Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Sziasztok,

Egy ideje házi szerver beszerzésén töröm a fejem.
    Nem a legteszkósabb, legolcsóbb celeron kell, hanem egy olyan gépet szeretnék ami a következő 2-4 évben ellátja a rábízott feladatokat.
    Lehet használt is, állapotól függően. Lehetőleg UK ban legyen, de legrosszabb esetben lehet Magyarországon is.

Amit szeretnék vele csinálni:
    - Linux (egyelőre lehet, hogy csak szerver disztró GUI nélkül, vagy később valami desktop linux, egyszerűbb feladatokra)
    - Biztonsági mentés
    - Fájlszerver (NAS, Samba, SSH)
    - Néhány torrent futtatása
    - Docker konténerek futtatása (torrent, asterisk, stb), VM-et nem tervezek.
    - Netrádió, esetleg később filmlejátszás

Fizikai elvárások:
    - Csendes legyen. (Lehetőleg passzív hűtéses, vagy valami halk ventillátoros. Nem akarok egy szobában aludni vele, de ne legyen zajos mindennapi működés közben.)
    - Kis fogyasztás (0-24 ben menne)
    - Legyen rajta 4-6 USB 3.0 és néhány USB 2.0 port.
    - Gigabites LAN
    - HDMI (esetleg DisplayPort),
    - 8-16 GB RAM
    - 4 magos CPU

Optikai meghajtó nem kell, illetve tárhely témában pedig még nem döntöttem el, hogy kis rendszer SSD + adat HDD, vagy 2 HDD legyen e benne, bár ezutóbbi növeli a zajt.

Gondolkoztam már Raspberry Pi 2B-n vagy ODROID XU4en is, de az RPI az USB2.0, a 100 megabites lan, és az SD kártya miatt nem túl vonzó. XU4 már jó erős, de megkérik az árát, ami már kiteszi egy x86 alapú gép árának kb felét, illetve a ventillátora állítólag elég hangos. RPI re van 4 es linux kernel, odroidra nincs.

Nézegettem pentiumos, i3 as lapokat is, de nem tudom mennyire erős egy ilyen, mert mindennapi használatra core i5/i7 et használok.

Max 200 GBP-t szánok rá.

Előre is köszönöm az ötleteket, tippeket, javaslatokat.

Új hozzászólás Aktív témák