-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
fape
senior tag
Meg volt hétvégén az estep kalibráció a tarantulámon. Sőt a motor vezérlő (vref) feszültségeket is beállítottam az ajánlott 1V-re. A flow kalibráció még hátra, viszont az estep-et csak az X, Y tengelyre és az extruderre tudtam csak megcsinálni. Mert a Z tengelynél nem tudtam konzisztens értéket mérni. Hiába mondtam neki, hogy menjen előre 10cm-t, össze-vissza 10,5-11,5cm között ment, 2x nem volt ugyan az. Visszahúzva a 0-ra se talált vissza a kiindul állapotba. Ott 8 és 12cm között volt minden. Gondolom megint valami kezdő hibát vétettem. Tudnátok segíteni, hogy mi lett az? Hálám üldözni fog.
-
Saccco
nagyúr
Lehet, hogy PETG-vel nem menne. Egyelőre csak PLA-val nyomtattam. Eddig egyedül a Mini Monster Truck-kal volt gondom, ott a kerék helye jött fel 2-szer, de a brim megoldotta. Illetve arra is rájöttem, hogy többet nem használom a brim-met.
Babapopsikendővel töröltem le az üveget, azóta meg ügyelek, hogy sose érintsem meg kézzel. Mindig csak papírtörlővel törölgettem azóta.
-
izisz
senior tag
válasz
Xantomas #2944 üzenetére
Anet FB csoport
Boroszilikátom van, akkor én vagyok peches vagy béna valamihez -
Xantomas
őstag
Nekem úgy tűnt, hogy üveg fajtától is függ.
A boroszilikát felülete nem olyan sima, azon nekem is lent marad egy kisebb tárgy ragasztás nélkül, de mikor táblaüvegre, vagy tükörre nyomtatok, akkor van warp rendesen, függetlenül az első réteg nyomtatási sebességétől, vastagságától, és hőmérsékletétől.
Melyik az a FB csoport?
-
izisz
senior tag
Hidd el, irígykedek is
Ilyet már olvastam FB csoportban is, lesikálja az üveget vmi ablaktisztítóval pl és már tapad is. Ennek ellenére én akárhogy sikálom (akár clin citrussal, akár alkohollal), a petg vígan feljön, ragaszkodóan követi a nozlit, ahogy halad előre
tegnap este közvetlne alu lapon próbáltam, onnan is feljött. Majd lakk segített, mondjuk annyira nem "fogta" a tárgyat, mint egy blue tape, de lent maradt végig.
-
Saccco
nagyúr
Én minden nélkül nyomtatok üvegre.
-
izisz
senior tag
[link] ("ragasztószalag 3D nyomtatókhoz kifejlesztve" -> ekkora lódítást rég olvastam, és még a piktogramm a szalagon is "alátámasztja" a kamut, na persze
)
A kék is maszkoló szalagDe ennyiért ne vedd meg, drága mint a bűn.
Pár 100 ft a sima sárga maszkoló szalag festékboltban, illetve ugyanott lelhetsz kék szalagot is barátibb áron.
Én eleinte sárga szalagot használtam boltból. Az is jó volt. De a kék szalag hype berántott, kintről rendeltem egy tekercset, azóta azt nyúzom. Szerintem - saját véleményem - nincs egetverő különbség. Tán annyi, hogy a kék szalag jobban tapad (maradandóbb) az alu hotbedre, a sárga hamarabb feljött, mikor húzta a tárgy.
De ha nem akarsz szalaggal geccsölni, ott az szép, sima, sík alu felület. Fújd le hajlakkal vagy húzd át ragasztó stifttel és mehet rá a nyomtatás. PETg megragad így is (80 fok környéke ideálisan, hogy ne warpolódjon), gondolom a PLA is kényelmesen megragad akkor 50 fokon. -
Xantomas
őstag
Amire figyelj, hogy ne olyan Tesa vagy Scotch szalgot vegyél, amin felirat van, mert az azon levő festék beleoldódik a frissen kinyomott folyékony PLA-ba.
Nekem amugy eddig ami bejött, az az isopropil alkoholban oldott Pritt, és azt felvinni ecsettel az üveglapra.
Amígy meleg a heatbed, addig iszonyatmódon tapad, majd amikor kihül, attól függően hogy van-e brim vagy nincs feljön, vagy nem. -
Xantomas
őstag
Ilyen a nyomat az "átlátszó" pla-val 215 fokon, 0.4-es nozzle-lel, 0.15-ös rétegvastagság, es 2mm-es falvastaggal. A nyomat egész kellemes vele.
Nyomtatási sebességtől, hűtési sebességtől, és extrudálási mennyiségtől is függ, hogy mennyire lesz áttetsző.
Minél nagyobb a nozzle, több az anyag annál áttetszőbb lehet a végeredmény.A tekercs elején volt egy fekete festékes rész a tekercsen, de az is áttetsző, vagyis inkább fényáteresztő.
[ Módosította: CoolMan ]
-
szaki7
tag
Büszkén jelentem be, hogy megvan az első 3D nyomtatóm!
Végre volt időm összerakni az ANET A8-at és szépen működik.Csak egy kérdésem van (amin a haladók mosolyogni fognak), hogy a hotbad-en milyen anyag van?
Mivel lehet pótolni?
Látszólag egyszerű maszkoló szalag.
Nagyon jól bírja az elkészült darab leválasztását, de eddig még csak PLA-val nyomtattam 50 Cfokos hotbad-en.
A következő darabom ABS lesz és ahhoz 98 C hotbad kell. Attól tartok a maszkolószalag ráég. -
fape
senior tag
Ennyiért nem is rossz ajánlat. Gondolom a black window-snak megfelelően csak egy upgrade kit lesz.
-
Saccco
nagyúr
válasz
DrojDtroll #2929 üzenetére
Nem.
-
Saccco
nagyúr
Hehe...
-
Saccco
nagyúr
TEVO tulajok most jól járhatnak, kiadnak egy Titan extruder hasonmást, aki vett tőlük nyomtatót, annak kb 15$ körül adják majd.
(#2926) Srac321:
Elvileg ez az eredeti: E3D Titan Extruder -
Srac321
csendes tag
Ha már a fogaskerekes extruderekről volt szó, valakinek van tapasztalata a Titan extruderrel?
Előnye hogy kissebb tömegű motorral is müködik, az áttételezése miatt pedig percizebb adagolást tesz lehetővé.Mik az áttételes extruderek hátrányai?
Számolgattam egy kicsit: 1,75 filamentel, 1,8fok/step motorrral, fi 12mm átmérőjű előtoló fogaskerékkel, 0,4mm fuvókával, 1 motor stepp alatt a fúvókán 3,61mm anyag jön ki, 16 microsteppingel pedig 0,23 mm (mindez 0,2-es fuvókával, 14,42 / 0,90 mm olvadék).
Mindez a Titan extruder 3:1-es áttételévell, 16 microsteppel, 0,4-es fúvóka esetén 0,08 mm, 0,2-es fúvókával 0,30 mm. Úgy gondolom, hogy ez a minőségben is meglátszik. Vagy nem?Ha van valakinek valami tapasztalata ezzel szívesen várjuk, vagy ha tévesen gondolkodtam akkor javítsatok ki.
-
Dalee
aktív tag
Lassan elkezdem összerakni az A8-at.
Kicsomagoltam a tengelyeket és orsókat. Némelyiknek van egy minimális ütése olyan 1,5 lap vastagságnyi (1 lap még befér a tengely/orsó és üvegasztal közötti résbe, kettő már nem). Amikor ráteszem különösebb nyomás nélkül az ujjamat, akkor megszűnik a rés.
Gondot okoz ez a minimális, az tengelyek rugalmassági határába tartozó ütés vagy reklamáljak az eladónál? -
Saccco
nagyúr
Tudtátok, hogy van ilyen?
5:1 áttételes NEMA 17
-
Saccco
nagyúr
válasz
mazso26 #2917 üzenetére
A doboz és a az asztal közé mindenképpen kell PTFE cső, különben az éles sarkokon feszül a filament és még jobban akad. A légmentes doboz egyrészt a páravédelem miatt kell, másrészt nagyon sok por kering a lakásban és nem szeretném, ha a filament egy por lenne, attól is könnyen dugul a gép. Az extruder szorítóerejét nem lehet ezen állítani, viszont nem túl vészes a fogaskerék harapása. Azt már én is észrevettem, hogy a már megjáratott filament nehezebben mozog a PTFE csőben. Az ellenállást sikerült csökkentenem a 3/2-es PTFE 4/2-re cseréjével, illetve a lehető legrövidebbre vettem ezt a szakaszt, valamint a dobozt is megemeltem.
Éppen fogaskereket nyomtat a Wade extruderhez...Extruder:
Három gyártótól van most szálam: 3Dee, bq filament és CoLiDo (ezek cartridge-osak).
Ezek közül egyedül a bq szivatott most meg, de nem írom le, mert amikor szalad a szál, akkor szépen nyomtat.3DBenchy:
szürke bq / piros CoLiDo / fehér 3Dee / zöld CoLiDo
(#2918) Flashback:
Sikerült a combine?kereső: Tevo Tarantula
-
mazso26
tag
Szerintem is az ellenállás túl nagy. A leírásod alapján rengeteg PTFE csövön kell végigküzdenie magát a filamentnek, amire eljut a hotendbe. Esetleg a légmentes doboz és az extruder közé nem kellene PTFE, azon az 1 percen amíg ott áthalad a filament nem vesz fel nedvességet. Ammennyire lehet rövidre kell vágni az extruder - hotend PTFE-t is. Másik amire figyelni kell és én is ezzel szívtam - kattogott, erre erősebre tekertem az extruder rugó feszítését, tovább kattogott, erre felvettem a motor áramot, még többet kattogott....
Végül észrevettem, hogy már viszonylag mély rovátkákat hagy a fogaskerék a filamenten, ami miatt megváltozott jelentősen a keresztmetszet, ahhoz éppen eléggé, hogy akadjon, nehezen közlekedjen a PTFE csövön belül. Kézzel meg is néztem egy már extruderen átjutott hosszabb szálat - kb 50cm - és nehezen mozgott már a hotendig is. Lazábbra vettem a feszítést és hirtelen megszűnt a kattogás
Azért is gyanús ez, mert filamentet váltottál és most erősebben jelentkeznek a tünetek - szerintem a más összetétel/gyártó miatt esetleg jobban szét tudja nyomni az extruder a jelenlegi filát.
Egy próbát megér (én azért első tesztként kivenném a filát a légmentes dobozból, hogy legalább azt ki lehessen zárni, hogy amiatt akad).
Egyébként mivel nyomtatsz, hogy ilyen dobozt kreáltál a filának?
(Szerintem a mi extruder fogas kerekeink helyett egy E3D HodGoblin szerű jobb lenne a profilja miatt.) -
izisz
senior tag
Fentebb linkelte valaki a toronadot, annak a leírásában van egy érdekes szempont az áttételezés alátámasztására, mégpedig az apróbb moci+direct drive.
Akkor egy kisebb nema14 is elég és az egész elkattoghat direkt drive-ban, nem kell bowdennel szopni. -
mazso26
tag
Érdekes dolog ez az áttételes extrudálás. Az elején mindenképpen ilyet szerettem volna a bowdenes verzióban. Vagy Wade vagy ez - [link]
Később kísérletezgettem a jelenlegivel - [link]
Ez sokkal egyszerűbb már nem is lehetne, gondoltam gyenge lesz éééés mégsem.
Amikor a DRV8825-ön állítgattam az áramot már 1A kimenőnél is képes volt összegyűrni a PETg-t egy-egy jamnél méghozzá az extruder fogaskerék után, pedig ott nem sok hely van. Azóta nem gondolom, hogy ennél erősebb kellene (a fogazott kerékprofil már más téma) esetleg egy Bondtech-et elfogadnék, de csak ajándékba
(és nem, a nema17 alatta teljesen átlagos - semmi extra)
Felbontásra meg jelenleg (szerintem teljesen feleslegesen) 32 microstep van az extruder motorra is, így nem hiszem, hogy ezzel gond lenne...(ráadásul ez még az alap nyomatékot is nagyon leveszi) -
izisz
senior tag
válasz
feket663 #2912 üzenetére
Az én kezemben még nem volt. De csoporttagok (FB) tapasztalatai alapján túl merev volt.
Ettől függetlenül nyugodtan veheted azt is, végül is a végeredmény szermpontjából - én azt gondolom - sokat nem változtat.
és most leolthatnak a "de nyúlik, ami nem acél belsős" klub tagjai -
Saccco
nagyúr
Azért az kemény, hogy a Wade extruder első verziója is képes volt 16kg (!) húzóerőt kifejteni.
Ha valakit érdekel:
Greg's Wade's Extruder történeteHonnan:
Hova
Jutott.Látszik némi fejlődés.
-
izisz
senior tag
Amit én rendelnék, tartalékoknak:
- 4/2 PTFE cső
- 3/2 PTFE cső (a E3D V6 ptfe belsősbe ez a méret kell, ha tervezed a későbbi átállást elfér a polcon, 1m doszt elég)
- nozli (egy 5-ös pakk nem drága, de jól jön, ha nem lehet az eldugult nozlit kitisztítani vagy nem akarsz geccsölni vele; a méretek már rajtad állnak, 0.3/0.35/0.4... stb, as you like it)
- heatbreak (1-2 db tartalék elég doszt sztem, max akkor kell, ha eltöröd)
- GT2 szíj (ne a fehéret, valami neoprém fiberglass erősítésűt)
- üveggel vagy a mechanikus dolgok fognak működni (ld a 3DTouch mint klón, vagy BLTouch az eredeti, vagy szervó egy végálláskapcsolóval) vagy kapacitív szenzor (én személy szerint a mechanikus vonalon mozgok most, egy 3Dtouch ugye meghalt nálam, most egy sima HALL szenzor modult akarok használni; olcsóbb és van benne építési élmény; ld: [link] és [link] Asztalon kiválóan működik, de még a rugós dolgait és a mágnes elhelyezéseket kell finomhangolnom majd élesben próbálni a heatbeden. Szóval nálam ez még a "work in progress" fázisban van, nincs még működő, komplett proto belőle. 590 Ft még itthon is , a többi kellék bontott, filléres, nyomtatott
- nekem IGUS-ok vannak, innen: kb 500 Ft/db-ra jön ki
- termisztor
- fűtőpatronE3D V6 váltás: nem, az elektronikát nem kell cserélned. A gyári Anet jó arra is. Csak a firmware-t kell cserélni. Vagy tiszta Marlin githubról és bekonfolod magad, vagy az FB csoportból a Skynet (előkonfolt Marlin Anet-hoz)
-
Chimpy
tag
A bq filamentnél azt vettem észre, hogy a gyártáskor sikerült úgy feltekerniük az anyagot a dobra, hogy összeakadnak és emiatt néha nehezebben tudja lehúzni a dobról.
Nekem a Geeetech-nél a fej kattogását az oldotta meg, hogy kicseréltem a PTFE csövet a hotend szárában, ill. a nozzle és az M6-os csavar végeit összereszeltem-políroztam, hogy minél tökéletesebben feküdjenek fel egymásra. Azóta semmi gond vele (kopp, kopp). -
fape
senior tag
Pontosan ugyan ezzel szívok én is. Kezdetben teljesen jó, aztán elkezd kattogni és a végére már nem is jön filament. Ha kitisztítom akkor max 1 kalibrációs kockáig jó. (Na jó eleinte még az is benne volt, hogy nem jól raktam össze hotendet. Sztem minden hibát elkövettem amit egy kezdő el tud, legalább tanultam belőle. Remélem azokat a hibákat már javítottam.)
Edit: teljesen gyári tarantula
Új hozzászólás Aktív témák
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- Geforce GTX950 2GB OC
- Apple Watch SERIES 8 45mm gold GPS + Cellular, STAINLESS STEEL! Akkumlátor 100%!
- Vadonatúj iPhone 13 PRO 128GB alpine green KÁRTYAFÜGGETLEN! 6 hó garancia!
- iPhone 16 128GB ultramarin 1 hónapos! MEDIAMARKT számla, 3 év Apple garancia! Makulátlan! + tok!
- Ducky Shine 5 RGB Brown switch
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Medion Erazer Beast X40-hez vízhűtés (MD 60961) (ELKELT)
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Bowers-Wilkins Pi7 S2 (2195084)
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest