-
PROHARDVER!
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mint 17.1 Xfce menüszerkeze az pont eléggé hajaz az Xp-ére és elég jól testre is szabható ha vmi nem teljesen ott lenne vagy úgy viselkedne akkor a whisker menu és a panel beállításait próbálgasd végig, amúgy meg ezt, meg ezt nézd meg ha még az ikonoknak, háttérnek is pont ugyanolyannak kell lennie.
-
Tonyk
veterán
Szülőknél kéne egy régi gépet xp-teleníteni. Menne fel rá egy Mint xfce. Tud valaki olyan theme-et ajánlani, amivel xp-s feelenget kapnak, elkerülendő a korai hátsófali infarktust és agyvérzést, amit a csere miatti rémület váltana ki.
-
altare
tag
Köszönöm szépen a gyors reagálást, a dock sajnos nem jött be, mert akkor meg sem jelenik, viszont a normal már frankó és nem tűnik el, ha az asztalra kattintok. Még egyszer nagyon szépen köszönöm. Már csak akkor tűnik el, ha az asztal megtekintése gombra kattintok, ami ugye mindent eltüntet és csak az asztalt látni, de oda annyira ritkán kattintok hogy nem számít, plusz ha megint rá kattintok úgy is vissza hozza. Köszöntem mindent. Esetleg még annyi volna, hogy a hőfokokat mivel tudnám megnézni, illetve kiíratni a conky felületen? HDD-k, illetve cpu és vga sem ártana, ha lehetséges ilyet.
-
altare
tag
Üdv mindenkinek, Linux Mint 17.1-et használok Mate felülettel és a minap feltelepítettem a conky-t, viszont akadt egy kis gondom, ha az asztalra kattintok, akkor valamiért mindig eltűnik. Valakinek volna valami ötlete, hogy mit kellene beállítanom? Esetleg mit tudnék ezzel kezdeni, hogy ne tűnjön el, ha az asztalra kattintok.
A conky fájlom:
kattint ide a fájl megtekintéséhezEgy kép róla, hogy is néz ki:
kattints ide a kép megtekintéséhezAmit még tudni kell, hogy kettő monitort használok, illetve max 1 hete ismerkedem a linux mint-el, sőt magával a linux-al is.
Illetve, hogy ha elindítom a linuxot, akkor a conky is induljon el ezzel együtt és ne manuálisan kelljen elindítanom.
-
géeles
aktív tag
Hali
A képernyővédő nálam nem kapcsolja le a monitort, hova kell még pipa? Elsötéti kiüríti, de a háttérvilágítás megy.
Úgy kellene, hogy a gép ne kerüljön készenlétbe meg ilyesmi, de a monitor kapcsolódjon le. -
Nagyon hasonló gépen én antiX-ot használok icewmmel (13.2 az utolsó stabil verzió, ill. 15 Beta3-at is már ki lehet próbálni, valószínűleg már az is jól használható) és szuperül fut rajta, xp-vel nálam is használhatatlan volt, de simán netezek vele akár még egy P3-ason is
;
Erről van egy Systembackes naprakész live mentésem, ha érdekes belinkelem, az alap 13.2-es telepítős már azért bő másfél éves
-
spammer
veterán
Ezekre is ránézhetsz: Unofficial Linux Mint LXDE, CB++, vagy innen valamelyik Manjaro változat (mondjuk az Openbox). Elsősorban a CB++ az, amit ajánlok ezek közül, ami a Debian friss kiadásán (Jessie) alapul.
-
Niczo
senior tag
sziasztok!
adott egy Fujitsu Amilo L7300-as notebook (CPU, Intel Celeron M. CPU Speed, 1.50GHz. RAM, 512MB. Graphics, VIA/S3G UniChrome Pro IGP) amin az agyontoldozott xp lassú mint a tetű.
arra gondoltam egy kis hardverigényű linux-al még egy netezésre használható gépet lehetne faragni belőle (egy volt kollégám IBM laptopján is Mint futott, de az jóval modernebb gép volt).
csillivilli os felületek nem érdekelnek, csak használható sebességű legyen a gép.
mit javasolnátok, érdemes vele foglalkozni, vagy menthetetlen az ügy?lev258: köszi, utánanézek.
-
Hát kb 50 megával eszik többet, de sokkal kiforrottabb, kezelhetőbb, okosabb, testreszabhatóbb stb., igazából amelyik gépre sok lenne az xfce, azon az lxde sem segít igazán, openbox egy kicsit nagyobb lépcső az xfce-hez képest és az legalább nem ilyen lxde féle "bughalmaz", de nagyon gyenge/ősi gépen nekem az icewm a favoritom, az aztán tényleg pehelysúlyú, egy P2-esen 128 megával is szalad, az más kérdés, hogy egy ilyen gépen már semmilyen kurrens program nem fut érdemben.
-
törölt tag
válasz
Dr.FantastiK #2979 üzenetére
Ez jól jött volna ’98-ban a húgom esküvőjén, amikor az egyik barátunk úgy gondolta, felvétel közben egészen praktikus 90°-kal elfordítani a videokamerát, mert az állókép jobban átadja a templomi esküvő hangulatát. Azóta vízszintesre billentjük a fejünket, a tv-n nézzük.
-
géeles
aktív tag
Sziasztok!
Egy video végét kellene levágni és 90fok balra forgatni. Mi megoldás ehhez??? -
eames
tag
A 3-as szintű frissítéseket még ajánlott telepíteni?
-
spammer
veterán
válasz
King Unique #2970 üzenetére
Lehet GRUB-ot (újra)rakni/javítani, csak felesleges extra köröket futni, egyszerűbb a Win > Linux sorrend.
-
King Unique
titán
Célszerű először a Windowst felrakni, mert ha utána teszed fel, az legyalulja a Grub-ot tudtommal (utólag gondolom helyre lehet állítani?), fordított felállásban már ok. Aztán, ha UEFI-s gép és van Secure Boot, akkor azt ki kell kapcsolni, illetve W8+ esetén a fast startup (gyors rendszerindítás) funkciót az OS-ben.
Leírás egy rakás van róla [link], akár videók is [link], de ami a hivatalos oldalon van, az is jó. Érdemes lehet a "Valami más" opciót választani, amivel manuálisan lehet kijelölni a Mint partícióját, illetve akár a Grub helyét is meg lehet választani. -
zodo
nagyúr
Igazatok lehet és az lenne a legjobb megoldás ha dual boot rendszert használnék.
Különben nem találtam a start menüben és a társításról sem tudtam.
A zárt driver-ről meg pláne de most hogy mondjátok a bemutató videóban is azzal kezdi a telepítési folyamatot csak hát gondoltam nem lényeg.Szerk: Megtaláltam.
Dual boot rendszerhez előbb a win-t kell/ajánlott feltenni mint minden más disztrónál?
Lenne a létrehozáshoz egy leírás? -
PlayonLinux/Wine csakis zárt driverrel megy bugmentesen, tehát ha nincs fennt tedd fel először az fglrx-et, driver manager-rel 2 kattintás az egész, de pl itt találsz parancssoros leírást is.
Elfordulhat, hogy nem lesz X a zárt diver telepítése után, ekkor parancsorból tudod leszedni a zárt drivert,
sudo apt-get purge fglrx* , ezután a nyílttal indul újra és lehet hibát keresni, másik drivert próbálni stb. -
King Unique
titán
Ha bizonyos programok feltétlen szükségesek, vagy játszani szeretnél kompromisszumok nélkül, akkor mért nem dual-boot megoldást (WIndows + Linux) használsz? Az a legcélszerűbb ilyen esetekben, mert sajnos előfordul, hogy Wine/ Play On Linux esetében se minden működik tökéletesen.
-
-
zodo
nagyúr
válasz
ubyegon2 #2955 üzenetére
Annyira nem vészes a helyzet de köszönöm.
Ati ccc-t el is felejtettem feltenni.World of tank-ot szerettem volna tesztelni miként fut vagy sem.
Yt-s videóban bukkantam rá a Playonlinux-ra, gondoltam kipróbálom.
Feltettem, Wot install erre elkezdte felpakolni a futtatásához szükséges alkalmazásokat pl Wine és IE8.
Letöltötte és telepítette a játékot, be tudtam lépni a kliensbe és működőképesnek bizonyult míg a játékban át nem állítottam a monitorfelbontás full hd-ra.
Konkrét hiba: garázsban nem jeleníti meg a tankot, csatában már csak teljes fekete képernyő a csapat tankjainak kontúrjaival.Van aki játszik a Wot-al?
Lehet vissza kellene vennem a felbontást 1024x768-ra mert addig legalább a garázsban látszódott a tank?
Ha már egyszer felkerült a gépre akkor hogy tudom újra elindítani a játékot?
Láttam hogy ott van a saját mappa => playonlinux mappán belül de ez nem windows hogy wot.exe és gyía. -
-
eames
tag
-
-
Ha használsz az otthoni gépek között munkacsoportos megosztást akár Linuxos akár Wines vagy vegyes felállásban, akkor a kivételekhez a Sambát (137-9, 443 portok ha jól rémlik, de gufw-vel egyszerű beállítani) pl. biztosan hozzá kell adni, de ilyen otthoni beállításnál nagyon másra nem hiszem szükség lesz
(szerk; ill NFS-es megosztásnál is szükséges mint fentebb is írták, ill. esetleg torrentezéshez is kellhet, de azt komolyabban nem használok, ilyen alap felhasználáshoz nekem nem kellett beállítgatni ahhoz pl semmit.). -
eames
tag
Nos, felraktam a Mint 17.1 Mate-et windows mellé, és eddig nagyon tetszik. Sok az ujdonság, gyors, pörgős, stabil. 100gb-t hagytam neki, abból 30 a root, 4 a swap, de ahogy mondtátok, elérem a windowsos fájlokat, úgyhogy jól megleszek ennyi helyen. Ajánlották a gufx tűzfalat, használja valaki? Ha bekapcsolom, akkor minden programot meg kell adni kivételnek aminek kell net?
-
válasz
Dhampir #2953 üzenetére
Inkább úgy fogalmaznék, hogy komplettebb/kulcsra készebb, ill. a Lubuntu 14.04 tavaly nyáron, amikor próbáltam kb az egyik legbugosabb disztró volt amit valaha próbáltam, Mint Lxde ehhez képest hiába unofficial (Lmde2 és 17.1 - ből is létezik (unofficial) lxde verzió, sőt Mint 12-ig hivatalos volt), kiforrottabbnak tűnt, persze nem egy xfce vagy openbox szint, de azért nem hemzsegett a bugoktól.
-
Nem értem, miért nem sikerült a megfelelő méretű partíciók beállítása, de már nem számít.
A dual monitor beállítása nekem elég ismeretlen terület, nem használtam még így, de itt a xandr beállításoknál olvasgathatsz, hátha.
A legjobb, ha vársz egy használhatóbb választ! Ha most minden jól működik, ne kutyuld össze a beállításokat. Megpróbálhatod még a fglrx zárt meghajtót és a catalyst control centert is, bár egy bizonyos program indítását nem valószinű, hogy így kell beállítani.
-
tlac
nagyúr
válasz
Dr.FantastiK #2952 üzenetére
hmm, hogy mount-oltad?
-
Dr.FantastiK
őstag
-
zodo
nagyúr
válasz
ubyegon2 #2940 üzenetére
Nem rég megtörtént a telepítés 17.1 64 bit, live lemezről aztán a felajánlott frissítésekkel.
1T hdd particionálásakor valamiért nem engedte vagy én nem értettem hogy 20 vagy 40Gb méretűre csökkentsem az eredeti 600/400-ről végül meguntam és kapott 300Gb a / és 700Gb a /data.
Vga az ajánlott illesztőprogramot használja: xserver-xorg-video-ati 1:7.3.0-1 ubuntu3.1
Elsőre minden működőképesnek tűnik.Némi probléma:
Két monitorom van és alábbiak szerint állítottam be a kijelzők beállításainál mert ilyen formában állnak az íróasztalomon ill. így tudom a bal oldali kisebb monitorra húzni a másodlagos ablakaimat.
Viszont az újonnan megnyitott alkalmazások némelyike pl gimp élből a bal oldalon nyílik meg.
Hogy lehet vagy kellett volna beállítanom hogy a nagyobb monitorom legyen a fő asztal és a kisebbik annak kiterjesztése és csak az kerüljön oda amit én át húzok?Nem zavar csak megszoktam már hogy így használom.
-
tlac
nagyúr
válasz
Dr.FantastiK #2949 üzenetére
?? akármelyik?
ha samba be van rendesen állítva, az úgy volt viselkedni mint akármelyik másik mappa -
Dr.FantastiK
őstag
van-e ? olyan zenelejatszo program Linux-ra amelyik tud Halozati megosztas-rol, peldaul SMB-rol Library-t beolvasni es kezelni ??
-
nemurea
aktív tag
válasz
toth_janika #2946 üzenetére
Memória esetleg tud ilyesmit csinálni, de ha az Ubuntu LTS is ugyanezt csinálja, akkor még érdemes megpróbálni egy Debian alapú distrót, én javaslom a Chrunchbang-et, nagyon jó tapasztalataim vannak vele (a régi, 10 éves gépemen az Ubuntu (Unity-val...) volt hajlamos a fagyásra, a CB zökkenő nélkül ment rajta).
-
tlac
nagyúr
válasz
toth_janika #2946 üzenetére
crash riport is hasznos lenne
-
toth_janika
őstag
Köszi Lev!
Igazad van... Holnap kap a gép egy 14.04 LTS Ubuntu-t, és megpróbálok, ha baj lesz, minden infóval szolgálni, hátha megtaláljátok a problémát
@Fradi:
Megnyitok egy képet a Shotwell programban. Megnyílik a kép és bezárja az alkalmazást, és crash riportot tolna
Vagy az Audacious programban egy sima mp3-at és ugyanaz... -
fradi81
veterán
válasz
toth_janika #2943 üzenetére
"Nem működik a zenelejátszás, a képnézegetés..."
Ezt is kifejthetnéd bővebben.
-
lev258
veterán
válasz
toth_janika #2943 üzenetére
Maradj egy rendszernél, lehetőleg LTS-nél, és ott gyűjts tapasztalatokat. Én erre a Mint-et, vagy egy Ubuntut ajánlanék (nem a Studio-t). A gépedről sem tudunk sokat (zárt driver). Aztán ha tapasztalsz valami hibát, arról adj minél részletesebb információt és nézd meg a log-okat. Ha át tudsz lépni tty1-re, lehet nézni dmesg-et is. Memtest-ből érdemes több kört engedni.
-
toth_janika
őstag
Emberek... Valamit végképp nem értek... Vki próbálja meg nekem elmagyarázni, hogy mi lehet a probléma... Próbálkoztam Mint-el, (Mate meg Cinnamon), volt Ubuntu (14.04) és volt Ubuntu Studio is... Való igaz, hogy a Mint-et gyaláztam... Mindenféle ablakkezelőket telepítettem, meg IPchain ismereteimet akartam felfrissíteni, és programokat telepítgettem, stb, ezért megértem, hogy 1x-2x elhasalt a rendszer, mert valszeg nem tudtam, hogy mit csinálok. Erre kitaláltam, hogy az Ubuntukra SEMMIT nem fogok telepíteni! Szó szerint SEMMIT! És mind a 2 ubuntu behalt a notimon...
Most a Studio csinálja azt, hogy óránként újraindul és crash riportokat akar küldözgetni... Kifagy a FF, a Videók alkalmazás és ami a legszebb a BEÁLLÍTÁSOK is!!!! Nem működik a zenelejátszás, a képnézegetés...
Mi lehet a probléma?Szerk.: Ami eszembe jutott az az, hogy valszeg rossz a noti... Memória, vinyó, lap, proci... SMART szerint a vinyó rendben van, memtest lefut szó nélkül...
-
fradi81
veterán
válasz
Dr.FantastiK #2941 üzenetére
idővel biztosan lesz.
-
Dr.FantastiK
őstag
valami info a 17.2 -rol ? ?
-
Lesz egy / rendszer partíció azon belül automatikusan lesz a /home, a saját vackaimnak meg lesz a /data, mint tároló. A data neve helyett bármit adhatsz neki, semmi köze a rendszerhez, add neki a /batmano nevet és akkor nem zavar meg.
Én így csinálnám, de látom nagyon bejön neked ez a /home. Ennek a /home- nak akkor lenne jelentősége, ha későbbi telepítéshez csatolva használni akarnád a megőrzött beállításaidat. Ilyent eddig nem terveztél.
Hatalmas szabadságod van variálásban és helyed is van!
-
Nem tudom mennyire érinti a magyar leírás ezt a kérdést, így linkelem ezt:
How to install with manual partitioningHa egyetlen meghajtód lenne, akkor lehetne para, így nincs sok kockázat.
Szerintem csinálj egy /data partíciót is és ki tudod próbálni, hogyan működik a csatolás.
-
Nem lesz baj.
Szerintem csináld meg a telepítést simán a 20 GB- ra, a többi területtel ne foglalkozz. később kedvedre alakíthatod a Gparteddel! Ráérsz kitalálni, hogyan osztod fel.ha nem jó a /home történet akkor milyen felállást/telepítést javasolsz?
-partícionáláskor csak a root- ot jelöld ki a / jellel és mehet a telepítés a 20 GB- ra, mindent elintéz a telepítő, az SSD- t úgyis lehúzod, figyelj, hogy ki legyen jelölve a partíció formázásra és ext4- re
-
OK! Bár ki tudja mit hoz a jövő.
Nálam pont a Mint nyírta ki a Win7- et! Igaz, a ravaszt én húztam meg.Az általad vázolt módszer így sem túl szerencsés, a /home ra gondolok. A 20 gigán belül létrehozza a rendszer magának úgyis, nem lenne rá szükséged ebben a formában soha. Inkább érdemesebb Systemback rendszermentést csinálni és azt is tudnád tárolni a létrehozott külön partíción, amit csatolsz a rendszerhez.
-
zodo
nagyúr
válasz
ubyegon2 #2932 üzenetére
Igen Black-em van és nem szeretnék dual boot rendszert.
Tudom praktikus, könnyen kivitelezhető de nem nekem.
Új disztrókat sem tervezek kipróbálni, tetszik a mint felülete, kényelme.Nem mondtam de kb 7 éve kezdtem az első linuxos ismerkedésemet az Opensuse 10.3-al de ezek csak pár napig tartottak.
Aztán régebbi kis teljesítményű gépeken a kisebb disztrókal folytattam a sort persze egy-egy ubuntu sem maradt ki a teszteléskor. Egy alkalommal volt hogy nem sikerült visszanyernem a windows tartalmát. -
Nincs annyi helyed az SSD- n, hogy Win mellé telepítsd? [link]
Teljesen biztonságosan megoldható az is, épp emiatt javasoltam a valami más telepítési/partícionálási opciót!Ha nem túl lassú a HDD, akkor azon is jó lesz amúgy, nekem is WD Black- en volt SSD előtt.
Az egy tera felosztását gondold át inkább, én pédául nem használok/tam külön /home mappát sem, inkább felraktam 20 GB- ra a Mint- et fele így is szabad és csináltam egy partíciót NTFS- re, amit a Winnel közösen lehet használni, dual rendszernél az jó 5let!
Az olyan dolgoknak, amiket biztosan nem akartam Winnel megnyitni, annak meg egy ext4 tároló partíciót.Ha később ki akarsz próbálni más Linux disztrókat is, azt is fel tudod rakni, amennyi elfér, nem zavarják egymást! Szerintem emiatt is érdemes hagyni szabad helyet, úgyis bármikor tudsz módosítani Gparteddel. Ha viszont a maradék helyet /home- nak partícionálod, később már nehezebb lesz átalakítani! Ha MBR tip partícionálás van, figyelni kell a max 4 elsődleges partíció határra is.
-
zodo
nagyúr
válasz
ubyegon2 #2926 üzenetére
Felszabadítom inkább az 1T-s vinyót amit a Mint-nek áldozok.
Telepítésnél akkor ha a partíció szerkesztőt választom pl.: így adjam meg a partíciókat vagy mi a javasolt?ext4 fájlrendszer mindkettő esetében és
rendszernek / csatolási pont mondjuk 20Gb mérettel
home mappának /Home csatolási pont és a fennmaradó kb 970GbSzerk:
ubyegon2
Lassan írtam de köszönöm a linket.
Viszont időközben meggondoltam magam és megtartóm a win-t is ha nagyon kellene valamiért ezért inkább hdd-re telepítek. -
Van itt kis help az fstab szerkesztéséhez, pont az SSD- hez. Ettől a beállítástól függetlenül lefut a heti ütemezett fstrim, ami gondoskodik a TRIM- ről, de azt úgy lehet hagyni. A discard opció gyakorlatilag a fájl törléssel egy időben TRIM- meli a meghajtót, ez nagy mennyiségű gyakori törlések esetén lassíthatja az SSD- t, ez esetben nem ezt használják. Mindennapi felhasználás mellett ez tökéletes opció. A noatime opció berakásával a fájlokhoz csatolt időbélyegeket elhagyja, ha valami miatt ezekre szükséged van, ne írd be ezt az opciót.
-
zodo
nagyúr
Ok köszi a javaslatokat és ismerkedek az összefoglalóval.
Swap nagyon kell 8Gb memória mellett?
-
NTFS HDD- ket felismeri/kezeli gond nélkül, ha azt akarod, hogy auto induljanak boot során, akkor fstab szerkesztéssel pofonegyszerűen meg lehet oldani, ha odakerül a sor segítünk. A topik Összefoglalót és az abban lévő linkeket nézegetted már? A linuxmint.hu leírások elég jók benne.Ha telepítesz, javaslom, hogy a partícionálásnál a valami más opciót válaszd és akkor ki tudod jelölni a partíciókat manuálisan, ha kell swap meghajtót is csinálhatsz.
Kicsit aggaszt hogy nincs mindenre pozitív válasz
Ez ne aggasszon, jobb pozitívan csalódni, mint ha azt írnánk, hogy biztosan minden szuperül fog működni és mégsem.
Nekem két AMD VGA- val is tökéletesen futott a Mint összes eddig próbált verziója, most APU- val is jó. Van nyílt és zárt driver is egyébként, a Rendszereszközöknél már biztosan találkoztál vele, valamelyik jó lesz.ft már írta, az SSD- n ext4- re formázott partíción fut a Linuxod, az NTFS meghajtókat meg egy kis program fogja kezelni/csatolni.
Alapból minden fenn van, ami ezekhez kell, ezért volt jó döntés neked is a Mint! -
zodo
nagyúr
Köszönöm mindenkinek!
Szerintem teszek egy próbát az a legtisztább.
Kicsit aggaszt hogy nincs mindenre pozitív válasz de majd csak meg leszek.
Sajna nem vagyok tisztában alapvető infókkal sem ezért kérdezném hogy a rendszernek szánt ssd-t mire kell formázzam hogy az idővel felcsatolt (telepítés alatt le szoktam húzni az alaplapról a hdd-ket) NTFS-re formázott vinyókat gond nélkül felismerje/kezelje? -
Gebasz szerencsédre a Mint esetén a legritkább.
Samsung SSD- vel tökéletesen működik 14.04 óta minden Ubuntu alapú disztró.
Itt találsz ellenőrző parancsokat és 2 linket is amit érdemes átolvasni, ha érdekel a Linux/SSD beállítás.Szerintem mobilokat kezeli/felismeri segédprogramokkal ez kicsit már mélyebb tudást igényelhet, de az sd kártyát azt biztosan látja, igaz nekem androidos van.
Lényegében az aaa game kívételével semmibe nem érzed hátrányát a Win- hez képest.
Ha nagyon új a VGA- d, akkor lehet, hogy frissebb kernelt kell felrakni, egyébként driverileg Mint jól fel van szerelve. -
King Unique
titán
Hi,
Teamviewr, Teamspek 3 ok, azoknak van Linuxos verziója, Lumia telók is, többel próbáltam, köztük 520-assal is.
Elvileg Wine alatt WOT is futtatható, de hogy milyen úgy, azt nem tudom...
Deamon Tools és Onedrive kliens nincs rá, előbbi vannak alternatívák [link], utóbbira meg egy ilyen megoldás [link], bár azt nem tudom mennyire felelne meg.
SSD esetében vannak itt PH!-n leírások [link], illetve az újabb disztrókban aszem már nem is kell vele különösebben babrálni, mert default működik a discard. Ha jól tudom... -
zodo
nagyúr
Sziasztok!
Laptopon a Mint 17 (cinnamon) fut (főként csak böngészés és zene hallgatás) és az elmúlt napokban elgondolkodtam hogy mi lenne ha a napi szinten használám az asztali gépen is váltanék de...
Nincs nagy rutinom a linux-al kapcsolatban max feltelepítem és használom.
Viszont ha valami "gebasz" van akkor nehézkes a helyreállítása mint pl terminál használata vagy egyéb "voodoo". Szóval előbb megkérdezném, mielőtt nekifogok.SSD rendszernek mennyire ajánlott, kell-e valamilyen beállításokat végrehajtani mint win alatt?
Ráadásként Samsung Evo 840 128gb -om van amihez sokadik javító firmware érkezett .Konfigom az adatlapomon és minap megyek a vga kártyáért ami egy HD 7770 OC 1 Gb.
Ati kártyákkal vagyis támogatásukkal, korábban volt némi macera.
Mára már gond nélkül használhatóak, driver telepítés és kész alapon?Tovább fontos lenne számomra hogy pár szükséges alkalmazást ne kelljen nélkülöznöm.
Pl:
Teamviwer,
Teamspeak3
Lumia 520,530 telefonjaimat felismerje akár csak usb drive-ként. (Le -fel másolás)
Onedrive kliens
Daemon tools vagy hasonló lemezkép fájl kezelőTudom hogy létezik a Wine mint windows emulátor vagy mi de sosem használtam.
Ezzel tudnék pl World of Tanks játékot is játszani?Hirtelen ennyi jutott eszembe és előre is köszi a válaszokat.
-
eames
tag
Sziasztok!
Végre váltanék én is linuxra. Először dual-boot, amíg megszokom, de idővel szeretnék teljesen áttérni. A Mint MATE-et ajánlották, utána is olvastam, tájékozódtam, de lenne pár kérdésem.
- Újratelepítem a win7-et először, majd jön a Mint. Ahogy olvastam swapnak a ram kétszerese mehet, de az nekem csak 1 gb (öregecske laptop), így 3-4gb-ot gondoltam. Ez így ok?
- Jól értem, hogy Windowson tárolt dokumentaimat elérem linux alól, és fordítva is? Nem spec dolgokra gondolok, doc, pdf, filmek stb.
- Leginkább a nagyobb biztonság és teljesítmény növekedés reményében térnék át. Így, hogy a Mint már az egyik legerterjedtebb disztribúció, még mindig olyan védett? Nyilván ez főleg a felhasználón múlik, de kíváncsi vagyok. -
Csont nélkül mennie kéne annak a kártyának (HD 4ezres szériáig csak nyílt támogatás van), tavaly egy HD2600XT-és gépre tettem Mint 17-est, de HD3650, HD4850 vagy Trinitys Apu is simán ment nyílt driverrel, igazából nem kéne semmit állítgatni max a vdpau-t, amihez HD 2 és 3 ezres szériához min 3.18-as kernel és újabb Mesa (10.3+) kell, de sima 3D-nek alapból működnie kéne, ettől persze megnézhetsz egy frissebb disztrót is hátha, de ha korábban ment akkor sanszos hogy kompatibilitási vagy hardver hiba...
-
Nem állítottam tárolókat sehova. Progikat installáltam fel, és állítottam be és telepítettem a gyári frissítéseket.
Máshoz nem nagyon nyúltam a december végi telepítés óta.Az előző gépben működött hibátlanul. Áttettem egy másikba, és azóta rossz. Visszarakni nem tudom, mert már nincs meg a régi gép.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Targus Universal USB 3.0 DV1K-2K Compact docking station (DisplayLink)
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ProArt Z790-CREATOR WIFI alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- PS3 Játékok 1500Ft/db - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest