- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- OLED TV topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Azonnali informatikai kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen videókártyát?
- Megérkezett a Phanteks új mikrotornya, akár kábeleket rejtő alaplapokhoz is
- Vezetékes FEJhallgatók
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Anakin007
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #101220 üzenetére
Na-na-na-na! Pontosan ezt a notit használtam idén (vagyis 2024) karácsonyig, csak 8Gb RAM-al és KDE-n (24.04 LTS). 480p -s YT -okat is viszi akadás nélkül, szerintem a 720p-st is. GIMP-ben retusáltam 30-40 MB-os JPG-ket, gond nélkül, egyedül az Android Studio szimulátora fekteti be.
Win10 -en a SolidEdge 2024 csak csökkentett módban indul el ugyan, de teljesen jól használható. Kubuntu-n egyedül az új kernel érkezése okoz gondot ill. a teljes 6.8xx -től kezdődően mind (kifagy az X, próbáltam 6.9.xx-el is, custom kernel, stb, nem segít).Nagyon jó kis vas, sokkal többre hivatott, mint hogy "..Arra jó, hogy gyorsan rákeress valamire..." Irgum-burgum!
Az anyagminőségéről nem is beszélve, 14 évesen...Bocsi az OFF-ért, de mindig örülök, amikor T-szériás Lenovo-s kollégával találkozom és tényleg írtó jó gép
-
Anakin007
aktív tag
Használ már valaki 24 -es LTS kubuntu-t?
KDE-s gondom van: a tálcán/panelen szeretném átmozgatni a dolgokat, de nem marad úgy, tesz rá, mit csinálok, minden widget visszaugrik, ahol alapból volt. Van pl separator widget, de azzal sem tudom elmozgatni konstansan a widgeteket. Edit módban elmozgatom az adott widgetet, de amint elengedem, visszaugrik balra. bárhová állítom az Alignment -et, magasról tesz rá, mi van ott.
A másik, régebbi dolog: a futó app-okat gyűjti, mint a win10. Alapból a Settings, Discover és Dolphin van a panelen, mint gyorsindító. Ha valamelyiket megnyitom, nem hoz létre a panelen egy kis címsort, mint régen, csak húz egy vékony kék csíkot a gyorsindító ikonja tetején. Remélem érthető, mert nem tudom pontosan, hogy hívják, csak körülírni próbálom.
-
Anakin007
aktív tag
Van egy olyan valós Grub sebezhetőség, hogy "Boothole". Egy otthon használt, vállalalti laptopnál kell ettől aggódni? Elég jó felvetés szerintem: [linux_with_microsofts_permission]
-
Anakin007
aktív tag
válasz
Warton #100999 üzenetére
Valószínű, hogy igen
Pedig a Secure Boot -nak pont az lenne a lényege, hogy illetéktelen matatásokat akadályozzon meg a boot szekcióban és egy telepítés pont ilyennek számít. Nálam van is erre opció, Setup Mode -nak hívják. Lehet, újra kéne húznom a kubi-t bekapcsolt Secure Boot mellett, ezzel az opcióval?
Nem értek ennyire hozzá (még) sajnos -
Anakin007
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #100994 üzenetére
sbverify --list shimx64.efi
warning: data remaining[840696 vs 966768]: gaps between PE/COFF sections?
signature 1
image signature issuers:
- /C=US/ST=Washington/L=Redmond/O=Microsoft Corporation/CN=Microsoft Corporation UEFI CA 2011
image signature certificates:
- subject: /C=US/ST=Washington/L=Redmond/O=Microsoft Corporation/CN=Microsoft Windows UEFI Driver Publisher
issuer: /C=US/ST=Washington/L=Redmond/O=Microsoft Corporation/CN=Microsoft Corporation UEFI CA 2011
- subject: /C=US/ST=Washington/L=Redmond/O=Microsoft Corporation/CN=Microsoft Corporation UEFI CA 2011
issuer: /C=US/ST=Washington/L=Redmond/O=Microsoft Corporation/CN=Microsoft Corporation Third Party Marketp
lace Root
Az sbverify -nek kell egy efi-boot-image, amit ellenőrizhet, nekem ez a default.A Security menünek nekifutok még1x, nagyon bonyolult és több oldalnyi beálltást tartalmaz, a Secure Boot menü önmagában egy oldal..
Van pl. egy halom signature, kb. 30, de van Enroll signature blablabla menüpont, amibe belépek, tallózni lehet az EFI partciót. Ha kijelölök vmi efi image-t, kér egy 3x 12 v. 14 karakterből álló számsort, amit bekéne ütnöm neki. De lehet minden signature-t törölni, restore -olni is, bár nem tudom, mikor mi történne.Nem tiszta az egész, ez az első UEFI-s gépem (Lenovo Thinkpad T14 gen4 Intel). Nem világos, hogyan boot-ol, hogyan, micsoda és mikor készít signature-t az egyes efi image-khez, ha ahhoz készül egyáltalán, pedig itt lehet gond. A /boot/efi/EFI alatt három könyvtár van:
1, Boot (bootx64.efi, fbx64.efi,mmx64.efi)
2, Microsoft/Boot (SecureBootRecovery.efi, bootmgfw.efi,bootmgr.efi + dll-ek és nyelvi file-ok)
3. ubuntu (grubx64.efi,mmx64.efi,shimx64.efi + egy grub.conf)Van még egy grub.conf a /boot alatt is. Eddig a Grub indította a windows rendszer betöltőt, de ha bekapcsolom a Secure Boot-ot, mintha megkerülné.
Nem találok leírást v. egy összefoglalót, hogyan boot-ol be bármi is pontosan, pedig tudok angolul. A Lenovo support-ra már írtam, de nekik még karácsony vanEgy amerikai fórumon pl. azért forszírozzák a Secure Boot használatát, mert ha meghack-elik a rendszert, nem tudni, milyen jogokat oszt ki a linux kernele boot alatt és ez egy komoly biztonsági rés.
Nem kutakodtam eléggé még, de egy pompás leírásnak is nagyon örülnék, bármilyen nyelven. -
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
Feltettem Win11 Pro mellé a legfrissebb Kubi LTS-t, UEFI-ben Secure Boot kikapcsolt állapotában (mivel máshogy nem is lehet). Telepítéskor becsatoltam a /boot/efi alá a win által kreált 100Mb-os EFI partíciót és működik (a teleptítő nem kínálta fel az alongside opciót, amire mindenütt hivatkoznak). Min. 300Mb-ot kér a Kubi telepítő EFI-nek, bár nincs gond, elfér). DE!
Szeretném a Secure Boot -ot használni, de ha bekapcsolom, egy "Secure Boot Error: Invalid signature detected. Check secure boot policy in setup" üzenettel indul, Ok-t lehet nyomni, majd el is indul a Win, GRUB viszont nincs. Találtam [ezt] az írást. Ott az
efibootmgr
sorrendiségével volt gond, de nálam eleve aSHIMX64.EFI
az első.. Valakinek ötlet, merre induljak?
-
Anakin007
aktív tag
válasz
I02S3F #99743 üzenetére
Sziasztok!
mc-vel lett gondom, ubuntu 22.xx -ről a legutóbbi 24.xx -re upgrade után. Eredetileg az volt a gond, hogy enter-re nem lép bele semmibe, pl. tar.gz vagy akármi, ami tömörített állomány. Találtam egy ilye megoldást.
sed '/Regex=/s/\\/\\\\/g' -i /etc/mc/mc.ext.ini
Úgy tűnt, bevállt, de azóta a bináris, futtatható fájlokat a kate- ben nyitja meg és nem futtatja (user-ként). root -ként simán nem csinál semmit, egyet villan az mc, de nem történik semmi.5let? Bármi?
köszönöm! -
Anakin007
aktív tag
válasz
urandom0 #96442 üzenetére
Köszi a választ, sokat tisztult a kép!
Közben durcás lettem és elkövettem hirtelen felindulásból ezt:dpkg --purge wslview
Ezután minden kép file-t a Gwenview -el nyitott meg. Átírtam az általad javasoltra, úgy már az elvárt módon műlödk!
Azt jól értelmezem, hogy pl. kép megnyitáshoz alapból az image.sh -t hívja meg és ez a szkript dönti el, mit mivel nyisson meg?
Pl. találtam bejegyzést az image.sh-ban, miszerint xcf-t gimp-el, svg-t inkscape -el nyisson meg.
Gwenview-re viszont nincs hivatkozás, nem tiszta, miért pont azzal nyílik meg a jpg, png, stb. KDE-n most a gwenview az alapértelmezett prg a képekhez. Lehetséges, hogy valami környezeti változót kérdez le és azt használja szerinted?
Az mc honlapján elég hiányos a dokumentáció ezügyben, a FAQ-ban sem volt ilyen hasfájása még senkinek rajtam kívűl. -
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
Midnight Commander -ben szeretném megadni, hogy pl. az imagemagick progit indítsa el, ha egy jpg-n ENTER-t nyomok. 4.8.27 -es mc, KUbuntu 2022LTS.
Most, valami WSLview akar elindulni, a tálcán ez jelenk meg pár mp-re ilyenkor, de nem történik semmi.
Tehát ENTER-re mit csináljon, ne F3-al. Köszönöm a segítséget!
A Command->edit exension file és azon belül az, hogy Include=image bejegyzés az összes képfile-nál, nekem nem mond semmit, nem értem, mit kezdhetnék vele. -
Anakin007
aktív tag
A korábbi mc kontra zip-es kérdésemre senki?
Másnak is van konkrétan ilyen gondja, szintén a google photo-s ból származó, zip-elt képek kibontásával, de megoldást nem írtak... esetleg vki kipróbálná, neki mi a helyzet ugyanezzel? /usr/lib/mc/extfs.d/uzip lehet a gond?
-
Anakin007
aktív tag
Minden gép egyenárammal működik, lásd: notik töltője vagy PC táp kimenetei. Aztán betolják DC-DC konverterekbe, amik megszaggatják, négyzögimpulzusokkal az egyenáramot, hogy átalakítható legyen, kvázi transzformálható. Utána egyenrántgatják és újra DC lesz belőle. Úgyhogy igen, csak egyenáramú kompjúter létezik tudtommal
-
Anakin007
aktív tag
Üdv Mindenkinek!
Megint midnight commander: bizonyos zip -eken, ha ENTER-t ütök, elindítja az ARK-ot, amit nem szeretnék, más zip-eknél a beépítettet használja, tehát mintha csak könyvtárat váltanék, bemászik szépen a zip-archivumba. Nem grafikus felületen, console-on, kilistázza a zip file tartalmát és egy nano-szerű editor kerül elő. A file -paranccsal ez a különbség látszik:
Normálisan megnyitja tipusnál:
Zip archive data, at least v1.0 to extract, compression method=storeElindítja az ARK-ot:
Zip archive data, at least v2.0 to extract, compression method=deflateHogyan bírható rá, hogy minden esetben v1.0 szerint járjon el?
u.i.: B.Ú.É.K. minden kedves Tömbtársnak!
-
Anakin007
aktív tag
Sziasztok,
KDE-s kérdésem lenne: konsole-on ha mc-t használok, KDE4-en (Kubuntu),nem "viszi át" az egérkattintást, csak valami random 3 karakteres szemetet jelenít meg a kurzor után. Sima xterm-ben az mc jól "érzékeli" az egeret, semmi probléma nincs.Most pl. 3x bal klikkre 52;12M52;12m; karaktereket dobta, tehát nem is ugyanazt. Ha CTRL+o -val eltűntetem a mc-t, csak konsole-on nem szemetel, lehet kijelölni, beilleszteni egérrel, stb., így is rendben működik.
Csak a konsole+mc nem működik jól. Az se biztos, nem-e mc-n kell valamit állítani. Gugli barátom semmi értelmeset nem súgott, mindössze másnak is van ilyen baja, megoldása nincs.
Mi lehet a gond szerintetek? -
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
VirtualBox (v6.1) -on linuxot futtatok linux/KDE alól. Hogy lehet megoldani, hogy átvigye a CTRL+ALT+Fn kombinációt? Vagy Hostkey-cserét? Esetleg ez is segítene. Neten csak korábbi verziókra találtam ötleteket, de azok itt nem működnek.
Előre is köszi!
-
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
Valaki elmagyarázná röviden, mi ez a snap nevű istenátka, minek/mi értelme van és mi köze a dpkg-hez? Egyáltalán mire kellett ez?
köszi előre is!
-
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
Egy kis szkriptre lenne szükségem, amit biztos sokan kiráznak a kisújjukból
Adott kb. 2000, azaz kétezer könyvtár, amikből adott kiterjeszétsű file-okat szeretnék egyetlen könyvtárba kigyűjteni. A kb. 2000 könyvtár egyike sem tartalmaz továbbiakat szerencsére. Erre vmi find -es, cp -s ötlet?Köszönöm előre is!
-
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
Adott egy Lenovo T410 lapos, SSD, NTFS és ext4 FS-ek. Kavarodás történt UEFI/MBR ügyben, aztán eltűnt minden partíció. A noti nem tud (U)EFI-t elvileg. KDE NEon-t használok évek óta, disztró frissítés jött, nem volt elég hely, hát csináltam úgy, hogy hazament a Neon
Pen-ről boot, telepítő indít, partícionáláskor vmit mekegett az UEFI-ről, nem érdekelt, nem is olvastam végig, úgyse tud ilyet a noti. Utolsó lépésben csináltattam egy partíció átmozgatást, amit órák után is 1%-on maradt, de a "HDD-LED" szerint baromira dolgozott, egér is mozgott, tehát nem fagyott ki. Egy 100Gb-os partíciót mozgatni úgy, hogy a fél SSD üres, maga a partíció sincs tele adattal és órák után sem mozdul a folyamatjelző 1%-ról, kissé gyanús. Jobb híján kikapcsoltam a gépet.
Azóta minden partíció eltűnt. Régi SSD be, azon van működő rendszer, win10 és ubuntu is, a problémás most rack-ban van, nem írtam rá. cfdisk, fdisk, diskpart, megvolt. Valamelyik makog, hogy MBR-es partíciós tábla van, de GPT-s hivatkozások, ESP-flag, meg hasonló marhaságok.... Tudom, külön-külön mit jelentenek, csak nem értem, hogy lehet ilyen állapot. fdisk-el csináltam új partíciós táblát, MBR szerintit, hátha... Sajnos nem nyert, ill. megjelent a WIN10-es partíció, ami eredetileg is volt a Neon mellett, csak pont nem az a lényeg.Valami adatmentő-ötlet? Testdisk-el az a bajom, hogy egy image-t akar csinálni első körben, de mivel ez egy 500Gb-s SSD, nincs sehol egyben 500Gb helyem, bukta. win-en van GetDataBack-em, írtó jó, a fat32 -re kitalált változat talál is több száz állományt, olyanokat, amiket még a Neon telepítés előtt(!) töröltem, de frissebbeket nem ill. pár Grub-állományt sikerült visszahoznia, ami EXT4-es.
Bármilyen megoldás érdekelne, köszönöm előre is!
-
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
mc-ben volt olyan, hogy pl. ha editálásra nyitottunk meg egy file-t az mc beépített editorában és keresni akartunk, a kereső ablakban nyomni kellett egy ALT+P -t, amire megjelent a legutóbb oda bepötyögött string. Tudja esetleg valaki, hol lehet ezt bekapcsolni?
Köszönöm!
-
Anakin007
aktív tag
válasz
tordaitibi #75298 üzenetére
Windows-on az ablakkezelő és a grafikus felület 'egybe van integrálva'. Az van, amit az MS kitalált a win3.1-nél, végeredményben azt látod ma is. Tetszitk, nem tetszik, ez van.
Linuxon vagy egy grafikus felület, ezt hívják X-nek. Régen XFree86 volt a neve, egy ideje Xorg. Ez határozza meg pl. a felbontást, ez renderer a háttérben amikor játszol v. filmezel full screen-ben, stb.
Aztán van az ablakkezelő. Ez lehet KDE, Gnome, Cinnamon, XFce, LXDE, akármi, van pár. Ez fut a grafikus felületen. Hogy melyik tetszik, megnézhetsz jópár screenshot-ot a neten, melyik hogy néz ki, hogy működik.Kérdésedre a válasz: az ablakkezelő. Ubuntu-n Gnome az alapértelmezett, ezzel szállítják. Van a Kubuntu, ugyanez, csak Gnome-os. A Xubuntu Xfce-t használja gyárilag ablakkezelőnek. Tehát Tehát ha a legeljén az ismerősöd telepíti neked az ubuntu-t, akkor azért csapkodnád az asztalt, hogy milyen qrva jó ez.
Azt azért tisztázni kell, hogy ha olyan nagyon elégedett vagy te vagy bárki más a windows-al, nulla IT-s ismerettel az alapok terén is, olvasgatni/tanulni valamit nem akar (mert máshogy nem megy ez sem), akkor miért kezd el foglalkozni egy számára tök ismeretlennel.
Szerintem kéne egy-két nap az ismerősöddel, aki odaül és elmagyaráz pár alapot, ha már van ismerős. Gyorsabb, mint manual-okat olvasgatni hónapokig nem is a konkrét problémáról, hanem álatlában az egészről.
A linux erről (is) szól. Fejlődik és napi v. legalább heti szinten figyelni kell, merre is halad.Én pl. a '90-es évek közepén-végén kezdtem linuxozni, amikor a win98 még friss és ropogós volt. Tudod miért váltottam? A telefonszámla miatt
Betárcsázós net, MATAV vonalon, 56.6k-s külső modem. Hétköznaponként 22h-06h között és hétvégén 14h-06h között úgy ment, hogy 150Ft-ig számlázták a percdíjjat. Új volt a net, 6.000Ft volt '98-'99 -ben a korlátlan internet előfizetés. Sok volt. Plusz a percdíjj. Win98 meg néha csinált olyat, hogy "Program szabálytalan műveletet hajtott végre és leállt: rnaapp.exe". Ez a tárcsázó windows-on. Vonal bont, viszlát, kezd újra. Sokszor volt, hogy 1 órában 4x-5x is megszakadt, néha nem volt gond napokig. Aztán amikor anyámék benyőgték, hogy 10.000Ft a számla, akkor volt a baj, mert egy este 4x-5x 150Ft az bizony sok, mégha nem is használtam minden nap, csak hétvégén többnyire.
Volt egy IT-s ex-osztálytársam még általánosból, aki hozott egy Mandrake linuxot. Mondta, ebben az a jó, hogy tényleg multitasking (amit a windows nem tudott az XP-ig). Tehát ha elszállt pl. az ablakkezelő, semmi gond, lehet restartolni, vagy az egész grafikus felületet, a linuxos tárcsázó tartotta a vonalat, nem bontott le, mivel külön futott, konzolból indítva.KDE-vel szállították, azt szoktam meg és azóta is KDE-s vagyok. Nem tudok átállni másra, nekem az jött be. Szubjektív. Tehát nálam ez az ok. Szerintem elég nyomós
Tisztáznod kell előszőr is magaddal, minek ez neked és kell-e. Szerintem. -
Anakin007
aktív tag
válasz
mefistofeles #75302 üzenetére
"...nem is a rendszer a lényeg hanem az, hogy egy hozzáértő ismerősöd telepítette fel, úgy és oda ahová és ahogyan kell? .."
Ott a PONT!
-
Anakin007
aktív tag
KDE-s probléma:
sikerült lokalizálni a syslog-ban, miután háromszori egymás utáni restart sem segített:
pastebinAztán találtam valakit, ugyanezzel a problémával itt
Én is vártam pár percet és kezdett magához térni (tudtam pl. konosole-t indítani bill. kombinációval, abból kde settings-t, mozilla-t, stb), de pl. ikonok, panel továbbra sem jelent meg.
Megnéztem, nekem is LXDE volt beállítva alapértelmezett ablakkezelőnek... átállítottam plasma-ra, restart és kapásból jó. A kollegánál egy upgrade okozta a bajt és másik upgrade oldotta meg. Nálam is volt pár kde--s és plasma-s upgrade. Lehet, ez volt a gond és csak véletlenül pont akkor települtek ezek, amikor az SSD-t cseréltem?Mindenesetre marad a suspend a kikapcs. helyett, amíg nem derül ki...
Mégegyszer köszönöm mindenkinek!
-
Anakin007
aktív tag
Üdv,
Az automount (vagy akárhogy is hívják) megoldódott: kézzel lecsatoltam (root-ként) a KaliX könyvtárat, majd az összes Kali könyvtárat töröltem (4db volt már). Restart, és jó. A partíciót, amin a Kali van, elneveztem anno Kali -nak, gondolom, innen vette a Kubuntu-s folyamat a könyvtár nevét, amit boot-kor kreál és felcsatolja oda. Valószínűleg egyszer kézzel csináltam Kali könyvtárat valamiért és nem töröltem ki használat után, emiatt kergült meg az automount. Úgy tűnik, létező könyvtár alá nem csatol és a partíció label-ét erőlteti könyvtárnévnek, ahova felcsatolja azt. Viszont még mindig nem tudom, mi ez a folyamat, ami minden boot-kor szétnéz a vinyón és magától felcsatolgatja amit talál.....
-
Anakin007
aktív tag
Másik: mi csatolja a partíciókat ill. hol tárolja az infókat? Van a gépemen 2 másik rendszer is (Kali és win10). A Kali, amit hol Kali2, hol Kali3, hol csak simán Kali bejegyzés alá mountol indításkor. Ha leválasztom kézzel és törlök minden 'Kali' nevű könyvtárat a 'media' alól, restart után újra összekuszálódik, kreál Kali-s könyvtárakat (általában kettőt Kali és Kali1 néven) és hol ide, hol oda csatolja indításkor. Fontos lenne, hogy mindig ugyanott legyen. A /etc/fstab-ban meg sehol semmi, csak az alap rendszer van /home-al, /-el meg swap-al, még a win10 sincs ott, ami pedig állandó és látszik a Dolphin-ban és a 'media' alatt is megcsinálja a könyvtárat hozzá. Érdekes, azt nez 1-ek variálja, pedig pont az nem érdekelne
Nemrég SSD-t cseréltem nagyobbra, ezt a Kubi-t pedig átpartícionáltam. Régen / volt egy partíció +SWAP ugye és a $HOME. Most csináltam /usr és /var partíciókat. A futó rendszeren Kparted-el csatoltam fixen /var1 és /vusr1 könyvtár alá, majd Kali-n átmozgattam a dolgokat a helyükre, majd, (gondoltam) tök jó lesz, mert csak a Kubi fstab-jában kell csak az egyeseket kitörölni és kész. De nem. Nincs ott semmi, a Kparted nem mentette oda vagy passz, hogy hova. Kali alól megmókoltam az fstab-ot, UUID szerint, ahogy a korábbiak (érdekesség, a win10 sincs ott, de azt mindig jól felcsatolja, mindig ugyanoda) és lám, múkod. CSAK: azóta, véletlenszerűen, néha a bejelentkezés után nem áll fel a KDE, csak a háttérkép jelenik meg és elköszön, semmire nem reagál, se ALT+CTRL+DEL, se ALT+CTRL+BACKSPACE. Egyedül az ALT+CTRL+Fvalamelyik megy, ilyenkor konzolon betudok lépni és elsütni egy init 6-ot. Utána ha mákom van, simán megy. MEg azután is. Tényleg random, mikor mi törénik. Ötlet? a .xsessionerrors-ban csak a szokásos hibák vannak, amik mindig...
-
Anakin007
aktív tag
Informális jellegű kérdésem lenne, összekavarodtam: egy mai ubuntu vagy bármi, ami nem két-három évnél régebbi: honnan veszi az alapértelmezett (runlevel) futási szintet? Mondjuk ezen a 20.04 -es ubin. sysV init? Vagy ez az upstart? systemd? Melyik hol? Más fórumokon írnak ezt is, azt is, javarészt elavultnak tűnő dolgokat találtam.
-
Anakin007
aktív tag
Sikerült, köszi!
Mindössze a
#pam-auth-update
kellett és ott beikszelni a fingerprint-et.
Mostmár konsol-on a sudo su -ra is kéri az ujjlenyomatot ill. bejelentkezéskor. Külön ikon vagy valami nincs, mindössze inaktív marad a jelszó bekérő sor és felgyullad az ujjlenyomatolvasó led-je. Összefoglalva ezek a csomagok kellenek KDE-n (hátha kell majd másnak is):
fprintd
libpam-fprintd
polkit-kde-1
libpam0g-dev (ez utóbbi nem biztos, lehet, csak a thinkfinger miatt raktam fel)Aztán
fprintd-enroll username
pam-auth-update (fingerprint bepipál) -
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
Kubuntu 20.04 Focal, Lenovo Thinkpad T410. Az ujjlenyomat-olvasót szeretném beindítani, több-kevesebb sikerrel. Az lsusb mutatja:
bus 001 Device 003: ID 147e:2016 Upek Biometric Touchchip/Touchstrip Fingerprint Sensor
1 nap után itt tartok:
- kéne a fingerprint-gui csomag, de nem leltem élő linket a neten rá
- thinkfinger-0.3 megvan forrásban, ezen a linken megadott módon kezdtem el, a configure szintaktikai hibák javítása után. Kimenet:sudo tf-tool --acquire
ThinkFinger 0.3 (http://thinkfinger.sourceforge.net/)
Copyright (C) 2006, 2007 Timo Hoenig <thoenig@suse.de>
Initializing...USB device not found.
-valahonnan szereztem egy olyat, hogy Fprint.# fprintd-enroll
Using device /net/reactivated/Fprint/Device/0
Enrolling right-index-finger finger.
Enroll result: enroll-stage-passed
Enroll result: enroll-completed
#
F@xa. Ellenőrzöm:# fprintd-list root
found 1 devices
Device at /net/reactivated/Fprint/Device/0
Using device /net/reactivated/Fprint/Device/0
Fingerprints for user root on Upek TouchChip Fingerprint Coprocessor (swipe):
- #0: right-index-finger
#
És most hogyan tovább? Találtam ezt a leírást, de mint neki, nekem sem múkod ill sok ugyanilyet, máshol, néha bővített kiadásban, de semmi változás. A bejelentkezés-kezelő SDDM.
Annyit mindenesetre elértem, hogy mostmár ujjlenyomattal is be tudom kapcsolni a fullra kikapcsolt gépet (hurrá), de linuxon egyenlőre csak konzolon látszik, hogy van.Előre is köszönök minden segítséget.
U.i.: hol van beállítva manapság az alapértelmezett futási szint? Régen a /etc/initdefault volt, de manapság mintha nem lenne olyan...
-
Anakin007
aktív tag
válasz
ubyegon2 #75028 üzenetére
Köszönöm mindkettőtöknek az infót, sikerült megoldani. Van gobi-loader binárisban,de csak doc file-ok vannak benne. A Lenovo oldalán megleltem forrásban + wine-n (vagy igazi winen) telepíteni kell a win7-es gyári drivert. Azokban van firmware és onnan kell kihalászni a /lib/firmware/gobi alá. Aztán
/lib/udev/gobi_loader -2000 /dev/ttyUSB0 /lib/firmware/gobi
és már megy is, a modem-manager is látja. Úgy fest, konstansan működik, úgyhogy egyenlőre ennyi, hálás köszönet Synaptic-nak és neked!
-
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
Legújjabb kubuntu-m van, Lenovo T410-en, 64 bites rendszer. Random módon nem látja az integrált HSDPA modemet a network-manager. Segítenétek rájönni, mit nézzek? Ma öt indításból egyszer jelent meg az ikonja KDE-n a network managerben. Kicsit idegesítő, pont amikor kéne, akkor nem megy. a SIM-en nincs PIN kérés, amikor látja, hiba nélkül csatlakozik is. Letöltöttem egy "Modem-manager"-t GUI-val, de az egyáltalán nem lát eszközt soha, még akkor sem, amikor a KDEn- épp működik.
Maga a modem Qualcom Gobi 2000. lsusb listázza:Bus 002 Device 004: ID 05c6:9204 Qualcomm, Inc.
A kernel 5.4.0-51
Köszönöm előre is!
-
Anakin007
aktív tag
Sehogysem akar látszódni a kép, bocsi, hogy csak így gányoltam ide végül...
http://keptarhely.eu/view.php?file=20200905v00tmzadf.png
-
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
Kubuntu szeretett volna frissíteni, de nem sikerül:
A /etc/sources.list-ben kiszedtem a thirdparty-s forrásokat, de továbbra is ugyanezt hibát dobja. Szerintetek merre tovább? Köszönöm előre is mindenkinek!
-
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
Véletlenül kitöröltem shift-delet -el a Pictures mappámat ext4-es fs-en. Tud valaki valami tutit ajánlani a visszaállításra? testdisk-el nem sikerült rájönnöm, hogy kell, a ddrescue és a photorec image-t akar csinálni az egész partícióról, ami nem jó, mivel 500Gb-os a $HOME-om és nincs annyi helyem máshol. Olyan kéne, mint win -en a Get Databack, vagy valami hasonló pompás megoldás linuxra. Köszönöm előre is a segítséget! -
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
hálózat megosztásban kérnék segítséget tőletek: Linux neon (a kde miatt). 2db wifi kártya van a gépben és wifi hotspotot szeretnék csinálni. Egyik wifi kártyán kapom a netet, a másikon pedig szórni szeretném. Networkmanager-t graf. felületen beállítottam, de gyakorlatban nem működik. Régen drótos netet két drótos kártya között megtudtam oldani NAT-al, de ezt nem vágomTud valaki segíteni? Parancssoros megoldás érdekelne első sorban...
Köszönöm előre is!
-
Anakin007
aktív tag
válasz
Rimuru #68130 üzenetére
Sajnos általánosan sem érnek ezek a platform-független tippek semmit, megpróbáltam már ezeket az inkognító mód kivételével korábban is.
Egyszerűen nem hiszem el, hogy nincs megoldás rá, ráadásul linuxra sem.. az is furcsa, hogy sem google-el, sem duck-al sem találtam semmit, csak az az eset van 22 milliószor leírva, hogy csináljak hotspotot a laptomomból. De hogy windows-ra se...... hihetetlen.....
Azért köszi, hogy legalább te megpróbáltál segíteni
-
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
Nevetséges kérdés, de nem tudok rájönni: hogyan lehet kubuntu alól nyilvános wifi hotspothoz csatlakozni? WiFi fellép, kap IP-t, de nem lehet bejelentkeztetni, hiába indítok pl. böngészőt és írok be vmi címet, nem jelenik meg beléptető oldal, se semmi. A telómon azonnal bejön egy hotspot login oldal, aztán működik. Ugyanez a gondom Windows alatt is, kínomban megpróbáltam onnan is.
Tud valaki erre megoldást? Elképzelhető, hogy csak telefont enged?
Köszönöm előre is!
-
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
Egy kis integrált VGA -val kapcsolatos elméleti felvilágolást szeretnék kérni.
A supertuxkart nevű játékot szeretném futtatni egy Lenovo T410 notin (Intel I5, integrált VGA, 6Gb RAM, bár nem tudom, számít-e), a rendszer Kubuntu. A játék induláskor azt mondja, hogy túl régi az openGL (2.1) és minimum 3.1 -t szeretne. Elindul, de szaggat. A rendszerbeállításokban, a compositor alatt legördülőben 2.0 volt kiválasztva, de 3.1 is ott van. Átállítotam, gép restart, de a supertuxkart továbbra is problémázik a régi openGL-el. Kicsit olvasgattam, de bevallom, nem értem, mit és hogyan kéne frissíteni, talán kevés az angolom ehhez.Ezt derítettem ki:
# inxi -Gx
Graphics: Card: Intel Core Processor Integrated Graphics Controller bus-ID: 00:02.0
Display Server: X.Org 1.19.6 drivers: modesetting (unloaded: fbdev,vesa) Resolution: 1440x900@60.04hz
OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel Ironlake Mobile version: 2.1 Mesa 18.2.8 Direct Render: Yes2.1-et ír, de vannak valami Mesa profilok. Kipróbáltam így, másoknak segített más progiknál, nekem sajnos nem:
LIBGL_ALWAYS_SOFTWARE=1 supertuxcart
Így mégrosszabb, kb. 5mp-ként jön 1 képkocka, de nem problémázik a verzióval
Valahol azt írták másnak egy hasonló problémára, hogy az Ironlake a probléma és cseszheti.
A munkahelyi gépem pár évvel fiatalabb, abban vmi I3 CPU van 4Gb ram-al és ugyanezzel az op.rendszerrel, ott hibátlanul fut.Lehet, hogy gyenge/régi a hw és én is cseszhetem? Egyáltalán mi adja az OpenGL-t integrált VGA-knál? Ez a Mesa nevű dolog? Azt hogy lehet frissíteni? Bocs előre is, ha hülyeséget kérdezek...
-
Anakin007
aktív tag
Sziaztok!
Érdekes problémát vettem észre, Mint-en, de nem tudom, mennyire disztó-függő. Sok idő után előszőr próbáltam rendes konzolon belépni (ALT+CTRL+Fx) és az történik, hogy miután beírom a user nevet, kéri a jelszót, de hiába írom be jól, sikertelen bejelentkezést ad és innen kezdve megőrül, folyamatosan feldobja hogy "login", nem nyúlok semmihez, majd magától "Password" ,aztán sikertelen bejelentkezés. Jah és 2x írja ki egymás alá hogy "Password", ezzel végtelen ciklusba kerül és csá.
Minden konzolon ezt csinálja. Mi a fene ez? Merre keresgéljek?
Próbából csináltam restartot safe-módban, úgy jó. Valami iránymutatás esetetleg? -
Anakin007
aktív tag
válasz
ontheground #66240 üzenetére
Köszi, este megnézem, hátha működik. edid.bin-t már sikerült letöltenem a monitortól, úgyhogy az már van. Köszi még1x, legalább van valami alap.
-
Anakin007
aktív tag
Sziaztok!
Azt nem tudjátok véletlenül, 64 bites Minten hol a viharban van az xorg.conf? find-el nem talált semmit, csak könyvtárakat, de azokban nincs.
A gondom az, hogy pont a monitorom felbontását nem akarja (1280x1024). Nvidia GeForce 940, legfrissebb hivatalos nvidia driverrel. Se az nvidia vezérlőpultjában, sem a Mate rendszerbeállító monitor szekciójában nincs meg ez a felbontás. Alatta, felette van dögivel mindenféle hülye resolution, csak pont az nincs, ami kéne.Minden fórumon azt javasolják, buheáljam az xorg.conf-ot. De ha nincs?
Póbálkoztam ilyenekkel, hogy
xrandr --newmode "1280x1024_60" -hsync +vsync
xrandr --addmode DVI-I-0 1280x1024_60.00de azt üzente, nem támogatott. Valami parancsal (most nem jut eszembe, fórumokon volt)csináltam lekérdezést monitorra és pompásan visszadobta az 1280x1024@60Hz -et..
Valaki valami működőt? V. csináljak kézzel xorg.conf-ot? Egyáltalán honnan veszi, mi merre hány méter?
Köszönöm előre is az ötleteket!
-
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
Van egy 64 bites Mate Linux Mint, meg egy Xerox Workcentre 3025. Mindkettő 1 hálózaton. Első bekapcs. után, 'magától' telepítette a nyomtatót, észre se vettem, csak ott lett és működik is.
Aztán: az ég világon semmit nem csináltam, csak azt vettem észre, eltűnt a nyomtató. windowsos gépek mind látják, csak ez a talicska nem, nyomtató nem lett buherálva, hálózat sem, Mint sem. Azóta látja a nyomtatót a hálózaton, de nem tudja telepíteni, belső cups hibát jelez igen szar angol nyelvtannal. A Mate rendszerbeállító programja is ugyanezt a hiát dobja, de ez nem meglepő. Letöltöttem xerox ppd gyűjteményt, benne van ez is, a cups webes felületén (localhost:631) szépen betallózom, beállítja, de nem működik a nyomtatás. Az error.log-ban semmi új hiba. Ilyenkor mi a ménkűcsapása van szerintetek? Merre tovább?Köszi!
-
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
Lenovo T410-em van, inteles chipsettel, rajta KDE Neon fut, ami ubuntu alapú.Disztró szerint legfrissebb 4.15.0.-39 -es kernel, 64 bites rendszer. Egy ideje az történik, hogy resetelget az ODD. Win10 alatt nem csinálja, ami jó, mert olyan, mintha kontakthibás lenne valami. Qrva idegesítő, hogy reszelget random módra az ODD, mint amikor kinyitom/becsukom üresen a tálcát. A kernel logban ennyi van ami ide vonatkozhat:
ata1: SATA link up 3.0 Gbps (SStatus 123 SControl 300)
Dec 1 16:45:16 terminator410 kernel: [11957.026028] ata2: SATA link up 1.5 Gbps (SStatus 113 SControl 300)
Dec 1 16:45:16 terminator410 kernel: [11957.026057] ata5: SATA link down (SStatus 0 SControl 300)
Dec 1 16:45:16 terminator410 kernel: [11957.026088] ata6: SATA link down (SStatus 0 SControl 300)
Dec 1 16:45:16 terminator410 kernel: [11957.029117] ata1.00: ACPI cmd ef/02:00:00:00:00:a0 (SET FEATURES) succeeded
Dec 1 16:45:16 terminator410 kernel: [11957.029124] ata1.00: ACPI cmd f5/00:00:00:00:00:a0 (SECURITY FREEZE LOCK) filtered out
Dec 1 16:45:16 terminator410 kernel: [11957.029129] ata1.00: ACPI cmd ef/10:03:00:00:00:a0 (SET FEATURES) filtered out
Dec 1 16:45:16 terminator410 kernel: [11957.029139] ata2.00: ACPI cmd e3/00:79:00:00:00:a0 (IDLE) succeeded
Dec 1 16:45:16 terminator410 kernel: [11957.029337] ata1.00: supports DRM functions and may not be fully accessible
Dec 1 16:45:16 terminator410 kernel: [11957.029841] ata2.00: ACPI cmd e3/00:01:00:00:00:a0 (IDLE) succeeded
Dec 1 16:45:16 terminator410 kernel: [11957.035082] ata1.00: NCQ Send/Recv Log not supported
Dec 1 16:45:16 terminator410 kernel: [11957.035377] ata2.00: ACPI cmd e3/00:79:00:00:00:a0 (IDLE) succeeded
Dec 1 16:45:16 terminator410 kernel: [11957.036088] ata2.00: ACPI cmd e3/00:01:00:00:00:a0 (IDLE) succeeded
Dec 1 16:45:16 terminator410 kernel: [11957.036142] ata1.00: ACPI cmd ef/02:00:00:00:00:a0 (SET FEATURES) succeeded
Dec 1 16:45:16 terminator410 kernel: [11957.036147] ata1.00: ACPI cmd f5/00:00:00:00:00:a0 (SECURITY FREEZE LOCK) filtered out
Dec 1 16:45:16 terminator410 kernel: [11957.036151] ata1.00: ACPI cmd ef/10:03:00:00:00:a0 (SET FEATURES) filtered out
Dec 1 16:45:16 terminator410 kernel: [11957.036336] ata1.00: supports DRM functions and may not be fully accessible
Dec 1 16:45:16 terminator410 kernel: [11957.036486] ata1.00: NCQ Send/Recv Log not supported
Dec 1 16:45:16 terminator410 kernel: [11957.036878] ata1.00: configured for UDMA/133
Dec 1 16:45:16 terminator410 kernel: [11957.037648] ata2.00: configured for UDMA/100
Dec 1 16:45:16 terminator410 kernel: [11957.199014] sdhci-pci 0000:0d:00.0: Will use DMA mode even though HW doesn't fully claim to support it.
Dec 1 16:45:16 terminator410 kernel: [11957.199073] sdhci-pci 0000:0d:00.0: Will use DMA mode even though HW doesn't fully claim to support itVan valami ötlet, merre tovább?
-
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
Csak úgy, kíváncsiságból, mert fél órát szoptam, hogy írhassak egy nyomorult cd-t 2018-ban k3b-vel: áruljátok már el légszi, milyen security reasont jelent, ha bárki hozzáférhet az odd-mhez, nemcsak root? Valami hacker majd poénból ír nekem egy cd-t/dvd-t, ha benne hagytam egy üres lemezt?
Tuti fényt kapnék
Ps: a k3b is hagy némi kívánnivalót maga után. Audio cd-t akartam írni, automatán hagytam mindent, erre simán megírta SAO -ban, mert audio cd-t úgy a jó....
Mák, hogy rw volt.
-
Anakin007
aktív tag
Jelszó hibát dob ki, mintha elütöttem volna. Amúgy nem nagy dráma, jelenleg úgy oldom meg, hogy 'sudo mc' bekéri a user jelszavát és elindul root-ként a mc. Ott ctrl+o akár és megvan oldva, nem kell minden root jogot ignylő parancs elé a sudo, mert ez lenne a cél.
-
Anakin007
aktív tag
Innen jut eszembe: a su-t hogyan kell engedélyezni egy amúgy admin jogú usernek? Ha sudo prg -al csinálom bekéri a user jelszavát és megy is a prg. Én viszont sima su majd pass. megadása után szeretnék egy fix root konzolt kde-n a konsole-ban. A user benne van a köv. csoportokban: adm, sudo. Restart volt, de nem müxik. Kézzel írtam be a /etc/group és etc/group- file-okba. Mit hagytam ki?
-
Anakin007
aktív tag
válasz
enginev3.0 #61874 üzenetére
Ha nem lesz jelentkező, próbáld magad egy darabig. Telepítés nem kunszt, sztem bármilyen alaprendszert fel lehet rakni az adott disztró leírása alapján relative egyszerűen. Ha nincs vmi különleges hw a rendszerben, a hálózat is felébreszthető automatice. Utána elég egy SSHD-t elindítani, ami szintén nem nagy kunszt leírás alapján és valakit meg beengedni root ssh hozzáféréssel, akiben qrvára megbízol. Tudom, über-security vulnerable egy ilyen, de aztán az sshd-t le is lehet állítani/törölni v. root pass-t változtatni.
-
Anakin007
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #61873 üzenetére
Nem, de nem is szeretném. Jó az, ha van, ráadásul más programok is használják, Viszont az jutott eszembe, mi lenne, ha csinánék valami kamu-VPN kapcsolatot a KDE networkanagerben, ami csak annyit tenne, hogy meghívná a szkriptet. Mert olyan lehetőség van, hogy VPN kapcsolat kijelölése/meghívása, ha egy adott wifi kapcsolat létrejön. Szerintem jól hangzik, csak lövésem nincs, hogy álljak neki v. mit válasszak
-
Anakin007
aktív tag
Üdv Mindenkinek!
Okosság kéne újfent: szerintetek hogyan lehetne a legegyszerűbben megoldani KDE-n, dpkg alapú disztrón a következőt:
adott 1 bash szkript (1 file) amit root-ként kéne futtatni minden esetben, miután felépül a wifi kapcsolat. Laptopon futó rendszer, általában lecsukom, néha restart/fresh start után sem működik aminek kéne.
VPN-ről van szó amúgy, ikeV2 protokollal, hide.me a "szolgáltató". Megcsináltam mindent amit írtak, de az automatizálás akkor működik csak, ha frissen kapcsolom be a gépet és irtó hamar beütöm a
könyökömkwallet jelszót. Az általuk javasolt megoldás:
/etc/ipsec.conf-ban:
auto=startkonzolon meg:
sudo systemctl enable strongswan.serviceKDE networkamanger strongswan plugint sikerül telepíteni, de nem működik vele, az istennek sem épül fel a VPN, csak root konzolból:
ipsec up myvpn
Bármilyen, akár kókány megoldás is érdekel, csak menjen már magától
-
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
Olyan backup tool-t keresek, ami egy esetleges upgrade utáni fejreállást vissza tudna állítani a frissítés előtti állapotba. Olyasmira gondolok, mint az MS rendszer visszaállítása. Jelenleg alig 5Gb a rendszer, /var-al, /usr -el együtt, de jó lenne, ha frissítés előtt nem kéne mindig az egészet lemásolni. Tudnátok ajánlani valamit?
A másik: SSD-t használok, optimalizálni szeretném. Eddig annyit tettem, hogy az fstab-ba beírtam a 'noatime' opciót a partíciókhoz és ellenőriztem, hogy TRIM módban van-e az SSD. Még valamit tehetnék érte, hogy sokáig működjön?
Köszönöm szépen mindenkinek!
U.i.: ha olyat látok telepítés közben/után, hogy '1 not fully installed or removed.' hogy tudom megnézni, melyik az konkrétan?
-
Anakin007
aktív tag
válasz
lev258 #61684 üzenetére
LMDE-t akartam, bocsi
Még jó, hogy valaki figyel
PPA-t ez nem támogat. Visszanéztem, Mint 17 debütált, amikor próbálgattam az LMDE-t és ahogy itt találtam, a 19-es LMDE mint-nél a mai napig sincs másképp:
"That PPA is not yet supporting Mint 19. That's not strange because Mint 19 isn't out yet. You'll have to wait until it's supported, or find another solution."
-
Anakin007
aktív tag
válasz
I02S3F #61682 üzenetére
Az LTS-el viszont az van, hogy sok "új" cucc nincs rá. Értsd új: 2-3-4 éves programok akár.
Legalábbis ez a tapasztalatom, kipróbáltam 3-4 éve, pont amiatt, mert nem akarok rendszert berhelni 1-1 frissítés után. Viszont volt pár program amit használok/használtam akoriban és egyszerűen csak forrásból tudtam volna felrakni, mert pl ppa-s forrást nem lehetett hozzáadni. Olyan debian stable kiadásra emlékeztetett akkoribanDe még olyannl is gond volt, mint egy viber. Vagy felrakok 200 lib-et meg franckarikát forrásból, hogy menjen egy darab cél program a függőségek miatt. Döntöttem, felejtős az LTS.
A cinnamon-t max. megszokja a KDE-n nevelkedett emberfia
-
Anakin007
aktív tag
Nincs köze hozzá, de a driverrel tuti baj van. Másnak is volt olyan gondja még, hogy belefagy a vlc az mkv lejátszásba. Kipróbáltam, nekem is. mplayer megy, de annak is vmi driver baja van és nem megy fullscreen-ben. Asszem reinstall lesz, van úgyis 19-es mint, de nincs kde-vel. Szerintetek utólag lehet rá kde-t rakni? Ez a cinnamon nem jött be, pont az a pár kde-s feature hiányzik, ammit használok, pl. ALT+F2 -re futtat, ilyenre gondolok.
-
Anakin007
aktív tag
válasz
lev258 #61672 üzenetére
Szia!
KDE hibája volt, amikor pl. nem tudtam adatlemezt írni k3b-vel, mert nem lehetett megnyomni a gombot. Hasonló gondja volt másnak, akinek a libdbus-menu csomit javasolták. Olyat talált az apt-om, hogy libdbusmenu-gtk4:amd64, ami nem volt eddig telepítve. Felraktam és ezzel megoldódott a gondom ezen része nekem is és le is vezették szépen, milyen frissítés kvar be a dbus rendszerbe. Megnéztem most log-ban, ez volt 07.17.-én, tehát kb. ekkor vettem észre, hogy grimbusz van, mert a konsole sem bírt elindulni, ami nagyobb baj, mint a k3b.
07.03-án volt egy kernel frissítés libc-el együtt majd 09.-én linux-firmware" frissítés.
Utána néztem, nincs zárt binárisos intel driver linux alá, eben a kernel firmware-ba van belepukkantva valami nem túl világos módon. Gyanítom, itt a gond, mert korábbi kernelekkel sem szűnt meg a gond, amikor próbából azok valamelyikére bootoltattam rá.
Amúgy tutira megjelnítési gond van, mert ha beleklikkelek a "levegőbe" miután megnyomtam a menu-t, történik valami attól függően, mit találok el vakon. Amúgy itt a problémám, amit tegnap találtam és a végén vagy hazudott a srác v. tényleg ez a gond:Közben találtam egy ilyet a log-ban:
Start-Date: 2018-07-02 20:56:45
Commandline: aptdaemon role='role-install-packages' sender=':1.62'
Install: liferea:amd64 (1.10.17-1ubuntu2), liferea-data:amd64 (1.10.17-1ubuntu2, automatic), libmessaging-menu0:amd64 (13.10.1+15.10.20150505-0ubuntu1, automatic)
Error: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
End-Date: 2018-07-02 20:56:50Nem tudom még, mi ez a libmessaging-menu0 és van-e köze a gondhoz, de hiba.
-
Anakin007
aktív tag
update:
elvileg VGA driver hiba okozza, a mozilla helpdesk szerint ill. valakinek megoldotta a problémáját a driver csere. Működnek azok a gombok, csak a menü nem látszik... Áhá! CSak hogyan?
windows-hoz hasonlóan "Roll back driver" megoldás kéne, csak hogy álljak neki? Mezei Lenovo T410-em van, intel-es VGA-val.
Csináltam egy ilyet:
Section "Device"
Identifier "Intel Graphics"
Driver "intel"
Option "AccelMethod" "uxa"
EndSectionElneveztem a file-t 20-intel.conf-nak és bettem a /usr/share/X11/Xorg.conf.d alá. ALT+CTRL+Backspace, de nem jó, nem változott semmi. A Composer-t is kikapcsoltam KDE-n, de nincs változás. Voltak kernel frissítések az elmúlt 1 hónapban többször is, lehet, emiatt a gond.
lshw kimenet:
lshw -C video
*-display
description: VGA compatible controller
product: Core Processor Integrated Graphics Controller
vendor: Intel Corporation
physical id: 2
bus info: pci@0000:00:02.0
version: 02
width: 64 bits
clock: 33MHz
capabilities: msi pm vga_controller bus_master cap_list rom
configuration: driver=i915 latency=0
resources: irq:26 memory:f2000000-f23fffff memory:d0000000-dfffffff ioport:1800(size=8) memory:c0000-dffff -
Anakin007
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #61669 üzenetére
CPU~Dual core Intel Core i5 M 540 (-HT-MCP-) speed/max~1227/2534 MHz Kernel~4.15.0-30-generic x86_64 Up~22:50 Mem~2214.2/5753.1MB HDD~264.1GB(21.1% used) Procs~230 Client~Shell inxi~2.2.35
Heccből/próbából szedtem le a waterfox-ot, soha nem használatam még. A hiba ugyanúgy jelentkezik ezen is. Évek óta használom ezt a rendszert, nem "berheltem" semmit, 2-3 hete, pár frissítés óta ilyen. Most fontokkal próbálkozom és csak 2 fajta, Serif és Sans Serif van a legördülőben. Ez normális? Egy kínai haverom javasolta IRC-n reggel, hogy nézzem meg ezt is.
-
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
Még mindig firefox/waterfox problémám van linuxon (windows-on jó, ezért csak itt kérdezhetek): a címsor melletti gombok nem működnek, ha ráklikkelek, csak sötétebb kontrasztra váltanak, de nem jelenik meg menü. Gáz, mert pl. az Adblockot sem tudom kikapcsolni
Linux mint 18, KDE-vel. Amit póbáltam már, de sikertelnül:
- új felhasználót csináltam és ezzel a szűz fiókkal próbálkoztam
- purge-val töröltem a firefoxot, újra letöltöttem, telepítettem
- megkérdeztem a google-t és meglátogattam a firefox oldalát, ahol kipróbálhatatlan technikát javasoltak a safe mod-al. Mivel nem jelenik meg a firefox menü sem, így esélytelen
- beállítottam az alapértelmezett skin-t
- kikapcsoltam minden bővítményt
- ellenőriztem a java-t, mert valahol ezt írták, de az jól működik
- konsole-ból indítottam, de nem "üzen" semmitKorábban számos KDE alkalmazás is ugyanígy viselkedett, pl. k3b, kate, de erre találtam már megoldást. Ez vmi linux és mozzila specifikus gebasz lehet. Valami ötlete valakinek volna erre?
Köszönöm előre is!
-
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
64 bites Linux mintem van, KDE-vel. 3-4 nappal ezelőtt frissített pár csomagot, azóta nem működnek a menük firefox-ban és k3b-n (lehet, máshol sem, ezeket vettem észre).
Firefox-ban a letöltések gomb és ami vele egy sorban van, a 4 függ. vonalka, v. a setup, a 3 vízszintes vonalka, ezekre gondolok. Ennél hülyébben nem tudtam leírni, bocsesz
Szóval ha ezekre klikkelek, csak kicsit elsötétül, de nem történik semmi, de legalább a CTRL+F-el előjön a file meg a többi menü és ott már tudok mozogni.
K3B-nél semmi nem történik CTRL-F-re, egy nyomorult dvd-rw -t nem tudok letörölni v. iso-r írni, fax kivan. Találkozott már vki esetleg ilyesmivel mostanában? Használ még vki KDE-t rajtam kívűl? -
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
Valamilyen "ram tisztító" programot tudnátok ajánlani? Linux Mint-em van, a legújabb kiadás, KDE-vel, 64 bites. A gépben 4 giga ram van, i3-as cpu-val. Futtatok egy "Memóriaállapot" nevű kisalkalmazást, amin a fizikai memória és swap állapotát figyelem. Bekapcsolás után 1-2 napig 0 swap és 1-1.2giga ram használtato mutat, majd kvetkező reggel már 1.5-2gig ram használatot és pár 100 mega swap-et. Péntekre már tartósan 3 giga feletti ram használatot és 1 giga swap foglaltságot jelez, amikor nincs megnyitva semmi.
A gépet csak lecsukom, sleep-be teszem nap végén mindig, mert hdd-s és 6 nap mire felbootol. Általában egy wine-s miniprogramot, egy firefox-ot meg egy skype-ot futtatok összesen. Most még csak szerda van, de kb. 3 másodperc késéssel jelennek meg itt is, ebben az ablakban a karakterek a leütés után, olyan lassú. Valami ötlete volna esetleg vkinek, hogy mit nézzek meg? hw hiba nincs, többször ellenőriztem, ráadásul 1-2 napig minden kifogástalan. -
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
Használ még valaki linux mint-et rajtam kívül régebben, mint kb. idén február? KDE és Cinnamon van fenn, utóbbi csak kíváncsiságból van fenn, próbálok rájönni, mire való, miért kellett ez, de eddig csak egy elcseszett kde-klónnak tűnik..
Szóval a kérdésem az, történt-e valami támadás a disztró ellen idén, amiről nem tudok esetleg? Ugyanis kb. február óta, minden frissítés után egyre szarabb. Ma már ott tartok, hogy win8.1 -et kellett indítanom, hogy pl. netezhessek, mert a linuxom képtelen a wifihez csatlakozni. Kb. 1 hete kezdte, mintha rossz lenne a wifi jelszó, nem csatlakozik, logokban nincs hiba, csak hogy link down és kínlódik a iwlwifi v. mi a szösz. Eddig bejött, hogy töröltem a mentett kapcsolatot és újra felléptem, de ma már ez sem. KDE-n képtelenség megoldani, hogy időben is kijelezze, mennyi az aksi üzemidő, csak % -ot jelez. Tényleg MINDENT megpróbáltam, de nem. Érdekesség, hogy Cinnamon-on már kitudja jelezni az időt. Kismillió találatot dobott a google erre a problémára egy rakás embertől, de valóban Solved megoldás nincs sehol.
KDE-n a tegnapi frissítés óta eltűnt a network manager, nem lehet grafikus wifi beállítást csinálni. Mivel nincs netem linux alatt, nem tudom, konzolból hogy kell (csak drótos hálózatot tudnék belőni konzolon), a google haverom sem érem el, de ez úgyis csak vminek a tünete, mert vmi gáz van, nem egy sima beállítás, úgyhogy végülis tökmind1.Ma épp készültem leoltani az ebay-es eladóm, akitől aksit vettem pár hete a notimba, mondván, cellazárlatos, mert 20-25% -nál egyszerűen minden figyelmeztetés nélkül kikapcsolt a gépem, ha nem figyeltem oda. Most, win8.1 alatt cirka 1 órával tovább működik és 6% -os töltöttségi szintnél jelzi, hogy 10 percem van. Kipróbáltam, 5 percig keresgélhetem a töltőm, mire elmegy sleep-be (nem full power off!). Minden energiakezelős csomagot felraktam korábban, de tökmind1 volt, mint az is, hogy hiába csuktam le a fedelet, nem ment el igazából sleep-be, ahogy gyárilag is bevan állítva, csak a kijelzőt kapcsolja le.
Kb. a márciusi frissítés óta nem képes megjegyezni a fényerő, hangerő BT beállításokat, mindig max. fényerőn, lenémított hangal indul, bekapcsolt BT-vel, amit kikapcsolva szoktam hagyni, pont mert aksizabáló.Egy gyári kiépítéses intel-es Lenovo T410-em van, ami annyira ritka, hogy csak az utcánkban van legalább még 5 családban legalább 1db ilyen.
Tavaly nyáron raktam fel a Mint-et, sima user-nek ajánlott beállításokkal a frissítés kezelőt, ami -elvileg- nem frissít olyan dolgokat, amik instabillá tehetnék a rendszert. Végülis fél évig jó volt, imádtam. De most....Szóval történt vmi? Van megoldás azon kívül, hogy cirka 16 év linuxozás után visszatérjek a Microsoft-hoz?
V. mi okozhat ennyi, egymástól függetlennek tűnő grimbuszt?
Minden ötlet érdekel
Köszi előre is!
-
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
Itt, lassan az őrület határán kérnék ötleteket, merre tovább...
Van egy Acer Aspire E5-571, 64 bites legújabb Linux Mint KDE-vel és Cinnamon-al, szűz telepítés, binárisból "gyári" wine, benne egy windows-os program, ami innen tölthető le és van egy telepített hálózati nyomtató, amit tökéletesen tudok használni lnux alatt.
Munkahelyi gép, a fenti win-es progit használom benne lassan fél éve flottul. 3 hete hétfőn, egyszer csak a wines program azt írja, nincs telepített nyomtató... Nem nyúltam semmihez, hétvégén kikapcsolt állapotban volt a gép, pénteken még ment a nyomtatás. Azóta bármit csinálok, nem lát nyomtatót, a wines programot sem berhelték, semmi szoftveres változás nem történt.
Valaki adjon már vmi fogódzkodót, miért van ez, mit nézzek meg, fizetek a megoldónak egy kört, csak legyen már vmiAzóta újra húztam a gépet többször is kínomban, pluszban cinnamon-os verzióját is a Mint-nek, hátha, de nem. Felraktam tegnap kínomban egy debian-t is kde-vel, de nem nyert. Ubuntu, szintén zenész. Otthoni gépemen, egy Lenovo T410-en, simán megy, látja a nyomtatót ugyanezzel a Mint-el! Van egy Asus barebone PC-m is, ugyanezzel a Mint-el, azon is megy, semmit nem kell állítgatni. A céges gépemen kipróbáltam root-ként, még az ablakkezelőbe is root-ként jelentkeztem be, hátha vmi jogosultság, de nem. Van egy ótvaros FuSi asztali PC-m, azon is kipróbáltam Mint-el, ott is megy, csak ezen a nyomorult laptopon, amin dolgoznom kéne, ezen és CSAK EZEN nem! Szinte minden működik hw-szinten tudtommal, fűt, zenél, világít, LAN-t nem kezeli egyedül,vmi driver hiány miatt nem is látja az lspci sem, de win10 alatt az is megy, tehát nem hw hiba, de nem is kell. 1.5 éve amikor kaptam ezt a gépet újonnan, már akkor sem volt linux alatt LAN, de nem hiányzott/hiányzik, így használtam.
Raktam fel egy pseudo printert is pdf nyomtató néven, de a win-es progi szerint toábbra sincs telepítve nyomtató. Kipróbáltam, wine notepad.exe, ami a gyári wine-s telepítésben van notepad, azzal. CTRL+P, ott a nyomtató és ki is küldi, amit oda beírok, tehát a wine jó lehet. Gondolom, vmi frissítést adtak ki Mint-hez a hétvégén, de nem tudom, mit, így ezzel az infóval nem tudtam mit kezdeni.
Felraktam forrásból a legújabb wine-t, a 2.0-s verziót, nem telepítettem system-wide, nehogy kavarodás legyen, csak az instal könyvtárából indítva telepítettem ugyanoda a fenti progit, minden működik, csak nyomtatni nem tudokEszem megáll, azt se tudom, mit berheljek. CUPS-ot? wine-t? V. a rendszert? Azon belül is vajon mit? Milyen log-ot nézzek? Ráadásul ez egy abszolut egyedi probléma, google-t cseszhetem, ráadásul csak ezen a nyomorult vason nem működik, ez is fura. Annyit már tudok, hogy konkrétan ezzel az acer szériával nagyon sok nyűgje volt már nagyon sok embernek, de nem ilyen.
Legalább elvi síkon adjatok már légyszi vmi ötletet!
Vagy win10-re hogyan tudnék KDE-t rakni? Rakás sz@r a win-es ablakkezelő, képtelen vok megszokni 3 hete..
Valaki, akárki, bárki?
Bármit?
Tényleg fizetek egy akármit a megfejtőnek! -
Anakin007
aktív tag
válasz
norbert400 #51768 üzenetére
Szia!
A debian-t full kezdőként tényleg jobb, ha hanyagolod, nagyon lutri, hw függő és inkább szerverre való, mint desktopra. Szerintem advanced usereknek ajánlott, a legalapabb dolgokat állítja csak be, hogy a user aztán a használandó környezethez konfigurálja, ami ugye cél-függő, bár nem árultad el, mire kell.
Az ubuntu nekem se vált be pl., viszont ajánlanék egy jobbat: Mint. SSD-re pen-ről egy I5 alapú gépen 4-5 perc alatt felcsavarodik és minden működik még live módban is. Több gépre, notikra és desktopokra is telepítettem az utóbbi 3-4 hónapban és pompásan teszi a dolgát.
Ráadásul dpkg és ubuntu alapú, de az ubuntu-s alapot én is csak a hírekből tudom, használva nem tudom, mi köze hozzáA dpkg -szerintem- imádni való, jobban kezelhető és főleg gyorsabb, mint az rpm, ráadásul az apt search v. apt-cache search egy irtó pompi találmány, az rpm ilyet nem is tud. Kezdőként pedig nagyon jó eszköz arra, ha pl. vmi dependency problémát kell feloldani.
Ha mégis debian-t akarnál, akkor LMDE, debian alapú Mint, egyszerűen imádom, sztem sokan vagyunk így ezzel, ha stabil, megbízható desktop disztrót szeretnénk úgy, hogy ne kelljen sokat heggesztgetni itt-ott, hogy minden működjön frissítések után is.Az egyetlen gondom vele a saját notimon van: restart után mindig maxon van a fényerő és bekapcsolva a bluetooth, amit mindig kikapcsolok.
Tényleg, erre a fényerő-nem-marad-úgy problémára nincs valakinek ötlete?
-
Anakin007
aktív tag
válasz
DrojDtroll #51754 üzenetére
Szerintem gyorsabb és célravezetőbb, ha magad próbálod ki akár mindet
-
Anakin007
aktív tag
válasz
DrojDtroll #51750 üzenetére
Ezt nézted már?
-
Anakin007
aktív tag
A korábbi bluetooth-os, igazán kezdő kérdésre még mindig senkinek sincs ötlete?
-
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
Linux Mint LMDE cinnamon, 64bites rendszerem van, egy lenovo notin. A probléma, hogy nem tudom a file átvitelt megcsinálni BT-on keresztül. Párosítás ok, file-okat tudok is küldeni a gépről telefonra, csak vissza nem: amikor indulna a file küldés rávágja kapásból a telefon, hogy "Kapcsolat megszakítva", de a párosítás nem old le.
Találtam olyat, hogy nyomjak rá a BT ikonra jobb klikkel, majd "helyi szolgáltatások" és ott az "átvitel" fül. Na, az nekem üres, pedig raktam fel pár javasolt cuccot:gnome-user-share (64bites, a 32bitest nem tudom feltenni, irtó sok hibát jelez az apt)
obexftp
blueberry
bluemanAmíg az egyel korábbi Mint volt fenn KDE-vel, pompásan működött. Az imént találtam egy ilyet:
dmesg|tail
[ 4643.126671] [<ffffffffa059bb7a>] ? hci_conn_timeout+0x4a/0x280 [bluetooth]
[ 4643.126677] [<ffffffff81082bb3>] ? process_one_work+0x143/0x430
[ 4643.126681] [<ffffffff81083333>] ? worker_thread+0x113/0x4f0
[ 4643.126685] [<ffffffff81083220>] ? rescuer_thread+0x2d0/0x2d0
[ 4643.126690] [<ffffffff810894fd>] ? kthread+0xbd/0xe0
[ 4643.126695] [<ffffffff81089440>] ? kthread_create_on_node+0x180/0x180
[ 4643.126702] [<ffffffff8151ad58>] ? ret_from_fork+0x58/0x90
[ 4643.126706] [<ffffffff81089440>] ? kthread_create_on_node+0x180/0x180
[ 4643.126709] ---[ end trace a237935f0dd8b7cf ]---
[ 4716.011468] input: 48:9D:24:98:4E:D2 as /devices/virtual/input/input20Lehet ez a baj? V. mi?
Előre is köszönök minden építő jellegű hozzászólást!
-
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
samba-s gondom van: linux mint, 64bit, binárisból fenn van a samba mindenestől és egy win7-es géphez szeretnék csatlakozni. Egy user gyári (win-es alapértelmezett) képek könyvtárát szeretném elérni, de nem látszik. A gyári "Users" könyvtár megvan, de megnyitás után csak Default és Public felh. elérhető, pedig másik win7-es gépről simán elérem amit akarok, tehát ott jók a jogok, stb. A win7-es gép otthoni csoportban van, ő maga a gazda is.
Mi lehet a gond?
A másik: dolphin megnyit, Hálózatok-ra katt, ott ezek vannak:
MTP Eszközök
Hálózat
Hálózati szolgáltatások
Samba megosztások
Hálózati mappa hozzáadásEzeket sorban megnyitva:
Hálózat: csak saját magát (tehát a mint) mutatja gépnek, a többi eszköz (telefonok, router, az ominózis win7-es gép) csak egy torony kinézetű ikont kapnak, gépnév meg vmi krix-krax, számos-betűs karaktersorozat. Egyedül önmaga a meg két telefon neve szerepel krix-krax helyett. Ha bármit megnyitok, szintén krix-krax nevű dolgok látszanak, alul a dolphin "Ismeretlen szolgáltatás" -t ír mindhez. Ez mitől lehet v. mi akar lenni?Hálózati szolgáltatások: megynitom és üres. Ez ok, zeroconf.
Samba megosztások: megnyitom, ott a munkacsoport-név. Megpróbálom megnyitni és kapásból user nevet és jelszót kér. bármit írok be, semmi nem jó. Próbáltam a win7-es gép felh-t, jelszó nélkül, nem megy (alapból nincs jelszava, win7-en a jelszó nélküli megosztás engedélyezve); felh.név + otthoni csoport jelszó, nem jó; linuxos smb felhasználó+jelszó, akkor sem. Mi kell akkor ide?Egy észrevétel: smbpasswd -a (linuxos)user megvolt, megadtam hozzá a samba-s jelszót, no hiba. Aztán smbpasswd -e user, no hiba. Viszont a /etc/samba/smbuser 0-ás hosszúságú maradt, smbclient-el localhoston keresztül SEM tudok csatlakozni, smbstatus nem mutatja az smb.conf-ban beállított share-t, de látszólag ok.
Másnak működik ez v. inkább gyaluljam le dpkg --purge -val az egész samba-t és tegyem fel forrásból kézzel?Bármilyen építő jellegű hozzászólást szivesen vennék bármelyik részre is
V. vmi magyarázatot legalább.....
köszönöm!
-
Anakin007
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #45617 üzenetére
Az evolution bejött, sokkal használhatóbb számomra, mint a kmail és elég régóta használom. A mostani kmail-al sokkal komolyabb gondjaim akadtak, pl. font-kezelés, akárhogy állítgattam vagy hogy nem tudok kézzel küldés/fogadás-t csinálni egy idő után, restartolni kell az egész progit. A nézegetőben az istennek se tudok rájönni, hol tudok klasszikus nézetet választani, hogy ne gyűjtse be a leveleket érkezési dátumuk szerint egy lenyíló alá ömlesztve, stb. evolution-ban ezek alapból mennek még így is, hogy bajai vannak
De ha tudsz ajánlani jobbat, nyitott vagyok rá
-
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
evolution problémám van, hátha valaki járatos benne:
1, nincs autofill levélíráskor, tehát hiába küldtem levelet 1x 1 címre, később újra végig kell írnom, semmit nem jegyez meg.
2, nem találok beállítást rá, hogy az adott e-mail címről érkező levelet egyből egy meghatározott mappába tegye. Régen volt ilyen beállítás, most nincs.Linux Mint 17.3, 64bit, KDE, szűz telepítés. Konzolból indítva ezek jelennek meg:
(evolution:3065): Gtk-WARNING **: Failed to register client: GDBus.Error:org.freedesktop.DBus.Error.ServiceUnknown: The name org.gnome.SessionManager was not provided by any .service files
java version "1.7.0_95"
OpenJDK Runtime Environment (IcedTea 2.6.4) (7u95-2.6.4-0ubuntu0.14.04.2)
OpenJDK 64-Bit Server VM (build 24.95-b01, mixed mode)
(evolution:3065): evolution-mail-WARNING **: (mail-send-recv.c:1145):receive_update_got_folderinfo: runtime check failed: (info != NULL)
(evolution:3065): GLib-GObject-CRITICAL **: g_object_unref: assertion 'object->ref_count > 0' failed
(evolution:3065): GLib-CRITICAL **: Source ID 579 was not found when attempting to remove itValakinek erre valami ötlete? Minden megoldás érdekel
-
Anakin007
aktív tag
válasz
IstvánLászló #45612 üzenetére
Ha olvasási probléma van, lelassul a dvd meghajtó, kínlódik. Ha ez nincs, akkor csak lassan talál drivert a vga-hoz vagy valami más ok miatt nem tudja indítani az X-et, de ez benne lesz vmelyik log file-ban (kern.log, Xorg.0.log). Mivel live rendszer, végülis lényegtelen, mert minden indításkor ez fog lejátszódni, nem tudod konzisztensen "megcsinálni" emiatt. Lehet, hogy valami probléma van a kártyád driverével v. vmelyik hw-függő driverrel, amihez valószínűleg van javítás is amit rendbe hozna egy frissítés, de annak is csak telepített rendszernél van értelme.
Live rendszer, amire kitalálták, tesztelni, teljesen jó, ill. azt eldönteni, hogy tudod-e használni, tetszik-e, stb. Egy dvd olvasási sebessége pedig töredéke egy mai sata-s vagy neadjisten ssd-nek, egy teszt során szerintem sokkal bosszantóbb egy egyszerű programak az elindítási ideje mint az, hogy mennyi idő múlva indul el az X, de ez már szubjektív -
Anakin007
aktív tag
válasz
IstvánLászló #45608 üzenetére
Szerintem csak olvasási sebesség probléma van, valamiért lassan tudja csak felvakarni a biteket a dvd-ről vagy csak sokáig válogatja a drivert a vga-hoz. live linuxnál ez nem probléma, hanem feature
-
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
64bit-es szűz telepítésű Mint van a gépemen és evolution-t használnék. Ha konzolból indítom mindig ez a hiba jeleneik meg:(evolution:8347): Gtk-WARNING **: Failed to register client: GDBus.Error
rg.freedesktop.DBus.Error.ServiceUnknown: The name org.gnome.SessionManager was not provided by any .service files
Levelet küldeni nem tudok, kifagy az ablak, pedig jó az smtp, kmail-ból működik. A barátom (google) nem tudott segíteni, kismillió esetben áll elő ez a hiba, működő megoldást nem találtam. Valakinek vmi 5lete erre?
Előre is köszönöm!
-
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
Linux Mint 17.3, friss telepítés KDE-vel. A chromium betegesen dolgozik, a legördülőkben nem jelöli ki azt az elemet, ami felett éppen van az egér. Pl. most itt ha nyomok egy jobb klikk-et, van "Back", "Reload", "Save as", stb. Ha mondjuk a "Reload" fölé tolom az egeret, nem látszik semmi, helyette az egyel feljebb lévő eleme jelölődik ki. Ha bal klikkel rányomok, akkor legalább azt hajtja végre, ami felett áll az egér, hiába van egy másik elem kijelölve.. Működik végülis, csak baromira idegesítő
Találkozott már vki ilyennel? A chromium oldaláról a legfrissebbet letöltve nem tudom indítani, kismillió hibát jelez. Minden más alkalmazás jól működik, csak a Chromium van berúgva. Minden okosságot előre is köszönök!
-
Anakin007
aktív tag
Szia!
Régen csináltam már ilyet, de 3 folyamat kell egész biztosan hogy fusson, az egyik az nfs-common és egy nfs-kernel-server nevű és egy portmap (vagy rpc.portmap). Ha nem látsz csatlakozási kísérletet sem, akkor tuti, hogy vmi nem fut ezek közül. Ha mégsem, akkor a hosts.allow és hosts.deny file-okat nézd meg. Ha pl. a hosts.allow-ban deny all van, akkor bukó bármilyen kapcsolat a géppel.
Ha minden fut, akkor adj ki egyrpcinfo -p
parancsot. A kimenetben mindenképpen kell látszania portmapper, mountd, nfs folyamatoknak. Miután beállítottad az export -ot vagy változtattál vmit, mindig ki kellett adni egy
exportfs
nevű parancsot (nem kell az nfs szervert restartolni).
Egyenlőre ennyi jutott eszembe ill. hogy régen xinetd-vel használtam a biztonság miatt, ugyanis a portmapper-el nem lehetett legalább iface szinten korlátozni, ott figyelt minden kártyán igaz, ha simán lan-on van csak a gép 1 hálókarival és nem natolsz mondjuk netet, ez nem érdekes annyira. -
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
mencoder-ben kérnék segítséget. avi képtartalmat szeretnék más formátumba konvertálni az eredeti hang megtartásával. Végülis működik, pc-n nézve jó, de tv-n szeretném megnézni és elcsúszik a kép-hang szinkron. Előszőr így csináltam:
mencoder -audio-delay -1.2 original.avi -o output.avi -ovc lavc -lavcopts vcodec=mpeg4:mbd=2:mv0:trell:v4mv:cbp:last_pred=3:predia=2:dia=2:vmax_b_frames=2:vb_strategy=1:precmp=2:cmp=2:subcmp=2:preme=2:qns=2 -oac copy
TV-n lejátszva ugyanúgy csúszik, mintha -audi-delay opció nélkül csináltam volna. Aztán egyszerűsítettem:
mencoder -audio-delay -1 5x08.avi -o 5x08u1.avi -ovc lavc -oac copy
De így is ua, csak a kép is rosszabb. A mencoder indításkor jelzi, hogy az általam beállított idővel eltolja a hangot, de a végeredményen ez nem látszik, se tv-n közvetlenül, usb-ről lejátszva sem házimozin.
Rémlik valami régről, amikor az mplayer és mencoder is problémázott, hogy nem fé hozzá a /dev/rtc -hez. Megnéztem, most sincs jogosultság hozzá, de nem hisztizik semmi. Lehet ez a probléma?
Van erre vkinek vmi ötlete? -
Anakin007
aktív tag
válasz
lev258 #42990 üzenetére
Köszi a linket, már kipróbáltam az ott leírtakat, igaz, purge nélkül. Nálam is konkrétan az ott írtakkal van a baj, device paired successfully, but a2dp connecting failed. Találtam egy ilyet is, de nem vált be. Arra gondoltam, nem-e lehet vmi jogosultság-gebasz... Csak hát: konkrétan milyen device-t keressek, aminek a jogait kéne változtatni? ..
-
Anakin007
aktív tag
-
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
Adott egy Linux mint 17.2 + bluetooth headset és egy skype. Igazából nem csak a skype, a pulseaudiocontrol se látja, blueman-ban látszik, össze is lehet párosítani, a headset is bemondja, hogy sikerült a kapcsolódás, de ezen kívűl semmi. Kiírja, hogy headset service és audio sink kapcsolódva, de ezen kívűl semmi életjel. Sok fórumot átolvastam már, de nem találtam működő megoldást v. benéztem vmit. Járatos valaki a témában? Bármilyen 5letnek örülnék. Köszönöm előre is!
-
Anakin007
aktív tag
válasz
lev258 #40464 üzenetére
Utóbbi igen, előbbit nem talál a telepítési forrásokban. A csomagkezelő hoz olyat, hogy binarymeta 4x és binarymeta2x, amikkel felrántana minden szükséges csomagot a develpomenteken kívűl, de ezekre a "No available" feliratot dobja... A deb-es forrást törlöm akkor, nehogy az okozzon galibát.
-
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
Mint 17.1, 64 bites verzióm van. Blackberry Z10-et szeretnék valahogy elérni, de ha elindítom a berrydesktop-ot, állandóan opensync -et hiányol, pedig már minden csomagot felraktam, ami tartalmaz ilyet (kivéve a fejlesztői csomagokat). Találtam egy leírást, hozzáadtam a sources.list-hez a "deb http://download.barry.netdirect.ca/barry-latest/ squeeze main" bejegyzést is, de hiába, úgyse j. root-ként is ugyanez a helyzet. Valakinek van tapasztalata ezel kapcsolatban?
-
Anakin007
aktív tag
Sikerült, írtó egyszerű amúgy, tipikus kezdő-hibát követtem el: előbb kérdeztem...
Szóval: live dvd-ről indít, kde-config-grub2 telepít és azon az "Advanced" fülön van egy gomb alul-középen, egyedül, magányosan egy restore/reinstall gomb. Nah azt kell megnyomni és utána kiválasztani, melyik partícióra szeretném. Pár másodperc hdd-vakarás és jelenti, kész. Restart és tényleg kész
Gondoltam, megosztom az utókornak v. maganak, ha pár év múlva megint belefutnék -
Anakin007
aktív tag
válasz
inf3rno #39590 üzenetére
Közben találtam valamit hála nektek, úgyhogy már most mindent köszönök mindenkinek a jó iránymutatásért!
Szóval: visszatértem a jó öreg konzolhoz és kiderült, valóban GPT partíciós táblás-UEFI-s bolondság van:
1, a win7 GPT part.táblát csinált, hiába van biosban a legacy mód beállítva (nem tudom, mitől függ ez amúgy)
2, valszeg a grafikus felületen a telepítő fdisk-et használ. Konzolon az fdisk -L listázza a partíciókat, de jelzi,hogy GPT partíciós táblát talált, amit viszont az fdisk nem támogat. Más fórumokon a gparted használatát javasolják, hát teszteltem. A gparted is üresnek látja a hdd-tVégül elindítottam újra a telepítőt a Mint desktopon, hagytam fizikailag a hdd elején helyet a win7-nek ahogy mondtátok és megcsináltam a telepítést, végül restart, ahogyan a Mint kérte. Erre indításkor ott figyel a grub indítómenüben a win7 bejegyzés, amire ha rámegyek és elindítanám a win7-et, becsíkoz a kép és kifagy
Jó, ezen nem csodálkozom, a Mint installere tök üres hdd-nek látta és kezelte.
Ezután elindítottam (megint) a win7 telepítőt, szépen felmászott, persze, ugrott a grub, win7 indul kapásból.
Jött a Mint telepítő (megint), szokásos indítás, teszi a dolgát, de alighogy elindult az X, visszaváltott konzolra egy jó kis kernel panic-os hibával. Konkrétumot nem tudok, nem hiányzó rootfs v. ilyesmi, csak valami hexa-kódsorral okádta tele a fél képet majd kifagyott.
Laptop kikapcs/bekapcs, indítási paraméternek beírtam a nomodeset kapcsolót ahogy feljebb javasolták, úgy szépen elindult dvd-ről a live rendszer.Viszont előjött az ősi problémám: ilynekor hogyan rakjam vissza a grub-ot?
-
Anakin007
aktív tag
válasz
inf3rno #39585 üzenetére
Nvidia nem lehet, mert inteles. A másik két variácón már túl vagyok, ahogy írtam feljebb. Igen, "B" verzió, ha előbb linux Mint, majd aztán a win7, de ettől miindig óckodom, állandóan bajos volt a lilo v. grub visszaállítása (számomra legalábbis) windows alól, ezért sem telepítettem még linuxot erre a laposra. De hát, mindennek eljön az ideje és járhatok majd a nyakatokra nyavajogni, ha valami gebasz lesz
Mindenesetre akkor megpróbálom amit a fenti kollega is mondott, hagyok helyet a hdd elején a win7-nek, aztán hajrá...
Köszönöm mindenesetre
-
Anakin007
aktív tag
válasz
lev258 #39584 üzenetére
A választóképernyőt még igen. Ha ott is legacy módot választok, akkor is meghal rögtön, feketére vált. 64 bites verzót használok win7-ből és Mint-ből is
Telepítő-ellenőrzés alatt mit takar? A linuxos telepítő médát (esetemben dvd) ellenőrzését v. valami mást? Ha igen, nem ez a baj, előszőr 17.1-es kde mint volt kiírva, azzal próbáltam, de mivel ugyanez volt, letöltöttem a 17.2-t és kiírtam egy másik lemezre. U.a. sajnos.Az UEFI-t azért hoztam fel, mert furcsa dolgokat művel, nem tudom, lehet-e köze hozzá: uefi-ben ha boot után előcsalom a boot menüt, üres. Bios-ba belépve ott van a két eszköz szépen, látja a dvd meghajtót és a hdd-t is. Ha átváltom legacy-re, egyből megjelenik minden.
UEFI-módban tök fölösleges a boot menü, mivel üres. Fixen át kell állítanom a boot seqence-t, ha mondjuk dvd-ről szeretnék indulni....
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Elektromos autók - motorok
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Formula-1
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- BestBuy topik
- Sorozatok
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 4070 Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Vidd haza a jövő RAM-ját már ma!
- AKCIÓ! Lenovo IS8XM LGA 1150 DDR3 alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Kingmax 2x2GB DDR3 1333 RAM eladó
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest