Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • beleriand72

    tag

    válasz titusz248 #55323 üzenetére

    Szia, én is viszonylag új vagyok ebben a témában, beleokoskodni sem szeretnék, csak néhány észrevétel (a nagyok majd úgyis segítenek, csak türelem kell hozzá). Nem ismerem a te gépedet, de az nem baj, ha egy lyukból folyik a víz, ezért ott a lyuk alatt egy úgy nevezett kis vízterítő szokott lenni, ami megpróbálja egyenletesebben elosztani a vizet az alatta levő felsőszűrőn (zuhanyon :-)), na ebből már ha a méret stimmel érdemes jobb minőségűt venni (pár ezer forint, ha van a te kávéfőződhöz). Vízkövezés mellett hasznos még a zsíroldás is. Nem tudom a te gépeden ez hogy oldható meg, de ha mást nem a könnyebben leszerelhető alkatrészeket időnként ilyen oldatokban érdemes kicsit áztatni. Szerintem a szűrőt nem kell előmelegíteni, a gépet hagyd állni egy kis ideig, hogy teljesen/egyenletesen átmelegedjen, én a csészéket szoktam előmelegíteni, mert az gyorsan ki tudja hűteni a kávét. Fogpiszkálóval nem egyengetni kell, hanem átkeverni, minél kevesebb levegő maradjon a kosárban, valamint a kávédarálóból kijövő rögöket szétpiszkálni, hogy minél homogénebb legyen az anyag (erre azt hiszem kapható egy nagyszerű minihabverőhöz hasonló szerkezet, én is most akarok venni, pár száz forint). A megtelt kosarat tamperolás előtt ütögetheted, simogathatod szerintem. A crema mennyisége minősége én úgy tapasztalom a kávé frissességétől függ (legnagyobb részben), nekem még a Saeco Incanto automata kávégépnél is tök jó tudott lenni (most Rancilio Silviát használok). Az, hogy vizes marad a pogácsa a szakirodalom szerint nem gond (feltéve, ha a kávé iható), nagyrészt attól függ, hogy a megdagadt kávé mennyire tölti ki a kosarat. Nekem is sokszor ilyen, de ha nagyon teletöltöm (esetleg túltöltöm), akkor sokszor - nem rutinos karfeltevő lévén - egy kis kávét lepiszkálok és a tömítés kávés lesz, ami miatt néha csöpög menet közben.
    Nekem is azt ajánlották: próbálkozz, a mennyiséggel, őrlési finomsággal, a fő szabály 25-30 mp alatt 25-30 ml, legyen azért crema...

    [ Szerkesztve ]

    MI6 - Canon EOS 30D - Gaggia Classic - Mazzer Super Jolly - Klipsch R-28F - Yamaha RX A-670 - Scott Sub Cross10 - Sonder Camino Ti Rival 1x - Bianchi Oltre XR4 - Ricoh GRIIIx - Lelit Bianca PL162T-v3 - Mazzer Omega - Niche Zero

Új hozzászólás Aktív témák