Hirdetés
- Milyen TV-t vegyek?
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Apple iPad 11” (A16, 2025) - a táblagépek vanília fagylaltja
- Bemutatkozott az ASUS ROG Crosshair X870E Apex alaplap
- Milyen processzort vegyek?
- Intel Arc Alchemist A310/A350/A380/A580/A750/A770... és mobil verzióik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- 3D nyomtatás
-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Lex Icon #61643 üzenetére
Nem vagyok biztos benne, hogy ez szerencsés ötlet ilyen szinten. Most nem találom a videót, de Warren Buffet többször is beszélt róla, hogy ők azért tartanak ennyi cash-t, mert ultra nagyok és ezért nem tudnak egyik pillanatról a másikra eladni és beszállni valami másba. De egyéni befektető szintjén a kötvény etf eladása és a részvény etf vásárlása 2 perc.
-
avl
senior tag
ez tetszik !
"minden 10%-os esést próbálok megvenni abban a 8 ETF-ben amit tartok mindegyikben 5 aktív ajánlat van, így 40%-os esésnél triggerelődik az utolsó"
..bár en lehet kisebbre venném magam szempontjabol (40% esés nem igazan gyakori egy szélesnél, esetleg small cap-nél gyakoribb [?])
-
avl
senior tag
válasz
Lex Icon #61640 üzenetére
persze, szerintem sem ördögtöl valo
az elözö kerdesem mögött sem kritika volt, csak megértési szándék
multkori kibeszelesekor volt linkekböl, hogy esetek 66%-aban volt jobb betolni
...azaz 1/3 esellyel más a jobbes persze: kinek pszichesen mi a jobb (nem feltetlenül az objektiven legjobb)
nekem most kb. 9 % van cashben es allampapirban, cash es MAP+ (ami szinte cash) pedig kb. 6% -> azaz ennyivel valamilyen szinten "idöziteni probalok" illetve nem csak, mert "vésztartalék" is
-
avl
senior tag
válasz
PredatorZoli #61639 üzenetére
köszi.
áá, értem, illetve úgy értem, ahogy nort_on forumtars irta; 2022-es TBSZ-re csak azert nem ment minden most, mert akkor a 2022-es TBSZ-en a többihez képest túl sok lenne, messze nem egyenletes lenne a TBSZ-eken az összeg
(amire korábban is irtam, hogy szerintem nem oly fontos - szerintem/nekem ...nekem - ha jol szamolom - 19 TBSZ-em van, azaz lassan 4 is atfordul 1-1 ev vegen, azaz 3-nak az összege számít, ennyi idö alatt en is, a befektetesi lehetösegek is es sokminden valtozott ..talán még gyüjtögetek a felhasznalasi fazis elött es mondjuk lesz minden ev vegevel 5 atfordulo TBSZ + webkincstar - innen mar lehet mazsolazni, hogy melyikböl mennyi legyen kivezetve) -
-
SzGee
aktív tag
válasz
PredatorZoli #61639 üzenetére
nekem előre beadott megbízásaim vannak, így próbálom kiiktatni az érzelmeket a vételekből
minden 10%-os esést próbálok megvenni abban a 8 ETF-ben amit tartok mindegyikben 5 aktív ajánlat van, így 40%-os esésnél triggerelődik az utolsó
ezen felül vakmajomként hetente egyszer vásárolok valamelyikből, ami a szempontrendszerem szerint a legkedvezőbb, 500 EUR-ért (1,25 EUR a megbízás díja IBKR-en, annyit még megér a szétaprózás) -
Lex Icon
senior tag
Egyébként ez az időzítés nem ördögtől való, csak nevet kell neki adni: portfólió elem. Van olyan befektetési stratégia (több is), amiben a diverzifikálás egyik eleme a kp. Pl. a teljes tőke 20%-át kp-ban tartja (persze ez lehet likvid állampapír is aka MÁP+), aminek az a lényege, hogy ha valami olcsó, akkor legyen miből venni és az így megcsappant kp-t drága dolgok eladásával kell pótolni (rebalancing).
Ha valakinek ez a fajta portfólió jön be, ettől alszik nyugodtan, akkor miért ne tegyen így?
Inkább legyen 20%-kal kevesebb vagyonod a végén, minthogy reszkető idegbetegként "örülj" a sok pénznek.
A nagy befektetők se azért ülnek milliárdokon, mert nem tudják, hogy DCA-zni rossz. Utóbbi inkább azon kezdőknek szól, akik nem tudják vagy nem bírják idegekkel megtalálni a megfelelő pillanatot. -
PredatorZoli
Topikgazda
Nem, amit idén akartam betolni, azt jan 3-án, az esés előtt betoltam mint a katonatiszt (kb 28 milla
). Ez most jó kis minuszban is van
Mivel ugye 5 egyenlő részben akarom hogy TBSZ-eken legyen a zsozsó, eredeti terveben is volt az hogy egy kicsi még marad jövőre (plusz amit még idén gyűjtök). (ez jan elején még hufban volt, 355-ön sikerült euróba menteni és most PEMÁP-ban várakozik) Csak arra utaltam itt, hogy ha év közben nagy zuhé lesz, akkor adott esetben előrehozom a jövő év elejére tervezett utolsó nagyobb betolást, de egyelőre még ettől messze vagyunk és elég nagy esélyt adok neki hogy ez érdeklődés hiányában el is marad. -
avl
senior tag
válasz
PredatorZoli #61572 üzenetére
mégis idözítesz ?
"Én most egyelőre kivárok, nem a világvége várakozások miatt, de mostmár limitált a hátralevő puskaporom (kb 25%), amit eredetileg év végén, jövő év elején akartam betolni, de nem akarom hogy túl korán ugorjak ki a bokorból, ha tovább dippel, nem lenne mivel kiküszöbölni."
vs. https://prohardver.hu/tema/mibe_tegyem_a_megtakaritasaimat/hsz_60337-60337.html
"Én nem várok majd semmire ami ilyen piaci dolog, január februárban megy be az a pénz (csak azért nem január elején egyben az egész mert nem akarom lesokkolni a revolutot hogy aztán kelljen küldeni a papírokat), nem szeretném elmisselni a value prémiumot, nagyon akciós az most ahhoz hogy bármire várjak, sokkal több potenciál van benne mint egy forinterősödésben vagy egy kis piaci korrekcióban
...
Nem fogok DCA-zni sem, ez a nagy összeg most megy be egyben" -
aujjobba
addikt
válasz
Oppenheimer #61633 üzenetére
Majd a februari SZJA visszateritesbol szarmazo helikopterpenz fogja az egekbe felpattintani a vilag tozsdeit.
-
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
PredatorZoli #61631 üzenetére
Az ilyen kozeptavu verengzeseket te okozod a januari veteleiddel.
-
válasz
Oppenheimer #61630 üzenetére
irigylem az optimizmusod
főleg a kriptok terén. ez az 50% eth bukta nagyon fáj nekem, de szerencsére nincs már szabad kessem, hogy belevegyek még most. najó, a februári fizu ezen segít majd
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
Oppenheimer #61630 üzenetére
Magyarul -30% incoming a kövi 2 hónapban?
-
Mauzes
addikt
Ezt most nem értem. Miért járt jól az, akinek most szépen mutat a portfóliója ahhoz képest, aki nem fektetett be? Mert nagyobb vagyona van. Abban meg nincs különbség, hogy jelenleg mindkét tábor ugyanannyira vakarhatja a fejét, hogy a jövőre nézve mit csináljon a vagyonával, de az előbbi csoport legalább az elmúlt 2 évben jól járt.
-
-
bigbuda
aktív tag
[link] Ezzel kapcsolatba tud valaki információval segíteni? Köszönöm előre is
-
válasz
axioma #61620 üzenetére
ebben annyira nem vagyok erős, de ha egy részvény értéke x volt 2000-ben és 2x 2022-ben, akkor ennek a kereskedésnek a jelenértéke pont x. hogy számolsz jelenértéket olyan pénzösszegre, ami egyébként nem létezett 2001-től 2021-ig, mert a részvényben csücsült aminek az értéke összevissza ugrált?
-
vnorbi
aktív tag
válasz
vnorbi #61612 üzenetére
Mivel tavaly a Random is elrontotta ezt az utólagos díjkimutatást elsőre, amit idővel panasz beadása nélkül korrigáltak, megnéztem megint az OTP-set, hátha.
Nem tudom, másnál hogy van, nekem ők áprilistól áprilisig összegzik a költségeket. Látszik, hogy valami probléma nekik is feltűnt, mert erre az időszakra már három ilyen kimutatást állítottak ki. Az elsőt még tavaly októberben, aztán egyet december 29-én, végül pedig tegnap, január 24-én. Az eredeti 7,1894% költséget sikerült leszorítaniuk egészen 7,0139%-ra. Az utolsó két dokumentumban csak a keltezés dátuma és a vonalkód a különbség, minden más egyezik. Nem tudom, gyakorolnak-e még vele, vagy szerintük ez most így már jó
-
Ixion77
addikt
válasz
PredatorZoli #61616 üzenetére
Akkor sem kell megfizetni, ha az értékpapír még az árfolyamnyereség-adó bevezetése előtt volt vásárolva.
-
axioma
veterán
válasz
bandus #61615 üzenetére
De nominalis nyereseg utan adozas az nem kicsit durva, bezzeg ha az allam szamol akkor mindig mindent a sajat kamatlabaival jelenertekesit. Itt miert nem? Pont ugyanezert nem ertem, hogy a devizaban vasarolt (vagy akar nominalt) ertekpapirok utan miert nem devizaban keletkezett nyereseg forintra szamolt osszege az adoalap - persze ha lenne itt is jelenertekesites, akkor mar korrekt lenne, de most nem latom jogossagat.
-
SzGee
aktív tag
válasz
Oppenheimer #61617 üzenetére
tegnap USA -4%-ból jött fel +1-re, abból ad vissza most kb 2%-ot
Európából ez a mozgás hiányzott, szerintem azért vannak most zöldben -
SzGee
aktív tag
válasz
PredatorZoli #61616 üzenetére
úgy gondolom a 15% árfolyamnyereség adó méltányos és nem is olyan nagy összeg, amit mindenképp el kellene kerülni - nyilván jobb lenne ha nem lenne de ha van akkor ki lehet bírni
egyébként ezt az egész TBSZ-t egy marhaságnak tartom, minden olyan részvényt/ETF-et amit legalább 5 éve tartanak adómentesnek kellene nyilvánítani, nyilván látszik mikor vetted/mikor adtad el - így nem kellene TBSZ-szel szarakodni -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
atomchicken #61614 üzenetére
Egyedüli módja az adóelkerülésnek az, ha egyáltalán nem nyúltok hozzá, nem adjátok el. Ha örökség lesz belőle, az egyenes ági rokonok adómentesen kapják meg.
-
válasz
atomchicken #61614 üzenetére
_szerencsére_ nincs lehetőség az árfolyamnyereség adóját elkerülni
még a mostaninál is szomorúbban helyen élnénk ha valaki csak úgy kénye kedvére elkerülhetné a neki épp nem tetsző adónemek befizetését.
-
atomchicken
tag
válasz
mgoogyi #61610 üzenetére
Szia,
A saját hosszútávú befektetéseim kizárólag ETF-be, TBSZ számlán vannak.
A kérdésem elsősorban az adó elkerülése miatt írodott.
Sajnos én is így gondoltam, hogy nincs lehetőség az árfolyamnyereség adóját elkerülni, de gondoltam hátha van rá olyan megoldás, amiről én nem tudok.A megtakarításnak konkrétan nincs célja. Ha 15 évig nem hiányzott ez a pénz, szerintem ezután sem fog. Valószínüleg szét lesz osztva a gyerekek, unokák között majd egyszer vagy örökség lesz belőle.
Egy nyugdíjasnak nagyon nehéz elmagyarázni, hogy miért nem jó OTP részvényben tartani a megtakarítását, (az OTP fiókokat látja az utcán, illetve még a TV-ben is hallhat róla) lehet az lenne a legjobb, ha azt is eladnánk és átraknánk állampapírba.
Az előbbi kijelentésem az OTP részvénnyel kapcsolatban inkább arra vonatkozott, hogy így utólag visszatekintve az elmúlt 15 év árfolyamára még mindig jobb, hogy ebben van x éve, mintsem, hogy a folyószámlán lenne.Edit:
@vnorbi
Gyorsan átfutottam az alapok tájékoztatóját és az alapján valósnak tűnik a kiszámolt a költség.@bandus
Ebben egyetértünkLegális utat kerestem én is, de ha nincs, akkor nincs.
-
vnorbi
aktív tag
válasz
atomchicken #61609 üzenetére
A végszóhoz:
Jók ezek a díjkimutatások, de valójában csak akkor lehet rájuk hagyatkozni, ha az ügyfél már eleve tisztában volt a díjakkal. Nekem az OTP legutóbb 7% fölötti összköltség értéket hordott össze, miközben csak díjmentes állampapír tranzakcióim voltak, a számlavezetés éves 0,11%, és a legdrágább ETF-emnél is 0,4% a TER (közvetett költségként ezt is bele kell számolniuk). A kimutatáson meg van még 6,8% közvetett költség, mint "tranzakciókkal kapcsolatos költség", amiről fogalmam sincs, hogy miből jött nekik ki, mindenesetre ha tényleg volt ilyen költség, az nem nálam terhelődött.
Szóval legutóbb ezt nekem csúnyán elrontották szerintem, de amíg csak a kimutatáson tévesztenek, a valóságban nem, addig nem reklamálok. (Előző évre 0,46%-ot számoltak, az kb hihető).
-
dudi6
senior tag
Jól számolom, hogy ha pl. 10 milliót be akarok tenni most állampapírba és 3 hónap múlva ki akarom venni akkor az 5 éves PMÁP-t lenne érdemes venni? (hozam: 63 350 Ft) MÁP Plusz hozam: 62 281 Ft, ha pedig később veszem ki akkor még nagyobb a különbség? Eddig ilyen rövidtávra mindig a MÁP Plusz volt a nyerő, rosszul számolok valamit vagy tényleg így van?
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz
atomchicken #61609 üzenetére
TBSZ-re csak pénzt lehet bevinni, így nem látom, hogy hogyan lehetne megúszni az árfolyamnyereség adóját. Hosszú távon mindenképp jó a TBSZ.
Az állampapír kézenfekvő megoldás arra, amit írtál.
ETF-be meg olyan pénzt érdemes tenni, ami sokáig nem kell.
Mi a megtakarítás célja?
Az OTP egyedi részvény tartása nagyon kockázatos és nem abban az értelemben, hogy sokat nyerhetsz vele. Én eladnám és ETF-et vennék, ha részvényben szeretném tudni azt a pénzt. -
atomchicken
tag
Sziasztok,
A mai nap folyamán derült ki, hogy nagymamámnak a 8 számjegyet is elérő megtakarítása van OTP befektetési számlán.
Szerintem eddig Ő sem volt nagyon tisztában, hogy jelen érték szerint ekkora összegű befektetése van. Elmondása szerint legalább 15 éve van meg a számlája, OTP részvényt még abban az időben vett, amikor pár ezer forint volt egy részvény ára, de konkrétan nem tudta megmondani, hogy mikor mit is vett pontosan. Értelemszerűen a portfólióját sem Ő kezeli, a részvényeket/befektetési jegyeket személyes ügyintézés során mindig az ügyintéző vette neki.Kérdésem amivel hozzátok fordulnék, ha realizálni szeretnénk a nyereséget, akkor van-e bármilyen lehetőségünk adóoptimalizálásra? Ha jól tudom a teljes portfólió áthelyezése TBSZ számlára nem megoldható, de javítsatok ki, ha tévednék. A pénzre valószínűleg nem lesz szüksége az elkövetkező években, így hosszútávú optimalizálás is érdekelne, viszont a portfólió összetétele az alábbi:
~10% OTP Abszolút Hozam "A" befektetési jegy
~15% Állampapír
~30% OTP részvény
~45% OTP Ingatlan befektetési jegy
Ebből a két befektetési jegy alapkezelési és sikerdíja egy vicc. Ezt a kettőt mindenféleképp jó lenne minél hamarabb eladni, mert ilyen díjak mellett felesleges még évekig tartani, akkor is ha most adózni kell utána. (Ezt a kettőt, ha jól gondolom, áttranszferálni más brókerhez sem lehet, meg szerintem értelme sem lenne.)Az állampapírt úgy gondoltam áttranszferáljuk az államkincstárhoz, a hirdetmény szerinti 1131 Ft-os áron.
Az OTP részvény tartása a jelenleg hatályos hirdetmény szerint ingyenes, költség csak majd a részvény eladásakor fog felmerülni, viszont az áttranszferálás RC-hez 0.5% (OTP díj) + 5000Ft (RC díj) lenne, ezért lehet, hogy jobb hogyha ez marad az OTP-s befektetési számlán 0ft-os éves költség mellett.A két eladott befektetési jegyből befolyó összeggel pedig csinálnom kellene valamit vagy legalábbis valami tanácsot adnom, hogy mi legyen a sorsa. Én ETF-be (és kötvénybe) raknám, de értelemszerűen egy laikusnak, főleg családon belül nem szeretnék ilyenfajta befektetési tanácsot adni, így legjobb tudásom szerint és a saját nyugalmam érdekében talán egyedül az állampapír jöhet szóba az Államkincstárnál vezetve. Oda be tudna menni Ő is személyesen megnyitni a számláját és még a pénzt is be tudná ott helyben fizetni kártyával (Bár a kártyalimittel lehet lenne gond.) Vagy esetleg van bármi más, amiről elmondható, hogy valamennyire biztonságos befektetés, egy a pénzügyekhez laikus nyugdíjas számára is elérhető lehetőleg személyes ügyintézés mellet? (Az OTP részvény áttranszferálásának a másik oka, ami miatt nem szeretném, hogy RC-nél a személyes ügyintézés nem megoldható.)
Az, hogy mennyire bölcs dolog csak OTP részvényben tartani a portfólió 30%-át megint egy más kérdés, de igazából úgy állok hozzá, hogy még mindig jobb, hogy ebben van ~15 éve, mint, hogy a párnacihában lenne és érne ötöd ennyit.
Végszóként, hogy miért ne az OTP-nél vezesd a befektetési számlád és, hogy hogyan is derült ki, hogy ekkora megtakarítás van ezen a számlán. Jogszabályi kötelesség minden januárban, ha jól emlékszem 2019 óta kiküldeni a bankoknak a banknál vezetett különböző számlák éves díjkimutatását. Na ezen a kimutatások akadt meg a szeme a nagyinak, hogy a teljes portfólió értékének 1,2%-át levonták ilyen-olyan díj gyanánt. A díjkimutatáson nincs részletezve, hogy konkrétan melyik értékpapír tartása mekkora költségbe került, de jelen portfólió esetében a két befektetési jegy az, ami nagyon is felfelé húzza ezt a %-ot.
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- NBA és kosárlabda topic
- Milyen TV-t vegyek?
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Politika
- Óvodások homokozója
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Bundle topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- További aktív témák...
- iKing.Hu - Apple iPhone 15 Pro Max - White Titanium - Használt, karcmentes
- UHH! Lenovo Yoga 9i x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 14" -60% i7-1280P 16/1TB Iris Xe 4K UHD OLED
- Asus Tuf Gamer PC. AMD Ryzen 5 3600/GTX 1080 Ti 11 Gb/16 Gb DDR4/500 Gb M2
- Canon EOS 200D gépek, objektívekkel, kiegészítőkkel. (3870 vagy 42200 expoval)
- Xbox 360 E 500 GB Konzol Fekete
- 230 WATTOS GIGABYTE AORUS 15P KD TÖLTŐT KERESEK!
- ASRock B550M-ITX/ac
- Huawei AF23 4G USB modem / stick megosztó 300 Mbps WiFi router - Új, dobozos, hibátlan
- Shin Megami Tensei V dobozos Nintendo Switch játék - Új, bontatlan, fóliás
- Garmin nüvi 55LM GPS navigáció - Közép-Európa 22 országa térkép élettartam frissítéssel
- Dell USB-C dokkolók: (K20A) WD19/ WD19S/ WD19DC + 130W, 180W, 240W töltők
- AKCIÓ! MSI B450 R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB Rampage SHIVA FSP 500W
- 104 - Lenovo Legion 7 (16IRX9) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4070 (ELKELT)
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7600 32GB DDR5 1TB SSD RX 6800 16GB Cooler Master CMP 510 Seasonic850W
- Beszámítás! Dell Optiplex 5050 SFF asztali számítógép - i5 7500 8GB DDR4 256GB SSD HD630 Win10
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest