-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kzkz
őstag
Sziasztok!
Most találtam rá erre a topic-ra. Van valakinek CoreXY működési elvű nyomtatója? Milyen sebességgel tud vele nyomtatni?
Építettem egy ilyet, még ugyan nincs teljesen kész, de elég lassan tudok vele nyomtatni 40mm/s, mert efölött az extruder léptetőmotorja ugrik elég sűrűn, mert nem tudja úgy préselni az anyagot, ahogy kellene. (Ha csak az extruder-t próbálom, hogy a szabadba nyomja a PLA-t, akkor 80mm/s-nél se urgik, csak tényleges nyomtatás közben. E3D V6 klón az extruder, amit lehet, hogy meg is főztem az elején, mert nem tudtam, hogy a ventit folyamatosan járatni kell rajta
Üdv,
KZ[ Szerkesztve ]
-
izisz
senior tag
Mikor megjön, ráhúzod a rúdra és rögtön kiderül, melyik a jó (nem szabad kottyannia-lötyögnie a rúdon, kerregő hang sem jó)
A 12-es csapággyal én most pont megszívtam, 8-ból 4 kotyog. 12-es támasztott köszörült rúdazattal együtt jött 8 hasított 12-es csapágy+ház, 4 kotyog (meg egy golyósanya is kottyan, túl könnyen is forog az orsón - valaki: a golyósanya kottyanás sem korrigálható házilag, igaz? Nem segítene ha szétszedem, összerakom friss zsírba rakva?! (mondjuk nem "megbízható" alis rendelés, hanem BG akció volt, de akkor is copó)[ Szerkesztve ]
-
blountex
senior tag
Köszi a választ
Többnyire már olvasom a fórumot, de nyílván alapvető dolgokat is megkérdezek amihez még nem volt szerencsém, vagy nem csináltam, mert nem kellett.Tényleg az Igus a legjobb. Ebay
A videón azért látszik, hogy mennyire nagy a különbség a standard és az Igus között már hallásra is.Örülök hogy ráltaláltam erre az oldalra, mert itt van pár hasznos ötlet.
Ha valaki tud még ehhez hasonló oldalt ne tartsa vissza magát. -
mazso26
tag
válasz nepszter1 #3990 üzenetére
Szia,
Műanyag - IGUS - Drylin termékvonal - RJ4JP-01-08
(az utolsó 2 karakter adja meg a rúdátmérőt)Hagyományos:
- csak lineáris golyóscsapágy: LM8UU vagy LM8LUU (hosszabb)
(harmadik karakter a rúdátmérőt határozza meg)- lineáris golyóscsapágy házban: SCS8UU vagy SCS8LUU (hosszabb)
(negyedik karakter a rúdátmérőt határozza meg)Rendeltünk mi már mindenhonnan csapágyakat (magyar - CNCDRIVE.HU / ALI / BG / EBAY / közvetlenül E3D) 8mm átmérőnél mindegyik lutri. Többnyire azt szokták tanácsolni, ha kell 6 jó akkor rendelj 10-et
Tudom javasolni, amit layerke mondott 12mm-nél sokkal jobb minőséget tudnak elérni, ez az én személyes tapasztalatom is - 10 ből akár 8 is jó volt LM12UU-nál.
Amennyiben maradnál 8mm-en akkor IGUS jó választás lehet, de nagyon kell vigyázni mennyire szorítod meg a csapágyat, mert könnyű "túlhúzni" és akkor az is szorul, illetve talán egy árnyalatnyival érzékenyebb a rudak párhuzamosságára, cserébe, ha sikerül eltalálni akkor csodálatosan halk
[ Szerkesztve ]
-
layerke
aktív tag
válasz nepszter1 #3988 üzenetére
Vagy nincsenek egy síkban a tengelyek, csapágyak és azért csinálja (esetleg lazíts a kötéseken, hogy akkor is ez a jelenség megmarad-e) vagy amiatt, hogy ha jól látom ezek 8-as tengelyek és lineáris csapágyak, amik sajnos elég silány minőségűek. Keress bele műanyag csapágyat, az halkabb és nincs mozgó alkatrész benne (de drágább).
Én többek közt ezért csináltam 12es tengelyekkel a nyomtatómat, mert arra jobb minőségű csapágyakat lehet venni.
[ Szerkesztve ]
-
nepszter1
addikt
Hali szerintetek ez normális hogy így akad ? Már kentem műszerolajat a tengelyre de csak picit javult a helyzet..
-
layerke
aktív tag
Abszolút helytálló a válaszod, nincs mit javítani rajta.
Viszont kérem szépen az újonnan érkezőket, hogy használják a keresőt, mert az utóbbi 20-30 hozzászólásban feltett kérdésekre már megvolt legalább egyszer a válasz itt a fórumban.
Többeknek van tapasztalata a TEVO vagy Anet nyomtatókkal (ami nekem nincs), így kérlek benneteket akik szakértők ezen nyomtatók beüzemelésében és üzemeltetésében, hogy azokat a dolgokat, amik eltérnek a gyári összeállítástól, esetleg összeszerelés közben is nagyobb figyelmet igényelnek, azt írják meg nekem privátban és berakom az összefoglalóba mindenki okulására.
Szép napot Nektek!
-
HUresz
tag
válasz blountex #3985 üzenetére
Ez piszok egyszeru ...
bowden-es megoldas eseten, ki tudod huzni az extruder vagy a hotend oldalan a teflon csovet (izlesek es pofonok, en extruder oldalon huznam ki akkor nem kell szivni hotend oldalon a tokeletes illesztessel) ...
megjelolod a kezdo pontot, a menubol kivalasztod a mozgatas menut es 10cm-ert tekertetsz az extruderen ... Keresel egy pontos vonalzot es ellenorzod.Direct drive eseten trukkosebb ... en ugy csinaltam, hogy megjeloltem az extruder belepesi pontjanal a filamentet, es 10cm-nel majd 20 cm-nel raktam 1 jelet .... majd a menubol megtekertem 10cm-re a motort. Ha kevesebb mint 10cm ment bele ... akkor az elso jelolest lehetett hasznalni ... ha tobb akkor a 20bol kellett kivonni.
Aztan korrekcio ... mivel a geped mm/step ertekkel dolgozik 10cm ... 100mm.
(Az aktualis ertek X 100) / mert ertek. = korrigalt ertek.
U.i.: Az extruder nem fog tekerni ha nem futod fel a hotendet.
Ha valami nem stimmel javitsatok ki kerlek
-
-
blountex
senior tag
Ebben nem vagyok olyan biztos. Én úgy érzem, hogy meghúztam, de lehet hogy nem elég jó.
Az összeszereléskor úgy volt a videoban, hogy ne legyen se túl erős, se túl laza... na most így kicsit nehéz megállapítan, hogy mennyire helyesen van felrakva.
Talán még az is lehet a gond, hogy a sima gyári van rajta, egyelőre várom a GT2-es szíjat, akkor mindenképp szétszedem a nyomtató egy jó részét.
Van-e ettől kb. 2p körül jobb megoldás a szíj megkötésére?[ Szerkesztve ]
-
blountex
senior tag
Sziasztok!
Nyomtattam egy Filament Guide-ot, ezen beállítások alapján, de kissé sorjás lett. Van valakinek ötlete, hogy miért?
Tudnátok ebben segíteni, hogy milyen beállítással nyomtassam?
FanV2
PLA és jelenleg fehér filamentet használok.Köszi
Ez a Millenium Falcon ötletes... gondolom az apró részletek miatt 0.2 nozzli javasolt.[ Szerkesztve ]
-
QbHead
aktív tag
válasz robi12ster #3976 üzenetére
tessék egy olcsó és korrekt printer [link] Volkovnak és nekem vanmég ilyen printere biztosan a csoportban,
szállítási idő 2-3 hét helyett inkább 3-4-5 hét ne lepődj meg, viszont biztosan vámmentes mert eu-ból jön! ezért az árért nagyon korrekt minőséget tud szerintem, én össz-vissz egy szíj feszítőt csináltam hozzá és szép a kijött eredmény
Volkov nyomtatott cuccai
1 hét alatt meg lehet találni azt a pontot ami simplify3d-ben optimális, nekem DevilDesign filament mellett, 60mm/s első réteg 210 többi 205fok 4mm retraction meg még pár adat. én nagyon elégedett vagyok vele, ABS nyomtatás az nagyon felejtős vele, de pla-ra nagyon jó, ja és egy kicsit kicsi a nyomtatási tér, de én sem akarok nagy cuccokat nyomtatni."A chiliszósz nem más, mint határozott fellépésű ketchup."
-
robi12ster
tag
válasz DrojDtroll #3975 üzenetére
Szeretek barkácsolni. De megfelelő? Majd linkelek be .
-
DrojDtroll
veterán
válasz robi12ster #3974 üzenetére
Az ilyen olcsó gépeket mindig tunningolni kell, hogy szépen lehessen vele nyomtatni
-
robi12ster
tag
Sziasztok. Én is ismerkedni szeretnék a 3d nyomtatással. Egyenlőre csak alapszinten. Horgászkellékekre szeretném használni. Az ebay -en árulnak kb 30-40 ezerért hobby 3d printereket. Szerintetek ez alkalmazható alap kis dolgok nyomtatására. Elég a 100*100 -ás méret , mert tényleg kicsi dolgokról lenne szó, ha meg bejön, nagyobra cserélném.
-
ssid3956
tag
Sziasztok Felteszem megint a kérdésem ha nem baj 🙂
Ti hogy tároljátok a filamenteket? Fontos hogy dobozban, levegőtől elzárva legyen? Vagy nem számít igazán? (DD PLA és PET-G) -
DrojDtroll
veterán
Szerintetek, hol lehet leghatékonyabban meghirdeteni nema léptetőmotorokat és egy extrudert Magyarországon?
-
janek69
senior tag
Kicsit bonyolult lenne házilag megcsinálni,de tetszik ez a színes 3D nyomtatási technika.
-
Saccco
nagyúr
válasz trialkornel #3961 üzenetére
Az Anet A2 a TT másolata, a TT meg egy startup másolata.
Nekem Tevo Tarantulá-m van és elégedett vagyok vele.
Kétlem, hogy ilyen bővítési korlát lenne, legalábbis a TT-nél tuti nincs. Az Anet custom firmware-e számomra ismeretlen. Másrészt nem gáz kézzel szintezni, nem kell azt minden alkalommal és nem is darál miatta a Z folyton.(#3963) fabula:
Én mindig kihúzom, üzemi hőfokon könnyebben kijön, cold pull-nál nehezebben. Bowden-es rendszeren nem is nagyon van értelme a rátöltésnek (szerintem). Eddig egyetlen egyszer lett gondom belőle, de ott PTFE vége ment tönkre és ki kellett cserélnem az egészet (1 év után).(#3964) fape:
Ha egyszer úrrá lettél a fekete és fehér anyag felett, akkor másodszor sem okoz gondot szerintem.
A válasz engem is érdekel.[ Szerkesztve ]
█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █
-
kulu22
aktív tag
-
fape
senior tag
Flexibilis filamentet honnan és milyet érdemes beszerezni? Főleg a színes érdekelne.
Szemezek már ideje a devil design tpu-val, de nem szeretnék ott is fehér/feketével indítani. Elég volt pla-nál elkövetni ezt a hibát.Nem ezeket a drónokat keresik!
-
fabula
őstag
Köszi, eddig még az elején párszor úgy vettem ki a filamentet a HE-ből, hogy melegítve gyorsan kirántottam belőle és egy szép nagy göb volt a végén, nem is mindig jött ki a HE csövéből elsőre.
Ezután írta egy fórumtárs, hogy sokkal kulturáltabb, ha a filamentet elvágom a közvetlenül HE cső tetejénél az extruder fogaskerék alatt és bedugom az új filamentet. Ez eddig korrektül működött.
Azért érdeklődtem, mivel az 3DV6 HE esetében ezt a módszert nem lehet alkalmazni, mivel a HE cső végénél itt már nem tudom elvágni a filamentet és úgy visszahúzni, mivel végig teflon csőben megy, meg ennek a HE-nek a hűtőborda miatt hosszabb a bevezető fémcsöve is, még ha mindig kivenném a HE felőli végén a teflon csövet a HE tetejéből és ott elvágnám, ez tehát nem járható út.Na mindegy, akkor majd megint rángatom a filamentet, mint az elején és remélem, nem szorul be a végén lévő olvadt csomó. Kíváncsian várom a kísérletet :-).
-
trialkornel
tag
Sziasztok, szeretnék 3D nyomtatót venni hamarosan és a segítségeteket szeretném kérni. Anet A2 plust és Tevo Tarantulát nézegettem, elég hasonlóak, árban is, felépítésben is. Anet A2-ről van valakinek tapasztalata vagy véleménye? Olvastam hogy a nagyobb kijelzőset nem lehet bővíteni auto leveling sensor-ral, erre van valami megoldás? Ki melyiket vagy mi mást ajánlana?
Köszi -
Saccco
nagyúr
-
feket663
tag
Nekem Wade féle bowdens extruderem volt, egy csavart kitekertem, ami csapággyal szorította a továbbító "hobbed boltra" a filamentet, utána már kézzel ki tudtam húzni a tefloncsőből az anyagot (természetesen a fej fel volt valamennyire melegítve). Megcsinálni könnyebb, mint leírni...
-
fabula
őstag
Lehet hülye kérdés, de most merült fel bennem. Amikor felszerelem a 3DV6 tefloncsöves HE-t és az extruder elkerül az A8 tetejére, akkor hogyan tudom kiszedni cserekor a filamentet. Melegítem a fejet és rángatom a hosszú csövön keresztül az extruder felől?
Ti hogyan cseréltek filamentet ilyen konstrukciónál?
A gyári HE extruder kombónáál az extruder hűtőventit megcsináltam kinyithatóra, így filament cserénél közvetlen a HE bemeneti csövénél elvágom a filamentet az extruder fogaskerék alatt és az új filamenttel pedig kitolom az előző meleg anyagot a fejből. Ezt találtam a legkulturáltabb megoldásnak.
Most, hogy fognék hozzá az A8 fejlesztéséhez és már kinyomtattam mindent a 3DV6 HE és az extruder átépítéséhez, elgondolkodtam ezen és önerőből eddig nem jöttem rá a legjobb megoldásra :-).Saccco 3956: Ez tényleg komoly projekt, szép világítós virág mikrokontrolleres vezérléssel, nem semmi. Én úgy csinálnám meg egy fényérzékelővel, hogy sötétre induljon és fényre álljon le. Úgy jó lenne a gyerekszobába éjjeli fénynek.
[ Szerkesztve ]
-
Saccco
nagyúr
Ez is komoly kis projekt.█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █
-
HUresz
tag
Alirol rendeltem ANYCUBIC-ektol. Volt olcsobban is ... de ez a shop eddig egesz korrekt dolgokat kuldott, szoval probaltam biztosra menni.
Es igen, nem olcso ez sem, 10 dolcsi korul volt /db .
Nincs problema eddig ... ugy gondoltam 0.6-al inditok es lassan araszolok felfele.
X mgn12, Y mgn15. nem sokat erolkodnek .
Eddig egy 2 oras es egy 3 oras nyomtatas ment le gond nelkul. A titan valtozatlanul 60 fok korul van.
Azt irtam, hogy eloszor 8824-el probaltam ... ott Current Limit = VREF × 2.
TMC-nek is utanaolvastam ... Vref = Imax, tehat most a Imax 0,6A, de ugy gondoltam eloszor igy inditom el.
Igen feljebb kell menni valoszinuleg, foleg ha gyorsitok.
Amugy 1V eseten a Imax lesz 1A ... Irms pedig 0,7A, Szoval ha azt akarod, hogy a lepteton 1A csordogaljon akkor kell neki 1,41V . ... ha jol belegondolok ... szegeny a felet se kapjaHa jol ertelmeztem.
-
Saccco
nagyúr
Melyik fajta TMC2100-ast vetted?
Nincs lépésvesztésed és nyomaték problémád?
Kicsit olvasgattam utána és panaszkodnak (leginkább Jari) a kínai copy-kra.Az eredeti Watterott-os rendben van, de azok darabja 10€...
Jari az eredetin a Vref-et 1.0V-ra állította.█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █
-
HUresz
tag
Nalam is ezert kellett. Itt van a szobamban
"Akkor ez szinte plug'n'play. Csere és kész? "
Igen . es nem ... (aszem en voltam a bena)Azt a marlin configot amit hasznaltam a BASE lapnal azt feltoltottem ... par beallitast megvaltoztattam amit az elado irt pl:
(#define MOTHERBOARD 33 //33 is for RAMPS which the MKS GEN is compatible with MOTHERBOARD 34 )
Ez volt amugy itt is.
Igy elbaxtam 1 napot azzal, hogy a BLTOUCH nem mukodott ... se Z -endstop se BL. Aztan miutan vegignyalaztam mindent visszairtam 13-ra, -> elindult ... feleledt.. mint mondtam en benaztam vele... 8825-os vezerlobol is rendeltem esmivel a lapot hazibarkacsolassal javitottuk ki, igy elobb a kb 1 dolcsis 8825-os vezerlovel teszteltem .... ott minden motort meg kellett forditani.
Utana beraktam a TMC-t es vissza az egesz.
Szoval ha erre adjatok a fejeteket:
Lapbol osszes jumper ki .... aztan v-ref ..... marlin .... es a csond Ha megoldom a tap dolgot azthiszem ki leszek bekulve vele. Egy lassu nyomtatas mellet siman bealszom. (be van mar pakolva egy "dobozba")
Csinalnek videot... de nem latom ertelmet ... nincs viszonyitasi alap.
-
Saccco
nagyúr
Akkor ez szinte plug'n'play. Csere és kész?
Most felpiszkáltad a fantáziámat. Ha nem lenne hangja a gépnek, akkor a megtűrése is sokat nőne a család egyéb tagjainak körében.█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █
-
HUresz
tag
Bocs ... a szerkesztes utani kerdeseket nem lattam ...
Azt kell mondjam ... szinte semmi hangja nincs ... a ventit lehet hallani a stock tarantula tapon ... ami baromi hangos ... meg hangtompitoval is ... Reteghuto es nalam a hotend hutoje is 5015, azt lehet hallani ha maxon van.
De a motorok nagyon csondben vannak ... nem mondhatom, hogy total hangtalan ... de a regihez kepest ... eg es fold.
Igen ... kb ilyen mint a videon ...
Nem szamitottam ra, hogy ilyen csondes lesz. Kiprobaltam egy 40mm/s nyomtatast ... tobbszor raneztem, hogy egyaltalan meg megy-e -
HUresz
tag
Szia!
Nekem az elso inditastol kezdve Marlin van rajta. Base-en is az volt es ezen is az van ... ezt azt modositgattam ... mert kiprobaltam a 8825-os leptetovezerloket is.
De ez a TMC2100 ez valami baromi jo, semmi hangja nincs, a "vasember szervohang" total eltunt.Most azon agyalok, hogy oldom meg a tapegyseget, nagyon szeretnem ha ATX taprol menne, de szet kene szedjem a tapot hogy a ket kort ki tudjam bogozni. Van egy 24A es egy 21A -es kor. A HB igy is kulon fet-en van ... az kapna a 24A-es ... a maradek a 21A -es. Az 5 voltos meg mehet a belso vilagitasnak es PI-nek. (elvileg jon az is). (igy azt is megterhelem ... egyes irasok szerint jo hatassal van a 12-es agakra)
Ha ez is meglesz nem lesz hangosabb mint egy PC. -
Saccco
nagyúr
-
HUresz
tag
válasz nyogo83 #3945 üzenetére
En panelt csereltem Tarantulam van amugy.
MKS Base (integralt)-> MKS GEN (foglalatos)
Az alaplap 19 dolcsi volt. A TMC2100 azthiszem 10$/db. Minden "centet" megert
Az alaplap amugy hibasan erkezett, be sem kapcsolt, kuldik a csere alkatreszt. A kollega kimerte, kiderult, hogy egy smd alkatresz hianyzik a 12v oldalon. Azota mukodik es elvileg jon a cseredarab is
-
nyogo83
senior tag
Szuper
Engem nagyon mozgat, hogy legalabb az X tengely motorjanal lecserelem TMC2100-ra, mert gyakorlatilag az a leghangosabb.
Nalad hogy vannak a vezerlon a leptetomotor driverek, forrasztva kozvetlenul, vagy foglalattal?
Nekem az a problemam, hogy az A6-nal forrasztva vannak, nagyon berhelni meg nem akarom (egyelore ) -
HUresz
tag
Sziasztok!
Vegre be tudtam uzemlni a TMC2100-as leptetovezerloket. Irtak, hogy halk, lattam videotis ... de minden varakozason tultesz. A nyomtatomleghangosabb resze a hutoventi.(kovi projekt ...) Szuper.
Ajanlom mindenkinek -
ssid3956
tag
Sziasztok megint 😀
Ti hogy tároljátok a filamenteket? Fontos hogy dobozban, levegőtől elzárva legyen? Vagy nem számít igazán? (DD PLA és PET-G) -
-
HUresz
tag
válasz janek69 #3938 üzenetére
Egyszeruen keszits egy mentest a "mukodo" belakott rendszeredrol. Egy image particio mentest. Ha sehogyse jo max visszaalsz ra.
"A válasz függ a díjmentes Windows 10 frissítésére jogosultságot biztosító Windows 7 rendszer licencétől. Ugyanis amennyiben az például előtelepített változatként került a számítógépre és csak a 32 bites változat használatát engedi, akkor nem telepíthető a 64 bites verzió. Ha viszont a Windows 7 "dobozos" FPP (Full Packaged Product) változatával rendelkezel, akkor jogosult vagy a 64 bites verzió telepítésére is. "
Rezslet a Microsoft support oldalrol.
-
janek69
senior tag
Köszi! Erre nem gondoltam,hogy scriptekkel megoldható.Ki fogom próbálni.
atus72: Az OpenSCAD-et nézegettem már,de valahogy még nem éreztem késztetést,hogy kipróbáljam.
HUresz: Az a baj,hogy ha jól tudom alapból a Win7 kódját nem eszi meg a Win10,csak upgradelni lehetett,de attól félek,hogy ez is csak múltidő.Na meg ugye működő rendszert nehezen kezd el az ember szétbombázni.Ettől még lehet,hogy muszáj lesz nekivágni egyszer. -
janek69
senior tag
válasz DrojDtroll #3933 üzenetére
Hát nem vagyok egy nagy CAD zsonglőr amúgy sem,de egyedül a freecad az amit ingyen találtam és eddig ami alkatrészt akartam csinálni azt sikerült. Igen,sajna sok-sok szívással,sokszor előlről kezdem az egészet,mert bugos és az undo - redo sem jó benne,hogy esetleg visszalépj,ha látod,hogy valami nem úgy megy mint kéne.
Sajna még win7-ből 32biteset vettem,de lehet,hogy hiba volt,mert így a win10 is az.Kár,hogy nincs linux-os verziója.[ Szerkesztve ]
-
DrojDtroll
veterán
ideje akkor a gépet upgradelni
én nagyon komolyan akartam tolni a freecad-et
a végén az összes hajamat kitéptem tőle
csinálsz egy kis változtatást a freecadben a modellen és összeszakad az egész
nincs a menetre script?
a fogaskerékre volt
[ Szerkesztve ]
-
Saccco
nagyúr
Én Fusion 360-ban próbálnám. Itt egy tutorial, ahol három féle módon mutatják be.
Egyébként saját menüpontja is van:
#Fusion #360 #ingyenes #cad
█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █
-
janek69
senior tag
Ez engem is érdeklne,mert láttam egy youtube tutorial-t,hogy freecad-el hogyan csinálnak menetet,hát az olyan hosszadalmas volt,hogy el lehet aludni az oktató video alatt. Amúgy a freecad-et használom,de erre még nincs megoldásom.Nem is értem,hogy miért nem lehet egy 8-as hengeren azt mondani,hogy M8 menetet rakjon rá.
-
yoda64
csendes tag
Tiszteletem mindenkinek. Lenne egy fontos kérdésem. Tud-e valaki - valahol letölthető modulokat (STL-eket) amivel meneteket leget tervezni? Tehát csavar és anya. 123D Desinger progit használok (esetleg CraftWare), de ott nem létok ilyesmit. Mindenkinek köszönöm a választ, jó ötletet.
-
szaki7
tag
válasz nepszter1 #3917 üzenetére
Nem.
Az enyém tökéletesen működik már jó ideje e nélkül.
Rendeltem hűtőbordákat a főlapon működő félvezetőkre, de még azokat se ragasztottam fel, mert nem melegszenek.
Régi bevált módszer a félvezetők hőmérsékletének ellenőrzésére, hogy az ujjadat óvatosan ráteszed és ha rajta tudod tartani, akkor a hőmérséklete kevesebb, mint 50 fok. Ilyenkor a réteghőmérséklet semmiképpen nem több a megengedettnél (90-100 foknál).De!
Ha egy mindenki másénál jobb Anet A8-at akarsz, amire büszke lehetsz, akkor javasolt. -
Saccco
nagyúr
-
-
kristof_
tag
válasz layerke #3918 üzenetére
Ilyen mosfetet én is terveztem venni, de nem nagyon volt tiszta a bekötése ramps 1.4 esetén. Most kicsit utána keresgéltem, ez az ábra megfelel szerintetek a valóságnak? Ennyi lenne csak a bekötése?
LG OLED65CX & Samsung HW-Q950T & PlayStation 5
-
layerke
aktív tag
válasz nepszter1 #3917 üzenetére
Igazából mindegyik nyomtatóhoz jó lenne, hogy ne terhelje a nyákon helyet foglaló végfokot, ami nem minden esetben bírja ki a terhelést. Én a nyomtatómhoz nem használok ugyan ilyet, viszont kihoztam a végfokot a nyáktól pár centire és van rajta egy 4x4cm-es hűtőborda (amolyan alaplapi borda) és teljesen jól megy.
-
nepszter1
addikt
Ez az alkatrész tényleg olyan fontos az Anet A8 hoz?
-
nyogo83
senior tag
Igen, nekem is ez a felelmem, hogy nagyon beriszalna a vazat, csak gondoltam hatha valakinek van tapasztalata vele. De igy felejtos.
Mikor raktam ossze, akkor nagyon nagyon minimalis utest ereztem rajta.
Azert gyanakodom en is a kinai kuplungra.
Most egy par ilyenre varok(elvileg mar az orszagban van) :[link]Majd ha ez sem oldja meg a problemat, akkor megprobalkozom az alatalad linkelt dolgokkal.
-
izisz
senior tag
válasz nyogo83 #3913 üzenetére
általában igyekszem futólag kitérni érdekesebb részletekre, aztán az olvasóra van bízva, mit olvas el
Én sem csapágyaznék, ahogy janek69 írja.
Helyette ha van rá mód, próbálj ki másik alu kuplungot (a leírtak mellett még simán lehet, hogy az orsó üt nagyot, ezt sima, konyhapulton tudod ellenőrízni szabadon is).
Nálam az van, hogy magában az orsóban nincs túl nagy "hajlás". De a csájna standard, ruganyos kuplung-nak a 8-as furata nem pont középen van. Ezért a 2 Z orsóm közül az egyik nagyon ütött, a másik épp csak kitér (felül figyelem a szabad végét gyors mozgatás közben).
Mivel nem volt kéznél egy marék csájníz ilyen kuplung próbálgatni, jelenleg nálam 2 ilyen teljesít szolgálatot: [link] (kiegészítve ezzel: trapézanya
Ezzel a túl nagy kilengés ki lett küszöbölve. Persze van még, amivel kell törődnöm, de az orsó felső végén figyelve pár tized mm-ről van szó.
Amit talán érdemes megfontolni, mint segédeszköz: egy ilyesmi . NEM próbáltam még, de a Draxannak van YT videója előtte-utána eredménnyel, neki működik.
Bennem csak az merült fel, hogy ha esetleg valaki Z-hopot használ, annak nem lesz jó.
Valami hasonló "leválasztomazXtengelyaZ-ről" megoldást talán bevethetsz, van számos hasonló konstrukció thingin.(Amúgy itthon van beszerzési forrás 8-as trapézorsóra, 4 lead, 2 pitch értékekkel? Tud valaki?)
@janek69:
Elméletem szerint az első ember, aki nyomta a bed levelt, nem tudta a hotbeden érzékelni, mikor éri el a nozli "túlságos"/"kevésbé" (gondolj bele, alulapra közelíted, nem nagyon tűnik fel, ha "túlközelítetted" csak amikor már nagyon túl van (hú, de SI mértékegységes megolfogalmazás )
Ezért a papír. Azon érzed, ha megfelelő a nozli távolság, sőt, van benne némi "összenyomhatóság".
Vagyis amikor papírosan pont jó és kihúzod a nozli alól, akkor "pont jó" (újabb SI mértékegység) a nozli-bed távolság.
Én azt nem értem, aki azt kitalálta, hogy a papír kényelmesen lehessen még huzigálni a nozzli alatt. Az már bő 0.1mm távolságot jelent, ha kénylemesen csusszan...[ Szerkesztve ]
-
nyogo83
senior tag
Ohh bakker, este nagyon elkerulte a figyelmem az a resz
Pedig mennyivel kevesebbet szivtam volnaLassan megjon mar a couplerem, GT2 szij/gorgok/mosfetek megvannak, szoval szedhetem szet az egeszet,
Amin gondolkodom, hogy ha egy kicsit Z wobble van az egyik Z tengelyen, akkor erdemes inkabb normalis egyeneset rendelni(akar itthonrol), vagy alul felul csapagyazzam meg?
Mondjuk meg a gyari couplerek vannak tengelyen, szoval kiderul hogy az ujakkal is ekkora mozgasa lesz-e. -
compi.hu
senior tag
válasz ssid3956 #3904 üzenetére
Attol eltekintve, hogy semmi szukseged ra ha nem delta rendszeru nyomtatod van es nem 8825-os stepper drivert hasznalsz legalabb 32 microsteppinges beallitassal, ez meg raadasul egy hibas konstrukcio is. A kivant hatas eleresehez vezetekenkent ket sorba kotott dioda kell, nem pedig egy, ahogy ezen van.
Amugy nagyon nem motor-alaplap vedo cuccos....[ Szerkesztve ]
-
janek69
senior tag
Kicsit furcsa,mert most konkrétan megnéztem A4988 és a DVR8825 datasheet-jét és a meghajtó tartalmaz védődiódákat.Látom már mit csinál. 1,4V-nál a 2 sorba kötött dióda kinyit.Ezzel csak az a baj,hogy ha olyan a motor,hogy a kellő áramnál több mint 1,4V megy 1 fázisra,akkor ott a diódán fog az áram egyrésze folyni,így a motor nem adja le a beállított teljesítményt.Persze ha így is elég,akkor nincs gond. Egyébként ha meg az ember mozgatja igazából akkor is be fogja korlátozni a feszültséget 1,4V-ra így tényleg védi a meghajtót.
[ Szerkesztve ]
-
izisz
senior tag
Ezt nem védőnek használják (amennyire én olvastam róla)
Van egy buzgóbb srác [link], aki a DRV modulokat vizsgálta (ilyen szkópos méréseket csinált). És azt találta, hogy bizonyos körülmények között (alacsony feszultségen) a léptetést pontatlanul végzi ez a fajta driver modul (HW bug a chipben). Erre állt elő ilyen 4-es dióda megoldással, ami rendezte ezt a bugot - vagyis a mérései szerint rendezi (az A4* chippeket nem érinti).
Azt nem tudom, hogy az illetőke volt-e az első vagy már rég ismert hiányosságra álltak elő a kínaiak ezekkel a dióda boardokkal.[ Szerkesztve ]
-
janek69
senior tag
-
Saccco
nagyúr
Ha nem rángatok őrült módjára, akkor nem hiszem, hogy lesz baja. A TT csoportban valaki tett ki egy videót, amin rángatja az asztalt és villog minden, szóltak is neki, hogy vége lesz valaminek, de nem lett, szerencséjére.
-
ssid3956
tag
Szerintetek érdemes lehet venni ilyen motor-alaplap védő cuccost? Van értelme? Főleg arra gondolok, hogy ha kézzel húzom a tengelyeket akkor a motorok által keletkező elektromosság nehogy kárt okozzon az alaplapban.
-
compi.hu
senior tag
válasz nyogo83 #3900 üzenetére
A folyamat az, hogy mechanikailag olyan kozel kell allitani az erzekelot a kivant z=0 ponthoz amilyen kozel csak lehet (nyilvan csak fole lehet, a fej az asztal szintje ala nem nagyon tud menni) aztan a z offsettel kiegyenliteni szoftveresen. Ez utobbi az LCD menubol es G-code-bol ies elerheto (M851)
Ja es vigyazni, eeprombol jon az ertek, tehat M500 miutan belotted![ Szerkesztve ]
-
nyogo83
senior tag
válasz nyogo83 #3900 üzenetére
Megvan.
A megoldas az az, hogy Marlin-nal ha engedelyezve van a config fileban a MIN_SOFTWARE_ENDSTOPS, akkor nem is fogja engedni minuszba a Z tengelyt.
Tehat eloszor ki kell kommentelni, amig a Z offsetet beallitjuk, majd ha kesz, akkor ujbol engedelyezni, fw-t feltolteni.
Mivel ilyenkor az EEPROM nem torlodik, a z-offset beallitasok megmaradnak, utana mar csak a menubol kell finomhangolni, ha nagyon nem stimmel valami.izisz: Koszi. Meg egy probat majd megejtek, mert nem hiszem el, hogy ennyit kellene szenvedni vele es ez nincs sehol leirva rendesen.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- Windows 11
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Nintendo Switch 2, vagy amit akartok (találgatós topik most még)
- Házimozi belépő szinten
- Revolut
- Asszociációs játék. :)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Óra topik
- Tőzsde és gazdaság
- További aktív témák...
- Akció! Dell E5440 laptop (14/i5-G4/4GB/256SSD) - 1 év garancia, 27 % számla
- Dell Precision M4500
- Mint az új! Steam Deck 1TB SSD + 64GB SSD + műanyag tok + hordozó tok + üvegfólia + Windows 11 Pro
- Samsung 50" 4K Crystal UHD WIFI TV UE50AU8002
- Akció! Dell Latitude E5540 laptop (15,6FHD/I5-G4/4GB/128SSD) - 1 év garancia, 27 % számla