Hirdetés
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- 3D nyomtatás
- Megkapja az FSR 4-et a PlayStation 5 Pro
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Hővezető paszták
- Xiaomi Pad 6 - kiapadhatatlan jóság
-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kendepepi
csendes tag
Sziasztok!
Elméleti kérdésem lenne. Ha jól tudom, a hibridüzemű rendszer nem igazán képes igazi hibridüzemre, hiszen a szigetüzemű működés lehetősége sem szolgáltatói oldalról, sem pedig az inverter oldaláról nincs támogatva, legalábbis egyelőre. Szóval egy hibridüzemű rendszer csak akkor működik, ha folyamatosan fent van a hálózaton. Viszont ha fent van a hálózaton, az azt jelenti, hogy az inverter AC-kimenete direktben kapcsolódik a fázissínhez. Hogy oldja meg az inverter ebben az esetben, hogy amikor amúgy akkuról menne a háztartás, akkor tényleg arról menjen, és csak a saját fogyasztóink kapjanak a teljesítményből, de a hálózat ne? Ha helyesek a műszaki ismereteim, itt eléggé pengeélen táncol a dolog, és gyakorlatilag halálpontosan kell belőni az inverternek a kimenő feszültséget, hogy a hálózatot még éppen ne táplálja. De akár csak egy kicsit is eltér ettől a feszkótól, akkor vagy feleslegesen töltjük a hálózatot, vagy pont hogy nem a saját akkuinkban tárolt energiát használjuk, hanem a hálózatét. Esetleg az a megoldás a kérdésemre, hogy az inverter teljesítményelektronikája annyira okos, hogy valahogy a jelforma megváltoztatásával megoldja a dolgot? Csak ugye elvileg kifelé nem igazán térhet el a tisztán szinusztól.
Köszi!
-
Borisz76
nagyúr
Na akkor valaki majd leírja....
Már kicsit belezavarodtam én is.Az biztos, hogy nagy méretű sorkapocs szerü cucc van a villanyóra szekrényemben....és oda lett kötve az inverterem kábele.
Valamint itt van a SmartMeter is elhelyezve ...DTSU XXXXakármi.Valamint abból a sorkapocsból megy be a 3 fázis , föld és a nulla a házba egy elosztó szekrényhez amiben a kismegszakítók vannak.
Van 3 db kismegszakító ( mindent le/fel kapcsol ) a kinti villanyóra szekrényben is persze.
A lényeg, hogy a nepelem által megtermelt energia úgy van bekötve, hogy a házban található FI relé előtt de a villanyóra után !!!
Így van értelme mert így tudja mérni az óra az esetleges kifelé termelést. -
Borisz76
nagyúr
válasz
mokus1 #55489 üzenetére
Inverter jó beltérben mert közel állandó hőmérséklet lenne neki.
Nem éri eső, hó , pára stb....
Jó hatással van az élettartamára egy ilyen eszköznek.
Ugyanakkor érdemes olyan helyre rakni, ami jól elszeparált a nappali és háló szobáktól. Létezik aktív hűtéses inverter is...
Azaz zajos lesz a venti miatt.....A másik, hogy ha a kismegszakítós szekrény mellett lesz, akkor is a villanyóra elé a sorkapocsba kell / érdemes kötni.
Véletlenül se a Fi-relé után !A pontos okát nem tudom mert nem vagyok villanyász de itt ezt már többször is olvastam !!!
Valami anomáliát, hibát okozhat.
Majd a szakik elmagyarázzák, hogy miért is.... -
mokus1
addikt
-
adabra
senior tag
válasz
4Grider #55427 üzenetére
Tegnapi smart meter témához:
Tudom, szaldó elszámolásnál ez nem annyira fontos, de én már korábban eldöntöttem, hogy a termelés mellett szeretném mérni a saját fogyasztást, és a visszatáplálást is.
A villanyórámon nincs P1 port.Arra lettem volna kíváncsi, hogy melyik irányt javasoljátok:
1. megfelelő típusú* okos mérő bekötése az inverterbe
2. Shelly 3EM használata*Bármelyik DTSU666 típusú mérő jó?
A Shelly kicsit olcsóbb, és van itthon Home Assistant, amibe integrálnám az adatokat. -
tomi07
tag
válasz
senki68 #55483 üzenetére
A Balatonnál rengeteg a hatalmas csládi ház, amelyeket lakásként tartanak nyilván. Az ott lakó családok tavasztól őszig kiadják szobánként vagy akár teljesen a lakóházakat nyaralóknak. Ők maguk meg a nyárikonyhában és garázsban laknak egész nyáron. /Tapasztaltam, elég soknál jártam leolvasni!/
-
senki68
senior tag
válasz
Lasersailing #55481 üzenetére
Sehogy. Független a kettő egymástól.
-
Lasersailing
senior tag
Sziasztok
November végén lett az óra cserélve 10 év szaldoban vagyok.
Ha most kiderulne, hogy szeretnék 3x16 ampert 3x25 v 3x32 amperre bővíteni az hogy érinti a szaldot? -
Borisz76
nagyúr
válasz
tomi07 #55478 üzenetére
Nem olvastam részleteiben a pályázatot de ha olyan lesz mint az első pálylzat , akkor nyaralóra nem lehet.
Lakóingatlannak kell lennie , bejelentett lakcímkártya kell ami legalább 1 éve oda szól....stb.
Ezzel szerintem ki is zárják a nyaralónak használt ingatlanokat.
De a tévedés jogát fent tartom ! -
asdf_
veterán
Évi 5-6-7000 kWh, fűtést nem tartalmazó fogyasztás alatt szerintemne is gondolkodjon benne senki. Mert nekimenne mindenki, mint az ólajtónak, csak mert "ingyen" van, közben meg simán értelmetlen adott körülmények közöt.
-
tomi07
tag
válasz
senki68 #55476 üzenetére
Ez a pályázat szerintem a nyaralóknak használt nagyobb ingatlanokhoz passzol leginkább, ahol az épület tavasz közepétől ősz közepéig ki van használva. Fűtést erre alapozni nem lehet, és a kötelező bruttó elszámolás miatt a megtérülés kérdéses. Amire megtérülne addigra az akku biztosan csereérett lesz és nagy valószínűséggel az inverter is.
-
senki68
senior tag
Az a hülye drága SE rendszer, miért kell neki mindent tudnia?
Augusztus végi telepítés, tehát elég új panelok.
-
tomi07
tag
válasz
Borisz76 #55474 üzenetére
2,5 KW-ost lehet 1 fázisra. A Huawei-nek van 2 KW-os invertere, a Solar Edge-nek 2,2 KW -os, a Growatt-nak 2,5 KW-os amikhez lehet akkumulátort csatlakoztatni. Legalábbis a jelenleg érvényes engedélyezett inverterek közül.
Az más kérdés, hogy a 2,5 KW-os rendszer bekerülési költsége alig alacsonyabb, a megtérülési idő a rezsicsökkentéses keretet is figyelembe véve nagyjából soha! -
Borisz76
nagyúr
válasz
mokus1 #55471 üzenetére
Bejön a föld vagy légvezetéken át az órához a kábel.
Az óra után lennie kell egy sorkapocsnak.
Erre a kapocsra lehet rákötni az inverterből érkező kábelt.A sorkapocsból pedig megy tovább a házba ....jobb esetben egy kismegszakítós szekrénybe , ahol a további szétosztás történik házon belül és van Érintésvédelmi relé ( Fi relé ) is.
1 vs 3 fázis.
Régen lehetett 1 fázisra 5-s invertert is rakni...
Aztán ezen a szabályon módosítottak és ma már csak 3-s a maximum 1 fázis esetén....
Ha jól emlékszem.
Tehát ha 3-s rendszertől nagyobbat szeretnél akkor kell a 3 fázis.
Szolgáltató oldaláról is és az inverter oldaláról is. -
asdf_
veterán
válasz
mokus1 #55471 üzenetére
Az úgy évi 150e Ft villanyszámlát feltételez. Megtérülése mennyi lesz, 15 vagy 20 év?
Meg a Growatton kívül van egyáltalán 2,5-es invertere bármelyik gyártónak, amihez akksi csatolható?De amúgy nem, mert:
Támogatható tevékenységek HMKE telepítése minimum 4, maximum 5 kW teljesítményű inverterrel, -
mokus1
addikt
Na eldontottuk hogy megpalyazzuk. Kérdés szerintetek lehet ehhez egyfázisú invertert rakni vagy kell a 3?
Illetve a bekötés hogy nezki az órához húzzák a vezetétekeket ugye?
-
Z_A_P
addikt
válasz
Borisz76 #55469 üzenetére
Nekem 153-as van, neked 145-os.
Nem emlékszek mi volt a változás, de első belépésnél (augusztus) nekem is felkinalta frissítést, rá is küldtem.
Ha inverterre akarsz kapcsolódni, ott van oldalán wifi ssid+pwd (changeme?) . Utána az appban "device commissioner" (vm ilyesmi), ott pedig installer / alap jelszóval belépsz. Talán installer az is, vagy 00000a, keress ra, nem emlékszek. Ha csak a telepítő nem módosította. Mindenképp érdemes megnezned, mert ne maradjon alap jelszó. -
Borisz76
nagyúr
válasz
edeleny #55468 üzenetére
Én nem léptem be sosem az inverterbe.
Oda nem is kaptam jelszót sem.Mod :
Igazából annyira nem is erőltetném ezt a frissítés dolgot....
Ha valami megy és nincs vele gond, akkor nem érdemes piszkálni.
Az más persze ha valami KRITIKUS hibát javít az új FW.
Persze ahhoz tudni kellene , hogy egy adott FW mit is javít / változtat pontosan. -
edeleny
őstag
-
Borisz76
nagyúr
válasz
edeleny #55466 üzenetére
És hogyan tudom frissíteni ?
Mert én csak egy nevet és jelszót kaptam.....amivel be tudok lépni de nem találok frissítési lehetőséget.
Annó telepítésnél és beüzemelésnél mondtam, hogy szeretnék teljes / tulajdonosi jogot de azt a választ kaptam, hogy ilyet nem adnak ki... -
Borisz76
nagyúr
-
Borisz76
nagyúr
Szia itt is !
Az új routeren a wifi SSID / jelszó párosát állítsd be úgy ahogyan a régi routeren is volt.
Ekkor ha minden jól megy az inverter megint csatlakozni fog magától.Router cserénél számolni kell azzal, hogy ha új SSID-t / jelszót adunk meg, akkor lehet , hogy 10-20 eszközt kell átállítani ezután mert nem képesek csatlakozni.
Ezért érdemesebb eleve az új router-t úgy beállítani 1X , hogy a régi SSID / jelszó legyen....mert azt ismeri az a 10-20 kliens.
Tehát időt és energiát spórolhatun így. -
psg5
veterán
Sziasztok!
Van itt valaki aki tud rövid leírást adni arra vonatkozóan, hogy új router beüzemelése után nem érem el a Fronius symo inverter adatait és most szeretném beállítani? A kezdeteknél magam állítottam be, de valamiért az rémlik, hogy ilyenkor nem kell újra mindent beállítani, de nem találom a leírást új wlan hálózat beállításához.
-
Gus-T.
tag
Szia.
Csak viszonyításképp, támogatás nélkül:
2023 szeptemberi az árajánlat:
-SolarEdge SE 10K inverter 3 fázis
-AC tulfeszültség védő modul 3 fázis
-DC túlfeszültség védő modul 1000V
-28db Risen 410W-
-28db SolarEdge S440-es optimalizáló
Felméréssel, telepítéssel, papírozással.Bruttó ~5,7M
November elején telepítették, 2 napja lett ad-veszóra (átprogramozás)
Tegnaptól működikSzóval ahogy írják, szerintem is: a támogatás nagy részét nem te kapod meg.
Nézd meg hogy tisztán kb.~Br 2,5M-ér milyen full napelem rendszert kapsz, telepítéssel... és meg fogsz lepődni szerintem. -
Borisz76
nagyúr
Bocsánat előre is....kicsit hosszú lesz és szeretem a képeket is
Ma ilyen nagyon ráérős napom volt....5kW Huawei inverter , 5kW napelem , 10kWh aksi.
35 fokos dőlés, majdnem pont délre néz.
Helyileg : Hajdúszoboszló.
Napkelte : 7 óra 15 perckor
Napnyugta : 3 óra 44 perckorReggel kávéval és telefonnal a kezemben meglestem a panelokat :
7 óra 48 körüli időpont : Kissé deres az idő....
8 óra 17 perc....már elolvadt :Délután - az alacsony napállás miatt - hamar árnyékba kerül a rendszer a saját házunktól. Pár kép ahogy növekszik az árnyék :
13:18
13:27
13:54
14:21
14:40
14:58Mint látható délután 15 órára teljesen árnyékban volt már a rendszer.
Bár még ekkor is termelt valamennyit a szórt fényből.Reggel 7 óra 30 perctől kb délután 15 óráig termelt a rendszer.
Hozzávetőlegesen 7 - 7.5 órányi termelési idő.A mai nap így alakult :
Reggel 10 -10.30 óra magasságában lehet látni , amikor direkt egyszerre kapcsoltam be a mosógépet ( 60 fokos , rövid programra ) és a villanybojlert átállítottam 60-ról 80-fokra...
A fogyasztási keret túllépte a napelemek által termelt energia szintet...ezért az aksiból pótolt. Miután a bojler végzett a melegítéssel ...leesett a fogyasztás , a panelről jött az energia és a többlet megint ment az aksiba.A sárgával bekeretezett résznél látható a lila vonal : Az aksiból pótolt energia.
Az aku pedíg így fest jelenleg :Látható , hogy közel 69%-ig töltött fel az aksi.
Most ott járok, hogy javarészt az aksiról megy a ház...
Jelenleg 42%-n áll az aku.
Kiváncsi leszek meddig bírja...
Köszönöm, hogy elolvastad !!! -
Jolida
tag
Napsütés, szép görbe, 28.35kWh, ebben a hónapban eddig 135kWh.
Mondjuk "illő" volt már -megint- egy jó nap (D-NY, 9.6kWp). -
nimfas
addikt
válasz
senki68 #55438 üzenetére
Így van ahogy mondod.
Én mint regisztrált szerelő azt szoktam csinálni, hogy a mérő szekrényben és a mért elmenő vezetékeket 10mm2 rézre cserélnem, megnézni a földelést is (műszerrel megmérni, mert 10 Ohm alatti értékűnek kellene lennie). Aztán az elosztóba 3 vagy 5 db fővezeteki sorkapocs a Firelé elé. Oda lehet bekötni az invertert. -
senki68
senior tag
-
4Grider
nagyúr
válasz
adabra #55425 üzenetére
Én nem látom értelmét a smart meter-nek, hiszen az inverter riportolja a felhőbe a napi/heti/havi/éves termelést, a kétirányú villanyórádról meg látod online a fogyasztási/termelési adatokat ugyanezen időszakokra, ezekből pedig könnyen kiszámítható, hogy mennyit fogyasztottál el a saját termelésedből.
-
adabra
senior tag
Sziasztok!
Nálunk a héten telepítettek egy rendszert Sungrow SG4.0RT inverterrel, ami az iSolarCloud nevű felhős rendszerbe küldi a termelési adatokat. Abban ilyen ábrát látok.
Jelenleg csak a zölddel jelölt részt tudja mérni, mertTudja valaki, hogy pontosan milyen típusú "Sungrow energy meter" -t lehet ehhez csatlakoztatni? Van valakinek ilyen beépítve?
Köszönöm
-
tomi07
tag
válasz
kardkovacsi #55405 üzenetére
Nálam szerencsére gyorsan leolvadt, ill az eső lehozta. De amilyen felhős idő volt nem volt veszteség.
-
313313
addikt
-
-ZeeZee-
senior tag
válasz
kardkovacsi #55405 üzenetére
-
Uckz
tag
Sziasztok, köszönöm szépen mindenkniek a választ, nagyon sokat segíttetek
#55385mokus1, #55389sharp4, #55387senki68
Igen, úgy látom itt kicsit túl lett árazva, majd ha jön több ajánlat remélem lesz tisztább kép#55386asdf_, #55388Borisz76, #55399313313
Ezek alapján akkor a klíma igazán csak fűtés rásegítés lehet télen, és ha ideális az időjárás akkor az átmeneti időszakban tudná kiváltani a gázt. Így egyébként akkor valószínűleg maradna a gáz#55399313313
Nektek mekkora házat fűt az 5,3-as klíma illetve hány fokon szoktad tartani a hőmérsékletet?#55397dolon75
A klímás fűtéssel mennyi volt a novemberi fogyasztásotok?Mégegyszer köszönöm mindenkinek, sok támpontot adtatok.
-
Jolida
tag
válasz
Lasersailing #55416 üzenetére
Az a link jelenleg "döglött", de miért nem telepíted a telefonodra az applikációt?
https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.mvm.next.energiapp&hl=hu&gl=US -
zaqrack
csendes tag
válasz
Lasersailing #55416 üzenetére
Szerintem hasonló cipőben én is, november közepén cserélt órát az EON, közben az MVM számláz rendületlenül - nem ők a hunyók, hanem az EON/ELMŰ.
MVM telefonos ügyfélszolgálattal nekem alapvetően jók a tapasztalataim. Gyorsak, képben vannak, de segíteni nem biztos, hogy tudnak majd: Hasonló számla után hívtam őket november végén, hogy mi a szitu + kértem a havi részszámla nullázását.
Rögzítették, két napon belül jött emailben válasz, hogy az EON az óracserét adminisztrálta feléjük, de a napelem telepítést még nem. Pontosan ezt írták:A területileg illetékes elosztó által még nem érkezett tájékoztatás a háztartási méretű kiserőmű beüzemelésével kapcsolatban, ezért felvettük a kapcsolatot a szükséges adatok megküldése miatt. A havi részszámlák leállítását az elosztó által megküldött és leolvasott mérőállások alapján kiállított
elszámoló számla elkészítését követően fogjuk leállítani
Mondjuk ha már ténylegesen beállították a nullás részszámlát, akkor lehet nálad más a baj... Hívd őket, az a biztos.
-
Lasersailing
senior tag
Sziasztok,
November 27-én telepítették az advesz órát napelem telepítését követően. Mai napon "sikeresen" kiküldtek egy becsült fogyasztáson alapuló számlát 2023/10/25-12/01 közötti időszakra. applikációjuk nem működik, weboldaluk sem (bár ez utóbbit nem szoktam látogatni, de ez van nekem felírva: https://ker.mvmnext.hu)
e-mailes válaszidejüket ismerve van jobb megoldás, mint e-mail írása?
(diktálni nem diktáltam, 0-s részszámlát állítottunk be) -
Borisz76
nagyúr
válasz
dolon75 #55411 üzenetére
Gondoltam ránézek, hogy mennyi termelés várható....
Az összefoglalóban szereplő linken van a kalkulátor.
- Ott meg tudom adni a pontos címet a térképen.
- PV Tech....mire állítsam ?
- Installed peek PV power kwp ? Ez mennyi lenne kb ?
- Systel loss...rendszer vesztesége maradhat 14 % ?
- Tető gondolom lehet : roof added
- Slope 35 fok...az pont jó is...
- Azimuth : 0 fok....azaz majdnem pont Déli irány...az is jó.
Ezek után katt a " Visualize results " -ra... -
MB33
újonc
-
Borisz76
nagyúr
válasz
dolon75 #55397 üzenetére
Kádár kocka , kb 95 nm , egy szint , szigetelés nélkül , pala tetővel.
- Öreg , gázkazán , padlófűtéssel.
- Éves fogyasztásom 7000-8000 kWh
- 3 fő ( 2 felnőtt + 17 éves fiú gyermek )Itt működnek a következő eszközök :
- Villanybojler
- Villany tűzhely
- Kerámia főzőlap
- Mikró , KV főző , szendvics sütő...stb.
- Kombinált hűtő , Fagyasztó
- Mosógép ( Heti 3-4 alkalom )
- Vasaló ( heti 1*2 óra kb )
- 3 PC ( Asztali + 2 mini PC )
- 3 db FHD TV ( 55" , 40" , 32" )
- 2 db monitor ( FHD , 23" )
- Házimozi erősítő
- Aktív sub-láda
- 2 db törülköző szárító radiátor
( padlófűtésre kötve + elektromos patron )
- 3 db Split klíma
- Egy szünetmentes tápegység , amire rá van kötve :
- A Digi által adott router...azaz ONT
- 2 db 8 portos Gigabites switch
- Synology DS2415+ NAS ( Jelenleg 8*4 Tb HDD-vel )
( 7/24-ben üzemel....ez nálam hobby , torrent. )
- TP-Link EAP660 HD Acces Point...ez nincs az UPS-re kötve még.Hirtelen ennyi.
Nyáron megy a fűnyíró , néha barkácsolok...flex , fúró stb...
Alkalmanként a kompresszort is bekapcsolom.Azért fizetek mert még nem tudom, hogy mennyit fog termelni a rendszer és mennyit fogok tudni helyben elhasználni.
Illetve , hogy a nyári plusz betermelést mennyire fogom tudni elhasználni....ha lesz eggyáltalán mit elhasználni.
Ezért kértem , hogy a rész-számlát ne 0-ra állítsák.
Legfeljebb visszakérem ha túlfizetek....
Vagy ami rosszabb lenne, hogy egyben egy nagy összeget kérjenek tőlem....De lehet csak túlaggódom / túlbiztosítom magamat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem