- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. március
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szicskeee
tag
Koszi
utanaolvasok.
-
bozsozso
őstag
válasz
Gubek-Einste #49887 üzenetére
Köszönöm.
szerk.: akkor ha jól értelmezem és először átállítom a régi router ip címét és kikapcsolom rajta a dhcp-t azután üzembe helyezve az új routert már a régi routerről még mehet a wifi így szinte kiesése sincs amig beállítgatom az újat.
-
Csacse
tag
Szép estét!
Olyan routert szeretnék ami beállítható hogy éjszaka ne adjon wifi jelet de lanon müködik.
Köszi előre is
-
Szicskeee
tag
Sziasztok!
Jelenlegi Asus n18u routeremet ocsem elorokli igy szeretnek valami hasonlo routert vasarolni 30-35k korul melyik most a bestbuy? ha lehet akkor AC-s.
-
-
bozsozso
őstag
Sziasztok,
Ha egy jelenleg használt router a továbbiakban switchként talán később AP-ként fog tovább üzemelni mielőtt kiveszem a jelenlegi hálóból kell valami beállítás rajta. Gondolok itt pl. olyanra, hogy az alap IP-t átállítani, mert az új routernek is ez lesz az IP-je. Mert ha szükséges akkor az új beállítása előtt még ezt beállítanám.
-
Balázzs
senior tag
Sziasztok!
Átolvastam az összefoglalót, szétnéztem mobil szolgáltatóknál, de elrettentem az árakon. Mobil internetet
szeretnék megosztani 1-3 notebook és 2-5 mobil között, számuk változik, alap esetben 1 noti az biztos.
Ehhez keresek bármilyen megoldást, szolgáltató kb. 30 ezret kérne érte. A net korlátlan, 150Mbit/s.
Használt is lehet az eszköz, de stabilan működjön.köszi a segítséget.
-
cvn69
tag
Köszönöm a válaszod!
Külön örülök, hogy a telefonnal kapcsolatban is tudtál adni infót.És még egy kérdés:
"Extrém nagy működési távolság a nagy energiájú technológiával
A levehető, 9 dBi-s, nagy nyereségű antennák ...."Ez az ASUS oldalán olvasható a router leírásában, ennek ellenére, nekem úgy tűnik, nem levehetőek az antennái. Legalábbis, a hagyományos, lecsavarós módon.
-
fehervari795
csendes tag
válasz
Gubek-Einste #49881 üzenetére
Ismét köszönöm a gyors választ és segítséget Gubek. Jogos az internet Vidanet le: 30 fel: 3 Mb/s kábelnet.
-
phoenix1989
őstag
válasz
Gubek-Einste #49881 üzenetére
Nekem csak annyi kellene hogy wifi legyen meg jó legyen a net átvitele. extra igények nincsenek.
-
válasz
bmichel #49877 üzenetére
A Chromecast 2-ről ITT érdeklődjél.
#49878 fehervari795
A net sebességet leírhattad volna.10k alatt az Asus N12 D1 és a TP-Link 841ND az ajánlott eszközök ha nincsen speciális igény (mobilnet megosztás/USB port, kliens mód, 2x2:2-nél jobb MIMO képesség, stb), ezeken csak 100 Mbps WAN/LAN portok vannak.
20 alatt még szóba jöhetnek a következő gigabites portokkal szerelt típusok: csak 2,4 GHz-s wifi-vel az Asus N18U és a TP-Link 1043NDv2/v3, dual band wifi képességgel pedig az Asus N56U és a TP-Link 3600/4300. AC-s wifi-vel már 25k felett vannak az eszközök.Mindenképpen jobb lenne a felfedettség érdekében a folyosóra áthelyezni a router-t és akkor talán nem kell a repeater sem.
#49879 junior11
Azért nincsen róluk info mert nem vett még senki sem aki beszámolt volna róluk, ha van kedved akkor vegyél egyet közülük és számoljál be róla.
Hardver nincsen olyan sok különbség közöttük, 800 MHz vs 1 GHz dupla magos SoC, a wifi-ben van eltérés: AC1750 vs AC1900 de ez sem számot tevő, kevés adapter/kliens eszköz van amelyik ki tudja használni a különbséget.#49880 phoenix1989
Router gonddal IDE menj át.
Mivel elég ismeretlen típus így elég nehéz róla nyilatkozni de általánosságban talán javulhat a helyzet egy cserével. feltéve, hogy kiderül, hogy mi is okozza a gondot és az a router miatt van-e.
10k alatt az Asus N12 D1 és a TP-Link 841ND az ajánlott eszközök ha nincsen speciális igény (mobilnet megosztás/USB port, kliens mód, 2x2:2-nél jobb MIMO képesség, stb), ezeken csak 100 Mbps WAN/LAN portok vannak. -
phoenix1989
őstag
Üdv!
lenne egy ilyen routerem. Egy 20 MB es netem van de játék közben kicsit instabilnak találom. lehet stabilabbá tenni ? illetve egy másik routerrel jobban járnék? -
junior11
veterán
Mi a véleményetek a TP Link Archer C8, C9 párosról? Nem nagyon találtam itt róluk infót, hogyan teljesítenek az Asusokkal szemben (AC66U, 68U)? Az archer C9 csak prociban erősebb vagy van más különbség is köztük?
-
fehervari795
csendes tag
Üdv.
Egy router-re van szükségem, ami WFI-je lefedné a mellékelt emeletes családi házat, de legalább is a nagy részét, ugyanis van egy TP-LINK TL-WA850RE repeater-em. Ehhez mérten a router-re szánt összeg maximum 10 000 HUF.(+1-2 ezer HUF belefér) A router áthelyezése megoldható az alsó szinten lévő folyosóra/étkezőbe, de jelenleg még az alsó szinten lévő 1-es szobában van, ahogy az a mellékelt képen is látható.
A router-re csatlakoznak: (minden eszköz WIFI-n keresztül.)
- egy Fujitsu Siemens Esprimo V5555 az alsó szinten lévő 3-as szobából.
- egy Lenovo G50-45 az emeleten a nappaliban illetve az emeleti szobákban.
- egy PC az emeleti 1-es szobából.
- egy PC az alsó szinten lévő 1-es szobából
- átlagban 2-3 mobiltelefonEzekből ami szinte állandóan csatlakozik a hálózatra a két laptop és a mobiltelefonok.
Segítséget előre is köszönöm. -
jerry311
nagyúr
Csak egy ötlet...
Fém házas switch, lerakva a padlóra, felette hőszigetelő (pl. hungarocell) "dobozzal". A fém ház tűrhetően átveszi a födém hőmérsékletét, míg a "doboz" elszigeteli a padlás 40 (vagy éppen -5) fokos levegőjétől.Fesztiválon is hasonló módszerrel szoktunk "hűteni". Pálinka be a sátor aljára, rá a táska és/vagy ruhák, hogy elszigeteljék a 30 fokos levegőtől és így kellemesen hűvös italt kapunk.
Hmm?
-
válasz
Mardel #49870 üzenetére
szia,
2.4 GHz n szabványos kapcsolat esetén jónak mondható a 80 Mbps hasznos/mérhető wifi átvitel, pláne a fallal akadályoztatás mellett.
azt kellene tudni, hogy a laptop milyen wifi modullal rendelkezik, mert ha nem legalább dual band n szabványos, hanem csak 2.4 GHz képes, akkor hiába veszel jobb routert, nem feltétlenül lesz gyorsabb a wifi átviteli sebesség.
a g4 esetén adott az 5 GHz n szabványos, de már az ac kapcsolat is, így megfelelő, nem csak 2.4 GHz képes routerrel jobb a helyzet.
arra senki sem fog garanciát vállalni még a legjobb wifi szórású router esetén sem, hogy biztosan lefedi az általad elvárt szobákat, sebesség tekintetében meg pláne nem, mert nem csak a router, hanem az ellenoldalak, beállítások és környezeti tényezők függvénye is, amik pedig nem ismertek.
írható sok router típus, hogy mik ajánlottak, de vedd majd figyelembe, hogy ahhoz a laptopodba is megfelelő wifi modul kell, illetve bekavarhatnak a befolyásoló környezeti tényezők - amik minden helyszínen eltérnek.
ezek közözött érdemes nézelődni; archer c5 és felette, rt-ac55u és felette, illetve rt-ac1200g plus. -
Mardel
őstag
Sziasztok!
A napokban váltottam a Telekomos optikai netem 50/25-ről 120/50-re.
Eddig egy TP-Link WR1043ND v1 osztotta a netem.
De laptopon már csak 80/52 a netem a router melletti hálószobából.
LG G4-emen meg folyamatosan 38/52-t mér a speedtest (nem értem miért).Szeretnék egy olyan routert ami lefed legalább 2-3 szobát úgy hogy stabilan átviszi a 120 Mbitet.
A keret rá max. 50e Ft.
-
válasz
MaCS_70 #49865 üzenetére
Van máshol is, csak ezt dobta a Google elsőnek.
Cserép és alatta fólia. Ennyi. Nem mértem hőfokot, nyári melegben 40-nél biztosan több. De lehet, hogy az emeleten a plafonra, sarokba felrakom a falra switchet és csak a kábelek mennének a padláson. Párát mennyire bírják a routerek? -
szia,
maga az rt-ac1200g plus biztos, hogy jobb a szolgáltatós eszköznél minden tekintetben, de a wifi kapcsolat az ellenoldalak, környezeti tényezők és beállítások függvénye is, így nem elég csak simán a jobb router, illetve nem megfelelő beállításokkal akár rosszabb is lehet, mint bármilyen más típus, de ez nem is gyártó/típus függvénye, hanem általánosságban igaz.
a router témájában, vagy a router problémás topikban leírhatod a beállításokat és kaphatsz tippeket az ideális beállításokhoz.
az s5 2.4 GHz sávon csak 20 MHz képes, az maximum 75 Mbps kapcsolatot jelent, ami hasznos sebességben ~40 Mbps, így semmilyen más routerrel nem lesz gyorsabb a sebesség, mivel a mobiltelefon a szűk keresztmetszet. (s6, note 4 és felette már adott a 40 MHz, ezért azok gyorsabbak 2.4 GHz sávon is, illeve már 5 GHz sávon is 2*2:2 mimo képesek.)
5 GHz ac kapcsolaton 1*1:1, 433 Mbps kapcsolatra képes az s5, amely hasznos sebességben jó a bő 200 Mbps. -
cvn69
tag
Üdvözletem!
Néhány napja egy ASUS RT-AC1200G+ routert. tualjdonlok. Az eddigi tapasztalataim, sajnos, nem teljesen felelnek meg az elvártaknak. Eddig a Digi saját, ZTE H298N routerét használtam, de arra gondoltam, talán egy új, modernebb, és főként külső antennákkal ellátott készüléktől többet várhatok WiFi fronton. Azonban eddig csalódnom kellett. Sem sebességben, sem térerőben nem jobb az ASUS, mint a ZTE, sőt, néhol még ez utóbbi ad erősebb jelet. Sajnos, az ASUS-ban nincs, vagy csak nem találtam, a sugárzás erősségének állítási lehetőséget, ami viszont a ZTE-ben megvan.
Így jelenleg csak az 5GHz és a plusz 1 LAN port, amivel több az ASUS, mint a ZTE.Ha esetleg, valakinek lenne ötlete, hogy miként növelhető a 2,4GHz-es jel erőssége, azt megköszönném, mivel ha jól érzékeltem, az ASUS-nak nem cserélhetően az antennái.
Vagy nyugodjak bele, hogy más router sem adna erősebb jelet? Csak akkor minek a 4! külső antenna, amitől csak nagyobb helyigényű és sérülékenyebb lesz a router, ha a hatótáv nem nő tőle?Remélem, bár jó sok hülyeséget kérdeztem, de azért valaki megtisztel a válasszal.
Előre is köszönöm!
Ui.: Galaxy S5-tel, 500Mbites nettel mindkét router közvetlen közelről, 2,4GHz-en 37Mb körüli le-,feltöltést, az ASUS 5GHz-en pedig 205/70Mbitet tud, a Speedtest.net szerint. Ezek megfelelő értékek?
-
haddent
addikt
szia
kifejtenéd mire gondolsz? Konkrétan annyira van szükségem, hogy van egy DHCP szerver ami mindkét irányban átviszi a NAT -ot 1 Gigabitet (kis csomagoknál is) betonbiztosan. Nem kell se tűzfal semmilyen védelem sem szabály, sem okosság, semmi.Vagy Archer C5 megveszek, bedugom, és kész, gyári fw több, mint tökéletes.
..vagy elkezdek építgetni magamnak. Ubiquiti Edgerouter Lite + valami AC AP + gigabit switch. Nekem szimpi ez a megközelítés, csak az Archer C5 kb. 25 ezer, míg ez a kombó szolidan számolva is 60És elvileg a C5 tudja a gigabit nat -ot, mert ahogy írtad is, harderes nat van
-
válasz
Intruder2k5 #49840 üzenetére
Szia!
Találtam egy switchet, ami esetleg elbírná a padláson a kiképzést: [link]
Mi a véleményed, véleményetek?
-
bmichel
csendes tag
válasz
Gubek-Einste #49860 üzenetére
Köszönöm.
A Chromecast2 mini PC minőségéről mi a véleményed, ami a router egyik eszköze lenne az asztali PC mellett? -
spider80
őstag
válasz
Gubek-Einste #49858 üzenetére
Tudom,de azt nem nagyon szokták megadni a telóknál.
-
válasz
bmichel #49859 üzenetére
Előre nem lehet megmondani, hogy meddig és milyen sebesség lesz elérhető, ez csak a helyszíni teszt során fog kiderülni.
A drágább eszközök erősebb hardverrel/gyorsabb wifi-vel rendelkeznek de, hogy ez mennyire használható ki az a használati módtól és a kliens eszközök képességeitől függ.
Alapvetően nem csatlakozott eszközök száma, hanem inkább az azok okozta terhelés az amit számít, a drágább/erősebb eszközök ezt jobba bírják. -
bmichel
csendes tag
válasz
Gubek-Einste #49854 üzenetére
köszönöm a profi tájékoztatást.
Ezek szerint ekkora a szórás árban? 14,0 ezertől 40,0 ezerig.
Családi házban ezek szerint a 2 db 30 -as és egy 10-es téglafalon is jól átmegy a jel az olcsóbb Asus-al sőt még a TP linkkel is?
Mi az előnye, ha költenék egy drágább egy ASUS 56U-ra?? Jobb a kép/hang minőség vagy gyorsabb átvitel? Több eszköz csatlakoztatható a jövőben? -
-
spider80
őstag
válasz
Gubek-Einste #49856 üzenetére
wifi b/g/n/ac dual band. ennyit írnak a legtöbb oldalon róla.
-
-
junior11
veterán
válasz
Gubek-Einste #49854 üzenetére
Hát nem nagyon találtam róla infót, pedig néztem aida64-gyel is... Esetleg hogy tudnám még kideríteni?
-
válasz
junior11 #49851 üzenetére
Jó lenne tudni, hogy milyen adapter van a telefonban mert akkor többet lehet mondani.
#49853 bmichel
Kliens eszköz ami majd a router-re csatlakozva elérni a netet és a belső hálózaton lévő erőforrásokat, akár vezetéken, akár vezeték nélkül (tévé, számítógép, laptop, telefon, tablet, minden ami a netet használná).40k-ból a következő router-ek jöhetnek szóba:
Csak 2,4 GHz-s wifi-vel: Asus N18U vagy TP-Link 1043NDv2/v3 - panelos/társasházi környezetben a 2,4 GHz-s sáv telítettsége okán nem annyira ideális
Dual band wifivel: Asus N56U/N66U/AC55U/AC56U/AC66U/AC1200G+, TP-Link 3600/4300/Archer C5/C7/C8/C9 -
bmichel
csendes tag
válasz
Gubek-Einste #49850 üzenetére
- A netsebesség: 1,0 Gbps
- Kliens eszköz vagy adapter alatt értendő a Chromecast2 is? mert egyedül ezt használnám.
max. 40 ezerből kijönne egy ilyen router? Persze jobb lenne, ha egy ilyen árszintűt olcsóbban használtan meg tudnék venni.
- egyéb igény: ha netán később vennénk egy laptopot is, akkor az is használhatná a routert. -
spider80
őstag
válasz
junior11 #49851 üzenetére
Nem tudom Z2-ben pontosan milyen wifi van,de nekem S6-on a upc240-es net 2,4 ghz-en upc routerével 60 mbit volt, az új Asus AC55u-val 2,4ghzen 90mbit, 5Ghzen pedig simán hozza a maxot,általában 247mbitet mérek vele. Ezek az adatok a routertől 3 méteres távolságban értendők 1 szobán belül.
-
junior11
veterán
válasz
Gubek-Einste #49850 üzenetére
Köszi szépen. Szóval noti esetén várható lényeges javulás, ez jó. Viszont ami telefont illeti, 5Ghz AC esetében már a Z2 jóval gyorsabb lehet (ez esetben az AC1200G+ jöhet szóba a háromból) vagy ott sem remekel? Mi a véleményed?
-
válasz
bmichel #49848 üzenetére
Jó lenne tudni 1-2 dolgot:
Milyen net sebesség mellé kellene a router?
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Mennyi lenne a beszerzésre?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?Használtban is ugyan azokat kellene keresni mint az újak között, leginkább.
#49849 junior11
Telefon esetében nem lenne lényes javulás mivel nem tudná kihasználni az kinézett router-ek jobb wifi képességét.
A notebook esetén már igen mivel az már 2x2:2 MIMO képes és a kinézett router-ek mindegyik ilyen vagy így nála jelentősebb javulás várható, körülményektől függően 80-100 Mbps-ig felmehet az elérhető sebesség. -
junior11
veterán
Szerintetek az 1043ND v2/v3, N18U és az Asus AC1200G+ 2,4Ghz esetében 100-as netsebességnél kábel nélkül mennyit tudna? Kliens Lenovo Z500 Intel centrino wireless n-2230 wlan kártya, telefon Z2, itt már lenne AC is, 2,4Ghz esetében csak 20mhz lehetséges.
Ma voltam nézelődni a boltokban, ott volt az 1043ND, N18U és az AC1200G+, az eladó szerint némi javulás lenne a TP Link 740N-hez képest 2,4Ghz-en, mely max 45-48mb/s tud közel a wifihez (2-4méteren belül), messzebb, már csak 20-28mb/s.
-
bmichel
csendes tag
köszönettel vennék tanácsot, hogy milyen routert vegyek?
Chromecast 2 mini PC-be vinnék át az asztali PC-ről jeleket internetes HD filmek lejátszáshoz a nagy képernyős TV-mre.
A távolság a TV és a router között kb. 10 méter, de két 30-as és egy 10-es téglafal van közte.
Kedvező áron melyik routert ajánlanátok, ami jó minőségben átviszi a jeleket.
Amennyiben használt is elfogadható, akkor ott mire figyeljek?
Köszi! -
válasz
Gubek-Einste #49846 üzenetére
Közben rájöttem , hogy hogyan tudnám megoldani a "legfájdalommentesebben". Egy kábellel felmegyek falon kívül a padlásra, onnan kijövök az egyik szoba (mondjuk amelyik a lakás közepén van) felső sarkában a kábellel. Oda teszek egy dobozt (pl. 20X10X5 cm természetesen kicsit kilyuggatva a szellőzés miatt), amiben elfér a switch (áramot is tudok a padlásról odavinni), illetve eltakarja a visszamenő kábelek helyét. Onnan visszamennek a kábelek a padlásra és a szobákba lejönnek, ahol kell. Így úszom meg a legkevesebb fúrás faragással. Nem a legszebb, de majd ha lesz festés, akkor elrejtem azt az egy-egy kábelt.
Egyébként egy switchnek mennyire kell szellőzés? -
Sajnos ha kell a gigabites hálózat akkor szépen mindent végig kell kábelezni de csak egyszer kell rendesen megcsinálni és sokáig lehet használni ha nem semmi baj.
#49845 Kingunique
Sajnos az 5 GHz érzékenyebb a távolságra/zavaró tényezőre mint a 2,4 GHz.
30k-s határral Asus AC55U/AC1200G+ és a TP-Link Archer C5/C7 jöhet szóba, ezekből talán most az AC1200G+ az ami mostanság eléggé megy mint favorit eszköz. -
törölt tag
válasz
Gubek-Einste #49809 üzenetére
innSSIDer3 szerint 12 wifi jel körlöttem, de egyik sem megy 44+48 -as csatornán mint az enyém.
120 -as net mellé kellene, de a jövőben ez nőhet.
1 notebook, 1 telefon, 1 tablet, 1 tv kapcsolódik 5GHZ -en
1 telefon 2.4 GHZ-en
1 konzol, 1 nas vezetékenA jelenlegi /WDR4000/ van a lakás közepén, de a másik szobában már csak 2-es jel van és a szoba végén ahol az ágy van már nem tudok a jelre csatlakozni
Ezért kellene egy erősebb router, 30.00 ft-ig.Az általad javasolt AC eszközök közül melyiket ajánlod?
-
Sziasztok!
Az alábbi problémára szeretnék megoldást találni. Azért ide írok, mert szerintem itt fordul meg a legtöbb ember, akinek jó ötletei lehetnek
Szóval...
Kétszintes (+ padlás) ház emeletére kellene vezetékes hálózatot megoldani. A földszintre van kiépítve a bejövő optika (DIGI) itt van egy router. Innen kellene a routerből felvinni a LAN-t az emeleti szobákba.
Először arra gondoltam, hogy falon kívül felviszek a padlásra egy kábelt, oda leteszek egy gigabites switch-et és a szobákba az emelet és a padlás közötti födémet átfúrva (fafödém) lemennék egy-egy kábellel a szobákba. És itt jön a probléma... A padláson elég extrém hőmérsékleti viszonyok fordulhatnak elő. Télen 0 fok alá mehet, nyáron meg simán 40 fok fölé, ergo nem biztos, hogy a switch elviselné ezt. Néztem ipari switcheket, de a hajam égnek állt az áruktól.
Azt a megoldást, hogy az egyik emeleti szobában helyezem el a switchet és onnan megy még vissza több kábel a padláson keresztül többi helységbe, szeretném elkerülni (bár lehet, hogy ez lesz a legjobb/legegyszerűbb).
Powerline adaptereket tegnap este próbáltam és elkeserítő az eredmény. Konkrétan a földszinten lévő router wifin keresztül gyorsabb, mint a powerline...
Esetleg coax-on nem lehet az ethernet jelet vinni valahogy? Mert az be van a falba csövezve minden szobába.
Előre is köszönöm a segítséget
-
válasz
Intruder2k5 #49840 üzenetére
Köszönöm, akkor más megoldást keresek.
-
-
Sziasztok!
Routerek milyen környezeti hőmérsékletet viselnek el hosszú távon? Padlásra fel lehet tenni? Nyáron elég durva idő van a cserép alatt...
-
pinnacle
nagyúr
válasz
Gubek-Einste #49837 üzenetére
Köszi! Lehet, hogy a túl sok szomszéd wifi miatt volt gond, 13-as csatornán egyelőre működik.
-
válasz
Laslow #49824 üzenetére
Router:
Csak 2,4 GHz-s wifi-vel: Asus N18U vagy TP-Link 1043NDv2/v3 - panelos/társasházi környezetben a 2,4 GHz-s sáv telítettsége okán nem annyira ideális
Dual band wifivel: Asus N56U/AC55U/AC1200G+, TP-Link 3600/4300/Archer C5/C7/C8/C9Adapter:
Az USB-s előnye, hogy könnyen elmozdítható így mindig optimális helyre lehet rakni, laptopban is használható, igény szerint csatlakoztatható le-fel. Hátránya, hogy beépített vagy kicsi külső antennával rendelkezik általában.
A PCI-E-s előnye, hogy általában nagyobb antennával rendelkezik. Hátránya, hogy a gépház erősen árnyékolni tudja a jelet, már rendszer indításkor eldől, hogy lehet-e használni, csak asztali gépben használható. A gépház árnyékolást kivezetett antennával lehet megszüntetni.Ajánlottak:
USB-sből TP-Link 822N/8200ND, Asus USB-N13/N14.
PCI-E csatlakozóval pedig TP-Link TL-WN881ND, Asus PCE-N15
Ezek mind csak 2,4 GHz képesek így lehet is rajtuk antennát szabadon cserélni (már amelyik cserélhető antennás), antennából a TP-Link TL-ANT2405C vagy TL-ANT2408C lenne az ajánlott.
Ezeket csak akkor ha csak 2,4 GHz képes router-t veszel.Dual band képességgel:
USB-sekből Asus USB-N53/N66/AC53/AC55/AC56, TP-Link TL-WDN3200/4200/Archer T4U/UH
PCI-E csatlakozóval pedig Asus PCE-N53/AC56U/AC66/AC68, TP-Link TL-WDN3800/4800/Archer T6E/T8E/T9E
A dual band adapterekhez sajnos nem tudsz olyan könnyen hosszabitó kábelt kapni így meg kell barátkozni a gyári kiszereléssel.
Hosszútávra tervezés és dual band/AC-s router mellé.#49835 pinnacle
Ilyen inkompatibilitásról még nem halottam, max az lehet, hogy nem tudja kihasználni egy adott eszköz a router wifi képességét mert csak alacsonyabb link sebességre képes mint a router.
Már nem éri meg N150-es router-t venni, inkább N300-as vagy jobb tudást kellene beszerezni, jövőre tervezés okán inkább gigabites portokkal rendelkezőt.
Ajánlott router-ek az alsó kategóriában Asus N12 D1 vagy TP-Link 841ND. -
droti25
őstag
Köszönöm a felvilágosítást, segítséget!
-
pinnacle
nagyúr
Sziasztok! 741ND routerem úgy néz ki, hogy 6 év után kezd "meghalni", nem megy a wifi, hiába indítom újra. 841N-et vennék helyette. Úgy emlékszem, hogy régebben olvastam a 2 antennás wifik valamilyen eszközökkel nem működnek. Már nem tudom, hogy régebbi telefonok, tablettekkel volt ilyen probléma. Tudtok erről a gondról, mert akkor inkább 741N(D)-t veszek újra.
-
spider80
őstag
válasz
droti25 #49830 üzenetére
a routered WAN portja 100mbites,tehát ami internet kábelt dugsz a routerbe,azt max 100mbittel tudja tovább tolni LAN-on is és Wifin is max. Azért írták rá,hogy 450mbites,mert a Wifi kapcsolati sebessége ennyi maximum( ettől a valós wifi sebesség lefelé írányba jelentősen eltér minden esetben), Maximum úgy tudsz jelen esetben 100mbit feletti sebességet elérni,ha helyi hálózaton belül másolsz valamit egyik gépről a másikra.
-
Multibit
nagyúr
-
droti25
őstag
Sziasztok
Van egy WR940N ami elvileg tudja a 450mbit/s -t!
A netem sávszélessége 200/100mbit/s
Lan kábellel van a router a számítógéppel össze kapcsolva!Miért csak 100mbit/s a letöltési sebességem?
Erősebb routert kell vennem? -
jerry311
nagyúr
válasz
Laslow #49824 üzenetére
Emlékeim szerint egyetlen rejtett antennás router sincs az ajánlottak közt. Leginkább mert a dobozon belülre nem fér rendes antenna, gy a rádiós része jóval elmarad az külső antennás eszközöktől.
A két fal és a 10 méter szerintem még mindig sok 5 GHz-re. 2.4 GHz mondjuk 3x3 vagy több MIMO-val már talán viszi majd a 100M-et, ha van szabad, átfedéstől mentes csatorna is. Talán. -
Laslow
senior tag
válasz
jerry311 #49823 üzenetére
Köszönöm a választ.
Most ott tartok, hogy a repeater ötlet eldobva, helyette kábelcsatornával mégis elvezetem a DIGI kábelét a lakás közepéig a folyosón, és ott rakok a falra egy routert, aminek így jóval kevesebb falon kell tudnia átadnia a jelet (max. 2 fal és max. 10 méter távolság). A 100/50Mbit-nél továbbra is örülnék, ha többet tudna WiFi-n szórni.Van valami falra helyezhető, lehetőleg rejtett antennás ajánlott típus?
-
jerry311
nagyúr
válasz
Laslow #49820 üzenetére
Drága lesz.
Amit szeretnél, főleg az egy-két sebesség duplázás, az erősen igényli az 5 GHz-et ac-vel, és MIMO-val megtámogatva mind router mind kliens oldalon. Persze, távolságtól, falak anyagától, vastagságától és számától, valamint a lakásban lévő berendezési tárgyaktól erősen függ a sebesség. Bezavarhat bármikor a szomszéd WiFi is.
Az igényeidnek megfelelő és olcsó megoldás a kábelezés, amit szeretnél elkerülni.
Repeater felejtős, az max lefedettséget növelni jó, de se atomstabilnak, sem gyorsnak nem nevezhető. -
válasz
Darks!de #49819 üzenetére
szia,
elég jó a wifi jelerőssége, de maga a wifi kapcsolat már nem csak a router, hanem az ellenoldalak, környezeti tényezők és beállítások függvénye is, így látatlanban nem lehet konkrétumot mondani.
akik szerint gyenge adott router szórása, azoknál nem feltétlenül maga a router a probléma forrása, hanem a fenti befolyásoló tényezők valamelyike, vagy egyszerűen csak túlzottak az elvárások.
erősebb hardverrel jó lehet az rt-n18u - ez is csak 2.4 GHz képes, mint az általad írt típus -, vagy ha dual band és ac képes kell, de szempont a jó wifi szórás, akkor az rt-ac1200g plus. -
Laslow
senior tag
Sziasztok!
74nm-es egyszintes lakásba költözöm, DIGI 100/50 net lesz bekötve. Nem akarom a kábelt a bejárati ajtótól az L alakú folyosó túlsó végén lévő nappali túlsó felében lévő asztali gépig elvezetni, így wifi-ben gondolkozom.Az igényekről:
- Atomstabil működés (akkor is, ha néha nekiállnék torrentezni).
- Sebesség terén legyen felülméretezve: ha sebességet duplázna 1-2 alkalommal a DIGI, azt is bírja a rendszer, ne kelljen újat venni csak mert nem használná ki a sávszélességet.
- Extra szolgáltatások nem érdekelnek (pl. NAS, beépített torrent, stb.).A két elképzelés:
1. 1 db WiFi hálókártya az asztali gépbe + 1 db router felszerelése a bejárati ajtó fölé, ami ellátja az egész lakást nettel. Mivel nem csak szobán belül, hanem falakon keresztül kell megoldani a jeltovábbítást, félek, hogy a távoli helyeken nem lenne kellő jelerősség. Ezért:
2. 1 db WiFi hálókártya az asztali gépbe + 1 db router a bejárati ajtó fölé + 1 db repeater valahova a lakás közepébe, hogy azzal együtt már rendben ellássa a lakást nettel.Szerintetek milyen routert és adaptert vegyek (+ esetleg repeatert)?
-
Darks!de
csendes tag
Sziasztok!
Router vásárlás előtt állok, és szeretném kikérni a véleményeteket, hogy milyet is vegyek!
Digi gigabites net lenne 54 m2-s lakásban. Kb. a lakás közepére helyezném el a Routert. Lényeg az lenne hogy milyen Routert vegyek, hogy a wifi jel erősség szuper legyen minden helyiségben?TP-Link TL-WR1043ND V3.0 router-- > nekem ezt javasolták, hogy arra ez is elég lenne, de olvasgattam róla és írták, hogy nem a legjobb a wifi jelerőssége.(ár 15-30k, de minél olcsóbb nyilván annál jobb)
Minden javaslatot meghallgatok!
Előre is köszönöm!
-
válasz
köszi, akkor inkább itthon veszem, ahogy nézem elég rendes különbség van.
-
Valkűr
addikt
válasz
Gubek-Einste #49812 üzenetére
Köszi az Infókat! Meg is rendeltem az AC1200G+.
-
-
junior11
veterán
válasz
Gubek-Einste #49814 üzenetére
740N ver. 4.24 az enyém. A 94-95 kábelen gondolom, kábel nélkül kevesebb lesz...
-
válasz
junior11 #49813 üzenetére
Verziótól függően 94-95 Mbps-t tudhat max a jelenlegi router így mindenképpen megéri a cserét.
Mivel elég egysége az Asus router-eknek a gyári firmware-je így szinte biztosan be lehet állítani a WPS gomb funkcióját wifi On/Off-ra az Adminisztráció/Rendszer menüpont alatt a Vegyes részen.
Már 20 MHz-s beállítás mellett is előre lépést fog jelenteni az AC-s képesség. -
junior11
veterán
válasz
Gubek-Einste #49812 üzenetére
Köszi, ismét. Ma jönnek bevezetni a 100-as netet, s gondolom a régi TP Link 740N ahhoz kevés lesz, de az N18U helyett egyre jobban az AC1200G+ felé kacsingatok, bevallom. A WPS gomb jó ötlet, remélem az 1200G+ esetében is lehetséges lesz, ha nem ott a menü.
Hosszútávon lehet, hogy jobban megérné az AC, még ha a notebookom wlan kártyája csak N300-as (de ahogy a múltkor kérdeztem, lehet usb- ac adaptert venni hozzá, ha kellene), a telefonom Xperia Z2 viszont AC-s, bár nem tudom, javulna-e a sebessége a 2,4Ghz-hez képest (itt volt talán szó, hogy ez a teló nem tud csak 20Mhz-et), AC esetében kíváncsi lennék, milyen a helyzet.
-
válasz
junior11 #49810 üzenetére
Mivel az AC1200G+ dedikált antenna van mindkét sávon így nincsen (nem kellene, hogy legyen) különbség.
A wifi-t természetesen ki lehet kapcsolni, ha nem is fizikai gombbal akkor menüből. A N18U-n a WPS gombot be lehet állítani, hogy az legyen a wifi On/Off gomb (én annak használom.#49811 Tigerteam
A legújabb wifi szabvány az AC.
Inkább az AC1200G+ felé hajlanék mivel jobb paraméterekkel rendelkezik mint az AC55U. -
Valkűr
addikt
válasz
Az hogy Ac az mit takar? És ha azt irtam volna, h AC55 vagy Ac1200G+?
-
junior11
veterán
válasz
Nem lenne gyengébb 2,4Ghz-en az RT-AC1200G+ az N18U-hoz képest? És az 1200G+-on is be lehet állítani a routert úgy, mint az N18 esetében, hogy a wifi-t kikapcsolni és csak a 4 Glan switch-ként működne? A TP Linkek esetében van hátul wifi on-off gomb, itt nem találtam.
-
válasz
f4lcon #49806 üzenetére
Megéri annyiért.
Elég sokban különbözik a sima és a G+-os verzió így elgondolkodtató, hogy megéri-e a beszerzést.
Terhelés szempontjából megfelelő lesz.#49807 Kingunique
Wifi tekintetében semmit sem lehet garantálni így nem biztos, hogy egy eszköz csere megoldaná a gondodat.
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) van használva?
inSSIDer3/Wifi Analyzer mit mutat?Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Mennyi lenne a beszerzésre?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?AC-s eszközt lenne érdemes beszerezni ha már cseréled a jelenlegit.
Ajánlott eszközök: Asus AC55U/AC56U/AC66U/AC68U/AC87U/AC1200G+, TP-Link Archer C5/C7/C8/C9#49808 Tigerteam
Ha nem kell gyári firmware-ben a letöltő kliens akkor AC1200G+.
Hasonló árban van még az Asus AC55U és TP-Link Archer C5 mint AC router-ek. -
Valkűr
addikt
Sziasztok, a két Asus router közül panelbe Nas mellé filmezni melyik lehet a jobb? A szolgáltatom a Digi a letöltési sebességem 200 Mbit/s.
Az egyik amit kinéztem az RT-N18 és a másik a ASUS RT-AC1200G Plus Dual-band wireless-AC1200 router. Mindkettő közel azonos 20 ezer körüli árban van, de hasonló árban bármi más alternativát meghallgatok.
-
törölt tag
Üdv!
Jelenleg egy TP-Link WDR 4300 routert használok, de az a problémám vele, hogy kicsi a hatótávja, lakás egyik szobájában max térerő, de a másik szobában már alig észlelhető a jel ha elmegyek a másik falig, még a upc-s router is jobb tulajdonságokkal rendelkezik e téren.
A kérdésem az, hogy milyen routert ajánlotok ami dual band-es és jobb hatótávval rendlkezik.
Van valakinek tapasztalata? -
a GearBest-en 57$ az Asus RT-AC1200 ennyiért megéri? Néztem, benne van az ajánlottak között a 20-40 ezer sávban, de innen EU stock-ról megvan 18 ezer alatt... nem tudom miben különbözik az itthon kapható G+ változattól.
Ami a hálón van, az egy almás telefon, egy almás tablet, a Pana tévém meg egy okosító android box-al a régi tévé (ez a kettő sose egyszerre) illetve tervben van egy NAS beszerzése - illetve zsinóron az asztali gépem.
A hálózat meg egy Diginet100 -
válasz
chester91 #49803 üzenetére
mindegyik jó/ajánlott a maga módján, hardveres eltérések vannak például proci (720/900 MHz) terén, de nem egetverő különbségek, ha a kategóriájukon belül nézzük, illetve az rt-ac1200g plus a jobb wifi szórásra van kihegyezve, mert nem osztott vagy külső és belső antennákat kapott, hanem mind a két sávra külön két külső antennát, így nem kompromisszumos egyik frekvencia sem a másik rovására, ezért akinek a jó/jobb wifi szórás az elsődleges szempont, annak adott kategóriában az nagyon jó választás.
a szoftver tekintetében az asus több lehetőséget, részletesebb konfiguráltságot biztosít, mint a tp-link. -
válasz
chester91 #49801 üzenetére
szia,
az n750 router úgy néz ki, hogy 2.4 GHz sávon 300 Mbps és 5 GHz sávon 450 Mbps kapcsolati sebesség - a router tudja szimultán szórni a kettőt, de az ellenoldal csak az egyikre képes egyszerre, ezért nem adódhat össze a kettő -, az ellenoldal meg ha azonos lenne, tehát szintén 450 Mbps, még akkor is messze lennél 500 Mbps hasznos (netes) sebességtől, hiszen maga a kapcsolati sincs annyi, a hasznos meg annak a töredéke csak, ráadásul a te ellenoldali wifi modulod 5 GHz sávon is csak 2*2:2 mimo képes (a 450 Mbps esetén 3*3:3 mimo kell), így 300 Mbps n szabványon a kapcsolatod sebessége, aminél már elfogadható az általad írt sebesség.
mivel a t6e már ac képes is, így 5 GHz ac 2*2:2 mimo képes routerrel 867 Mbps lehet a kapcsolat sebessége, amivel közel leszel az 500 Mbps hasznos átviteléhez, ha teljesen nem is lesz meg.
jó vételnek számít az rt-ac1200g plus, pláne ha olyan helyen veszed, ahol 22 - 23 e ft környékén már akad, vagy az rt-ac55u is hasonló árkategóriában mozog, de az archer c5 is szóba jöhet. -
chester91
senior tag
Sziasztok!
Router nézelődésben vagyok. Jelenleg egy N750-es TP-Link van birtokba véve, de nem hozza az 500-as netet wifin 5ghz-en sem (130/160 a le/feltöltés arra alkalmas wifi kártyával - TP-Link Archer T6E). Kinéztem még korábban az ASUS RT-AC1200G+ routert. Kérdés, hogy van-e ennél ajánlottabb, legfeljebb 28.000 Ft-os árig (inkább 20-25, de maximum addig mennénk el). Fontos persze a gigabites wan és lan csatlakozók, dual band, AC sávval.
Előre is köszönöm a segítő válaszokat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Nyaralás topik
- Macska topik
- bambano: Bambanő háza tája
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Tőzsde és gazdaság
- További aktív témák...
- Csapj le az új MSI MPG B550 GAMING PLUS-ra most! 0% THM-RE is!
- iKing.Hu - Apple 16 Pro Max - Natural Titanium - Új, kipróbált
- AKCIÓ! nVidia Quadro P4000 8GB GDDR5 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Sapphire Nitro+ RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L380 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD / MT I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest