Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Anakin007

    aktív tag

    válasz tordaitibi #75298 üzenetére

    Windows-on az ablakkezelő és a grafikus felület 'egybe van integrálva'. Az van, amit az MS kitalált a win3.1-nél, végeredményben azt látod ma is. Tetszitk, nem tetszik, ez van.
    Linuxon vagy egy grafikus felület, ezt hívják X-nek. Régen XFree86 volt a neve, egy ideje Xorg. Ez határozza meg pl. a felbontást, ez renderer a háttérben amikor játszol v. filmezel full screen-ben, stb.
    Aztán van az ablakkezelő. Ez lehet KDE, Gnome, Cinnamon, XFce, LXDE, akármi, van pár. Ez fut a grafikus felületen. Hogy melyik tetszik, megnézhetsz jópár screenshot-ot a neten, melyik hogy néz ki, hogy működik.

    Kérdésedre a válasz: az ablakkezelő. Ubuntu-n Gnome az alapértelmezett, ezzel szállítják. Van a Kubuntu, ugyanez, csak Gnome-os. A Xubuntu Xfce-t használja gyárilag ablakkezelőnek. Tehát Tehát ha a legeljén az ismerősöd telepíti neked az ubuntu-t, akkor azért csapkodnád az asztalt, hogy milyen qrva jó ez.

    Azt azért tisztázni kell, hogy ha olyan nagyon elégedett vagy te vagy bárki más a windows-al, nulla IT-s ismerettel az alapok terén is, olvasgatni/tanulni valamit nem akar (mert máshogy nem megy ez sem), akkor miért kezd el foglalkozni egy számára tök ismeretlennel.
    Szerintem kéne egy-két nap az ismerősöddel, aki odaül és elmagyaráz pár alapot, ha már van ismerős. Gyorsabb, mint manual-okat olvasgatni hónapokig nem is a konkrét problémáról, hanem álatlában az egészről.
    A linux erről (is) szól. Fejlődik és napi v. legalább heti szinten figyelni kell, merre is halad.

    Én pl. a '90-es évek közepén-végén kezdtem linuxozni, amikor a win98 még friss és ropogós volt. Tudod miért váltottam? A telefonszámla miatt :D Betárcsázós net, MATAV vonalon, 56.6k-s külső modem. Hétköznaponként 22h-06h között és hétvégén 14h-06h között úgy ment, hogy 150Ft-ig számlázták a percdíjjat. Új volt a net, 6.000Ft volt '98-'99 -ben a korlátlan internet előfizetés. Sok volt. Plusz a percdíjj. Win98 meg néha csinált olyat, hogy "Program szabálytalan műveletet hajtott végre és leállt: rnaapp.exe". Ez a tárcsázó windows-on. Vonal bont, viszlát, kezd újra. Sokszor volt, hogy 1 órában 4x-5x is megszakadt, néha nem volt gond napokig. Aztán amikor anyámék benyőgték, hogy 10.000Ft a számla, akkor volt a baj, mert egy este 4x-5x 150Ft az bizony sok, mégha nem is használtam minden nap, csak hétvégén többnyire.
    Volt egy IT-s ex-osztálytársam még általánosból, aki hozott egy Mandrake linuxot. Mondta, ebben az a jó, hogy tényleg multitasking (amit a windows nem tudott az XP-ig). Tehát ha elszállt pl. az ablakkezelő, semmi gond, lehet restartolni, vagy az egész grafikus felületet, a linuxos tárcsázó tartotta a vonalat, nem bontott le, mivel külön futott, konzolból indítva. :) KDE-vel szállították, azt szoktam meg és azóta is KDE-s vagyok. Nem tudok átállni másra, nekem az jött be. Szubjektív. Tehát nálam ez az ok. Szerintem elég nyomós :)
    Tisztáznod kell előszőr is magaddal, minek ez neked és kell-e. Szerintem. :)) :)

    Ha Isten létezne, hinnék benne.

Új hozzászólás Aktív témák