-
PROHARDVER!
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
zizidor
őstag
válasz
ricsi99 #14249 üzenetére
Összeraktam egy menü konfigot gregory91 javaslata alapján. Ez nem MBR/PBR alapján próbálja indítani a rendszert, hanem magát a Windows betöltőt keresi, legyen az akár DOS, akár GPT partíción. Na, ezt kellene berakni a 40_custom fájlba:
menuentry "Windows 10" {
insmod part_msdos
insmod part_gpt
insmod fat
insmod ntfs
insmod ntldr
insmod search_fs_file
search.file --set=root /bootmgr
ntldr /bootmgr
}Ha esetleg valaki - nálam hozzáértőbb - hibát talál benne, akkor szóljon.
-
zizidor
őstag
-
csixy
addikt
válasz
ricsi99 #14245 üzenetére
Nem értem, hogy miért nem a windowst telepíted először a HDD-re, és másodjára a linuxot az NVME SSD-re úgy hogy a bootját tegye a HDD MBR-jébe? Így minden flottul a helyére kerülne. Azt sem értem, hogy mi oka van annak, hogy ez esetben ragaszkodsz az NVME esetében a GPT partíciós sémához.
-
zizidor
őstag
válasz
ricsi99 #14240 üzenetére
Oké, akkor pontosítsunk még pár dolgot:
1. BIOS-ban melyik a boot meghajtó?
2. Melyiken van a Windows 100 MB körüli boot partíciója? (Lehet hogy a BIOS nem ismeri a GPT-t, de nem is kell neki. GPT-nél is van egy MBR és arról is elindulhat a rendszer.)
3. Ez a win boot partíció látszik Linux alól is? (Pl. GParted-ben)
4. Felismeri a Linux az NVMe meghajtót?
(Elvileg nincs szükség rá, csak ha mégis ezen lenne a win boot.)
5. Az update-grub nem ír olyat, hogy "Warning: os-prober will not be executed"? -
zizidor
őstag
válasz
ricsi99 #14236 üzenetére
Ebben viszont nincs semmi különleges, régebbi gépen én is így használtam (MBR dualboot).
BIOS-ban a boot eszköznek a HDD-t kell beállítani, aztán felrakni a Windowst, ami be fogja írni magát az MBR-be. Utána jöhet a Mint, ami felülírja az eredeti MBR-t, onnantól a GRUB fog betöltődni, és abból kell majd indítani a Windows-t. A GRUB betöltője ilyenkor beírja magát az MBR és a legelső partíció közti ~1MB szabad helyre. (GPT-nél ez nem lehetséges, ott kell neki is egy külön GRUB partíció).1. A Mint telepítése előtt én elmenteném az MBR-t (dd paranccsal egy fájlba), amiből szükség esetén vissza lehet állítani. Ez mehet akár a Windows partícióra is, biztonsági mentésnek.
sudo dd if=/dev/sda of=original-mbr.bin bs=512 count=1
2. Külön be kell állítani, hogy a GRUB mutassa a menüt.
Az /etc/default/grub fájlban GRUB_TIMEOUT_STYLE=menu3. Engedélyezni kell az os prober futtatását
sudo chmod 766 /etc/grub.d/30_os-prober
sudo update-drub
Én át is szoktam nevezni 30-ról pl. 08-ra, akkor a Windows kerül a menü első helyére (persze csak ha erre van igény). -
zizidor
őstag
válasz
ricsi99 #14234 üzenetére
Elvileg megoldható, akkor is ha nem ajánlja fel a telepítő. Én előre megcsinálnám a partíciókat, és a telepítőből a "Valami más" lehetőséget választanám, ahol már csak ki kell jelölni. HDD-re mehet a /boot, SSD-re meg a többi (/, /home).
Az új verzióknál külön kell engedélyezni az osprober-t, anélkül nem látja a windowst.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Gyermek PC játékok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- CarPlay / Android Auto adapter meglévő Android alapú fejegységhez
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Apple iPhone 12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 27GR95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest