Hirdetés
- Elkezdte felszámolni a GPU-s PhysX támogatását az NVIDIA
- Vezetékes FEJhallgatók
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- SSD kibeszélő
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Vezetékes FÜLhallgatók
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Lézervágás, gravírozás
- HTPC (házimozi PC) topik
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
elvakúlt
csendes tag
-
mazso26
tag
Egyelőre az a terv, hogy egy gérvágó láda + fémfűrész segítségével én fogom méretre vágni. A cél, hogy 500mm-hez (illetve a függőleges lehet csak 400mm lesz) minél közelebb legyenek, utána pedig egymás mellé fektetve becsiszolom őket egyforma méretre, egy kemény rúdra/lapra rögzített csiszolóvászonnal, vagy rezgőcsiszolóval, ha minden jól megy, így azért házi körülmények között 1mm-en belül kellene, hogy legyen az eltérés az pedig belefér.
(Persze ez az elmélet)
A másik, vázhoz kapcsolódó megoldandó feladat, az egymáshoz rögzítés. Nekem a legszimpatikusabb megoldás eddig a "corner cube system". Amilyen egyszerű olyan nagyszerű és nem kell az idomokat furkálni feleslegesen, csak menetet vágni a profil közepébe. Ezzel az a gond, hogy az egyszerű rendeljünk Kínából verziót csak 20*20*20 mm-ben láttam eddig, nekem pedig ugye 30*30*30 kellene...
Oszlopos fúróhoz hozzá tudok férni, azzal talán megoldható de egyelőre kutatok, hátha van egyszerűbb módszer -
Zsolt74
senior tag
válasz
ch003067 #1696 üzenetére
Nyomtatási minőségben egy drága több milliós nyomtató se tud többet, csak a nagyobb nyomtatási méret miatt lesz aránytalanul drágább.
Nekem egy Craftbot nyomtatóm van(az új ára most kb 350000Ft) ,de azt is át kellett alakítanom ,hogy most már jónak lehessen mondani.
Ha megteheted és a 200x200x185mm-nél nem kell nagyobbat nyomtatnod, akkor a Zortax-ot ajánlanám.
Annál szebbet egy 2 milliós nyomtató se fog nyomtatni neked.
2 millióért tudsz venni 3db Zortax-ot és a maradékból meg egy rakás nyomtató szálat.
Ezzel már azért lehet termelni.
Sőt szerintem 3-nál biztosan lehet kapni az ára kedvezményt. -
ch003067
addikt
válasz
szalámissüti #1692 üzenetére
Nagyon köszönöm a részletes választ ! Hasznos volt
(#1693) Zsolt74 Ahhoz képest nem is olyan drága, mint amire én gondoltam. megnéztem 1-2 videót róla, elég jó minőségben csinálta.
Ennek az árnak a duplájáért mondjuk ( max 2m ) mennyivel nyújtanak többet mint pl ez ? Ha már van forrás ki kellene használni.
Ipari használatra lenne, egyedi munkákra .
-
mazso26
tag
Sziasztok,
Hosszas READ-only jelenlét után, úgy éreztem eljött az ideje, hogy megköszönjem a rengeteg hasznos tippet véleményt! Sokat segítettek a hozzászólások abban, hogy kitisztuljon merre is szeretnék elindulni az első 3D nyomtatóm megépítésével. Egyelőre a lehetőségeimhez mérten, egy SMARTRAPCORE XL300-hoz hasonló aluvázas core XYmegoldásban gondolkozom. Ma sikerült megvenni hozzá a rajzos alumínium profilokat (igaz nem 20*20 hanem 30*30 méretben de ez legyen a legnagyobb baj- sokáig keresgéltem és végül sikerült 1500Ft/m áron találnom eloxáltat ami szerintem baráti - ha valakinek szüksége lenne ilyesmire ajánlom a jófogást én itt találtam (semmi kapcsolatom nincs az eladóval és nem profitálok belőle, csak segíteni szeretnék mert én 1 hétig keresgéltem mindenhol...)
Vezérlésnek Arduino Mega+RAMPS 1.4 (épp úton). Fűtött asztalra egyelőre a 220V szilikonos megoldás tetszik a legjobban. Az alkatrészek egy jelentős része kínából jött vagy épp úton van, illetve elbontottam pár fénymásolót amikből többek között sikerült pár nema17-et is kitermelni.
A Z tengelyen agyalok jelenleg, XL300 nál szimpatikus a kétoldali meghajtás (mondjuk inkább golyósorsóval csinálnám szíj helyett), de ahogy látom sok sikeres típusnál (pl. a fentebb említett Wanhao-k) 1 oldali rögzítés van (ami egyszerűbb olcsóbb, gazdaságosabbnak tűnik). Ebben kérném a tanácsotokat (és később még sok minden másban
Asztalméretre 300*300*300-ra gondoltam (90% ban a 200*200*200 is elég lenne valószínűleg, de ha elfér miért ne[ Szerkesztve ]
-
Zsolt74
senior tag
válasz
ch003067 #1691 üzenetére
Mekkora maximum nyomtatási méretre lenne szűkség?
Az átlag nyomtatók 200X200200mm-es nyomtatási méretűek, de persze vannak nagyobbak, de minél nagyobb kéne annál drágábbak is.Magasságban szerintem felesleges 200mm feletti méret (hacsak nem vázát akar nyomtatni valaki) mert minél magasabb annál nagyobb a vetemedésre való hajlam.
Legszebben a Zortax M200 nyomtat, de az több mint 600000Ft és csak a saját anyagával nyomtat rendesen (11000F-30000Ft). a nyomtatási mérete 200X200X185mm.
-
szalámissüti
tag
válasz
ch003067 #1689 üzenetére
Üdv!
Ezek a gépek jellemzően elég jól bírják a strapát, a lineáris egységeket kell bennük cserélni kicsit gyakrabban.
Egy átlagos 100-500.000 forintos gép karbantartása a következő (legalábbis én így csinálom):
időszakos (kb 500 óra): zsírozás, időzítőszíjak feszességének állítása,
eseti: leadscrew (ha van, mert deltáknál pl nincs) cseréje, lineáris egységek cseréje
Minden nyomtatásnál: indítás előtti ellenőrzés (azaz jön-e a varázsfüst, melegszik-e a vezeték, ilyesmik)
Minden kb 100 óránként: kalibrálás, fúvóka tisztítása.
A fűtött asztalt szintén kb 100 óránként, vagy szín cseréjénél tisztítom.Tömeggyártás: kisebb alkatrészekre minden további nélkül alkalmas, de érdemes számolnod azzal, hogy nagyobb daraboknál több gép fog kelleni. Nagy alkatrészeknél 500-1000 db/év simán megoldható 3-4 géppel, de ha havonta kell ennyi, akkor ott már rendes farmot kell építeni. De van olyan cég az országban is, aki ilyesmit csinál, szóval megoldható.
Felületi érdességben, ha szögletes a tárgy, és nincsenek csapott felületek, akkor 200-250mikron, ha íves, vagy csapott, akkor 50-100 mikron.
A fenntartása: lineáris egységek kb 5k/év, anyag 7-15k/kg, áram kb 10Ft/h, kiegészítők (nozzle, stb) kb 10k/év
-
Zsolt74
senior tag
válasz
ch003067 #1689 üzenetére
Ezek a nyomtatók alkalmasak folyamatos üzemre, mert simán vannak olyan nyomatok amit napokig nyomtat a nyomtató.
Nem tudom hogy mennyit szánsz nyomtatóra, mert nem mindegy hogy egy drága vagy több olcsó nyomtatót szeretnél venni.Ami most egy jó és nem annyira drága nyomtató az a Wanhao Duplicator 6.
Ez nagyon szépen dolgozik és "csak" 295000Ft, ennél olcsóbb a Wanhao Duplicator I3 ami 175000Ft nem nyomtat annyira szépen de még elfogadható a minősége, viszont majdnem 2-t vehetsz belőle a másik árából.Azért írom ezeket mert lehet ennél olcsóbban is venni az Ebay-ről nyomtatót, de azokat legtöbbször még össze is kell rakni, ami egy kezdőnek napokig,hetekig is eltarthat.
Viszont ezeket a Wanhao-kat itthon meg tudod venni garanciával kompletten összeszerelve.
Vannak olyan nyomtatók amik csak saját nyomtatószállal üzemelnek, ezeknek az üzemeltetése lényegesen drágábbak, ezeket legjobb nem megvenni.Minőséget gyorsan nem lehet nyomtatni, ahhoz idő kell.
Kicsi tárgyakból simán lehet több száz darabos mennyiséget legyártani.
Kínában vannak olyan gyárak, amikben ilyen olcsó nyomtatók hada dolgozik folyamatosan.A nyomtatószál ára 7000Ft/kg körül kezdődik, de lehet kapni ennek többszöröséért is.
1 kg anyaggal rétegvastagságtól függően napokig lehet nyomtatni folyamatosan, de ahttp://herz-filament.com/65-PLA-New-Line-175mm-filament/Az-osszes-termek-megtekintese.html
Van 3kg-os tekercs is, amivel akár több hétig nyomtathatnál folyamatosan.
A nyomtató csak minimális karbantartást igényel (néha meg kell zsírozni a csúszó csapágyakat, és van hogy a fej ha eltömődik akkor ki kell pucolni, kb ennyi a karbantartás.)0,1mm-es rétegvastagságnál olyan a felület hogy már alig látszanak a rétegek(mint ha egy csiszoló papírral megcsiszolnál egy műanyagot) ennél kisebb rétegvastagság legtöbbször teljesen felesleges mert sokkal szebb már nem lesz a nyomtatott tárgy, viszont a nyomtatási idő simán a többszörösére fog nőni.(egy közepes tárgyat is akár napokig fog nyomtatni).
Röviden ennyi.
-
ch003067
addikt
Szevasztok !
Most kezdtem el barátkozni a témával , és az első kérdésem az lenne, hogy kezdő cégnek milyen kisgépet ajánlanátok ami bírná a terhelést, és nem adná meg magát idő előtt ??
Mennyire munkás a jobb gépeknek az üzemben tartása ?? Vagy hogy megy ez ??
Tömeggyártásra mennyire használható ez a teknika ? ( 500 - 1000 db-os munkák pl )
Felületi érdességben mi az ami már nagyon jónak számít ??
Illetve mennyire drága a fenntartása ??
Pár mondatban vázoljátok már fel nekem a dolgot , hálás lennék !
Köszönöm !
[ Szerkesztve ]
-
elvakúlt
csendes tag
Mint ha kissé jegelve lenne a printer építési kedv :-)) Azt kell eldöntened, hogy mire szeretnéd használni (apró makett vagy nagyobb használati tárgy) Ha az is elég, hogy valami olvassza már végre azt a filament... nézd meg, hogy mit enged a büdzsé, és már boldogan viszi is a futár! De ha mégis építeni szeretnél, akkor abban hamarabb kapsz segítséget.
-
Ralond
tag
M3D nyomtatót használ valaki? Árban jónak tűnnek
-
Flashback
addikt
Most látom ez dupla akkora méretűt nyomtat mint a Kossel XL. Megérheti gondolkozni rajta? Vagy ennél a méretnél már pontatlan??
-
Ralond
tag
válasz
szalámissüti #1680 üzenetére
Az első elég jónak tűnik főleg, hogy nem kell darabonként megvenni. Még az ára is egész baráti, "csak" 149 dollár
. Nem kell nekem egy csúcs gép, még ez lesz az első 3d nyomtatóm. Majd ha belejövök a dologba, akkor esetleg eszek egy komolyabbat
Egyébként arról az oldalról vásárolt már valaki?
[ Szerkesztve ]
-
szalámissüti
tag
Szia!
Most pár perce futottam bele ebbe Szerintem működőképes lehet, csak a leírt specifikációt nem kell komolyan venni (100mm/s
). De egy nyomtatókból épített gépnél valószínűleg jobb.
Szerk: most látom, hogy 10$ többért adják ezt. Egy ilyenem van, ez tényleg tud 100mm/s-t de csak e3d v6 fejjel, az meg kb az árának a fele. Illetve érdemes lehet megnézni mennyire valid ez az oldal, mert én a "gyártótól" vettem $199ért fél éve... Szóval lehet hogy itt valami túl olcsó, és gyanús...
[ Szerkesztve ]
-
Ralond
tag
Nézegettem a RepRap oldalát, ahol le vannak írva a nyomtatók összeszereléséhez szükséges dolgok. Nincs kedvem most szenved és "kitalálni" egy újat, így az marad. Ti melyiket ajánlanátok? Esetleg a nyomtatókból alkatrészt szednék ki most, ha van benne megfelelő.
-
elvakúlt
csendes tag
Nem feltétlen 3d nyomtató ra van szükség, helyette egy cnc maró meg némi lakatos fortély:-)) Ha konkrét segítséget szeretnél jó lenne látni a donorokbol kiszerelt alkatrészeket. Esetleg egy skicc. Egy két paraméter, hogy mifélét is szeretnél az már nagy segítség az elindulásban! Ha Összeáll a kép akkor látjuk, hogy mi az amit vásárolni kell. Mert így csak a levegőbe beszélünk.
-
rgb
újonc
Kínából nagyon olcsón tudsz rendelni csúszócsapágyakat. A régi nyomtatókból , ha van pár jó öreg epson 1150 vagy hasonló nagyon jó minőségű acéltengelyt tudsz kivenni, az amin a fej csúszik. vastagok de legalább stabil lesz a géped. Mérd meg és ahhoz rendelj lineáris csapágyat. A léptetőmotorok is jók lehetnek az epsonból csak meg kell tudni a lépésszögét, feszültségét... A vezérlést és az extrudert azt meg kell venned így is.. Fűtőlapot elvileg tudsz csinálni üvegszálas nyák lemezből, de az se túl drága, üveglapot bármelyik üveges vág neked 4mm-es edzett üvegből... A többi már csak idő meg munka kérdése....
[ Szerkesztve ]
-
Ralond
tag
Az elgondolásom az csak egy terv. Az a baj, hogy abból legyen valami ahhoz kell egy másik 3d nyomtató
-
rgb
újonc
válasz
beis-compo #1674 üzenetére
Az a gond, hogy sok pontnak egyezni kell, nem elég a lötyögésmentes csúszás, motorerő, de tudni kell a fogaskerék/szijáttétel pontos arányait, hogy a megfelelő lépésszámot be tudd állítani és pontos legyen. Én is egy komplett építőkészlettel kezdtem. Az a nyomtatóm már felesleges, most egy gyári komolyabb gépem van ebbe már csak betöltöm az stl-t és print. Nem kell vele t*k*lni. A régi nyomtatómat megtaláljátok a hardveraprón, ha 3d-re kerestek a nyomtatók között. Az kit-ben érkezett és nekem kellett összerakni. Ez a legolcsóbb megoldás kínából, ha kit-et veszel, abban minden benne van és kb a legolcsóbb megoldás...
Lehet otthon kísérletezni hulladékból, de nem lesz túl jó eredmény, kivéve ha tudsz egy másik 3d-s nyomtatón nyomtatni, mert akkor könnyen megoldhatod a hiányzó alkatrészek és kötőelemek pótlását. Az extrudert viszont mindenképp meg kell venned, ha nem akarsz vagy tudsz esztergálni ... -
beis-compo
tag
Szerintem nem olyan nagy költségek az új alkatrészek, mármint a köszörült rúd és a hozzávaló csapágyak nem kerülnek horror árakba, bár ezek egy részét régebbi nyomtatókból ki lehet "termelni".
Amit mindenképp meg kell venned, az a vezérlés része (Arduino, RAMPS, Motorvezérlô bélyegek) mivel a szoftverek ezt igénylik, valamint a fejet, amit szintén nem tudsz "bontani" valamibôl, és a fûtött asztalt. De ezek sem nagy összegek. A motorok amik a nyomtatókban vannak, lehet hogy nem felelnek majd meg.
Szóval vert helyzetből indulsz, persze azt mondják onnan szép nyerni. -
elvakúlt
csendes tag
Itt nem az a kérdés, hogy el lehet e készíteni. Természetesen el lehet készíteni, de a kérdés, hogy mire lehet majd használni?? Ha nem valami veterán nyomtatók ról van szó akkor felesleges is gondolkodni a témán, mert a jelenlegi nyomtatók elég sil
ány anyagokból vannak összepakolva. Az elektronikát sem lehet könnyedén kiváltani holmi csip csup dolgokkal. Nem akarlak lebeszélni de kíváncsian várom a fejleményeket :-)) Ami fontos, hogy nagy sebességgel gyors irányváltásokat el tudja elérni úgy, hogy a mechanika ne rezonáljon! -
Ralond
tag
Nem lehetne megoldani egy 3D nyomtató 2 db működő nyomtatóból és egy mozgató orsó-anya kapcsolattal?
Utóbbi valósítaná meg a z irányú mozgatást, az egyik nyomtató átalakítva végezné az asztal x irányú mozgatását, a másik nyomtató pedig átalakítva a fej y irányú mozgatását. Valaki próbálkozott már ilyen megoldással? -
-
Ralond
tag
Szisztok!
Érdekelnek ezek a 3D nyomtatók, azonban nem tudom eldönteni milyen legyen. Kossel mini mennyire jó? Esetleg van olcsóbb és jobb nyomtató? -
elvakúlt
csendes tag
válasz
beis-compo #1664 üzenetére
Sajnos nem ez a megoldás. Azon hol lehet állítani, hogy kevesebbet toljon a motor? Dűzni 0,5 réteg 0,3, vagy ezeken kellene állítani?
[ Szerkesztve ]
-
elvakúlt
csendes tag
Helló mindenkinek!
Segítsetek egy kezdő bánatán! A fotón láthatót produkál a nyomtatóm, mikor a z tengely emel akkor az új sor kezdésnél sok anyag jón ki az extruderbö és egy pötty marad, de ha a slic3r beállítását módosítom, hogy ne random legyen akkor is ez a probléma csak akkor a sarokra pakol több anyagot.
Ez nyomtató probléma vagy a slic3r beállítása nem megfelelő??? -
szalámissüti
tag
válasz
Flashback #1652 üzenetére
Van Kosselem is, meg Prusa klónom is. A delta sokkal gyorsabb, de pontosságra nem ugyanaz. Illetve érdemes figyelembe venni, hogy a build plate szélétől kb 5mm offsetet érdemes tartani, illetve az egész plate kör alakú, ezért általában (saját tapasztalataim szerint persze), kevésbé kihasználható, mint egy szögletes 20*20as négyszög. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy a delta első kalibrációja sokkal tovább tart, viszont később elég 100-200 óránként újrakalibrálni (ez már gyors), szemben a Prusával, amit szerintem érdemes 50-100 óránként ellenőrizni. A Prusa érzékenyebb a zajcsillapításra, léptetőmotor csillapításnál sokkal inkább megjelenik a ghosting, mint deltán.
-
Zsolt74
senior tag
válasz
Flashback #1655 üzenetére
Ha választanom kéne akkor én a Kossel-t választanán , viszont elég nehéz rendesen bekalibrálni.
Ráadásul ez a Kossel XL lineáris síneken mozog ami miatt elég pontos lesz a nyomtatás.
Ja és a Delta nyomtatók sokkal gyorsabban nyomtatnak mint a többi, mert a sokkal nagyobb gyorsulásokkal dolgoznak.[ Szerkesztve ]
-
PNP
őstag
válasz
DrojDtroll #1656 üzenetére
Én is, csak tök kényelmes lenne egy bevált nyomtatót legyárta(t)ni, összeszerelni, és nem az elejétől szívni tervezéssel, arra tuti nem lesz időm mostanában.
-
PNP
őstag
Komplett Core XY építéshez van valakinek részletes leírása, tervekkel együtt. Elképzelhető, hogy tudok CNC-ztetni is normális áron, viszont csak prusát építettem eddig, szóval nem feltétlenül látom át, hogy melyik a jó konstrukció.
-
Flashback
addikt
Lassan aktuális lesz nem tudok dönteni, szóval:
Kossel-XL vagy Eredeti Prusa i3 MK2A lényeg hogy egy pontos, szépen nyomtató, problémamentes printer legyen.
-
atideath
tag
válasz
szalámissüti #1650 üzenetére
Ez egy 1Gb-s kari, régi telefonomban volt. Akkor még nem kínából rendeltem.
De neked sikerült 8GB-s kártyát beüzemelni a gépben? Mert én úgy tudom 2gb felett nem kezeli.
-
atideath
tag
Ez már csak apróság de hátha tudja valaki a megoldást rá. Simplfy3D-vel generálom a gcode-ot és valamelyik munkadarabnál ilyen jelenséget produkál a nyomtató: [link] 0:43-tól látható.
Az az érdekes hogy a pályaútvonalba meg nem is látok ilyen utasítást hogy menjen el endpointig.
-
atideath
tag
válasz
atideath #1627 üzenetére
Na újra jelentkezem a problémamegoldó rovatommal. Végre megtaláltam a hibát (úgy néz ki lekopogom). Szóval a gondot az MK8 extruder okozta. Szétszedtem az extrudert mert gondoltam megpróbálom kalibrálni a száladagolást és amikor próbáltam akkor vettem észre hogy ellenállás nélkül se tudja a motor akadás nélkül (klikkelgetés nélkül) áttolni a PLA-t. Kicsit szemezgettem, szétkaptam miszlikekre és láss csodát az a görgő ami a szálat hozzányomja a fogaskerékhez és tolja befele fúvókához konkrétan meg se mozdult. A szál próbált csúszni rajta. Kiszedtem és láttam hogy a benne lévő csapágy nincs középen ráadásul még szorult is így. Helyére tettem, kicsit adtam neki egy csepp olajat, visszatettem, kézzel megnéztem hogy akadálymentesen tudja-e tolni a fej a szálat és összepakoltam. Közben pedig még kalibráltam az extrudert meg adtam még egy kicsike kakaót a motornak a vezérlőn. És láss csodát mostmár kb 4 órája hiba nélkül nyomtat a nyomtató. Egy ilyen kis apróság hogy meg tudja szivatni az embert hihetetlen. Már majdnem azon a ponton voltam hogy kidobom az ablakon a nyomtatót. Ha más is ilyen hibába futna akkor legyen meg ennek a megoldása is a fórumon.
Köszönöm mindenkinek aki próbált segíteni.
-
adatfalo
senior tag
válasz
egitomi #1641 üzenetére
Én valami ilyesmivel próbálkoznék, de azt le kell szögezni, - amit már itt is sokszor említettünk- , hogy az .stl az egyik legbutább fájl, a háromszögek között nincs kapcsolat, így a csomópontok többször vannak definiálva, nehéz olyan programot találni ami tökéletesen tudná ezeket kezelni, de azért egy próbát megér.
-
egitomi
csendes tag
válasz
DrojDtroll #1642 üzenetére
Szia, persze, hova tudom küldeni?
-
egitomi
csendes tag
Sziasztok.
Nem egészen idevágó kérdés, de nem találtam jobb fórumot. Segítségeteket szeretném kérni abban, hogy egy STL fájlra szeretnék felépíteni egy plusz réteget egy adott zónában. Ez még nem is lenne baj, mert Meshmixer vagy Blenderrel simán menni. A kérdés az lenne, hogy hogyan tudnám felépíteni ezt a plusz réteget, hogy a végeredményként csak ezt a réteget tudjam kinyomtatni, ergo külön féjlba kéne nekem a ráépítés. Próbálkoztam vele, hogy kivonom az eredeti fájlt a módosított fájlból, de nagyon komplex formáról lenne szó, így nem tudják megoldani a progik.
Ötlet vkinek?Köszi
-
PNP
őstag
Csak Makerbot ABS-t latok, de PLA-k kozott sincs.
-
PNP
őstag
válasz
DrojDtroll #1636 üzenetére
Köszi, rájuk gondoltam, de a honlapon nem látom.
-
PNP
őstag
Fillamentumot hol lehet venni pesten? Gigamax ugye megszűnt.
-
atideath
tag
válasz
beis-compo #1633 üzenetére
Nekem sem az a lényeg hogy makulátlan felületet csináljon, de szeretnék használható minőséget produkálni. Most jelenleg nem tudom a gépet magára hagyni mondjuk 2 órára mert elrontja a munkát. Ami számomra probléma. Az hogy a felület nem a legszebb nem zavar, ha lehet rajta javítani akkor meghallgatom mások véleményét akik jártasabbak ebben a témában. Egyenlőre én is csak játszani vettem a gépet meg 1-2 alkatrészt nyomtatni. Csak egyenlőre bosszúságot okoz és nem örömöt. A motor melegedést meg tudom nézni ha megfogom és nagyon meleg egyértelmű hűtés hiánya van. De kétlem hogy azzal lenne a probléma.
-
beis-compo
tag
válasz
atideath #1632 üzenetére
Lehet ugye az is amit a sárga fórumon írtak neked, hogy túlmelegszik a motor (gyengül), vagy a motorvezérlô (letilt).
Attól függ miket akarsz nyomtatni. Én nyomtatóm sem nyomtat esztétikusan annyira mint akik ebben guruk, de nekem megfelel, mivel nem dísztárgyakat nyomtatok, hanem funkcionális dolgokat, és ott meg bôven jó. Ha néhol sorja van azt szikével vagy fúróval megoldom, a lyukak méreteit már kitapasztaltam mennyivel kell nagyobbra tervezni hogy jó legyen, úgyhogy minden csak kitapasztalás kérdése, nálad is. -
atideath
tag
válasz
beis-compo #1631 üzenetére
Sketchup-ba be lehet húzni az STL fájlokat egy pluginnal de azzal módosítani sajnos esélytelen.
Az az érdekes hogy kb 1 órán át tökéletesen nyomtat a nyomtató, utána kezd el szórakozni. De volt hogy hibátlanul kinyomtatta a munkadarabot. Hazamegyek kipróbálom azokat a tippeket amiket írtak a többiek. Ez pl nem tudom mennyire tekinthető jó minőségnek:
De én már ilyen minőséggel meg lennék elégedve ha konstans lenne. De azért itt még lehetne finomhangolni szerintem. Biztos tudjátok mit kellene állítani.[ Szerkesztve ]
-
beis-compo
tag
válasz
atideath #1630 üzenetére
Nekem nem ilyen van. De STL fájlokat is be lehet húzni vagy konvertálni CAD program alá, és akkor már lehet rajtuk méregetni.
Lehet hogy túl gyorsan akarna bizonyos részeket nyomtatni, és nem melegszik át az anyag, nem tudja átnyomni a fúvókán, ezért olyan mintha eldugulna, kis idô elteltével meg ugye már jó.[ Szerkesztve ]
-
atideath
tag
Lenne egy másik szakmai kérdésem. Van fent egy halom Thingiverse-n Prusa i3 alkatrész. Kérdésem az hogy ezek általában kompatibiliesek egymással? Mert ugye az STL modelleken nem tudok pl méretet mérni két lyuk között pl. Lehet gyártanék 1-2 pót alkatrészt. Az én gépem ilyen kevert szindrómás. Nagy része Plexiből van de vannak olyan alkatrészek ami a Prusa i3 Aluminium gépre hajaznak. Ilyen pl a fejtartó is mert az lemezből van nem pedig más anyagból. Esetleg tud valaki ennek a gépnek a javításában segíteni? Mit érdemes kicserélni stbstb? Egyébként Geeetech Prusa i3 pro B a típusa.
-
atideath
tag
válasz
beis-compo #1628 üzenetére
Olyan mintha dugulás lenne, de nem az mert utána ha extruderrel rányomok akkor meg szépen tolja ki magából az anyagot. Ezért nem is értem mi lehet a galiba.
-
atideath
tag
válasz
HUfantom #1626 üzenetére
Köszi, közben egy kedves fórumozó segített nekem a problémámban. Nekem is úton vannak az új fúvókák, viszont az új fúvókával se oldódott meg a problémám. Nem tudja esetleg valaki hogy van-e valami gcode fájl méret korlát SD kártyáról való nyomtatásnál? Kisebb munkadarabokat ki tud nyomtatni de nagyobbnál ezt műveli.
Érdekes hogy a generált GCode 30mb-t. Azt azért bírnia kellene a gépnek. Meg másik érdekesség hogy olyan 10-15 rétegenként elmegy a tengely X,Y végállásba majd folytatja a nyomtatást. Viszont a Simplify3D-ben nem látok ilyen mozgást a generált pályában. Valakinek valami ötlet esetleg? Már kezd nagyon kiakasztani a gép.
-
atideath
tag
Sziasztok.
Nincs esetleg valakinek 1-2db felesleges 0.4mm-es fúvókája MK8 fejbe? Holnap Pesten leszek és csak szenvedek a gyári 0.3-as fejjel. Esetleg valaki nem adna el 2db-ot?
-
idavid84
csendes újonc
Ez pedig egy másik ahol egy [WANHAO DUPLICATOR I3] amit nyerhetsz.
[ Szerkesztve ]
-
idavid84
csendes újonc
Ha szeretnetek nyerni egy halom 3d nyomtatasos cuccot akkor itt tudtok jelentkezni [link] Ez nem kamu vagy ilyesmi a YouTube-os 3D Printing NERD Joel 30k követöjét ünnepli
-
balika21
tag
válasz
tomcica #1618 üzenetére
Nyomtattam már TPU-ból munkahengerbe karmantyút. nem bírja az olajat,de végszükség esetére jó. Tehát ideig,.óráig működni fog. Egy ismerősnek kellett pl Bobcat munkahenger szétment délután,és másnap reggel újra dolgoznia kellett vele,szétszedtük,nyomtattam amit kell,összeraktuk,és kb 20-25 üzemórát ment,amíg a gyári meg nem jött neki.
-
tomcica
addikt
Udv skacok,uj vagyok a forumon,a filamentumokrol szeretnek kerdezni,konkretan hidraulikus tomites (eddig olajallo shore 75-os kemenysegu gumibol volt) 3D-s nyomtatasara. A kulfoldi oldalakon talaltam valamennyi infot a TPE es TPU (foleg ez utobbi,mivel tobb fele kemenysegben rendelheto) hasonlitott egy kicsit ra,de nem irtak bovebb adatot a kozegekkel szembeni ellenallasrol (olaj,viz,homerseklet stb.)
Esetleg van valakinek bovebb infoja ami idevaghat?
-
Zsolt74
senior tag
Szia.
Most egy Craftbot-om van,amit elég olcsón vettem.
Sok sok átalakítás után már nagyon szépen nyomtat, és halkan dolgozik.
Volt épített nyomtatóm is ,már néhány, csak mindig helyhiánnyal küszködöm a lakásban, így a nagyobbak nem igazán férnek el.
Az asztal Z-irányban mozoghat, csak X-Y-ba nem tesz jót a nyomtatás minőségének.
Ha annyi pénzed van rá akkor talán egy Wanhao Duplicator 6 még beleférne az árba (295.000Ft), relatíve olcsó, és szépen nyomtat csak az anyag hűtést kell megoldani rajta hogy ne csak egy oldalról hűtse a ventilátor.A Craftbot is jó pláne ha mondjuk használtan tudsz egyet venni, és kicsit átalakítani.(erősebb tápegység, a motorok alá zajcsillapító dumper, Igus műanyag csúszócsapágyak, és egy új E3Dv6 átalakított fej)
Ezzel már egy nagyon jó kis nyomtató lesz belőle.
Itt egy kép róla amit tegnap nyomtattam. -
PNP
őstag
CoreXY építést hogy érdemes elkezdeni?
Acélvázas Prusa-t már raktam össze, kérdés, hogy van-e olyan gyűjtés (anyaglistával, méretekkel, printekkel, stb.), ami kb. egy az egyben megépíthető. -
atus72
őstag
válasz
Zsolt74 #1612 üzenetére
Sziasztok!
3D nyomtató vásárlás előtt állok, átolvasva a teljes fórumot Zsolt74-t kérdezném hogy most milyen nyomtatót használsz?
Azért kérdezem mert anno volt egy posztod ahol azt ecsetelted hogy nem "hiszel" azokban a nyomtatókban ahol a tálcát mozgatják, ebből nekem az jött le hogy neked nem ilyened van, vagy nem ilyet építettél, erre most olvasoom hogy van egy Craftbot-od(ott a tálca mozog z-ben), vagy van mellette egy saját építésű is?
MI a véleményed a Craftbot-okról, voltam anno egy workshopon a Fablab-ban és ott ezekkel dolgoztunk. de nem tudom ár/érték arányban mit érdemes most venni, avagy építeni, max 1000$ körülig érdekelne.
Nem rettenek meg a saját építésű nyomtatótól sem mert nagyon érdekel a dolog.
Köszi,
A. -
Zsolt74
senior tag
válasz
HUfantom #1611 üzenetére
A motort és a motorvezérlőt nézted már, hátha azokkal van valami gond.
Én néhány hete egy full metal fejjel szívtam, mert ahogy csinált egy retract-ot rögtön el is tömődött a megszilárduló anyaggal a rozsdamentes átvezető cső.
Miután kicseréltem teflonos-ra a csövet megszűnt az állandó dugulás.
De régebben is jártam már így egy ugyanilyen teflon nélküli csővel. -
válasz
ProfBako #1610 üzenetére
Szia! A kattogást maga a motor csinálja. A szálat belenyomja az adagolóba de nem tudja... Három fognyi fordulás után ugrik és akkor hallatszik a hang. Szóval érted ilyen hülyeség, hogy jön anyag a fejből, de nem tud többet belenyomni, viszont lent meg jön...
Lehet valami szoftver hiba hogy túl gyorsan nyomja a fej az anyagot de a nyomtató meg nem húzza elég gyorsan a fejet? Azokat a beállításokat sosem piszkáltam.
Mint utólag kiderült a nyomtató végig a 3600 as sebességet használta mint etalon maximum de 2400 nál sosem ment gyorsabban...Nálad talán az a baj hogy a motor nem skálázható annyira. Ha nincs elég Kraft akkor nem mozog...
[ Szerkesztve ]
-
ProfBako
tag
válasz
HUfantom #1609 üzenetére
Most nézem hogy visszavetted a sebességet és az óta rossz.
Akkor nekem is rossz ha visszaveszem a sebességet kb 50% alá, csak nekem a z tengely motor csinálja hogy nagyon erős búgó hangot ad és nem megy sehova. De normál sebességnél semmi gond meg ha gyorsítom akkor se.
Próbáld ki hogy ha nincs beledugva szál akkor is kattog e.[ Szerkesztve ]
-
Sikerült kitakarítanom. Viszont most meg a 2. rétegnél kezdett el kattogni....
A vicc viszont az hogy a kattogás közben végig nyomta ki magából az anyagot...
Akkor lehet hogy túl gyorsan nyomja az anyagot ????? -
ProfBako
Zsolt74 köszi tippeket
Hát ugye kifelé szedni kész kínszenvedés a filamentet....
De amint kiszedtem annyit, hogy a műanyagba bele tudjam dugni az ép szálat akkor már könnyen át tudom nyomni és jön a cucc a végén....Viszont most, hogy mondjátok és visszaemlékszem kicsit oldalra nyomja a filamentet...
Nem függőlegesen jön ki hanem egy kis szögben...Illetve nem tudom szétszedni, mert azok a barmok nem tettek rá csatlakozót....
Viszont elég hosszú a kábel és szerintem a végén lógva felfűtöm és akkor már óvatosan piszkálgatunk...Viszont nem hiszem, hogy az asztal lenne a gond. A RAFT rétegek kb pár mm-re vannak egymástól, kinyomtat 40-et gond nélkül aztán kettőt nem aztán megint 40-et és utána megint 2-t nem aztán semmit sem nyomtat és kattog az adagoló...
Még azon gondolkodtam, hogy túl gyorsan nyomná esetleg be a motor az anyagot a csőbe ???
Mert egy picit vissza vettem a nyomtatás sebességét 3600--->3000... De miért ettől állna fejre főleg az első réteg amikor 25% sebességgel van nyomtatva -
Zsolt74
senior tag
válasz
HUfantom #1602 üzenetére
Ha kézzel könnyen megy akkor nem biztos hogy dugulásod van, az is lehet hogy az asztal nincsen jól bekalibrálva és túl közel van a fúvókához, ezért nem tudja kinyomni az olvadt anyagot.
Az első rétegnél 0,3mm-es rétegvastagságot állítsál be ,mert ilyenkor ha van felesleges anyag akkor van hová kinyomnia. -
ProfBako
tag
válasz
HUfantom #1602 üzenetére
Valószínű valami dugulást okoz, melegítsd fel aztán kézzel nyomd át rajta az anyagot aztán hirtelen húzd ki belőle így a végén remélhetőleg rajta lesz a kosz. A szál végét vágd le aztán dugd vissza és megint rántsd ki és vágd le, na ezt ismételd párszor. Közben a fúvókában dugj vissza valamit hogy visszatolja a koszt én inzulinos injekciós tűt használok az pont 0,4mm-es. Ha így se jön ki a kosz akkor szét kell szedni és úgy hőlégfújóval vagy öngyújtóval megmelegíteni és akkor kipiszkálni az anyagot.
És én azt a vezetőt amibe beletolja az szálat a fogaskerék azt kintebb tekerném hogy alig legyen hézag a vezető és a fogaskerék között így nem tud kihajolni oldalra a szál, így nagyobb erővel tudja tolni. -
Köszönöm a tanácsokat szépen nyomtatott a nyomtató.
Ma viszont nagy baj jött elő.
Ezt produkálta kétszer egymás után alig tudtam kiszedni annyit, hogy újra beletoljam a fonalat és átmenjen rajta. Persze amikor a szoftverben mondom, hogy most nyomjon át 10 100 egység anyagot simán átjön....
De mikor elküldök egy nyomtatást már a Brim kinyomtatása közben nekiáll kattogni ész nélkül a nyomtató. Ilyenkor mindig a filament behajtó motor teker 3 fognyi anyagot majd visszaugrik / közben kattogó hangot ad /, és tekeri ismét....
Filament pedig nem jön ki az aljából.... és begyűri.....
Szétszedtem, de ugye 200 fokon nemigazán tudom megfogni, viszont 36 fokon meg bele van kötve a dzsuvaMi lehet a baj ? Illetve, hogy lehetne megoldani ?
0.4 mm a nozi. 3Kg filament tolt át életében... -
Zsolt74
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- Avowed teszt
- Ukrajnai háború
- Milyen légkondit a lakásba?
- Elkezdte felszámolni a GPU-s PhysX támogatását az NVIDIA
- Vezetékes FEJhallgatók
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek