Hirdetés
- Milyen alaplapot vegyek?
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- Újra nekifeszül az asztali konzolok piacának a Valve
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- OLED TV topic
- Melyik tápegységet vegyem?
- Gaming notebook topik
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vasti74
senior tag
válasz
kiborg
üzenetére
Piszok régen szoktam linuxos gépeket használni minden nélkül, csak távoli eléréssel, és valami no-check-local X11paraméterre emlékszem, amit valahol meg kell adni ;-) Így azon a gépen nem lesz grafikus felület (nem indul kliens) , csak a szerver fut, és azt eléred távolról. A részleteket (több) évtizedes homály fedi már, de keress rá ;-)
-
cigam
titán
válasz
kiborg
üzenetére
Ez már mélyvíz! Adódik a kérdés, ha nem asztali gépnek szeretnéd beállítani, hanem "headless" szervernek, miért van rajta GUI? Csak viszi az erőforrást.
Mivel okosak a kártyák, észlelik, ha nincs rajtuk monitor. Így nem tudja az X szerver, hogy milyen felbontással, és bitmélységgel kell képet generálni. Elméletileg egy dummy monitort kell telepíteni, és betenni az X konfigjába:
sudo apt install xserver-xorg-video-dummysudo nano /etc/X11/xorg.conf.d/10-dummy.confSection "Device"
Identifier "DummyDevice"
Driver "dummy"
VideoRam 256000
EndSection
Section "Monitor"
Identifier "DummyMonitor"
HorizSync 30-70
VertRefresh 50-75
Modeline "1920x1080" 148.50 1920 2008 2052 2200 1080 1084 1089 1125 +hsync +vsync
EndSection
Section "Screen"
Identifier "DummyScreen"
Device "DummyDevice"
Monitor "DummyMonitor"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Depth 24
Modes "1920x1080"
EndSubSection
EndSectionÚjraindítás után ez létrehoz egy „virtuális monitort” 1920×1080 felbontással, így az x11vnc-nek lesz mihez kapcsolódnia, mindig lesz mit megjelenítsen.
-
cigam
titán
válasz
kiborg
üzenetére
„Ez a Mordor fekete beszéde, én azon a nyelven nem mondom ki.”
Telepíted:
sudo apt update
sudo apt install x11vncBeállítod a VNC kapcsolat jelszavát.
x11vnc -storepasswdElindítod:
x11vnc -forever -usepw -display :0Ha rendben működik, akkor Menü → Rendszerbeállítások → Indítópult / Automatikus indítás-on belül kattints az „Hozzáadás” gombra.
Adj meg egy nevet pl.x11vnc. A parancs mezőbe írd:x11vnc -forever -usepw -display :0
Majd mentsd el. Ezután már automatice indulni fog a távoli asztal megosztás.De lésíthetsz belőle service-t is:
sudo nano /etc/systemd/system/x11vnc.service
A tartalma ez legyen:[Unit] Description=Start x11vnc service After=multi-user.target [Service] ExecStart=/usr/bin/x11vnc -usepw -forever -display :0 Restart=always User=felhasználóneved [Install] WantedBy=multi-user.targetEzután engedélyezed, és elindított a szervízt:
sudo systemctl enable x11vnc.service sudo systemctl start x11vnc.serviceSzóval semmi külső forrás! Ez nem Windows, hogy innen, onnan letöltött programokat telepítesz! Mindig az az első, hogy körülnézel a saját distro tárolóban, hogy milyen megoldásokat kínál.
-
-
válasz
kiborg
üzenetére
Szia, már leírták, ha tök alap az igény akkor a beépített fájlkezelők 95%-a F3 nyomásra átvált kétpanelesre.
Samba. Mivel 50 éve már jártunk a holdon és roverek hasítanak a Marson de jelenleg 2025 év végén nincs működő guis megoldás Linuxra
leírom én hogyan oldottam meg.Hozzáadod magadat a samba-userekhez,
értelemszerűen a password és a theusername a te felhasználói jelszavad/neved.sudo smbpasswd -a theusername
pl. sudo 123456 -a kiborgFelkutatod a smb.conf fájlt, útvonala
/etc/samba/smb.conf
Erről azonnal csinálsz egy másolatot bár ez csak egy üres mankó félszáz kikommentelt sorral de nem árt ha van mentve mert az alapoktól bepötyörészni kellemetlen.
Ha megnyitod az eredeti fájlt és kihagyod a # részeket nagyjából rá lehet jönni a működésére.
Énszerintem egy laza ctrl-a és del gombbal gyalulj ki mindent a fájlból, majd ezt innen kopizd és illeszd bele:[global]workgroup = WORKGROUPserver string = tibi ubuntu %vnetbios name = TibiXubuntu#map to guest = bad usersecurity = userencrypt passwords = yesdns proxy = noclient min protocol = SMB1client max protocol = SMB3[shared]path = /media/tibi/aero_datacreate mask = 0644directory mask = 0755read only = nobrowsable = yeswritable = yesvalid users = tibimap archive = noA server string és a netbios name értelemszerűen a TE géped,
a valid users pedig akit az előbb hozzáadtál a samba userekhez.
A path a legfontosabb, amit látsz az nekem a megosztott komplett 2 terás háttérvinyóm.
Ide írod be a megosztásod útvonalát.
Ha több külön partíciót, könyvtárakat osztanál meg akkor az utolsó bekezdést a shared alatt a path-tól ajánlott mindegyikhez külön létrehozni egy sortöréssel elválasztva.Ha van nyomtatód is és szeretnéd megosztani a helyi hálón Linux alatt az további gépészkedéseket igényel, akkor kell a print bekezdés is a smb.conf-ból de ne siessünk ennyire előre.
-
válasz
kiborg
üzenetére
Grafikus felületen is managelhető a samba, de nem tudom, milyen mélységben, sose használtam még. Max Nemo fájlkezelőben állítottam be NAS elérést. Ha mélyebben bele akarsz mélyedni, nézd meg a hivatalos oldalán is a Samba GUI témát, plusz nagyon érdemes az Archwiki Samba oldalát is elmenteni, mindenhez nagyon jó az Archwiki!
-
válasz
kiborg
üzenetére
Hogyan lehet megvalósítani egy egyszerű Samba szervert az Ubuntu 24.04-ben?
Az első könnyű leírás, a második már nem annyira.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
kiborg
üzenetére
Normál disztró esetén Mint Cinnamon, rá meg amelyik torrent tetszik, pl. QBittorrent, az multiplatform. A megosztás megoldható, bár elsőre a Samba kicsit furcsa lehet. - mondjuk a Mint-nek asszem van erre beépített megoldása is a GUI-n, az meg egyszerű.
Távoli asztalra Anydesk-et javaslok, az multiplatform.
-
Vasti74
senior tag
válasz
kiborg
üzenetére
Tudom, nem ez a kérdés, de erre a célra vennék a helyedben egy akármilyen NAS-t: biztosan olcsóbb lesz, min ez a gép, és sokkal egyszerűbb lesz használni.
Vagy ha mindenképpen ezt szeretnéd NAS-nak, akkor telepíts rá valami NAS disztribúciót. Van többféle (Pl. Open Media Vault, azt mintha egyszer próbáltam volna valamikor) , de tapasztalatom nincs velük, mivel én inkább NAS-t használok NAS-nak ;-)
-
N0zer0
senior tag
válasz
kiborg
üzenetére
Egy ilyen gépre talán a Puppy Linuxot vagy hasonlót tudsz feltenni, bár én Arch-ot tennék rá Openboxszal. Viszont a 128MB mindenképp tarkónlövés, még ha rá is fér OS, akkor sem lehet értelmesre használni a gépet. Szóval én a hátuljába tolnék egy 8-16 GB-os pendrive-ot, aztán arra tennék Lubuntut, vagy Archot. A 128MB-os háttértár már a DOS + Win 3.x korszakában is gáz volt.
Esetleg megnézném, hogy milyen flash tároló megy bele, hogy lehet cserélni, és tennék bele nagyobb Flash-kártyát.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Nyaralás topik
- Kuponkunyeráló
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen alaplapot vegyek?
- CASIO órák kedvelők topicja!
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Lexus, Toyota topik
- Milyen processzort vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX RTX 3070Ti 8GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3677
- Samsung Galaxy S24 Ultra 120 Hz Dynamic AMOLED 2X, beépített S Pen, Galaxy AI 12/256 GB
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 9700K 8 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
leírom én hogyan oldottam meg.

CPT.Pirk