Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Házimozi belépő szinten
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Milyen monitort vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- ZIDOO médialejátszók
- Lenovo Legion és IdeaPad Y széria
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
-
PROHARDVER!
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
aleister
veterán
BiriBum:
Expo korrekció vagy élő hisztogram?
Mert mindkettő hiánya érzékenyen érint engem manualban...tán az utóbbi annyira nem.Peetry:
Tulképpen az is expo korrekció. Pl. amikor havas tájon becsapódik a fénymérő, és neked kell korrigálnod.Throme:
Jaja, cúúúnagonoszdé5100tulajok.[ Szerkesztve ]
Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.
-
Throme
veterán
válasz aleister #9490 üzenetére
Azt arra értettem, hogy rájöttem mi az az exposure level.
A manual letöltés és megnézése még mindig áll. Szóval azt ha átnézed akkor 100% pontosan választ kapsz.
Én meg tudom nézni a d5000-ben de attól, hogy abban van vagy éppen nincs még nem biztos, hogy a D5100-ban lesz (csakszerintemvan benne).
Esetleg egy D5100 tulaj megmondja neked, csak ők még nem írtak.... -
Peetry
senior tag
válasz aleister #9494 üzenetére
az expo korrekció nem az hogy kijelzi, hogy alulexponált lesz, és te után tudsz húzni. Az hogy mennyire alul-, túlexponált lesz a kép, azt mindegyik jelzi. a korrekció, amikor direkt utasítod a fénymérőt, hogy te pl -1FE-vel alul akarsz exponálni, és akkor tkp ha kihozod 0ra akkor az -1FE-s expozíció lesz. vagy engem b@sztak át vmikor
-
aleister
veterán
válasz Mercutio_ #9492 üzenetére
"...de én inkább arra tippelek, hogy manuális beállításnál nem jelzi, hogy az általad beállított értékek esetén a váz szerint milyen irányban kellene korrigálni."
Igen. Én is erre gondolok. Pl az említett SX110-nél, ha félig benyomom az exponáló gombot, akkor megjelenik az alul/túlexponálás értéke (feltételezem a fénymérés eredményeképp).
Pl -1 vagy 1/3-ad. Ekkor szépen manualban állítok a blendén vagy rekeszidőn (esetleg iso-n), amíg ki nem hozom 0-ra.
No szerintem ezt jelenti az exposition level. És elég szomorú lennék, ha ez nem jelenne meg manualban liveview-ban. Vagy ettől az EVF-ben még ott lehet?
No asszem ez már tényleg a Nikonon totyikra tartozik.Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.
-
Mercutio_
félisten
válasz aleister #9491 üzenetére
Arra gondolsz ami ezen a képen az expógombtól balra (+/- jeles gomb) ki is van közvetlenül rakva a vázra?
Nikon-os topicban kérdezd meg, ott biztos jobban tudják, de én inkább arra tippelek, hogy manuális beállításnál nem jelzi, hogy az általad beállított értékek esetén a váz szerint milyen irányban kellene korrigálni.
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
aleister
veterán
Utánanéztem. Jelenleg egyetlen fw update van az 5100-hez, ami egyetlen dolgot orvosol:
An issue that caused improper recording of pictures shot at an image size setting of 16:9 , 3968 x 2232 with 1.2X digital zoom applied has been corrected.
Szóval ez sajna nem nyert.Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.
-
aleister
veterán
Szerintem az expozíció korrekció lesz.
A Canon SX110 IS-nél nekem nagyon sokat segített a záridő, rekesz belövéséhez. Ezért is fájlalnám, ha nem lenne az 5100-en."Közben nézegetem a neten mi is ez. Szerintem a D5100-on menüből be-kikapcsolható."
Erre tudnál valami forrást adni? Megnézném én is.Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.
-
Throme
veterán
válasz aleister #9486 üzenetére
Szerintem töltsd le a kezelési útmutatót és olvasd át az ide vonatkozó részt. Ha abban is ezt írja akkor tuti nincs, de ha mégis....
Egyébként ez az "exposure level" pontosan mi is ami nem jelenik meg a D5100-on? Expo korrekció, záridő, rekesz...stb kijelzés?
Közben nézegetem a neten mi is ez. Szerintem a D5100-on menüből be-kikapcsolható. A D5000-ren is van ilyen, csak nem használom mert manual-ban nagyon nagyon ritkán fotózok. -
BiriBum
őstag
válasz aleister #9486 üzenetére
Google Sigma 17-70 Nikon Árgép
Ha sokat fotózol manuálban, akkor gáz. Szerintem nem fogsz annyira sokat lőni ebben a módban, hogy ez probléma legyen.
[ Szerkesztve ]
-
aleister
veterán
Köszi szépen ismét mindenkinek a válaszokat!
Tulképpen a gépválasztásban már nem tudtok segíteni, tényleg a személyes benyomás fog dönteni.
Egyelőre a Nikon 5100 felé húzok, de találtam egy nyugtalanító mondatot itt.
"The lack of any kind of exposure level indication when using manual mode and live view is also a strange omission."
Nos, ez azért elég fontos funkció szvsz. Azon a Canon bridge-en, amin most gyakorlok, rengeteget segít. Necc a Canon 600D tudja ezt ugye?Mercutio:
Értem.
"...ha egy Sigma obira az van írva, hogy "for Nikon" akkor az Nikonra felrakható..."
Esetleg van erre valami obi jelölés? Mert pl argep-en nemigen van ez feltüntetve.Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.
-
Mercutio_
félisten
válasz aleister #9482 üzenetére
Más gyártó is az "eredeti" gyártó bajonetjét használja, így nem kell semmiféle adapter ha egy Sigma obira az van írva, hogy "for Nikon" akkor az Nikonra felrakható, korlátozás annyi lehet, amit mindjárt leírok.
Amit beidéztél az nem megkötés, hanem részben visszafelé való kompatibilitás a filmes korszakban gyártott illetve beépített motoros vázakhoz készült objektívekkel.
Nikon-éknál annyi megkötés van, hogy az alsóbbkategóriás vázaikban nincs fókuszmotor, így olyan objektívvel van autofókusz amibe be van építve a motor (elég sok ilyen van, szóval ez nem akkora probléma, csak figyelned kell rá, amikor obit választol)Canon-éknál már induláskor ilyen beépített fókuszmotoros obik voltak, mivel ott az volt a koncepció, hogy a vázba nem tesznek fókuszmotort, ettől még a használható jobb lencsék terén nem nagyobb a választék
Minden gyártónál van 1-2 olyan lencse ami más gyártóknál nincs, vagy nem olyan jó árban van, ez a fotózási szokásaidat figyelembe véve lehet egy szempont.
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
BiriBum
őstag
Ha már gyártón belül ilyen megkötések vannak, gondoltam más vállalat termékénél még inkább igaz ez.
De akkor ezek szerint nem. Gondolom van valami adaptergyűrű ilyen esetekre.Ha jó minőségű, manuális lencsékkel szeretnél megkötés nélkül fotózni, akkor Pentax. Már belépő szinten is több szolgáltatás van bennük, mint a Kanikonok-ban és nagyon jó a magas ISO teljesítményük. Olvasd el a K-x és K-r tesztjét.
-
Necc
addikt
1. Ha neked ennyire fontos a megapixel szam a kepminoseg felett, akkor jobban jarsz egy mutyurke, 1/2.33" szenorral megaldott "csodakompakttal" ami kipresel neked 20megapixelt, vagy sot, talan mar a mobilok is jarnak 20 megapixel szintjen, es ezeket megveheted mar pusztan 50-60.000Ft-ert is es nem kell szazezreket elverni dSLR gepre, minek is?
Hulyeseget felreteve, APS-C szenzorrol beszelunk, az a ~2Mpixel nem oszt, nem szoroz, A3 -as lapra nyomtatva nagyitoval se talalnal elterest egy professzionalis szetthez kepest, meg talan kit obival se.
Tovabbi megapixelhaboruval kapcsolatban infot az elso postban talalsz.
9) jo a kit obi is vagy a kit obi szett arra, hogy megtanulj fotozni. Minoseget azzal is kapsz, es hogy ez elfogadhato-e vagy sem, azt mindenki dontse el maga. A dragabb obikkal egyertelmuen szebb es elesebb kepeket kapsz, szinte tok mindegy milyen olcso/draga vazat raksz ala.
Amugy anno a Nikon meglehetosen bonyolult rendszere engem is inkabb Canon fele sodort, de nem (csak) ez volt szamomra a donto ok. Viszont teny ami teny: Canon-ra akarmilyen lencset raksz, ha arra oda van irva, hogy "EF" akkor az biztosan mukodik minden APS-C -s vazzal, es a lencse minden funkcioja mukodni fog (azaz nem maradsz pl. AF nelkul mert az nincs az obiban csak a vazban). Nikon eseten korultekintoen kell eljarni.
Yo momma's so FAT she can save files bigger than 4GB!
-
aleister
veterán
zolka78, Necc, BiriBum:
Köszi szépen a válaszokat! Szerintem a Nikon és a Canon között már csak úgy fogok tudni választani, ha bemegyek valamilyen szaküzletbe, és megtaperom őket jól.Necc:
1. Nekem speciel pont fontos a sok MP. A nyomdába alsó hangon kell a 300dpi. Szóval A3-nál azért már kell a felbontás. Persze javarészt A4 és kisebb méretek röpködnek, de ha már egyszer beruházok, akkor ne itt vérezzen el a dolog.
És egyébként de...ha elkapom a fonalat, akkor be fogok szerezni egy L-es vagy Nikon ED-s obit. Feltehetően évente csak egyet fogok tudni megengedni magamnak. Ezért ezt majd jól át kell gondolnom. Nem vagyok még biztos benne, hogy nekem egész pontosan milyen üvegek kellenek majd, de ezt majd az objektíves topikban kivesézzük.9. Én alapban a b, megoldást szerettem volna. Ekkora kaki a kites 18-55-ös obi? Mert akkor marad az a, módszer.
Gondolkodtam a c,-n is. Ez esetben Canon 500D vagy 1100D, esetleg Nikon 3100 lett volna a választottam.A "gyartoidegen uvegek" dolog meg azért fordult meg a fejemben, mert a Nikon 5100 tesztben ezt olvastam:
"A Nikon saját, F-bajonettjét használja, melyen az összes AF-S és AF-I Nikkor optika kompromisszumok nélkül használható, a többi F-csatlakozós objektív pedig az alábbi korlátozásokkal:
G és D jelű AF Nikkor objektívek: nincs AF
Egyéb AF Nikkor objektívek: nincs AF és 3D mátrix fénymérés
Manuális objektívek: nincs fénymérés és AF."Ha már gyártón belül ilyen megkötések vannak, gondoltam más vállalat termékénél még inkább igaz ez.
De akkor ezek szerint nem. Gondolom van valami adaptergyűrű ilyen esetekre.Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.
-
Mercutio_
félisten
Azért a jelenlegi Pana m4/3-ok eléggé "turbón" nyomják a fókuszt
-
Necc
addikt
Van egy panasonic kompakt fenykepezonk, 5 megapixeles, 10.000 expot csinalt szerencsetlen, tobb mint 6 eves, azt leszamitva hogy szerencsetlen mar nem tudja minden alkalommal telejsen kisutni a vakujat meg mindig kivaloan mukodik. Hogy mi a trukk?
Vigyaztunk ra.A tartossag nem szempont. Becsuld meg a geped, es sokaig jo lesz, mindegy mit veszel.
[ Szerkesztve ]
-
kulerr
őstag
Köszönöm. Most nálam nem a méret lenne a lényeg, inkább hogy valami tartósabb cuccot vegyek.
Esetleg konkrétan milyen gépet ajánlanál dSLR, vagy micro 4/3 -nál?
[ Szerkesztve ]
-
BiriBum
őstag
válasz aleister #9472 üzenetére
Necc már megmondta a tutit. Én személy szerint a Panasonicot nem venném. Ha a Nikon mellett döntesz, akkor mindenképp a 18-105-ös kittet vedd, ne a 18-55-öst. Ezzel sokáig elleszel anélkül, hogy már a vásárlás utáni napon egy 55-300 vagy Tamron 70-300-ra áhítoznál. Arról nem is beszélve, hogy sokkal jobb a képe, mint a 18-55-nek.
A 3rd party gyártók lencséi valóban jók, én pl egy Sigma 17-70-et használok alapként, ez van legtöbbször a vázon. A telém viszont egy Pentax 55-300, ami a 18-55-ös kit feletti tartományt hivatott lefedni, minősége azonban fényévekkel jobb a PK 18-55-nél.
-
Necc
addikt
Azt szerintem senki se fogja helyetted eldonteni, hogy kompakt vagy dSLR gepet veszel.
Ha dSLR-ben gondolkodsz, akkor 2 lehetoseged van:
1) veszel egy uj, belepo szintu dSLR gepet valami kit obival vagy kit obi szettel (ez utobbi picit dragabb, de szerintem megeri)
2) veszel valami hasznalt felszerelest.Mivel irtad, hogy teljesen amator vagy ezert en az uj, beleposzintu dSLR-t javaslom kit obival, vagy kit obi szettel.
Amit a dSLR ad neked mint elonyt a kompaktokkal (es bridge-kompaktokkal) szemben:
- kempinoseg
- fazisalapu AF (azaz hoza nem erto amator nyelven: "turbo-fokusz")
- cserelheto optikaEgyertelmu hatrany viszont a fizikai meret es a vele jaro suly.
Arany/kozeputnak ott vannak meg a micro 4/3 rendszerek amik:
- hasonlo kepminoseget nyujtanak, mint a dSLR
- kisebb fizikai meret es suly (de azert megse olyak kicsik mint egy kompakt)
- olcsobb, mint a dSLR
- nincs fazisalapu AF (azaz nincs "turbo-fokusz")
- ugyanugy cserelheto rajta az objektivYo momma's so FAT she can save files bigger than 4GB!
-
Necc
addikt
Nekem Canon 600D van egy Sigma 17-70 f/2.8-4 illetve Canon 55-250 f/4-5.6 obikkal, a multban mar volt jo par (kompakt/mobil de nem dSLR) gep a kezemben, es sajnos nem ismerem a tobbi ceg termekeit reszletesen!
1) Elhanyagolhato a kulonbseg, nem szarmazik hatranyod a nagyobb felbontasbol, inkabb: mindharom esetben feleslegesen sok. Ugyse fogsz (canon eseten!) EF-L luxuskategorias obit venni hozza, hogy ki is tudd hasznalni a nagyobb felbontasu erzekelot.
2) Felolem lehet ezer AF pont rajta, en ugyis csak a kozepsot hasznalom, vagy fogom es egy apro ujjmozditassal atkapcsolok manualba. Ritkan hasznalom csak mind a 9 pontot, es ekkor is csak messze lovok vele (pl tajkep) es itt a fokusz pontatlansaga nem szamottevo.
3) Szerintem csak a specifikaciok villogtatsara jo, a gyakorlatban ugyis bemesz a menube es kezzel allitod be a te szokasaidnak megfeleloen a legjobbra.
4) ISO 100 vs. ISO160 -> elhanyagolhato, ha hobbi szinten fotozol es nem megszallottkent aki allandoan ejjel/nappal ISO100-on akar fotozni mert megszallottan allergias a szeme a zajra.
5) Dontsd el, fotozol, vagy videozol. Az emberek 99%-anak esze agaba se jutna videozas kozben fotozni. Amugy a 600D-mel tudok video kozben is fotozni, de total nincs ertelme, szerintem.
6) Az emberi szem tul csokevenyes ahhoz, hogy olyan kicsi feluleten eszrevegyen barmilyen kulonbseget azon a felbontason, amit azok a gepek kinalnak. Ne a kijelzo felbontasat nezd, hanem hogy mennire tukrozodesmentes es mennyire fenyeros! Tapasztalatbol mondom hatalmas szivas igy is visszanezni 1-1 felvetelt a vazon verofenyes napsutesben, az elozo kompaktom is ugy tukrozodott mint a salamon toke, a 600D tukrozodesmentesitett bevonata enyhe megvaltaskent ert.
7) Beleposzintu es alsokategorias gepek kozel ugyanugy lovik a sorozatokat, mindegy melyiket veszed meg. Ha szamodra keves a 3-4 kep/sec, akkor vegyel felprofi vazat sokkal dragabban, azokban raadasul a buffer is sokkal kesobb telik meg. Hobbi celra meg ezek a gepek altal nyujtott is boven eleg.
8) Elo hisztogramnak akkor van ertelme, ha liveview-ban ugy fotozol, hogy a kijelzot telibekapja a nap es nem latsz belole joforman sz..t se. A 600D-nek hajtogathato a kijelzoje igy a liveview hasznalhato minden korulmeny kozott. Ha a kijelzo nem hajtogathato, akkor a liveview-nek nincs gyakorlati ertelme, a prizmas keresot hasznald helyette!
Ami a vaz szolgaltatasait illeti szamomra a 600D "best buy" volt, mert a kulonbozo expozicios beallitasokat (blende/rekesz/iso) villamgyorsan tudom modositani a vazon anelkul, hogy a szemem valaha is elhagyna a keresot. A gepet sose hasznalom automata modban, a tarcsa nalam mindig Av vagy Tv modban all es neha manual modban. Ennek megfeleloen a menut alig ismerem, es bar nekem van magyar menu, megis az angolt hasznalom, mert a technikai/szakmai dolgok mind angolul vannak leirva.
9) Ne torodj a kit objektivvel. 3 dolog kozul valassz:
9a) nem veszel kit objektivet, hanem helyette veszel valami dragabb objektivet ami sokkal jobb kepminoseget es kezelhetoseget ad, mint a kit-ek, cserebe ezeket az obikat eleted vegeig megtartod es csak a vazat csereled az evek mulasaval
9b) kit objektivvel veszed meg a gepet, ezen tanulsz meg fotozni es majd kesobb veszel egy komolyabb obit.
9c) veszel egy "szar" hasznalt vazat es hozza egy baromira draga obit, es kesobb csereled a vazat.Hosszutavon a 9b kerul tobb kiadasba, es hiaba valik a kit obi eladoba, azokat nagyon nehez eladni mert a legtobbszor a gazdajuk nem vigyaz ra vagy szet vannak hasznalva vagy egyszeruen nincsen rajuk kereslet mert mindenki jobbat keres vagy mert mindenkinek van.
Ha a 9a opciot valasztod, akkor az objektivre kulonits el plussz anyagi keretet, minimum 100.000Ft -ot a kezdo, tanulo obidra. En igy dontottem es most hogy van tobb obim is, nem bantam meg hogy igy dontottem, viszont nem sokan engedhetik meg maguknak a hirtelen sok anyagi kiadast.
Es legvegul a 9c maradt, azaz elso korben az objektivre aldozod anyagi kereted 2/3 vagy 3/4-et es veszel hozza egy ideiglenes vazat, amit kesobb esetleg kicserelsz jobbra. Ennek az az oka, hogy a vazak hamarabb ertektelenednek el, mint az objektivek, tehat evek multan is kozel ugyanannyit fog erni a szetted, mint amikor megvetted, ugyanakkor a kivalo obi miatt kepminosegben se fogsz hianyt szenvedni, csak a vaz fog kevesebb szolgaltatast adni.
Eredetileg en is a 9c opcio mellett dontottem volna, csak szamomra kulcsfontossagu volt a kihajthato kijelzo, ezert maradtam a 600D + nem a legjobb de nem is a kit obi kozti kozeputon.Legvegul pedig a "gyartoidegen uvegek" kifejezest kezd el szepen kiverni a fejedbol valahogy igy:
Egyik lencsem Sigma, es kepminosegre valamint szolgaltatasra jobbat nyujt, mint a hasonlo arban levo Canon-ok.
-
kulerr
őstag
Sziasztok!
Gépvásárlás előtt állnék, és talán nem törlik a HSZt. esetleg ha valakinek lenne tanácsa szívesen fogdnám:
[ Szerkesztve ]
-
zolka78
senior tag
Huh.... Elég sok mindent ki veséztél és még mindig tanácstalan vagy. Pedig itt már szerintem csak neked kell döntened. Én a helyedben már csak a szerint döntenék a 3 közül, hogy melyik a szimpatikusabb, melyiknek jobb a fogása, melyikkel jövök ki ár-érték arányt tekintve a legjobban. Amit még megnéznék és hátha segít a döntésben azok a hozzájuk vásárolható objektívek. MI az amit fotózni akarsz, ezt milyen objektívvel akarod megoldani, menyi pénzt szánhatsz még a későbbiekben a fejlesztésre. Mind 3 gépet meg kell tanulni használni, és szerintem egy általános használatra mindegyik bőven megfelel. A magam részéről a pana mellett döntenék ha anyagilag megtehetném, de elvetem a drága obipark miatt. A Canon és a Nikon közül inkább a Nikont választanám, mondom ezt úgy, hogy Canon rendszerem van. Teszteket és fórumokat nézve valami nagyon jót hozott össze a Nikon az érzékelő tekintetében. Ezek persze csak az én szubjektív véleményeim.
Meg ne idd a vizet! Az egy nagyon erős ital, fenn tartja azokat a nagy nehéz hajókat!
-
aleister
veterán
Sziasztok megint!
Tanácsotoknak megfelelően elolvastam egy rakat oldalt a témában kapcsolatban. Kb arra jutottam, mint amit a legelején adam014 kolléga tanácsolt. Tehát első körben a Canon 600D és a Nikon 5100 az, ami szimpatikus, továbbá bekerült a képbe a Panasonic Lumix DMC-G3 is.
Alapban a Canon-t vettem volna. A kialakítása ennek a legtetszetősebb, de -mint kiderült- a másik két gép, mintha többet tudna (legalábbis a specifikációk és tesztek szerint). Leírom a pro és kontrákat. Légyszi világítsatok rá a tévedéseimre!
1. Érzékelő felbontás:
Ahogy első ránézésére látom, a 600D egyedül az érzékelő felbontásában vezet. 18 mp a másik kettő 16 és 16.2 mp-jével szemben.
Kérdés, hogy ez jó -e, hisz az első hsz-ben ez volt:
Egy adott méretű érzékelőre minél több pixelt teszünk - azaz minél nagyobb a megapixelszám -, annál kisebbek lesznek az egyes elemi pixelek. Kisebb elemi pixeleket időegység alatt kevesebb foton éri, így azonos érzékenység eléréséhez nagyobb erősítés szükséges. Minél nagyobb erősítést kell alkalmazni, annál rosszabb jel/zaj arányhoz jutunk, azaz summázva az egészet: minél magasabb a pixelszáma egy adott méretű érzékelőnek, annál nagyobb zajra lehet számítani. Persze, a gyártástechnika fejlődésével, újabb és jobb képfeldolgozó rendszerek használatával a zaj egy ideig szinten tartható a pixelszám növelése mellett is, sőt esetenként még kissé csökkenthető is, de a fizikát egy határon túl nem lehet becsapni, a pixelszám emelése előbb-utóbb visszaüt. Azonos időben megjelent, azonos méretű szenzorok közül durva általánosságban a kisebb pixelszámú a kevésbé zajos.
Kérdés: jelen esetben van e valami hátránya a nagyobb érzékelő felbontásnak?2. Autófókusz:
Canon EOS 600D: 9 ponton mér
Nikon 5100: 11 ponton mér
Panasonic G3: 23 mezős, rengeteg extrával, amiből kiemelnék kettőt
Arcfelismerés: max. 15 emberi arcot érzékel a képmezőben és ezek alapján állít élességet. Hat ismertebb arc regisztrálása is lehetséges, melyeket ezután elsőbbséggel kezel a gép. Az automatikus arcfelismeréstől függetlenül a le iránygomb lenyomása után tetszőlegesen választhatjuk ki a fókuszmezőt, sőt annak méretét is.
Mozgáskövető: a fókusz az expo gomb félig lenyomásával rögzíthető egy tetszőleges témán, melynek elmozdulásakor (vagy gép elmozdításakor) a rendszer önállóan leköveti azt a teljes képmezőben. Ha téma kikerül a képmezőből a mozgáskövetés elveszti, de visszahozva újra felismeri.
Kérdés: éles használat során számít e ez valamit, vagy csak a specifikációban lehet villogni vele?3. Fénymérés:
Canon EOS 600D: TTL teljes rekesznyílás mérése 63 zónás SPC-vel
Nikon 5100: TTL fénymérési rendszer 420 képpontos RGB-érzékelővel
Panasonic G3:: 144-zónás, mátrixos érzékelő rendszer
Kérdés: éles használat során számít e ez valamit, vagy csak a specifikációban lehet villogni vele?4. ISO érzékenység:
Itt csak a Pana hátrányát emelném ki. Esetében ugyanis nem a standardnak számító ISO100 a fényérzékenység alja, hanem ISO160.
Kérdés: elég nagy problémának tűnik az ISO100 hiánya. Ez valóban így van?5. Videó:
Kb azonosak a kamerák képességei. Egyedül a Panasonic rendelkezik pár elég pofás extrával. Felvétel közbeni fényképezés 12 MP-ben, stereó mikrofon, mikrofon szabályozás.6. LCD kijelző:
Mindegyik 3 colos modellel rendelkezik.Ebben ismét a Pana domborít.
Canon EOS 600D: 1 040 000 képpont
Nikon 5100: 921 000 képpontos
Panasonic G3: 1 440 000 képpont7. Sorozatkép:
Alapban mindhárom készülék közel 4 képet tud ellőni másodpercenként. A Panának van egy szupergyors funkciója, ami képes 20db 4 mp-s képet készíteni másodpercenként. Ez jól hangzik, de fenntartásaim vannak a minőségével szemben.8. Egyéb funkciók:
Tán a Nikon 5100 rendelkezik a legtöbb kényelmi és egyéb funkcióval. 2 nagy hiánya van: nincs magyar menüje, valamint nem tud élő hisztogramot.
Kérdés: létezik ezeknél a készülékeknél firmware frissítés? Orvosolható a magyar menü hiánya? Ti szoktátok használni liveview-ban hisztogramot?9. Kit objektív
Sajna nem tudom, hogy a lencseszám, csoportszám miképp érinti a minőséget. A Canon és a Nikon kitbe kapott objektívje közel azonos. A Pana obi kisebb zoomtartományú.
Canon EOS 600D: Canon EF-S 18-55mm 1:3.5-5.6 IS II, 11 lencse, 9 csoport (1 aszférikus lencse)
Nikon 5100: AF-S 18-55 mm f/3.5-5.6G VR, 11 lencsetag 8 csoportban (egy összetett aszférikus lencsetaggal)
Panasonic G3: 14-42mm / F3.5-5.6 OIS, 12 lencsetag 9 csoportban (1 aszférikus lencse)
Kérdés: valakinek volt tapasztalata ezzel a Panasonic objektívvel? Miképp viszonyul a másik kettőhöz?B]10. Árak:
Árgépes árakat figyelembe véve.
Nikon D5100 - 157.023 Ft
Panasonic Lumix DMC-G3 - 164.900 Ft
Panasonic Lumix DMC-G3K (14-42 mm objektívvel) - 172.900 Ft
Canon EOS 600D - 181.900 Ft
Nikon D5100 18-55 VR Kit - 181.755 Ft
Canon EOS 600D + EF-S 18-55 IS II - 196.770 FtA http://www.dpreview.com szerint a sorrend:
1. Canon EDS 600D - 77%
2. Nikon D51000 - 76%
3. Panasonic G3 - 75%Érdekes mód a képminőség esetében ez utóbbi 2 készülék hajszálnyival jobbnak bizonyult - legalábbis RAW formátumban, ami nekem kelleni fog.
Ha egyedül kéne döntenem, én a Nikon-t venném. Hisz kit objektívvel 15.000-rel olcsóbb a Canon-nál, és a jövőben is rengeteg bővítési lehetőségem lenne obik terén. Nem kéne gyártóidegen üvegeket rápakolnom, mint a Panasonic gép esetében.
Szerintetek?
ps: sry, hogy kicsit terjengős lett, higgyétek el, nekem hosszabb ideig tartott leírni
[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
válasz goodace #9469 üzenetére
"Valódi" rekeszállítás és kihajtható LCD a DSLR-eknél se annyira standard még, illetve rekeszt ott is a vázon állítunk jó esetben, obin csak ha valami régi manuális obink van, vagy olyan, ami kivehető "automata" A-állásból.
-
goodace
csendes tag
Sziasztok!
Fuji s2000hd-ről szeretnék feljebb lépni. Ami igazán hiányzik a mauális zoom és fókusz, valódi rekeszállítás, szűrőmenet, külső vaku, kihajtható lcd. Elsősorban természetfotózás érdekel (makró, madár, stb.) emellett beltérben is jó lenne, ha nem kellene állandóan vakuznom. A makrózást a jelenlegi géppel is csinálom (Raynox dcr-250 DIY), de a mauális beállítási lehetőségek nagyon hiányoznak. Első körben felmerült a FUJI HS20exr, amely minden igényemet kielégítené, és nem kellene objektívet cserélgetni, de a képminőség (alacsony ISO-n is zajos) nem győzött meg. Ezért jelenleg a m4/3, dslr vonalon gondolkodom.
Gondolkodom egy használt Panasonic G2 14-42 kitobi és egy ZD 70-300 4/3-m4/3 átalakító kombóban (kb. 160 ezerből jönne ki). Utóbbi obi mennyire használható a Pana vázon (autofókusz, képstabi)? A fet részletezett fotózási szokásaimnak ezek az obik megfelelnek? Plusz van még egy Helios 50/2,8 man. obim is.
Esetleg más ajánlat?
Bocsi hogy kicsit hosszú voltam, de gondoltam így tiszta, hogy mit szeretnék.http://www.flickr.com/photos/goodace
-
fattyu
veterán
válasz aleister #9458 üzenetére
Nyilván te tudod de későbbi kommented alapján meg kéne nézni milyen üvegek vannak abban a szekrényben.... és inkább üvegre költeni...
Tanulságos videók találhatóak youtubon a veszek egy fasza vázat majd ráteszek egy fos üveget témában... Eszerint meghatározni a kereted és ebbe a lehető legjobb üveget egy vázzal ami még fedi az elvárásaid.
Szerintem...
a hülyeséget, az embereket, a dugót, az időjárást, a késést, és a várakozást leszámítva szinte mindent jól viselek
-
Throme
veterán
-
Necc
addikt
válasz aleister #9461 üzenetére
Igen, a kepen a kromatikus abberacio minden egyes felcsillanason ugy latszodik, hogy a fokuszalatlan teruleteken meg kicsinyitve is kib...a az ember szemet
A kromatikus abberacionak altalaban ket fajtaja van: cian/magnetta (gyakrabban fordul elo es jobban szurja az ember szemet, mint azt a fenti kep is mutatja) illetve citromsarga/kek mint ahogy azt az egyik kepem also felerol keszitett 100%-is kivagas is mutatja.
Ezt az effektet maga a lencse nem tokeletes fenytorese okozza.
Biztos lattad mar fizika oran, ahogy a feher fenyt egy prizmaval szivarvanyszinure bontanak, azaz megtorik. Na a kromatikus abberacio pontosan ugyanaz amit fizika oran is lattal: ezek a lencsek nem torik mindenhol tokeletesen a fenyt, es sajnos kellemetlen mellekhataskent barhol elofordulhat, ahol eros feny tokrik meg sotet hatter mogott (azaz kis teruleten nagy a kontraszt). A legtipikusabb pelda a faagak, de siman elofordulhat pl. egy korlaton is vagy egy epulet sarkainal, de nem kell annyira messzire menni: egy kozonseges szemuveg viselesekor is elofordulhat C.A .A fenti kepen az olcso es komplex lencsetol nem is vartam mast, viszont a sarga/kek peldanal keszitett kep mar sokkal dragabb lencsevel keszult, es itt mar nagyitoval kell keresni a kromatikus abberaciot, ha egyaltalan van.
Ugyanakkor szeretnem gyorsan leszogezni, hogy a kromatikus abberacio nem feltetlenul az olcso lencsek "kivaltsaga", minel komplexebb, osszetettebb egy lencse, es osszetettsege ellenere minel olcsobb, annal nagyobb az elofordulasanak az eselye.Peldakepp a jelenleg kaphato leges legolcsobb Canon lencsenel (EF 50mm f/1.8 II) ami a bekas kep keszultekor hasznalt lencsenel (EF-S 55-250mm 250mm-en) is jelentosen olcsobb, ugyszinten nagyitoval kell keresni a CA jelenletet - a lencse egyszerusege miatt ugyanis olyan azzal a lencsevel keszitett kepen szinte nincs.
Es akkor jojjon a legvegere egy kis olvasnivalo.
[ Szerkesztve ]
-
BiriBum
őstag
-
aleister
veterán
válasz BiriBum #9460 üzenetére
Köszi neked is!
Édesapám old school fotós. A fekete-fehéreket még együtt hívtuk ki itthon. Van is egy komplett laborunk...darabokban.
Node amire utalni akartam, hogy van állvány is, vaku is. Meg pár objektív és 2 hagyományos tükörreflexes váz. Nem tudom ezek közül mi kompatibilis mivel. Holnap kipakolom a szekrényt.
-
aleister
veterán
Ez természetes. Nem is gondoltam, hogy csak attól, hogy veszek egy félprofi gépet, hirtelen minden elcsattintott kocka world press díjat fog hozni. Arra próbáltam utalni, hogy eddig nem professzionális szinten közelítettem meg a fotózást.
Köszönöm szépen a linkelt oldalakat! Mindenképp elolvasom őket.
A képen -amit linkeltél- véletlenül nem a kromatikus aberráció jelensége figyelhető meg a kékes kontúroknál?Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.
-
BiriBum
őstag
válasz aleister #9458 üzenetére
Ha tárgyfotózni szeretnél, nem úszod meg az állványt, a vakut, fényterelőket stb.
Szintén igaz, hogy nem nagylátószögű, hanem makróobjektívre és fix, jó fényerős lencsé(k)re kell majd gyűjtened. A 18-55-ös kittobjektívek kezdésnek jók, de ha minőséget akarsz lőni, akkor kissé jobbat kell keresni. Ezek a váz többszörösébe is kerülhetnek.
Kicsit hazabeszélek, de a Pentaxok jól használhatók régebbi jó minőségű és olcsó manuális K-bajonettes lencsékkel. Azt hiszem Sony/Minolta viszonylatban is ez a helyzet. Plusz mindkét márkában a vázban van a stabilizátor.
-
Necc
addikt
válasz aleister #9452 üzenetére
"és -úgymond- ész nélkül fotóztam."
A dSLR gep onmagaban nem fog neked "agyat adni" a fotozashoz (komponalashoz) ezt mar kompakton el kell kezdeni megtanulni, sot kompaktok eseten a segedracsok ott vannak, dSLR gepen mar nincs.
En a helyedben szepen, alaposan elolvasnam ezt a cikket, es a cikkel parhuzamosan, lepesrol lepesre kiprobalnam a mostani kompakt gepeddel is!
A leges legutolso fejezetet hagyd a legvegere! Ott ugyanis kerdesek es mintakepek vannak feltuntetve, es csak akkor ertetted meg a cikk lenyeget, ha az osszes ottani kerdesre tudsz valaszt adni (lenyegeben alapszintu kritikat kernek).
Ha azzal megvagy, akkor olvasnivalo es ismet rengeteg olvasnivalo es mindekozben rengeteg gyakorlas akar lakason belul akar az udvarban, meg akkor is ha mar a konyokodon jon ki az egesz.
En 2 het alatt kb. 300 kepet lottem el "gyakorlas" cimszoval es 2 hetem ment ra (nem midnen napom).
Ez ido alatt annyit ertem el, hogy mar-mar kezdem kapizsgalni a dolgokat, es kepes voltam majdnem beleesni a sajat kerti tavunkba csak azert, hogy elsussem ezt a kepet pusztan gyakorlaskent (nagyitsd fel a fullHD monitorodon a kepet 1:1 aranyura, ha kisebb felbontasud van akkor aranyosan. A kep csak par napig/hetig lesz elerheto a postot kovetoen).[ Szerkesztve ]
-
aleister
veterán
Köszönöm szépen a válaszokat!
Árban kicsivel mehetünk a 200k fölé. Ha van valami best buy ár/érték bajnok váz, akkor szívesen rááldozok egy kicsivel többet is akár.
Az a baj, hogy nem tudom, hogy mik azok a paraméterek, amik váz esetén lényegesek. Laikusként azt mondanám, hogy úgyis az objektív és a képérzékelő fogja a képet alkotni, így feltételezem az érzékelő átlója az, ami sokat számít.Vannak egyéb paraméterek is, amire figyelni kell?
-
Throme
veterán
válasz aleister #9454 üzenetére
Mivel említetted a manual-ban történő fotózást így a belépő kategória (pl nikonnál D3100, D5100) nem lesz túl jó választás. Olyan vázat keress - szvsz - amiben már nagyobb a látott kép a keresőben (pl nikonnál a D90 és efelett). Nagyon jók a belépők, de manual-ban fotózni könnyebb egy magasabb kategóriájú géppel, más egyéb kényelmi tulajdonságok miatt is.
Fentiekkel egy gond van csak, hogy új esetén nem maradsz 200k alatt....
-
Alexios
veterán
válasz aleister #9454 üzenetére
Hát, ilyen árkategóriában érdemes a nagyobb gyártók olcsóbb gépeit nézni(Canon, Nikon, Pentax, esetleg Oly/Pana), tehát pl. Canon 550/600D, Nikon D3100/5100, illetve Pentax K-r.
Általában ilyen árkategóriában egy 18-55mm gyújtótávolságú objektívet szoktak adni(esetleg ennél kicsit hosszabbat, vagy egy telét is mellé), ez kezdőknek szerintem teljesen jó, ha nem is szupernagylátó, de valami nagylátó azért van, nem a legfényerősebb, de kezdésre teljesen jó, utána majd úgy is körvonalazódik, hogy miben kéne erősebb, milyen gyútávval, stb.Szűz dslr-esnek meg hát.. Olvasson szerintem minnél többet a témában Pl. én Scott Kelby könyveit is szeretem, de vannak más jó szerzők is, neten is elég sokat utána lehet nézni, és valószínűleg utána nem lesz gond.
-
aleister
veterán
válasz Alexios #9453 üzenetére
Értem.
Nos, ezen nem gondolkoztam még. Ez kb úgy szokott kinézni nálam, hogy megnézem az év végi mérlegem, és annyi kiadást csinálok, hogy neigen kelljen adóznom.Tudom, hogy a határ a csillagos ég. Én valahol 100-200 között gondoltam a váz esetében. Ebben gondolom van egy alapobjektív. Idővel -ha szükséges- veszek esetleg egy nagylátószögűt.
200k-ig mit ajánlanál/ajánlanátok?
Illetve szűz dslr-esnek milyen tanácsot tudtok adni, mire érdemes figyelni?Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.
-
aleister
veterán
Sziasztok!
Úgy gondoltam beruházok egy komolyabb DSLR gépbe. Eddig csak kompakt digitális gépeim voltak, és -úgymond- ész nélkül fotóztam. Ezen szeretnék most változtatni.
Az elsődleges cél a munkámban való használhatóság. Webdesigner vagyok. Nem kevés pénz ment el a fizetős, jogtiszta képekre. Kellő gyakorlással és felszereléssel ezek egy részét szerintem én is elő tudom majd állítani. Leginkább tárgyképekre gondolok itt...elszórva táj, ingatlan illetve "életképek".
Elolvastam a Milyen kompakt digitális fényképezőgépet? és a Milyen cserélhető objektíves gépet? 1 hsz-ét, valamint pár szakmai cikket az objektívekről. Viszont a vázak terén teljesen ismeretlen vagyok, s mivel rengeteg termék van a piacon, a segítségeteket kérném a választásban.
Ami fontos:
1. manuális állítási lehetőségek (záridő, fehéregyensúly, fénymérési módok, stb)
2. legyen AF és manuális élességállítás is rajta
3. jó képminőség
4. jó ár/érték viszonyKöszi előre is!
-
Mercutio_
félisten
válasz zolka78 #9450 üzenetére
Bezony arra gondoltam , nem véletlenül van a topic címében is, hogy "Olvasd el az 1. hsz.-t"
[ Szerkesztve ]
-
zolka78
senior tag
válasz hossszú #9448 üzenetére
Szerintem Mercutio_ pont a kérdésed második részére írta, hogy ennek a topicnak az első hozzászólását nézd meg. Ott ki van vesézve érvekkel és ellenérvekkel, hogy mi a különbség a különböző géptípusok között. Ha ezen átrágtad magad és tényleg eldöntötted, hogy neked a DSLR kategória az amit használni akarsz akkor már itt is tudnak segíteni a döntésben. A legtöbb embernek valójában elég egy komolyabb kompakt vagy egy bridge gép is. Ezekkel is lehet gyönyörű képeket készíteni és ráadásul a nagy részének van teljes manuális felhasználása is amivel el lehet sajátítani a fotózás alapjait. Itt egy teszt az általad kinézett gépről. Már ez sem teljesen DSLR, hanem egy új kategória amit a Sony fejlesztett ki. Érdemes megnézned tényleg mi az ami kell neked, melyiknek mi az előnye, hátránya. Számít-e a méret, a súly? Mi az amit fotózni akarsz? Lesz-e kereted később fejleszteni egy rendszert? Ha ezek meg vannak akkor eldöntheted, hogy kompakt esetleg bridge, vagy a komolyabb kategóriák, DSLR, a Sony SLT-je vagy a micro 4/3 ( én ezt is számításba venném a helyedben ).
Meg ne idd a vizet! Az egy nagyon erős ital, fenn tartja azokat a nagy nehéz hajókat!
-
Real_Necro
veterán
válasz hossszú #9448 üzenetére
A nagy kérdés, hogy mit értesz más típusok alatt. Lényegében van itt minden, Nikon, Canon topic, van, aki Olympus-t használ, van aki Sony-t. Gyakorlatilag mindegyiknek megvan a megfelelő topicja. Hogy melyiket választod, azt neked kell eldönteni, hacsak nem akarod azt, hogy más mondja meg neked, melyiket vedd. Így lényegében ennek a topicnak sincs sok értelme, mert az első hozzászólás alapján ha felkeresed a többi topicot, ide már felesleges beírni.
Én nem tartozom a nagy fotósok közé, csak nemrég vettem meg első dslr gépem. Amit tanácsolni tudok, hogy ha túl vagy a műszaki dolgokon, célszerű kézbe venni a gépeket, kipróbálni, végigtapogatni, megnézni milyen képeket lehet vele lőni, mennyire bővíthető stb.
Vannak jó kis összehasonlító oldalak, mint pl a snapsort, érdemes ebbe az irányba elmenni.Remélem tudtam kicsit segíteni.
„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
hossszú
őstag
válasz Real_Necro #9447 üzenetére
Elképzelhető, de a kérdésemnek van második része is ami viszont nagyon is ebbe a topikba tartozik.
„A kutya az egyetlen a világon, aki jobban szeret téged saját magánál.” Darwin
-
Real_Necro
veterán
válasz hossszú #9446 üzenetére
Nem lehet, hogy a kedves fórumtárs erre alinkre gondolt? (ami az első hsz.-ban olvasható)
„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
hossszú
őstag
Kompakt ultrazoomról szeretnék váltani dslr-re, a Sony Alpha SLT-A33L néztem ki magamnak, nagyon nem értek hozzá hobby fotós vagyok így nem kell kinevetni.
Szeretnék érveket, ellenérveket hallani esetleg más tipusú gépeket is javasolhattok. Kizárólag kiitben szeretnék vásárolni a keret 150-200 között lenne.„A kutya az egyetlen a világon, aki jobban szeret téged saját magánál.” Darwin
-
Throme
veterán
Szerintem egyelőre maradj a fuji-nál mert azzal is tudsz tanulni. Van A, S, P, mód és van M is. Az is előny hogy ha pl expo korrekciót csinálsz az egyből látszik a keresőben vagy az lcd-n. Tapasztald ki és ha még mindig szívesen állítgatsz a paramétereken, vagy csak egyszerűen jobb képminőség vonz, valamint van elég pénzed, akkor válts.
Persze számolnod kell egy két - elsőre - kényelmetlenségnek látszó dologgal ( nagyobb, nehezebb cucc, különböző témákra különböző objektív). Azért váltás előtt érdemes elolvasni egy-két kompakt vs dslr írást is a neten. -
-
StLui
veterán
válasz total90 #9431 üzenetére
A linkelt teszt 3. oldalán vannak a lehetőségek, nem tudom van e értelme ide bemásolnom, dSRL pedig nem volt még a kezemben, ezért nem tudom milyen lehetőségeket hiányoljak.
Szóval várnám még a véleményeket, ha tudtok valamit tanácsolni, elég-e ez a gép kezdetnek gyakorolni, vagy érdemesebb, "muszáj" egyből egy dSRL gép?Köszönöm!
Könyvelőirodába önállóan dolgozni tudó könyvelőt, bérszámfejtőt keresek Dunakeszire
-
Alexios
veterán
válasz Jamby18 #9436 üzenetére
Azért azt a szép kijelzőt úgy nézd, hogy nem manapság írják, jelenleg olyan 1millió pixeles kijelzők vannak Ha a kompaktod nem valami 5-6 éves darab akkor ahhoz képest rosszabb lesz, ez főleg azért rossz ugye, hogy ha meg akarod nézni, hogy éles lett-e a kép, nem feltétlenül fogod látni, de rövid záridőt minden további nélkül fog tudni.
-
Jamby18
senior tag
válasz Alexios #9435 üzenetére
Nekem csak a záridőzésre kell, meg picit hülyén hangzik de ha esti fotózáskor megtetszik valakinek akkor ne egy 120k gépet lopjanak el, szélsőséges példa, de nem mondok újat vele szerintem. Nem akarok nyomtatni elég ha gépen látom. Mint kezdőnek jó lenne szerintem viszont ez az alacsony felbontású kijelző lehet tényleg hiba picit, mert alig lehet látni a dolgokat, nem lehet helyben annyira leellenőrizni, otthon meg csapnivaló a kép, nagyon pixeles a képe?
Pixinfo teszt
A hátlapra elhelyezett 1,8"-os színes LCD felbontása kicsit változott, itt 115e pixeles megjelenítővel dolgozhatunk. A kijelző szép, részletes képet ad, a fényereje viszont gyengébb, mint a 300D-é volt, Kompakthoz képest megegyezik vagy rosszabb? -
Alexios
veterán
válasz Jamby18 #9434 üzenetére
Nincs élőkép, de az kevésbé érdekel, obikból meg ugyan az megy rá mint az újabbakra. Én az alacsony felbontású kis kijelző miatt, a 8mpx is kevés lenne nekem néha a képek nyomtatásánál, a 7 pontos AF miatt, szerintem egy elég kicsi és kényelmetlen váza van. Ha ezek neked nem fontosak akkor vedd meg
-
Alexios
veterán
válasz Jamby18 #9432 üzenetére
28ezer expo egy ilyen korú gépnél tök normális. Nem kell ezektől befosni, 20éves kocsit se fogsz 50ezer km-el venni, amúgy meg kb 100e expo-t ált. kibírnak. Szerintem amúgy azért az árért nem rossz, de én 350D-t nagyon ártól függetlenül se vennék, akkor már inkább egy 450D.
-
MegaQxY
csendes tag
Üdv mindenkinek,
Szeretnék véleményt kérni a Nikon D3000-es gépről. Szeretném jól elkölteni a pénzem ezért gondoltam erre a masinára. Elégé kezdőnek mondanám magam a fotózás terén, mivel eddig nekem csak kompakt gépem volt, viszont imádok fotózni. Egyszer kaptam kölcsön egy komolyabb gépet (azóta gyűjtők). Ti milyen gépet javasoltok?
A válaszokat előre is köszönöm.
-
StLui
veterán
Sziasztok!
Ezt a Fuji S602Z-t használom 2003 óta, szinte kivétel nélkül full automata üzemmmódban, most el szeretném kezdeni a tanulgatást, érdemes ezzel folytatnom, kezdetnek megteszi, vagy inkább venni kéne valami újabb, ebbe a topic-ba passzoló gépen gondolkodnom, max 150-ig mehetnék.Könyvelőirodába önállóan dolgozni tudó könyvelőt, bérszámfejtőt keresek Dunakeszire
-
Jamby18
senior tag
Akik eddig segítettek nekem azoktól kérdeznék!
Debrecenben eladó!
Canon EOS 350D fényképezőgép váz -- 43k
- tökéletes állapot
- 2 akku (egy közepes és egy új)
- Apacer 4GB 133x CF kártya
- nyakpánt, kábelek, dobozával, papírjaival
- markolatnál picit kopott
Nos? Meg egy obi kell. -
Mercutio_
félisten
-
nesa
veterán
válasz Jamby18 #9423 üzenetére
Nekemis van par gyorszaridos kepem autokrol de oszinte leszek 1/800 felett altalaban a gyorsmozgasu is kimerevedik.
PL nekem a lassabb zaridovel keszultek inkabb tunnek dinamikusnak.Ezek nekem kevesbe tetszenek [link] [link]
Esti kepekhez altalaban 30mp alithato be ennel hosszabb zaridohoz kelhet a taviranyito, Olympusnal 60mp felett kell taviranyito.
[ Szerkesztve ]
-
Jamby18
senior tag
Hali!
dSLR gépet szeretnék venni mert amilyen képeket szeretnék csinálni ahhoz a kompakt már kevés.
Ebbe a hozzászólába minden megtalálható [link].
Tehát nagy záridős képeket szeretnék csinálni, illetve ennek a fordítottját tehát mozgó járművekről szeretnék éles képeket csinálni 1/4000 záridővel amit ugye a dSLR-ek tudnak.
Ezt a gépet néztem ki mint legolcsóbb új tükrös gép [link] erről lebeszéltek [link] sajnos ezután már 130-140 kategória jön sőt még objektív nélkül is.
Ezután kezdtem el gondolkodni használtba, ahol lakok ott nincs eladó gép, Budapestre meg rizikós felmenni. Átvernek mivel kezdő vagyok (ugye milyen optimistán állok hozzá).
Szóval a használttól félek kiadok 60k-t kattintgatok párat a helyszínen,és mi van ha itthon derül ki valami, akkor inkább pótoltam volna hozzá és újonnan megvehettem volna az 1000D-t.
Tehát milyen géptípusok vannak amiket általánosságba kezdőknek szoktatok ajánlani! Most ismerkedek a záridő, ISO, rekesz fogalmakkal bár ugye ezek használatához jó lenne ha meglenne már a gép, kompakton ilyeneket nem lehet állítani. De az esti fotózás "táblázata" már megvan szerencsére [link]Ilyeneket szeretnék a képek remélem kifejezőek.
mozgó: [link]
esti nagy záridő :[link]
köszi -
Mercutio_
félisten
válasz Bitlisz #9421 üzenetére
Persze, konverterrel még a kályhacső is felrakható ezekre az EVIL-ekre, de akkor már a GF1-re vagy panára rakok egy Canon 70-200/4-et
Arra próbáltam célozni, hogy nex-re van a 16/2.8 és a kitobi, aztán minden egyéb obi nagy és/vagy drága.
[ Szerkesztve ]
-
-
Bitlisz
aktív tag
válasz BiriBum #9412 üzenetére
Szerintem meg eléri (szinte ott van) a képminősége a kezdő DSLR szintet (Nikon D3000/3100, Canon 550D/600D).
Kezelhetőség az meg kinek mi...(nekem az érintőkijelzős, dizájn, animált menüs dolgok nem jönnek be)
Spec én (nagyon) nem vagyok Sony párti, de egyre jobbak ezek a gépek, a Sony NEX-C3 nagyon ott van...és mi lesz ha kijön a NEX-7.[ Szerkesztve ]
-
-
Kickass
őstag
Sziasztok
Egy olyan kerdesem lenne, hogy a bajonettek elterhetnek e kontinensenkent? Arra gondolok, hogy csak a pelda kedveert az itthon vasarolt Sony A200-hoz megfelelo lesz-e egy amerkiban vasarolt objektiv? Vagy ha pl. az elado leirasaban szerepel szinten a pelda kedveert az A230 akkor az a 200-hoz is jo?
-
atm*RefeeZ
tag
Köszönöm a válaszaitokat!
Ha egy következő agyf@szroham után mégis meggondolom magam, tán jövök majd érdeklődni megint -
Viktor89
aktív tag
Sziasztok!
Van egy Panasonic tz7-es kompakt fényképezőm és kezdem megszeretni a fotózást. Kaptam most egy jó ajánlatot,hogy olcsón hozzájuthatnék a Sony nex 3-as géphez 18-55mm-es obival. A kérdésem az lenne,hogy hobbi szintű fotózáshoz megérné-e váltanom,tud-e annyival jobb minőséget a sony vagy esetleg tudtok ajánlani valami másik típusú gépet? Nem mindenáron akarom lecserélni a tz7-et mert egyelőre elégedett vagyok vele,de hátha ti azt mondjátok hogy megéri.
Előre is köszönöm a véleményeket!
Üdv:Viktor
-
Mercutio_
félisten
Annó próbáltam kibogozni, hogy is van ez, még valami éves forgalmi határ is rémlik amíg adómentes volt az árrés is, de aztán feladtam.
Le a kalappal azok előtt akik ezekben a dolgokban rendesen eligazodnak
-
StLui
veterán
válasz Mercutio_ #9360 üzenetére
Akkor igaz a használtcikk 0% áfa ha valaki kifejezetten használtcikk kereskedelemmel foglalkozik és jellemzően magánszemélyektől veszi a használt dolgokat, emellett kifejezetten bejelentkezik a NAV-nál használtcikk kereskedelemre vonatkozó áfa használatára. Tehát a számlára vett fényképezőgépről valószínűleg áfá-t tartalmazó számlát kapna, és ha a vállalkozás érdekében vette, akkor levonható is.
"Különös adózási szabályok alkalmazását is lehetõvé teszi a törvény bizonyos
tevékenységek gyakorlása esetén. Választásuk nem kötelezõ az adott tevékenység végzése esetén, csupán választható....
- Használtcikk kereskedelemre vonatkozó ÁFA: magánszemélyektõl szerzõdéssel vásárolt termékek eladásakor csak az árrésre (eladási ár-beszerzési ár) kell az ÁFÁ-t felszámítani. "Csak a pontosság kedvéért. Tisztelettel egy fotózás iránt érdeklődni kezdő könyvelő
Könyvelőirodába önállóan dolgozni tudó könyvelőt, bérszámfejtőt keresek Dunakeszire
-
t_a_m_a_s
addikt
válasz atm*RefeeZ #9402 üzenetére
Általános felhasználásra teljesen jó a 18-105. Portréhoz esetleg a későbbiekben 1-2 fix.
Holnap majd jól beletépünk...
-
Alexios
veterán
válasz atm*RefeeZ #9402 üzenetére
Szerintem a 18-105 egész jó obi, ugyanúgy ahogy a legtöbb kezdőnek elég szokott lenni a 18-55 is. Viszont makrózni azt nem nagyon fogsz tudni vele, mivel nem makró objektív, esetleg ha veszel hozzá egy raynox dcr-250 előtétlencsét mondjuk. Később meg úgy is látod hogy mi az ami érdekel, és ahhoz veszel majd objektívet.
-
atm*RefeeZ
tag
Ismét sziasztok!
Úgy sejtem, hamarosan (1-2 hónapon belül ) beruházok egy D90-be. A D5000 meg 5100 előtt végzett a versenyben. A kérdés az, hogy a 18-105-ös kitobival vegyem-e, vagy egy sima vázat szerezzek, meg hozzá egy akármilyen másik obit? Főleg portrét szeretnék fotózni, de alkalomadtán tájat, makrót vagy bármi mást, ami az utamba akad, így fontos volna, hogy ne egy 50-es obi javaslatot kapjak, hanem valami olyat, amin legalább egy minimális zoom van. A fentebb említett cél érdekében mondjuk úgy gondolom, hogy a kitobi nem volna rossz választás, tudnék vele gyakorolni ezt is, azt is.
Javaslatokat kérnék
-
t_a_m_a_s
addikt
válasz Freddy76 #9392 üzenetére
A 3x-os zoomátfogás valszeg kevés lesz idővel, így szvsz hamarosan veszel majd egy 18-105-öt, a gyerkőc fotózáshoz meg egy 35/1,8-at, hogy kevés fényben is boldogulni tudj (illetve na vakuzd mindig arcon), szóval Nesa-nál a pont
Újszülötthöz, mivel nem nagyon zizeg, egy darabig jó lesz a 18-55.
Holnap majd jól beletépünk...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- EAFC 25
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Autós topik
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Politika
- Grand Theft Auto V - Látványosságok és érdekességek tárháza egy helyen!
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- World of Tanks - MMO
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest