Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Akit érdekel a téma, az ebben a hozzászólásomban kifejtett problémát végül dkess ötlete alapján két darab AX56U-val oldottam meg. Ahogy korábban más hozzászólásomban leírtam, AX58-at főleg azért nem akartam, mert ebben a tesztben határozott inkompatibilitást mutatott az AC88-as wifi adapterrel, és mit ad isten, itt pont ilyen van a fő asztali gépben, ahol is a legfontosabb a jó wifi.

    A két AX56U-t a következőkképpen telepítettem: egyet a ház utca felőli részére, a legelső helyiségbe, ahol a tévé, erősítő és a NAS is van, mert itt jön be a net (gigabites DIGI, PPOE). A második routert a ház hátsó részébe, ahol a hálószobák vannak, és a ház mögött pedig a kert. A két router között gigabites ethernet összeköttetés van, a második router mesh node-ként lett telepítve.

    Kettő darab telefonnal teszteltem, az elsővel folyamatosan pingettem a GW-t, a másikon pedig az asus-os szoftverrel figyeltem, hogy a pingető telefon épp melyik eszközhöz csatlakozik. Legalább fél órán keresztül járkáltam, minden helyiségbe bementem, körbejártam a házat, hátramentem a kert leghátsó részére is. Mindenhol nyomtam speedtestet is, a ház belsejében 300-350 Mbps volt mindenhol, a kert háztól legtávolabb eső részében is megvolt a 40-50 Mbps. Smart connectre állítottam, így a rendszer nem csak a node-ok között váltott korrekt módon, hanem az 5GHz-ről is szépen leváltott 2,4-re, amikor már több 10m-re eltávolodtam a háztól. Soha nem állt meg a pingetés, nem veszett el csomag.

    Az AC88-cal felszerelt asztali gépen mértem fájlátviteli sebességet, valós használatot igyekeztem emulálni, mert gyakran előfordul, hogy a NAS-ról filmeket mentenek le az asztali gépre rádugott külső USB3-as merevlemezre, egyszerre több száz gigabyte-ot is akár.

    Egy 14,2 Gbyte nagyságú fájlt 201 másodperc alatt másolt át a NAS-ról (DS116) a PC-ben lévő SSD-re wifin, ami 578 Mbps-os sebességet jelent. Kíváncsiágból lemértem itthon ugyanezt, ahol is szintén a NAS-omról (DS220+) a PC-mben lévő SSD-re ugyanezt a fájlt 191 másodperc alatt tudtam átmásolni gigabites etherneten, ami 609 Mbps-nek felel meg. A másoláshoz mindkét esetben total commandert használtam, lehet, hogy annak a másolási stratégiája miatt nem kaptam jobb eredményt itthon, nem tudom. Mindenesetre durva, hogy csak ilyen kevéssel lett jobb az eredmény vezetéken valós használat során.

    Úgy érzem jó lóra tettem az AX56U-val, mert amíg ott tartózkodtam kifogástalanul működött a teljes rendszer, hihetetlenül egyenletesen lefedetté vált a ház és a kert is. A másolási sebességgel is teljesen elégedett vagyok, wifin ez már szerintem nagyon jó. Nyilván két AX92U-val jobb eredményt lehetne elérni, de akkor valószínűleg már az AC88 helyett is kellene venni valami AX-es wifi adaptert, és azért nagyon nem mindegy, hogy 80 ezerből áll meg a kaland, vagy 140 + új adapterből. Annyit nem ér meg, ha mondjuk 578 helyett 700 lenne a sebesség. (Ráadásul ahogy a saját példám mutatja, ott már bejöhetne egyéb korlátozó tényező is, pl. NAS vagy total commander lassúsága, és esetleg nem is lenne sokkal gyorsabb, ha egyáltalán.)

    A négymagos processzor végig néhány százalékon járt, semmiféle torrentezéssel, semmivel sem tudtam igazán megizzasztani. Lehet, hogy ebben nincs külön dedikált chip az 5GHz-es rádiónak, mint az AX58U-ban, de ahogy néztem nem is igazán van rá szükség.

    Félreértés ne essék, az AX58U valószínűleg jobb router, de a fentebb linkelt cikkben szereplő inkompatibilitás miatt - amit reméljük mára már javítottak -, én nem mertem azt venni. Meg igazság szerint a kedvenc boltomban az AX58U nem is volt elérhető a vásárlás pillanatában.

    Külön köszönöm dkess-nek, hogy felhívta a figyelmemet az AX56U-ra, tiszteletadásom jeléül írtam én is "Háború és béke" hosszúságú hozzászólást. ;]

    [ Szerkesztve ]

    The Amiga, Born a Champion

Új hozzászólás Aktív témák