-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
urandom0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #103053 üzenetére
Windowson alapértelmezetten ki van kapcsolva a write cache eltávolítható adathordozó esetén. Ugye ezt a pendrive tulajdonságainál lehet állítgatni, ha bedugsz egy pendrive-ot egy Windowsos gépen, ott azt kell látnod, hogy gyors eltávolításra van optimalizálva.
---
Amit korábban írtam, a vm.dirty_bytes és a vm.dirty_background_bytes paraméterek pont azt befolyásolják, hogy mekkora mennyiségű adatot buffereljen, mielőtt kiírná a lemezre. Ezeket lejjebb lehet venni, csak akkor számolni kell azzal, hogy folyamatosan I/O műveleteket fog végezni a gép, mert nem fogja tudni annyira optimalizálni az írásokat. Bár lehet, hogy a mai gyors SSD-k és pendrive-ok esetén ez már nem fog okozni annyira számottevő változást.
-
válasz
CPT.Pirk #103058 üzenetére
az a bajom, hogy nem tudom mennyi idő lesz a másolás vége. Percek, vagy mondjuk fél óra...
Amit amúgy sem fogsz tudni még hozzávetőlegesen sem, mivel ami kiírná az x időt, az a pillanatnyi MB/s érték alapján írná ki. Emlékszem anno eleinte x MB/s sebességgel ment a másolás, de 10 perc elteltével már csak annak töredékével. Sokat érsz vele, ha 2 perc után kiírja, hogy 15 perc múlva végez, 15 perc múlva meg azt látod, hogy 42 perc még hátravan!
Ennél a másolásnál a kisablakban végig futott a csík és utána kb 5sec telt el, mire kész is lett rendesen az írás. Nem kiírtam most az ISO-t, hanem átmásoltam.
Egy átlag 10MB/s-sel író pen az első percekben kiír valamit, de aztán majd 2MB/s-sel fog írni, előrébb vagy ezzel az infóval? Nem nagyon. -
válasz
CPT.Pirk #103058 üzenetére
ez oké, nekem az a bajom, hogy nem tudom mennyi idő lesz a másolás vége. Percek, vagy mondjuk fél óra...
De nem? Nem kell ezt magyarázni, ez így ebben a formában vállalhatatlan. Az nem megoldás, hogy vegyek drágább és gyorsabb pendrájvot, mert itt egy alap funkció nem működik megfelelően a RENDSZERBEN, nem pedig a pendrájv a hibás.
-
válasz
CPT.Pirk #103053 üzenetére
Valóban zavaró, ha nem tudja valaki, hogy így fut le a művelet! Bár csak úgy kihúzni egyébként sem javallott, ha viszont szabályosan le akarod választani az eszközt, akkor az említett értesítő ablak felugrik és kiírja, hogy még nem végzett. Gyakorlatilag tájékoztat ő mindenről, csak kicsit sajátos módon!
(emiatt nemigen fogok visszatérni Windowsra)
Sokat nem lehet javítani semmilyen kernelopciós varázslattal, ha egyszer ilyen lassú az írás/másolás, azzal nem lehet mit kezdeni, csak a minőségi pendrive a megoldás.
Ez egyébként amiatt is jó döntés, mert van ez az előbb mutatott Sandisk Extreme és egy Sandisk Ultra OTG-m, ami már 14 éves is van lassan és mai napig használatban vannak, ezernyi iso-t írtam már ki rajtuk. Mindkettő piszok gyors a tartóssága mellett.
-
fekete.puma
tag
válasz
CPT.Pirk #103035 üzenetére
Felraktam, kíváncsi leszek, hogy marad-e majd.
A tároló dolgot nem értem pl a Brave böngésző nincs a az Arch tárolóban.
Az AUR-ból fel lehet tenni de csak a hivatalos tárolóban lenne már rég a helye, mert csak az egyik fő böngésző?
Ahol fent van a saját tárolóban az Arch mellett ott csak simán beemelték és annyi? -
.-..-.
tag
válasz
CPT.Pirk #103019 üzenetére
Átálltam próbából ezen a gépen wayland-re, de most sem sikerül a Chrome/Chromium browser-eket video gyorsítással használnom.
Emlékeztetőül:
Sandy Bridge CPU - HD 3000 VGA
libva-intel-driver VA-API csomag
A /etc/enviroment-ben beállítva a LIBVA_DRIVER_NAME=i965 változó (bár lehet erre nincs szükség már)
vainfo kimenet:$ vainfo
Trying display: wayland
error: failed to resolve wl_drm_interface(): /usr/lib/libEGL_mesa.so.0: undefined symbol: wl_drm_interface
vainfo: VA-API version: 1.22 (libva 2.22.0)
vainfo: Driver version: Intel i965 driver for Intel(R) Sandybridge Mobile - 2.4.1
vainfo: Supported profile and entrypoints
VAProfileMPEG2Simple : VAEntrypointVLD
VAProfileMPEG2Main : VAEntrypointVLD
VAProfileH264ConstrainedBaseline: VAEntrypointVLD
VAProfileH264ConstrainedBaseline: VAEntrypointEncSlice
VAProfileH264Main : VAEntrypointVLD
VAProfileH264Main : VAEntrypointEncSlice
VAProfileH264High : VAEntrypointVLD
VAProfileH264High : VAEntrypointEncSlice
VAProfileH264StereoHigh : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Simple : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Main : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Advanced : VAEntrypointVLD
VAProfileNone : VAEntrypointVideoProc
Tudnál segíteni a chromium-flags.conf és chrome-flags.conf beállításban?
(mindkét browser-t használom, ungoogled-chromium munkára, chrome egyéb dolgokra) -
.-..-.
tag
válasz
CPT.Pirk #103016 üzenetére
A gamma beállítás, ami nem megy Wayland-on. Legalábbis nekem még semilyen gépen nem sikerült megoldanom.
Van ezen a laptopon valami nvidia gt540m vga is, de az most inaktív.
Amúgy intel-media-driver (másik laptop) működik x11-en Chrome/Chromium esetében.
Ezen viszont libva-intel-driver van, mert régi a gpu. És borzalmas a kijelző, ezért xrandr gamma beállítást használok hozzá.
Gondoltam, ha Kodi-ban (és szerintem VLC-ben is) megy a videó gyorsítás, talán Chromiumban is fog. -
Petya XT
senior tag
válasz
CPT.Pirk #103009 üzenetére
Azt már nem tudom, mert nem emlékszem. Intel(előtte-utána valamilyen szám)
driver Valahová be van csomagolva az egész rendszer, ha egyszer visszaállítom, megnézem. Emlékszem sokáig szöszmötöltem a playerekkel, mire éltre kelt. HD 4600 Intel IGP. Az tuti, hogy driver kellett hozzá, ami nem a mesa volt. Anélkül csak prociból tekerte ki a médiát.
-
Warton
őstag
válasz
CPT.Pirk #103005 üzenetére
Sokáig úgy volt megoldva, hogy volt egy ún. nonfree repo és a mesát onnan szedtük. Aztán egyszercsak a nonfree repoból nem jöttek a frissítések és az oldalon is javasolták, hogy töröljük a repot. Attól kezdve a Manjarotól jön a mesa is. Most így néz ki a vainfo
~ vainfo ✔
Trying display: wayland
vainfo: VA-API version: 1.22 (libva 2.22.0)
vainfo: Driver version: Mesa Gallium driver 25.0.4-arch1.1 for AMD Radeon RX 5600 XT (radeons
i, navi10, LLVM 19.1.7, DRM 3.61, 6.14.3-1-MANJARO)
vainfo: Supported profile and entrypoints
VAProfileMPEG2Simple : VAEntrypointVLD
VAProfileMPEG2Main : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Simple : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Main : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Advanced : VAEntrypointVLD
VAProfileH264ConstrainedBaseline: VAEntrypointVLD
VAProfileH264ConstrainedBaseline: VAEntrypointEncSlice
VAProfileH264Main : VAEntrypointVLD
VAProfileH264Main : VAEntrypointEncSlice
VAProfileH264High : VAEntrypointVLD
VAProfileH264High : VAEntrypointEncSlice
VAProfileHEVCMain : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCMain : VAEntrypointEncSlice
VAProfileHEVCMain10 : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCMain10 : VAEntrypointEncSlice
VAProfileJPEGBaseline : VAEntrypointVLD
VAProfileVP9Profile0 : VAEntrypointVLD
VAProfileVP9Profile2 : VAEntrypointVLD
VAProfileNone : VAEntrypointVideoProcSzerintem ez már jó, vagy ahhoz közeli.
-
urandom0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #102976 üzenetére
Fedora is megoldotta, csak kicsit késve. Van szép új telepítőjük: https://fedoramagazine.org/anaconda-installer-redesign/
A 42-ben azt hiszem, már ez van.
-
urandom0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #102973 üzenetére
Azért annyira nem bonyolult az a telepítő. Az benne a furcsa, hogy előre és vissza kell lépkedni, de ha telepítés előtt legyalulod a rendszert, akkor a telepítőben már ki lehet hagyni a partícionálós részt (ez a legbonyolultabb rész az egészben), és onnantól már egyszerűbb az egész folyamat.
-
csixy
addikt
válasz
CPT.Pirk #102897 üzenetére
"szóval még az sem megoldás, hogy vesz bele egy olcsó SSD-t."
Egy USB-re rádug egy külső SSd-t (az NVME elegáns, mert magának trimmel, vagy a külső portable SSD-nek logikusan gondolkodva gyárilag tudnia kell valahogy a trimmelést automatikusan, mert nem minden felhasználó trim szakértő) és erre telepíti a linuxát. Ez nem túl elegáns, de előnyös tulajdonsága, hogy praktikus és ráadásul hordozható is. -
lanszelot
addikt
válasz
CPT.Pirk #102885 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a segítséget mindenkinek.
Lubuntu friss telepítés 8Gb-t foglalt le nekem.
Mivel semmit se telepítek, és csak a Firefox -ot használom, így a 16Gb több mint elég.
Az ssd cserélhető a HP Chromebook -okban.
De nagyon komplikált. A hp boot-nak rajta kell lennie, amúgy tégla az egész. Azt az ssd -t nem tudom klónozni (nincs mivel , hardver)
A lubuntu email olvasásra ugyanolyan jó mint a chrome os volt.
Ha értenék Linux hoz még sok helyet fel tudnék szabadítani, mert alapból felrak sok progit. Egyikre sincs szükségem.
Csak a terminal kell és a firefox. Semmi más.
De minek kezdjem csupaszítani, jól el vannak ott.
Nekem mindegy hogy mennyi a szabad hely amíg frissíti magát.
Most az volt a gond hogy már nem tudta frissíteni annyira tele rakta a frissítésekkel. -
lanszelot
addikt
válasz
CPT.Pirk #102882 üzenetére
Köszönöm szépen a segítséget.
Igen, ez megoldotta.
7Gb free lett, majdnem mint a tiszta telepítés.Minden update, upgrade után használjam?
Reboot után? Miért nem törli a linux a szemetet magától?fekete.puma: mivel csak arra használom amit írtam, ez a gép bőven elég. Amúgy nem céges laptop. Ez egy hp Chromebook volt, csak megszűnt a támogatás és linux -al tökéletes, és gyors.
-
válasz
CPT.Pirk #102857 üzenetére
Nem is tudom, sírjak vagy nevessek.
Egyfelől ez beteszi a kaput a 11235220 maszek disztrónak, ami mint tudjátok nekem nem a szabadság hanem az irgalmatlan nagy katyvasz érzését kelti.
Lesz Win meg 4-5 ismert támogatott disztró snitt.
KissPistike 1-2 felhasználós fusija legalább azelőtt megy a levesbe mielőtt egyáltalán megszületik.Másfelől ez a végletekig felháborító hogy egyáltalán ezt meg lehet tenni egy cégnek, ez keresztbemegy minden joggal és egyéb hangzatos demokratív szlogennel. Vérlázító.
A többiről is hasonlóan vagyok, sokan használnak Chromeos-t, Androidot , pl. Bliss-t natívan telepítve, egyebeket. Ezeknek azért nem kéne keresztbetenni.
Amúgy Androidon eddig nem találkoztam olyan telefonnal amin ne lehetett volna ezt felülírni egy bootloader cserével és máris nyitott a BL.
Most arról ne essen szó hogy ezzel a kísérletező user megnyeri a szabadságot, cserébe elveszíti az appok és funkciók elég nagy részét és bukja a garit stb. stb.
Maradandót is okozhat pl. Samun billen a knox de aki bevállalja megteheti
De legalább meg lehet csinálni akinek igénye van rá.Lesz erre a fix securebootra is tuti gyógyszer.
-
cigam
titán
válasz
CPT.Pirk #102857 üzenetére
Tuti? Szerintem meg pont hogy ezt is átvette az Ubuntu-tól. pl. [link]
Szóval támogatja. Most azon lehet eszmecserézni, hogy mennyire hasznos, vagy nem. Én pl. nem kapcsolom ki. Nem baj ha van egy plusz védőréteg, még ha nem is akkor nagy lépés a biztonság felé. Nem kér enni, a betöltött rendszer futását nem lassítja.MageRG
Próbáltad másik pendrive-al másik pártba dugva? Az efi fájlok átnevezés nem jó ötlet. Tuti EFI módban bootoltál be? -
fekete.puma
tag
válasz
CPT.Pirk #102833 üzenetére
Lehet gond ha előlapi USB-be rakja, vagy USB 2 vagy 3 kimenet is befolyásolhatja régebbi gépeknél.
Ismerős mondta, neki volt, hogy gyorsformázás után nem lett jó a telepítés, lassú formázással jó lett.
Egy nagyobb Pendrive-t, hogy ne kelljen lassú formázni gyors formázva NTFS vagy EXT4-re utána FAT 32-re megoldás lehet?
Vagy partíció törlése, majd gyorsformázása? -
Horvi
őstag
válasz
CPT.Pirk #102790 üzenetére
Köszi, kutakodok akkor ott is.
urandom0 köszi neked is, végszükség esetén ezt fogom tenni de igazából eddig nem volt gondom a wayland-el.
Vagy akár használhatok másik böngészőt is. Ki mire esküszik FF helyett? Próbáltam a Brave-et de valahogy kicsit lassúcskának éreztem illetve ha jól rémlik Fedorán csak flatpakből van.
-
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #102745 üzenetére
Dettó. Új vas, GPT, haladni kell a korral. Meg nekem tetszik, hogy GPT partíciós táblán 128 partíció is lehet végre + nincs primary-secondary, csak pakolgatod egymás mellé őket, van label, stb. Annyira sokkal kényelmesebb.
Előbb-utóbb megszűnik a régi dolgok támogatása, ugyanúgy, ahogy i386-al is leállt a Debian nemrég.
Az egyetlen dolog, amitől félek, hogy a hardverek OS agnosztikussága megszűnhet.
Ma még felpakolsz bármit egy UEFi-s gépre. Holnap lehet 1 szoftver vendornak (esélyesen M$) lesz annyi ráhatása az iparágra, hogy hoz vmi olyat, amivel csak a majdani Windows fut majd minden mainstream alaplapon, vagy lesznek olyanok, amik "minden másra" is jók (pl. FreeBSD, Linux). Egyelőre nem ez az irány talán, de remélem, nem lesz igazam, csak a játékot gyakran a gigászok irányítják.
Mondjuk az tetszik, hogy Windows alá bekerült a WSL, még ha nyakatekert is kicsit, mintha megadták volna magukat a redmondiak kicsit az erő világosabbik oldalának.
-
growler
őstag
válasz
CPT.Pirk #102740 üzenetére
Most olvasom az újonnan kiadott MX Linux 23.6 kapcsán.:
"A rendszertelepítőben csiszolták a „home megőrzése” (preserve home) módot, és egy új önálló UEFI-kezelő eszköz (UEFI Manager) is megjelent, amely közvetlen UEFI-indítást kínál Grub nélkül is, akár hagyományos, akár „frugal” telepítéseknél." [link] -
válasz
CPT.Pirk #102708 üzenetére
Igen ezekkel tisztába vagyok.
Ha úgy értette ahogyan te mondod akkor az előző hsz.-em semmisnek tekintendő.Én úgy értelmeztem a kérdést hogy ragaszkodik a bios/mbr rendszerhez.
A uefiből indításnak is van létjogosultsága véleményem szerint.
Ha több os több lemezen van, a uefiből natív indítás a legszárazabb, legbiztonságosabb érzés. -
válasz
CPT.Pirk #102692 üzenetére
Igen 1 darab Intel Dual Band Wireless-AC 3165+
BT wireless kártya van a gépbe.
Szerintem a Wifi Direct virtual adapter lesz a megoldása ennek csak nem tudom ez Linuxon hogyan lehetséges.
Ad és vesz is a wifi póriasan fogalmazva.Itt kellett csak hármat kattintani és megadni egy passwordot.
A felsőbe legördíthetően volt az ethernet és mint látod a wifi.
Épp rajta is lóg egy Androidos telefon, ki is írja.
Szerkesztve, az IP kísértetiesen hasonlít a tartományban a fő router által osztotthoz.
Nem lehet hogy egyszerűen hídkapcsolatot csinált? Mint egy konnektorba dugható wifi repeater? -
Scarletiel
senior tag
válasz
CPT.Pirk #102661 üzenetére
Mondjuk nem vagyok hozzáértő de szerintem nagyon sok köze van a fluidsághoz, hogy első indítás előtt a shadereket minden játéknál összeszedi ami akár 5-10 perc is lehet (legalábbis nálam) Ezt én Windows-on nem tapasztaltam és igazából nem is értem, hogy ott miért nem lehet megoldani egy ilyet.
-
hódmaci
senior tag
válasz
CPT.Pirk #102651 üzenetére
de jó is lehetne akár................................
Csak sajnos egyszer miatta kitiltott az internetbank.
A háttérben futott a távoli pc-n, ott belépésre került az internet bankba ami kis idő múlva kitiltotta a szüleim hozzáférését.
Hozzáteszem teljes joggal hiszen azt hihette hogy valaki át vette az irányítást a pc-n.
De kilépni belőle(anydesk) meg nem opció mert akkor ha kell hogyan érem el.
Erste
Fogalmam nincs hogyan érzékelte. Ezért is keresnék valami alternatív, biztonságos dolgot. -
fekete.puma
tag
válasz
CPT.Pirk #102647 üzenetére
Linux alatt, tulajdonképpen ki kellene próbálni (élni az elállás jogával ha nem jön be) többet, vagy megbízhatóbb márka termékét venni.
Már elkezdődött az elején, ami Windows alatt rendben üzemel.
Mi lesz a videó karival? Lehet még a Windows alá is csiszolgatják mert nem megy megfelelően. Utána az a következő, majd a hangkártya? -
-
IstvánLászló
őstag
válasz
CPT.Pirk #102533 üzenetére
Köszönöm a válszodat.
Ó király és hálás köszönetem,igen a Lutrissal kevertem a steamet és erre nem is gondoltam.
Köszönöm hogy segítesz,amiért nagyon hálás köszönetet is mondok.
Mindig lehet újjat tanulnom és kösznönöm mégeszer a megvílágósításódat.
További sok sok szépet kívánok.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
CPT.Pirk #102507 üzenetére
Köszönöm a válszodat.
A gépem asztali amin minden is jó,de ez a laptop kérdéses???
Igen én is tudom hogy a protondb szerint GOLD minősítése van az RA3-nak,múltor jó árban síkerült begyűjenem a Command&conquer kollekciot és mind primán is müködnek és minden többi játékom detto.
Probáltam az UNIGINE Benchmarkal teszeltem a laptopot max 6-10 fpst tud.
Szerintem ezen a laptopon nem is fog futni az RA3,de lehet hogy tévedek.
Az a kérdéses megoldhatóe,hogy jobb is legyen a laptopnak a teljesítménye és ez?????? -
Warton
őstag
válasz
CPT.Pirk #102496 üzenetére
Közben valamilyen csoda folytán elkezdett elvárható formában működni. Annyi, hogy van egy kis késleltetés. Az USB bedugása után kb. 3 mpre vált át rá a rendszer. De mintha windows alatt is lenne ilyen kis késés, úgyhogy lehet, hogy hardwareres okok miatti.
Amúgy ez a Kubuntu meglepően jó, stabil, semmi gondom nincs vele. Talán a progik kissé elavultak a tárolóban, de semmi sincs, amit flatpakkal ne tudnék kiváltani.
-
.-..-.
tag
válasz
CPT.Pirk #102408 üzenetére
Felraktam ideiglenesen megosztásba a video-t. [link] (430MB)
Csak azért, hogy biztosan ne legyen eltérés a tied és az enyém között.
Ellenőriznéd, hogy neked renben működik-e? (azután törölni fogom a fájlt)
Nálam ezt, kizárólag VAAPI-DRM módban játssza le.$ pacman -Q --info mesa
Name : mesa
Version : 1:24.3.4-1
Description : Open-source OpenGL drivers
Architecture : x86_64
URL : https://www.mesa3d.org/
Licenses : MIT AND BSD-3-Clause AND SGI-B-2.0
Groups : None
Provides : libva-mesa-driver=1:24.3.4-1 mesa-libgl=1:24.3.4-1 mesa-vdpau=1:24.3.4-1 libva-driver opengl-driver vdpau-driver
Depends On : expat gcc-libs glibc libdrm libelf libglvnd libx11 libxcb libxext libxshmfence libxxf86vm llvm-libs
lm_sensors spirv-tools wayland zlib zstd
Optional Deps : opengl-man-pages: for the OpenGL API man pages
Required By : cogl gst-plugins-bad-libs gst-plugins-base-libs kodi lib32-mesa libglvnd mutter qt5-base qt6-base signal-desktop
webkit2gtk webkitgtk-6.0 xf86-video-amdgpu xorg-xwayland
Optional For : fastfetch libva libvdpau obs-studio
Conflicts With : libva-mesa-driver<1:24.2.7-1 mesa-libgl<17.0.1-2 mesa-vdpau<1:24.2.7-1
Replaces : libva-mesa-driver<1:24.2.7-1 mesa-libgl<17.0.1-2 mesa-vdpau<1:24.2.7-1
Installed Size : 96.80 MiB
Packager : Jan Alexander Steffens (heftig) <heftig@archlinux.org>
Build Date : Thu 23 Jan 2025 01:24:18 AM CET
Install Date : Sun 09 Mar 2025 05:57:02 PM CET
Install Reason : Explicitly installed
Install Script : No
Validated By : Signature
Mesa 25 csak a testing repo-ban van, azt nem használom.
-
.-..-.
tag
válasz
CPT.Pirk #102406 üzenetére
Ezt a videót szedtem le a következő paraméterezéssel:
yt-dlp -f "bestvideo[height<=1080]+bestaudio"
Köszi, ha megnézed.
A /etc/environment így néz ki:LIBVA_DRIVER_NAME=radeonsi
RADV_PERFTEST=video_decode,video_encode
Amúgy fixen a VAAPI-t beállítva (DRM nélkül) sem játssza le a video részt, csak a hangot.
-
.-..-.
tag
válasz
CPT.Pirk #102403 üzenetére
VLC-t indítottam és az AV1 codecre ezt írja:
avcodec decoder: Using G3DVL VDPAU Driver Shared Library version 1.0 for hardware decoding
main decoder error: buffer deadlock prevented
A dav1d csomag természetesen telepítve van.
A ~/.cache/vlc és ~/.config/vlc könyvtárak is törölve vannak.
A furcsa az egyészben, hogy próbából fordítottam a 4.0 verziót is a git repóból és azzal is ugyanez a helyzet. Nem megy az AV1 HW decode. A Kodi viszont szépen viszi. -
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk #102286 üzenetére
OK, úgy látszik nagyon nincs szerencsém a Plasma-val, meg a Fedora-val...
Egyébként a KDE-t (így egyszerűen KDE-t ;-) használtam, amíg el nem kezdett Plasma lenni. Ott gyorsan váltottam is. Már elfelejtettem hogy miért - sajnos, mert így most egy csomót szívattam magam :-( Sz*r úgy "bétatesztelni" egy valamit, hogy igazából sohasem fog elkészülni. (És ez az elmúlt pár hónap tapasztalata alapján egyre több minden így működik a linux desktop világban, vagy választhatom persze a stabil rendszereket - amik még annyira sem támogatnak sok-sok éves hardvereket, mint a nem stabil rendszerek, és még annyira sem működnek bennük olyan megoldások, amik máshol már sok-sok éve is magától értetődőek volak, szóval csúcs!)
Most frissítettem körbe a gyerekek asztali gépeit, Win11 Pro fut rajtuk, a legújabb:3-4GB-nál többet még az sem zabál meg csak úgy, mert miért ne.
-
zoltanz
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #102133 üzenetére
"Elvileg csak annyi, hogy
sudo modprobe rtl8192eu/1.0
Ha a parancsnak nincs kimenete, akkor rendben végrehajtotta. Aztán ha ez működik, akkor majd valahogy megcsináljuk állandóra."modprobe: FATAL: Module rtl8192eu/1.0 not found in directory /lib/modules/6.1.0-29-amd64
-
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk #102218 üzenetére
Nekem is van egy laptopom, és rajta Windows is, amit semmi másra nem használok, mint a két navim (TomTom és Garmin) frissítégetésére... Öreg vagyok én már ahhoz, hogy linux alatt futó windows alatt futó programmal szívassam magam ;-) Indítok egy Windows-t, bedugom, klik-klik, és meg van frissítve. Nem kell azt a Windows-t semmi másra használni! ;-)
-
sicc_innen
tag
válasz
CPT.Pirk #102153 üzenetére
Sajnos így sem megy.
Kiírja, hogy a wine32:i386 hiányzik. Pedig korábban felraktam a tárolóból.
Próbáltam parancssorból is telepíteni, de úgy sem ment. Nem vagyok root, állítólag.
abc@satellitec660:~$ apt-get install wine32:i386
E: /var/lib/dpkg/lock-frontend zárolási fájl nem nyitható meg - open (13: Engedély megtagadva)
E: Unable to acquire the dpkg frontend lock (/var/lib/dpkg/lock-frontend), are you root? -
sicc_innen
tag
válasz
CPT.Pirk #102116 üzenetére
Értelek. Köszönöm!
Tehát ez egy összetettebb feladat lesz. A wine appdb oldalon nem találtam számomra használható segítséget a kis program telepítéséhez, futtatásához.
Közben próbálkoztam a PlayOnLinux applikációval is, de az sem vezetett eredményre, vélhetően a meglehetősen alacsony szintű linuxos ismereteimnek köszönhetően.
(Van egy fiatalember a településünkön, ő szokott hívásra személyesen segíteni a Linuxban elakadó ismerőseimnek. Alkalmanként 5-10 ezer Ft-ot kér a segítségéért, függően, hogy fél órán belül megoldható, vagy annál tovább tart neki.
Nem kívánom az időtöket rabolni itt ilyen láma problémával. Lehet, hogy a héten elhívom a ezt a pro programozót, talán megoldja fél órán belül...) -
urandom0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #102103 üzenetére
Windowson gyakorlatilag nem kell használni a Terminalt. Jó cucc egyébként, nem csak azokat tudja, amiket leírtál, hanem modulokkal bővíthető. Ha pl. feltelepítesz egy MSYS2-t, az is be tud épülni.
Alapvetően a PowerShell sem a hétköznapi usernek lett kitalálva, hanem rendszeradminisztrátoroknak, a rendszer adminisztrálására
Főleg olyan Windowshoz, amin nincs GUI (desktop experience nélküli server). -
sh4d0w
félisten
-
csixy
addikt
válasz
CPT.Pirk #102075 üzenetére
Így-így! Lassan a linuxból windowst akarnak faragni. Nem lesz az úgy jó! A pantheont azért szedtem le a cinnamon mellől, mert a megkérdezésem nélkül két flatpakos csomagot is feltett.. A pantheon leszedése után a Flatpak maradt nekem ajándékba a szemetével együtt. A flatpakot synaptikkkal leszedtem és a szemetét kigyalultam a home mappámból. Kell még valahol gyomlálni?
-
.-..-.
tag
válasz
CPT.Pirk #101984 üzenetére
"Aztán időnként a
sudo pacman -Scc
paranccsal ürítem a letöltött dolgokat."Egy kezdőnek nem biztos, hogy ezt ajánlanám.
Egy olyan frissítés után csinálja, amikor valami eltörik, valami nem megfelelően működik, akkor nem tud visszatenni egy előző verziót.
Rolling esetén számolni kell ilyen ideiglenes helyzettel is szerintem.Én pl. most visszatartok egy doublecmd-qt6 csomagot, mert az újabb vezióban a folder ikonok nem a theme ikonjaival jelennek meg. Ezt egy előző verzió visszarakásával orvosoltam, mivel ez nem függősége semminek.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Beszámítás! Apple Mac mini 2020 M1 8GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude 3550 - i5-5GEN I 4GB I 500GB I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Samsung Galaxy S23, 8/128 GB, Kártyafüggetlen
- Microsoft Surface Book 3 - 15 col, i7, 32GB, GTX1660Ti
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest