Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• BiriBum

őstag

válasz aleister #9472 üzenetére

Necc már megmondta a tutit. Én személy szerint a Panasonicot nem venném. Ha a Nikon mellett döntesz, akkor mindenképp a 18-105-ös kittet vedd, ne a 18-55-öst. Ezzel sokáig elleszel anélkül, hogy már a vásárlás utáni napon egy 55-300 vagy Tamron 70-300-ra áhítoznál. Arról nem is beszélve, hogy sokkal jobb a képe, mint a 18-55-nek.

A 3rd party gyártók lencséi valóban jók, én pl egy Sigma 17-70-et használok alapként, ez van legtöbbször a vázon. A telém viszont egy Pentax 55-300, ami a 18-55-ös kit feletti tartományt hivatott lefedni, minősége azonban fényévekkel jobb a PK 18-55-nél.

• Necc

addikt

Nekem Canon 600D van egy Sigma 17-70 f/2.8-4 illetve Canon 55-250 f/4-5.6 obikkal, a multban mar volt jo par (kompakt/mobil de nem dSLR) gep a kezemben, es sajnos nem ismerem a tobbi ceg termekeit reszletesen!

1) Elhanyagolhato a kulonbseg, nem szarmazik hatranyod a nagyobb felbontasbol, inkabb: mindharom esetben feleslegesen sok. Ugyse fogsz (canon eseten!) EF-L luxuskategorias obit venni hozza, hogy ki is tudd hasznalni a nagyobb felbontasu erzekelot.

2) Felolem lehet ezer AF pont rajta, en ugyis csak a kozepsot hasznalom, vagy fogom es egy apro ujjmozditassal atkapcsolok manualba. Ritkan hasznalom csak mind a 9 pontot, es ekkor is csak messze lovok vele (pl tajkep) es itt a fokusz pontatlansaga nem szamottevo.

3) Szerintem csak a specifikaciok villogtatsara jo, a gyakorlatban ugyis bemesz a menube es kezzel allitod be a te szokasaidnak megfeleloen a legjobbra.

4) ISO 100 vs. ISO160 -> elhanyagolhato, ha hobbi szinten fotozol es nem megszallottkent aki allandoan ejjel/nappal ISO100-on akar fotozni mert megszallottan allergias a szeme a zajra.

5) Dontsd el, fotozol, vagy videozol. Az emberek 99%-anak esze agaba se jutna videozas kozben fotozni. Amugy a 600D-mel tudok video kozben is fotozni, de total nincs ertelme, szerintem.

6) Az emberi szem tul csokevenyes ahhoz, hogy olyan kicsi feluleten eszrevegyen barmilyen kulonbseget azon a felbontason, amit azok a gepek kinalnak. Ne a kijelzo felbontasat nezd, hanem hogy mennire tukrozodesmentes es mennyire fenyeros! Tapasztalatbol mondom hatalmas szivas igy is visszanezni 1-1 felvetelt a vazon verofenyes napsutesben, az elozo kompaktom is ugy tukrozodott mint a salamon toke, a 600D tukrozodesmentesitett bevonata enyhe megvaltaskent ert.

7) Beleposzintu es alsokategorias gepek kozel ugyanugy lovik a sorozatokat, mindegy melyiket veszed meg. Ha szamodra keves a 3-4 kep/sec, akkor vegyel felprofi vazat sokkal dragabban, azokban raadasul a buffer is sokkal kesobb telik meg. Hobbi celra meg ezek a gepek altal nyujtott is boven eleg.

8) Elo hisztogramnak akkor van ertelme, ha liveview-ban ugy fotozol, hogy a kijelzot telibekapja a nap es nem latsz belole joforman sz..t se. A 600D-nek hajtogathato a kijelzoje igy a liveview hasznalhato minden korulmeny kozott. Ha a kijelzo nem hajtogathato, akkor a liveview-nek nincs gyakorlati ertelme, a prizmas keresot hasznald helyette!

Ami a vaz szolgaltatasait illeti szamomra a 600D "best buy" volt, mert a kulonbozo expozicios beallitasokat (blende/rekesz/iso) villamgyorsan tudom modositani a vazon anelkul, hogy a szemem valaha is elhagyna a keresot. A gepet sose hasznalom automata modban, a tarcsa nalam mindig Av vagy Tv modban all es neha manual modban. Ennek megfeleloen a menut alig ismerem, es bar nekem van magyar menu, megis az angolt hasznalom, mert a technikai/szakmai dolgok mind angolul vannak leirva.

9) Ne torodj a kit objektivvel. 3 dolog kozul valassz:
    9a) nem veszel kit objektivet, hanem helyette veszel valami dragabb objektivet ami sokkal jobb kepminoseget es kezelhetoseget ad, mint a kit-ek, cserebe ezeket az obikat eleted vegeig megtartod es csak a vazat csereled az evek mulasaval
    9b) kit objektivvel veszed meg a gepet, ezen tanulsz meg fotozni es majd kesobb veszel egy komolyabb obit.
    9c) veszel egy "szar" hasznalt vazat es hozza egy baromira draga obit, es kesobb csereled a vazat.

Hosszutavon a 9b kerul tobb kiadasba, es hiaba valik a kit obi eladoba, azokat nagyon nehez eladni mert a legtobbszor a gazdajuk nem vigyaz ra vagy szet vannak hasznalva vagy egyszeruen nincsen rajuk kereslet mert mindenki jobbat keres vagy mert mindenkinek van.

Ha a 9a opciot valasztod, akkor az objektivre kulonits el plussz anyagi keretet, minimum 100.000Ft -ot a kezdo, tanulo obidra. En igy dontottem es most hogy van tobb obim is, nem bantam meg hogy igy dontottem, viszont nem sokan engedhetik meg maguknak a hirtelen sok anyagi kiadast.

Es legvegul a 9c maradt, azaz elso korben az objektivre aldozod anyagi kereted 2/3 vagy 3/4-et es veszel hozza egy ideiglenes vazat, amit kesobb esetleg kicserelsz jobbra. Ennek az az oka, hogy a vazak hamarabb ertektelenednek el, mint az objektivek, tehat evek multan is kozel ugyanannyit fog erni a szetted, mint amikor megvetted, ugyanakkor a kivalo obi miatt kepminosegben se fogsz hianyt szenvedni, csak a vaz fog kevesebb szolgaltatast adni.
    Eredetileg en is a 9c opcio mellett dontottem volna, csak szamomra kulcsfontossagu volt a kihajthato kijelzo, ezert maradtam a 600D + nem a legjobb de nem is a kit obi kozti kozeputon.

Legvegul pedig a "gyartoidegen uvegek" kifejezest kezd el szepen kiverni a fejedbol valahogy igy: :W :DDD

Egyik lencsem Sigma, es kepminosegre valamint szolgaltatasra jobbat nyujt, mint a hasonlo arban levo Canon-ok.

Yo momma's so FAT she can save files bigger than 4GB!

• zolka78

senior tag

Huh.... Elég sok mindent ki veséztél és még mindig tanácstalan vagy. Pedig itt már szerintem csak neked kell döntened. Én a helyedben már csak a szerint döntenék a 3 közül, hogy melyik a szimpatikusabb, melyiknek jobb a fogása, melyikkel jövök ki ár-érték arányt tekintve a legjobban. Amit még megnéznék és hátha segít a döntésben azok a hozzájuk vásárolható objektívek. MI az amit fotózni akarsz, ezt milyen objektívvel akarod megoldani, menyi pénzt szánhatsz még a későbbiekben a fejlesztésre. Mind 3 gépet meg kell tanulni használni, és szerintem egy általános használatra mindegyik bőven megfelel. A magam részéről a pana mellett döntenék ha anyagilag megtehetném, de elvetem a drága obipark miatt. A Canon és a Nikon közül inkább a Nikont választanám, mondom ezt úgy, hogy Canon rendszerem van. Teszteket és fórumokat nézve valami nagyon jót hozott össze a Nikon az érzékelő tekintetében. Ezek persze csak az én szubjektív véleményeim.

Meg ne idd a vizet! Az egy nagyon erős ital, fenn tartja azokat a nagy nehéz hajókat!

Új hozzászólás Aktív témák