- Úgy tér vissza a Commodore 64, ahogy titkon mindenki várja
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Hobby elektronika
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Házimozi belépő szinten
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Bluetooth hangszórók
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
-
PROHARDVER!
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. július
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
f4lcon #50198 üzenetére
igen, n szabványon 5 GHz képes is.
az 5 GHz nem csak ac lehet, még ha az is a jobb.
router is van csak n szabványos dual band (2.4 és 5 GHz n szabvány), ami ac- még nem tud, illetve az ac képesek visszafelé kompatibilisek, tehát tudják n szabványon is az 5 GHz szórást, nem csak ac-n. -
Horvi
őstag
válasz
Intruder2k5 #50197 üzenetére
Köszi a segítséget akkor ezzel ránézek otthon.
-
https://support.apple.com/kb/SP662?locale=hu_HU
ez alapján az iPad 4 tudja az 5Ghz-et? (nem azt írja, hogy a/c hanem hogy "802.11a/b/g/n szabványú Wi-Fi kapcsolat (802.11n a 2,4 GHz-es és az 5 GHz-es sávon)" -
-
Horvi
őstag
Köszönöm a gyors választ. Ezt a wifi 2.4 GHz telítettséget, hogyan tudom megnézni? Igaz, hogy kertes házban lakom és a szomszédok idősek szóval gyaníthatóan nincs túl sok wifi a környéken. Vagy elég annyi hogy wifi képes cuccal körbekolbászolok a kertben és megnézem hol fog jelet?
Az AC/dual band részhez, szerintem a laptopok nem tudnak ilyet a telefon meg szinte tuti nem
Akkor valószínű, hogy marad az N18U. Esetleg a jövőre nézve mi az amit még érdemes lehetne megnézni? -
szia,
amennyiben elég a csak 2.4 GHz wifi szórás, úgy az egyik legjobb választás az rt-n18u.
akkor érdemes/kell csak más irányban nézelődni, ha adott helyen (túl)telített a 2.4 GHz wifi hálózat és az ellenoldalaid is képesek 5 GHz n, netán ac kapcsolatra, illetve ha a dual band eszközök adottak, akkor nem csak (túl)telítettség, hanem gyorsabb sebességű wifi átvitel elvárása esetén is meglépheted.Halycone; szia, a kávézóval az a gond, hogy ha túl is telített a 2.4 GHz ott - ami miatt akadozhat/lehalhat időről időre a wifi kapcsolat -, nem lehet meglépni az 5 GHz sávra átállást, mert biztos nem minden betérő vendég eszköze támogatja.
az ea6100 hardvere 580 MHz proci és 128 MB ram, a 20 - 30 ellenoldali eszköz már sok neki akár, akár még úgy is, hogy az ap részint levesz pici terhet róla.
olyan sok ellenoldalhoz érdemes lenne kipróbálni egy erősebb hardverű (kétmagos proci és 256 MB ram, vagy akár felette) routert.
amennyiben továbbra is a linksys a preferált, úgy; ea6500 v2, ea6700, ea6900, wrt-1200ac (utóbbi erősebb hardverű, mint az első három)
asus; rt-ac56u, rt-ac68u, rt-ac87u (utóbbi erősebb hardverű, mint az első kettő)
példák csak ezek, van még sok más lehetőség is, nagyobb rászánt összeg esetén komolyabb megoldások is, illetve vannak olyan speciális elvárások, amikhez a fenti linksys típusokat kevésbé javasolnám, de az általad vázolt feladat nem ilyen. -
Halycone
újonc
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni tőletek, az alábbi problémával küzdök:
kávézónkban stabil wifi-re lenne szükség. A mostani eszközeink: Linksys EA 6100-as Dual Band router és 300N Dual Band AP, 100mbit-es internet. Kb 20-30 ember szeretne wifizni, de naponta van, hogy ötször is újra kell indítani a routert, mert meghal. Sajnos a közelben elég sok más wifi hálózat is van, ez gondolom csökkenti a stabilitást. Az lenne a kérdés, hogy jobban járnék-e egy jobb/drágább routerrel, ha igen melyiket javasoljátok erre a célra? Előre is nagyon köszönöm a választ!
-
Horvi
őstag
Sziasztok,
Router vásárlással kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni tőletek. Hozzánk is elért a DIGI így akció keretében elérhető a gigabites kapcsolat is. Ennek legjobb kihasználására keresnék routert. Ahogy olvasgattam a fórumot az nagyjából körvonalazódott, hogy az ASUS N18U még akár jó választás is lehet de gondoltam megkérdezem a dolgot biztos ami biztos.
Otthon 1 asztali gép lenne rákötve kábelen. 2 laptop wifin, +2 okostelefon szintén wifin illetve egy banana pi kábelen mint torrent szerver és NAS.
Tehát a torrent nem a routeren futna hanem van rá külön eszköz.
Ennek fényében mi lenne az ajánlott vétel?
Előre is köszönöm!Üdv,
Horvi -
B4ndiBuild3r
tag
válasz
Gallowgater #50189 üzenetére
Igen, olyan az alaplapom és tudtam, hogy kapok mellé egy ilyen adaptert, de ez nem USB alapon csatlakozik, így kicsit megzavart, hogy ez most milyen elv alapján működik és gyorsabb, biztosabb átvitelt tud-e venni, mint az USB-s ASUS-om és ha jobb is (gondolom mivel ez ac, nem "csak" n), akkor ahhoz szeretnék választani routert (többnyire szeretek annál a márkánál maradni, ami bevált az ASUS vga, alaplap terén jól szolgált eddig, logitech, steelseries, gigabyte eszközökkel nem igen volt szerencsém az évek során).
A router kb. 3-5 méter távoltságra van a PC-től. A legtávolabbi eszköz, amit használnék vele, az kb. 8-10 méterre lenne tőle és 2 téglafal választja el. Jelenleg egyik irányba sincsenek közvetlenül szomszédaim (1-1 telek kihagyással igen
). Egér, billentyűzet, fejhallgató vezetékes. Viszont egy vezeték nélküli Xbox one kontroller vevő lesz a képen látható adapter mellett.
-
Gallowgater
tag
válasz
Gubek-Einste #50186 üzenetére
A kép alapján ez az alaplapja ----> ROG MAXIMUS VIII FORMULA
Wi-Fi & Bluetooth
2x2 Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac with MU-MIMO -
I2oli
tag
Sziasztok!
A synology routerrel kapcsolatban van bárkinek személyes tapasztalata? (keresőt használva nem igazán találtam)
Olvasgattam a neten pár cikket amiben tesztelték, de magyar oldalt nem találtam róla, a random külföldieket meg nem ismerem annyira, hogy tudjam elfogult-e vagy sem. Bár ettől függetlenül szinte mindenhol pozitív jelzővel illették, igaz ennyiért lehet is jó
-
válasz
B4ndiBuild3r #50184 üzenetére
A wifi kommunikáció nem csak a router-en múlik, "vissza is kell kiabálni" elv miatt, hanem a környezeti tényezők (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok), beállítások, használt kliens eszközök/adapterek, egyéb zavaró/befolyásoló tényezők (vezeték nélküli billentyűzet/egér/telefon, fém tárgyak, nagyobb bútorok, stb) függvénye is.
Egy olyan kérdés, nem tudom mennyire értesz ezekhez a dolgokhoz (de látom eléggé
), ha a képen látható adaptert összeszerelem, akkor tudom használni majd az általad említett eszközök valamelyikével?
Igen mivel ez egy AC1200-as adapter a kép alapján. Nem lett volna rossz ha belinkeled, hogy pontosan milyen alaplap is ez.A képen látható adapter miben különbözik egy sima USB-s adaptertől, mint a régim: ez
Lényegében csak a csatlakozó felületükben és a támogatott wifi szabványban térnek elegymástól. Ezeken kívül mind a kettő egy-egy szabványos wifi adapter.ASUS helyett alternatívaként vélemény?
Asrock G10
Nincsen vele semmilyen tapasztalat így nyilatkozni sem lehet róla.#50185 drmotto
Dual band eszköz nem nagyon van 10k-s kategóriában, ami van is az sem ajánlott.
10k-ba ami belefér azaz Asus N12 D1 és a TP-Link 841ND, egyik sem dual band.
Dual band-ből pedig az Asus N56U vagy a TP-Link 3600/4300 (már erősen kifutó modellek) jöhetne szóba.
20k felett pedig az Asus AC55U/AC1200G+ és a TP-Link Archer C5 ami lenne legolcsóbban. -
drmotto
őstag
Sziasztok!
Kollégának keresünk új routert. Jelenleg egy TP-link TL-WR740N ver 4.23 van, ami elhasal egy nagyobb letöltéstől is. Sima böngészéssel nincs gond, de egy 1440p video már megfekteti.
Körülmények:
- 40 megás net, ami madzagon meg is van szinte mindig (Tarr kft)
- 10 emeletes panel sok routerrel
- 3, max 4 eszköz lenne rajta, többször egyidejűleg is (telefonok, notebookok)Jó lenne a dual-band, mert mindegyik eszköz tudja, és ilyen nincs a panelben. Más elvárás nincs, az ára jó lenne ha megállna 10k-nál.
Köszönöm.
-
B4ndiBuild3r
tag
válasz
Gubek-Einste #50166 üzenetére
Köszi a választ!
Csak vezeték nélküli közegben tudok kommunikálni az eszközeimmel. Ezért szeretnék valami stabil, megbízható (tudom, hogy sose lesz olyan jó hatásfokú, mint egy vezetékes kapcsolat) kapcsolatot létrehozni.
Egy olyan kérdés, nem tudom mennyire értesz ezekhez a dolgokhoz (de látom eléggé
), ha a képen látható adaptert összeszerelem, akkor tudom használni majd az általad említett eszközök valamelyikével?
A képen látható adapter miben különbözik egy sima USB-s adaptertől, mint a régim: ez
ASUS helyett alternatívaként vélemény?
Asrock G10 -
Beri
addikt
válasz
mikk2000 #50178 üzenetére
Ha az van ráírva hogy 10/100Mb, akkor annak annyit kell tudnia
Annyit tud. Nincs csalás. Az, hogy mennyit tud NAT-olni, már más kérdés, de a porton át lehet tolni raw 100 megát.Az "user error" egy érdekes próbálkozás
a wifi eldobálós router helyére berakva az egyszerű Tenda routert a probléma megszűnt
ott az árukereső weboldal vélemény is, ahol le volt írva az is, hogy ez ismert típushiba
Te elhiszed, hogy a minden legalja tenda megszabadított az állítólagos típushibától. Én szívesen fogadnék nagyobb összegben, hogy ugyanazon a csatornán ugyanúgy működne az előző routered.Talán ha néha olvasnál is láthattad volna, hogy kaptam egy infót, ami pontosan azzal megegyező, még mielőtt ezt a bejegyzést láttam volna. Valós tapasztalatokon nem nagyon tudom kinek milyen indoka van röhögni.
Azon röhögnék, ahogy az általa tapasztalt dolgokat megmagyarázza ez a neves mesterember. Nem azt vitatom, hogy szar a wifi, hanem azt, ami miatt szerinte szar. -
Vbazsi2
tag
válasz
Gubek-Einste #50176 üzenetére
Mivel 50 es nethez lesz és nem panelos környezetben, így úgy gondolom hogy jó választás lesz az n18u. Amivel többet adna az ac1200g+ az nekem pont nem kell, viszont a letöltőkliens igen. Köszönöm az eddigieket mindekinek. Remélem ha a vas megvétele után segitségre lesz szükségem hasonló barátsággal segítetek nekem, mint most.
-
mikk2000
őstag
válasz
jerry311 #50121 üzenetére
(#50121) jerry311
10/100/1000 csak a link sebessége, nem tartalmaz semmilyen információt arról, hogy az eszköz mire képes átviteli sebességben. Illetve egyetlen információt azért mégis megad: mi az elméleti maximum, mert hát egy 100-as link max. 100+100-at tud ha full duplex. Ezek szabvány értékek, ezzel lehet dolgozni. Nincs 50-es link ha a router csak annyit tud átvinni. Ha meg 100M feletti átvitelre képes az eszköz, akkor már inkább raknak rá 1000-es portot.
Ha szeretnél olyan eszközt, ami képes wirespeed átvitelre, akkor azt ne ebben a topikban keresd.Szia,
Ha az ember egy eszközt kíván venni, akkor annak van egy paramétere, amit megnéz. Ha az van ráírva hogy 10/100Mb, akkor annak annyit kell tudnia, különben csalásról beszélhetünk, ezen egyszerűen nincs mit megmagyarázni. Vagy oda kellene írni hogy ez nem valós sebesség. Nyilván nem te tehetsz arról, hogy ezek a routerek nem tudják a specifikációjukban megadott értékeket, viszont nem értem miért veszed a fáradtságot megmagyarázni azt, amit nem lehet? A csalástengert nem azzal lehet megfékezni, hogy a kis csalásokat elkezdjük igazolni, hanem pont fordítva, a kis csalásokat is meg kell fogni, és rákényszeríteni a gyártókat ezek beszüntetésére.
(#50122) Gubek-Einste
Általánosságban nincsen gond a TP-Link-ekkel, mert ha lenne akkor nem lennének ajánlottak.
Már többször el lett mondva, hogy az ilyen vélemények nem sokat érnek mivel nem ismerjük a körülményeket. Az ilyen és ehhez hasonló negatív tapasztalatok sokszor user error-ból fakadnak, itt a fórumon is van sok ilyen és a megoldás is hamar meg van ezekre.Értékelném ha elolvasnád amire válaszolsz. Az "user error" egy érdekes próbálkozás, lehet hogy az aki velem megosztotta a tapasztalatát, nagyobb tudással és tapasztalattal rendelkezik, mint te. Én viszont úgy érzem, bőven lenne még hova fejleszteni a tudásom, ezért is kérdezek itt. Visszatérve az "user error"-ra konkrétan leírtam, hogy a wifi eldobálós router helyére berakva az egyszerű Tenda routert a probléma megszűnt, és még mindig ott az árukereső weboldal vélemény is, ahol le volt írva az is, hogy ez ismert típushiba. A típushiba meg nem user error, szerintem.
80-100 Mbps-s nethez már gigabites portokkal szerelt típus érdemes választani mivel azok jobbak bírják a terhelést mivel ehhez mérten rendelkeznek hardverrel. A 100-as portokkal rendelkező router-ek a belépő szintet képviselik és inkább a max 50-70 Mbps-s nethez ajánlottak, felelünk már a gigabites portokkal rendelkezőek az ideálisak.
Köszönöm az infót! Mivel az alaplapom 100Mbit-et tud, és nem nagyon akarok plusz PCIE hálókártyára költeni, ezért sem nézegetek feljebb, arról nem beszélve hogy ezek a routerek nyilván jóval drágábbak is.
(#50123) Beri
Ettől a renccccergazdától hol lehet még több bullshitet olvasni? Van sok üresjárat nap közben, szívesen röhögnék.
Talán ha néha olvasnál is láthattad volna, hogy kaptam egy infót, ami pontosan azzal megegyező, még mielőtt ezt a bejegyzést láttam volna. Valós tapasztalatokon nem nagyon tudom kinek milyen indoka van röhögni.
Köszönöm a válaszokat!
-
bexinho23
őstag
válasz
Gubek-Einste #50153 üzenetére
Köszönöm a leírást, tegnap este sikerült döntenem. Így az Asus-t rendeltem meg a Rufusz weboldaláról. Remélem jövő hét közepére megérkezik
-
válasz
Vbazsi2 #50173 üzenetére
Egyedül a CFW támogatás ami az AC1200G+-nak a gyenge pontja, meg a letöltő kliens hiánya.
Én manapság már inkább az AC1200G+ mellett teszem le a voksomat ha a kettő között kell dönteni.
Wifi tekintetében nem lehet nyilatkozni egyértelműen mert csak helyszíni teszt során fog eldőlni, hogy mi lesz a helyzet, előre nem lehet biztosan mondani.Nekem is N18U van és meg vagyok vele elégedve, gyári firmware-rel használom.
-
Vbazsi2
tag
válasz
Gubek-Einste #50127 üzenetére
Szia. Szóba jött még az asus ac1200g+. Létezik rá tomato? Wifiben tudhat annyit 2,4 ghz-n mint az n18u azonos körülmények között? Melyik jobb vétel?
-
-
salieri.
őstag
Sziasztok!
Adott egy TP LINK WR1043 ND router ,mellette sok wifi hálózat. Diginetet osztanék vele. Az a problémám ,hogy a routertől 6-8 méterre már jóval gyengébb a jel és a sebesség sem az igazi 30 mbps . Tudok valamit ezzel kezdeni 5 Ghz-es router beszerzése nélkül ?
-
tknof1871
őstag
válasz
Gubek-Einste #50061 üzenetére
Ajánlott eszközök 20k-s határral:
Csak 2,4 GHz-s wifi-vel: Asus N18U vagy TP-Link 1043NDv2/v3 - panelos/társasházi környezetben a 2,4 GHz-s sáv telítettsége okán nem annyira ideálisHezitálok. Például a RT-N18U támogatja a IPv4 és IPv6-ot, Windows 10 OS-t, és még tud néhány dolgot, amit ebben az árba egy dual-band-os router nem. Eszerint az N18U szerintem tovább lenne korszerű. Az RT-N56U ezeket nem tudja de 5GHz-es.
A LG G4-esem most 7 wifi-t lát, 50 négyzetméter a lakás, ezen kellene a wifi-nek működni. Ha az N18U-at veszem meg, akkor baj lesz a wifi-vel?
-
Céges hálózathoz elsősorban nem ilyen kategóriás router kellene, hanem valami olyan amit az ilyen környezetre terveztek. Nézz be IDE.
#50164 B4ndiBuild3r
Mit jelent a routernél az hogy AC1200 vagy hogy AC1900, azon kívül, hogy a nagyobb jobb, meg ez a rangja. Miben jobb, és melyiket milyen esetben használjuk?
A támogatott wifi link sebességekre vonatkoznak ezek az értékek.
A wifi önmagában nem sokat jelent így a kérdésre nem lehet egyértelműen válaszolni.Ajánlott Asus AC-s router-ek: AC55U/AC56U/AC66U/AC68U/AC1200G+ Az AC66U régebbi sorozatú eszköz így a többitől gyengébb hardverrel rendelkezik.
WPS helyett használjál rendes azonosítást.
-
B4ndiBuild3r
tag
Sziasztok!
Mit jelent a routernél az hogy AC1200 vagy hogy AC1900, azon kívül, hogy a nagyobb jobb, meg ez a rangja. Miben jobb, és melyiket milyen esetben használjuk?
Van egy ASUS RT-N14U 802.11n-es routerem, leszeretném cserélni egy újabb AC-s szabványúra és szeretnék az ASUS háza tájékán maradni, melyik ajánlanátok nekem?
Van egy WPS képes USB adapterem a PC-hez (mivel nehezen megoldható a kábel esztétikailag normális odavezetése a routertől a pc-ig) azzal szeretném használni főleg online fps játékokhoz, a telefonom, a playstation, a család többi tagjának laptopja, valamint néha napján ha a smart tv igényelné a vezeték nélküli kapcsolatot.
Egyszintes 100m2-es családi házban kéne a lefedettség. A PC-től kb. 2-3 m-re van a router. 50 Mbit/s internetem van.
Maximum 40-50 ezer forintot tudnék rászánni.
-
spici
tag
Üdv!
Lenne egy problémánk belső hálózaton. OpenVPN-el van összekötve 9 telephely, mindenhol egy 1043 v2 a hardver és azon egy OpenWRT-fut.
Na mivel elég sok kapcsolatot gyűr le a "Fő" 1043 v2 azt vettük észre hogy a fő telephelyen a belső hálózat zavartalanul megy, onnan ki már szakadozva (pár percenként megfagy 10 másodpercre, de a belső háló jó)
Milyen routert ajánlotok a feladatra ami OpenWRT kompatibilis?
-
Multibit
nagyúr
válasz
Predator2 #50161 üzenetére
Ez tudatosult benned: a wifi kommunikáció nem csak a router-en múlik, "vissza is kell kiabálni" elv miatt ?
Trükközhetsz antennákkal, vehetsz jobban szóró routert, de mi van a kliensekkel a hát túlsó végében? Mivel veszed rá a telefont, tabletet, stb., hogy ők is hangosabban kiabáljanak vissza? -
-
szia,
a router témájában vagy a router problémás topikban vázold részletesebben a helyzetet - a routeren fut a torrent, vagy külön eszközön/munkaállomáson, milyen beállításokkal...stb? -, mert nem olyan könnyű elfektetni azt a 900 MHz procit, más lesz ott a gond.
a qos konfigurációja sem mindegy.
torrent esetén nem is annyira a sebesség terhel, inkább a sok szál.
amennyiben mégis gyengének bizonyul, mert sokkal komolyabb elvárásaid vannak, úgy jóval magasabb kategóriában, kétmagos procival rendelkezőt kell nézni. -
adise
őstag
üdv!
megvettem az asus RT-AC1200G routert.
a következő a gond. Ha megy a torrent a dns szerver nem elérhető hiba jön elő böngészés közben. Ha a sávszélt a felére veszem pl utorrentben akkor megoldodik a gond. Ennyit a tud a router? vihetem vissza a 14napos elállásban? Vagy van vmi beállítási lehetőségem erre. QOS be van kapcsolva. -
válasz
Predator2 #50154 üzenetére
"Erősebb wifi" és a ez ne csak abból álljon, hogy hangosabban "kiabál" kizárja egymást mert a wifi kommunikáció nem csak a router-en múlik, "vissza is kell kiabálni" elv miatt, hanem a környezeti tényezők (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok), beállítások, használt kliens eszközök/adapterek, egyéb zavaró/befolyásoló tényezők (vezeték nélküli billentyűzet/egér/telefon, fém tárgyak, nagyobb bútorok, stb) függvénye is.
A három kinézett eszköz közül a harmadikat lenne érdemes megvenni a külön dedikált antennái miatt, ha már újat veszel akkor az legyen előrelépés a jelenlegihez képest.
Ha nem lenne megfelelő a lefedettség az újjal akkor a jelenlegire tehetsz OpenWRT/Gargoyle firmware és beállíthatód repeater módba. -
Predator2
addikt
Helló
Jelenleg van egy TP-Link 941nd routerem ver: 3.2. Jó pár éves már.
3 antennás. Ez az alap! Ennél csak jobb/erősebb wifi kellene.Két szintes családi házban lakom, de a ház több pontján nincs wifi, vagy ha van is, nagyon gyenge. Természetesen a közvetlen közelében nincs ilyen probléma.
Külföldről rendelve (van kint kuponom), szemezgetek a Xiaomi routerekkel. Erősebb wifit tudnék kicsikarni valamelyik Xiaomi routerrel mint a jelenlegi Tp-linkel?Ezekre gondoltam, árban növekvő sorrendben:
A lényeg az lenne, hogy jobb legyen a ház wifi lefedettsége, de ez ne csak abból álljon, hogy hangosabban "kiabál"
Ha ez nem megoldható, mert nem lenne erősebb a wifije mint a már meglévő TP-Link routeremnek, akkor a legkisebb változatot, jelerősítőként sem tudnám használni? De szigorúan vezeték nélkül. Nincs lehetőségem szétfurkálni a házat.
THX
-
válasz
bexinho23 #50152 üzenetére
Az N56U B1 újabb szériás típus, gyári firmware-ben többet tudni mint a TP-Link 4300.
A TP-Link külső osztott antennás típus, az Asus belsős.
A TP-Link 5 GHz-s sávon 3x3:3 MIMO képes eszköz, az Asus "csak" 2x2:2 de mivel ritka az olyan adapter amelyik ki tudja használni a 2x2:2-nél jobb MIMO képességet így annyira nincsen jelentősége ennek. Mindkét eszköz a 2,4 GHz-s sávon 2x2:2 MIMO képes.
A TP-Link valóban kifutó modell de támogatás még van hozzá, itt a fórumon mindenképpen. -
bexinho23
őstag
Elérkeztem a rendelési stádiumhoz. A két jelöltem ugye a TP Link 4300 és az ASUS N56U. Árban egy kategóriában vannak, viszont picivel többet tud a TP Link, így a jellemzők alapján arra esne a választásom.
Viszont érdekelne a véleményetek is, mert nagyon egyikről sem olvastam felhasználói véleményeket. Talán a TP-Linkről azt, hogy már (?)nincs(?) támogatottsága. -
CChryss
csendes tag
válasz
Gubek-Einste #50150 üzenetére
Köszönöm a gyors választ! Már meg is rendeltem, két N18 lett a döntés!
-
TP-Link 4300 ami megfelel az igényeidnek, akár a gigabites nethez is jó lesz de csak gyári firmware-rel a hardveres NAT miatt.
Ha lemondasz az OpenWRT kompatibilitásról akkor szóba jöhet még az Asus N56U is.
25k értékhatárral pedig ott van még az Asus AC55U/AC1200G+ és a TP-Link Archer C5 is.#50139 ll-kobe
Az N56U dual band N-es router, a v2/B1 verzió újabb, picit "régebbi" típus.
N18U egy csak 2,4 GHz-s router de erős hardverrel.
AC55U AC-s router, a többi Asus-hoz képest szokatlan SoC-vel.
AC1200G+ szintén AC router, nagyjából tekinthető az N18U AC-s wifi-vel szerelt változatának de nincsen benne letöltő kliens.
Ezek közül az AC1200G+ a "legjobb".#50149 CChryss
Router: Mivel a wifi nem számít így Asus N18U az erős hardvere és a jó firmware-e miatt. Mivel lesz NAS így a dupla magos SoC-re nincsen olyan nagy igény.AP: Nehéz kérdés mert nem írtad, hogy kell-e a dual band vagy sem. Ha nem kell vagyis elég csak a 2,4 GHz-s sáv használata akkor még egy Asus N18U AP módba állítva (van benne dedikált beállítás erre). Ha kellene akkor Asus AC1200G+ szint AP módba rakva.
Mindkét variáció simán kijön 50k-ból.
Ha még sem lenne mindenhol megfelelő a lefedettség akkor egy újabb router AP módba segíteni fog, pl egy Asus N12 D1 (csak 2,4 GHz-s és csak 100-as WAN/LAN portjai vannak). -
CChryss
csendes tag
Segítséget szeretnék kérni, épülő két szintes házról van szó, stabil Wifi jelet szeretnék mindenhova. UPC 120as net, garázsban modem, rögtön mellé egy router, illetve kábelen a ház közepébe egy Wifi sugárzó.
1. Otthoni hálózatot: NAS-t, okostévét, számítógépet stb. kábelen stabilan kiszolgáló routert mit ajánlotok, itt wifi nem lenne bekapcsolva sem.
2. WIFI: ebből továbbvíve a kábelen Access Point vagy router legyen, melyik a jobb, nekem csak a Wifi lefedettség kell. Egyéb szolgáltatás, torrent, USB, letöltés teljesen felesleges.
Ma kipróbáltam ezzel: TP Link TL-WR941ND, egy két ponton határeset volt, tehát lefedettségben erősebb kellene. Keret összesen 50e Ft. Köszönöm a segítséget! -
válasz
junior11 #50145 üzenetére
arányában kevés a 3*3:3 mimo képes 2.4 GHz ellenoldali eszköz, annak hiányában, a 2*2:2 mimo tudású ellenoldali eszközzel meg csak a diversity (nagyon sarkítva; két antennára csatlakozik fel a háromból a két antennás ellenoldali eszköz, de a router a háromból kiválaszthatja a jobb elhelyezkedésű kettőt) tekintetében nyújt(hat) többet a 3 antennás router, bár bizonyos feltételek mellett az is számíthat valamennyit, de összességében nem komoly különbözet mutatkozik meg általában, inkább csak szélsőséges esetekben van jelentősége.
-
válasz
junior11 #50143 üzenetére
az rt-n18u egy csak 2.4 GHz képes és arra kihegyezett típus, ezért részint látatlanban is arra voksolnék általánosságban, ha valakinek csak a 2.4 GHz számít, de pláne akkor lehet érezhető a különbség, ha adott típus előnyei az ellenoldalon kihasználásra is kerülnek, mint például a több antenna és a jobb mimo képesség (rt-n18u; 3 antenna és 3*3:3 mimo, rt-ac1200g plus; 2 antenna és 2*2:2 mimo a 2.4 GHz sávra), ellenkező esetben elhanyagolhatóbb a különbözet.
-
szia,
jól tetted, nehogy az itteni tapasztalatoknak higgy, még akkor sem, ha képekkel is alátámasztották a térerő, sebesség...stb. tekintetében a javulást más típusokkal szemben, de azoknak se, akik heti szinten tesznek be ilyen típust is eltérő környezetekbe és ellenoldalakhoz, ami miatt az átlagosnál több gyakorlati tapasztalatot szereztek már adott típus kapcsán is, végül pedig a matematikának és a fizikának se, mert a két sávra külön adott, jó dBi értékkel rendelkező antennák rosszabbak, mint az osztott/felemás módozatúak.
ne haragudj, hogy így írtam, de azokra a véleményekre, ahol leginkább felhasználói hiba alapján szerzett tapasztalatot olvasni, nem egyszerű érdemes érdemben reagálni...
heti szinten találkozom olyannal, hogy a korábbi, csak 2.4 GHz routerét és kapcsolatát hasonlítja az új eszközzel immár 5 GHz kapcsolaton, közben erről semmit sem tud persze, azt sem vágja, hogy az ellenoldali eszköze dual band és amiatt változott a helyzet, rosszabb esetben meg sem érti, hogy az eltérő frekvencia mit okoz, miszerint a magasabb értékű fogékonyabb az akadályozó tényezőkre...stb.
sok ilyet lehetne még írni más téren is, mert sokan azt hiszik, hogy a rotert csak beteszik alapbeállításokkal és minden jó, ha meg nem, mert nem megfelelő csatornát használ...stb., akkor a router a hibás, pedig minimális hozzáértéssel vagy segítséggel megfelelően beállítható lenne és jól működne. -
LLKobe
veterán
válasz
Gubek-Einste #50137 üzenetére
Köszi
Ezek között van valami nagy különbség? Te melyiket ajánlanád?
-
wopi
aktív tag
Sziasztok!
TPlink WDR3600-at szerettem volna venni, de eléggé korlátozott az elérhetősége. Milyen routert javasoltok, ami hasonló árkategória?
Ár: max 20e ft
Tudjon 2,4 és 5 GHz-et is.
Openwrt kompatibilis.Eddig TPlink 1043ND v1-t használtam, alapvetően nincs vele bajom, csak 6 év után jó lenne 5 GHz-et is tudó utódra cserélni.
Tudtok esetleg ajánlani valamit?
Köszönöm szépen a segítséget!
-
-
LLKobe
veterán
válasz
Gubek-Einste #50135 üzenetére
Köszi a választ
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
Budapesti panel lakás. De a Wifi nem igazán fontos, az max telefonokkal van csak néha használva, minden fő kliens madzagon lóg.Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
1-2 PC/Noti, 1 Raspberry PI, wifin meg telefonok.Mennyi lenne a beszerzésre?
20-25k.Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?
Az fontos hogy tudjon PPTP VPN szervert, mert csinálni akar egy VPN kapcsolatot, hogy máshonnan is elérje a PI tartalmát.
Tekintve hogy nem bízik a 3rd party firmware-ekben (Open WRT, DD-WRT stb.) fontos hogy a gyári firmware tudja ezt, tehát gyárilag legyen viszonylag okos.Ha van ezeknek megfelelő ajánlottabb darab, mindent meghallgatok.
Jelenleg egy TP-Link 1043ND van neki, nincs is vele baj, de a gyári firmware buta mint a föld, VPN-t nem tud, és mint mondtam 3rd party cuccok nem játszanak.
-
válasz
LLKobe #50134 üzenetére
Megfelelő lesz az N18U ha nem kell dual band wifi.
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Mennyi lenne a beszerzésre?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?Ami még ajánlott lenne: Asus AC55U/AC56U/AC66U/AC68U/AC87U/AC1200G+
-
LLKobe
veterán
Üdv!
Az egyik rokonom szeretne routert venni, ebben kérnék segítséget. Jelenleg 250 Mb-es UPC netje van, de lehet hogy nagyobb csomagra fog váltani.
A következők lennének a követelmények:
- kezelje le a nagyobb sávszélességet
- legyen megbízható
- gyári szoftverben legyen PPTP VPN szerver lehetőség
- gigabites LAN/WAN portok
- USB 3.0 port
- viszonylag jó wifiÉn az Asus RT-N18U routert néztem ki. Ez ajánlott vétel?
-
Valkűr
addikt
Hát nálam éppen 4 fal van közte és simán jó a térerő. Van a nagyszobai fal, utána a fürdőszoba és az után a kisszoba ahol még mindig 3-4-es a térerő az 5-ből. Ha ez nem elég jó, akkor egyik sem lesz elég jó. Elég sokféle routerem volt már, egyik sem volt full térerőn a panelban a vasbeton miatt. Nyilván vannak jobbak, de jóval drágábban. A TP-Linkem volt mikor el is dobta a térerőt, a Tenda használhatatlan volt. el kell dönteni mit szeretne az ember. Nyilván ott használom a routert ahol sűrűbben van szükség a wifire, és nem 3 szobával odébb. A kommenteket olvasva , sokan még a normális beállitásokig sem jutnak el, hogy is várnád el, hogy a router jól működjön náluk
-
-
adise
őstag
asus RT-AC1200G-ról olvastam egy-két véleményt, hogy nagyon gyenge a hatótávja? ez tényleg igaz?
-
upc8823
tag
helló mindenki ! ez a router combo jó lehet Tcom hálózatra ?
[link] -
Vbazsi2
tag
válasz
Gubek-Einste #50105 üzenetére
Köszönöm a segítséget. Esetleg a több beállítási lehetőség alatt azt is érted hogy a gyári értéknél feljebb lehet vele állítani a wifi erősségét? Ha arra kerülne a sor hogy telepítem számíthatok tőled egy kis szájbarágásra ha szükség lesz rá?
-
válasz
mikk2000 #50120 üzenetére
Értem kösz az infót! Mondjuk csodálom hogy egyetlen gyártó egyetlen terméke tudja csak lanon a 100 megabitet, holott mindegyik speckójában ott a 10/100 lanra. De ha topikgazda lettél, akkor nyilván annak oka volt, tehát valószínűleg nagyon nem beszélsz mellé.
Van más típus is de a meghatározott költség keretbe csak azt fért bele az ajánlottak közül. Vannak más típusok is drágábban és/vagy speciális tudással amelyek szintén képesek a nagyobb sebességre de azokra neked nem volt igényed.Ettől függetlenül most nem kezdek hitvitát hogy kinek hiszek jobban, nyilván mindenkinek vannak rossz és jó tapasztalatai minden márkával. De ez a TP-Linkkel semmi baj sincsen, ez kissé erős. Mint mondtam nekem azt az infót mondták hogy pár év után megpurcan, másrészt, amit még nem mondtam, az is a probléma velük, hogy wifi kapcsolatot random eldobálják (míg mondjuk ugyanazon a helyen egy "nem ajánlott" Tenda meg vígan megy). Tehát a "semmi baj nincsen" az kissé túlzás. A(z) www.arukereso.hu-n nézelődve találtam is ilyen panaszt, tehát jó infót kaptam, idézet a 7-edik oldalról:
Általánosságban nincsen gond a TP-Link-ekkel, mert ha lenne akkor nem lennének ajánlottak.
Már többször el lett mondva, hogy az ilyen vélemények nem sokat érnek mivel nem ismerjük a körülményeket. Az ilyen és ehhez hasonló negatív tapasztalatok sokszor user error-ból fakadnak, itt a fórumon is van sok ilyen és a megoldás is hamar meg van ezekre.
A körülmények sok minden befolyásolnak, ezért nem lehet nagyon összehasonlítani két eszközt még ugyan azon a helyszínen sem mivel a hardveres eltérések is sok mindent tudnak befolyásolni. Egyedi hibák mindig előfordulhatnak, nincsen olyan eszköz amelyik mindenhol megfelelően működne.Igaz hogy ez a 3 éves bejegyzés, de nekem mostanában is ezt mondták. Ettől függetlenül persze minden tapasztalat érdekel, mi a helyzet mostanában ezzel a wifiről ledobálós témával? Mert ha nem változtattak valamit hardveresen (revízió stb.) akkor elvileg nem kellene változás legyen. Lehetőleg olyanok írjanak akik anyagilag nem érdekeltek TP-Link routerek forgalmazásában, köszi.
Folyamatosan jönnek ki az újabb hardver verziók de a firmware-ekben is vannak javítások így 1-1 ilyen hiba lehet firmware hiba is amit időközben javítva lett, ezért is szoktuk mindig a firmware frissítés ajánlani a hiba elhárítás első lépésének a reset mellett.
Én nem vagyok érdekelt egyetlen eszköz ajánlásában sem, nekem teljesen mindegy, hogy milyet ajánlok mert nekem abból nem lesz semmilyen hasznom, pusztán a segíteni akarás miatt teszem.80-100 Mbps-s nethez már gigabites portokkal szerelt típus érdemes választani mivel azok jobbak bírják a terhelést mivel ehhez mérten rendelkeznek hardverrel. A 100-as portokkal rendelkező router-ek a belépő szintet képviselik és inkább a max 50-70 Mbps-s nethez ajánlottak, felelünk már a gigabites portokkal rendelkezőek az ideálisak.
-
jerry311
nagyúr
válasz
mikk2000 #50120 üzenetére
10/100/1000 csak a link sebessége, nem tartalmaz semmilyen információt arról, hogy az eszköz mire képes átviteli sebességben. Illetve egyetlen információt azért mégis megad: mi az elméleti maximum, mert hát egy 100-as link max. 100+100-at tud ha full duplex. Ezek szabvány értékek, ezzel lehet dolgozni. Nincs 50-es link ha a router csak annyit tud átvinni. Ha meg 100M feletti átvitelre képes az eszköz, akkor már inkább raknak rá 1000-es portot.
Ha szeretnél olyan eszközt, ami képes wirespeed átvitelre, akkor azt ne ebben a topikban keresd. -
mikk2000
őstag
válasz
Gubek-Einste #50117 üzenetére
A Tenda ép hogy nem jó, a TP-Link-kel semmi baj sincsen.
A linkelt hozzászólás az Asus N12 D1-re vonatkozik.
Sajnos csak az ajánlott TP-Link van ami tudja az interfész sebesség közeli értéket NAT-olni.Értem kösz az infót! Mondjuk csodálom hogy egyetlen gyártó egyetlen terméke tudja csak lanon a 100 megabitet, holott mindegyik speckójában ott a 10/100 lanra. De ha topikgazda lettél, akkor nyilván annak oka volt, tehát valószínűleg nagyon nem beszélsz mellé.
Ettől függetlenül most nem kezdek hitvitát hogy kinek hiszek jobban, nyilván mindenkinek vannak rossz és jó tapasztalatai minden márkával. De ez a TP-Linkkel semmi baj sincsen, ez kissé erős. Mint mondtam nekem azt az infót mondták hogy pár év után megpurcan, másrészt, amit még nem mondtam, az is a probléma velük, hogy wifi kapcsolatot random eldobálják (míg mondjuk ugyanazon a helyen egy "nem ajánlott" Tenda meg vígan megy). Tehát a "semmi baj nincsen" az kissé túlzás. A(z) www.arukereso.hu-n nézelődve találtam is ilyen panaszt, tehát jó infót kaptam, idézet a 7-edik oldalról:
egy rendszergazda:
Ne vedd meg!
A kábel hossza, a tetszetős külső és az egyszerű beállíthatóság nem minden!Előnyök
Kategóriájában az egyik legolcsóbb router.Hátrányok
Random módon egy-egy eszközt ledob a wifiről.
Volt szervizben, nem sok mindent tudtak vele kezdeni. Bő két hét után adtak egy új routert, de az is ugyan úgy instabil mint a régi. Több napos fórumozás és jó pár szolgáltatóval folytatott telefonos be szélgetés után rá kellett jönnöm, hogy az instabil wireless kapcsolatra mások is panaszkodtak. Állítólag gyakori tipushiba. A legkülönbfélébb beállításokkal próbálkoztam már, de nem sokat segített. Állítólag openwrt-vel. (openwrt. org) stabilan üzemel. Ez az egyetlen dolog amit nem mertem megtenni, mert akkor elveszíteném a garanciát rá.Igaz hogy ez a 3 éves bejegyzés, de nekem mostanában is ezt mondták. Ettől függetlenül persze minden tapasztalat érdekel, mi a helyzet mostanában ezzel a wifiről ledobálós témával? Mert ha nem változtattak valamit hardveresen (revízió stb.) akkor elvileg nem kellene változás legyen. Lehetőleg olyanok írjanak akik anyagilag nem érdekeltek TP-Link routerek forgalmazásában, köszi.
-
-
w.miki
veterán
Az ajánlott Asus N12 D1-et hol érdemes megvenni?
Ami az emag-on van, az jó, rendelhető? -
válasz
mikk2000 #50109 üzenetére
A Tenda ép hogy nem jó, a TP-Link-kel semmi baj sincsen.
A linkelt hozzászólás az Asus N12 D1-re vonatkozik.
Sajnos csak az ajánlott TP-Link van ami tudja az interfész sebesség közeli értéket NAT-olni.#50110 bexinho23
A TP-Link Archer C2 ahogyan az összes AC750-es eszköz nem ajánlott a gyenge 5 GHz-s wifi képesség miatt, valamint az ilyen eszközök között gyakori a 100-as portok is és hardveresen sem olyanok mint a "nagyobb" testvéreik.#50112 haddent
TP-Link 1043NDv2/v3 (csak 2,4 GHz-s) vagy TP-Link 3600/4300/Archer C5 (dual band) ami megfelelő lehet, ha már a jelenlegi TP-Link akkor az új is lehetne az. 100-as portokkal és csak 2,4 GHz-s wifi-vel pedig TP-Link 841ND.#50113 bexinho23
Korábban már eladták de valami miatt vissza lett küldve amit ismét eladnak. -
haddent
addikt
válasz
bexinho23 #50110 üzenetére
De belefér! Nekem is az van, szerintem jó kis router
23k, de újracsomagolt van 20k -ért! Csapj le ráÉn is kérdezek: pontosan, ahogy írtam előbb, Archer C5 mellé mit ajánlanátok AP -nek? Jelerősítés/továbbítás? Emeleten van a C5, de a földszintre is szeretnék egy tesót. Ha megoldható, akkor LAN -ra dugnám rá (C5 -be, a kábelezés kész!), és csak AP lenne (nem baj, ha lennt csak 2.4GHz), vagy ha ez nem megy akkor wifi bridge? Olcsó kéne
-
válasz
mikk2000 #50109 üzenetére
Nálam jelenleg két TP-Link, egy 1043 és egy 3420 megy hét éve hibátlanul.
Barátomék a többszintes irodát futtatják SOHO TP-Linkekkel, kb. 10-12 egység dolgozik (routerek, switchek), szintén hat-hét éve, a lecserélt egységeket lefokozták, nem nyugdíjazták, és meghibásodás mg nem volt. Nagyon vacak nem lehet a TP-Link.MaCS
-
bexinho23
őstag
Ajánlottak egy routert egy másik topikban: [link]
Hogy lehet, hogy ez a típus sokkal olcsóbb, mint pl az ASUS U56N, vagy a TP LINK 4300? Ráadásul az AC szabványt is tudja.
Érdemes ezt a típust választani a korábban kinézett kettővel szemben? A TP-LINK Archer C5 már árban is komolyabb. max keretem 20-23, így ez már nem férne bele sajnos.
-
mikk2000
őstag
válasz
Gubek-Einste #50105 üzenetére
Ehhez a nethez már gigabites portokkal rendelkező típus kellene.
TP-Link 841ND ami hasonló az Asus N10-hez és legtöbbet át tudja vinni a 100-as netből, kb 92-94 Mbps lesz ez.A TPLink routereket nekem nem ajánlották mivel hamar megpusztulnak, árkategóriától függetlenül, ebből a szempontból még a Tendák is jobbak, legalábbis ezt mondták nekem. Amúgy keresgéltem a topikban és egy ilyen hozzászólást láttam:
Ez indokolná, hogy ha ez amit a Digi használ ennyire spéci protokoll, akkor miért esik le lanon a sebesség felére egy olyan routeren, aminek amúgy röhögver tudni kéne 100Mb-et. Ennek az infónak a fényében is bírná az a router ami ajánlottál a maxhoz közeli sebességet? Bár mint mondtam TP-Linkben nem gondolkodom, és árban sem szeretnék 4-5 eFt fölé menni, tehát más típus lenne jó, esetleg szintén Netgear, Asus stb... Köszönöm!
-
bexinho23
őstag
válasz
Gubek-Einste #50107 üzenetére
Sajnos nem veszi az 5ghz-es jelet, p8 topikban is megírták. Viszont a Chromecast 2-n streameléshez nem is szükséges, hogy a telefon tudja venni az 5ghz-et. Ugyanis az azonos hálózat a lényeg a CC és telefon számára. Ha CC 5ghz-en van, a telefon pedig 2.4-en, akkor ez a működést nem befolyásolja. Úgy hogy a hét vége felé meg is rendelem a TP Link 4300-at vagy az Asus N56U-t (leírásuk alapján mindkettő képes egyszerre a két frekit lőni).
-
-
bexinho23
őstag
Igen, a leírásban olvastam az átviteli sebességet, de számomra eddig nem volt egyértelmű. Amúgy megnéztem a Wifi beállításokat, de egyáltalán nem állítható semmi, ami az 5Ghz-es vételre utalna. Próbáltam kézzel megadni az SSID-t, de úgy sem működött (értelemszerűen). Tehát hiába van (a/b/g/n) képessége, mégsem akar 5Ghz-re csatlakozni. Mint előző írásomban mondtam, sima P8-as telefonom van. Ott dual band és ac nincs, ellenben a P8 MAX-szal. Ezért kérdeztem, hogy a P8 alkalmas-e egyáltalán az adati alapján.
-
válasz
Vbazsi2 #50097 üzenetére
Mennyire nehéz egy tomatot felrakni, illetve milyen előnyök származnak még a telepítésével?
Elég könnyen fel lehet rakni, nem jelent egyáltalán gondot.
Előnyei, hogy több mindenre lesz használható, több beállítási lehetőség lesz mint gyári esetében.Tv re való streamelésre mennyire alkalmasak ezek a routerek?
Teljes mértékben, alap szintű NAS feladatokat el tudnak látni de csak korlátozottan mert elődlegesen nem ez a rendeltetésük.#50104 mikk2000
Ehhez a nethez már gigabites portokkal rendelkező típus kellene.
TP-Link 841ND ami hasonló az Asus N10-hez és legtöbbet át tudja vinni a 100-as netből, kb 92-94 Mbps lesz ez. -
mikk2000
őstag
Sziasztok!
Jelenleg egy Netgear WGR614v6 router van nálam, a legkisebb DIGI csomagom van 100/50-es, az alaplapi hálókártya 10/100-as. A gondom az hogy LAN-on (!) a sebesség kb. feleződik (fel és le is) a router nélküli állapothoz képest. Milyen legolcsóbb wifis router ajánlott amivel nem esik vissza ennyire a sebesség? ASUS RT-N10 árkategóriára és képességű routerre gondolok.
-
válasz
bexinho23 #50102 üzenetére
a tl-wdr3600 gyártói oldalán olvasható, hogy;
N600 Wireless Dual Band Gigabit Router
Simultaneous 2.4GHz 300Mbps and 5GHz 300Mbps connections for 600Mbps of total available bandwidtha specifikációnál írják a kezelt szabványokat;
Wireless Standards: IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n
amennyiben olyan verziós p8-ad van, ami dual band képes, úgy látni kell az 5 GHz hálózatot is, kivéve pesze, ha az alapban nem látható, mert tiltva van például az ssid szórása, olyankor olyan profil hozandó létre a telefonon, ami azt is külön tartalmazza, utána már mindig látni fogja.
igaz, ettől bonyolultabb kicsit a helyzet, azért írtam a/n szabványt, mert van külön a 5 GHz - ez a régebbi és nem annyira használt -, illetve n szabványos 5 GHz is, a tl-wdr3600 esetén is külön állítható, de alapesetben ez nem szokott külön problémát okozni; -
bexinho23
őstag
Nekem P8 van, és mégsem látja a céges 3600-as osztotta 5Ghz-et. Ezért érdekel nagyon ez a téma, mert mint írtam is, elsősorban a CC és a NAS miatt vennék egy dual band-es routert, amit jelen esetben már a P8-cal irányítanék.
Én az (a/b/g/n) szabványfelsorolásnál én mindig úgy értelmeztem, hogy típusúsokat kezel. Ebből az (a/n) szabvány nekem sehogy sem tűnt fel. Amúgy honnan tudom, hogy az adott router a/n dual band-es? 3600-as hivatalos termékismertető oldalán nem találtam erre utaló mondatot. Vagy csak elkerülte a figyelmemet.
-
válasz
bexinho23 #50100 üzenetére
nem, de nem is magára az említett típusra írtam, hanem az általad beidézett specifikációs leírásra, tehát ha a is szerepel a wifi leírásában (a/b/g/n), akkor az a/n szabványos dual band, ha pedig ac is (a/b/g/n/ac), akkor ac dual band.
a tl-wdr3600 az a/n szabványos dual band típus.
ahogy a specifikációs leírásokat nézem, a p8 lite csak 2.4 GHz n szabványt tud, a p8 a/n szabványos dual band, a p8 max pedig már ac dual band szabványt is kezel.
p8 lite, vagy p8 van neked?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Úgy tér vissza a Commodore 64, ahogy titkon mindenki várja
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- sziku69: Szólánc.
- Milyen okostelefont vegyek?
- PlayStation 5
- E-roller topik
- Autós topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- Macbook M1 Pro 8GB RAM 256GB SSD
- Eladó Vagy Csere Samsung Galaxy Z Fold 4
- EVGA SuperNOVA 750W GT 80 Plus Gold full moduláris tápegység / 53 hónap Alza.hu garancia
- Surface Laptop 4 Touch 13.5 Retina Ryzen7 4980U 4.4Ghz 16GB 512GB Radeon RX Vega8 Win11 Pro Garancia
- Gigabyte AORUS B550I PRO AX ITX Rev 1.2 / Beszámítás OK!
- TELJES KÖRŰ IT BESZERZÉS
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
- LG 27GR95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Vivo V40 SE 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest