Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz NoX #68454 üzenetére

    Azzal azért nem értek egyet, hogy a manuális particionálásnál nincs egyszerűbb. Nyilván túloztál, de ez azért haladó szint lesz mindig is.

    Nem túloztam, de én GUI-s módszerre gondoltam, Gparted például. ha annyira haladó szint lenne, én se így csináltam volna szinte a kezdetektől abszolút nulla tudással, sose tanultam informatikát, PC-m felnőtt koromban lett, főnököm eljött felrakni talán a Win98-at, mikor megöltem elkértem a CD-t, lenyúltam az öcsém infós tankönyvét és nekiálltam.
    Win7-et nem bírtam már elviselni, 5+ éve eszembe jutott, hogy láttam egyszer ezt a Linuxot és elkezdtem vele a kínlódást....A particionálásnál az van, hogy fogalmam se volt mit csinál a Win mellé, teljes lemezt nem akartam neki adni, így maradt a "valami más". Ahogy neked is javasoltam, elkezdtem utána olvasni, mi micsoda és értelmeztem, próbálgattam és egyszer csak pofonegyszerűvé vált.

    A haladó szint az, mikor nekiülsz Arch-ot telepíteni és fejből particionálsz cfdisk meg mit tudom én mivel.

    Nem akartam ennyire részleteibe belemenni, de tisztában vagyok az ajánlott swap méretével; 16GB RAM-hoz minimum 4GB és maximum 32GB az ajánlott, de a maximum bőven túlzás, kihasználatlan lesz. Ha hibernálást is szeretnék, akkor kell 20GB

    Értem. Normál esetről tudok csak írni, 16GB mellé nulla swap kell és ennyi RAM meg SSD mellé a hibernálásnak szintén nulla értelme van. Ha mégis akarsz, akkor persze minimum annyi kell, mint a fizikai RAM.

    Egyébként azt a képet én lőttem, a legfrissebb Debian 10 telepítése közben.

    Fura akkor, mert már nem ennek a régi telepítősegédnek kéne lennie.

    Kezdőknek azt szoktam javasolni, hogy menjen fel a Debian honlapjára és ha ott teljes bizonyossággal ki tudja választani, melyik iso-t kell letöltenie és tudja melyik miért szükséges, akkor már nekiállhat a Debiannak. Addig nem sok értelme van. Melyik iso-t szedted le amúgy?

    Ezzel a /home /var különrakással sok értelme nincs foglalkoznod gyakorlatban, ha meg elméletben érdekel, akkor neki kell ülnöd olvasgatni, itt max elmondják, hogy ha tényleg szókséges, hogyan rakd fel, de 10-20 oldalakat nem fognak írni, ezt megértheted.

    Amúgy a /home akkor célszerű, ha külön akarod kezelni és ezt később másik telepítéshez is szeretnéd használni/csatolni vagy ha újra kell telepítened valamilyen okból, akkor az érintetlenül megmaradjon.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák