Hirdetés
- Gaming notebook topik
- Milyen videókártyát?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- SD memóriakártyák (SD, SDHC, SDXC, micro SD)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- E-book olvasók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen nyomtatót vegyek?
- Milyen notebookot vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
-
PROHARDVER!
Milyen kompakt digitális fényképezőgépet?
Mielőtt kérdezel, olvasd el az összefoglalót!
Figyelem! A kompakt fényképezőgép és bridge kategória gyakorlatilag megszűnt. Az ajánlóban szereplő gépek 6-7 éves modellek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr.NX
Topikgazda
válasz Roland861010 #61898 üzenetére
Lehet, hogy egy videós topikban több szerencsével jársz.
(Apróság: gimbal, nem gimball.)[ Szerkesztve ]
Elfogadom a sütiket.
-
Roland861010
veterán
válasz Roland861010 #61897 üzenetére
Valaki esetleg?
-
Roland861010
veterán
Még egy valami, milyen gimball jó ezekhez a gépekhez amiket írtam!
Olyan 30-40k körül érdekelne!?
-
vendingo
veterán
válasz Roland861010 #61894 üzenetére
Milyen kategóriában? Tükrös, bridge, milc? Esetleg compact, ha már itt érdeklődsz? :)
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
Roland861010
veterán
válasz Roland861010 #61892 üzenetére
Ez alapján valaki tud valami értelemeset ajánlani max 150-160k árban!
-
Roland861010
veterán
válasz vendingo #61890 üzenetére
Igazából a D3500 tetszik a legjobban képminőségben de kicsit tán nagynak találóm + vonz a hold meg szuper makró fotózás de ahhoz még kellene egy objektívet vennem...
Amúgy a használt gép vásárlása nagyon gáz ?
Olyan kritériumokat olvastam,hogy jobbnak látom új gépet venni... -
vendingo
veterán
válasz Roland861010 #61889 üzenetére
Ha a képminőség a lényeg, akkor a tükrös, ha a méret is számít, akkor m100, ha mindegy a méret, képminőség, akkor fz1000.
-
Roland861010
veterán
Sziasztok
Úgy döntöttem meg lepem magam egy "jobb"géppel.
Van pár versenyző főleg a Nikon D3500 és a Panasonic Lumix FZ1000
Nem egy kategória de ebben az árban ezek tetszenek a legjobban.Vélemény?
Esetleg még a Canon Eos M100!
Előre is köszi. -
wingman83
csendes tag
Sziasztok!
Annyi lenne a kérdésem a nálam sokkal jobban értőekhez, hogy érdemes-e lecserélni Canon G9 X-et egy M100-ra, ha csak és kizárólag a képminőséget tekintem meghatározónak?
Köszi! -
LZs?!
aktív tag
-
Darko_addict
őstag
válasz taptaq #61880 üzenetére
Ó, de jól jártál! Nálunk 162e ugyanez a szett, nincs akcióban.
@Dr.NX
Igen, leméretezve (előbb ismét a leformázva szót írtam... ) 17mpx-ről ilyen 3mpx-re. Ettől függetlenül amikor összehasonlítottam két képet 5x-ös nagyításban (500% zoom) PC-n, akkor mindkét készülék (Nikon D3100, Canon G7X II) legnagyobb felbontású képét néztem.Don't give up your dreams. Keep sleeping.
-
taptaq
aktív tag
Tudnátok ehhez a géphez ajánlani akkumulátort és töltőt. Olyat használ valaki amiben egyszerre lehet több aksit is tölteni?
Samsung A54, CASIO 1500WH
-
taptaq
aktív tag
Ma vettem az MM-ben Canon G7X Mark II + 32GB SD kártya + Gorillapod-ot 130.000 forintért. Szerintem jó vétel volt, de majd elválik.
Samsung A54, CASIO 1500WH
-
kovsol
titán
válasz kovisoft #61878 üzenetére
Ilyent ír a csávó commentben:
"after market batteries ran some sourt of interference with the lense"
na ilyent se hallottam mégSemmi értelme nincs így ennek a tesztnek amúgy. Azt se tudjuk pl milyen objektív volt az A7SII-n (látszik a tükörben, de nem tudtam leolvasni mi van ráírva). Amúgy az SII az egyik legjobb low light kamera amit lehet kapni.
Egyébként a kis RX meglepően jó. Bár egyébként egy mobillal is meglepően jó videókat lehet csinálni mondjuk egy koncerten. Én voltam már NY-ban, és a Times Square azért nem olyan low light még éjjel se.
[ Szerkesztve ]
May the Force be with you!
-
bghistvan
senior tag
válasz kovisoft #61870 üzenetére
Értem,most újabb ismeretekkel lettem gazdagabb,hála neked!
Viszont ha nem probléma,belinkelnék még egy videót a youtube-ról......itt 03:44-től hasonlítja össze a srác a Sony RX100MV -öt és a Sony Alpha7 SII-őt gyér fényviszonyoknál ......
Ha megkérlek,tudnád még véleményezni az ott látottakat ,valóban létezik,hogy a fullframe szenzoros gépet odaveri,vagy ez valami fake videó? Óriási a különbség az RX100 javára képminőség és fókus tekintetében.Köszi előre is!
[ Szerkesztve ]
-
Dr.NX
Topikgazda
válasz Darko_addict #61875 üzenetére
Hogy érted, hogy "leformázva" tölti fel a képeket? Mármint leméretezve?
Mert akkor lehet, hogy ezért látod részletesebbnek a DSLR képeidet. (Nekem ez a rész is zavaros.)Elfogadom a sütiket.
-
Darko_addict
őstag
válasz Darko_addict #61857 üzenetére
Annyit a sPeCiÁliS Canon dedikált és NASA által fejlesztett USB kábeléről, hogy a második generikus Samsung töltőkábel (az elsőre nem reagált) képes volt adatkapcsolat létrehozására és a készülék töltésére is. Valami ősrégi kábel amúgy, itt hever a polc alján időtlen idők óta, de nem használtam, mert rövid.
Ma megjött a G7X II. Nagyon kompakt gép, tetszik. Kellemes súlya van, jó a kis kapaszkodó elöl-hátul. Már értem, hogy a Sony RX-ekről miért hiányolták sokan, enélkül csúszós és instabil lenne az én ügyetlen kezeim között. Persze a Sony-ra ez külön megvehető. Nagyon sok beállítás van rajta, még fel kell fedezzem. A tapiképernyő pompás, viszont állandóan koszos lesz, majd szerzek rá fóliát. Tetszik a WiFi kapcsolat is, már párosítottam a Google Drive tárhelyemmel, viszont sajnos leformázva teszi fel a képeket, majd utána kell olvassak, hogy ezt ki lehet-e kerülni. Holnap több eladó termékemet is le kell fényképezzem, némelyiket közelről, némelyiket messzebbről, akkor derül ki, hogy laikusok számára mennyire könnyen kezelhető és megy csupán egy kattintásra. Viszont azt meg kell hagyni, hogy az ennél jóval olcsóbb és sokkal öregebb DSLR gépem részletesebb képeket csinált. Főképp akkor látszik, mikor PC-n rázoomolok a részletekre. A DSLR képein minél közelebb mentem, annál homályosabb, elmosottabb volt, itt viszont texturált, kicsit olyan, mint mikor telefonnal készítesz képet. Szó se róla, annál sokkal szebb, de mikor feszegeted a telefon határait, akkor hasonló eredmény látszik a végén (ismét nem kell kiemelnem, hogy ennek a G7X II-nek messzebb vannak a határai). A kis mérete, hordozhatósága és egyéb előnyei szerintem - számomra biztos - kompenzálják a DSLR pozitívumait, viszont ha ezt a kompaktot új árán, 175-185 ezerért vettem volna, most kicsit csalódott lennék. Egyébként örülök neki, szerintem sokkal többet lesz használva, mint a régi és ez az egyetlen lényeg.
A táblázat, amit ígértem itt valakinek elég kesze-kusza, nincs olyan részletes és összeszedett, hogy azt szívesen megmutatnám a nagyközönség előtt. Hétvége előtt lesz egy kis időm, kibővítem és rendbe szedem, majd megosztom.
Don't give up your dreams. Keep sleeping.
-
vendingo
veterán
válasz Darko_addict #61873 üzenetére
Sima vászon szemüvegtokot, hogy ne foglalja feleslegesen a helyet, ha nincs benne a gép.
-
Darko_addict
őstag
Sziasztok!
Milyen kis táskát használtok kompakt gépeitekhez?
Nekem ilyen típus van [link], de úgy érzem, ha figyelmetlen vagyok és nem fogom meg jól a fényképezőt, akkor alul és felül a cipzár összekarcolhatja. Méretében valami hasonlót keresek, és sok pénzt sem akarok rászánni, max. párezer Forintban gondolkodom, szóval az se baj, ha eBay-es.[ Szerkesztve ]
-
Tin_Shield
őstag
Tetűassú minden téren, autófókusz, sorozat, kép mentése, stb. A szenzor elég nagy, kb mint az m4/3, de elavult techonológiával készült, a modernebb 1"-os szinte ugyanazt tudja zajban a kisebb méret ellenére. Az optikája sem túl jó rajzú, és nem is fényerős. A videós tudás sem az erőssége, a bemutatásakor is gyengének számított már.
Pozitívum a Canon jpg motor (aki szereti), a canonos kezelhetőség és menürendszer (aki szereti), van optikai kereső (aki szereti), elég sok dedikált kezelőszerv, és elég jó az építési minősége.
A TZ5 másik kategória az egy szimpla túristagép, nagy és sötét zoom, kicsi szenzor, nem egy kategória ezzel.
Az FZ1000 más kérdés, az egy modern gép, gyakorlatilag mindenben sokkal jobb, cserébe már nem is zsebméretű. -
LZs?!
aktív tag
válasz Tin_Shield #61851 üzenetére
@Tin_Shield
Köszi szépen.
Mit takar, hogy butuska?
Csak pár gondolatban, ha kérhetném, amennyiben nem fáradtság; pusztán az objektív ismérvek mentén a jelenlegi Panasonic DMZ-TC5, illetve az ajánlott Panasonic FZ1000 fényében?
Köszi előre is.
Nevermind...
-
kovisoft
őstag
válasz bghistvan #61868 üzenetére
A csillagos eges képpel kapcsolatban: itt a stacking volt a lényeg, vagyis az, hogy sok felvételt készített, majd ezeket Sequatorban összeadta. Nyilván számít az alapanyag is, de stackelésnél nyugodtan fel lehet tolni az ISO-t az egyedi képek készítésénél, mert minél több képet átlagolunk, annál jobban eltűnik majd a zaj. Szerintem a videón látható eredményt sok más géppel is el lehet érni, ami hasonlóan tág nagylátószöggel, nagy fényerővel és szenzormérettel rendelkezik. Rengeteget számít még az is, hogy zavaró fényektől mentes helyen készüljenek a képek.
-
bghistvan
senior tag
Köszi mindenkinek!
Mivel a 4K videó és az e-shutter is fontos lenne, valamint a gyorsabb autofocus is jól jönne, nem is kérdés az V-ös.
FZ2000 mellé venném meg, a neten található képek alapján nyilván szebb a képe, csak nem találok videót arról, illetve véleményezést, hogy a 4K videó felvevő képessége is sokkal jobb lenne? (az 5 perces limit nem érdekes), low light éjszakai videóban sokkal erősebb, de nem tudom nappal is jobb - e?Találtam egy videót, amiben csillagos eget fotóznak, szerintetek képes lehet erre valóban? 02:17-től
Mert ez alapján nagyon megfogott, pedig ez a III--as.Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
krmcz
tag
válasz bghistvan #61864 üzenetére
Ha ezek közül kéne döntenem, akkor a IV vagy V között választanék pénztárca függvényében. A nagyobb előrelépés egyértelműen a III és IV generáció között van. A IV-ben már van e-shutter, 4k (5 perc limittel), 960 fps videó mód, jobb kereső, gyorsabb sorozat, jobb AF rendszer, stb. Az V még jobb AF rendszert kapott, sokkal több fókuszponttal és gyorsabb sorozatot tud lőni, összességében tehát itt sebességben kapsz gyorsabb gépet.
-
Dr.NX
Topikgazda
válasz bghistvan #61864 üzenetére
Itt van pár oldal, ahol szépen összeszedik a fejlődéseket, de Tin_Shield jól összefoglalta a lényeget.
https://photographylife.com/sony-rx100-series-comparison
https://www.digitalcameraworld.com/features/sony-rx100-iii-vs-rx100-iv-vs-rx100-v-specs-comparedElfogadom a sütiket.
-
Tin_Shield
őstag
-
bghistvan
senior tag
Sony RX100 III. - IV. vagy V.? Mi a véleményetek?
Igazán az ár nem számít, de nem tudom, hogy van-e akkora különbség a 3 típus között, ami indokolná az árkülönbségeket?
Köszi! -
-szabi-
addikt
válasz Darko_addict #61861 üzenetére
Hi
Szerintem a táblázatot belinkelhetnéd ide, ha nem gond.
Engem is érdekelne és lehet más is hasznát venné.üdv
-
Darko_addict
őstag
válasz Citroware #61860 üzenetére
Nekem nincs sok tapasztalatom a témában, de hasonló kaliberű gépet keres(t)ünk mindketten, annyi, hogy neked a büdzsébe belefér az új.
Én ezeket vettem végig:
kompakt: Panasonic LX-100, LX-15 // Canon G7X II, G1X II, G9X II // Sony RX-100 III és IV (állítólag a 3-as a legjobb ár-érték arányú)
cserélhető objektíves: Panasonic GX80, Sony A6000Ezek a gépek mind hasonló kaliberűek, talán a Sony RX széria a piac legjobban favorizáltja régóta. Extrákban is eltérnek, van amelyiknek van kukucskálója (EVF), van amelyik 4K-képes, van amelyikben van WiFi és NFC, van amelyik érintőképernyős, ez már tényleg egyéni preferncia. Nekem ezekről van egy táblázatom specifikációkkal, ha érdekel a dolog, átdobhatom PÜ-ben.
AKKSI téma:
Köszi a véleményeket! Nem félek a gyengébb, alacsonyabb minőségű akksiktól se, sosem ragaszkodtam a gyári dolgohoz sok esetben. Annyi a lényeg, hogy kapható legyen itthon is. Utánanézek a témának, köszi a kiindulópontokat.Don't give up your dreams. Keep sleeping.
-
törölt tag
Green Cell akksikat lehet mar kicsit barátibb áron venni, és eddig egész jó minőségűnekctűnik. (Én is ilyet használok egy Canonban)
-
vendingo
veterán
Miért nem veszel aliról, ebayről olcsóbb utánagyártott akkut? Anno 2-3 ezerért jóminőségű akkukat vettem a fényképezőbe. Ha nem is bír annyit mint a gyári, arra jó, hogy amíg a gyári töltődik, legyen mivel fotózni. pl.: 300 helyett ha csak 200-250 képet lehet vele lőni, már bőven jobb, mint 10 ezerért +50-100 kép.
-
Darko_addict
őstag
Köszönöm, hogy utánanéztél!
Közben most olvasom, hogy ez a speciális töltőkábel opcionális, aminek az ára itthon majdnem 7 ezer Forint. Így már annyira nem egyértelmű döntés a pótakksi (töltő lesz hozzá) vs powerbank kérdés.
[ Szerkesztve ]
-
Dr.NX
Topikgazda
válasz Darko_addict #61855 üzenetére
Eszerint a leírás szerint USB portról (500 mA) a teljes töltés 7 óra. Ha a powerbank 2 amperrel tölti és a fényképezőgép vesz is annyit, akkor értelemszerűen durván a negyede, kb. 2 óra.
Elfogadom a sütiket.
-
Darko_addict
őstag
Sziasztok!
Ugyan a gép még nincs itt, de kedden már nálam lesz: Canon G7X II. Másfél éves készülék, újkorában az akksi elvileg 300 körüli képet bírt. Néztem pótakksit, de az itt is ajánlott Patona 10e Forint. Nekem elsőre soknak tűnik, aztán lehet ez teljesen reális egy jóminőségű akksiért. Az azt hiszem 1040mAh-s, a gyárija nem tudom mekkora. Azon gondolkodtam, inkább vennék egy Xiaomi 20.000mAh power bankot (QC2 vagy 3, de állítható alacsonyfeszre is), amivel több cuccot is lehetne tölteni, jelenleg 7 ezer Forintért árulják a bemutató boltjukban (bomba ár!). A kérdésem az, hogy ezek milyen gyorsan töltődnek hálózati töltőről? Jelenleg nem látok rá esélyt, hogy napi 300-nál is több képet készítsek, de ki tudja... Akkor meg lehet két állomás között fél órára feltenném tölteni powerbankra inkább, aztán este meg fullra.
Köszi.
-
vond
MODERÁTOR
válasz Oldman2 #61852 üzenetére
Esetleg valami páréves használt MILC váz, plusz egy kitobi. Pl.: 1, 2, 3. De külön is nézhetsz vázakat 30 ezer környékén, meg valami alap objektívet hozzá.
Nem tudom, hogy az S9 fotós szempontból pontosan hol helyezkedik el, de én pl. pár hónapja vettem egy Redmi Note 7-et 60 ezerért, és valami döbbenetes, hogy milyen jó képeket lehet vele lőni. Alapból is egész jó, de ha felteszed a GCam-et, akkor egy nagyon durva szintre lép a fényképező része: [link]
[ Szerkesztve ]
VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT
-
törölt tag
-
Oldman2
veterán
Lehet hogy nem jó helyre írok, max. "átirányítotok" máshová...
Jelenleg egy Samsung Galaxy S9 mobillal fotózok/videózok, ha szükséges.
Más, itt nem fontos szempontok alapján váltok egy olcsóbb mobilra és felvetődött bennem a korszakalkotó ötlet, a jövőben nem mobillal, hanem valami értelmesebb fotós eszközzel örökítsem meg amit szeretnék.
Szóval (első körben), 50e környékén mit vegyek, miket nézegessek, ha nem akarok Profi fotóssá válni, de jó minőséget szeretnék, sötétebb napszakokban is?
-
LZs?!
aktív tag
Elnezest, azt lefelejtettem.
Mark I
Egy 2012-es review-t talaltam rola. Annyit megertettem belole, hogy ez sem exponal tul gyorsan; a tobbi nekem kinai volt.
Nevermind...
-
Dr.NX
Topikgazda
válasz Darko_addict #61845 üzenetére
Az előző hozzászólásom szerintem ide is releváns, annyi kiegészítéssel, hogy érdemes elmenni egy fotósboltba vagy Media Marktba megfogdosni a gépeket, biztosan fog szűkülni a lista.
Elfogadom a sütiket.
-
Dr.NX
Topikgazda
válasz Fendike #61844 üzenetére
Esetleg nézd meg a MILC-ek közül a GX80-at 12-32mm kitobival. Van EVF, érintőképernyő, kiváló 4K videó. 150 körül lehet kapni. Portrézáshoz meg esti képekhez lehet hozzá venni fényerős objektívet.
Ha meg mégis kompakt, akkor RX100 III vagy LX100, ekkor az érintőképernyőről le kell mondani.
Képminőségben ebben a kategóriában nincsenek óriási különbségek, max. a jpg feldolgozás lehet eltérő, kinek ez, kinek az jön be jobban. Meg az extra, kényelmi feature-ök.Elfogadom a sütiket.
-
Darko_addict
őstag
Sziasztok!
Korábban már segítettetek nekem ([#61816], [#61817]). Eladtam a régi fotoapparatot, 109 ezer Forintot kaptam érte, ennyit vagy minimálisan többet tudok elkölteni a következő gépre, ami vagy MILC vagy kompakt lesz. Nézegettem teszteteket, videókat és összeállt egy bizonyos kép. 16 masina specifikációit gyűjtöttem össze egy Excelben, majd a nyers számok valósága, valamint szubjekt felhasználói és vélhetően objektív profi vélemények alapján (gyorsan) kihúztam párat.
Panasonic: LX-100 II > GX800 = GX 80 > LX-15,
Canon: G7X II > G9X = G9X II ? G1X II,
Sony: RX-100 III > A5100 = A6000.Az előbb felsoroltak maradtak bent. A következő a magyarázat és a kérdéseim: ahol egyenlőség jel van, az a két gép számomra nem különbözik annyira, hogy egyiket vagy másik preferáljam, inkább elérhetőségtől és ártól függ. A kérdőjel azt jelenti, hogy tudás hiányában nem tudtam különbséget tenni aközött, hogy milyen viszonyban állnak. Nagyjából helyesek a relációk, ha beleveszünk némi szubjektív faktort? Az LX-100 II / G7X II / RX-100 III hármasból (ha helyesnek bizonyulnak a korrelációk és ezeket tekinetjük az itt felsorolt márkák/modellek legjobbjainak) kiemelkedik valamelyik a triumvirátusból - lehet közöttük egyértelmű 1., 2., 3. helyet kihirdetni? Van, amelyik annyival drágább, mint a másik, ami nem éri meg kezdőknek (akik nem is tudnak/akarnak továbblépni), mert nem használják ki? Csak fotózáshoz.
Köszi szépen!
[ Szerkesztve ]
-
Fendike
újonc
Sziasztok!
Már jó ideje nincs fényképezőgépem és hamarosan szeretnék venni egyet, jó kis telefon a Huawei P30PRO de azért csak egy mobil.
Az összefoglalóban található kérdések alapján válaszoltam egyenként :
A fényképezőgépre szánt összeg? (Max. és nagyon max.). Csak új gép jöhet szóba vagy használt is?
150-200e,csak újat szeretnék venni.- Felhasználási terület? (Lehetőleg "mindenre, bármire" kerülve legyen, próbáld minél jobban belőni, mik a kedvenc témáid, pl. turistáskodás, állat-növényvilág, portrézás, családi események beltéren, stb.).
Portrézás,turistáskodás,állatok, és szeretem ha olyan művészi hatása van a képeknek mikor elvan mosódva a háttér(a téma jobban kiemelkedik)- A képminőség az elsődleges vagy inkább a zoom és univerzális használat?
Inkább a képminőség legyen jobb, persze a zoomnak is örülnék.- Méret mekkora legyen? Zsebre vágható vagy a nyakbaakasztós "bridge" kinézet preferált?
Kisebb legyen mint a bridge gépek,ha nem tudom zsebre rakni az sem jelent problémát.- Videó mennyire elsődleges? (pl. vlogolásra kell)
Vlog teljesen kilőve, nagyon fontos lenne, hogy valóban értékelhető 4K videókat lehessen vele készíteni!- Érintőképernyő, felhajtható kijelző, átnézeti kereső szükséges?
Felhajtható kijelző nem érdekel, evf jó lenne és természetesen érintőkijelző is fontos.- Egyéb kívánság, speciális igények?
Legyen könnyen kezelhető és átlátható menürendszer, Wi-fi vagy bluetooth, vaku, és állvány csatlakoztatási lehetőség,valamint jó akkuidő és megbízhatóság, és éjszaka is értékelhető képek videók.Nagyjából amiket néztem eddig, a Sony RX100 szériák-Panasonic TZ széria , és Panasonic LX100,dw ha esetleg van ezektől jobb és ajánlottabb bestbuy, akkor szívesen fogadnám a tanácsaitokat!
Köszönöm előre is!
[ Szerkesztve ]
-
LZs?!
aktív tag
@Dr.NX
Elnézést...
Akkor sorrendben:
1) 100e Ft-ig, használtan is (semmi gondom ezzel, sőt)
2) Túristáskodás, családi események kül-/beltér, panoráma-/tájképek
3) Univerzális használat, zoom-mal
4) Nyakbakasztós
5) Videó nem lényeg (persze, jó ha van értelmezhető minőségben, de ennyi)
6) Vagy egy nagyobb, jó minőségű kijelző (akár hajtogatható) vagy egy jó minőségű átnézőke; vagy mind a kettő, ofc... Bevallom, az átnézőkét inkább preferálom, és nem is szeretem, hogy a mostanin nincs; a kijelzőn keresztüli 'célzás' nekem nem adja.
7) Különleges igény talán a gyors exponálás (?) lenne; a mostani gép másodpercekig komponálja magát, mire elcsattan a kép, így spontán, gyors képeket lőni közel esélytelen vele; mozgásban lévő alakokat/tárgyakat fotózni pedig végképp az.
PS: Ehhez a témához tényleg teljesen hülye vagyok, sry.
Nevermind...
-
Dr.NX
Topikgazda
Olvasd el az összefoglalót, utána válaszold meg ezeket:
- A fényképezőgépre szánt összeg? (Max. és nagyon max.). Csak új gép jöhet szóba vagy használt is?- Felhasználási terület? (Lehetőleg "mindenre, bármire" kerülve legyen, próbáld minél jobban belőni, mik a kedvenc témáid, pl. turistáskodás, állat-növényvilág, portrézás, családi események beltéren, stb.).
- A képminőség az elsődleges vagy inkább a zoom és univerzális használat?
- Méret mekkora legyen? Zsebre vágható vagy a nyakbaakasztós "bridge" kinézet preferált?
- Videó mennyire elsődleges? (pl. vlogolásra kell)
- Érintőképernyő, felhajtható kijelző, átnézeti kereső szükséges?
- Egyéb kívánság, speciális igények?
Elfogadom a sütiket.
-
LZs?!
aktív tag
Sziasztok...
Van egy Panasonic Lumix DMC-TZ5 gépem, amit anno 8-10 éve vettem. Utazáskor, illetve egyéb eltervezett eseményekkor kerül elő, egyébként a szekrényben áll; a spontán felhasználáshoz mindig pont le van merülve az akkumulátora...
Egy kellemes, kompakt gép túrákhoz, stb., de elgondokodtam, hogy lecserélném egy komolyabbra (*): közelre vagy távolra külön-külön korrekt, illetve általában közelre fotózni egész jó, de panoráma (?) jellegű képeket csinálni nem az erőssége; emellett a kéves fénnyel (szürkület), illetve túl sok fénnyel (déli napsütés, 'szikrázás') nem igazán tud érdemben mit kezdeni.
Milyen irányba lenne érdemes elindulni?
*komolyabb: cseréhető objektívek, nagyobb akksi, stb. (spoiler alert: nem értek az egészhez)
Néhány képet feltöltök szemléltetésnek.
[ Szerkesztve ]
Nevermind...
-
Dr.NX
Topikgazda
válasz bghistvan #61835 üzenetére
Erre a "megéri-e nekem" kérdésre csak te tudsz magadnak válaszolni.
A tanácsom az, hogy webshopból vedd meg, próbálgasd, élve a 14 napon belüli elállás lehetőségével, hiszen erre találták ki ezt a lehetőséget. Azért pár nap alatt is hamar képet kapsz, hogy ez kell-e neked.Elfogadom a sütiket.
-
bghistvan
senior tag
válasz kovisoft #61807 üzenetére
Hát csak visszaesz a fene, elég nagy dilemmát okoz a gép választás az FZ300 után....
Sokat gondolkodtam, rengeteg specifikációt olvasgattam, és persze a tanácsaitokra is hagyatkozva, végig olvasva a topikot szinte, kezd letisztulni bennem, hogy valójában mi is lenne a legjobb választás az említett géphez képest.
Ugye az már körvonalazódott, hogy a csúcs kompaktokat kizárnám... (hiába van bennük viszonylag jobb szenzor, de sajnos kisebb a zoom átfogásuk,illetve ha nagyobb is, akkor meg fizikából eredően gyengébb fényerőt nyújt, a kivételes LX100 pedig szintén nem zsebrerakható, és szintén kicsi zoom)...milceket szintén kizárnám objektív cserék miatt, és a nagy tenyér méretemből eredően maradnék a bridge gépeknél.Utóbb az FZ1000-ről beszéltünk, de mivel úgy szeretnék gépet venni,hogy sokáig kiszolgáljon, és megfeleljen az elvárásaimnak: nagy zoom, 1"szenzor,jó minőségű videók, és gyakorlatilag azok a dolgok amik megvoltak az FZ300-ban mind benne legyenek alapból (időjárás álló váz már nem érdekel), és nyelek egy nagyot aztán többet áldoznék rá, így jutottam el az FZ2000-hez.
Kérdésem az lenne, megéri-e annyit kiadni ezért a gépért?
Viszonylag kevés valóban jó összehasonlító videót látok róla, a nagyobb szenzornak köszönhetően mind a kép és videó minőség is sokkal jobb?
Letöltöttem egy DOF calculator programot, és pl a háttérmosás, bokeh, az alapján sokkal szebbnek bizonyul....... portrékat is szebbeket lehet vele készíteni, mélységélessége is jobb a 300-nál?Videó tulajdonságait nézve is szebb a végeredmény, stabilizátor stb.....?
( roppant kevés teszt fotót találtam eddig)Elnézést a kérdés rengetegért... csak tényleg nagyon megfontoltan és jól szeretnék dönteni mindenképpen hosszútávra.
Köszi
-
batagy
őstag
Kicsit késve ugyan, de visszajelzek.
Müllerbe csak most jutottam el. Vettem a Zeiss szemcsitörlőből , és a Canon lencséjét, bekapcsolt állapotban óvatosan áttöröltem vele.Úgy tűnik, valóban az üveg volt csak zsíros, mert ezután eltűntek az említett foltok a képekről.
Köszi!
A Pixel Mapping-ot amúgy nem találtam meg a menüben, szerintem az Ixus 275-ben nincsen.
-
printer71
csendes tag
-
asdf_
veterán
válasz #95152384 #61826 üzenetére
Zoom alapjan gepet valasztani, ezt a kepminoseg ele helyezni egyedul a gyarto marketingosztalya szerint jo otlet (lasd meg: megapixelhaboru), eszerint arlistat felallitani meg egyenesen egbekialto
fabaromsag. A zoom merteke (onmagaban, a tobbi fizikai jellemzo mellozesevel) egy gep josagat semmilyen formaban nem tamasztja ala, egy adat mondjuk a harom kozul igy onmagaban csak a szorzo szam dontes alapja sem lehet.
Csak azert 40x-es zoomos gepet venni, hogy kb. otszor megloje az ember a standard telihold kepet, de ezen kivul egy halom fos az osszes kep, ami a gepbol iesik nem erdemes.[ Szerkesztve ]
-
kovisoft
őstag
válasz MPeter87 #61822 üzenetére
A 3x zoom a vízválasztó. Ha ennél lényegesen nagyobb zoom kell és bridge formátum, akkor max a Panasonic FZ300 ajánlható, de ez is többe kerül (most 113 ezer az Alzánál). Ha elég a kis zoom és jó a kompakt formátum, akkor Sony RX100 3.6x zoommal, de ez is 105 ezer körül van most.
-
printer71
csendes tag
Üdv, Mindenkinek !
ugyanaz volt a problámám mint az előttem hozzászólónak , aztán elkezdtem teszteket leírásokat olvasni . Van több gép ebben az ársávban de mindíg arra jutottam az olvasottak alapján , hogy a Sony RX 100 az Isten . Habár jobban tetszettek a kis MILC-ek a komolyságot sugalló kis tömzsi objektívjükkel , de hát a szakértők az mondják , hogy az RX 100 a legjobb hát vegyük azt .
Tehát vettem egy RX 100ii-t az fért a keretbe . Nagyon zavar viszont a nézőke hiánya . De valamelyik teszben láttam egy olyan megoldást hogy a tesztelő ( vagy felhasználó , nem is biztos hogy erről a gépről volt szó , rengeteg tesztet leírást olvastam , esélytelen , hogy megtaláljan ) , mivel Öt is zavarta a nézőke hiánya egy műanyag tölcsérszerű valamit tett az LCD-re . Le volt írva , hogy mi a neve , és hogy az e-bay-en van fillérekért Ez a " tölcsér " a szűk részén " összerántotta " a képet és olyan volt mintha egy nézőke lenne . Az a baj , hogy sok tesztet olvastam Google fordítóval is , esélytelen , hogy megtaláljam .
Tehát szerintetek tudok valahogy nézőkét varázsolni az RX100-ra ? -
MPeter87
őstag
Sziasztok,
Szülők lecserélnék a Fuji S1800-as fényképezőjüket.
Max 100ezerig (esetleg 1-2 ezressel felette) milyen ajánlott gépek vannak?
Többnyire kirándulások alkalmával fényképezgetnek, vagy otthon az eget, virágokat, stb, semmi extra. Videózás minimális, érintőképernyő, wifi nem lényeg, inkább legyen jó a képminőség és lehetőleg fürge a gép (az S1800 lassú már nekik).
Előre is köszi! -
Tin_Shield
őstag
válasz Darko_addict #61814 üzenetére
Az 1"-os szenzor már egy élhető kompromisszum, akár egy régebbi APS-C szenzor mellett is, főleg ha fényerős minőségi objektívvel párosul. Ezzel a szenzorral elég sok kompakt gép készül, a neked ajánlottak: G7Xmk2-től, Panasonic LX15, Sony RX100mk3-tól.
Egyel nagyobb szenzorméret a m4/3, ezzel jelenleg csak a Panasonic LX100mk1 és mk2 ill. és átcímkézve a Leica testvérmodell van.
APS-C szenzorral is akad néhány kompakt, ezek jellemzően fix objektívesek pl Fuji X100 család, Ricoh GR. Illetve a Canon G1Xmk3, ez zoom, de nem fényerős az objektív.
Bár nem kompakt, de m4/3 és APS-C szenzorral van jónéhány kicsi MILC gép is, ha inkább a cserélhető objektíves vonalat választanád.[ Szerkesztve ]
-
pandur99
aktív tag
válasz Darko_addict #61814 üzenetére
Canon G 7X mk II, használtan 100e környéke, vagy Panasonic LX100, csak ez jóval régebbi konstrukció, de attól még nagyon jó.
Ne vegyél kutyát! Fogadj örökbe!
-
Dr.NX
Topikgazda
válasz Permet Elek #61813 üzenetére
Szerintem arra a kérdésre, hogy neked megéri-e, csak te tudhatod a választ. Pláne annak fényében, hogy a mk1-et nem is használod.
Amúgy maga a mk3 ajánlott darab, jobb a szenzora és az objektívje is, mint az egyesnek.Elfogadom a sütiket.
-
Darko_addict
őstag
Sziasztok!
Nikon D3100 gépemet szeretném lecserélni egy kompakt masinára, a cserélhető objektíves csoportban már érdeklődtem a másik oldal lehetőségeiról.
Annyi a megkötés, hogy a jelenlegi eladási áránál többet nem akarok költeni az újra, ami lehet bontatlan vagy használt is. Az árát még nem tudom pontosan, szerintem százezer Forint körül el lehet adni két objektívvel és a tartozékaival.- Felhasználási terület?
Teljesen univerzális és teljesen amatőr, semmi beállított fotó vagy állandó jó körülmény nincs. Olyan alkalmakra kell, amikor az ember előkapja és megörökíti a pillanatot akár szülinapon, akár nyaralás közben.- A képminőség az elsődleges vagy inkább a zoom és univerzális használat?
A képminőséget mindenképpen D3100 szint közelében képzelem el, zoom kevésbé fontos, nem szoktam messzi dolgokat megörökíteni.- Méret mekkora legyen? Zsebre vágható vagy a nyakbaakasztós "bridge" kinézet preferált?
A jelenlegit pont a mérete miatt szeretném lecserélni, mert nekem túl sok erőfeszítést igényel magammal cipelni, de az sem fontos, hogy zsebben pont elférjen!- Videó mennyire elsődleges? (pl. vlogolásra kell)
Évente 5 percnél több videó nem fog készülni vele.- Érintőképernyő, felhajtható kijelző, átnézeti kereső szükséges?
Semmi extra, amennyiben jelentős felárral jár. Jók a modern funkciók, de nekem a készített kép minősége fontosabb.- Egyéb kívánság, speciális igények?
Egy középkategóriás telefonnal és ezzel a DSLR géppel mentem kirándulni. A kettő minősége természetesen összehasonlíthatatlan és ekkor jött a reveláció, hogy ezeknek a kedvező tulajdonságait kellene ötvözni - telefonnál jobb minőség, DSLR-nél kissebb méret. A Nikont nem akarom elkótyavetyélni, ha nagyon lejjebb kell adni, mert mondjuk az újabb és kisebb gépek jelentősen drágábbak, akkor megtartanám...Köszönöm, ha adtok valami irányvonalat.
[ Szerkesztve ]
-
Sziasztok. Eladtam a Sony RX100 mk1-emet, mert idén nincs használva. Az a kérdésem, hogyha többségében auto-ban fényképezek, megéri e egy Sony RX100 MK3-ba beruházni? Azért nem MK4 mert nem érint a 4k videó és lespórolták a sima auto módot (zöld), ami nekem jobban bevált, mint az auto+ (sárga) opció.
[ Szerkesztve ]
-
-szabi-
addikt
Nem tudom már szerkeszteni, magyar nyelvű honlapon ezt írják: "Az automatikus ND-szűrő videó módban nem érhető el".
Tesztvideón meg bekapcsolja az ember: KLIKK. -
-szabi-
addikt
Hi
Nem tudom említésre került e már, megjelent a G7X II utódja.
Canon PowerShot G7 X Mark III
Végül lépett a cég és van 4k videó.
Az újdonság varázsa egyenlőre benne van G7 X III árában, mert Sony RX100 Mark IV és RX100 Mark VA közé érkezett.
Remélem idővel Panasonic TZ200 és LX15 közé mérséklődik az ára.SZERK:
Canon G7X III (2019)
20.1MP 1" CMOS; 24–100 mm; F/1.8-F/2.8; 4.2× zoom; 1,040,000 tilt touchscreen; no EVF; 3840 × 2160 @29.97p (max 10min); time lapse (only FHD); ND filter (only photo); mikrofon port;Annyit még hozzátennék működik töltés közben vagy powerbankról.
üdv
szabi[ Szerkesztve ]
-
addikt
Sziasztok!
A következő igényekre szeretnék javaslatot kérni, hogy milyen fényképezőgépet vegyek.
A természetben kirándulásaim során szeretném a pillanatokat szebb minőségben megörökíteni. Eddig még nem volt közöm fényképezőgéphez: a mobilomat használtam. Így nem igazán értek hozzá, de úgy döntöttem, hogy komolyabban fogok foglalkozni ezzel, és nemcsak az a célom, hogy a képeim szebb képminőséggel bírjanak, hanem művészetként is fognám fel, különféle kreativitást is belevihessek a fókuszálással, színvilággal, és egyéb funkciókkal, amikhez most még nem igazán értek, de szeretném jobban belevetni magam, hogy nemcsak szép, de különleges, művészi képek is készülhessenek.
Cél az, hogy lényegesen jobb képek készülhessenek annál, amit a mobillal lehet csinálni.Árkategóriát nem írok, mert nem tudom, hogy jelen igényekre, így kezdőként, mi az az összeg, amennyit megéri beleszánni. Amennyiért megéri, annyit meg tudok adni rá.
Hogy a leírásban levő feltételeknek is megfeleljen kérdésem:
- a videókészítés minősége nem fontos
- a leírás szerint 200k fölötti áron már inkább profik vesznek, szóval legyen ez a plafon nekem (bár azért jó lenne olcsóbban megúszni, ha lehet)Mivel gyakran fordul elő, hogy egyedül járom a természetet, ezért jó lenne, ha lenne benne időzítő, hogy ha lerakom, akkor x idő múlva csinál rólam képet az adott pozícióban. Szóval, hogy magamat is tudjam vele fényképezni.
[ Szerkesztve ]
-
kovisoft
őstag
válasz bghistvan #61806 üzenetére
Az FZ1000 előrelépés lenne az FZ300-hoz képest, habár tény, hogy kisebb a zoomátfogása. A TZ200 ugyan hasonló zoomátfogással bír, mint az FZ1000, viszont eléggé elmarad fényerőben hozzá képest (f/6.4 vs f/4 tele állásban), amit gyengébb fényviszonyok között ISO emeléssel kell pótolni. Cserébe persze kompakt méretű. Aztán mint már előttem írták, árban mehetsz fel a csillagos égig a Sony RX10 szériával, itt megkapod a nagy fényerőt és akár 25x zoomot is potom 4-600 ezerért (és persze bridge méretben).
-
bghistvan
senior tag
válasz kovisoft #61804 üzenetére
Teljesen igazad van, most hogy jobban belegondoltam valahol logikusan(vedd figyelembe azért,hogy abszolúte kezdő vagyok)... Tehát szted ha tegyük fel Bridge - nél maradnék mégis, az FZ1000 lényegében előrelépés lenne?
Illetve a Tz200 végül akkor miért nem az Fz300-hoz képest (zoom-ot nem beleszámítva)? -
Falovas
aktív tag
válasz bghistvan #61803 üzenetére
Nézegesd még esetleg a Sony Rx10-eseket( I;II;III;IV). 200mm-ig hozza a fix 2.8-at.
Egyébként ne riasszon el az FZ1000 fényereje. Nagy blende nyitásnál elég vékony a dof(mélységélesség).
Személyek fotózásánál csak nagyon ritkán használom kinyitva a blendét.[ Szerkesztve ]
" Tudtam, tudtam... csak nem sejtettem!" "Értem én, csak fel nem foghatom! " https://www.juzaphoto.com/me.php?p=109773&pg=allphotos&srt=data&l=en
-
kovisoft
őstag
válasz bghistvan #61803 üzenetére
A háttérmosás mértéke függ a szenzormérettől, minél nagyobb a szenzor, annál jobban mossa a hátteret ugyanolyan fényerő, tárgytávolság és látószög mellett. Ezért ne csodálkozz, hogy a kisszenzoros FZ300-on jobban bele kellett zoomolnod, hogy meglegyen a kellő háttérmosás.
Az FZ1000, FZ2000 egyáltalán nem "vérzik el" fényerőben az FZ300-hoz képest. Az f/4 nem olyan jelentős fényerő csökkenés az f/2.8-hoz képest, mint amilyen előnyt jelent a szenzorméret növekedés 1/2.3"-ról 1"-re.
És hogy "miért nem tudnak tovabblépni a 2.8 fényerő tekintetében mint az Fz300"? Gondolj bele, hogy egy oldalméretben 2.3x akkor szenzorhoz 2.3x akkora átmérőjű objektív kellene, hogy meglegyen ugyanaz a fényerő (és 2.3x akkora gyújtótávolság az ugyanakkora zoomhoz). Mindezt szeretnéd úgy, hogy a gép mérete ne növekedjen (sőt lehetőleg legyen még jóval kisebb is). Nem érzed itt az ellentmondást?
-
bghistvan
senior tag
válasz vendingo #61802 üzenetére
Hát azért elég gyakran, legfőképpen utazások alkalmával, akkor elég sűrűn van olyan téma ami meg-megkívánja a nagy zoom-ot....
Pl portré fotóknál is jól jött meg háttérmosásos képeknél a nagy zoom közelítés a témára 2.8 rekeszértékkel, miközben a háttér messze volt tőle...ezeket nagyon szeretem, és ezekkel a kisgépekkel nem tudnám elkészíteniEgyébként most néztem az FZ1000-et (már kínomban), de hiába a nagyobb szenzor,még a zoom is beleférne, de a fényerőben az Fz300-hoz képest az is elvérzik, és az FZ2000 sem képes a teljes tartományban a 2.8-ra.......
Szóval a TZ széria is kiesett a pixisből...... LX lenne nyilván előrelépés, de ugye a zoom-ot azért ennyire nem tudom elengedni (máskülönben a felhasználói vélemények nagy hangsúlyt fektetnek a gombok és a készülékház silány minőségére)...... egy biztos, elkapkodni már nem fogom....., de nyilván azt is tudom hogy fizikai korlátokból eredően egyhamar nem dobnak ilyen gépet a piacra.
Talán ha nem változnak meg az igényeim, illetve zoom terén nem leszek hajlandó áldozatot hozni, akkor megveszem újra az Fz300-al!
(de tényleg fel nem tudom fogni, hogyha már kisebb házban nem tudják kivitelezni ezt a hasonló specifikációt, akkor mondjuk Bridge-ben miért nem tudnak tovabblépni a 2.8 fényerő tekintetében mint az Fz300)Na nem is fárasztalak titeteket a vergődésemmel, köszi azért!
-
vendingo
veterán
válasz bghistvan #61801 üzenetére
Gyakran kiszoktad használni a nagy zoomot, vagy csak ritkán?
Én is anno vettem bridge gépet, hogy abba 26x zoom van, akkoriban ez volt a "csúcs", végül 2-3 képet készítettem nagy zoomal, szinte végig nagylátón használtam. A mostani gépemmel (gx9) az esetek 99%-ban zoom nélkül használom. Na meg a kis méret miatta ezt cipelem is magammal, a bridge gyakran itthon maradt a mérete miatt.
-
bghistvan
senior tag
válasz kovisoft #61800 üzenetére
Lehet elkapkodtam a gép eladását, szinte nincs is alternatíva a paramétereit nézve(az én elvárásaimnak persze).
Ahogy írtad is, ugye az FZ1000 jöhetne szóba ebben a méretben (de kisebbet szeretnék).... de kisebb fényerős gépre viszont abszolút nem akarok váltani....nehéz dió lesz majd😥
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest