- Bemutatkozott a Transcend SSD-inek zászlóshajója
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Félreértések az FSR 4 és a PlayStation 5 Pro körül
- Nem tetszik a Procon-SP-nek, hogy a Nintendo távolról kivégezheti a Switch 2-t
- Megcélozta az NVIDIA-t a 2 nm-es node-jával a Samsung
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
alvarezlopez
tag
válasz
lev258 #43941 üzenetére
Igen én is ezért furcsálltam, hogy ott van.
Egyébként van simán /root -om is, tehát nem helyeztem át home -ba. Most egyébként egyelőre letöröltem, a /home/root/ -ot, nagy baj nem lehet belőle, mert csak egy .dropbox-dist van benne. Ha újra megjelenik, vagy elromlik a dropbox app akkor maximum törlöm és felrakom ismét. A fura egyébként az, hogy simán sudo pacman -S dropbox -t használtam, mint mezei user.Köszi mindenesetre az eddigieket.
-
alvarezlopez
tag
Vagyon néhány kérdésem! Help!
1. Létrehozás Dátuma
Egyes fájlok létrehozásának dátumát szeretném megjeleníteni a Nautilus explorerben (Gnome3). Van rá valamilyen mód? Egy másik fórumon olvastam egy olyan hozzászólást, hogy a linux nem tárolja a fájlok létrehozási dátumát. Ez tényleg igaz?2. A /home rejtelmei
Tegnap megjelent egy /home/root mappa. Ez mi célt szolgál általánosságban?
Belenéztem amúgy és egy /.dropbox-dist mappa van csak benne. Valószínű a dropbox app használja valamire. Nálatok is van ilyen? Csak azért kérdezem ezt, mert emlékeim szerint ez csak tegnap este került oda. Nem értem mi szükség van rá. Kitörölném szivesen3. Sudócédét akarok
"sudo cd" nem működik ugye mert a cd nem egy app- hanem egy elavult adathordozó! Hahahaha!. Ehelyett mit kell használni, ha "permission denied" -ot kapok egyes mappák megnyitására? Oké sudo -i vel én leszek a császár de utána meg nem tudom használni a "dir" "ls" parancsokat. Legalábbis nálam nem listáz ki semmit.szerk.:
+1
Ha a /home/root -ból, /home/.root/ -ot csinálok, az appok akik használni szeretnék a /home/root -ot, generálnak a .root mellé egy sima root -ot, vagy készségesen használják a rejtett .root -ot? -
lev258
veterán
válasz
herdsman12 #43922 üzenetére
Nálam így néz ki:
UUID=931bd1a0-6930-4258-b970-66bcd207a271 /media/Plus ext4 defaults 0 2
Azért remélem odafigyelsz majd a rendszerpartícióra, nehogy telítődjön (ha már nincs külön /home-od). -
cigam
titán
válasz
petersonal #43912 üzenetére
a már meglévő mappaszerkezetet nem helyezgetném át
Csak egy move parancs és átvisz mindent. Nem olyan nagy varázslat ez.
A /home egy speciális mappa az alá kézzel készíteni egy könyvtárat nem szerencsés. Ahogy a példában is szerepel egy már létező felhasználó mappájába tedd a megosztandó könyvtárat. Ezt a felhasználót írod be az smb.conf-ba. -
petersonal
tag
Szórri, azért írtam így a példát, mert én is így kaptam, és a már meglévő mappaszerkezetet nem helyezgetném át, de ha példa szerint a /home alatt van a share akkor az kinek a home-jának számít? Tehát a force user -hez kit írjak? root? vagy azokat a user-eket akikkel meg van osztva?
-
cigam
titán
válasz
petersonal #43910 üzenetére
Látom ragaszkodsz a /home-on belüli megosztáshoz
Pedig ez a hiba oka. Akkor csináld úgy, ahogy God Vazzeg írta.
-
God Vazzeg
veterán
Lehet akkor is, csak a "force user" kell a saját felhasználójára. Nekem így megy, mindenki elér mindent
petersonal:
így próbáld:
[share]
available = yes
path = /home/username/share
force user = felhasználóneved (mivel a te home-odba van)
read only = no
browsable = yes
public = yes
writable = yesA többi nem kell.
-
petersonal
tag
Szia!
A második rész amit írtál azt értem, de az első kicsit bajos, ilyen mask-os beállítást még nem csináltam, a következő részletet raktam az smb.conf-ba:[share]
available = yes
path = /home/username/share
vaild users = x,y,z
read only = no
browsable = yes
public = yes
writable = yes
create mask = 0770
directory mask = 0770smbd-t restartoltam, nem megy a létrehozott új könyvtár drwxr-sr-x joggal jön létre. Lehet az baj hogy a könyvtár már létezett? Vagy az, hogy chmod-al beállottam 770-s jogot a könyvtárra, és csak utána nyúltam az smb.conf-hoz?
-
-
Penty
aktív tag
válasz
#59070464 #43756 üzenetére
Kicsit el vagy tévedve. Ha új startot akarsz adni egy programnak, akkor a home mappában lévő beállításait kell eltávolítanod. Az IceWeasel-nél pl. a ~/.mozilla mappát töröld, az IceDove-nál pedig az ~/.icedove mappát töröld, majd ezek után indítsd újra az adott programot.
Az apt-get purge meg hasonlók nem fognak neked a /home mappádból semmit sem törölni. -
törölt tag
Szerettem volna egy fresh startot a Thunderbird-nek, vagyis az Icedove-nak, mert Debian. Úgy gondoltam, hogy az apt-get purge icedove elég lesz, de a /home/user alatt még mindig ott maradt az Icedove szemete a rejtett .icedove mappában. Hogyan kellene eltávolítani, hogy mindent (tehát ezt a mappát is és mást is, ha van még valahol bármi, azt is) töröljön, ha eltávolítok?
Látszik is, hogy a Preferences/Advanced/General/Config Editor-ban rengeteg a user set érték. Egyértelmű, hogy az apt-get purge, apt-get install semmire sem volt jó.
-
Syl
nagyúr
Ha pedig sikerül elindítani a gépet a pendrive-ról, akkor itt egy telepítő képregény:
http://logout.hu/bejegyzes/syl/kepregeny_windows_melle_mint.html
Ez Linux Mint-re van, de a többi ubuntu származék is majdnem ugyanilyen.
Kihagyjátok az első 5 (windows-os) képet és hajrá.
A particionálásnál ésszerűen elosztjátok a vinyót (/-re 15-20 giga, cserehelynek 5, a maradék meg /home) és az utolsó pár képet (a grub módosítását) is kihagyhatjátok.
Mondom, hogy nem rakéta tudomány -
Penty
aktív tag
Szerintem az uBlock Origin helyettesíti mind az AdBlock-ot, mind pedig a Ghostery-t.
@ (#43670) ViZion
Talán még annyit lehet hozzátenni, hogy a szép betűkért a /home/[felhasználónév]/.config/fontconfig/fonts.conf fájlban ezek legyenek a <fontconfig> és a </fontconfig> között:<match target="font">
<edit mode="assign" name="rgba">
<const>rgb</const>
</edit>
</match>
<match target="font">
<edit mode="assign" name="hinting">
<bool>true</bool>
</edit>
</match>
<match target="font">
<edit mode="assign" name="hintstyle">
<const>hintslight</const>
</edit>
</match>
<match target="font">
<edit mode="assign" name="lcdfilter">
<const>lcddefault</const>
</edit>
</match>
<dir>~/.fonts</dir>
<match target="font">
<edit mode="assign" name="antialias">
<bool>true</bool>
</edit>
</match>Ha használsz microsoftos betűtípusokat, akkor mehet a Syl által említett ttf-mscorefonts-installer, de én speciel ezek nélkül is teljes értékű életet élek a gépemen már évek óta – nem hiányzik semmilyen rendmonti dolog.
-
Geripapa
aktív tag
Hogy tudom megnézni hogy mi foglal sok helyet a / ba?
Fájlrendszer Méret Fogl. Szab. Fo.% Csatol. pont
udev 1,9G 0 1,9G 0% /dev
tmpfs 396M 6,2M 390M 2% /run
/dev/sda2 19G 18G 0 100% /
tmpfs 2,0G 76K 2,0G 1% /dev/shm
tmpfs 5,0M 4,0K 5,0M 1% /run/lock
tmpfs 2,0G 0 2,0G 0% /sys/fs/cgroup
/dev/sda3 435G 89G 324G 22% /home
//10.0.0.6/wd-my-passport-0748-10251 466G 269G 198G 58% /media/my_passport
//10.0.0.6/public 339G 287G 53G 85% /media/Public
//10.0.0.6/video 339G 287G 53G 85% /media/Video
//10.0.0.6/photo 339G 287G 53G 85% /media/Photo
//10.0.0.6/music 339G 287G 53G 85% /media/Music
//10.0.0.6/public/konyvek 339G 287G 53G 85% /media/Calibre
tmpfs 396M 12K 396M 1% /run/user/1000
nyarige@Origo:~$ -
Sonja
nagyúr
válasz
Ice&Lime #43580 üzenetére
Már írtam, hogy ott a dispwin program.
Feltelepíted, majd a monitorodhoz való .icm/.icc file-t bemásolod a /home/neved/.local/share/icc mappába. Utána MATE-en a beállítások -> automatikusan induló progikhoz létrehozol egy új bejegyzést, majd a parancsnak a dispwin -I /home/neved/.local/share/icc/monitorod.icm (értelemszerűen kitöltve, amúgy az nagy i lenne) adod, és ennyi. Minden indításnál szépen betöltődik a színprofil. Ez egy monitorra van, ha többet is használsz, akkor még paraméterezni kell. Én is így használom, szóval tapasztalatból írom mindezt!
-
lev258
veterán
Egy csatolással még nem csinálsz belőle RAW-t. Ott valami más is volt.
Tehát akkor most a /home-ba szeretnéd mindenképp? Akkor hozz létre valami mappát, ahova majd csatolod (új mappa, ami teljesen üres).
King Unique: Én úgy látom, nincs rá lehetőség. De gondolom nem ok nélkül szűnt meg. -
olivera88
veterán
Írt nekem Colomb egy systemd ütemező scriptet, ami így néz ki.
[Unit]
Description=Leiras
[Service]
ExecStart=/home/oliver/Magics-PCP,T_script/ARPEGE_SP1_06_download.shEz egy automatikus letöltés indít el. Ez oké megy. Van egy másik feladat is amit szeretnék vele elvégeztetni, de az már nem megy, az is egy bin.sh fájl, csak nem letöltés, hanem 3 python scriptet futtat le, ez enterrel lefut, viszont a systemd nem tudja lefuttatni, vagyis lefut, csak még se történik meg az aminek kellene.
Pedig tavaly mikor próbálgattam ment úgy rémlik.
-
törölt tag
Van egy ilyen sorom Conky-ban, de a számok valahogy nem jönnek ki.
${color grey}/ ${color}${fs_used /}/${fs_size /} ${color grey}(${color}${fs_free /} ${fs_free_perc /}%$
$color${fs_bar /}Ezt írja ki: "6.30GiB/7.21GiB (635MiB 7% free)". 900MB-nak kéne lenni a szabad területnek. De ugyanez van a /home-ra is.
-
válasz
SybenX #43300 üzenetére
Sőt már van 17.3 stable is csak nincs még kint a főoldalon.
agy73p: Milyen felület? Egyébként /home/felhsználónév/.local/share/trash alatt szokott lenni a kuka, ha nem éred el grafikusan vagy netán ne lenne rá opció, hogy elővarázsold.
-
qamu74
őstag
BUEK.
segitseg kellene.
root@harkany-HP-Compaq-nc6120-PN936AV:~/SP_Flash_Tool# sudo ./flash_tool.sh
/home/harkany/SP_Flash_Tool/./flash_tool: 1: /home/harkany/SP_Flash_Tool/./flash_tool: Syntax error: ")" unexpectedezt a hiba uzenetet kapom.nem tudom a futtathato fájlt megnyitni a konsoleban.
rendszer,a legujabb kubuntu. -
N0zer0
senior tag
válasz
King Unique #42925 üzenetére
Visszatérve a FreeOTFE-re egy kicsit. Nekem még nem volt bajom vele, mindenhol rendesen működött, XP és Win7 alatt is, igaz 64 bites Windowsra még nem telepítettem. Viszont az Ext2Fs-sal akad probléma, a /home-os mentéseim nem nyitja meg jogosultsági probléma miatt. plusz csak negyed akkora sebességgel történnek a fájlműveletek, mint Linux alatt. Szóval az Ext támogatás Windows alatt valóban nem teljes értékű, de ha csak adattárolása használjuk, vagy némi torrentre, akkor elmegy.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
zserrbo #42877 üzenetére
Ha már van 2TB helyed, akkor szerintem ne sajnáld és adj kicsivel többet a rendszerre, meg főleg a /home-ra (ha jól tudom abba mennek a telepített programok). Elég hamar meg tudnak hízni ezek, már egy komolyabb játék is 10GB simán megvan. A swapnek akkor lehet jelentősége, ha kevés a memóriád, vagy memória zabáló programokat használsz. Az is lehet egy picit több.
Ami nálad még érdekes lehet, hogy GPT-s lemez kellhet az MBR helyett. 2TB felett az MBR nem működik, ez a lemez meg pont határon van. A GPT-hez kell egy külön biosboot partíció, ami 2MB, illetve UEFI-s vagy hibrid BIOS-os alaplap. Kell még neked egy /boot pírtíció, ami 200MB, gondolom a GRUB-nak. Ezeket nem tudod titkosítani, minden mást igen, és javasolt is, ha nem szeretnéd, hogy bárki hozzáférjen az adataidhoz.
Én a helyedben hosszú távon vennék egy SSD-t, és a rendszert, home-ot meg swap-et átraknám oda, az adatokat meg külön HDD-re. Én legalábbis most ezen dolgozom. SSD-vel sokkal gyorsabb a boot és a program indítás is, meg az adatoknak tudnál egy stabil RAID-et csinálni még 2 ugyanolyan vinyóval, a rendszer meg elmenne RAID nélkül. Már ha sok fontos adatod van. Ha nem, akkor a fontosabbakról elég backupot csinálni pendrive-ra bizonyos időközönként.
Szvsz. nem egy nagy váltás ez a mountolás, valamivel másabb a logikája, mint a windows-os meghajtós megoldásnak, de nagyon hamar bele lehet szokni. Nekem legalábbis pár nap alatt sikerült, most így néhány hónap után meg teljesen természetesen jön.
-
zserrbo
aktív tag
válasz
zserrbo #42874 üzenetére
Az előző kérdésemet kiegészíteném. Azt hiszem kezdem érteni a struktúrát. Az alábbi struktúrát szeretném linuxra (2TB-os hdd-nél), tippelek méretet is hozzá:
rendszer (20GB) - /-re mountolva
swap (4GB) - van hely, igaz 4gb ram lesz benne
home (kb 40GB) /home -
külön a filmek, telepítők, ( a maradék 1 vagy 2 partícióra osztva) - ha nincs jobb /mnt/moviesTomcat - a weblapok ne a root partíción legyenek
Ha jól néztem a var-on belülre kerülnek a weboldalak.
/var/lib/tomcat7/webapps/ROOT/
Talán csináljak egy partíciót, amit /var-ra mountolok? Jól gondolom, hogy ilyenkor a fájlkezelőből eltűnik ez a partíció, mert a root partíció/var-ból érem el?backup a winyó végén (200GB) - gondolom itt tök mind1 lehet akár /mnt/backup is
Windowsos világból jövök, nekem totál szokatlan még, hogy nem betűkkel elnevezett meghajtók vannak. Mit gondoltok praktikus ez így?
---
Másik kérdés, az OwnCloud olyan mint a samba megosztás? -
Mr Dini
addikt
Sziasztok!
Szeretnék egy ubuntu lemezképet pxe képessé varázsolni. Ehhez kell nekem az nfs.
Az exports fájlom így néz ki:
/i-data/bf835951/public/tftpboot *(rw,async,no_root_squash,no_subtree_check,wdelay)
Egy ubuntu szerveren próbáltam felcsatolni, de mint látható az alap mountnál Protocol not supported-et dob:
pisti@KStudio:~$ sudo mount -t nfs 192.168.1.2:/i-data/bf835951/tftpboot/_kepek/ubuntu64/ /home/pisti/Asztal/teszt/
mount.nfs: Protocol not supported
pisti@KStudio:~$ sudo mount -o rw,vers=2 192.168.1.2:/i-data/bf835951/public/tftpboot/_kepek/ubuntu64/ /home/pisti/Asztal/teszt/
pisti@KStudio:~$Míg a második parancsra vígan felcsatolja... Gondolom a vers=2 a kulcs. Hogyan tudnám azt elérni, hogy a pxe-n is működjön a telepítő? Mert most az is Protocol not supported -et dob.
Előre is köszönöm!
Szerk.:
Ja és még annyi, h itt van a kérdéses pxe rész:
label Ubuntu 64bit
menu label 1^0 Ubuntu 64bit
kernel _kepek/ubuntu64/casper/vmlinuz.efi
append vga=788 root=/dev/nfs boot=casper netboot=nfs nfsroot=192.168.1.2:/i-data/bf835951/public/tftpboot/_kepek/ubuntu64/casper/ initrd=_kepek/ubuntu64/casper/initrd.lz
ENDTEXTIlletve ezt kapom showmountra:
pisti@KStudio:~$ showmount -e 192.168.1.2
Export list for 192.168.1.2:
/i-data/bf835951/public/tftpboot * -
Apollyon
Korrektor
Akkor a saját /home könyvtáradból lehetne mondjuk törölni, a rejtett mappákat. Pl a .mozilla mappában van a Firefox/Iceweasel beállítások és személyes adatok (cache, előzmények, könyvjelzők stb.). Ha ezek törlődnek, a programok ugyanúgy megmaradnak, csak kb mintha egy resetet nyomtak volna rajtuk.
A /home mappában meg teljes írási/olvasási jogosultsága van a felhasználóknak, alap esetben.
-
Freel
tag
Telepíteni szeretnék egy Xubuntut. Jó lenne egy LTS, de a 14.04-et már réginek találom és nem szeretnék 4 hónap múlva megint rendszert telepíteni.
- Az lenne a kérdésem, hogy egy 14.04 jövő áprilisban gond nélkül tud 16.04-re felfrissülni, vagy újból kellene telepíteni az egészet?
- Ha újból telepítek egy 16.04-et akkor a /home megmaradhat és teljes biztonsággal fog működni tovább?
- Ha most felteszek egy 16.04 daily build-et, az szépen áprilisig folyamatosan frissülve lecseréli majd magát a végleges LTS-re és teljes telepítés nélkül folyamatosan fog működni a rendszer? Vagy nem érdemes ilyen daily-re alapozni?
- Illetve akkor most 14.04 LTS-t érdemes feltenni, vagy inkább 15.10-et? Mindkettő tud frissülni 16.04 LTS-re?
Köszönöm!
-
herdsman12
őstag
válasz
lev258 #42477 üzenetére
Nem próbáltam a cp-t, mert fogalmam sincs csatolás, útvonal megadásról, de megtanulom.
(#42478) King Unique
Pánik volt.
Jessie Live régi pendrive, MSI S262, régi gép, gondolom USB 2, WD My Passport Ultra. Pendrive, HDD futott már hasonló köröket, eddig gubanc nélkül.
Az sdb3-at mentettem volna sdc1-re, elkészült egy 77GB-os (?) állomány, de, nem tudom, hogy használható-e?
Van valami hiba a parancsban?root@debian:/home/user# lsblk
NAME MAJ:MIN RM SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
sda 8:0 1 1.9G 0 disk
└─sda1 8:1 1 1.1G 0 part /lib/live/mount/medium
sdb 8:16 0 111.8G 0 disk
├─sdb1 8:17 0 5.9G 0 part
├─sdb2 8:18 0 32.6G 0 part
├─sdb3 8:19 0 71.8G 0 part
└─sdb4 8:20 0 1.6G 0 part
sdc 8:32 0 931.5G 0 disk
└─sdc1 8:33 0 931.5G 0 part /mnt
sr0 11:0 1 1024M 0 rom
loop0 7:0 0 922.4M 1 loop /lib/live/mount/rootfs/filesystem.squashfs
root@debian:/home/user# dd if=/dev/sdb3 of=/mnt/PC/msimentes.img bs=1M conv=noerror
dd: error reading ‘/dev/sdb3’: Input/output error
25584+1 records in
25584+1 records out
26827370496 bytes (27 GB) copied, 1144.48 s, 23.4 MB/s
... még sok-sok ilyen és itt az utolsó bejegyzés
73435+36 records in
73435+36 records out
77015851008 bytes (77 GB) copied, 4981.05 s, 15.5 MB/s
root@debian:/home/user# -
agy73p
senior tag
Mindenkinek megy a válasz, csak az utolsóra kattintottam.
El is képedtem, hogy a Mint így szárnyal, minden eddiginél magasabb értéket mutat. Lassan kétszerese lesz a másodiknak. De ezek szt könnyedén manipulálható is lehet ez a lista, tehát nem igazán mérvadó.
Én már néha nem tudom eldönteni, hogy ki-miért választhat magának disztrót, mert annyira érdekes és felfedezendő szinte mindegyik....
Beújítottam egy már nem új, de sztem jó 64-bites pc-t, hát érezni a különbséget, a 32 bites duo core-os laptophoz képest. Mindkettőn disztrót cseréltem. Az eddig kifogástalan és már tudatosan használt Fedora helyett most egy időre feltettem a Mageiát. Most már tudom, hogy Fedorához bármikor könnyen és örömmel visszamehetek, fél óra alatt újrahúzom, a /home érintetlen, hiba nélkül működött, ami eddig nem fordult elő nálam :-) Persze én is rutinosabb vagyok, nyilván kevesebb hibát is követek el.
Mondjuk, ehhez képest a Mageia okoz némi fejtörést most. De szeretem a kisebb kihívásokat. -
Geripapa
aktív tag
válasz
lev258 #42351 üzenetére
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda2 during installation
UUID=18222e43-06d2-4f1e-a51b-3878a0920eb7 / ext4 errors=remount-ro 0 1
# /home was on /dev/sda3 during installation
UUID=2e2f6828-7490-4c86-bf6f-248ac73d5106 /home ext4 defaults 0 2
# swap was on /dev/sda1 during installation
UUID=2515f698-c1cc-417f-8c26-47e2e8f425f3 none swap sw 0 0
# wd passport felcsatolasa
//10.0.0.6/wd-my-passport-0748-10251 /media/my_passport cifs guest,uid=1000,iocharset=utf8,sec=ntlm 0 0
# nsa320 mappak felcsatolasa
//10.0.0.6/public /media/Public cifs credentials=/home/geripapa/.smbcredentials,iocharset=utf8,sec=ntlm,file_mode=0777,dir_mode=0777,noperm 0 0
//10.0.0.6/video /media/Video cifs credentials=/home/geripapa/.smbcredentials,iocharset=utf8,sec=ntlm,file_mode=0777,dir_mode=0777,noperm 0 0
//10.0.0.6/photo /media/Photo cifs credentials=/home/geripapa/.smbcredentials,iocharset=utf8,sec=ntlm,file_mode=0777,dir_mode=0777,noperm 0 0
//10.0.0.6/music /media/Music cifs credentials=/home/geripapa/.smbcredentials,iocharset=utf8,sec=ntlm,file_mode=0777,dir_mode=0777,noperm 0 0
//10.0.0.6/public/konyvek /media/Calibre cifs nobrl,credentials=/home/geripapa/.smbcredentials,iocharset=utf8,sec=ntlm,file_mode=0777,dir_mode=0777,noperm 0 0De tudtommal a mount -a parancsra is ezt nézi át és úgy mountol.
Arra megcsinálja...
-
Geripapa
aktív tag
Segítség kellene mert feltettem a Lubuntut, a két monitort ez alapján beállítottam el is mentettem a beállítást de minden újraindítás után megint alap a felbontás meg minden.
Hol és hogy kellene meghekkelni a rendszert hogy automatikusan alkalmazza a beállításokat?xrandr --output VGA-0 --mode 1280x1024 --pos 1920x0 --rotate left --output DVI-0 --mode 1920x1080 --pos 0x792 --rotate normal --output HDMI-0 --off
ezt kellene meghívnia mindig terminálból
Megoldottam a /home/geripapa/.config/autostart szerkesztésével
-
törölt tag
Csinálj mindenre GPT táblát, minden eszköz legyen a lapra kötve!
SSD (sda): sda1 -> 100MB FAT32, telepítéskor típusa EFI, csatolási pont /boot/efi (nem minden terjesztésnél kell megadni). sda2 -> a maradék hely, telepítéskor típusa ext4 (vagy amelyik fájlrendszerrel szimpatizálsz), csatolási pont /.
HDD1 (sdb): sdb1 -> 1GB SWAP. sdb2 -> 5GB, típusa ext4, csatolási pont /var. sdb3 -> a maradék hely, típusa ext4, csatolási pont /adatok1 (nyugodtan csatolhatod a gyökér alá).
HDD2 (sdc): sdc1 -> a teljes lemez, típusa ext4, csatolási pont /adatok2 (nyugodtan csatolhatod a gyökér alá).A /home-ot ne tedd HDD-re, lassítja a rendszert (ugye ott dolgozol a legtöbbet).
Ha előre particionálsz a GParteddel, telepítéskor akkor is meg kell adnod a fenti adatokat, a "telepítéskor nem adok meg csatolási pontot" hülyeséget felejtsd el! -
ooszi
senior tag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ha ez az a gép ami az adatlapodnál van, akkor swap csak akkor kell, ha hibernálni akarod a gépet, sleepet tud nélküle is, minden máshoz meg tele vagy memóriával.
Szóval ha az 1TB-os hdd a rendszer hdd, akkor két lehetőséged van, vagy egyben csinálsz egy ext4 partíciót és megadod a "/" gyökér fájlrendszernek, vagy ketté bontod és egy 20-30 gigás partíciót adsz a gyökérnek, a maradékot pedig a /home alá csatolod, ez teljesen a te saját területed lesz.
A ketté bontást akkor szokták csinálni, ha fontos, hogy véletlen se vesszen el személyes adat, vagy beállítás, mert azok is oda kerülnek a /home alá. Igazából én még egyszer se bontottam szét emiatt a dolgokat.A 2TB mehet az /mnt alá, de célszerű lenne egy mappába tenni. Pl: /mnt/adatok, ezt elvileg meg tudod tenni már azzal, hogy ezt írod be telepítéskor, és akkor magától megcsinál mindent a telepítő.
-
lev258
veterán
Talán a legegyszerűbb, ha miután felcsatoltad őket, Terminálba beírod: gksu nautilus. Ezzel kapsz egy Fájlkezelőt root joggal. Ezután jobb gomb/Tulajdonságok/Jogosultságok. És itt beállítasz minden szükségest. Célszerű a /home partíciódat venni alapul (ha van ilyen), de egyébként sem túl bonyolult. A lényeg, hogy a root-on kívül a te felhasználódnak is adj megfelelő jogokat hozzá.
-
Geripapa
aktív tag
válasz
gery2123 #42106 üzenetére
# nsa320 mappak felcsatolasa
//10.0.0.6/public /media/Public cifs credentials=/home/bela/.smbcredentials,iocharset=utf8,sec=ntlm,file_mode=0777,dir_mode=0777,noperm 0 0
//10.0.0.6/video /media/Video cifs credentials=/home/bela/.smbcredentials,iocharset=utf8,sec=ntlm,file_mode=0777,dir_mode=0777,noperm 0 0megy csinálsz egy filét a homodba:
neve:.smbcredentialstartalma:
username=bela
password=ZyxelNas2015
domain=WORKGROUP -
Freel
tag
Sziasztok!
Apró útbaigazításra lenne szükségem.
Van egy 120-as SSD-m. És van egy 500-as HDD-m. Namost az SSD-re szeretném a /-t és a HDD-re a /home-ot. De ugyanakkor az SSD-re szeretném a vmware workstation 12-t is amire egy Win10 menne. De alapértelmezetten a vmware értelem szerűen a /home-ba telepítené magát. De ugye én nem oda szeretném. Korábbi tapasztalataim alapján viszont volt gondom abból ha a vmware-nek megváltoztattam az alapértelmezett útvonalait.
Szóval most nem tudom mit csináljak. Legyen az SSD-n a /home és a HDD-n a /home2? De hogyan kell /home2-t beállítani? Hova és hogyan fogja nekem a Linux azt automatikusan felcsatolni, mivel alapértelmezetten az összes többi programomat a HDD-re (vagyis a /home2-be) szeretném telepíteni (steam, egyéb programok stb.)?
Tehát az összes többi Linux beállításomat a HDD-re szeretném menteni.
Egyszerűbb a vmware-t a /-be telepíteni (lehet ilyet?) vagy a /home2-es irányba menjek tovább?Köszönöm.
Jah és Debian!
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
#21078528 #42034 üzenetére
Tehát akkor ez így jó:
/ - 15GB
Swap: 8 GB
/HOME - marardék 220GB kb.?
A másik kérdésem, hogy próbálok egy új indítólemezt csinálni ubuntu mate alatt, de a rendszerbetöltőt nem tudja telepíteni. MIért? és mi a megoldása? Előtte kér egy root jelszót, majd kiírja,hogy sikertelen.
-
törölt tag
válasz
V.Stryker #42032 üzenetére
Egy 250-es SSD-nél nem biztos, hogy raknék külön /home-ot...
Ha mégis, akkor a gyökérfájlrendszernek (csatolási pontja a "/") adj minimum 10GB-ot.
Az nem derül ki, mennyi RAM-od van, általános felhasználáshoz csinálj ~1GB-os SWAP-ot.
A /root a rendszergazda könyvtára egyébként. -
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok,
Hogy is kéne normálisa partícionálni a linux számára? utána próbáltam olvasni, de ezer félét írnak.
250gb-os ssd lenne az áldozat. Az addig fix,hogy /home-nak egy nagyobb részt, meg /swap-nak valamennyit, de a többit ahová a rendszer kerül azt hogy csatolom? Simán "/"? Mert írnak /root -ot, de olyat nem lehet választani a partíciókezelésnél... -
törölt tag
válasz
kkdesign #41751 üzenetére
Amikor jön a kérdés, hogy hova kerüljön a rendszer, akkor válaszd a valami mást.
Csinálj egy nem túl nagy partíciót az SSD-n (nem tudom mekkora kell manapság, 2009-ben elég volt pár száz mega, ha biztonsági játékos akarsz lenni, akkor legyen 1 giga, de az bőven sok szerintem) az legyen kiválasztva a /boot-nak, A HDD-re pedig kerülhet a swap, a /, a /home ha esetleg azt külön akarod. Így kikerüljük azt, hogy a gép nem bootol a HDD Caddy-ről.
Szerk.:
Szerintem.
De valaki mondhatna erre áment a jobban hozzáértők közül. -
-
törölt tag
válasz
kkdesign #41575 üzenetére
Nálam laptop van. Asus X54H.
HDD kiment a DVD helyére, HDD helyére SSD.
Biosban UEFI ki. (Azt hiszem, de ha ezt megírtam nyomok egy rebootot, és megnézem.)**Rendszer:
SSD:
GPT Particiós tábla.
1. Rendszer számára fenntartott izé
2. Windows 10 Insider Prewiev 99**100-as (azóta legfrissebbre frissítve)
3. Ubuntu 13.10 (azóta legfrissebbre frissítve)
HDD:
1. Linux swap
2. 95GB Ext4, valamikor /home volt. Ma már csak tároló.
3. A maradék a D: meghajtó.Klasszikus /home-ot nem használok, a dual boot miatt számomra jobb a D meghajtóra szervezni a dolgokat.
Telepítés:
1. Windows 10 ahogyan csak akarja, de a megadott partícióméretre.
2. A telepített Windows rendszeren a Fastboot-ot ki kell kapcsolni.
3. Linux kézi vezérléssel.**Azaz a hova települjön ablaknál megadtam a / helyét, és méretét.
Szerk:
** Igen. Ki kellett kapcsolni. Közben eszembe jutott, hogy mivel be volt kapcsolva a Win telepítésnél, ezért nem indult az ubi telepítő.
Emiatt ki kellett kapni a Win10-es drive-ot, hogy ne legyen rendszer ami fogja a bios-t. Ekkor be tudtam lépni kikapcsolni az uefi-t, ssd vissza, ubi telepít. Örül. -
válasz
ubyegon2 #41182 üzenetére
Azt javaslom, hogy gyakorlásképpen a HDD-n csinálj 15 GB ext4 fájlrendszerű partíciót és arra tegyél egy könnyen használható Mint-et és azon tudsz ismerkedni a rendszerrel. Se swap, se /home külön ne legyen, csak a / ahogy az iménti képen láthattad is!
Gyakorlásra tökéletes lesz, lesz mit gyakorolni!(#41185) kkdesign
Értem, látom 128 GB-os az SSD-d, de 29 GB-ot tartalékolni értelmetlen akkor is, 7% maximálisan elég az overprovisioning-hez és ebben benne van az is, amit a Win nem használ!Fekete képernyő az előfordul, inkább ilyesztő, mint veszélyes, nézz csak be az Ubuntu hivatalos fórumára, a tegnap megjelent 15.10 is okozza ezeket, van is para rendesen! Minimális gyakorlat kell azért ilyenkor, hogy megoldjuk a dolgot, én ezért is tettem fel Debiant nemrég, na az tanít rendesen, mikor se kép se hang nincs! Az a baj, hogy hamar elfelejtem a megoldási módokat.
-
_Dumber_
őstag
válasz
beloadjoker #41145 üzenetére
Ebből nekem az jött le, hogy nem is futott a szolgáltatás..
DE...
A kali systemd-s ? hoppá.. az én debim még csak inites.
Ebben az esetben más lesz a kivitelezés.
Először leállítjuk az inites szolgáltatást (lehet nem kéne, de biztos ami biztos)
/etc/init.d/ntp stop
Aztán a systemd elindítása:
systemctl start ntpd.service
Állandő (gép restart ) utáni futtatás:
systemctl enable ntpd.service
ellenőrzés:
systemctl status ntpd.service
természetesen rootként.
A status parancs kimenetét bemásolod?ha minden jól megy innen már mennie kell a: ntpq -p
ennek is kell a kimenete.
nekem ez:1 [root@Gabor-Acer] /home/dumber # ntpq -p :(
remote refid st t when poll reach delay offset jitter
==============================================================================
+vserver.pecs.hp 195.111.107.122 2 u 1 64 377 14.429 -1.891 2.051
+tilia.zsx.hu 192.53.103.108 2 u 5 64 377 10.954 -0.618 2.013
+loginnode.szege 165.94.197.40 2 u 3 64 377 14.813 0.334 1.321
*admin2.debrecen 193.6.222.95 2 u 7 64 377 15.475 0.991 1.911 -
Tamy
őstag
Sziasztok!
FreeBSD (pfSense) alatt szeretnék lemezkvótát beállítani a samba felhasználók csoportjának. Millió leírást átolvastam, hozzáadtam az fstab-hoz a usrquota,grpquota opciót, az rc.conf-ba pedig beírtam a quota_enable="YES" check_quotas="YES" sorokat. Mellesleg hiába írom ide be pl. a samba_server_enable="YES" parancsot, nem indul el magától, de ezt kiküszöbölöm egy indítóscripttel, viszont ebből kiindulva gyanítom, hogy a kvótára vonatkozó opciók is hatástalanok. Akármilyen opcióval állítanám be a kvótát, csak az alábbi választ kapom:
usage : setquota [-u | -g] [-f fs] [-bhval] [-bsval] [-bgval] \
[-ihval] [-isval] [-igval] user/group ...Ezeket próbáltam: setquota -g csoportnév; setquota -u felhasználónév; setquota -u felhasználónév 10000 10000 0 0; 10000 10000 0 0 /home/oszt
Milyen formában kellene megadnom, és hogyan tudnám lekérdezni?
Köszönöm.
-
válasz
lolka1980 #41012 üzenetére
Mint-nek ha 15 GB-ot adsz a max biztonság kedvéért, az biztosan elég lesz bőven, de külön /home esetén 10 GB is elég lenne. Ha megnézed, az sda1-en a van a fő rendszerem több, mint egy éve, nincs külön /home, ami egyébként nálam csak 2,5 GB. Nem töltök oda nagyobb állományokat csak a napi apróságok vannak ott.
Az 5,6,7,9-nél is láthatod mennyit foglal a disztró.
-
herdsman12
őstag
válasz
ubyegon2 #40018 üzenetére
about:cache (ez jó így?)
memory
Number of entries: 56
Maximum storage size: 1 KiB
Storage in use: 0 KiB
Storage disk location: none, only stored in memory
List Cache Entries
disk
Number of entries: 56
Maximum storage size: 1 KiB
Storage disk location: none, only stored in memory
List Cache Entries
appcache
Number of entries: 0
Maximum storage size: 512000 KiB
Storage disk location: /home/ggy/.cache/mozilla/firefox/jwyhwmrx.default/OfflineCache -
spammer
veterán
válasz
beloadjoker #40798 üzenetére
Teszteld valami egyszerűbbel:
*/1 * * * * /bin/date >> /home/felhasználóneved/cron_teszt.txt
Ez csinál a home könyvtáradba egy txt fájlt, amibe mindig beszúrja a dátumot/időt.
Vagy akár ennyi is lehet:
*/1 * * * * /bin/echo 'teszt' >> /home/felhasználóneved/cronteszt.txt
Ez meg 1 percenként írogatja a teszt szót a cronteszt.txt nevű fájlba.
Most próbáltam pontosan ezeket a példákat, nálam működnek.
szerkesztésük:
crontab -elistázás:
crontab -llásd a már linkelt Arch wikit.
szerk:
A crontab időzítésnél a parancs teljes elérési útját add meg (lásd /bin/valami), így hát a HD sentineles parancsnak is a teljes útját add meg. Ha nem tudod, akkor a
which parancsnév
megmutatja (vagy a which -a parancsnév)
-
beloadjoker
őstag
válasz
géeles #40797 üzenetére
A probléma az hogy nálam nincs ott a fájl ahol nálad igen
SSD-n egyenlőre ubi van, de sajnos váltani fogja egy win .. :/ /szóval használva van/lesz/spammer
Találtam egy ilyet, most csak próbára:
"A */3 -al tudjuk azt jelölni, hogy az adott parancs 3 percenként fusson le.
Például, ha azt szeretnénk, hogy egy mappa és az abban lévő összes fájl jogosultsága percenként megváltozzon akkor a következőt kell beállítani:
*/1 * * * * chmod -R 775 /home/username/mappa/"Szóval én így módosítottam a fájlomat, a probléma az hogy nem változik percenként, legalábbis ls -lel nézegetem a legutolsó módosítás dátumát, de semmi változás
-
IchiZ
csendes tag
Helló !
Azt kérdezném a májszterektől, hogy az fstab-ba milyen csatolási pontot használjak egy olyan partíciónál(ext4) amit csak adattárolásra és torrentezésre használnék, de legyen mindig elérhető.
De nem akarom a /home -t használni rá, mert az egy külön SSD-n van a rendszerrel együtt.
Ha a /media/storage - t használnám az jó lenne ? Az így csatolt part. az mindig elérhető lesz majd, vagy külön kell plusszban felcsatolni ?
Amit még kérdeznék, hogy milyen opciót válasszak a beállításokban, mert ez egy hagyományos vinyó.
Az SSD nél beállítottam a noatime-t meg a discardot a TRIM miatt, de itt mit kell belőni ? mert itt ugye nincs szükség TRIM-re. Mit érdemes vagy kötelező egy mezei vinyónál választani ?Előre is köszi !
-
IchiZ
csendes tag
Sziasztok !
Ha hagyományos MBR-es particionálást választok a linuxnak, nem a GPT-set, akkor nem kell külön boot partíció ugye ? Elég lesz a swap - / - /home leosztás ?
Azt megmondaná valaki a profik közül, hogy a swap mérete mekkora legyen, ha van 32GB fizikai memória a gépemben ? Egy csomó linuxos fórumot meg wiki-t végigböngészgettem, de mindenki mást mond. Össze vissza zavarják az embert.
Van aki azt mondja ekkora fizikai memóriánál már nem kell swap, van aki azt mondja kell de az legyen kicsi, van aki azt mondja legyen a memória kétszerese(nálam ez akkor 64GB swap lenne
uramatyám) és így tovább végtelen kombinációkban................. Tehát akkor mennyi is legyen ???
Előre is köszi !
-
Penty
aktív tag
válasz
Geripapa #40547 üzenetére
Meg kellene nézned, hogy a root partíciódon mi foglal annyi helyet. Nem természetes az, ha 20GB környékén van az az oprendszer úgy, hogy a /home könyvtáradban elmondásod szerint nincs is sok minden. Nálam kevesebb mint 4,5BGB a root úgy, hogy a /home az külön partíción van és az oprendszer sem mostanában lett telepítve.
-
herdsman12
őstag
válasz
lev258 #40435 üzenetére
Leginkább dd-vel csinálnám, Linuxon.
Oda-vissza működik a .img fájl írása, de az iso-nál valamit elrontok.root@eee901:/home/ggy/Letöltések# lsblk
sda 8:0 0 29,8G 0 disk
├─sda1 8:1 0 28G 0 part /
└─sda2 8:2 0 1,9G 0 part [SWAP]
sdb 8:16 1 3,8G 0 disk
└─sdb1 8:17 1 3,8G 0 part
loop0 7:0 0 645M 1 loop /media/ggy/Debian 8.0 i386 1
root@eee901:/home/ggy/Letöltések# ls
cbpp-1.0-i386-20150428.iso CrunchBang++
root@eee901:/home/ggy/Letöltések# dd if=/home/ggy/Letöltések/cbpp-1.0-i386.iso of=/dev/sdb bs=1M conv=noerror
dd: ”/home/ggy/Letöltések/cbpp-1.0-i386.iso” megnyitása meghiúsult: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár -
bkpijoter
csendes tag
válasz
CPT.Pirk #40422 üzenetére
fdisk -l:
Disk /dev/sda: 149,1 GiB, 160041885696 bytes, 312581808 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0x0003379aDevice Boot Start End Sectors Size Id Type
/dev/sda1 * 2048 194559 192512 94M 83 Linux
/dev/sda2 194560 39256063 39061504 18,6G 83 Linux
/dev/sda3 39256064 312580095 273324032 130,3G 83 LinuxDisk /dev/sdc: 931,5 GiB, 1000204886016 bytes, 1953525168 sectors
Disk identifier: 0x005e8c41Device Boot Start End Sectors Size Id Type
/dev/sdc1 2048 1953523711 1953521664 931,5G 83 LinuxDisk /dev/sdb: 931,5 GiB, 1000204886016 bytes, 1953525168 sectors
Disk identifier: 0x0002202aDevice Boot Start End Sectors Size Id Type
/dev/sdb1 2048 1953523711 1953521664 931,5G 83 Linuxfstab:
# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>#Entry for /dev/sda2 :
UUID=75c4efec-9df2-4ce2-acf6-824e71f3e2fb / ext4 errors=remount-ro 0 1
#Entry for /dev/sda1 :
UUID=1a5bf281-bf1d-4599-a696-b5b6072ad2bf /boot ext4 defaults 0 2
#Entry for /dev/sda3 :
UUID=5e17e87e-05f5-4f46-a031-5993efaa1fc7 /home ext4 defaults 0 2
#Entry for /dev/sdd1 :
UUID=780C732D0C72E612 /media/usb0 ntfs-3g defaults,locale=hu_HU.UTF-8,nofail 0 0
#Entry for /dev/sdb1 :
UUID=49c418c7-7cec-4c01-965e-aa0c8bbaa4a8 /torrent1 ext4 defaults 0 2
#Entry for /dev/sdc1 :
UUID=266d6a66-da14-45fc-affb-e684f34f61df /torrent2 ext4 defaults 0 2
/dev/sr0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0
/dev/sde1 /media/usb1 auto rw,user,noauto 0 0Audio:
http://www.linuxquestions.org/questions/linux-desktop-74/how-to-install-realtek-hd-audio-driver-on-centos5-5-a-4175419079/
Gpartedet néztem, ott ha módosítom a csatolási pontot, akkor már fizikai meghajtónak fogja látni a rendszer a 2db terrás vinyómat?
Azért lenne ez fontos, mert VmWare alatt szeretnék futtatni Synology DSM-et és fizikai lemezként akarom neki odaadni a két nagy HDD-t. Jelenleg a VmWare csak a 160GB-os rendszerlemezt látja fizikainak. -
válasz
beloadjoker #40373 üzenetére
A manó csípje meg, jöhettem volna pár perccel később is!
A lényeg, hogy sikerült, mégis csak Kendek prof saját szülötte a systemback!
A linkeket azért olvasd át, hátha még egyszer meg akarod írni a /home áthelyezést GRUB2-re is!
Felraktam a Systemback-ot és így már fel is fogtam, miről volt szó! Sorry! Teljesen más csatornán voltam agyilag, én azt hitem elsőre, hogy a /home-ról akarsz mentést készíteni, miközben neked a tárolási könyvtár kijelölésével volt gondod!
illene már felébrednem!
(#40374) Lathronos
(fentiek szerint lehet, hogy hülyeséget írtam volna az elérési út helyes megválasztásával, pedig logikus volt- csak fel kellett volna tennem a programot, mielőtt járatom a számat)
Mindenből tanulunk, ebből is! -
válasz
beloadjoker #40355 üzenetére
Így elsőre azt mondanám, mivel olvastam a hsz-eket, hogy ha a /-en belüli /home mappát akarod menteni, akkor a /home/felhasználónév kell, hogy szerepeljen a tárolási könyvtár ablakban. Ha megnézed, a filekezelő is úgy éri el a /home-ot!
Most nincs fenn a Systemback, de ebből a PPA-ból nekem jóval frissebb verzió jön le, mint amit írtok, ráadásul a 0.7.7 nem támogatott, ha jól látom.
A /home áthelyezése épp pár napja volt téma, sajnos a tökéletes megoldás leírása GRUB-ra jó, nem GRUB2-re!
[link] [link] [link]Próbáld a friss PPA-s verziót és úgy jelöld ki az elérési utat, ahogy említettem! Utána írj, hogyan sikerült.
(B)(#40361) Lathronos(/B) Jöttem, idéztem is a hozzáértőktől! (OFF)már tiszta megmondóember leszek itt a végén(/OFF)
(#40369) Lathronos Jó, hogy mondod, a gambas3-at mint ha nekem is fel kellet volna raknom anno! Nem tudom, melyik verziójú systemback volt az.
-
válasz
whbear #40347 üzenetére
Hát igazán nincs mit. Ha mélyebben érdekel, a Flash SSD topikban jól el lehet merülni ebben a témában, a szakik között elég sok vita alakul ki időnként, ami miatt néha nem tudom, most mi az igazság, de próbáltam eddig a home user számára fontos dolgokat kiszűrni, ami ráadásul nem win specifikus. Szerencsére a mostani Linuxok és a mi SSD-ink (Samu, Intel) esetén nem sok hibát tudunk elkövetni.
(#40347) whbear Igazából nem szoroztam 512-vel, hanem mindig átkonvertáltam MB-ba, mert úgy kellett megadni Gparted-ben a kezdő értéket. (még az is lehet, hogy ugyanaz jön ki úgy is, nem számoltam utána sosem
)
(#40349) Vidual001 Ha újratelepítesz, akkor minden új lesz a /root-on, ha az adataid és a /home külön partíción van, akkor azokat nem érinti az új telepítés.
-
Rimuru
veterán
válasz
agy73p #40276 üzenetére
Figyelj majd a jogosultsagokra is. Ajanlom hogy mielott bejelentkeznel a felhasznalodba nyomj a home mappara egy megfelelo chown parancsot is (root neveben), a kesobbi anomaliak elkerulese miatt.
chown user_nev:user_csoport -R /home/user_nev/
A nev az egyertelmu, csoportban nem tudok segiteni, Arch alatt users szokott lenni, de azt hiszem pl ubuntukban ez megegyezik a nevvel, Suse-t nem tudom. -
kovaax
őstag
válasz
agy73p #40252 üzenetére
Lehet, de én mondjuk amikor kijön az új Debian, azt is úgy húzom újra, hogy a /home alatti konfigokat törlöm, csak azokat hagyom meg, amikről biztos tudom, hogy kellenek. Érdemes kipróbálni egy teljesen szűz telepítést is, hogy tudja az ember, hogy abban mik a lehetőségek.
-
agy73p
senior tag
Talán buta kérdés: lehet cserélni disztrót úgy, hogy a /home-ot változatlanul hagyom? Tehát mondjuk egy Ubuntu-t Manjaro-ra vagy Suse-ra cserélni? Az ablakkezelő beállítások megmaradhatnak?
-
Sz7Cs
aktív tag
sziasztok !
van egy Gigabyte Brix mini pc ( i3-3227U, 8Gb ram, Intel HD 4000 , KINGSTON 120 GB msata ssd + 2tb wd külső hdd )
Linux Mint 17.2 Cinnamon-al szeretném használni.
a particionálást, úgy gondoltam, hogy:
30 gb ext4 /
90 gb ext4 /home
és a külső vinyót meghagynám ntfs-re, mert windows alatt is használni fogom.két kérdésem lenne:
1. particionálás jó lenne így?
2. hogy tudom megoldani, hogy az adatokat tartalmazó mappákat (letöltés, zene, videó)
telepítés után a külső ntfs hdd-re helyezzem át ?más jellegű kérdésem is lenne...
egy hasonló, de gyengébb mini pc-t kötnék tv-re, elsősorban média lejátszás céljából.
Kodibuntu x64-es oprendszert telepítenék rá. erről mik a tapasztalatok ?
jó választás lenne vagy esetleg van más alternatíva ?a válaszokat előre is köszönöm
-
beloadjoker
őstag
válasz
N0zer0 #40041 üzenetére
Köszi szépen a választ, most ugye LXDE is openboxos, ezek szerint IceWM kevesebbet eszik? /ja és nekem csak környezet kell distro az fix kali sana esetleg moto/
Nem wines szemmel nézem pár éve használok már linuxot, parancssorban is elvagyok, csak van pár app aminek gui kell, szóval szerinted melyikkel érhetnék el érzékelhető gyorsulást, vagy ha nem is gyorsulást, hanem hogy kevesebb ramot, procit egyen? És még egyszer a kinézet másodlagos, most csak szórakoztam az Acvamarin témával!Köszi, megvan egy xml fájl az,
lxde-rc.xml
/home/felhasználó/.config/openbox/ az elérési út ha esetleg valakit érdekel a későbbiekben -
beloadjoker
őstag
Hali srácok!
Adott egy lxde amire témát szeretnék húzni, sima debként fel leeht tenni ki is tudom választani a customize look and feelben, rámegyek, apply, bezárom és olyan mintha elfelejtené, oké sebaj, csináltam egy /home/felhasználó/.themes mappát bemásoltam oda a téma fáljait a /usr/share/themesből mappástul, majd töröltem a .debel telepített témát nehogy összeakadjon a kettő, megint ki tudom választani szépen, rámegyek az applyre de ha utána kinyomom az ablakot akkor megint "elfelejti"
Mit nem veszek észre illetve csinálok rosszul?illetve lxde-n hogy tudnám feltenni az xfce application finderét?
utóbbi megvan
-
Még az elején vagy, legalább gyakoroltál egyet.
Most telepítheted újra.Írod, hogy nem értesz hozzá, kapsz is jó megoldásokat, ennek ellenére a lehető legértelmenetlenebb módon osztod fel azt a kis SSD-t!
Bőven elég csak a /,azaz a rendszerpartíció, a telepítő majd megcsinál minden szükséges dolgot, így a /home-ot is. KB. az SSD felét értelmetlenül kidobod az ablakon. Nem írom le részletesebben, mert fentiek miatt felesleges billencskoptatás lenne.
Miért kérdezel amúgy, ha nem úgy csinálod, ahogy a guruk javasolják?
-
lev258
veterán
válasz
Essejó #39894 üzenetére
Tudom, hogy van limit. De egy átlagfelhasználó igényei fölött van bőven. Azért lehet hasznos, mert pl. Windows esetén sokan legalább 2 partíciót használnak (+EFI partíció), ehhez pedig még hozzájön Linux alatt a /, swap, /home (utóbbiak opcionálisak). És már nem is elég 4. Erre gondoltam. És találkoztam már többször olyan segítséget kérőkkel, akik el is akadtak rögtön, amikor kiderült, valamelyik partíciót kiterjesztetté kellene alakítani, mert elérték az elsődlegesek maximális számát.
Egy rendszer esetén bőven elég, ezzel nem is vitatkozom. -
Rimuru
veterán
válasz
erhas01 #39753 üzenetére
Kicsit furcsa es nehezen ertheto hogy pontosan mire is szoktal gondolni, valaszok ennek megfeleloen szulettek.
En kihagytam volna a kiterjesztett reszt, de igy is jo.
Újraindítás után lehet használatba venni.... elvben. - nem, egybol tudnod kell hasznalni
Csatolva van a meghajtó. Mást nem kell beállítani? Adat létrehozás, másolás megtagadva. - nem teljesen ertem mire gondolsz, minek hozod ide a /home-ot. Mas beallitas?: csatolasi opciok, jogosultsagot is lehet itt allitani akkor nem lesz problema a faljmuveleteknel, de utolag is lehet allitani (chmod), vagy ki is lehet kapcsolni.
3. Barmivel, csak fel kell csatolni mind a ketto eszkozon a particiokat, legegyszerubb siman fajlkezelobol.
-
erhas01
tag
válasz
erhas01 #39746 üzenetére
Folyt.: Jó ez így? Ez az üres WD HDD.
Disk /dev/sdb: 2000.4 GB, 2000398934016 bytes
255 fej, 63 szektor, 243201 cilinder, összesen 3907029168 szektor
Egység: szektorok 1 * 512 = 512 bájt
Lemezazonosító: 0x00048d68Eszköz Indítás Eleje Vége Blokkok Az Rendszer
/dev/sdb1 2048 3907028991 1953513472 5 Kiterjesztett
/dev/sdb5 4096 3907028991 1953512448 83 Linux2
Live DVD rendszeren:
Újraindítás után lehet használatba venni.... elvben.
Elsődleges, vagy kiterjesztett, vagy logikai. Lehet etx4, vagy ntfs is. Próbáltam...
Csatolva van a meghajtó. Mást nem kell beállítani?
pl.: /home könytár, vagy az máshol van....
Adat létrehozás, másolás megtagadva.
Látom a fájlkezelőben, a Commanderben is a HDD-t, a méretét is.3
A második WD Green HDD-n jelenleg w7, vagy w8 formázás van adatokkal. Az itt levő tartalmat mivel tudom átmásolni ext4 -re, az üres WD HDD-re.
Utána törölném a win-est, ext4-re formáznám mindkettőt és duplung lenne mindkettő lemez. -
DittyCat
tag
válasz
lev258 #39277 üzenetére
sudo /home/jucus/Dokumentumok/ODVR/odvr-0.1.5/odvr.x86 -e - erre bemásolt pár fájlt a mappába, nulla bájtos, lejátszhatatlan verzióban...
Asszem én itt feladom.. és nem tudom, mi lesz, mert ezek nem hobbiból, hanem munka miatt kellenek nekem és el kellene mentenem őket
Köszönöm, hogy megpróbáltad
Nagyra értékelem a fáradozásodat... kedvem lenne Windows XP-t telepíteni most, azzal működött
, szóval nem egy mai darab... W7-tel sem akart már működni, miért pont Linuxszal működne...?
SZERK: Nagy E-vel valami történik (raw fájl alakul!!!)
Sorban tölti le a cuccot rawban
-
DittyCat
tag
válasz
lev258 #39274 üzenetére
jucus@jucus-Aspire-V5-431 ~/Dokumentumok/ODVR/odvr-0.1.5 $ cd /home/jucus/Dokumentumok/ODVR
jucus@jucus-Aspire-V5-431 ~/Dokumentumok/ODVR $ sudo odvr.x86 -E
sudo: odvr.x86: command not found - nem akarja az igazságot
jucus@jucus-Aspire-V5-431 ~/Dokumentumok/ODVR $ cd /home/jucus/Dokumentumok/ODVR/odvr-0.1.5
jucus@jucus-Aspire-V5-431 ~/Dokumentumok/ODVR/odvr-0.1.5 $ sudo /home/jucus/Dokumentumok/ODVR/odvr-0.1.5/odvr.x86
Model: 4100PC - így felismerte a diktafont. Most vár tőlem valamit... de mit?
jucus@jucus-Aspire-V5-431 ~/Dokumentumok/ODVR/odvr-0.1.5 $ -
Oszilaci
senior tag
válasz
Rimuru #39147 üzenetére
root@ubuntu:/home/ubuntu# gzip -dc /home/ubuntu/download/to/mbr+uboot+kernel.gz | dd of=/dev/sda
gzip: /home/ubuntu/download/to/mbr+uboot+kernel.gz: No such file or directory
0+0 records in
0+0 records out
0 bytes (0 B) copied, 9.7602e-05 s, 0.0 kB/stok hulye vagyok a linuxhoz
valaki esetleg tud nekem ugy segiteni
latom,hogz nem talalja a fajlt a megadott helyen csk azt nem latom ,hogz miert -
Oszilaci
senior tag
válasz
Rimuru #39143 üzenetére
particionalas megvan ,de terminalban
ubuntu@ubuntu:~$ sudo su
root@ubuntu:/home/ubuntu# gzip -dc /home/ubunto/download/to/mbr+uboot+kernel.gz | dd of=/dev/sda
gzip: /home/ubunto/download/to/mbr+uboot+kernel.gz: No such file or directory
0+0 records in
0+0 records out
0 bytes (0 B) copied, 9.8074e-05 s, 0.0 kB/s
root@ubuntu:/home/ubuntu#nem engedi bemasolni sem
-
herdsman12
őstag
válasz
CPT.Pirk #39009 üzenetére
root@eee901:/home/ggy# apt-get install sudo
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
sudo
0 frissített, 1 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 0 B/856 kB.
A művelet után 2.483 kB lemezterület kerül felhasználásra.
Helyezze be a(z)
„Debian GNU/Linux 8.1.0 _Jessie_ - Official i386 xfce-CD Binary-1 20150606-13:00”
címkéjű lemezt a(z) /media/cdrom/ meghajtóba, és nyomja meg az EntertPendrive-ról telepítettem, sdb a telepítő:
ggy@eee901:~$ lsblk
sda 8:0 0 29,8G 0 disk
├─sda1 8:1 0 28G 0 part /
└─sda2 8:2 0 1,9G 0 part [SWAP]
sdb 8:16 1 1,9G 0 disk
├─sdb1 8:17 1 645M 0 part /media/ggy/Debian 8.1.0 i386 1
└─sdb2 8:18 1 320K 0 partEgyszer már volt ilyen csatolás problémám, azt sem tudtam megoldani, sdb vagy sdb1 a csatolandó?
Esetleg telepítésnél hagytam ki valamit?
Telepíthető szoftverek közül kihagytam a GNOME, KDE, Cinnamon, MATE, LXDE, web server, SSH servert.
Csatolási opcióknál csak a "discard" bejelölve. -
herdsman12
őstag
válasz
Gyb001 #38894 üzenetére
Sajnos nem tudok többet segíteni, én itt csak kiscsoportos vagyok, de majd jönnek a nagyok.
Root terminal iwconfig nálam:
root@eee901:/home/ggy# iwconfig
wlan0 IEEE 802.11bgn ESSID:off/any
Mode:Managed Access Point: Not-Associated Tx-Power=20 dBm
Retry short limit:7 RTS thr=2347 B Fragment thr:off
Encryption key:off
Power Management:off
lo no wireless extensions.
eth0 no wireless extensions.(#38895) colomb2
Itt olvastam, 3. pont. Az lenne a kérdés, hogy ez működik, valóban feltölti a már törölt területeket nullával és emiatt jobban tömöríthető?
-
herdsman12
őstag
Kíváncsiságból telepítettem volna a nomacs képnézegetőt.
Jessie tárolókban nincs, letölthető .deb csomagot nem találtam.
A download oldalon "Ubuntu and Linux Mint" alatt találtam ezeket a parancsokat:sudo add-apt-repository ppa:nomacs/stable
sudo apt-get update
sudo apt-get install nomacsSudo nálam nincs, ezért root terminálban ez van:
root@eee901:/home/ggy# add-apt-repository ppa:nomacs/stable
bash: add-apt-repository: parancs nem találhatóKellene telepítenem valami ppa kezelőt?
Beírnám én a sources.list állományba, ha tudnám, hogy mit? -
cubix
tag
-
erhas01
tag
válasz
erhas01 #38572 üzenetére
Egy probléma megoldva!
Nem lett a terminálra szükség.
Live DVD, az eredeti telepítőn a fájlkezelőt - Nemo 2.2.4 - megnyitottam.
Kijelöltem a /Home/ "felhasználónevem" / Letöltések mappát és megnyitás rendszergazdaként hozzáfértem az ott tárolt adatokhoz, mindet engedte átmásolni a külső HDD-re.2.
usermod -L és usermod - UA jelszót elfogadta, a módosított új jelszót is elfogadta.
A belépéskor elképzelhető, hogy le lett tiltva a felhasználó és vagy a csoport?
A fenti miatt a rendszergazda módban engedi a hozzáférést, amúgy nem.
Rendszergazda módban, hogyan tudom a hozzáférési beállításokat módosítani?
Vagy azt lehet, hogy létrehozok egy új felhasználót külön csoporttal és a megfelelő könyvtárakat rendszergazda módban átirányítom erre. A másikat a régit pedig jegelem, vagy megszüntetem.
Mint egy munkatárs csere. -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #38553 üzenetére
Suse mióta btrfs+xfs kombós auton nyílván külön /home-al operál de míg ext4-et használt alapból emlékeim szerint akkor is külön rakta.
Fedora auto lvm : külön /boot + lvm ( / +/home + swap)
Mageia is külön /home partíciós
Hogy milyen százalékban osztják a helyet változó,Mageia pl. úgy rémlik most az 5-ös verzióval fix 50GB pakol a gyökérnek.Sztem jelzi a nem létező felhasználót :
sudo passwd proba
root's password:
passwd: user 'proba' does not existShiku: Nem tudok szakértőként nyilatkozni de a problémát elgondolásom szerint pont a windows okozta.Gondolom mivel egyáltalán nem vesz figyelembe más OS-t a partícionálással bezavar az MBR-be.Sikeres adatmentésnek örülök,mindez értékes tapasztalatszerzéssel is párosult - soha rosszabbat!
-
válasz
ubyegon2 #38539 üzenetére
Annyiban kérdés a formája, hogy amikor én ilyent csináltam Ubuntu alatt, akkor az VBox volt, valószínűleg a gyári 8GB-os mérettel. Ott amúgy se lett volna maradék. Node, nekem ezen a szón állt meg a szemem.
Maradék? Miből? Ezt ki dönti el? Az Ubuntu amúgy is felhasználóbarát telepítővel rendelkezik, és ehhez illő frissítési mechanizmusai vannak. Ha én dönthetnék, és tudnám, hogy: 1) Aki ezt választja, az nem a particionálás nagymestere, 2) A feltelepült rendszert lehet frissíteni, így nagyon telepítővel remélhetőleg sokáig nem találkozik, 3) a telepítő sem(!) törli a /home mappát, hacsak valaki nem kéri a formatot, ami ugyancsak nem része a Guided-automatikus folyamatnak.
A formatálgatás amúgy is rossz wines beidegződés, csak úgy mint a home usernek a kismillió partíció. A /boot is szimpla öngól Ubuntu alapon, a kernelek nem törlődnek maguktól, felgyülemlik, és mindig csak reklamál. Ma már én is csak akkor használom, ha ennek valamilyen haszna van.
Nálam az úgy tudom, az olyan, hogy biztos, visszakereshető oldalon olvastam, magam tapasztaltam. Persze, minél régebbi, annál kevésbé pontosan.
Ezzel nem akartam szembeállítani az én sejtésem, főleg, hogy abban sem voltam biztos, hogy melyik OS-ről van szó. Nekem az is új volt nem rég, hogy egyes disztrók (na nem az Ubi
) az SSD-t felismerve discard-ot tesznek az fstabba.
Neked is adtam lehetőséget utána olvasni, ha nem lennél benne biztos, és magamnak is adtam lehetőséget tanulni, ha a sejtéseim nem tükrözik a valóságot. Semmi rosszat nem tettem.
-
válasz
lionhearted #38533 üzenetére
"Úgy tudom, az auto partícionáló csinál egy /-t, egy swap-ot és az összes többi helyet megcsinálja /home-nak." ( lehet, hogy meghagyja a home-nak? )
Ezek szerint nem, az úgy tudom-mal fejeztem ki, hogy nem biztos, nemrég olvastam valakitől, hogy így csinálta meg, bocs, ezt nem írtam. Én még nem partícionáltam auto módszerrel. A kézi módszerben jobban bízok.
Írtam is, hogy nem értek hozzá, viszont az eddigi tapasztalataim és az olvasottak alapján leírtam a kézi módszert és , hogy szerintem az a legegyszerűbb és a legjobb. Ezek alapján javasoltam, mindíg örülök, ha egy hozzáértő korrigálja az esetleges hibákat!
Igaz, jobb lenne ezt nem kérdés formájában megtenni. De így se rossz!
erhas01
Ezek a leírások nem tudják mindenkinek a felhasználónevét! -
-
válasz
Dhampir #38525 üzenetére
Ezt próbáltam sugallani imént, hogy elég hardver és felhasználófüggő itt minden, főleg a swap!
A legegyszerűbb, amit írtam, de ha nem mezei user felhasználásról van szó, akkor jön a /home, /boot, /var, etc.
Ezeknél már lényeges, hogy HDD/SSD vagy csak SSD-n fut a rendszer, nem mindegy mit hová raksz és hogyan optimalizálod.Ezek méretbeli eltúlzások, de működőképes volt így is.
Persze, sokféleképpen meg lehet oldani, de kicsit tényleg elméretezted!2 GB-tól már lehet, hogy érdemes a 64 bitest használni, swapot meg adhatsz meg többet is.
LMDE alatt alapból simán felhasznált 2-ből 1.5 GB swap-et a Jessie
Betsyre gondolsz? Nagyon nem mindegy, kevesebb fizikai memória esetén milyen DE-t használsz.
(#38523) hfeca Említettem, hogy sokan nem használnak NAS-t és a HDD-hez sem feltétlenül értenek, így egyszerűen nem tudnak segíteni. Ezen kár mérgelődni, mindenki arra a hsz-ra válaszol, amelyikre akar és tud is a kérdésre válaszolni.
Ha nem is értik, mi a problémád, mit válaszoljanak? A te gondod több topikon átívelő, nem kifejezetten kezdő Linuxos.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Parkside szerszám kibeszélő
- Gaming notebook topik
- BGA-zók, ReWork-ösök szakmai topic-ja
- Konteó topic
- Könyvajánló
- Sorozatok
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Háztartási gépek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 2in1 - i7-8G I 16GB I 256SSD I 13,3"FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 13-14" Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- LG 77G3 - 77" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest