- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
-
PROHARDVER!
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
bagaba1
tag
Sziasztok.
Még régebben olvastam találtam egy írást, m42-es 50mm objektív szétszereléséről, tisztításáról. Ha jól emlékszem egy Carl Zeiss 50/2.8as objektív volt a tesztalany. Ha valaki esetleg belefutna ebbe a leírásba, vagy tudna nekem küldeni egyet azt nagyon szépen megköszönném.
-
törölt tag
válasz Monya78 #17656 üzenetére
Minden gyartonal, de nem minden obinal. ugy a negyeduk kb, es (sajnos) neha a premium darabok kozott is van ilyen. Nem minden tesztoldal emliti vagy teszteli, Photozone igen.
De ok meg AF sebesseget es talalati aranyt nem mernek soha. Ezert kell tobb oldalrol.is.tesztet nezni minden obirol. Az ultimate obitesztelo oldalt meg a vilagon senki nem alkotta meg, pedig egyszeru lenne.
-
A Zéé
addikt
válasz #40935168 #17657 üzenetére
és vajon egy obitípuson belül előfordul, hogy valamelyik csinálja, valamelyik nem? Vagy mitől van ez a jelenség egyáltalán? Mert én próbálgattam a 35-öst, ami ugye elvileg olyan, és vagy a tesztet csináltam rosszul. vagy nemtom, de olyan látványosan nekem pl nem jött elő a dolog, mint a photozone-os teszten. Állványról lőttem vonalzót, kicsit távolabb, mint a legközelebbi fókuszpontja. Lőttem úgy is, hogy nem fókuszáltam újra, csak a rekeszértékeket váltogattam, meg csináltam úgy is, hogy minden kép előtt eltekertem a fókuszgyűrűt, hogy újra fókuszálnia kelljen. Akkor volt olyan, aminél mintha hátrább csúszott volna, csak nem tudom eldönteni, hogy a fókusz lőtt mellé, vagy shiftelt. Nem olyan vészes volt ez.
Just a simple Lineman...
-
ROBOTER
addikt
A szférikus aberráció következménye. Alapvetően a tervezés hibája, nem pedig egy-egy példányé.
Lényegében olyan, mint ha több gyújtótávolsága lenne az objektívnek attól függően, hogy hol hatolnak be a fénysugarak az optikai tengelyhez mérten. Te a képen azt fogod a legélesebbnek látni, amelyik zóna (gyűrű alakú terület a lencsén) a legtöbb fényt juttatja az érzékelőre. És ez változik sajnos a rekeszeléssel. Az AF viszont mindig nyitott rekesszel történik, ezért lehet különbség a keresés és a végeredmény között.
[ Szerkesztve ]
-
zsoltee10
addikt
Olyan kérdésem lenne, hogy szeretnék majd rovarokat fotózni, de nem szeretnék néhány kép miatt makró obira beruházni, milyen közgyűrűt ajánlotok, ami árban nem vészes? 600D-hez és 50mm f1.8 obihoz gondoltam.
-
bagaba1
tag
válasz zsoltee10 #17661 üzenetére
Lényegében bármilyen. Mivel nincs benne semmilyen lencse, ezért csak az a kérdés hogy kell-e jelátvitel vagy sem. Önmagában rovarokhoz egyébként kevés lesz, nekem összesen 65mm közgyűrűm van. Ezzel a munkatávolság már 4-5cm körülre csökken, viszont a leképezés csak 1.45:1. Pont ma mértem meg egy 20D-vel. Igazán látványos rovarképekhez ez épphogy elég, viszont ilyen közel férkőzni hozzájuk már elég nehéz lesz.
-
zsoltee10
addikt
válasz bagaba1 #17662 üzenetére
Értem, köszi. Makró fotózással kapcsolatban még nem tájékozódtam, pár szóban leírnád, hogy mit jelent az, hogy a leképezés nem 1:1, hanem 1.45:1?
Akkor a közgyűrű helyett mit lehetne? Olvastam másik topicban előtét lencséről (pl. Raynox dcr-250), ezekről mi a véleményed? -
törölt tag
Ahogy ROBOTER mondja, +1.
1-2 plussz dolog lábjegyzetben:
- a focus shifting csak fázisalapú AF-nél jelentkezik, mivel az tág rekeszen állít fókuszt, majd az exponáláskor a rekesz kisebbre zár és kész a baj, elmászott a fókuszsík
- értelemszerűen LiveView-ban, ahol a gép kontraszt alapú AF-et használ, a jelenség nem áll fent, mert már a kijelzőn is a végső, leendő rekesszel készített képet látod, a gép is úgy mér, ergo a végeredmény tökéletes lesz. Lassabb, de pontosabb.
- a focus shifting konzisztens, tervezésből adódó, folyamatosan jelenlévő "hiba", tehát ha van egy focus shift-es obid, ami sokszor mögé lő, néha pedig pont jót lő, akkor igazából az a jó lövés a "rossz" , csak éppen pont abba az irányba hibázik az AF, ami a shift ellen hat és jó helyen lesz éles. A fókusztévesztgetés, bármilyen mértékű is, ugyanígy jelen van itt is, csak néha rádolgozik (amikor a shift irányába mégjobban mögé lő), illetve néha ellene dolgozik (ekkor lesz kb. jó helyen a fókusz).
A shiftet legegyszerűbben úgy nézheted meg, hogy vonalzó 30-45 fokban oldalról, állványról, LiveView bekapcs, rekesz legyen tágon.. fókuszálj be valamire, pl. a skálán egy nagyobb vonásra, majd kezdd letekerni a rekeszt szűkebbre. Fókusz inaktív legyen (vagy manuálra állítva). Ha a rekeszelésre azt látod, hogy a legélesebb pont elkezd hátrafele (vagy előre) tolódni a vonalzó skáláján, shiftes az obi.
Ez sokkal egyszerűbb teszt, mint lődözgetni, nézegetni, vakarózni, hogy most vajon shift miatt ment-e mellé, vagy csak sima 10-ből 1 mellément kategória.. Ez egy optikai dolog, fizika, tehát LiveView-ban azonnal kiszűrhető a fókuszrendszer használata nélkül is, ha tágon beállsz egy éles pontra (automatán vagy manuálban, mindegy) és elkezded rekeszelni.
Ha ügyesebbnek érzed Magad, ezt még vételkor boltban is eljátszhatod, gépedet letámasztva az asztalra, vagy kezedben állvány, általában engedik kipróbálni az obikat (nekem 220volt.hu engedte 2x is, nagyon rendesek voltak). Valami szöszt, koszt, karcot, akármi hülyeséget kinézel tág rekeszen élőkép módban és húzod össze a rekeszt, közben sasolsz a környezetére és a pontra, mit látsz. De kezdő fókuszkalibrátorként a vonalzó, vagy fókusz kalibráló motyók a "látványosabb" megoldás.
Én pl. kölcsön obi AF fine tune értékét az előttem lévő aszfalt göröngyén állítottam be pontosra, leguggolva. Picit mögé ment az élesség a középső pontnak mindig, adtam neki, végül beállt és jó lett. A végeredmény is, egészalakos képből hozta az obi a szemben az ereket.
[ Szerkesztve ]
-
_seth_
veterán
Tegnap a youtubeon böngészve találtam egy videót amiben látható, hogy hogyan javítják a Canon EF 50 1.8 focus hibáját közel 100%-osra. 1.8-on volt, hogy én is úgy éreztem, hogy nem jól találta el a fókuszt. Gyorsan le is teszteltem (5 elem 45 fokos szögben) és hibátlanul teljesített 1.8-as rekeszen is. Létezik, hogy az "elem teszt" hibátlan de más helyzetben mégis hibázik a fókuszálás?
Intel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Gigabyte C301 RGB Black - Arctic Liquid Freezer III 360 RGB Black - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN
-
A Zéé
addikt
válasz #40935168 #17665 üzenetére
hmm, akkor ezek szerint vagy csak tényleg én nem veszem észre a hibát, vagy mivel én 90%-ban 2.2-2.8 tartományban használom, és ott még nem olyan látványos a dolog, ezért nem tűnik fel. Lehet bármelyik, jelenleg zavar a dolog, szóval marad a kedvenc obim a kis 35-ös
Just a simple Lineman...
-
törölt tag
Hát vagy pont 2.8 körülre van belőve az AF fine tune értéked, vagy ha ilyet nem csináltál, simán lehet az obi is "félrekalibrálva" (sima gyári szórás) úgy, hogy tágon 0 helyett +6 kellene neki, hogy jó legyen, de Te korrekció nélkül használod úgy, hogy 2.8 körül a shift miatt megkapod ezt a korrekciót és pont itt pont jó. (Remélem tudsz követni). Bármi lehet.. elég soktényezős ez a fókuszosdi.
-
A Zéé
addikt
válasz #40935168 #17668 üzenetére
nincs fine tune a D3100-ban, csak a nikon féle obi firmware (nem tudom, hogy az valamilyen szinten fel van-e készítve ilyenekre) frissíthető, szóval én nem tudok fine tune-olni. Bár tényleg nem is éreztem szükségességét. Nálam szerencsére olyan rusnya félrefókuszálások sose voltak, mint amilyeneket m3ss is mutatott egyszer valahol.
Just a simple Lineman...
-
Kasya
nagyúr
Sziasztok!
Erdekelne, hogy milyen kepminoseg beli elteres jelentkezhet a kulonbozo aru IR filterek eseten? Modelltol fuggetlenul, lehet kulonbseg egy 5 ezres filter es egy 15 ezres filter kozott? -
Canonfan
senior tag
Sziasztok!
Jelenleg objektívvásárlás előtt állok, már határozott elképzelésem is van, de szeretném megkérdezni a ti véleményeteket is.
A (régóta) kiszemelt a Tamron SP AF 17-50/2.8 XR Di II LD IF, a jelenlegi IS Canon kitobimat (Canon 18-55 IS) cserélném le vele, mert bár jelenlegi vázamon (Canon 30D) nincs gond vele, de váz cserénél szerintem kevés lenne a kitobi, és szeretnék egy olyan optikát ami nagyob felbontású vázon is jól rajzol, hogy ez a késöbbiekben ne legyen gond.
Árban max 100 e (+- 5-10 e) huf a keret, amibe bele is fér a Tamron, de sajnos sokat olvasni konkrétan ezen obi esetében a fókuszhibás példányokról, ezért szeretnélek megkérdezni titeket, pontosan elsősorban azokat akik Canon vázzal használják, hogy mi a véleményetek az obiról, mennyire kell tartani ettől, mi a tapasztalatotok vele?
Előre is köszi bármilyen infót!
-
A Zéé
addikt
válasz zsoltee10 #17677 üzenetére
a lényegesen jobb kép viszont a stabi nélküli mellett szól.
Just a simple Lineman...
-
Perzeusz
tag
Melyik a jobb vagy ajánlottabb obi? (használt természetesen)
Canon 100mm 2.8 USM macro
Sigma 105mm 2.8 EX macro
Olvastam egy csomó tesztet, de mindkettő nagyon szimpatikusnak tűnik.2 db WD Red 2TB eladó
-
zsoltee10
addikt
-
zsoltee10
addikt
még mindig az összehasonlítással játszom. Az lehetséges, hogy a Canon 50mm f1.8 sokkal pengébbnek tűnik 50mm-en, mint a Tamron 17-50 ugyanúgy 2.8 rekeszértéken? Vagy ezt a különbséget a váz okozza? 1Ds vs 50D? Eddig úgy gondoltam, hogy az 50-est eladom, ha veszek egy 17-50-et...
-
torzo
őstag
válasz zsoltee10 #17684 üzenetére
Fixet nem szabad zoom-mal összemérni. A fix (majdnem) mindig jobb képet ad.
Másrész a 17-50/2.8-as értéken teljesen tág rekeszű, tehát lágy valamennyire. Az 50/1.8 pedig már rekeszelt 2.8-on, ami nagyon sokat számít. Hasonlítsd össze őket mondjuk 4-es vagy 5.6-os rekeszen! Már nem lesz akkora a különbség.
A fényerős fixet pedig ne add el! Jól jön az fényszegény viszonyok között, vagy ha nagyon pepec képet akarsz lőni.[ Szerkesztve ]
-
.DLL
veterán
válasz zsoltee10 #17686 üzenetére
Konkrétan nem éri meg eladni. Ha nem kell nagyon a pénz másra, akkor jobb megtartani és használni alkalmanként.
(#17672) Eperkutyus: Most megnéztem The-Digital-on a 105-ös micro Nikkorral összehasonlítva és Wow, nem rossz. Gyengébbre emlékeztem, amolyan szo-szo képminőségre, de kíváncsi vagyok Kleroo mintaképeire is.
(P.H.)
-
törölt tag
Na, ennyit a Tamron 70-200 frankó fókuszáról (és arról, hogy nincs rá panasz).
Unfortunately, AF accuracy is the biggest problem area for this lens. Both Tamron 70-200mm lenses I've had appeared to be properly autofocus-calibrated, but neither autofocused consistently accurately.
-
zsoltee10
addikt
Köszi neked is! Tulajdonképp mióta megvan, le se veszem a vázról, tetszik a képe, a fényerőssége, a kitobi a táskában pihen, csak néha nagyon jó lenne a nagylátó tartomány.
A Tamron 17-50 nem VC-s mikor jelent meg? Érdemes használtan venni, vagy gyűjtsek inkább az újra? Van itt az aprón is egy eladó, de nem vagyok pesti, csak postával tudnám megvenni, így nem tudom kipróbálni... -
törölt tag
válasz imyourfriend #17694 üzenetére
Hát ez van.
zsoltee10: szerintem a baj nem az, hogy nem fér bele nekik. Hanem ők ugye nem a gyári AF algoritmust szerezték meg, vagy másolják 1:1, hanem reverse engineeringet alkalmaznak, azaz saját AF rutin vezérli az obit az alapján, amit kimértek, rögzítettek obi és váz kommunikáció szinten. Ez pedig esélyes, hogy még tartalmazna 1-2 finomítást, extra kódot, parancsot, amit mondjuk egy Nikkor obi lekommunikál a vázzal, egy idegen gyártó obija pedig már nem, mert vagy kódolt, vagy nem látják, vagy nem értik, mit jelent az a számsor éppen, és talán ez lenne, ami kell mindenkinek, csak nemigen tudják..
Ha tudnák, beletennék és egyben - jelenlegi Tami képminőséggel - kb. ki is nyírnák a gyári 70-200 piacot, finoman szólva. Meg az alapzoom piacot, meg sokmindent még.
Valami hiányzik az AF-ből, ami miatt tévesztget.
A gép az obin keresztül mér valamit, az AF modul ugyanaz, az optika meg üveg kvázi, így vagy a mérés megy félre és így az obit is a helyesnek vélt félrelövő pozícióra küldi, vagy a mérés jó és az obi megy túl vagy alul a kapott távon, vagy mindkettő rossz.
Ennyire már nem látok bele ezek lelkivilágába, de ott a bitek szintjén valami hiányzik a láncszemből az összes 3-ik gyártónak, mert fizikailag ugyanúgy hajszólpontosra oda tudná magát húzni egy Tamron vagy Sigma is, ahova kell, csakúgy mint a gyári. Mégsem teszik.
Illetve igen, csak a gyári 10-ből 10x betalál és szar fényviszonyok között kezd el romlani a találati arány, míg egyéb gyártó 10-ből 7x-8x betalál és szarabb fényviszonyok között még jobban leromlik. Ami pont nem igaz, mert nekem pl. a Tami 24-70 szar fényben is gyönyörűen talál a napfényes találati aránnyal, számtalanszor fotóztam hugom macskáját egy szem 40W-os energiatakarékos izzó fényében 6400 iso-n, múltkor még az sem ment, csak a tv fénye és telibe talál. De ebben lehet benne van a D800 -2EV-s AF érzékenysége is, de attól még az obi simán talál, hunting-ot mint olyat én nem ismerem.
[ Szerkesztve ]
-
imyourfriend
őstag
válasz #40935168 #17695 üzenetére
De pont abban a szegmensben kellene alkotni ahol igenis meglatszik az AF hiba, draga termek ide vagy oda.. 200/2.8-on ha nem jo a tele akkor szerintem megette a fene mar.. en 70-200am mondjuk ott nem volt pontos, korrigaltak es mostani vazamon semmi gondja. Visszaterve hihetetlenul pici a dof, es f/4-es stabis darabja van mindket gyartonak joval olcsobban mint a 70-200 2.8 VC. Sejtesem sincs hogyan mukodhetnek a third party uvegek, gondolom nem kapnak a nagyoktol semmilyen informaciot, hisz igy is raboljak a piacot. De ehhez kepest egyre jobbak lesznek azok a tulajdonsagok (pl rajzolat vagy elesseg) melyek nem fuggnek a vaztol, es ezt jo latni azert. Pl dxo meresei szerint eleg jol szerepeltek tamron lencsei d610en. Persze mondhatjuk hogy mit sem er az egesz pontos AF nelkul, elobb utobb megszulethet ez is velemenyem szerint.
-
.DLL
veterán
Úgy tudom, hogy Canonnál legalább is úgy van, hogy amint van annyi kontraszt különbség, hogy a két AF érzékelő soron kiértékelhető a mintázat "elcsúszása" és annak mértéke, onnantól a váz csak küld egy információt az adott obinak, hogy "erre tekerd; ennyivel", és nem néz rá többet az érzékelőre, hogy pontos-e az ábra...
Nem lenne rossz egy "accuracy mode", ahol de, igen is ránéz mégegyszer a váz, és csak akkor csippan el, ha tényleg nincs eltérés a két érzékelősoron.Mondjuk melóhelyen Pentax van (K200D) és elég sokat huntol, de nem életlentől-életlenig, hanem ott az élesség környékén, még sokszor lökdösi egy picit arrébb az obit, mire elcsippan. (Sigma 30/1.4-gyel még így is gyakran életlenre áll be... csavarhúzó AF... vajon HSM-mel jobb lenne?)
[ Szerkesztve ]
(P.H.)
-
Perzeusz
tag
2 db WD Red 2TB eladó
-
törölt tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- PlayStation 5
- Milyen switch-et vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Ukrajnai háború
- Öregszem
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Automobilista 2
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest