: "nem megfelelő a kommunikáció a kamera és az objektív között."
Tehát csak a 4-5.8-as blendeállásban tudok dolgozni vele, ha már megnövelem az értéket egyből jön a hibaüzenet. A gondom ezzel csak az, hogy így a mélységélesség miatt, a háttér mindig homályos lesz. Ez tájkép fotózás esetén nagy probléma. A vázam Canon 500D[ Szerkesztve ]
-
rumos14
nagyúr
válasz
zolka78 #9025 üzenetére
Camera Kft. a hivatalos szervíz. sajnos a Tamikat nem ők, helyben javítják, hanem megy ki vhová külföldre, és az a tapasztalat, hogy 1 hónapig legalább nem is látod viszont.
lehet, hogy első körben valami fotós szakihoz vinném, nem tudom, Kalocsay vagy Csurgó Laci neve... -
aleister
veterán
-
zolka78
senior tag
válasz
rumos14 #9028 üzenetére
Köszönöm. És ezt a két urat hol találom meg? Egyébként szerintem egyszerűen javítható egy kis műszaki érzékkel, csak én nem merek hozzákezdeni. Ez egy műanyag elem ami az obitól teljesen független alkatrész, utólag van külsőleg rá szerelve, csak azt a célt szolgálja, hogy megtartsa az obisapkát meg legyen hova tenni a szűrőket meg a napellenzőt. Van egy fém gyűrű ami lezárja a hozzá férést a rögzítéshez, szerintem ez lepattintható és alatta vannak a rögzítő csavarok, ez világosan látszik ahogy feljebb emelem az alkatrészt.
Meg ne idd a vizet! Az egy nagyon erős ital, fenn tartja azokat a nagy nehéz hajókat!
-
zolka78
senior tag
válasz
zolka78 #9031 üzenetére
Megint kicsúsztam a szerkesztési időből. Aki keres az talál, youtube-n az elsők között hozza fel, úgy látszik ez egy széria probléma ennél a típusnál [link]. Viszont igazam volt, tényleg egyszerűen orvosolható a probléma, csak eszközöm nincs hozzá.
-
zolka78
senior tag
Erősen gondolkozom rajta. Közben találtam még infókat meg videókat, ez tényleg visszatérő probléma ennél az obinál. Most vagy szar a konstrukció ennél az alkatrésznél, vagy a minőség ellenőrzésen mennek át a rosszul összeszerelt darabok. Ha az előbbi akkor valószínűleg visszatérő probléma lesz, ha az utóbbi akkor egy gyors javítás és kész.
-
zolka78
senior tag
válasz
Zozzant #9036 üzenetére
Azt hiszem pont a linkelt videónál írják, hogy ne tegyünk bele ragasztót mert ha fókusz hangolásra kerül a sor akkor probléma lehet. Kösz a tanácsokat. Egy kicsit bújtam még a netet és rászántam magam és megcsináltam. Viszont leírnám mit szedtem össze és mit tapasztaltam, hátha valaki még találkozik ilyennel. A lényeg, hogy ez sokszor előjön a Tamron 17-50 obijánál. Elsősorban konstrukciós hiba és az összeszerelés hanyagsága okozza. Az alkatrészt 3 csavar tartja amit egy műanyag furatba hajtanak bele, a csavarok gyenge minőségű önmetsző csavarok. Általában sikerül egy picit ferdén behajtaniuk - ez különbem az enyémen is szemmel látható volt - és még nincs teljesen leszorítva de már feszül az alkatrész. Mivel a napellenző le és felrakása egy kicsit feszíti az alkatrészt, így egy idő után meglazul az egész mivel nincsenek teljesen lehajtva a csavarok. Finoman le kell szedni a porvédő gyűrűt, ami valójában egy gyenge műanyag és nem fém mint ahogy én hittem első ránézésre, és meghúzni a 3 csavart. A fentebb linkelt videóból jól látszik a művelet. Vigyázni kell nagyon a porvédőgyűrűvel mert könnyen el lehet törni szerintem, nagyon gyenge valami. A csavarokat szerintem célszerű először kitekerni és helyesen vissza tekerni, hogy ne legyen ferde, figyelni kell nehogy elnyírjuk a csavarok fejét mert tényleg gyenge a minőségük. Ha jól értelmeztem akkor a szervizben ezt úgy oldják meg, hogy kiszedik a csavarokat és egy picivel nagyobbat és jobb minőségűt tesznek a helyére, és pontosabban hajtják bele. Nem értem ha ez létező probléma akkor miért nem lép valamit ez ellen a Tami.
-
Peethy
őstag
No, úgy tűnik, hogy végleges: eladom pénteken a Sigma 17-70-et és kis ráfizetéssel veszek egy fix 85-öst. Utána majd az 50esen kell túladni, és olyan 50ezerért venni egy másik alapzoom-ot. Nem nagyon akartam megválni tőle, de muszáj volt a 85-ös miatt. Mindenesetre egy Sigma 17-35 EX-re gondoltam, nekem bőven elég ekkora átfogás, 50-85 körül már úgyis felraknám a fixet (tapasztalat, 50essel is ez volt a helyzet). Van valami tapasztalat erről az objektívről?
http://ungvaripeter.hu - brand, arculattervezés, marketing
-
Balageaxe
csendes tag
Sziasztok!
D5000-hez szeretnék adaptert, hogy az M42-es obikat fel tudjam rá tenni. Tudja valaki, hogy ezekhez kell-e chip a fókuszáláshoz, vagy anélkül is képes jelezni, ha fókuszban van?
köszönet!
Balageaxe -
Peethy
őstag
Én meg azt tudom, hogy az esetek 90%-ban 17mm-en használtam az objektívet, fentebb már jóval gyengébb volt a képe, és akkor már inkább felraktam a fixet. Namost ha ez így van, akkor minek vegyek nagyobb átfogásút? Még ha lenne Tamron 17-50, de sehol nem találok használtan.
-
Peethy
őstag
-
Peethy
őstag
Nem tudtok valami helyet (ebay pl.), ahonnan lehetne utángyártott napellenzőt venni? Kicsit sokallom ezt a 12ezer forintot egy Nikon HN-23-ra. 4-5ezret még kiadnék rá, de annál többet nem igazán...
Új hozzászólás Aktív témák
- Ukrajnai háború
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Elektromos autók - motorok
- Intel Dual Core 2000 felhasználók barátságos offolós topikja
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Asztrofotózás
- Az NVIDIA processzora volt az idei GTC sztárja