Hirdetés
-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Syz
senior tag
Mármint a smart meternél cseréljem le a barnát a kékre vagy az RJ45-nél? Amúgy maga a kábel hossz az olyan 25 m körül van, de duplán árnyékolt CAT7 a kábel és külön gégecsőben fut szinte az egész nyomvonalon. Direkt azért vettem ilyet hogy ne legyen baj a jelzavarással. Kezdem azt érezni hogy akkor azzal a lábkiosztással lesz ott valami gubanc. Az ellenállást amit írtál azt nekem senki sem említette és pillanatnyilag nem is tudom elképzelni hogy mi közé kellene azt bekötni. Neked hogyan kommunikál a smart meter az inverterrel?
-
VaZso
senior tag
Jogos, a "fővezetéki sorkapocs" a mérő kimenetén van akkor, így teljesen jó.
A bekötés szabványos T-568B, szinte az összes Ethernet kábel így van bekötve.
Ez alapján fehér-narancs az A+, narancs a B-, és kék a GND.Nem tudom, a barna vezetéken van-e valamilyen jel (bár a kép alapján nincs) - ettől még működhetne, de azért kösd át kékre.
-
Syz
senior tag
Nincs ilyen piktogram nekem sajnos. Smart meter bekötés biztosan jó, de mellékelem a két bekötést a kommunikációs szálhoz, az utolsó képen meg hogy így van megnyomva az RJ45 ami bemegy az inverterbe. Van kábel teszterem és kipróbáltam a sorrendet mielőtt mielőtt összeraktam. Lehet ott a hiba hogy nem így kell mégsem? [1] [2] [3]
-
VaZso
senior tag
Az "baj", nem jó akkor valami.
Ellenőrizd az inverter RJ45 csatlakozásának lábkiosztását, nem biztos, hogy az 1,2 lábon van a kommunikáció vagy lehet rossz a sorrend (A-B jel csere).
Ha ez látszólag jó, akkor vennék elő egy oszcilloszkópot vizsgálódni, de okozhat gondot a hosszú vezeték és zavarok/visszaverődések. Elvileg az A-B közé mindkét végén kellene legyen egy 120 Ohmos lezáró ellenállásnak, de, ha az egyik végén van csak, az rosszabb mintha nem lenne.
A #56993 hozzászólásodban lévő kép alapján szerintem fordítva van bekötve a mérő (ha a "fővezetéki sorkapocs" a szolgáltató oldala, elég erősen úgy emlékszem, hogy felülről várja a szolgáltatói oldalt).
Ha ez így van, akkor a termelést fogyasztásnak, a fogyasztást termelésnek méri, ezt e menüjében tudod ellenőrizni import (fogyasztás) és export (termelés) alatt.
...de ez független a kommunikációs hibától. -
VaZso
senior tag
Meg kellene nézni a Solplanet inverter leírásában az RJ45 csatlakozó bekötését, de ránézésre akár jó is lehet.
Jó eséllyel az RJ45 csatlakozón pin1 B-, pin2 A+, pin8 GND jelek lesznek, és ez egy sodrott vezetékpár (ez kell az RS485-nek).
Csináltam gyorsan egy képet egy SDM630-ról kommunikáció közben:
Ezt a felső sorban lévő jelet látod, ha sikeres a kommunikáció a mérővel (észleli, hogy megcímezték). -
Syz
senior tag
Ami az RS485 bekötést illeti: CAT7 kábel van az inverterbe beledugva RJ45 csatival a COM1 portra, tehát mind a 8 szál ott játszik.A smart meterben pedig B- a fehér-narancs szál, A+ a narancs, G jel pedig barna.
A felső sor a bejövő, az jön az óra felől és az alsó megy elfelé a főági sorkapcsokhoz. [V2] -
VaZso
senior tag
Úgy látom, itt az áramváltós változatot rajzolták.
Ha jól emlékszem, a normál változatnál felül van a "betáplálás" (szolgáltató oldali) bekötés és alul a "kimenet", ahol jelenleg az inverter táplál vissza és keletkezik rajt az "export" mérés - jelölve van elvileg rajt, ill. a leírásában is írják a pontos bekötést.
Fordított bekötés esetén meg lesz cserélve az import és export oldal, de ezt egyszerűen tudod ellenőrizni a menüjében is az import/export részeknél.A piktogramot látod a kijelzőjén felvillanni?
(Valószínűsítem, hogy visszwatt-védelem esetén /a folyamatos lekérdezések miatt/ ennek folyamatosan ott kell lennie a felső sorban, ha nincs, akkor kommunikációs gondod lesz, vagyis bekötés vagy konfiguráció.) -
Syz
senior tag
Igen, az tech support is azt írta hogy tartalmaz áramváltókat az SDM630 V2. Pontosan ilyen típusú van nekem. Egyébként amit küldtek leírást ehhez,abban ez áll mint beállítási paraméterek: [Settings]
-
VaZso
senior tag
A CT változat (SDM630MCT) külső áramváltós, a sima SDM630 közvetlen bekötésű (gondolom, ezt jelölik DC-vel). (Mármint SDM630-Modbus V2 gondolom a pontos típus.)
RS485 adatkiolvasás szempontjából lényeges különbség nincs közöttük, legalábbis nem kellett külön kezelnem őket, az áramváltókat a mérő konfigurációjában kell beállítani és ő kezeli... esetleg az RS485 címet, baud rate-et, paritást és társait ellenőrizd, ill. nézd meg az RS485 kábelezést/bekötést, A/B vonal esetleges cseréjét, ill. nagyobb távolság esetén a megfelelő vonali lezáró ellenállásokat.
Nem ismerem a Solplanet inverter konfigurációját.
Feltételezem, azért táplál vissza, mert nem tud kommunikálni a mérővel vagy az inverter nincs jól beállítva (kommunikációs hiba esetén nem kellene "leállnia"?).
Ha kommunikálnak az SDM630-al, akkor egy telefonkagyló-szerű piktogramot jelenít meg, az LCD-kijelzőjén ezt könnyen ellenőrizheted.Nem a "DC" / CT különbség lesz a gond.
-
Syz
senior tag
Sziasztok!Van itt esetleg Easton SDM630 smart meter guru?Novemberben lett kész a napelemes rendszer egy Solplanet 10 kW-os LT-G2 Pro inverterrel.December közepén kicserélték a régi óránkat egy ad-veszre és azóta elkezdett visszatápláni.Mikor jött az Émászos akkor mondta,hogy nézegessem majd a 2.8.0-át az ad-vesz órán,hogy nehogy visszatápláljon mivel az MGT-met még a visszawatt védelmes rendszerre kaptam meg.Azt mondta 10 kWh-ig megengedett a visszatáplálás,utána büntetni fognak érte.Elég kusza volt az év vége,sokszor nem is voltunk itthon,úgyhogy nem figyelgettem sajnos.Ami érdekesség,hogy ebből a SDM630 okosmérőből több fajta verzió is létezik.Nekem sima V2-es van,de van ebből DC és CT is.Az alkalmazáson belül csak ebből a kettőből lehet választani.Ha a CT-t választom,akkor semmiféle mérést nem látok az alkalmazáson belül a grafikonon,ha a DC-t akkor viszont csak azt látom hogy mennyi megy be a napelem felől a háztartásba,viszont azt nem hogy mennyit vételezek a hálózatból.Már beszéltem a tech supporttal akik küldtek egy beállítási segédletet,de a smart meter alapból úgy volt beállítva.További érdekesség,hogy az ábrán látszik a hálózat ábra aktívan (az EV töltő és az akkumulátor ábra azok szürkék és nem elérhetőek mivel ilyenekkel nem rendelkezem),de mégsem képes mérni.Illetve van egy ugyanilyen szériás,csak 50 kW-os Solplanet inverter a közelben és ahhoz CT végződésű okos mérő van és érdekes módon látszik minden az alkalmazáson belül.Elvileg a CT az a fajta amihez kell még fázisonként 1 db áramváltó,de azt mondták hogy mindegyik ilyen modbus tartalmaz áramváltót.Szerintetek lehet ez a gond,hogy nekem nem ez a CT verziós okos mérőm van és ezért nem tud rendesen kommunikálni vele illetve ezért történhet visszatáplálás a hálózatra?
-
VaZso
senior tag
válasz
senki68 #56986 üzenetére
Ill. találtam egy ilyen PDF-et.
Hatályát veszti a Vet. vhr.
b) 5. § (5c) bekezdésben az „ , az egyes fázisok szerinti terhelés és vételezés összesített energiamérlegével”
szövegrész,Mindez 2023. december 29., péntek-i módosítás...
-
senki68
senior tag
válasz
Andras6800 #56985 üzenetére
3 fázisú összegzés csak az inverterválasztást befolyásolja, /szimmetrikus vagy asszimetrikus/ .
-
senki68
senior tag
A közlönyt betettem. Te kiragadod a felét. Tedd be a többit is , úgy van értelme.
"Az egyes fázisok szerinti terhelés és vételezés összesített energiamérlegével kerül megállapításra"
Ami azt jelenti, hogy adott időpillanatban vagy az egyik vagy a másik számláló megy.
Jelenleg mindkettő megy ha a fázisokon táplálás és vételezés is van.Teljesen mindegy, hogy mikrokontroller vagy számítógép.
Mérési folyamat megvan, itt már csak az adatfeldolgozáson kell csak módosítani.
Valószínű 2 sor a programban. -
Andras6800
senior tag
válasz
senki68 #56960 üzenetére
Igen, nálam sem rózsás a helyzet a számolás alapján.... Nem véltetlen írtja tűzzel, vassal a tool-t a MNNSZ. Állításuk szerint valótlanul rémhírkeltő és elriasztja az embereket a beruházástól indokolatlanul.
Őszintén szólva amit én számoltam papíron és amit kiköpött a kalkulátor, nagyjából stimmel is. A többit a MNNSZ kapcsán mindenki döntse el maga.
Nyílván itt az épp futó 3F összegzés jelentősen befolyásolhat. -
VaZso
senior tag
válasz
gorbep #56975 üzenetére
Nincs itt gond... az 1.8.0 és a 2.8.0 is maradhat, csak nem jó a definíciója...
OBIS code | description | unit | alias
-----------------|-----------------------------------------------|----------|--------
1.8.0 | Positive active energy, total | kWh | A+
2.8.0 | Negative active energy, total | kWh | A-...és van fázisonkénti megfelelője is.
Tehát 1.8.0 az összes pozitív valós energiát összegzi (fogyasztás), 2.8.0 pedig az összes negatív valós energiát (termelés).
Ezt mondja a szabvány, ettől nem fognak eltérni.
Újabb értékeket át lehet verni, régieket nem fognak olyan egyszerűen módosítani, különösen nem más jelentéstartalommal megtartani, legkevésbé nem globálisan egy kis ország miatt.Egyébként azt nem szabad felróni egy mérőnek, hogy megméri azt, ami a valóságban történik.
Nem láttam ilyen forráskódot, de gondolom ha a proci elég gyors benne, akkor a mérési időablak 20 ms. Ha ehhez nem elég gyors, akkor ennek valami egész számú többszöröse.
Kérdés, melyik mérő, de illik elég gyorsnak lennie, mert a valóságban nem tiszta szinuszos jelalakkal kell dolgoznia, hanem mindenféle torzult izékkel is (mondjuk úgy, hogy a szolgáltatói mérőnek kötelező "True RMS" mérőnek lenni).
Gyártói hozzáállás kérdése, mert annak, aki írta a kódot, ez teljes körű teszteléssel is max 1 napi programozói feladat.
Egy ilyen mérőben kódot módosítani sokkal körülményesebb, több tesztelést igénylő feladat, ha ezt jól akarják csinálni, és nem akarnak beleállni a földbe egy becsúszott hiba miatt. Hitelesített mérőkről beszélünk, ezt azért elég komolyan kell venni.
Tehát nem, felelősségteljesen nem egy napi feladat - programozónak lehet, rendszerszinten valószínűtlen.Ettől se a statisztika nem hibázik, se a mérnöki definíció nem csorbul, max a hálózati engedélyes esik el egy igazságtalan profittól, amiért nem dolgozik meg, csak a mágneses tér a 3F transzformátor vasmagjában.
Az igazságtalan profit tény, de a definíció, az adott irányú összes fogyasztás / termelés, az csorbul.
Ha figyelembe vesszük a statisztikai átlag kiegyenlítő hatását a nagyszámú fogyasztó miatt (trafónkén summázva minimális aszimmetria), akkor becslésem szerint 1 ezrelék nagyságrendű villamos veszteségről beszélünk.
Ez, ha nem is egy ezrelék, de valószínűleg elég közel van a nullához.
Részükről az "elmaradt haszon" kategóriája, amivel a bruttósokat lehet zsigerelni.#56978 senki68
De meg kellene állnia, vagy az egyik vagy a másik számláljon. Mert ugye pont ez van a közlönyben, hogy "fázisonként összesített"
Nem ez van a közlönyben.
Ez van:hálózatba betáplált és vételezett villamos energia mennyisége irányonként külön-külön kerül megállapításra
Irány: import vagy export, vagyis vételezett vagy termelt.
Irányonként külön-külön, vagyis a két csoport (import L1+L2+L3) és (export L1+L2+L3)...A mérő egy számítógép. Mér adatokat és azt dolgozza fel.
Mér fázisonként feszültséget, áramerősséget, és áramirányt. Innentől kezdve csak egy program, hogy ezekből az adatokból mit hogy összesít.Mikrokontroller, esetleg nevezzük mikroszámítógépnek, de a számítógéptől azért kicsit messzebb áll...
Maga a mérési folyamat ennél sokkal bonyolultabb, sok mintavételezést igényel. -
gorbep
senior tag
válasz
#94522368 #56982 üzenetére
Nem... hagyományos forgótárcsás villanyóra ad-vesz üzemmódban SZALDÓT képez....
1. Ez a 3F teljesítményre számított BRUTTÓ.2. Amit meg most mérnek a 3F Smart órák... az 3 db FÜGGETLEN BRUTTÓ összege ...
és aki a döntési pozícióban lévők szakmai tanácsadójaként nem érti a 2 közötti különbséget az Villamosságtan I. tárgyból meg kellett volna buktatni...
Attól kitelik, hogy az időablakot csökkenti mondjuk 1 ms-ra és akkor a meddő lengő teljesítmény után is fogunk RHD-t fizetni...
Ha rablás a cél és mellőzzük a szakmaiságot, akkor ha már lúd, legyen kövér...
-
senki68
senior tag
De meg kellene állnia, vagy az egyik vagy a másik számláljon. Mert ugye pont ez van a közlönyben, hogy "fázisonként összesített"
A mérő egy számítógép. Mér adatokat és azt dolgozza fel.
Mér fázisonként feszültséget, áramerősséget, és áramirányt. Innentől kezdve csak egy program, hogy ezekből az adatokból mit hogy összesít.
Nem olyan bonyolult ez.
Szerintem egy programozó kb fél óra alatt megoldja. -
gorbep
senior tag
Szívesen segítek az illetékeseknek.... csupa jófejségből is:
Nincs itt gond... az 1.8.0 és a 2.8.0 is maradhat, csak nem jó a definíciója...
Jelenleg a mérés fázisonként történik... és minden fázison áthaladt az energia előjelének megfelelően vagy az 1.8.0 vagy a 2.8.0 regiszter értékéhez adódik abszolút értékben. Annyit kellene változtatni a mérési metóduson, hogy először kellene előjelesen összegezni a 3 fázison áthaladt energiát, aztán az eredmény előjelének függvényében vagy az 1.8.0 vagy a 2.8.0 regiszter értékéhez adni abszolút értékben.
Nem láttam ilyen forráskódot, de gondolom ha a proci elég gyors benne, akkor a mérési időablak 20 ms. Ha ehhez nem elég gyors, akkor ennek valami egész számú többszöröse.
Gyártói hozzáállás kérdése, mert annak, aki írta a kódot, ez teljes körű teszteléssel is max 1 napi programozói feladat.
A KÉRDÉS CSUPÁN A SZÁNDÉK....
Ettől se a statisztika nem hibázik, se a mérnöki definíció nem csorbul, max a hálózati engedélyes esik el egy igazságtalan profittól, amiért nem dolgozik meg, csak a mágneses tér a 3F transzformátor vasmagjában. Ha figyelembe vesszük a statisztikai átlag kiegyenlítő hatását a nagyszámú fogyasztó miatt (trafónkén summázva minimális aszimmetria), akkor becslésem szerint 1 ezrelék nagyságrendű villamos veszteségről beszélünk.
-
313313
addikt
válasz
#94522368 #56971 üzenetére
Érintette azt, téli/nyári tatifa miatt...
Egyébként meg Démásznál külön/egyedi kóddal programozható minden Smart óra. Én nem is bírom, helyben se, ellenben bármelyik kombinált mérőt oda programozhatom, meg vissza, mert van hozzá hozzáférésem, eszközöm és szoftverem is, gyártónként kell pár kód, és mehet a buli....
-
asdf_
veterán
válasz
senki68 #56919 üzenetére
Mert ugye azok az invertergyártók emberei amelyek nem vagy csak részben tudják az asszimetrikus táplálást, azt harsogják, lényegtelen az asszimetrikus táplálás, mivel a fázisokat összesített mérleg alapján mérik, és erre hivatkoznak.
Nekem az jött le, hogy ez egy insider info, és még csak most varrják a gombhoz a kabátot a hivatalban (vagy csak fogalmazzak az állásfoglalást, fene tudja), és emiatt nem aggódnak.
-
313313
addikt
válasz
#94522368 #56964 üzenetére
Mehet az online is, 2017-2018-ban HMKE-ra programozott Iskra mérők kerültek H tarifára, amiket távolról átprogramoztak. Most is tudnak távolrál szoftvert módosítani(bár nem igenbszoktak, max csiszolnak rajta) MVM szokott is, igaz felhasználó kérésre (2023 Holley P1 port oldása/beállítás, sansing mérők utólagos paraméterezése önkormányzatok kérésére...)
-
törölt tag
válasz
senki68 #56962 üzenetére
Írtam már, igaz rég lehetett...
A paraméterfájlok cseréje (szoftverfrissítés) csak a teljesítménydíjas különleges mérők esetében volt lehetséges, ha volt hozzá megfelelő, egyébként mérőcsere...
Ezekhez a háztartási okosmérőkhöz nem volt ilyen lehetőség, max. adatok kiolvasása a kijelző hibája esetén.
Nincs olyan, hogy majd küldök rá okosítást a felhasználó tudta nélkül!
Csak helyszínen végezhető, optikai porton keresztül, laptoppal, az eddigi adatok lementésével!
3 évvel ezelőtt így működött a frissítés, amit részletesen dokumentálni kellet és azt aláíratni.
-
VaZso
senior tag
válasz
313313 #56952 üzenetére
Tény, hogy rögzíteni kellene a 16.8.0 óraállásokat.
#56953 iwd
Nincs - itt írta valaki, hogy van, ahol ezt alkalmazzák, ettől függetlenül lehet, hogy nem így van.#56957 senki68
Mert ugye ha az egyik fázison vételezek a másikon meg betáplálok, most mindkettő számláló megy, de elvileg bruttóban, csak az egyik mehetne.
Az 1.8.0 és 2.8.0 számláló biztosan megy bruttóban (elvégre ezek reprezentálják az energiaáramlást), kétlem, hogy ezek közül bármelyiknek meg kellene állnia.
Ha nincs másik regiszter, ami alapján többletinformáció van a termelés/fogyasztásról, akkor csak ezekre lehet építeni.
#56962 senki68
Elég a szoftvert frissíteni.
Persze csak akkor, ha van olyan firmware a mérőhöz, ami tudja a funkciót, vagy kifizeti-e valaki a feature lefejlesztésének költségét, esetleg van-e egyáltalán szándék a gyártó részéről a mérő ilyen szintű utólagos támogatására.
(Nyilván nem a magyar szolgáltatók fejlesztik az eszközt, így adott esetben ez nekik is pénzbe és időbe telik.) -
senki68
senior tag
válasz
KilgoreTrout #56954 üzenetére
Nem szép kilátások.
-
VaZso
senior tag
válasz
313313 #56951 üzenetére
A hálózat vesztesége valóban nőni fog, de a szolgáltatónak nagy átlagban azért ki kellene jönnie nullára - egy fázissal csatlakozó ügyfelek megfelelő elosztása, háromfázisú ügyfelek aszinkron fogyasztásai random fázison azért nagy átlagban hozhatják a közel 0-t.
Így viszont az egyszeri felhasználónak vannak veszteségei azzal, hogy bár több energiát termel mint amennyit elfogyaszt, mégis jelentkezik valamennyi fogyasztása (akár csak minimális), amit a visszatáplálás árához képest többszörös áron kell megvennie a szolgáltatótól... és a minimális fogyasztás is hosszabb idő alatt szemmel jól látható pénzébe kerül, hiába volt akár a betermelése határozottan több a fogyasztásánál.
...a szolgáltató meg röhög a markába, mert ezzel fizikailag nagy kára nem keletkezett, ellenben számlázhatja ide is, oda is az egymástól szomszédságban "kölcsönzött" termelést az egyes fázisokon...
(Hacsak nem számoljuk a kiesett hasznot veszteségként, ahogy valószínűleg ők tekintenek rá.)A 16.8.0-val csak az ügyfelek felé kellene számolni, az 1.8.0 és 2.8.0 regiszterek biztosan megmaradnak, vagyis energiahiány/többlet a statisztikából emiatt nem szabad hiányozzon.
#56949 313313
Ha jól értem, ez a 15.8.0 nagyjából annak az állapotnak felelne meg, amit egy visszaforduló nyíllal jelöltek a "buta" digitális mérőkön (termelést is fogyasztásnak méri).
...mondjuk még mindig jobb lenne fogyasztásként kiszámlázni mint büntetni a "véletlen betermelés" miatt.. -
senki68
senior tag
válasz
#94522368 #56935 üzenetére
Látszik, hogy nem érted.
Addig oké, hogy 1.8.0 a fogyasztott és a 2.8.0 a betermelt és ez alapján kell fizetni, de mit számol az óra 1.8.0-ba, és mit 2.8.0?
Mert ugye ha az egyik fázison vételezek a másikon meg betáplálok, most mindkettő számláló megy, de elvileg bruttóban, csak az egyik mehetne. És hónap végén nagyon nem mindegy.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
KilgoreTrout #56954 üzenetére
Na ezt teszem is a "kedvencek" közzé !!!
Köszi !!! -
KilgoreTrout
senior tag
Bruttó elszámoláshoz kalkulátor:
https://anep.hu/kalkulator/ -
313313
addikt
válasz
313313 #56951 üzenetére
Szerkesztés lejárt:
16.8.0 ugye 180-280, ami lehet plusz és minusz. Ez megint nem bruttó elszámolás, tehát nem kWh a KWh-val, hanem egyfajta szaldó, vagy szaldószerű....Szerk.: másrészről akkor minden elszámolás végén tárolni kellene a 16.8.0-át(tehát hó végén lesz valami, amit kifizetsz vagy kifizetnek. Aztán a következő hónaptól újra indúl, aztán hó végén tárol, és megint újra indúl...), amit nem minden Smart mérő tud alapból (vagy szoftver, vagy hardver).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- LG 27GS95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1000 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Csere-Beszámítás! Gari:2027.04.02 Playstation 5 Slim Digital edition + Ajándék Venom töltő állomás!
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI PRO Z690 i7 14700K 64GB DDR4 2TB SSD RTX 3070Ti 8GB Fractal Design Meshify C CM 750W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest