Hirdetés
-
PROHARDVER!
Milyen kompakt digitális fényképezőgépet?
Mielőtt kérdezel, olvasd el az összefoglalót!
Figyelem! A kompakt fényképezőgép és bridge kategória gyakorlatilag megszűnt. Az ajánlóban szereplő gépek 6-7 éves modellek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
asdf_
veterán
válasz -szabi- #61198 üzenetére
Itt valamit nagyon elállított a videós gyerek és azt kompenzálta a szűrő vagy anélkül a videók ennyire szörnyűek?
Manualis beallitassal videozott, azert kellett az ND filter, hogy megmaradhasson a legtagabb rekesz (es igy a hatterelmosas is) mikozben telibeveri a deli nap.
[ Szerkesztve ]
-
-szabi-
addikt
válasz Tin_Shield #61086 üzenetére
Hi
Múltkor találtam LX15-el kapcsolatban a fókuszos videókat.
Most újabb dolgot találtam ami elbizonytalanít.
Eddig azt sem tudtam mi az, de valamelyik cikkben olvastam nincs ND szűrő.
Rákeresve ezt találtam: Put a Windscreen & ND Filter on the Panasonic LX10/LX15.
Itt valamit nagyon elállított a videós gyerek és azt kompenzálta a szűrő vagy anélkül a videók ennyire szörnyűek?Rákerestem a másik gép ami érdekelt G9 X Mark II tartalmaz gyárilag ilyen szűrőt.
Viszont arról meg ezt írta dpreview: "The problem with the G9 X II is that its lens is just too soft to capture the amount of detail that the sensor is capable of, even if you shoot Raw"
Valamint a kezeléséről a pixinfo: "A gép kezelése sajnos a kevés gombnak köszönhetően elég macerás és nehézkes"Van itt olyan aki ezt vagy azt a gépet használja érdekelne a véleménye ezekről.
üdv
-
Florens02
kezdő
Nézegettem a Panasonic LX100-ast, és a Sony RX100-ast, de nem tudom, megéri-e az LX100 talán árnyalatnyival jobb képminősége és pár plusz szolgáltatása a + 60.000 Ft árkülönbséget?
Mindkettőről nagyon pozitív tesztek és vélemények vannak. De azért nem mindegy, hogy 100 vagy 160 ezer...
Próbálom szűkíteni a kört, de ez most talán az utolsó dilemma.
Fotósboltba sajnos nem tudok bemenni próbálgatni őket, mert messze lakom minden nagyobb várostól. Weben akarok majd rendelni. -
pandur99
aktív tag
válasz Tin_Shield #61193 üzenetére
Azért a fényerő önmagában nem minden. Egy kompakt objektívtől nem várhatsz olyan képminőséget, mint pl. a 12-40-től.
Ne vegyél kutyát! Fogadj örökbe!
-
modulus
aktív tag
válasz Florens02 #61192 üzenetére
Makrózás miatt mondjuk mindenképp jobb lenne szerintem. Ha olyan témát fotózol, nem kell hozzá hasalni - térdelni, hanem csak felhajtod a kijelzőt például. Ráadásul érintős kijelző, sokkal könnyebb a használata. Bővíthetőség is nyilván nagy előny, de az neked akkor nem szempont.
Makrózni szerintem a legjobb a fix objektívek, ha már milc. Így a fotóid is egységesebbek lennének. Kitobi helyett én biztos egy olyat vennék inkább.De ezek csak tippek. Neked kell tudni neked mi jó, mi kell.
-
Tin_Shield
őstag
válasz Florens02 #61192 üzenetére
Ha veszel rá minőségi objektíveket akkor sokkal rugalmasabb a MILC, az egészen extrém nagylátószögtől a brutálteléig gyakorlatilag minden van. De ha csak kitobival használod akkor semmivel sem jobb választás, sőt (abban esteben, ha elég az ekv. 24-75 mm amit az LX100 tud)
Azt is kalkuláld bele, hogy az LX100 objektívjéhez legközelebb álló Olympus 12-40 f2.8, új szürke, vagy használtan hivatalos forrásból kb. annyiba kerülne mint az LX100 önmagában. És ez még nem is annyira durva, nézd meg a Fuji hasonlójának az árát (és méretét). Sonyra és Canonra pedig nincs natívan hasonló, adapterezni lehet DSLR obikat azok minden nyűgjével együtt.[ Szerkesztve ]
-
Florens02
kezdő
válasz modulus #61191 üzenetére
Tehát mégis érdemes MILC-ben gondolkodni? Pedig már a Panasonic LX 100-ast tervezgettem, annak ellenére, hogy az anyagi keretem felső határán túllóg. Szinte mindenhol dicsérve van.
Miben nyújt többet egy ugyanebben az árkategóriában lévő MILC, ha nem akarok objektívet cserélni?[ Szerkesztve ]
-
modulus
aktív tag
válasz Florens02 #61187 üzenetére
Igen, muszáj lenne ilyen kisebb milc-be befektetned.
A gx80, vagy gx800 elég sok elvárásodnak megfelelne.A gx800-at úgy láttam olyan objektívvel adják, amivel már 20cm-re tudsz fotózni, viszont a gx80 több ponton is erősebb gép.
133ezer ft[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
Ezek közül LX100, de a közelpontja annak se túl jó.
Nézhetnél akár egy használt Panasonic GX80-at (nagyon jó videó, le/felhajtható érintőképernyő, Dual IS megfelelő objektívekkel, stb.,) és hozzá egy szintén használt Panasonic 12-60mm f/3.5-5.6-ot. Ennek alapból is elég jó leképezése van (60 millin frontlencsétől 12 centire már élesre lehet állítani), de akár felturbózhatod egy makró előtéttel is. 150-ből talán ki is jön a váz+obi.
[ Szerkesztve ]
VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT
-
-
Dr.NX
Topikgazda
A G1X-et ki is húzhatod, már nem lehet kapni.
A többi három mind nagyon jó, nagyjából ezeket szoktuk mi is ajánlani ebben az ársávban.
Mindegyiknek megvan az előnye és hátránya, a G9X a legkisebb, legújabb, van érintőképernyő.
Az LX100-nak van a legnagyobb szenzora, képminőségben talán a többi felett van kicsivel, sőt van elektronikus átnézeti keresője, touchscreen viszont nincs.
Az RX100 a kettő között van valahol, de ennek sincs érintőképernyője. Videóban jellemzően a Pana és Sony a jobbak.
Ilyenkor a legjobb tanács, hogy menj be fotósboltba és próbálgasd ki ezeket, hogy fogásra, kezelésre melyik a számodra legszimpatikusabb.Elfogadom a sütiket.
-
Florens02
kezdő
Sziasztok!
Mivel jön a tavaszi idő, én is lecserélném a 15 éves kis kompakt-bridge gépemet egy jobbra.
Sokáig bizonytalan voltam, hogy belépő szintű MILC gép kit objektívvel, vagy inkább egy hasonló árkategóriájú nagy szenzoros kompakt legyen, de már az utóbbi felé hajlok. Főleg a kit objektívek makrofotókra való korlátozott alkalmassága miatt, meg részben kicsit a helyigény miatt is. És sajnos azért is, mert a közeljövőben nem tudok objektívekre pénzt költeni.
Bár, találtam egy használt MILC gépet - Olympus PEN E-PL5 - 80 ezerért, 2 objektívvel, tartozékokkal, de kicsit visszatart a min. 30 cm-es tárgytávolság.
És képben volt (van) még a Sony Alpha ILCE-5100 is.
A rá szánt anyagi keret, ha nagyon muszáj, akkor max. 150 ezer, de jobban szeretném, ha megmaradnánk a 120 ezer körüli tartományban, így legalább pár kiegészítőre is futja.Jelenleg ezeket jegyeztem fel magamnak:
- Canon PowerShot G1X
- Sony Cyber-shot DSC-RX100
- Panasonic Lumix DMC-LX100
- Canon PowerShot G9X Mark IIAmi a legfontosabb szempont lenne:
- jó képminőség kevés fény mellett is (alkonyat, zár tér)
- jó videó képességek (nem szeretnék külön videokamerát venni erre a célra)
- hatásos képstabilizátor
- HDR funkciók
- minél több manuális, részletes beállítások (a fotózás tanulásához is)
- érintőkijelző előny
- makrofotózásra alkalmasság
- előny, ha sokáig bírja az akku, és pl. tehető rá szűrő.Melyiket javasolnátok?
[ Szerkesztve ]
-
Dr.NX
Topikgazda
válasz apple87 #61184 üzenetére
Ezt eddig nem mondtad, akkor viszont az LX100-zal sem lennél sokkal beljebb.
https://camerasize.com/compact/#569,656.360,622,ha,t
Inkább egy RX100. Vagy telefon.Elfogadom a sütiket.
-
modulus
aktív tag
válasz apple87 #61182 üzenetére
Csak amiatt éri meg jobban, hogy egyrészt már nagyon jó képeket készítenek, másrészt a mobil multifunkcionális.
De egy Panasonic lx100 is hiába 6 éves gép kb. (nem tudom pontosan), de mindegyik csúcsmobilt lealázza képminőségben.
A Sony-k között van még olyan (rx100), hogy kicsi, de elég jó képet készítenek. mark 3, 4.. Ez is simán zsebre vágós.De én inkább a milcek-re szavazok. Az magasabb minőségi kategóriát képvisel, viszont mérete már akkora, hogy egy övtáskában kell vinni, nem teszed csak úgy zsebre.
-
Dr.NX
Topikgazda
válasz apple87 #61179 üzenetére
Ha picit visszaolvasol, láthatod, hogy a jelenlegi csúcskompaktok közül az LX100-at szoktuk ajánlani, 160 körül megkapható.
A háttérelmosáshoz nem csak a tág rekesz kell, a gyújtótávolság és a szenzor mérete is számít.
Az LX100-nak van a legnagyobb szenzora (4/3) ebben az ársávban.
Az LX100 mk2 valamivel fejlettebb, de nem annyival, hogy megérje a majdnem kétszeres árat.
Esetleg még a Canon G1X II is szóba jöhet, méretre kb. akkora, a szenzora nagyobb, hosszabb a tele vége, de gyengébb a fényereje.[ Szerkesztve ]
Elfogadom a sütiket.
-
apple87
senior tag
Sziasztok!
Kompakt kis gépet szeretnék vásárolni.Már vannak olyan telók olyan 2-300E ért amik gyönyörűen fotóznak.
Nekem jelenleg a Huawei p20 prom van.De szeretnék egy jobb képminőségű kompakt gépet, amit nem nyűg elővenni nyaraláskor fotózgatni mert nehéz. Vagy a gyereket fotózni, vagy akár picit makrózni is szeretnék.
Olyan kellene ami tuja a 1.8 as fényerőt, hogy a háttér homályos legyen.Tudnátok ajánlani? Most mennyiért az nagyon max 250 de meghallgatok ár érték arányba is mindent.
-
motown5l
senior tag
válasz #73495296 #61176 üzenetére
Nekem nem alternatíva a két gép. Én csak írtam, hogy megrendeltem a wx500 at. És azért vásároltam meg, mert ebben az árkategóriában szerintem a legjobb. 179 fontért jutottam hozzá. Másol is. Néztem ugyan ezt a készüléket pl, az Argosba. Ott 300 font. Olcsón vettem meg.Es nem használt készülékről van szó.
[ Szerkesztve ]
-
-
-
Dr.NX
Topikgazda
válasz motown5l #61173 üzenetére
Csak így hirtelen 70-ért RX100 tokkal, védőüveggel.
Make offer, szóval még egy pár fontot lehet is alkudni.Persze most már lehet hogy mindegy.
Elfogadom a sütiket.
-
törölt tag
válasz Cyborg #61168 üzenetére
Mondjuk a két készülék teljesen másra való, még ha a kettő metszetében jobb is az RX-100, így egy az egyben nem lehet összehasonlítani. Én simán a WX500-at választanám még azonos árban is a kettő közül, ha csak ezen kettő közül lehetne választani (pedig hiányozna, hogy nem tud RAW-t).
-
asdf_
veterán
válasz motown5l #61166 üzenetére
Mai napon én is megrendeltem a Sony dsc-wx500 fenkepezot. Kezdesnek megfelelő lesz szerintem.
Arra, hogy kidobj az ablakon kb. 60e Ft-ot arra mindenkepp. 30-35 ezernel egy fillerrel sem er tobbet ez a gep. Az elerheto legkisebb szenzor az elerheto legsotettetbb optikaval, az erteke triplajaert. En lemondanam azonnal...
Szerk: most latom az arat, de meg az is sok szerintem (de nem en fogok vele fenykepezni, szoval....)
[ Szerkesztve ]
-
motown5l
senior tag
válasz Cyborg #61168 üzenetére
65 000 ft ért jutottam hozza újonnan. Néztem az rx100 as készülékeket, de nem találtam olyat ami jó árban lett volna. Használtan is amiket néztem, 60 körül voltak. Abból is az első szeriasak. Angliába vagyok, azért itt elég nehetlz olyan használt készüléket venni amivel jól is járnek. Itt nem kímélik a saját cuccukat. Amiket néztem rx100 asokat, nagyon le voltak lakva. Zsákbamacska lett volna a vásárlása. Újonnan pedig elég drága.
[ Szerkesztve ]
-
Cyborg
őstag
válasz motown5l #61166 üzenetére
Nem vagyok profi, de szerintem kicsit jobban is utánajárhattál volna, vagy legalább az összefoglalót elolvashattad volna. Persze függ attól, hogy a mi a cél.
Az RX100 10.000-el több, de fényerősebb az obija.
RX100 VS WX500
...de majd a profik megmondják.[ Szerkesztve ]
-
motown5l
senior tag
Sziasztok. Mai napon én is megrendeltem a Sony dsc-wx500 fenkepezot. Kezdesnek megfelelő lesz szerintem.
-
Dr.NX
Topikgazda
válasz Tin_Shield #61164 üzenetére
Sokszor elég lehet a felhasználói kézikönyv is kezdésnek.
Elfogadom a sütiket.
-
Tin_Shield
őstag
válasz szemroni #61163 üzenetére
Mondjuk P módban azt számolja ki a gép, hogy a helyes expohoz f4 rekesz és 1/25 záridő tartozik (azt a gép nem tudja magától kitalálni, hogy te rövidebb záridőt szeretnél, csak azt nézi, hogy az expo helyes legyen)
Ezt a rekesz/záridő párost - bizonyos határokon belül - el lehet tolni, úgy hogy az expo ne változzon.
Pl f4-1/25s = f2.8-f1/50s = f2-1/100s (a másik irányba is működik természetesen, f5.6-1/12s stb.) A shiftet valamelyik tárcsával tudod változtatni.
A S módban te állítod a záridőt (mondjuk 1/100-ra) és a gép beállítja hozzá a rekeszt - ha tudja. Beltérben hamar el tud "fogyni" még az ilyen fényerős üveg is, ezért javasolt az ISO-t is automatára tenni, a jelek erősítésével tudja kompenzálni a gép a fény hiányát - bizonyos mértékig.
Nem bántásból, de tényleg megérné egy alapszintű fotós könyvet elolvasnod, hidd el a képet nem a gép készíti, hanem igazándiból te. Pici tudatossággal sokkal jobb fényképeid lesznek mint amire a legjobb automatika képes.
Jó nyaralást, és tényleg ne itt folytassuk.[ Szerkesztve ]
-
szemroni
csendes tag
válasz Tin_Shield #61161 üzenetére
Mi az a shifteles,hol van? Néztem a netet nem jöttem ra.Azt látom, hogy zaridot állítva a kép fényessége nagyon valtozik.
Köszönöm az eddigieket átmegyek az írt topikba, csak ma megyünk el mini vakációra, kérdéseimre száma még csak nő -
Dr.NX
Topikgazda
Nekem még az ISO200 is gyanús, szerintem az sem auto-n van.
Elfogadom a sütiket.
-
Tin_Shield
őstag
válasz szemroni #61158 üzenetére
Ha P akkor shifteld el 1/100-ra. A gép azt nem tudhatja, hogy az 1/20, 1/25 neked túl hosszú. Az un. reciprok szabály szerint számol, ez az 1/ekv.gyújtótávolság beállítva záridőnek elég a bemozdulásmentes képhez. De ez csak statikus témáknál igaz, az emberek bemozdulnak ennyi idő alatt, a gyerekek főleg. Oda kell figyelned a záridőre, használj S módot (vagy ha P mód akkor shift amíg meg nincs a záridő)
A vond által javasolttal nagyon egyetértek, ez az "Azonnali fotós kérdések" topikba inkább tartozik.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz szemroni #61158 üzenetére
Szerintem a legjobb lenne, ha ráeresztenél a gépre egy gyári visszaállítást, és úgy kezdenéd el használni, és csak azt elállítani, aminek utánanéztél, és tudod, hogy mit csinál.
Ha továbbra sem oldódik meg, akkor lehet, hogy át kéne menni egy problémákkal foglalkozó topikba, hogy ne a "Milyen gépet" topikot terheljük.
[ Szerkesztve ]
VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT
-
szemroni
csendes tag
válasz Tin_Shield #61151 üzenetére
-
Dr.NX
Topikgazda
válasz szemroni #61150 üzenetére
Ha lát arcot, akkor arra teszi. Ha nem, akkor a legkontrasztosabb "dologra", ebben némileg eltér a tükröstől, amiben fázisalapú fókuszállítás van.
Sima egyszínű falra pl. a legtöbb gép nem is tud fókuszálni.
Ahol nincs touchscreen, ott úgy szokták megoldani, hogy középre komponálod a képen a gyereket, félig lenyomod, hogy élességet állítson, majd így félig lenyomva újrakomponálod a képet ha akarod, mert pl. azt akarod, hogy a gyerek a kép jobb oldalán legyen és úgy nyomod le az exponálógombot. Ez így leírva bonyolultabb, mint megcsinálni.Elfogadom a sütiket.
-
Tin_Shield
őstag
válasz szemroni #61148 üzenetére
Középső fókuszpontot válaszd ki a próba erejéig fixen. Homogén háttér pl világos egyszínű fal elé leteszel mondjuk egy plüssállatot, és megcélzod a kép közepén a fókuszkerettel. Az AF működés ellenőrzése a cél, nem az esztétikai élmény Érdemes több pozícióban is lefotózni, pl 1 méterre a géptől, a fal előtt közvetlenül, valahol félúton a fal és a gép között. És több zoom állásban. Ha ezek a képek jók akkor az AF jól müködik.
[ Szerkesztve ]
-
szemroni
csendes tag
válasz Tin_Shield #61147 üzenetére
Az lehet, hogy igy nem tudom a fókuszt mozdítani? Vagyis oda fókuszál, amit gondol?
-
Tin_Shield
őstag
válasz szemroni #61144 üzenetére
Próbáld ki egyszeri AF-S módban valami statikus és kontrasztos dolgot fényképezve. Várd meg még az AF "becsippan", csak utána lődd el a képet. Ha úgyis rossz a kép akkor a géppel van valami, irány a szervíz. Ha az jó akkor lehet próbálgatni tovább a folyamatos AF üzemmódokat.
-
bigaatis
csendes tag
válasz szemroni #61144 üzenetére
MF semmilyen szinten nem kell neked, hogy nehogy elállítsd akár véletlenül is a fókuszt, hagyd csak az automatikára
AF legyen, követő fókusz legyen
Arc/szem felismerés szerintem mellélövés lenne, mint ahogy a képek is mutatják, gyereket nem azzal kell fotózni.
És egy tipp:
a gyereket így játék közben próbáld úgy fotózni hogy sokkal lentebbről, megmutatva az ő kis világát, ahogy játszik. Nagyon jó képek születnének -
szemroni
csendes tag
válasz bigaatis #61142 üzenetére
pedig ezek nem a homály képek és már a beállított
fénymérési módot multira tettemarc/szem vagy jatszon mozgaskövetés
af folyaMATOS
AF+MF az off de lehet az jobb lenne on? (automata beállitas utan fókusz kézi állítása)
gyors af on
afcteljes kepernyo automatikus fenyerő mérése
-
-
cooi11
senior tag
Sziasztok!
A Huewei P30 Pro nál,
olcsóban van kicsi kompakt gép ami ilyen jó képeket tud?
Amatőr vagyok! -
törölt tag
válasz abridabri #61137 üzenetére
Hát évi 40-50 kép miatt tényleg nem érdemes, egyébként az én telefonom Redmi 4x, ami hasonló, mint a tiéd, és ez már a 3. olyan telefonom, ami lényegesen jobb képeket csinál, mint a 2003-ban egy akkori minimálbérnél úgy 30%-al többért vett fapados kompakt fényképezőgépem, pedig nem cserélek annyira sűrű telefont, és 50 ezer a lélektani határ, ami föle nem megyek.
-
törölt tag
válasz abridabri #61134 üzenetére
Nem kettő féle van, hanem legalább három, DSLR, MILC és kompakt de ezeknek utána tudsz olvasni.
Az objektív mérete pedig alapvetően két eltérő okból lehet nagy (illetve ezek kombinációja)
1. Mert nagy a maximális gyújtótávolsága, zoom objektívekn egyszerűbben fogalmazva: sokszoros az optikai zoom.
2. Mert nagy a szenzor, és erre nagy képet kell vetíteni.Amiket kinéztél, azok 1-es ok miatt nagyok, mert hatalmas zoomjuk van, de kis méretű a szenzoruk, akkora, mint amekkora a telefonban van. Otthon ekkora hatalmas zoomot nem fogsz tudni kihasználni, cserébe jó esetben a telefonod képminőségét hozza, mert ugyanakkora vagy hasonló a szenzora. Nagyobb szenzor, jobb képminőség, különösen rossz fényviszonyok között (pl. otthon a lakásotokban). Tehát semmi értelme ilyeneket venned, ezzekkel családi fotózásnál nem vagy előbbre a telefonodhoz képest.
Amit írsz, az alapján neked egy Panasonic Lumix LX-100, vagy egy alsó kategóriás MILC lenne az ideális, de 40-ből ezek nem jönnek ki. Azért írtam a (nagyon) régi DSLR-t, mert az jönne ki 40-ből, ha nagy méretet akarsz, azok nagyok, de nem tudom tanulni mennyire akarsz, vagy csak full automatában nyomni.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz #73495296 #61131 üzenetére
Eddig nem is tudtam,hogy 2 kategoria letezik. Komakt vs DSLR . Egyertelmuen a nagy dogok (DSLR) amik nekem tetszenek,nem fogom hurcolaszni, csak itthon lesz hasznalva 99% -ban csaladi fotok keszitesere ,semmi extra. A kompakt dolgok nem jonnek be. Na mindegy azert ez erdekes , hogy egy 40 ezres mobill ezekszerint szebb kepet csinal mint egy 40ezres fenykepezo .
Ezek tetszenek aprorol :
sony 35k
panasonic30k[ Szerkesztve ]
-
Tin_Shield
őstag
válasz szemroni #61128 üzenetére
A P mód is jobb mint az iA. De az LX100-on nincs PASM tárcsa. Itt a P mód az, ha a blendegyűrűt és a záridő tárcsát is A állásba teszed (programautomatika).Az S mód az amikor a blendegyűrű van A állásban, és a záridő tárcsát te állítod. Az A módban pedig a blendét állítod és a záridő tárcsát kell automata állásba tenni. M módban értelemszerűen mindkét paramétert te állítod.
Nekem is volt DLSR-em, több típus is sok évig, de az én gépeim nem voltak okosak "ződkocka" üzemmódban. Nem tudták kitalálni mit szeretnék a fókuszban látni, nem tudták kitalálni, hogy a keresztfiam éppen rohan ezért rövid záridő kéne a képhez.
Tulajdonképpen csak a nappali tájképeknél volt úgy-ahogy kiszámítható. -
törölt tag
válasz abridabri #61127 üzenetére
Nem az objektív méretétől lesz jó a kép, hiszen pl. a Nikon P1000-nek is nagy az objektívje, csakhogy azért nagy, hogy nagy legyen a zoom.
Max. 40-ért szerintem nem kapsz olyan kompaktot használtan sem, ami jobb képeket csinálni, mint a mobilod, de majd kijavít más, ha tévedek. Régi tükörreflexesek (DSLR) előfordulnak ennyiért, csak nem tudom azt akarnád-e.
-
bigaatis
csendes tag
-
szemroni
csendes tag
válasz Tin_Shield #61119 üzenetére
Arc/ szem felismerest beállítottam és arcokat mentettem, de ez is modositando, mozgaskovetesre, mert sokszor nem szemben vannak.Mondjuk tényleg legegyszerűbb az IA lenne, de úgy a DSLR messze veri
-
szemroni
csendes tag
válasz Tin_Shield #61126 üzenetére
A DSLR is automatán volt hasznalva.Lehet hogy ez egy túl profi gép nekem.Azert próbálkozom, de tudom hogy allitgatni nem nagyon fogom.Ha most beallitanek valamit,akkor az ISO, WB, zarido gyorsan igazithato.P mód a jó vagy S vagy melyik ami nem automata? Köszi
-
veterán
Nem vagyok megelegedve a telefonom (redmi 6) fenykepkep /video minosegevel. Van olyan (40k max) gep ami erezhetoen jobb minoseget produkal . Hasznalt is jo. Teljesen laikus vagyok a temaban ,nem tudom mire kell figyelni, de feltetelezem minel nagyobb a fenykepezo(optika) annal jobb
-
Tin_Shield
őstag
válasz szemroni #61124 üzenetére
Az AF lock akkor jó, ha téma a fókusz rögzítése után már nem mozog, ellenben a fényviszonyok folyamatosan változnak a képkészítés pillanatáig. Gyerekeknél ez nem feltétlenül optimális
Ha mozognak akkor felejtesd el a rögzítéseket. Folyamatos AF (C-AF), szem/arc fókusz arcmemóriával és témakövetéssel, gyorsra állított autofókusszal.
Az iA is gyorsan felejtős az ismerkedési fázis után Megér ez a gép annyit, hogy kicsit megtanuld az alapokat. Záridőt beállítod 1/100-ra (rajzoló gyerekekre hosszabb záridő is elég lehet, rohangálókra rövidebb kellhet), a blende automatára, az auto iso elengedve 1600-ig (vagy feljebb, ízlés dolga a zajtolerancia), aztán hadd szóljon, akár sorozat módban is.
Ha a fényviszonyok olyanok, hogy sehogy sem jön össze a kép, akkor pedig vaku, de az egy külön történet... -
szemroni
csendes tag
válasz Tin_Shield #61123 üzenetére
Köszi, akkor talán az AF lock a legoptimálisabb nekem a gyerekekhez.Fokent intelligens automata módban használom majd,de néha kell a nem automata is
-
Tin_Shield
őstag
válasz szemroni #61122 üzenetére
Az AF/AE más.
Az AF lock a fókuszt rögzíti gombnyomásra, de a fénymérés csak a kioldó lenyomásakor az expozícióval egyidőben történik. Az AE lock fordítva, az expozíciós adatok rögzülnek a Lock gombra, de a fókuszálás csak a kioldó gomb megnyomására történik. Az AF/AE lock mindkettőt rögzíti, a kioldó lenyomásakor már nem mér fényt, és nem állít fókuszt, hanem az előre rögzített értékkel exponál. Az AF indul pedig küön választja a fókuszt és a fénymérést, az Lock gombra fókuszál és a kioldóra mér fényt. A gyakorlott fotósok gyakran használják így a gépet, amikor teljes kontrollt akarnak a képkészítés felett. -
szemroni
csendes tag
válasz Tin_Shield #61119 üzenetére
Ez az AFC és a fokusznal az arc/szem? Köszönöm
-
kovisoft
őstag
válasz szemroni #61117 üzenetére
A nagy kérdés, hogy azért életlenek a képeid, mert rossz helyre fókuszált (ilyenkor van, ami éles a képen, csak nem az, amit szeretnél), vagy pedig bemozdult a gép expozíció közben, mert túl hosszú volt a záridő (esetleg más egyéb, pl. túl szűk rekesz miatti diffrakció, vagy maszatos objektív, stb). Ennek függvényében lehet tanácsokat adni, hogy mit kellene másképp beállítani.
-
Tin_Shield
őstag
válasz szemroni #61117 üzenetére
A 49 mezős ilyenkor felejtős, a gép dönti el mire fókuszál, aztán vagy eltalálja mit szeretnél, vagy nem. Az arc/szem fókuszt érdemes használni, meg is lehet neki "tanítani" arcokat, és akkor követni fogja. Mozgó gyerkőcökhöz a folyamatos fókusz mellé érdemes bekapcsolni ezt is.
-
szemroni
csendes tag
Sziasztok,
fogok föltenni kéepet, ha hagyja a gyerek, de apránként kérdezek. Tudom, hogy állítganti kell, de ezek nagyjából lehetnének fixek
Fókuszpontot mire érdemes állítani/ 49 mezős/ mozgást követő/ arc/szem felismerős/hajszálpontos
Általaában gyereket fotozók aki mozog.Másik kérdés
a fénymérési mód
multi/középsúlyozott/spotAF
Egy képen/rugalmas auto fókusz/AF folyamatosanAF/AE rögz (ez nem tudom mit takar)
Autófókusz indul/fókusz és expozició is rögzül/csak fókusz rögzül/csak expozició rögzülFélkövéren jelöltem, ahogy én laikusként tippelem
Köszönöm
-
Dr.NX
Topikgazda
válasz tomboy0013 #61114 üzenetére
Mivel ezek cserélhető objektíves gépek, inkább abban a topikban célszerű kérdezősködni.
https://prohardver.hu/tema/milyen_cserelheto_objektives_gepet/friss.htmlElfogadom a sütiket.
-
tomboy0013
veterán
válasz bigaatis #61112 üzenetére
Úgy látom kit objektívvel is ugyanannyi mint csak a váz Az M100-at viszont 70-ért is meg lehet venni obi nélkül. Ami viszont már elég jó. Lehet maradok annál akkor és nézek hozzá valami jó objektívet.
Az M100-hoz ez mondjuk jó lehet kezdetnek? Természet fotó és portré esetében. A többiek véleménye is érdekel természetesen
Esetleg linkelnétek olyat amivel érdemes kezdeni? Akár használt is jó.[ Szerkesztve ]
-
-szabi-
addikt
válasz Tin_Shield #61101 üzenetére
Hi
Rágódok még rajta egy picit, illetve tovább keresgélek a témában.
Azt hittem könnyebb-olcsóbb menet lesz.
Köszi.üdv
-
bigaatis
csendes tag
válasz tomboy0013 #61111 üzenetére
abszolút nincs hátrányba a sony, hiába idősebb. Jóval magasabbra volt pozicionálva annak idején.
Canon mellett csak max az szól, ha adaptert veszel hozzá, úgy rengeteg használt Canon objektívet tudsz rátennimondjuik sonynál úgy szintén, adapterrel sok más elérhető obi van
akkku teljesítményt ne nézd, plusz pótakksival simán jó vagy bármelyik géppel, nem csak ez a kettő
szerintem minden fotósnak van plusz 1 de inkább több pót akksijaobjektívre meg szerintem ne sajnáld az elején sem, mert el veheti a kedvedet az egésztől ha a széleken körbe mosott kaka meg torzít. plusz a fényerő ami még nagyon hátráltatni tud, nagy gyujtotávon az f6 már eléggé korlátozhat.
Kitobi nélkül, és veszel rá egy használtat (f2.8as pl)!
-
tomboy0013
veterán
válasz bigaatis #61110 üzenetére
Igazából most még csak az okostelefonról szeretnék jóval minőségibb váltást csinálni, ehhez szerintem a kit is elég lesz, meg hát egyelőre a pénz is közbe szól, hogy szélesebb körben gondolkodjak(obik terén). Egy APS-C-s gépet szeretnék aminél van lehetőség tovább fejlődni gép csere nélkül (ha úgy alakul). Most leginkább az üzemidő miatt hajlok a Sony felé. Nem tudom jelentet-e hátrányt az, hogy lassan 5 éves szériáról beszélünk (leginkább az M100-zal szemben). Az obi kínálat is jelentősen nagyobbnak tűnik a Sony esetében ami a jövőre nézve szerencsésebb lehet. Gondolom azért nagyon egyikkel sem tudok mellé lőni ebben a kategóriában abszolút kezdő szinten.
-
bigaatis
csendes tag
válasz tomboy0013 #61109 üzenetére
Nem rossz gép a sony, de figyelj rá ha kipróbálod vagy azt veszed, hogy ne a kitobjektívvel tedd, nem azzal mutatja meg mit tud valójában. Kitobi nem a jó minőségéről híres.
Segíthet a döntésben az is, hogy megnézed mi a felhozatal mondjuk sony e-bajonettes fronton, tetszik-e valami, ha nem akkor adapterrel fel tudsz rakni másfélét. Csak valaki óckodik az adaptertől.
Ugyanez Canon-nál. Objektíveket meg kell nézni melyiknek van olyan amelyikkel jobban kijössz. Itt is adapterrel fel tudsz rakni olyat, ami nem rá való eredetileg.
-
tomboy0013
veterán
Az általam kinézett Canon EOS M100 mellé bejött a Sony Alpha 5100 esélyesnek. Melyiket ajánlanátok inkább fotózás szempontjából?
-
kovisoft
őstag
válasz goran78 #61105 üzenetére
100 ezerért jelenleg egyetlen ajánlott gép van, a Sony RX100, de ennek csak átlagos (3.6x) zoomja van. Ha ennél nagyobb zoomot akarsz kis méretben, akkor a Panasonic TZ100 van 160 ezer körül 10x zoommal. Ezek nagyobb szenzoros (1") gépek, ezért gyengébb fényviszonyok között jobban teljesítenek, mint a kis szenzoros társaik (igazából jó fényviszonyok között is ).
Ha mindenképpen ragaszkodsz a nagy zoomhoz, de ennyit nem szánnál rá, akkor a régi gépedhez hasonlókat találsz (pl. az összefoglalóban is említett TZ70), de ezek erősen kompromisszumos gépek kis szenzorral és sötét optikával, ezért nem igazán ajánlott gépek.
-
goran78
tag
Sziasztok, segítsetek kérlek a választásban javaslataitokkal! Egy Sony DSC-WX60-at használok, de sajnos az idő vasfoga miatt le kell cserélnem. Szerettem, mert kicsi volt, jó zoom-mal s automatán is jól fotózott (amikor más kezében volt). 100eFt vagy egy kicsit felette - mit tudnátok ajánlani? Köszönöm Nektek!
-
modulus
aktív tag
válasz szemroni #61102 üzenetére
Színek: érdemes automatán használni a fehéregyensúlyt, általában jól lövik be a fényképezőgépek, de ha mégsem, akkor hamar ki tudod te magad választani, hogy milyen helyzetben fotózol.
Homályos képek: ennek nagyon sok oka lehet.
Nem megfelelő záridővel készültek a képek, vagy akár össze lett maszatolva a lencse. Ha túl nagy az ISO érték, az is sokat ronthat a képeken, egy m4/3 szenzornak azért vannak korlátai.
Ha kevés a fény, ahol fotózni kell, akkor csinálni kell. Ki kell tapasztalni vakuval hogy lehet jól fotózni, mert az sem segít magától.
Ha nem jó helyen van a fókusz, szintén lehetnek rosszak a képek. A kis rekeszérték szintén csak ronthat a képeken, ha nem megfelelően van használva.Az egyik legfőbb elem a fotózásnál Te magad vagy.
Jó képet szinte bármivel lehet készíteni, egy jobb géppel csak max egyszerűbb.
Meg kell teremteni hozzá a jó körülményeket, helyzetet.[ Szerkesztve ]
-
szemroni
csendes tag
Sziasztok,
van itt Panasonic LX100 hasznalo.
A szulinapi kepek nem lettek jok. A kinti mozgasban levo kepek jok,a szinek meg nem az igaziak de azokon alltitok. Nem jöttem ra miert lett homaly a szulinap. Jó lenne par tanacs. Nezem a külföldi oldalakat is, de lassan haladok.
köszönöm -
Tin_Shield
őstag
válasz -szabi- #61100 üzenetére
A DFD-t tudó Panákon a gyors AF-et engedélyezni kell menüből, anélkül meglehetősen komótosan végzi a dolgát. Nem tudom ezek a jutyuberek hogyan állították be a gépet, hogy ez vajon juzer error vagy tényleg ennyit tud, nekem nincs ilyen gépem. De őszintén meg lennék lepődve, ha a kontraszt AF-fel komolyabb baj lenne, ez eddig nem volt jellemző rájuk.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest