- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Azonnali fotós kérdések órája
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Samsung LCD és LED TV-k
- Autóhifi
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- OLED TV topic
- ASUS notebook topic
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
-
PROHARDVER!
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dhampir
félisten
Nem tudom, azt nem indítottam el.
Utoljára Linux alatt OpenSusen települt gond nélkül a .rpm kiadású csomag. Más Linuxon nem próbáltam az utóbbi időszakban, csak Fedorán, de ott sikertelen volt, mert össze-vissza kavart a csomagtelepítő, pedig megadtam a futtatási és írás-olvasási jogosultságokat is.
-
Dhampir
félisten
válasz
KAMI911 #2282 üzenetére
Az Abevjava már működik?
----- Szerk. -----
Közben a hozzászólásban már látom, hogy ismét működik a GPG kulcs megújításával.
-
Egy éves felhasználói tapasztalattal már nem vagyok abszolút kezdő, de minél több hsz- t olvasok tőletek, annál inkább kezdőnek érzem magam.
alias képzett nokedli
(#2296) szacsee Poker kliens, no ezt tényleg meg kell nézned, régen csak wines kliensek voltak, háha azóta fejlődtek. Csak kuszaszem rá ne jöjjön!
Virtualban viszont biztosan megoldható. Nálam mindenképpen svédül akar kommunikálni az oldaluk. -
válasz
szacsee #2292 üzenetére
Alakul ez lassan, ha az apró, de igen fontos részletek a helyükre kerülnek ntfs helyett ext4. FF- ben alap a szinkron, de ha Chrome tetszik.
Ha nem akarsz sokat vacakolni a TRIM- mel, akkor fstab- ban beállítod ezeket az opciókat és rendben lesz:
/ ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1
fstab szerkesztése: ALT F2, beírod a gksu gedit /etc/fstab parancsot és szerkeszted, majd elmented, újraindítás után lép érvénybe a változtatás
Sok gond szerintem öcséd gépével se lesz, de ezt a Betclick- es kérdést nem értem, miért ne működne Linuxon ha fut rajta böngésző? YT, hálózati adattár se okozhat gondot, előbbi esetleg öreg gép esetén.
Nyomtatás megosztáshoz nem sokat értek, de egy próbát megér, hogy onnan is kizárd a Win- t.(#2293) KAMI911
Nézegettem, igazából kezdőként csak alapdolgokban tudnék ötleteket adni. -
szacsee
nagyúr
válasz
ubyegon2 #2291 üzenetére
Win8.1 próbaváltozatot raktam előtte rá, kis hw teszt, aztán a 2 NTFS partícióra próbáltam rárakni.
Utána eltávolítottam a partíciókat hátha... de az sem jött be. Már-már azt hittem nem jó a telepítő, de aztán gondoltam ext4-et szeresse a linux és partícionálva, formázva már megvilágosodott.... és én is.
Feltettem az SSD-s gépre is a Mint-et.
Minden rendben zajlott, Sata 3-as, átviteli módban van, alignálás rendben, ahci Ok.
Trim elvileg oké, de még nem ástam bele a témába magam... aktív vs passzív vagy mi a szösz.
Pár dolgot beállítok még a gépen, hogy könnyen használható legyen édesanyámnak is.
Thunderbird látom fent van, gmail-t beállítom, freemailt, ha lehet.
Chrome-t letöltöttem, bár nem tudom mennyire fogtok ezért megkövezni (gmail fiók szinkron miatt).
Könyvjelzők stb-t kényelmesebb így kezelni, de gondolom FF-ben is van erre alternatíva.
VLC fent van, kép van, hang ok, wifi-re egyből felcuppant... mi kell még?
Ha kicsit otthonosabban mozgok majd megnézem a TV rákötést is a monitor mellett, de ez arrébb van még.Amit még szeretnék, hogy öcsém gépén a Vistát száműzöm... anno géppel együtt jött és mivel legális nincs kedvem bohóckodni tört OS-el.
Steam van nála és ahogy nézem amikkel játszana mind linux kompatibilis (BFBC2 meg az int vga miatt nem megy egyenlőre).
Betclick-el szokott játszani ez nem tudom linuxon megoldható-e, no meg YT, hálózati adattárra felcuppanni (ezt még nem néztem) meg hasonlók.
Fogékony gyerök menni fog neki az átállás.Nyomtatás hogy egyszerűbb megosztva (Win-es gépen van), vagy inkább dobjam egy print server mögé?
Egyelőre ennyi több kérdéssel nem fárasztok senkit ma.
-
szacsee
nagyúr
Na már itt, mert a pendrive topikba legyaláznak ha tovább linuxozunk.
Teszek fel képet az a biztos.
Egy ideiglenes vason teszteltem a Mint-et Lili-vel és Rufus-al is.
User Error
Hiába volt fent a W8.1 előtte nem lehetett a merevlemezt kiválasztani, pedig írta, hogy rendelkezésre áll a szabad hely. Kis naiv azt hittem ez nem akadály.
Töröltem a partíciót, így sem fogadta el, de miután ext4-re formáztam már hajlandó volt rá települni. -
sonar
addikt
válasz
szacsee #2284 üzenetére
Én rufusszal csináltam már 10 fölötti Linux Mint pendrive-ot (többek között)
A lili-vel az a baj, hogy néha megkutyulja a pendrive particiós tábláját és utána nem biztos, hogy tudsz belőle megint normális boot-os pendrive-ot csinálni és BootICE-szal vagy gparteddel törölni kell minden particiós bejegyzést a pendriveről. -
Ezekiel Ston
senior tag
Van egy 500gb-os hordozós winyóm. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudok telepítős winyót varázsolni rá, de egy picit faramuci szinten. Azon gondolkodtam, hogy raknék rá egy Win7, Win8, és egy mint17.1-es telepítőt. Természetesen gondolom fel kell osztani 4 particióra hozzá.
1.2.3 particióé a telepítők, a 4. egyéb adatokat tartalmaznának.
Ha bootolunk róla akkor egy dos-os menü is elég lenne hogy grubszerűen ki lehessen választani mit indítson róla, melyik telepítőt. Ehhez tud-e valaki valamilyen tanácsot, megoldást, olvasnivalót ajánlani? -
szacsee
nagyúr
Sziasztok!
Tegnap tettem egy próbát Lili & Minttel. Live működik, de telepítésnél KO.Partícionálásnál lefagy. Max keresek dvd-t, lehet a Lili az oka? MD5 stimmelt, gépen nincs tuning és win alatt stabil, csak reméltem nem kell dvd-vel bohóckodni. -
válasz
KAMI911 #2282 üzenetére
Rápillantunk, regeltem is köszi, hogy szólsz! Az előzőt eléggé hanyagoltam, ami azért lehet, mert én mióta a Mint-et használom, minden működik rendesen, mindent meg tudok oldani rajta a disztró saját lehetőségein belül. Ez egy olyan disztró, amihez szinte nem is nagyon kell support!
Igaz, mióta Linuxot használok, gyakorlatilag ez a fő disztróm, a többit csak kipróbálgatom. -
KAMI911
aktív tag
Megújult a Magyar Linux Mint Közösség honlapja! Gyertek, regisztráljatok, kommenteljetek, fórumozzatok nálunk is: http://linuxmint.hu/
-
Mtbsrác
senior tag
unetbootin-el.
de most épp elfogadta a mate (oem) képet de csak kompatibilitási módban. így feltudtam telepíteni a rendszert. Ja de én most is mint alatt voltam, azzal a rendszerrel készítettem az indító pendrive-ot. -
válasz
Mtbsrác #2277 üzenetére
A hibaleírás alapján nem tiszta neki a pendrive fájlrendszere (nem szabályosan lett ki be huzigálva
), a valósághoz nem biztos, hogy sok köze van mondjuk, de megpróbálhatod universal usb installerrel úgy feltelepíteni az isot, hogy előtte formázod a pendrive-ot, ill ha ezt már próbáltad érdemes minél több usb image creator progival (pl Universal Usb Installer, Win32 Disk Imager, Rufus, LinuxLive USB Creator, Unetbootin stb) megírni az isot hátha az egyikkel jó lesz, ill. ha ez sem jön be akkor az alaplap biosában az acpi, ill az alapértelmezett op rendszernél érdemes babrálni, esetleg még az achi beállításoknál, de ha win is van a gépen akkor ezek a beállítások arra is hatással vannak.
-
Mtbsrác
senior tag
Ezt miért csinálja ha megpróbálom telepíteni a legújabb 17 vagy 17.1-es mintet? Mate panellel szeretném használni 64biten. Több pendrive-al is próbáltam de mindel ugyanaz a szitu.
Eddig a 13-ast használtam.
-
toth_janika
őstag
válasz
spammer #2275 üzenetére
Szia!
Köszönöm a választ, és próbáltam mindkét fájlt törölni, viszont indításnál ugyanúgy a mappába rakja mindkettőt, és nem indul...@fradi81: A deluge nem fut, így a killall nem tudja lelőni...Szerk.:
Törlés a mappából, majd restart, és így elindult!
Köszönöm és sry a zaklatásért -
spammer
veterán
válasz
toth_janika #2273 üzenetére
Gugli elég sok találatot dob:
ipc könyvtárból kell törölni a fájlokat elvileg:
.config/deluge/ipc/deluge*
-
fradi81
veterán
válasz
toth_janika #2273 üzenetére
indítás előtt lődd ki killall-al, ha már fut.
-
toth_janika
őstag
válasz
fradi81 #2272 üzenetére
Köszönöm! Erre nem gondoltam
Szóval ezt kapom:
[ERROR ] 08:17:51 ipcinterface:156 Deluge restart failed: Couldn't listen on any:/home/toto/.config/deluge/ipc/deluge-gtk: Cannot acquire lock.
Amikor megkeresem a deluge-gtk fájlt, akkor az útvonalon két fájlt találok: deluge-gtk, és deluge-gtk.lock
A lock fájlra azt írja a Caja, hogy "A(z) "deluge-gtk.lock link törött. Áthelyezi a kukába?"
Ha áthelyezem, és indítok, akkor újra megjelenik, és nem indul el.
Mit tudok tenni?Szerk.:
A Banshee-t egy purge és újrainstall megoldotta, de ezt nem -
fradi81
veterán
válasz
toth_janika #2271 üzenetére
szia
indítsd terminálból a programokat a hibaüzenetből talán el lehet indulni.
más: firefox 35 linuxon a régi, windowson az újabb sync van. Lehet-e valahogy összehozni a kettőt? Jelenleg nem kompatibilisek.
-
toth_janika
őstag
Sziasztok!
Egy kis problémám adódott, és nem értem miért...
Be van állítva a Mint (17.1), hogy a gép indulásakor elindítsa a Deluge-t meg a Banshee-t. Ma reggel indítás után egyik sem indult el automatikusan, és ha kézzel akarom indítani akkor sem indulnak.
Már letöröltem és újra felraktam őket, de a hiba továbbra is fennáll... Mi lehet a para? -
Egyébként ha már 17.1-es Xfce-t szóba hoztam egy fontos változás azért van, az xfce 4.11-re frissült és a compiz beállításoknál (ablakezelő hangolásán belül) a synchronize drawing to the vertical blank opciót aktiválva végre compizzal sincs már tearingelés, szóval compton helyett lehet azt is használni, tehát úgy tűnik végre az xfce is össze lett fésülve a compizzal
-
Ill. javítom magam, nyílt driverrel (HD4000 és régebbiek) is működhet a scaling (nem gpu csak simán scaling ezt is rosszul írtam fentebb, de a catalystban gondolom előbb-utóbb úgyis megtalálja aki keresi), xrandr-rel az underscan opcióval lehet variálni, aztán hogy működik-e nem tudom, ki kellene próbálni.
Gondolom xrandr --output HDMI-0 (ez lehet 1 is érdemes xrandr-el előbb lekérdezni) --set underscan off ha fekete keretes, on ha túllóg... -
válasz
ElGatto #2264 üzenetére
Zárt Amd driverre (Mintben rendszer/driver manager fglrx aktiválása (bár csak H5ezres vagy újabb szériához lesz)) és Catalyston belül gpu scaling-ra lesz szükséged, ha hardveres videógyorsítást is szeretnél akkor pedig ezt nézd át, hogy milyen csomagokat kell telepíteni.
Bohus: 17.1-nek még vannak gyerekbetegségei a Cinnamon sem szereti pl a zárt nv drivert, viszont 17.1-es xfce frissítést próbáltam több gépen, azzal nem volt gond, igaz túl nagy változások sem, szóval amíg jó a 17 addig csak akkor érdemes 17.1-re váltani (ha egyáltalán érdemes) ha előtte csinál egy biztonsági mentést az emberfia, mert túl sok értékelhető újdonságot nem hoz, ellenben galibát meg okozhat. -
Bohus
aktív tag
Laptopon próbáltam volna 17 KDE verziót frissíteni 17.1-re a szoftverkezelőből, de nem csinál semmit a gép. Ha bezárom az ablakot akkor jelzi, hogy 'rel_upgrade.py nem válaszol'. Marad 17.0 nincs vele semmi bajom, de azért nem erre számítottam.
-
ltpalermo
csendes tag
sudo shutdown -h +időpont. de pont tegnap este a laptop ki/bekapcsoló gombjának megnyomására sem állt le, pedig azzal eddig működött
a minap egy chakra live-ot nézegettem, nem emlékszem mennyi ideig, mire arra jutottam h a mint jobban bejön, de ezidő alatt nem vacakolt a touch pad -
ElGatto
aktív tag
Hi, érdeklődnék még csak ismerkedem a Mint - el meg az egész linux misztikummal és adódott egy kis problémám. Valamiért ha HDMI kábellel összekötöm a tv - vel sehogy nem tudok videót vagy akár normális méretű megjelenítést varázsolni a képernyőre.
Vagy túl nagy lesz a kép és nem látom azt sem hol mozog az egér, vagy túl kicsi és akkor a hang sem megy át...
Van valami trükk a dologra? -
ltpalermo
csendes tag
sziasztok!
segítséget kérnék, problémáim vannak a mint 17.1-el.
először is nem mindig működik megfelelően a touchpad, de egér hiányában nem tudom megnézni h hardveres-e a probléma, vagy sem. egyre többször a bal gomb lenyomásakor jobb gombos kattintás történik, teljesen random.
a másik problémám h időzítve nem tudom kikapcsolni a gépet sem terminálból, sem az erre kitalált appletekből. olyan mintha kikapcsolna, a képernyő sötét, ventillátor nem pörög, semmi életjel, csak a bekapcsológomb folyamatosan villog és ha megnyomom akkor fejezi be a leállítást. így elég zavaró, mert sokszor hagynám futni a gépet amíg letölt valamit, de aztán bekapcsolásnál először mindig kikapcsol
nem tudom h a fenti problémák mennyire user error-ok, ha emlékeim nem csalnak a 17.1-re frissítés után jöttek elő, de nem vennék rá mérget.
nem vagyok hozzáértő linuxos, nincs egy éve h elkezdtem használni a mint-et, azóta semmi bajom vele (ill. egyszer történt hogy nem volt hajlandó többé betölteni az asztali környezetet, akkor jó vindózos megoldáshoz nyúlva újraraktam az egész rendszert), szóval csak használtam, nem ástam még magam bele komolyabban. de az újratelepítést most nem szeretném, mert nem is tartom jó megoldásnak minden apróbb esetben, meg időm/kedvem sincs szöszölni újra a beállításokkal. természetesen ha nincs más megoldás kénytelen leszek, gondolom van valamilyen mód, hogy legalább a beállítások egy részét megtartva rakjam fel újra.
előre is köszi bármilyen segítséget -
Bohus
aktív tag
Docky Trash dockletje nálam teljesen passzív. Állandóan üresnek jelzi a kukát, jobb és bal klikkre ugyanaz történik: semmi. Beállításokon belül a dockletnek nincs saját beállítási lehetősége. Meg lehetne gyógyítani valahogy?
-
-
EasyBCD nem biztos, hogy kezeli a Linuxot, legalábbis legutoljára mikor próbáltam még nem tudta, csak ha több MS oprendszer van, azokat lehet rendezgetni ill. felismertetni (ha nem az MS által javasolt sorrenden lettek telepítve) vele, de live rendszerről nem ördöngösség újra rakni a grubot.
-
Ibituba
aktív tag
Üdv. Linux Mint 17.1 mellé szeretnénk most feltenni egy 8.1es wint. Hogyan tudom ezt kivitelezni? Valami link ,leirás nagyon jól jönne. köszönöm.
-
spammer
veterán
Nekem is volt egy 3103 NWLMi gépem, ha a tiedben is Radeon X1100-as van (vagy hasonló), akkor lehet, hogy alvó módból való visszatérésnél össze-vissza fog villogni a kép és újra kell majd indítani. Én annak idején nem találtam rá működő megoldást, de lehet, hogy azóta már működik a dolog.
-
Ha a proci tudja (és elvileg ez már 64 bites Sempron) a 64 bites nyugodtan mehet rá (azzal kissé gyorsabb lesz), de max csak az xfce verzió vagy az lxde még lájtosabb, szóval 64 bit xfce vagy lxde a javaslatom, viszont ezek a lájtos disztrók elképzelhető hogy tearingelni fognak, érdemes a compizt kilőni és helyette comptonnal használni.
-
APONE
tag
Milyen rendszer kellene erre a laptopra?
Acer Aspire 3100 a laptop, sempron 3500+ (1.8 megy) proci van benne 1 giga ram-al, most win7 32bit van rajta de az xp-vel is írtó lassú, mi futna rajta normális gyorsan, csak netezős gép lenne, de arra is lassú, 30 megás a nett de 1 megás szinten viszi a gép!
Linux is jó lenne rá nem ragaszkodok a windoshoz csak gyorsan működjön rajta!
-
Dhampir
félisten
Szoftvereket a Szoftverközpontból telepíthetsz. Windowsos alkalmazások némelyike a Wine programmal futtatható, nem minden esetben sikerrel. Érdemesebb a Windowsos progik Linuxos alternatíváját felkutatni, például eme honlap segítségével.
-
Ha nagyon új vagy legegyszerűbb szoftverkezelőből programot telepíteni (alapesetben semmit sem kell külön letölteni), de Winamp helyett az Audacious progit ajánlom (keress rá a szoftverkezelőben), annak van klasszikus Winamp interfésze is (nézet/visualisations/megjelenés/interface plugin alatt találod).
Így fog kinézni Winampos interface-el; -
sayan
csendes tag
Sziasztok.
A windows világából érkeztem. Kaptam ajándékba egy laptopot és Linux Mint 17 fut rajta. Seemit nem értek. Hogyan telepitek fel progit? Terminál?
Pl: letöltöttem a winapot linux-hoz. Mi lesz a megfelelő parancssor a telepitéshez?
Hol találok "paraszt"-nak is érthető leirást. -
zoli62
addikt
Linux Mint 17 XFCE-hez hogy lehet egyszerűen beállítani bejelentkezés hangot?
-
lev258
veterán
Azt írják, hogy a 2.1-es verzióban csináltak valamit, ami miatt nem megy a VLsub. Nincs itt semmi sem lemaradva (amúgy az igazi developer már a 3.0-nál jár). Ezért működik az előzőben vagy a későbbiben. Az alverziók pedig általában csak kisebb hibajavításokat jelölnek, nem komolyabb funkciók hozzáadását, elvételét. -
-
spammer
veterán
Próbáld ki a Periscope scriptet, ez lejátszótól független, beállíthatod a file manager jobb klikkes menüjébe is, aztán jobb klikk a videofájlon, és név alapján le is tölti a feliratot, ha talál. Bár még rendesen tesztelni nem volt időm, elég régi is a cucc, de elvileg még működik.
-
joecontra
addikt
Nem kötözködésből, de meddig tart egy feliratot megkeresni? Ez nekem már kicsit olyan főzzön is kávét nekem a szoftver érzés. Enyhe túlzás.
(#2237) joecontra: Minek áram ha van gyertya?!
Azért ugye érzed, hogy nem egy súlycsoport a két dolog?Üdv,
J -
daczkó
aktív tag
VLSub is not working with Vlc 2.1.x on any platform because the lua "net" module needed to interact with opensubtitles has been removed in this release for the extensions.
Works with Vlc 2.2 on mac and linux.
On windows you have to install an older version of Vlc (2.0.8 for example) to use Vlsub:
http://download.videolan.org/pub/videolan/vlc/2.0.8/0.9.13 a legújabb.
-
Dhampir
félisten
Az SMPlayerben jól működik a feliratkereső, de például a SubDownloader is.
-
daczkó
aktív tag
Milyen médialejátszót használtok? Jelenleg VLC-t használok, de zavar, hogy nem tud feliratot keresni egy adott filmhez.
-
válasz
Lathronos #2225 üzenetére
Ha már szó van róla, be is linkelhetjük, aki gyengébb gépre keres könnyen kezelhető disztrót, annak jól jöhet, a 14.04-es Lubuntu úgyis elég bugos, egy próbát megéri tennie vele, bár az xfce és lxde között talán még annyi erőforrásigénybeli különbség sincs mit a mate és az xfce között, de lehet pont az a kicsi is számít, ezeknél (xfce/lxde) már csak az icewm, rox ami ténylegesen érezhetően kevesebbet eszik/gyorsabb, viszont elég macera konfigolni őket, magyarán már bántóan fapados tud lenni.
-
miku84
tag
Ha vkinek kedve támadna a Plasma 5- ös appok fordítására, akkor itt tud segíteni:
Be kell regisztrálni és csatlakozni a teamhez, utána a kiválasztott app szövege már forítható is
Vannak könnyű, 1-2 szavas dolgok is, szóval bármilyen segítség jól jön! -
-
PHM
addikt
Az Unetbootin-t és az ImageWritert is próbáltam.
Lehet, hogy valamiféle méretkorlát van, mert korábban egy másik,
szintén 1GB-os pendrájvról gond nélkül bootolt a notebook.
Mivel remélhetőleg nem túl soká lecserélem a notebookom,
ebbe most nem feccölnék több energiát.
Ismerkedésre-megszokásra kiváló a Maya is. Szerintem.
Hanem a programokkal kapcsolatban lesznek még majd kérdéseim, mert
a lehető legtöbb wines programhoz szeretnék linuxos alternatívát találni. -
tlac
nagyúr
én most a Debian Wheezy-t használom klasszikus Gnome felülettel, a Mate meg a Cinnamon is tetszik, így szinte biztos, hogy az LMDE 2-re fogok váltani
Buguntu-t nem szerettem, így eddig ez tartott vissza a Mint-tőlegyébként szerintem az Xfce kb. azonos sebességgel futhat, mint a Mate
-
Ilyen esetben érdemes több usb bootcreator progit is kipróbálni (Unetbootin, Universal usb installer, Win32 Disk Imager), a bios primary os és acpi beállítások állítgatása is néha eredményhez vezet, ill ha van optikai meghajtód akkor Plop bootmanagerrel olyan gépen is tudsz usb-ről bootolni aminek a biosa még nem tudja, ill. legvégső esetben dvd-ről a legproblémásabb gépre is felvarázsolható.
-
PHM
addikt
Üdv!
Először is mindenkinek nagyon köszönöm az eddigi segítséget.
Végül teljes újratelepítés lett a dolog vége, így műxik mindkét oprendszer.
Szerettem volna a 17.1-es Mintet telepíteni, de egy érdekes problémával
szembesültem:
A laposom nem hajlandó csak egy régi, 1GB-os pendrájvról bootolni.
(Érdekes, pedig próbáltam vagy 6 másikat, köztük korosabbakat is.)
Ezért egyelőre marad a Maya mert csak az fért a meghajtóra. -
LMDE 2-re én kíváncsi leszek, végre átállnak stable repóra, a testinget nem mindig tudták lekövetni ezért elég bugos volt, így lesz idő rendesen fejleszteni/kitesztelni, ahogy a fő verziókban is átálltak Ubuntu LTS-re. Amúgy csak azt sajnálom, ha már Debian stable, akkor lehetne hozzá Xfce is, hogy szuper gyors kis rendszer legyen, bár hivatalos magyar Mint oldalra ki szokott kerülni a remasterelt verzió, ill a SolydXK projekt is megcsinálja közösségi alapon az Xfce és Kde verziókat.
-
tlac
nagyúr
Friss infók a Debian Jessie alapú Mintről az LMDE 2-ról (kódnevén: Betsy)
[link] -
/dev/sda6- on van egy adat nevű partíciód, ami NTFS, de más nem nagyon lehet itt xp.
Ha legközelebb Linuxot telepítesz, érdemesebb ext4 fájlrendszert választani és partícionálásnál pedig a valami más opciót:Firefoxnál itt próbáld állítani, ha már települt a nyelvi csomag:
GRUB reinstall rövidebben:
[link] -
Akkor firefox-locale-hu csomagra lesz szükséged, indítsd el a Synaptic csomagkezelőt (rendszer menüpont alatt lesz), keress rá és telepítsd, vagy csak szimplán indítsd el a terminálemulátort is add ki ezt a parncsot; sudo apt-get install firefox-locale-hu .
Amúgy ha felteszed újra az xp-t akkor a grubot újra kell telepíteni, hogy Linuxot is lásd megint, legegyszerűbb azzal a live cd/pendrive-al csinálni amivel a mostani Linuxot telepítetted. A leírás itt van hozzá lépésről lépésre. -
PHM
addikt
válasz
ubyegon2 #2209 üzenetére
phm@phm-Joybook-A52 ~ $ sudo blkid
[sudo] password for phm:
/dev/sda1: UUID="b9ee2452-c9e3-4572-b212-3248bf1ff2a0" TYPE="ext2"
/dev/sda5: UUID="1CC3-1C39" TYPE="vfat"
/dev/sda6: LABEL="adat" UUID="34505B87505B4F2C" TYPE="ntfs"
/dev/sda7: UUID="c553d947-745d-44a7-8749-338753a600a6" TYPE="swap"phm@phm-Joybook-A52 ~ $ df -Th
Fájlrendszer Típ. Méret Fogl. Szab. Fo.% Csatol. pont
/dev/sda1 ext2 28G 3,3G 23G 13% /
udev devtmpfs 936M 8,0K 936M 1% /dev
tmpfs tmpfs 378M 976K 377M 1% /run
none tmpfs 5,0M 0 5,0M 0% /run/lock
none tmpfs 943M 92K 943M 1% /run/shmEzen cikk volt a kiinduló pont.
Mivel a linuxot szántam alapértelmezett oprendszernek, ezért az első partíciót
töröltem és újra particionáltam. Ennek eshetett áldozatul a MBR.
Más:
A Firefox makacs, még mindig angol, holott a többi program már magyar.(#2210) Fenyő:
Az első partíción lévő wint kukázni akartam, ezért tettem így.
Kérdés, ha újra telepítem a 2. partícióra az XP-t, az vajon csinál-e boot menüt? -
Ja hogy ez 13-as Mint (friss telepítésnél 17.x-re gondoltam), ott még tényleg utólag kellett a nyelvi beállításoknál molyolni, hogy valóban minden magyar legyen, hiába volt magyarra állítva a telepítő, a grub update alapján nem látja egyáltalán a Wint, hogy létezne bárhol is, valszeg azon a partíción is voltak fontos rendszerfájlai amit töröltél, egy kötet zsugorítás (pl gparteddel) és az így nyert helyre való új partíció létrehozása biztonságosabb lett volna.
-
Csak az első bootnál volt választó képernyő, abban nem volt win.
Ez akkor van, ha mindössze egy oprendszer van. A kép alapján ez a helyzet igen valószinű! szevasz xp
sudo blkid és a df -Th
terminal parancsok kimenetét még másold be ide a df -h nem jelszavasHa nem vagyok túl tolakodó, milyen leírás alapján csináltad a telepítést?
-
PHM
addikt
-
Ha telepítésnél magyar nyelvet választottad volna, akkor alapból minden magyar lenne, de semmi gond a nyelvi beállításoknál (belállítások/nyelvek) hozzá tudod adni a magyart és elsődlegessé is tudod tenni (alkalmazás rendszerszinten) és akkor nem csak Firefox lesz magyar hanem minden más (pl LibreOffice, Thunderbird stb), így nem kell kézzel mindenhez egyesével megkeresni/felpakolni a nyelvi fájlokat.
-
PHM
addikt
válasz
ubyegon2 #2202 üzenetére
Csak az első bootnál volt választó képernyő, abban nem volt win.
"Firefoxhoz firefox-locale-hu telepítése synaptic- ból vagy a sudo apt-get install firefox-locale-hu parancs terminalból."
Ez az, ami számomra vetekszik a kíníival.
Közben azért a grub update összejött, megnézem, mi változott. -
Szia!
Bootnál nincs GRUB kiválasztóképernyő? Ha nem jön be a GRUB bootnál, akkor tartsd nyomva a shift bill-t, amíg nem jön be.
Frissítsd a GRUB- ot sudo update-grub parancs segítségével a terminalból!
MBR törlés akkor okoz gondot, ha letörlöd a Linux partícióját!Firefoxhoz firefox-locale-hu telepítése synaptic- ból vagy a sudo apt-get install firefox-locale-hu parancs terminalból.
(#2203) fradi81 Nem elég ilyenkor a grub-update?
-
PHM
addikt
Üdv!
A következő problémám van:
- A vinyómon 3 partíció van, ebből a 2.-on XP, a 3.-on adatok vannak.
- Az első partíciót töröltem, majd újra felosztottam, s arra települt a Mint.
A gond az, hogy sikeresen törölhettem a MBR-t is, miáltal a 2. partíción
lévő XP-t most nem tudom használni.
Van erre valami gyógyír?
Más:
A Firefox jelenleg nálam angol nyelvű.
Hogyan tudnám magyarosítani?
(Kezdő linux felhasználó vagyok.)
Előre is köszönöm a segítséget.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Synology NAS
- EA Sports WRC '23
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Azonnali fotós kérdések órája
- Kuponkunyeráló
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- BMW topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- DDR3 BAZÁR! 8GB 16GB 1333MHz 1600MHz 2400MHz DDR3 memória garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
- BESZÁMÍTÁS! Asus H110M-K i7 6700 16GB DDR4 480GB SSD GTX 1660Ti 6GB Rampage SHIVA FSP 550W
- 0% THM 3 havi részlet! Beszámítás, 27% áfa, Sapphire Nitro+ RX 9070XT 16GB készletről
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest