- Bluetooth hangszórók
- Eddigi legerősebb csatamágusát dobta piacra az Intel
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Házimozi belépő szinten
- Derekas áremelést jelentett be az ASUS
- Beszállna az árnövelő versenybe az AMD
- KINEK KELL EZ? 🤨 — MacBook Ultra leak
- Raspberry Pi
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vettünk 5 éve egy Sodastream csomagot 25€-ért akcióba: 1 műanyag "alapgép", 2 üveggel.
Az Aldi/Kaufland/Edekába szoktuk cserélni a gázpalackot 5-8€ért amikor kell. Egy gázpalack kb 50 1L-üvegre elég.
6€ árral szämolva 0,12€ egy üveg szóda + a tisztított víz a Britta kancsóból. Az kb megint 0,10€.
Kb 0,25€ egy üveg szódavíz. Ennyiért nem biztos hogy lehet venni olcsóbb szódát.Viszont ez meg mindig kéznél van. Ugyan nem a legszebb meg a legkényelmesebb de mai napig müködik. -
Zsolt,72
senior tag
"Nem biztos, hogy van olyan zsugoros kiszerelés, gyártmány, ízvilág amilyet szeret az ember."
Telibe találtad!
A Kádár-éra hagyományos otthoni szódája után csalódás volt szinte az összes elérhető zsugoros vízfajta. Sem ízben, sem szénsavban nem hozták annak a szintjét. Gépeket én is nézegettem, nálunk végül a közeli vállalkozó által töltött és forgalmazott 2 literes szikvíz-palackok cseréje lett a befutó, ízvilág és szénsav rendben vannak. A víz íze nyilván függ attól a helytől is, ahonnan kinyeri a vizet, ez itt nálunk jó minőségű.
-
totron
addikt
Nem biztos, hogy van olyan zsugoros kiszerelés, gyártmány, ízvilág amilyet szeret az ember. Ez visszafelé is igaz persze, nem mindenki találja meg a számítását az otthoni bütykölésben. A bubik mérete, savassága, lecsengése a szájban nem mindegy például. Nem árt az sem, ha nem járulunk hozzá a közszájon forgó plasztikmennyiséghez.
-
Bolti gázpalack-cserével a zsugorvíznek valóban csak nagyjából az 50-60%-ára tudsz lemenni, oda is csak inkább elméletileg, évek alatt. Kis fogyasztással valóban kevéssé éri meg az átállás gépre, max a kényelem miatt. Nálunk zsugorvízzel évi 200 ezres szódarezsi lenne, és az a víz még nagyon gyenge is. Szárazjéggel 20 ezer. A maradék 180 ezerből megvan minden hardver, ami kellhet, akár nulláról, gép duplán is. A második évtől már brutál a megtakarításunk. Ez a matek nálunk akkor is igaz, ha mondjuk bolti vízből nem innánk ennyit lustaságból vagy feledékenységből, csak akkor talán nem egy évre, hanem másfélre, de hát a bolti bubisvíz szar.
-
Kasya
nagyúr
Mi is nagy szodasak vagyunk és gondolkodtam mar gep vasarlasan. Akarhogy szamoltam, a zsugoros asvanyviz olcsobban jon ki, mint a szodakeszites. Arrol nem beszelve, hogy a palackok cserejen es a lehetséges gephibasodason sem kell aggodni.
Köszönöm a linket, utananezek.Van amugy egy magyar kis projekt is, ami hasonlo a javasolt gephez: https://sodastage.com/
-
Kézfeltartás.
-
Alusky
senior tag
-
A kényelem utáni vágy, avagy az emberi lustaság miatt. Túlságosan lassú folyamat, amíg eljutsz nagy nehezen 1, max 2 liter szódához, és ha elég erőset szeretnél, dupláznod kell a patront. Emlékszem, érdemes volt lassan betekerni, hogy a ráfagyott jég miatt ne eresszen a gép szelepénél a gáz közben. Még talán literre vetített árban sem tudott igazán versenyezni a palackos bolti vizekkel, ahol ráadásul egy 6-os csomag rögtön 12 liter, látszik az üvegben a fogyás stb.
-
zolikaDB
veterán
Srácok, ezek miért koptak ki végülis?
Vagy, mi is a baj ezekkel?
-
-
válasz
Szirtimorc
üzenetére
sajnos a szóda se olcsó és ott is cserélgetni kell.
Ez meg szinte ingyen van, érdekes. -
Szirtimorc
senior tag
Jogos a dolog, csak emlékeimben élt, mikor Tassra jártam pecázni, ott pár "helyi erőnek" volt ilyen nagy acél ballonja, és fillérekért töltötték nem is messze, és jó erős is volt. Az bubis palackos víz meg nem is szóda. Azzal a fröccs is sz@..Ameddig meg a számolással jutottam, hogy a modern palackos szódagépeknél sokkal gazdaságosabb.
Olyan hagyományos, régi patronos létezik még? (nem a retro adok-veszekre gondolok) -
A szárazjeges projekthez lehet valahonnan olcsóbban palackokat venni? Mert boltban 20 db megtöltött elég húzós.
-
Eredetileg az ötlet munkahelyi szódagép felől jött, azt gondoltam, annál nem lehet olcsóbb semmi. Nagyobbat nem is tévedhettem volna. Azok qrva drágák, qrva nagyok, vízre kell kötni meg áramra, és egyszerűen nem lehet vele elég olcsó szódát csinálni. Ezekkel soha nem mész le 7 forintra literenként.
-
lvb
aktív tag
Érdekes elgondolás. Nekem eszembe se jutott volna a szárazjég. Ha nálunk épp nem a mentes ásványvíz lenne a sláger - akkor vettem volna egy olcsó EMP-100-CO2 vagy hasonlót, plusz időnként cserélnék egy 20kg CO2 tartalmú palackot. Ha jól látom ezek a gépek azért drágultak, kb. 300k körül vannak, a palack újratöltés meg kb. 30k. 1 palack 2+ köbméter szódát ad, és ezek a gépek - új korukban - azért 10+ gázpalack cserét túlélnek. Napi 10 liter szódával, 5 évente cserélve a gépet (300k+300k)/20M3 = 30Ft/l. Ha még nincs palackod, akkor 2 palack vásárlása esetén (ami azért overkill szerintem) lesz kb. 45Ft 1 liter az első öt évben. Utána évente 30Ft/l, + ezek a gépek tudnak hűteni is. (Ha nem romlik el 5 év alatt, akkor még olcsóbb lesz 1 liter.) Egy Brita nyilván más árkategória, ott azért sokkal több szódát kell meginni

-
És ami még nagyon fontos: olyan erősen szeretjük, hogy bekönnyezel tőle. Ilyet nem kapsz sehol készen, csak otthon. Sőt a régi literes kispatronos szifonokba ha kettőt tekertél, még az is gyengébb volt ennél. Hobbinak is elmenne, ha nem volna kényszerítő erejű, szinte kötelező a magas fogyasztás, sok macera, magas költségek miatt. Ez sokat egyszerűsít, gyorsít és olcsít a dolgokon. Félévente kevesebb, mint 90 perces program.
-
Alusky
senior tag
válasz
Szirtimorc
üzenetére
Vidéken az öreg szódások ezeket olcsón töltik, 20k a ballon 1000 a töltés én is onnan veszem nagyszülőknek meg egyet magamnak, bár nálam marha sokáig elég, mert kb. csak szörphöz iszom meg néha borhoz és egyedül vagyok. Az OP-nak viszont rengeteg fogy emiatt a szódás munkabére sok alkalommal ráadódva már nem hozza ki olcsóra.
Nagyszülőknek mondjuk átlagos fogyasztása van, havi 2 ballon el szokott náluk fogyni, számoljunk 4 évvel ha már választások vannak, bár ennél jóval többet bírnak ezek a ballonok, a 10 is simán megvan. 20k+24k a 24 darab töltés és 4 évre 96k, akkor 116k és 96 ballon 21.5 literrel az majdnem 60
Ft literre. Bár a ballon élettartama sokkal több szóval kevesebb. És akkor még feltétel, hogy útba essen a vásárlási útvonalon, olcsó szódás legyen, de már ne rozsdás vascsövekkel felszerelt műhelyben, különben elérheti a 90 Ft-ot is.Neki meg 10 Ft körül van. Szóval megéri és felfogható hobbinak is.
-
-
Rengeteg módon lehet felhasználni a szárazjaget, ahogy a bejegyzésed is mutatja.
Én hűtésre használtam.
Könnyebben hozzáférhető mint a folyékony nitrogén és a tárolása is jóval egyszerűbb. Az eredmény nem olyan kimagasló, de jobb mint mondjuk folyadékkal hűteni.
Szénsavast pedig szinte semennyit nem fogyasztok. Szénsavas sört is csak ritkán iszom, bár jelentősen többször mióta 1000Ft felett van a Guinness/Kilkenny. -
-
Alusky
senior tag
Legalább bort tesztek bele?
-
Amúgy kíváncsivá tettél: mire kell(ett) 20 kg szárazjég? Te nagy palackokkal dolgozol? Mondjuk 5-10 kg-osokkal? Mert ha igen, ott talán a töltési veszteség kisebb lehet, ha gyorsabban be tudod lapátolni, mint 20-22 kis palackba. És vajon a Szárazjégfutárnál van-e személyes átvétel? Én olyat nem találtam, de általában ezek a kis cégek rugalmasak, egyedi esetben eltérhetnek a hirdetett eladási módszerektől. Őket ezért vetettem el anno, mert szállítási díjjal már kb másfélszeresére nő az ár, plusz nem lehet pontosan ütemezni a felhasználást sem (mikor jön a futár?). Viszont őket még el tudnám érni személyesen, az útvonaltervezőm 23 percet ír M5 felé. Másrészt viszont ott már bejátszik a megnövekedett bruttó időráfordítás meg az üzemanyag, ha már veszteségek, ugye.
-
Értem én, hogy a felhasználásig tárolod, de ez nálam a vásárlástól számított 10-15 percet jelenti. Nálam a legnagyobb veszteség nem a szállítás/tárolás során keletkezik, hanem töltéskor. A hazaszállítás közbeni, azaz a "tárolási" veszteség elhanyagolható ehhez képest, mivel a töltési idő hosszabb, és közben szabadon érintkezik a nyitott zsákban a levegővel. Abból a kb mondjuk 10% veszteségből 8-9% a töltésé, vagyis majdnem mind. Ilyen doboz csak a tartóssága miatt kellene, de ahhoz egyre inkább. Rendelek is egy 15-20 kilóra méretezettet valahonnan.
-
-"Szárazjeget nem tárolunk"
-"De minek is tárolgatnám, ha azonnal is felhasználhatom."
A felhasználás pillanatáig tárolod. Megfelelő tárolás esetén minimalizálhatod a veszteséget.
A napi 5-10% pedig nem azt jelenti hogy addig kell tárolnod.
"Egy ilyen doboz jó lenne szállításhoz, ha belefér a 11 kg-os zsák."
Több méret létezik. Anno kb. 10 000Ft volt és hozta a szárazjégfutár házhoz a 2x10KG zsákkal együtt ami vidáman elfért benne. -
Igen. A napi 5-10% nekem sok. De minek is tárolgatnám, ha azonnal is felhasználhatom. Kb 5-10% (inkább 10, mint 5) így is elveszik a töltés során, érdemes 11 kg-ot venni 10 kg töltéshez. A veszteség még abban a pár másodpercben s észlelhető, amíg az utolsó merőkanál után kiveszed a tölcsért, és rátekered a szelepet: érdemes 15-20 grammal többet beletenni, hogy biztosan meglegyen a céltöltet, mert másodpercenként kb 1 gramm szublimál ilyenkor. Egy ilyen doboz jó lenne szállításhoz, ha belefér a 11 kg-os zsák. Nekem most fapados papírdobozom van hungarocellel bélelve, az elég trágya kinézetre, eléggé leharcolt is szegény már.
-
A szelepek rézből vannak, a menetei nehezen (sokára) használódnak el, a gumitömítések nyilván hamarabb, de azok 100-150 forint közt vannak. Ha nem jó egy szelep, menet vagy gumi, be lehet szerezni újakat, esetleg cserélhetsz egy gázpalackot is a boltban, azon jó cuccok lesznek, majd a gyártó pótolja az alkatrészeket... Ezek a gázpalackok 150 bar nyomásra vannak hitelesítve, de a tesztelésük 250 baron történik, tehát ennyit minimum kibírnak. A biztonsági szelep 180-250 bar közt aktiválódik, ekkor kifújja az összes gázt. A palackokban a gáz 57-60 bar nyomáson van (szobahőmérsékleten), folyékony és gáz halmazállapotban, azok egyensúlyában. Érdekesség, hogy 500 grammra túltöltve sem lesz nagyobb a nyomás, ugyanúgy 57-60 bar nyomáson lesz a töltet 20 fokon, mert csak a hőmérséklettől függ a nyomás, nem a töltet mennyiségétől. Ettől még a hidraulikus nyomás megnőhet annyira 25-30 fokon, hogy a biztonsági szelep lefúj (folyadékok összenyomhatatlansága miatt), de olyan még nem történt, pedig kint tárolom árnyékban, nyáron akár 35 fokon is. Tervezem, hogy biztonsági okokból lemegyek 450 gramm töltetre, ehhez 22+1 gázpalack kell, nekem meg csak 21 van. Kell még 2 db valahonnan. Van a beszerzésre kb 5 hónapom a következő töltési turnusig, félévente történik.
-
válasz
Szirtimorc
üzenetére
Ez 83 forint literenként, a bolti palackos kb 70. Nálam kb 7.
-
laed
senior tag
válasz
Szirtimorc
üzenetére
Ebből 2db annyi, mint a patron, amiből biztos kijön ugyanaz a mennyiség, azaz a 40L.
A 25 kilós ballonokat meg emelgesse a rosseb! -
Szirtimorc
senior tag
Annyira nem merültem el a témában, de nem ez lenne a leggazdaságosabb? (a link csak egy példa, sok helyen van ilyen, kb hasonló áron)
[link] -
VS461
tag
Most, a videó után: nyilván fogalmam sincs, hogyan töltik újra a gázpalackokat, így feltételezem, hogy a szelepen keresztül, legalább is logikusnak tűnik ipari méretekben megoldani. Így viszont adódik a feltevés, hogy a folyamatos szét-összeszerelés nem tesz jót a palacknak, a tömítésnek (bár az akár filléres tétel is lehet), a menetnek, tehát elhasználódik a gázpalack, esetleg a benne lévő nyomás miatt valamilyen baleset is létrejöhet emiatt (nekem csak olyan élményem van, hogy a teszkós átlátszó, 8? grammos CO2-s szódásüveg viszonylag hamar adta meg magát, és az a törés robbanásszerű volt). Erre kell-e gondolni az ilyen otthoni töltés esetén?
-
Ezek szerint ti évi 782 liter bubist isztok, mi 2737-et (becslés 60 liter/425 gramm gázpalackra). Nem tudom, nálatok érdemes-e átállni, ez sokváltozós egyenlet, a matekja mindenkinek egyedi. Pl lehet, hogy úgy megszeretitek, hogy sokkal többet fogtok inni (mondjuk évi 1000-1200 litert), és talán nagyon erősre is csináljátok majd, ezt még nem tudhatod. A szárazjeges folyamat nagyon egyszerű: megveszed (3 mm-es pellet), hazaviszed, betöltöd a linkelt videó szerint. Én fém merőkanalat használok, teflon kötőtűt evőpálcika helyett, nagyobb tölcsért, de a lényeg ugyanaz.
-
ok. jó lenne a folyamatról infó, mennyi szárazjég per tartály, az hogy kapcsolódik a géphez, kb. semmit nem tudok erről.
Nekünk a bubis víz ca. heti 10 zsugor 1.5l-es, itt már érdemes ilyenen agyalni?
A beszerzés nem is gond, de itt vidéken a palackok... ma fél órát vártam a boltban, mert mindkét gép szar volt. kijöttek, elindult, a mellettem lévő 2 perc után állt meg...
-
-
Kezdeném az utolsó kérdéssel. Hardcore nem én vagyok, hanem a család. Benne van amúgy a cikkben a válasz: ipari mennyiségű szódát iszunk. Amikor itthon vagyunk, 4-5 ember szinte csak ezt issza (szörpben), mondjuk 95-98%-ban - kivétel a kávé, a téli teázás, néha valami üdítő, és a legkisebb gyerek még csak félig állt rá. Bolti gázpalackcserével, darabonként 2300-zal számolva évi 105 ezer volna a szódarezsink (3200-zal már 146 ezer), szárazjéggel meg újabban már 20 ezer. Évi 85-125 ezres fölösleges kiadás már komoly tétel, pl az éves fűtés- és melegvíz gázdíja nálunk kb 65 ezer, és ha picit is megemelnék a gáz árát, abból nemzethalál lenne, ugyebár
Ezzel megválaszoltam, miért nem elég a féléves nullszaldó sem.
Áthidaló megoldásnak a garis javítás alatt vettünk is bolti alap bubisvizet, de majdnem kiköptük, olyan gyenge. Mi 3-4-szer olyan erősen isszuk, ezért ez nálunk nem opció.
És végül az első kérdésre: igen, ez over-engineering általában, másnál, de tapasztalatilag nálunk alappá vált, a piramis alja lett. Kénytelen voltam tenni valamit, hogy ne ez legyen az egyik legnagyobb rezsikiadásunk. És hát.... szeretjük a szódát, na.
-
VS461
tag
Respekt az elkötelezettségnek, de… a cikkben addig jutottam, hogy <50-60 ezres, 2 gépes vásárlás, hogy elromlás esetén is biztosítva legyen…> (nem pontos idézet). Én egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy ama híres piramisnak a bubisvíz- vagy szódaivás nálatok ennyire a legeslegalján helyezkedjen el. Ez jelentős túlbiztosítás, avagy túlgondolás, over-engineering, mivel egy jövőbeni vis maior helyzetre készülve duplán adsz ki valamire. Veszek két új autót, hogy mi van, ha a a kettőstömegű megadja magát, majd, valamikor a 200 ezredik kilométernél?
Tényleg nem értem, hogy miért nem lehet az egy use case, hogy ha elromlik valami, akkor áthidaló megoldásként mást használunk. Palackos vizet, buszt, satöbbit.
A másik, ami legalább is furcsa, hogy nem elegendő, ha a szódafogyasztás csak fél év alatt fordul nullszaldósra.
?
Ettől függetlenül olvasom tovább, a szárazjeges dolog érdekesnek ígérkezik. Viszont úgy belecsaptál a lecsóba, hogy ezek a kérdések kikívánkoztak belőlem - nem írtál a cikkben a háttérről, hogy miért vagy ennyire hardcore bubi lover.
-
nem követem a szódás topikokat, de ez érdekel. szárazjeget hol tárolod? Működési leírás is lehetne, a tudatlanoknak...
mint én.
-
Nálad az volt a baj, hogy túlságosan specifikus volt a témád egy fórumtopikhoz: milyen gépet vegyek. Ezzel szemben "a nagy szóda, szódakészítés topic..." már a címében jelzi, hogy oda vár mindenkit, aki a szóda témához szólna, abban kérdezne bármit. Oda való (lett volna) a te kérdésed is. Egy sikeres topik ügyesen választott címe bevonzza a sokféle érdeklődőt azzal, hogy miközben jól körülhatárolja a témát, kellően általános is.
-
looser
addikt
Szerintem teljesen jó ez a topic.Ahogy a költő mondta, mindegy, mi a téma, csak tudj róla újat mondani :-) (Holt Költők Társasága - Robin Williams (kb. ez volt a mondanivalója)). Magam is nyitottam egyet pár éve, óriási sikerrel.
-
Az se fórumtopik. De hát ezek blogbejegyzések. "Gyakran kötetlen, közvetlen stílusú, a szerző véleményét vagy élményeit tükröző írás." Akár havonta vagy naponta is jöhetnek ilyen naplóbejegyzés stílusú írások. PC-s hardverek, CPU-k, VGA-k stb is gyakran témáik ezeknek, vagy bármi más is többször megjelenik. Pont azért írtam, mert ezekből a személyes szempontokból még nem volt ilyen bejegyzés a szóda témában. A fórum-hozzászólásokban meg szétforgácsolódik egy személy véleménye vagy élménye, itt viszont összefüggő történetté tudtam formálni az elmúlt 2 évet. Ha volt még ilyen összegző írás, és csak ismételtem más történetét, akkor hibáztam. Ha nem kíváncsi rá senki, akkor érdektelenséggel büntet a publikum - ezzel nincs semmi probléma.
-
Azt nem tudom, hányadik. Én csak "A nagy szóda, szódakészítés topic..." -ról tudok. De nem is érdekes: ez egy blogbejegyzés: speciális és egyéni. Lehetnek résztanulságai (akár) mindenkire nézve, de semmiképp nem általános iránymutatás vagy topik-indítás szándékával íródott. A többségre biztosan nem lehet érvényes.
-
laed
senior tag
Ez már a harmadik szódagépes hely, ha jól számolom......
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo Legion Slim 5 Ryzen 7 7840HS 16GB 512GB RTX 4060 OLED 120Hz 1év garancia
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Eladó ÚJ - KIOXIA - 256GB M.2 SSD nagy mennyiségben (13db maradt)
- 241 - Lenovo Legion 5 (15IRX10) - Intel Core i7-13650HX, RTX 5060
- Samsung Galaxy S23 Ultra 8/256GB Cream használt, karcos kijelző 6 hónap garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
A Kádár-éra hagyományos otthoni szódája után csalódás volt szinte az összes elérhető zsugoros vízfajta. Sem ízben, sem szénsavban nem hozták annak a szintjét.

!
?