Hirdetés
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
szacsee
nagyúr
-
layerke
aktív tag
Kedves Uraim,
Tudom, hogy nem működik megfelelően az ország és valószínűleg a pályázatok sem. Ezen kívül pedig nagyon sok minden rosszul működik és legszívesebben én is fortyognék itt is és máshol is, amiért ez ilyen - még egyet is értek Veletek. Ezért nem szeretném a kedveteket szegni, de a PH fórumain a politizálás tilos, így kérlek ne hozzátok fel ezt a témát itt.
Köszönöm szépen, további szép estét!
TG -
ssid3956
tag
Tevo Tarantula nyomtatóhoz milyen tratozékokat rendeljek Aliexpressről?
Olvastam ezt a hozzászólást így a mosfetet és a ventilátort már meg is rendeltem. A többivel viszont gondban vagyok, nem tudom hogy jót választok-e.
Volt szó MK8 hot end-ről is. Ebből is érdemes beszerezni egyet?
Teflon csőből a 2 vagy a 4mm-es kell?
Heater és termisztor? Mindkettő kellhet?
Fúvókából melyik méret kell?Más kérdés: OSX-re milyen tervező ill. slicer program van?
-
janek69
senior tag
Ezen ne nagyon húzd magad.Kb. egy hónapja modnta a sógorom,hogy ahol látok uniós táblát,hogy pályázati pénzt kaptak olvassam el és pillanatok alatt rájövök arra amit ő megfigyelt itt és írországban is.
A lényeg,hogy az unió csak f@szságokra ad pénzt,de azokból is olyanra,ami pénzt nem termel,mert az gazdasági hasznot hozna az országnak. Szóval pályázz f@szságokra és nyersz,majd használd okosan.
Írom ezt én aki életében nem pályázott semmire. -
kulu22
aktív tag
A Tarantulán én lecseréltem, pontosabban előbb jött meg mint a nyomtató, így aztán eleve ezzel raktam össze. Egyenlőre betonstabil, de a FB csoportban többen szidták. M3-as csavar és t-anya kell hozzá pár darab + megfúrni a gyári ágy tartóját (ezzel sem volt dolgom, a mackers-től volt már szénszálas, azon eleve ott van, de lehet kapni alumíniumot is). Minekután viszonyítási alapon a gyárihoz képest nincs, csak annyit tudok mondani, hogy meg vagyok elégedve vele. Egyébként 12USD volt, nem vészes befektetés. Ja, a kocsit ne húzd le, mert kipotyog pár golyó, aztán babrálhatsz vele
-
Zizi123
senior tag
Teljesen igazad van, ez 1 ilyen tetu orszag.
Igazabol azt kellene csinalni, hogy az Aliexpress-rol rendelni neki valamit 100eFt-ig, es kiszamlazni 2mFt-ert.
A nemzet gazszereloje mintajara. Valoszinuleg sosem jonne ra.De "sajna" mi nem igy csinaljuk, ezert doglodik is a cegunk
-
atus72
őstag
válasz
Zizi123 #3792 üzenetére
Megint előadhatom hogy bassza meg a k**a anyját, hogy csókosok kapnak pályázati pénzt, láthatóan a semmire, fingja nincs mire kell, de pénz van csak el kell költeni... rohadás ez az ország na...
A felháborodásom oka nem pusztán a kormány (fidesz) elleni kirohanás, hanem személyes érintettség a sikertelen pályázatok miatt... egyénként okosotthon téma lett volna, saját termékcsalád, azóta kb a csehek megcsinálták ugyanezt és nem wifi rgb ledes lámpa meg parasztvakítás lett volna...ennyit erről a tetvedék rohadt országról...
[ Szerkesztve ]
-
Zizi123
senior tag
Sziasztok!
Van 1 ugyfelunk, aki szeretne 3D-s nyomtatot venni.
2mFt-ja van ra. (igen palyazati penzbol)Igazabol ennyit sikerult megtudnom tole
Fogalma nincs, hogy mire szeretne hasznalni. (annyit tudott mondani, hogy: nyomtatni 3D-s targyakat)
Nyilvan a technologiarol hiaba kerdeztem.
Az anyagot, hogy milyen anyagbol legyen a targy hiaba kerdeztem, stb...Tehat az egvilagon semmi infot nem tudtam meg.
A lenyeg:
Kapni fog valamilyen nyomtatot + kellekanyagot 2mFt-ig, oszt ez van.Amiben szeretnek tanacsot kerni:
2mFt-ig melyik a legjobb FDM tipusu nyomtato?
esetleg erdemes-e eddig az arig mas technologiaju nyomtatoban gondolkodni? (CJP, MJM, SLA)Ha nem tudtok jobbat mondani, akkor legfeljebb vetetek vele 1 3D Systems CubePro Trio-t es sok kellekanyagot
Igy legalabb az en s.ggem fedezve lenne, hogy nem vertem at ar szempontjabol, az mar mas kerdes, hogy lehet, hogy ennyiert sokkal jobbat is vehetett volna)
Tehat nagyon orulnek, ha valaki tudna esetleg mas tipusokat ajanlani.
Koszonom elore is. -
szaki7
tag
válasz
nepszter1 #3786 üzenetére
Néhány hónapja én is feltettem ezt a kérdést itt a fórumon.
Nekem is az Anet A8-at ajánlották, megfogadtam és nem bántam meg.
Később váltottam Tarantulára, de így visszatekintve nagyon örülök, hogy az Anet A8-al kezdtem.A legfőbb előnye az Anet A8-nak az, hogy könnyebb összerakni. Nagyon jó videó van róla és a csomagolás, zacskózás teljesen egyértelmű, semmi kritikus folyamat, semmi se félreérthető.
A Tarantula már sokkal keményebb dió. Mondhatom, hogy az adott lendületet az összerakásánál, hogy egy nyomtatót már összeraktam, tehát ennek is sikerülni kell.
Tehát a javaslatom: Anet A8
-
Saccco
nagyúr
válasz
nepszter1 #3786 üzenetére
Alapjában három gép szokott felmerülni:
- Anet A8 - Talán a legolcsóbb. Lehet és kell upgradel-ni. Többeknek van itt ilyen, majd beszámolnak.
- Tevo Tarantula - Alu váz, akril részekkel, könnyen kiváltható teljesen alu-ra. Alap esetben vannak gondjai, viszont fejlesztve elég durva dolgokra képes. Gearbest-ről rendelvel EU Express-szel $200 alatt megáll.
- Creality CR-10 - Ez egy viszonylag új gép, meglehetősen jól sikerült. Nagy nyomtatható terület. Tesztelők kedvence.(#3785) szacsee:
-
-
szacsee
nagyúr
válasz
nepszter1 #3784 üzenetére
Nagyon új vagyok én is, de pár dolgot leírhatnál, hogy a többiek segíthessenek a választásban.
Hobbi vagy üzleti célra kell?
Mennyit szánnál rá és mennyit nyomtatnál vele?
Itthoni beszerzés, vagy külföldi ajánlás is jöhet?
Van-e műszaki érzéked pl felnőtt legóhoz (kit vásárlása szóba jöhet-e)?Más:
Újra nyomtat a nyomtatóm.
Ezúton is köszönöm Saccco fórumtársnak a segítségét![ Szerkesztve ]
-
nepszter1
addikt
Sziasztok, el szeretnék kezdeni foglalkozni a 3d nyomtatással milyen gépeket érdemes nézni?
-
-
szaki7
tag
válasz
ssid3956 #3776 üzenetére
Így nem jön rá az áfa, se vám.
Eddig kettőt rendeltem és meg is jött mind a kettő.Nagyon kellemes így dolgozni, hogy azonnal kéznél van a tartalék mindenből.
A hibakeresés is egyszerű, mert a gyanús alkatrészt kicserélem és látom, hogy maradt-e a hiba?
A heated bedet is cseréltem már, mert az Anet A8-hoz szoktam, amiről mindig leesnek félúton a nagyobb darabok, a Tarantula bed pedig úgy tapad, hogy csak komoly erőszakkal tudtam leszedni róla az elkészült darabot. (Meg is látszott a beden)
-
Dalee
aktív tag
Próbálgatom a nyomtatást (ANET A8).
Most először lemértem a nyomtatási időt a Textured Minecraft Creeper testének nyomtatásakor. A CraftWare 1 óra 21 percet számolt, a nyomtatás valójában 3 óra 38 percig tartott. Mi lehet ez a majdnem háromszoros különbség a nyomtatási sebességek között? A beállított Draw speed:60 mm/s, a firmware alap ANET, állítgatás nélkül.
Más: mekkora szünetmentest használtok, hogy ne álljon le a nyomtatás egy áramszünetkor?
[ Szerkesztve ]
-
szacsee
nagyúr
6x20-as standard méret, rámértem a csatlakozón megjelenik a 12V, ha melegítene. Kikapcsolva, kábelt lehúzva pedig a csatlakozón szakadást mutat, de a fej mellett a "toldás"-nál is rámértem és kuka a patron.
Ez mennyire jó minőségű, vagy a legolcsóbb is megfelel?
-
szacsee
nagyúr
Szép baleset, akkor zajlik az élet.
Nálam most satu van.
Míg nem jött meg a CR-10, addig nem rendeltem fűtőpatront.
Most meg úgy néz ki megadta magát, vagy a fene tudja.
200-210°C-on használtam, hőmérsékletet mutatja, de nem fűt.
Azt sem tudom milyet rendeljek bele, de ha pl upgrade ajánlott lenne hozzá, akkor sem tudom kinyomtatni a felfogatót hozzá.
IJB póló, addig megy félre a sarokba. -
szaki7
tag
Elkezdtem összeadogatni, hogy a Tarantulámhoz milyen pótalkatrészeket kell rendelnem (második Z motor + orsó, tárgyhűtő venti, hotend, stb.) és arra jutottam, hogy az a legolcsóbb, ha rendelek még egy komplett Tarantulát.
Sok akció van és az USD 254 Ft
És így nem érhet meglepetés. -
izisz
senior tag
Anet a8 - legutóbb kuponnal 140 USD körül volt GB-n (EU expr. szállítással meg tréfa 0 ideális esetben). Ha ez a kiszemelt, érdemes várni kicsit, amíg lefutnak a BG-GB/Ali épp aktuális "felárazott-majd-visszaárazott-átbacós-akciós" hete(i), aztán talán megint lesz hasonló áron.
TT - nekem ugyan nem volt ilyen masina, de az itt olvasottak alapján kézrevaló kis masina és a fémváz miatt rá tenném a voksom jelenleg az olcsó kategóriában.ABS vs PETG: petg hozza az ABS tulajdonságokat, emellett nem büdös, nem kell zárt tér és elszívás és ami fontosabb, nem rákkeltő? a gőze (a kérdőjel azért, mert mégiscsak műanyagról beszélünk, ám abs nyíltan eregeti a gőzeit, ami írott forma szerint nem a hosszú élet hegyilevegője)
Viszont petg ragasztás (mármint a modellek összeragasztása) macerás, a hétköznapi pillanatragaszó pl nem olyan hatásos. 24 órás száradást hagyva jobb féle epoxy megfogja, jobb esetben. Oldószere szintén rákkeltő, vagyis nincs "aceton gőzös-löttyös" simítás, ragasztás, mint abs esetén.
Petg esetén retract-bridge kissé szopatósabb, csorgós anyag na. ABS-t nem tudom, még próbáltam.
Mivel árban együtt mozognak, ki-ki - árat mellőzve - eldöntheti, melyiket választja. Az ABS - amennyire én tudom - csak azért van annyira a köztudatban, mert az első filamentek közé tartozik, amivel lehetett a pórnépnek (nekünk) elérhető áron nyomtatni. Viszont mióta a petg baráti árra csúszott, azt gondolom, kellemes választás/helyettesítő.
Cáfolat, hiba a monológban? -
fape
senior tag
válasz
osztraksajt #3765 üzenetére
A hivatalos ali store-ban most akció van a tarantulára. Ali-s kuponnal + mobilról rendelve mehet még lejjebb pár (4-5) dollárral.
[ Szerkesztve ]
-
ssid3956
tag
Sziasztok!
Ez komoly? Máshol 60ezer körül látom. Megérné megvenni? -
janek69
senior tag
Ehhez keresik a nyomtatható verziót a FB-on. Csak azért linkeltem,mert zseniális.
[ Szerkesztve ]
-
janek69
senior tag
válasz
nyogo83 #3761 üzenetére
Köszi!
Nekem nem volt nagy bajom az ABS-el miután a tapadást megoldottam.Persze jó büdös az igaz.
PETG-t még nem vettem.Amúgy nagyon kíváncsi lennék,hogy ha az ember örlés után a PET palackokból extrudálna 1.75-ös filamentet,akkor azzal lehetne-e nyomtatni. Lehet,hogy 1x rávisz a kíváncsiság,hogy csináljak egy extrudert. -
nyogo83
senior tag
válasz
janek69 #3760 üzenetére
Igen, csak azok froccsontessel. Egyebkent a PET-G-re is van pelda, mert az hasonlo ahhoz, amibol az uditos palackokat gyartjak.
Nyomtatasnal azert favorizaljak jobban a PET-G-t mert nem annyira maceras nyomtatni vele mint az ABS-el (tapadas, warping) valamint nincs eros szaga nyomtataskor.
Viszont tulajdonsagaiban szinte megegyezik az ABS-el. -
Saccco
nagyúr
válasz
szacsee #3758 üzenetére
Beware! Az OpenRC Truggy ~390m filamentet igényel.
A cél. Csak Monster Traktor kerékkel.
A PLA 60°C-nál kipuhul, autós dolgokhoz emiatt nem jó. A PETG most a sztárolt mindenes.
---------------------
Más:
Octoprint FilamentManager Plugin
Követi a filament fogyást. Tekercsenként lehet állítani. Jelzi, ha a nyomtatás többet igényel, mint a hátralévő mennyiség. Értelemszerűen odafigyelést igényel, de hasznos.[ Szerkesztve ]
-
szacsee
nagyúr
Az jó elfoglaltság lesz, bár most bontottam 1kg fekete filamentet, lehet én is nekiállok valami autónak.
Ha már filament, DD filament jó áron van, bár már az 500Ft-os kupont nem ajánlgatja.
Fa hatásút bestmarkról lehet rendelni?
German Reprap 100003 Filament LAYWOOD 3MM 0.25 kg - Barna elég húzós áron van.
DD bézs mennyire lenne gáz fa hatású nyomtatásra. Barnára azt írta valaki, hogy vörös árnyalat is van benne.Típusnál mit érdemes nézni, pl mire nem jó a PLA ?
Kocsi elejére kellene fényszóró mosót nyomtatni, de nem tudom jó-e az ABS hozzá, vagy inkább PET-G?
UV nem öli-e meg egy idő után. -
fape
senior tag
válasz
compi.hu #3755 üzenetére
Megnéztem, az enyémen se voltak beforrasztva, szerencsére nem egy bonyolult forrasztás. Sztem firmware frissítéshez nem is kell, max bootloader égetéshez. (de ott is csak talán a szűz chipeknél). Viszont a tiny világgal foglalkoztam a legtöbbet, annyira azért nem lehet más a mega2560 se
-
-
fape
senior tag
válasz
feket663 #3751 üzenetére
Atmel estén az nem ugyan az? SPI-n (MISO, MOSI, CLK..) keresztül lehet programozni és bootloader éget. Azt meg mind a kettő tudja. Jó az avrisp meg még mást is, de az pont nem kell nekünk. Annyi trükk még lehet, hogy a bootloadert néha csak slow clock módban enged égetni, amihez kell egy jumper az usbasp-re. (A compi.hu által linket usbasp-n pont nincsenek beforrasztva a pinek neki. Az usb port alatt a j3 jelű "lukak" hivatottak erre: [link])
[ Szerkesztve ]
-
nyogo83
senior tag
Aki a Be-Va Chip-tol rendel, mennyi szallitasi idovel szokott neki megjonni?
Holnap lesz 1 hete hogy rendeltem toluk, minden termek "2 napon belul elerheto" allapotu.
Jelenleg meg mindig "feldolgozas alatt" statuszban van a rendeles -
janek69
senior tag
válasz
nyogo83 #3748 üzenetére
Köszi!
Nagyon szuper,pont így gondoltam én is.Jelenleg általam házilag készített ALU bed van és én is maszkolószalagra nyomtatok,csak én full 0 nyomtatási tudással kezdtem,mert tapasztalatot akartam,nem kész tudást
(azóta erről letettem) és nekem az ABS volt szimpi.Cserébe sokat szenvedtem a tapadással.A végén az alura maszkolószalag + pritt stift vált be az ABS-hez aztán PLA-hoz is maradt ez.Persze az acetonban oldott ABS-is bejött,olyannyira,hogy tapétakéssel kellett levagdosni a 15x15cm-es tárgyat,aztán lehetett csiszolni az alut.
[ Szerkesztve ]
-
nyogo83
senior tag
válasz
janek69 #3747 üzenetére
Gyarilag ilyen van az A6-omon, az alu megy felulre. Nalam nincs uveg, siman csak maszkoloszalag megy az alura, eddig nem volt meg gondom vele hogy felvalt volna barmi is nyomtatas kozben.
Sot, sokszor csak a szalaggal egyutt tudom leimadkozni ha nagy feluleten tapad fel a targy. -
janek69
senior tag
Sziasztok!
Valaki ismeri vagy használ itt ilyen típusú heat bed-et?
Sikerült olcsón megszerezni és vettem egyet. Igazából az érdekelne,hogy ezen melyik felület az amit érdemes használni? Arra gondolok,hogy a melegítős része ugye egy PCB,tehát a legjobb hőlátadás mondjuk az üveg felé akkor van,ha magára a PCB-re megy az üveg. Ellenben ha a PCB jól átadná a hőt az ALU felé,akkor sokkal jobb lenne az alumíniumot használni az üveg melegítésére,ráadásul akkor a forrasztás is az alján lenne.
Lehet ha a kezemben lesz egyértelművé válik,de a képek alapján felmerült bennem ez a kérdés. -
compi.hu
senior tag
Nem biztos hogy gyakorlat nelkul a legjobb megoldas sajat kezuleg osszehozni egy ISP-t. Aki Atmel alapu cuccokkal foglalkozik (a 3D nyomtatok 99%-a ilyen), az tartson mar othon egy ilyet meg hozza egy ilyet. 500 forint szerintem nem tul nagy befektetes ahoz, hogy majdnem minden szitubol ki tudja az emberfia rangatni szinte barmelyik Atmel procit.
[ Szerkesztve ]
-
Saccco
nagyúr
Azt is érdemes megfontolni, amit fape írt. Úgy nem kell flash-elni.
Nagyon nem kell félni a dologtól, legrosszabb esetben egy 2$-os kütyüvel újra lehet éleszteni az alaplapot. (Arduino mini pro bootloader flash) - végső megoldás
Alap esetben hibás flash esetén újra lehet flash-elni.
[ Szerkesztve ]
-
HUresz
tag
Szukseg lesz par dologra.:
-kell egy driver
-Arduino szoftver
-Kivalasztasz egy szimpatikus firmware-t (FB oldalon egesz sok van linkelve)
-Modositod azt a te gepednek es igenyidnek megfeleloen.
-Leforditotd ...ha van benne hiba azt kiirja a szoftver ...ha minden ok
-Akkor feltoltod.Itt van ruiraptor ide vonatkozo segito videoja:
elvileg ami neked kell ... az a videoban megvan ... szepen ki van emelve
Sok sikert. -
-
HUresz
tag
Szia!
En a helyedben mar reg lecsereltem volna az egesz firmware-t. Tobb okbol is ... egyreszt megoldja a problemadat, mindjart 2 fele modon. Lesz utana mentesi lehetoseg es a feltoltes elott atirhatod a helyes ertekeket igy a mar pontos ertekekkel indul majd ujra.
Masreszt egesz sokmindent lehet es erdemes is megpiszkalni. Pl az arnyekossagert felelos jelenseg ... vibralas ... ehesz jol orvosolhato, acceleration es jerk beallitasok finomitasaval. (egesz sok TT tulajnal latom a FB oldalon ...).
En mindjart az osszeszereles utan lecsereltem. Az Y motor nem jo iranyba forgott. Pedig ugy raktam ossze ahogy a leirasban volt. Szoval olvastam ... atirtam feltoltottem .. oromkodtem.
Aztan jott a Bltouch, aztan a Titan, en ezeknel is modositgattam.
Sajna az uj alaplapom hibasan erkezett ... de ha minden jol megy akkor az uj lap miatt is babralni kell majd ... es persze a motorvezerlok miatt is.Nemreg lattam, van mar fent Easy config, elvileg kerdezz-felelek az egesz.
-
yoda64
csendes tag
Igen, ezt a videót alapján állítottam be a TT. De ott ahol a videóba az a menü sor van hogy "Store memori" nekem az van hogy "Restore failsfe". A másik meg hogy a videóban az LCD alap helyzetben azt írja ki a leg alsó sorban hogy "Tarantula Prusa i3", nekem az van hogy "Migbot 3D Printer". Hát tanácstalan vagyok!!!
-
fape
senior tag
Igen nincs a gyáriban mentés. A opció kézzel beállítod minden bekapcsolás utána.
Berakod a nyomtatás elejére a beállító gcode parancsokat.
Pl a Repetier-Host kiírja a szükséges a gcode-t, lent a log részben, ha valamit átállítasz. -
Saccco
nagyúr
1.) Az alap firmware-ben tudomásom szerint nem lehet menteni. Store Memory menünek kellene látszania, de nem tudom, hogy az alapban hogyan van, mert azt nem is láttam.
Ruiraptor kapcsolódó videója.2.) Én nyomtatás közben nem kapcsolom le a fűtést, nem is értem miért kellene. Nyomtatás végén, ha hagyom lehűlni az asztal magától lejön róla a tárgy, menet közben eléggé gond lenne.
A PETG kérdést, majd valaki más válaszolja meg, az még kimaradt, van sok PLA-m.
-
yoda64
csendes tag
Tiszteletem mindenkinek. Lenne pár kérdés ami gyötör (mint minden kezdőt mint én).
1. A TT -nél beállítgattam végre hogy az X (80,4)Y (marad 80),Z (1592) és E (95,2) adatok jók legyenek. DE!
Nem tudom memorizálni, nincs opció! Mit lehet tenni? Minden alkalomkor újra állítani?
2. Az ágy kell-e fűtve hogy legyen végig a nyomtatás alatt? Ha nem azt hol kell beállítani (Cura 2.6.2) hogy egy idő után kikapcsoljon? Na meg mikor ajánlatos?
A válaszokért örök hálám!!
PS. Iszonyatosan szenvedek a PETG átlátszó narancssárga anyaggal. Mindent csinál csak nem nyomtat normálisan. Van valakinek tapasztalata ezzel? Már kikapcsoltam az extra fúvóka hűtést, így mintha jobb lenne. -
Saccco
nagyúr
válasz
szacsee #3730 üzenetére
Feszesebb szíjakkal pontosabb a nyomtatás. Nekem az X tengelyen lévő szíjat kb. fél ujjnyira lehet kihúzni a Y-t még annyira se.
Nekem volt a Tarantulá-n sima 40-es ventilátor, most 5015 van rajta, ez jobb. Gondolkozok, hogy megcsinálom duplára.
Upgrade, ami nagyon megéri Raspberry Pi 3 (Ali $33-34) + Octoprint
(#3731) csiben1:
A tartóssága megkérdőjelezhető, állítva kellene nyomtatni, annyira szép se lesz a nyomtatás iránya miatt.
Nagyságrendileg 100-200 Ft/db-ot saccolok rá.[ Szerkesztve ]
-
-
csiben1
tag
Sziasztok!
Egy autóhoz való patentot szeretnék elkészíttetni, mivel sehol sem tudok ilyet venni, ezért 3D nyomtatásra gondoltam, mint legolcsóbb, legegyszerűbb technológia. Szerintetek az alább csatolt patentot 4db mennyiségben mennyiért csinálná meg valaki? Színben feketére gondoltam, felületi érdesség másodlagos, továbbá modellt Fusion 360-ban elkészítettem, ha az alapján ki lehet nyomtatni.
A választ előre is köszönöm![ Szerkesztve ]
-
szacsee
nagyúr
Sziasztok!
CR-10-hez milyen upgrade-t érdemes nyomtatni, beszerezni?
Főleg tárgyhűtő érdekel, hogy érdemes-e kicserélni duplára, nagyobbra, másra?
Másik, hogy látom sok helyen szíjfeszítőt is csináltak hozzá.
Ennyire nyúlik a szíj, vagy más okból kell a feszességgel variálni?
Milyen feszesre állítjátok a szíjat, ha megkérdezhetem?
Bocs a sok kérdésért. -
Saccco
nagyúr
-
szaki7
tag
Tevo Tarantula fúvókadugulásom elhárítását leírom, hátha megmentek valakit az infóval.
Nem fúvókadugulás volt, pedig teljesen olyan jelenséget mutatott.
Nem dugtam be teljesen a tefloncsövet a fúvóka tetejéig, ez okozta a bajt.
Kitisztítás után gondosan, egészen ütközésig benyomtam a tefloncsövet és a belépésnél megjelöltem egy vékony alkoholos filccel, utána kihúztam és odamértem, hogy leér-e a fúvóka tetejéig?
Most már látom a jelet, addig kell benyomni a tefloncsövet. -
izisz
senior tag
Az anet tápra én is raktam egy ventit, pár napja csak úgy leállt minden nálam is a táp meg a szokottnál langyosabb volt. Ami fura, mert a 40 fokos napokon meg semmi baja nem volt... Mind1, a hűtés jó ötlet volt részedről.
LCD szétesés: valali említette régebben FB csoportban, hogy az odavezető kábel zajt szed fel, azért makkan meg időnként az lcd. Megpróbálhatsz egy olyan "zajszűrő" bigyógyűrűt rárakni, mint ami némelyik usb kábelen is szokott lenni gyárilag. Illetve ha fixre rögzíted a szalagkábelt, hogy meg se tudjon moccanni, talán az segít. Nem nagy gáz, de tényleg idegesítő tud lenni időnként.
(most leltem marlin commentben is ott van:#define ANET_KEYPAD_LCD // Requires ADC_KEYPAD_PIN to be assigned to an analog pin.
// This LCD is known to be susceptible to electrical interference
// which scrambles the display. Pressing any button clears it up.
)Marlin: mi is a pontos hibaüzenet Arduinoban, amiért nem megy fel? Lehet már mondtad, de akkor próbáljuk kibogozni 0-ról.
(most fordítottam egyet csak a számok miatt, tiszta Marlin, LCD _nélkül_:
Sketch uses 89856 bytes (69%) of program storage space. Maximum is 130048 bytes.
Global variables use 2802 bytes (17%) of dynamic memory, leaving 13582 bytes for local variables. Maximum is 16384 bytes.)
LCD-vel határeset:Sketch uses 120066 bytes (92%) of program storage space. Maximum is 130048 bytes.
Global variables use 3095 bytes (18%) of dynamic memory, leaving 13289 bytes for local variables. Maximum is 16384 bytes.[ Szerkesztve ]
-
fabula
őstag
Elnézést, lejárt a szerkesztési idő.
Az miért van, hogy a SkyNet 2.3.2 fix2 firmware-n nyomtatás közben állandóan szétesik a kijelzőn a főképernyő. Ha látni akarom az adatokat, be kell lépni az almenübe, majd vissza, hogy helyreálljon a kép, addig csak szemetet látni. Elég bosszantó.
Ez az eredeti Marlin 1.1.4-ben is így van? -
fabula
őstag
Köszönöm a válaszod.
Nem USB-ről nyomtattam, hanem SD-ről, ez nem lehetett az ok.
A hőmegfutás ellen a SkyNet 2.3. fix2-ben nagyobb határértékeket állítottam be a javaslatodra, várom, mi lesz az eredmény.
Amit megfigyeltem, hogy tegnap sok és időigényes munkadarabot nyomtattam vele. Az elsőt még kinyomtatta rendesen, majd a másodiknál kezdte el a spontán újraindulást és a thermal runawayt.
Néztem, hogy a tápegység és a vezérlőpaneleln lévő motorvezérlők hűtőbordája is elég meleg. A HB és a HE már külön mosfeteken keresztül kapja az áramot, azok alaplapi vezérlője nem is melegazik.
Ma ráakasztottam ideiglenesen egy 92-es ventit a tápra és egy 60-asat az alaplap elé, hogy a hűtse a motorvezérlőket. Most így a táp és a motorvezérlők bordái is hidegek.
Lekopogom, de ma eddig még nem indult újra és nem is volt hőmegfutás sem. Lehet, hogy hosszabb nyomtatásokkor mindenképp aktív hűtés kell a tápnak és az alaplapi vezérlőknek? Meglátom, mi lesz a hűtés után, lesz-e spontán újraindulás. Ma nem tudtam olyan hosszan nyomtatni, mint tegnap.Más kérdés. Továbbra sem tudom felrakni a Marlin 1.1.4-es firmwaret az alap Anet A8 alaplapra. Valaki tette már fel úgy, hogy a gyári bootloder volt fent? Azért is érdekes számomra, mivel a Marlin alapú SkyNet 2.3.2 meg simán felmegy USB-n. Mi a különbség, ami ezt okozza? Valóban annyival nagyobb méretű lenne az originál Marlin, hogy nem fér el a gyári alaplapi flash-ben?
Hiába na, a mikrokontrollerekkel még nem volt eddig időm foglalkozni, most kell magamra szedni annyi tudást, hogy legalább a 3D nyomtatókkal elboldoguljak. Egyenlőre nem szeretnék alaplap cserére költeni, a gyári A8-as lapot kell használhatóvá tenni, ha lehet.
-
Saccco
nagyúr
válasz
osztraksajt #3715 üzenetére
Nem látom előnyét ennek az egésznek. Octoprint könnyű, gyors megoldás, semmi szívás.
Nem tudom mit kezdhettél a Pi-kkel, nálam szépen mennek.compi.hu:
Jó drága üvegesek vannak akkor arra. Nekem 2db 200×200×4-es került kicsit kevesebb, mint 1.000 Forintba. Ráadásul az ár nagyobb részét az élek letörése tette ki, mivel azt centiméterenként árazzák. -
compi.hu
senior tag
válasz
osztraksajt #3715 üzenetére
Sacccoval kell egyetértenem: 32 bites vezérlőnek csak a cartesiannál jóval bonyolultabb geometriákon van értelme, ahol szét kell számolnia az agyát nyomtatás közben (pl delta, Morgan, Simpson). Egy pi octopivel meg simán el kell vigyen még egy USB-s kamerát is akár, amin távolról rá tudsz nézni a cuccra hogy minden rendben megy-e.
-
osztraksajt
őstag
Appal + kuponnal ez is kijön annyiból. Nem vagyok nagy híve a pi-nek, kettő is halt meg a kezeim között már.
Az lenne a kérdésem hogy ez csereszabatos az alapból hozzá járó amtel alapú lappal? Ha jól látom a kivezetések ugyanazok, de ugyebár a felprogramozás stb hiába egyszerűbb gyorsabb ha nem kommunikálnak vele a programok mert túl új vagy éppen nem gyűlt hozzá össze elég tapasztalat akkor használhatóbb lehet régi.
-
compi.hu
senior tag
Üveg témában ajánlom mindenki figyelmébe az IKEA-ban kapható LOTS nevű failtükröt. 4db 300x300x3mm-es tükör van benne, az én 310x310-es nyomtatóágyamhoz tökéletes de szerintem egy egyszerű üvegvágóval simán vágható kisebbre is ha kell, és az üveges is több mint a dupláját kérte el tőlem a 220x220-as üveglapokért.
[ Szerkesztve ]
-
Saccco
nagyúr
Extrém tapadás miatt szokott törni, ilyenkor akár darabok is kiszakadhatnak a felületből. A melegítés és kihűlés nem olyan gyorsan következik be, hogy baj legyen. Néhányan a hűtőbe szokták rakni az üveget, hogy elváljon a darab róla, mondjuk én ezt nem csinálnám és nem is javaslom senkinek.
-
-
kulu22
aktív tag
válasz
beis-compo #3708 üzenetére
Kösz a tippet! Kipróbálom, milyen hőfokig bírja egy normál üveg?
-
beis-compo
tag
Ameddig az üveg úton van... vegyél a sarki mindenes (kínai)-boltban képkeretet, pl. 15x20-ast kb 300 Ft-ért. Szinte mindegy milyen, bár a legegyszerûbb az a keret nélküli. Ezekben kb 1.6-2mm vékony üveg van, hamar átmelegszik. Nekem évek alatt egy tört csak el, de az sem a gép alatt, hanem gondatlanságomból. Ritkán nyomtat az ember ennél nagyobbat.
-
kulu22
aktív tag
Nekem is pár napos a nyomtató, de már vannak "használati jegyek"... persze, hogy nem bírtam magammal és nakiestem nyomtatni, ez lett a vége. Ráadásul volt, hogy a szintezés túl alacsony volt és jól beledolgozta az eredeti felületbe az első réteget.... eltávolíthatatlan.
Azóta sima festő maszkoló szalag, a PLA tűrhetően letapad rá 60 foknál. Az Üveg úton van + tegnap rendeltem ilyet: [link] -
kazmerr
aktív tag
Sokan sokfélét írtak (a folyékon papírragasztó nekem is új), de egy dolog tuti. A hajlakknak működnie kell. Nekem ezek miatt nem ment az elején:
- nem volt sík az üveg (no comment)
- nem volt vízszintes és megfelelő távolságon a bed (pöcsölős, elég egyszer belőni, és nem piszkálni)
- nem adtam egy kicsivel több hogy az üveg is átvegye a hőmérsékletet
- a hajlakknál nem vártam meg amíg szárazra párolog a hajlakk (kb 2-3 réteg után már nem kell több, mert szépen tapadni fog amíg le nem mosod)
- a stiftnél nem volt egyenletes az anyag (keresztbe ÉS hosszába IS fel kell vinni, és valami bankkártya szerűséggel szépen elhúzni simára, 70 foknál lágy marad és nem ragad annyira mint hidegen, de a filamentnek pont elég az a tapadás, és ahogy hűl megtartja a tárgyat)De egyébként saját tapasztalatom az hogy a ragasztó, csak kis alapterületű, de magas tárgyaknál kell, hogy a magas részek nyomtatásánál se mozdulhasson el. De egy jól beállított hotbeddel a hajlakk is megfog szinte mindent (20 cm magas 3x5 alapterületű tárgyat nyomtattam már hajlakkra, és bírta, igaz volt vagy 5 réteg hajlakk alatta)
A hotbed beállításnál compi.hu-nak absz igaza van.
-
compi.hu
senior tag
válasz
osztraksajt #3701 üzenetére
Az Anet az a nyomtató, amit úgyis lecserélsz majd, ha kiderül, hogy komolyabban érdekel a téma, A tarantuláról nem tudok nyilatkozni, de az a váz már valóban lehet akár teljesen használható is. Persze kínai gyártmánt (és tervezés), szóval készülj fel mindkettőnél a kicsit kényelmetlentől a teljesen működésléptelenen át az életveszélyes megoldásokig mindenre.
Aneten a megbízható működéshez nekem cserélni kellett a teljesítmény vezetékezést, a hotendet az extruderrel, a firmware-t és hát a vezérlő sem az a darab amitől összefut a nyál az ember szájában. Kell rá normális nyomtatasi felület is, azaz kb a váz a rudazattal meg a motorok maradhatnak, de a váz is olyan so-so: ha tökéletesen sík felületre tudod elhelyezni akkor megteszi, de nagyon kell az automatikus aztalszintezés rá, mert 0.1mm eltérés itt már simán okozhatja, hogy a tárgy (vagy egy része) nem tapad le.
Azért cserébe hogy jó sokat szívsz vele mire viszonylag megbízhható lesz, csomó mindent megtanulsz közben erről az elrendezesről (Prusa I3).
A megszerzett tudással és egy használhatóvá tett nyomtatóval viszont már tudsz tervezni/építeni inkább kevesebb mint több pénzből egy sokkal kevesebb kompromisszumot bevállaló gépet, Anetka meg elpasszolható, vagy maradhat melegtartalék.
Nálam legalábbis ilyesmi volt a pálya eddig, épp a negyedik gépet krampácsolom (mindegyik más-más architektúra)
[ Szerkesztve ]
-
szaki7
tag
Leválik - nem válik le?
Milyen anyaggal vonják be a Tevo Tarantula heated bed.jét???
Lehet olyat kapni valahol?Én is sokat szenvedtem az Anet A8-assal, mindig levált a darab, talán a PLA - üveglap - hajlakk volt megfelelő, de ABS -re semmi.
És most a Tarantulámnál nem tudom leszedni az ABS-t a heated bed-ről.
Az Anet A8 megoldás adódik: olyan anyaggal kellene bevonni, mint a Tarantulán van.
-
Saccco
nagyúr
válasz
osztraksajt #3701 üzenetére
Nem kell másik alaplap, csak egy Raspberry Pi 3 + Octoprint. Ali-n van Pi $36-ért.
Nekem nem volt Anet-em, de a Tarantulá-t szeretem. Szerintem nagyon jó nyomtató.
[ Szerkesztve ]
-
osztraksajt
őstag
Miután letettem az arcom hogy milyen árakon akarnak nekem pár mintadarabot (kb 60x60x60mm a munkadarab amiből kb 10db kell) helyben (Debrecen) legyártani, és milyen határidőkkel (2 hónap) úgy döntöttem hogy akkor már viccen kívül olcsóbb hogy megvegyek egy gépet. Mégha több is vele a szívás inkább akkor elszöcskézek vele én magam és megmarad a gépem ami kellhet is a jövőben ha beválik a tervem és igény is lesz arra amit csinálok.
A szokásos kérdés, megéri-e a Tevo Tarantula a kb 11-12k felárat az Anet A8-al szemben? Valahogy a Tevo masszívabbnak néz ki számomra.
Ha jól sejtem ez a későbbiekben bővíthető a 32bites alaplappal ami a távoli vezérlés miatt nem jönne rosszul, a zaj miatt lepaterolnám a pincébe és így rá tudnék nézni távolról is lanon, bár amire most kell annyit bőven kibírok de ha elkap a gépszíj ugyebár....