Hirdetés
- Hobby elektronika
- Milyen videókártyát?
- Azonnali fotós kérdések órája
- Vezetékes FEJhallgatók
- Így VERNEK ÁT a KAMU webshopok!
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Milyen TV-t vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Őszre feketét ölt a THEC64 Mini
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Amit a Haswell-ről tudni érdemes!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lalaboy
őstag
Nemreg talaltam egy tesztet (Indonez) a Pentium G3258-rol.
Tesztkonfig:
CPU: Pentium G3258 'Anniversary Edition "
Motherboard: ASUS Maximus GENE VII
RAM: 2x4GB Avexir DDR3-3000 (running at SPD, DDR3-1600 11-11-11)
Cooler: Noctua NH-U12S stb.1.3V-on 4.5Ghz-t fut, (68Celsius) ahol veri a Core i3-4130-at! LN2-n 1.8V-on 5712Mhz-t ment! Ami meg pozitivum, hogy a DDR-3000-es Avexir RAM-okat kepes volt kihajtani! Akit erdekel: G3258
-
b1sti
senior tag
Feladtad rendesen a leckét!
Folyamatosan csak olvasok és olvasok, de egyszerűen nem tudok dönteni
Az eddigiek alapján jobban hajlok az intel felé, de 100%-ra nem tudnám azt mondani, hogy akkor az! De tény, hogy az intel vonalat már csak termékeket nézve is ismerősebbek a betűk és számok, mint az AMD vonalon
De még megálmodom!
Tudod, a laptopnál bármelyik jobb lesz
-
Habugi
addikt
Látom csináltam neked programot a hosszú hétvégére..
Szereted az Intelt, eddig is az volt és jó áron jutnál ahhoz a 4570 vagy 4670K-hoz, én tuti a 4670K-t venném a helyedben ha ugyan annyiba kerülnek.
Csak hallgass az itteni srácokra vagy amit mondtam is, hogy nehogy azt a B85-ös lapot tedd alá!H97 / Z97: +1
FX vonalhoz annyit, hogy AM3+ba már nem hiszem, hogy jönne még proci, ahogy mások is leírták itt elöttem az AMD elmenni látszik keményen APU irányba.
-
b1sti
senior tag
válasz
szacsee #8892 üzenetére
Ahogy nézem az aprón már tudnék venni 4670K-t majdnem annyi garival, mintha most megvenném a boltból a 4570-et, ráadásul ugyanolyan áron.... megérné a K-sat megvenni? Gondolom akkor már más lapot kéne nézzek és nem lenne elég a H97, hanem illő lenne egy Z97... jól sejtem?
-
laychi
veterán
Na srácok,kicsit youtuboztam,találtam egy videót,ami alapján arra következtetek,hogy a liquid pro és ultra anyaga a gallium. A videón jól látható,hogy ez az anyag az alumíniummal kölcsönhatásba lép,vagyis elemeire bontja.
[link]Ugyábár a gyártó is ezt írja a termékleíráson,hogy alumíniumra nem használható.
A gallium a periódusos rendszer egy kémiai eleme. Vegyjele Ga, rendszáma 31. A 13. csoportba (III. főcsoport) tartozik.
Elemi állapotban ezüstös színű, lágy, mérgező hatású, könnyen nyújtható fém.-->ez jellemző a liquid ultrára,hogy valóban ez e és mérgező e,nos erről ugyebár nincs tudomásunk,de nem kizárt.A gallium a Dmitrij Mengyelejev által megjósolt elemek egyike, aki a periódusos rendszere alapján megjósolta az általa eka-alumíniumnak nevezett elem tulajdonságait.[2]
Mengyelejevtől függetlenül a francia Paul Émile Lecoq de Boisbaudran az egyes elemcsaládok fényvonalait vizsgálva fedezte fel az elemet. Alkalmazta az ismert összefüggéseket a földfémekre, és így megállapította, hogy az alumínium és az indium között még egy elemnek kell lennie. A szfalerit spektrumában két viola színképvonalat talált, amiket az új elemnek tulajdonított.[3] Több száz kilogramm szfaleritből, amiből már kivonták a cinket, sikerült is nagyobb mennyiségű gallium-hidroxidot kinyernie. Kálium-karbonátoldatba vive elektrolízissel elő is állította az elemi galliumot.[3]
Két elmélet is létezik a gallium név eredetére. Az egyik szerint a vegyész hazájáról, Franciaországról, egy másik vélemény szerint saját magáról, mivel a francia Le Coq és a latin gallus is kakast jelent.[4]
Miután meghatározták a tulajdonságait, Mengyelejev felismerte az új elemben az általa megjósolt eka-alumíniumot. Sok tulajdonság megegyezett az elméletben megjósoltakkal. Így az elméleti 5,9 sűrűség nem sokkal tért el a tényleges 5,94-től
Az aláhúzott rész lehet az oka a kölcsönhatásnak,ugyanis ez az alu "unokatestvére"
Fizikai tulajdonságai
A gallium ezüstfehér, puha fém; Mohs-keménysége 1,5.[5] Olvadáspontja alacsony (29 °C), ezért az emberi test hőmérsékletén folyékony halmazállapotú. Ez a fémek körében a harmadik legalacsonyabb a higany és a cézium után. Ennek az az oka, hogy kristályrácsa nem annyira szimmetrikus, mint a legtöbb fémé, így kevéssé stabil.[6] Forráspontja 2204 °C, ezért egy nagyon széles hőmérsékleti tartományban folyékony. Mivel nehezen kristályosodik, könnyű túlhűteni, vagyis a fagypontja alá hűteni úgy, hogy folyékony maradjon. A túlhűtött folyadékokban a fagyás kristályosodási magok, vagy enyhe rázkódás hatására pillanatok alatt végbemegy.
Az alumíniummal szobahőmérsékleten folyékony ötvözetet képez, de a folyékony gallium más fémeket is old, sőt, a legtöbb fém oldódik galliumban. Ezért csak nemfémes tartókban, kvarcból, üvegből készült edényekben, vagy alacsony hőmérsékleten, 450 °C-ig tantál, vagy 800 °C-ig volfrámedényben tartható.
Élettani hatásai
A fémes galliumra nincsenek toxikológiai adatok, de maró hatásúnak tekintik.A Ga(NO3)3 gallium-III-nitrát és a Ga2O3 gallium-III-oxid LD50-értékei grammnyi nagyságrendűek: a nitráté 4,360 g/kg, az oxidé 10 g/kg. Ez az a mennyiség, amit szájon át bevéve a túlélés valószínűsége 50%.[18] Mindezekért a gallium enyhén mérgezőnek tekinthető. Ismereteink szerint a galliumnak nincs szerepe az emberi testben, nem nyomelem.
Tehát nincs mitől félni,ha nem esszük meg
A teljes tudástár [itt] található.
-
b1sti
senior tag
válasz
szacsee #8892 üzenetére
Basszus... ez egyre nehezebb lesz
mármint a döntés
Nem tudom melyik lenne jobb! Vannak érvek és ellenérvek mind a két vonal mellett, de nem tudok dönteni!
Az FX vonal is csábít az előnyei miatt, de közbe szólnak a hátrányai... ugyanakkor az intel hív, mert eddig is csak az volt, és ott vannak az érvek, amik mellette szólnak, de ugyanakkor ott van az, hogy az FX+tuning és akár többet is elérhetek... Nem tudom, komolyan nem!!
-
tasakos
tag
Sziasztok!
Elfogyott az erő a kis phenom 2 965-ömbe, és le akarom cserélni, mert a munkámhoz is kevés lett.
Amit kinéztem, az egy i5 4670k (4690K azt hallottam sok idő még lesz k-s, és nem éri meg várni rá?)
A kövi gépet néztem ki.
I5 4670K
Asus Z97A
7870XT
És a megmaradt 2x4GB ramom (CSX, Corsair vengeance)Ez az alaplap jó lenne hozzá? Tuningolni mindenképpen akarom! és ehhez kapcsolódna a topik révén is 1-2 kérdésem. A mostani 4670K -s procik nagy átlagban mennyit mennek léggel? Mire számítsak? Sajnos a xigmatek HDT 1283 scorpio nem megy rá az 1150-es foglalatra így attól meg kell válnom. Mennyire kell hozzá komoly hűtés?
Köszönöm előre is.
-
szacsee
nagyúr
Nem akarok a lelki világába nagyon belemenni a HW-eknek, de ne vedd szentírásnak a Broadwell támogatást, ha rám hallgatsz. Gyakorlatilag a chipset támogatja, a deszkák gyártói is már most írják a weboldalon, hogy támogatja az 5. generációs procikat, de amíg nem mutat valaki egy tesztet ahol a jelenlegi lábkiosztással mér VCCIO, PLL és egyéb feszt, addig nem hiszek benne. FIVR vs normal VRM.
Eddig így nézett ki, 8xx-nél integrálták a prociba a vezérlőt.
-
b1sti
senior tag
válasz
szacsee #8885 üzenetére
Kezdem kapirsgálni
És kicsit jobban átlátni, hogy jobban megéri intelben gondolkozni egy H97-es lappal, mivel a Broadwell később kompatibilis lehet... és így 1-2 éven belül elég csak egy cpu cserét beiktatni és nem kell lapot is... ha jól értem! 1-2 éven belül egy proci csere valószínű, hogy bele fog férni!!
GTA V, Payday 2, Watch Dogs, Tropico 5 előbb utóbb... de leginkább GTA V az, ami érdekel!
R7 270X helyett pár ezer ráfordítással inkább egy R9 280at fogok venni, mert sok helyen olvastam, és többen is írták, hogy most az nagyon jó vételnek számít!
-
laychi
veterán
válasz
akoska07 #8871 üzenetére
"Van pár lengyel kollégám,de attól még nem értek lengyelül. "
Pedig még ráadásul a vezetékneved is LengyelBocsi az offért,de ezt akkor sem tudom kihagyni.
valamint a hozzáfűzni valóm még annyi lenne a 4690k-val kapcsolatban,hogy lehet,hogy annyira nem melegszik,de az csak 100mhz+ órajellel lesz nem 500+-szal,mint a 4790k,szóval mire adott órajelhez érünk melegedés szintjén is közel ott tartunk majd szerintem.
Száz szónak is egy a vége,LESZ kupakolt Devil's Canyon
(DE nem én kapom szét az elsőt, előbb látni akarom,hogy történt e változás belülről
)
-
laychi
veterán
válasz
rogozsin #8887 üzenetére
arctic mx2/mx4,
noctua nt h1 és hasonlók jók,
clu kupak alá jó,kupakon kb ugyan azt nyújtja,mint a többi-drága is ahhoz,hogy azt az egész kupakra elkenegessük(#8867) Bacusuz a gyári videón sokkal többet használ,ennyi szemmértéked lehetne igazán,akoska egy gombostűnyit ken fel a gyári videón meg egy borsószemnyi van
-
Bacusuz
őstag
válasz
rogozsin #8887 üzenetére
A legjobb tesztgyőztes a Gelid GC Extreme , de nem sokkal marad el tőle(1 fok) az Arctic MX-4 sem.Utóbbit több helyen kapni.
A CLU megmar sok felületet,ezért csak a kupak alá javasolt.Nekem a H100i hűtőmet marta meg,de másoktól is olvastam hasonlót. -
rogozsin
csendes tag
És ezt a clu-t lehet használni akkor is, amikor nem kupaktalanítjuk a procit, szóval a kupak és a hűtő közé, vagy ilyen esetben melyiket ajánljátok?
-
korcsi
veterán
válasz
szacsee #8874 üzenetére
" Intel’s 9-series chipsets will support both Broadwell (BRW) and Haswell Refresh (HSW-R) microprocessors, but will lack support of current-generation Haswell processors. " még ilyet is írtak... pedig
Ha egy lapban FIVR-es proci megy az kétlem, hogy tudna támogatni ezzel nem rendelkezőt.
-
szacsee
nagyúr
LGA1150-es foglalatú a frissen megjelent H97 és Z97 chipset is. Különbség a B,H,Z/8x chipsethez képest, hogy M.2. foglalat támogatása van (PCI-E sávot kap 2db-ot, ami később jól jöhet ill. sata express), illetve a jövőre megjelenő Broadwell procikat is támogatni fogja.
Szerintem 1-2 játék kivételével mindegy hogy húzott FX vagy i5 van a gépben, úgy is a VGA lesz a szűk keresztmetszet előbb utóbb. Az alacsony fogyi miatt (már ha számít) intelt vennék és H97-es chipkészletű alaplapot és minél erősebb VGA-t. Mire használod a gépet, ha játék, akkor párat sorolj fel pls...
H97-et azért említettem meg, mert ugyan drágább mint az általad említett B85-ös Giga lap, de nem annyira mint egy Z97-es deszka és ha később netán az intel terve bejön, hogy a Broadwell IGP-ben hasonlítani fog a next gen konzolok APU-ihoz, illetve DX 12 kompatibilis lesz, akkor érdemes megfontolni. (esetleg 2 év múlva egy procicserét)
Ha viszont 4-5 éven belül nem akarsz váltani platformot és semmit sem akarsz cserélni, akkor az általad írt kombóból a szimpatikusabbat vedd, mert annyi idő múlva intel már más foglalatnál jár majd, amd is valószínű már más irányba mozdul (APU továbbfejlesztései stb) AM1... FM2+ stb. -
Ahogy mondtam is,Z97-ben gondolkodj.
Abba elég sok fajta procit bele tudsz majd rakni.
Elég jó a fogyasztásuk ezeknek a prociknak ahhoz képest amilyen teljesítményt leadnak.
Van bennük jó kis integrált vga amivel még játszani is lehet megfelelő felbontásban.
Mivel te nem K-s procit néztél ki,így a tuningja eléggé korlátozott.
Viszont még így is van benne erő. Említettem a memória kezelést amiben szintén nagyon jó az intel,különösen a haswell procik nagyon jól hajtják a magas órajeles memóriákat is,ami kicsit visszafelé is igaz. Ugyanis minnél magasabb órajelű memóriát raksz mellé annál gyorsabb lesz az IGP.
Játékokban is elég jól szerepelnek ezek a procik. Jól hajtanak akár egy erősebb vga-t is,illetve a gyengébb vga-kat felgyorsítják,ami FPS növekedésben fog megmutatkozni. Amit te kinéztél procit,nem igényel komolyabb hűtést,akár a gyári is elég lehet. Persze sosem árt akár egy kicsivel jobb olcsó hűtő.
A teljesség igénye nélkül egyenlőre ennyi.#8883 bombibmw : Good Luck!
Képeket várok.
Illetve előtte-utána hőfok teszteket. -
Amit szacsee linkelt az is jó összehasonlitás.
Jó alaplapot kell venni,ez a legfontosabb.
Onnan indul el minden.
Procit bármikor tudsz benne cserélni,feltéve,hogy szüksége van rá.
És nem kell platformot váltanod.
Csak pénztárca kérdése,hogy H97 vagy Z97 lapot veszel.
Mindenképp a jövő felé kacsingató cuccokat kell venni.
Ha megveszed a 4570 procit,azzal még abszolut nem lesz kiaknázva a platform,vannak annál gyorsabb procik,szóval tudsz bele bármikor fejleszteni,ezért én inkább Z97-ben gondolkodnék.Az amd-ről nem beszélnék itt sokat,talán egy másik topicban.
-
b1sti
senior tag
válasz
szacsee #8879 üzenetére
Nem igazán értettem, amit írtál, csak annyit, hogy vegyek H97es lapot
akoska07: Nem is szeretném, hogy itt az FX-re beszéljenek rá
az AMD vonalról kaptam már "tájékoztatást", de 1 év múlva nem szeretném lecserélni a fél konfigot egy rossz döntés miatt!
Érdekelne, hogy egy tuningolt FX-8320-tól mennyivel marad le az i5-4570, ha lemarad?! Ezért kértem úgy, hogy érv és ellenérv! Az a legtisztább!
szerk.: a teszteket nézve, lényeges eltérés külön mag használat terén volt... és gondolom a tesztekben nem egy tuningolt FX szerepelt! Amúgy én is megtaláltam már ezeket a teszteket! De nem győzött meg!
-
szacsee
nagyúr
Itt egy összehasonlítás alapon.
Intel kicsit drágább, de ha a deszkához még tudsz rakni, akkor H97 és M.2 port is lenne és később Broadwell is megy benne (alacsony szintű mem hozzáférés, igp fejlettebb lesz és lemezkezelésben és memó kezelésben + fogyiban is jobb az intel). Játéknál ilyen prociknál inkább már a VGA a döntő. -
válasz
szacsee #8872 üzenetére
Sztem várni kell a nem ES procikra.
Remélem majd elsőként tudom bemutatni a procit.
Illetve megmutatni a valóságot.
Ugy néz ki,hogy egy Maximus VII Ranger lesz alatta,de még az is lehet hogy MSI Gaming 7.Miért ne lennének jók a Broadwell-hez ezek a lapok ?
Azokra van kitalálva ha jól tudom.Én is azt gondolom,hogy a 4670K-val szemben érdemes lesz pluszpénzt kiadni a 4790K-ra.
Induló ára kicsivel lesz több,mint a jelenlegi 4770K ára,ugy emlékszem a 4770K is ennyivel nyitott.#8875 Lalaboy : Nekem ez ettől még ködös marad.
Biztosan lesz majd itt is,és annak jobban fogok hinni.#8877 babu87 : Szerintem 4570.
Meg amúgy is egy inteles topicban ne nagyon várj más választ.
De még ha nem inteles topic lenne akkor is a 4570-et ajánlanám.
Összehasonlítás
Egyetlen dolog szólhat a 8320 mellett,hogy tuningolható.
Memóriakezelésben abszolút az Intel jobb szemben a több maggal,és ezt akár egy gyengébb intel proci is megmutatja. -
b1sti
senior tag
Megpróbálom újra, talán most több választ fogok kapni!
Kaphatnék érveket és ellenérveket?? FX-8320 vagy i5-4570... Róluk lenne szó!!!
-
bandi0000
nagyúr
-
Lalaboy
őstag
válasz
akoska07 #8871 üzenetére
Mar nem maradt idom szerkeszteni a hozzaszolast.... Google-val angolra forditottam at, igy kitudtam szurni a lenyeget. Ami kimaradt az elozo hozzaszolasombo, az utolso oldalon olvashato: " Tested by our Core i5-4690K (the Devil's Canyon) curled up on the 4.5 GHz band. This means that it managed to get less than the happiest Core i5-4670K (4.6-4.7 GHz)."
-
szacsee
nagyúr
válasz
bandi0000 #8873 üzenetére
Mintha a voltage regulator költözne vissza, valahol ezt olvastam, de lehet Te tudod jól.
Ezt még megoldják a gyártók, de a memó vezérlőt már nem (északi híd kellene a deszkára vagy PCH-ba integrálni ami viszont túl messze van a ram foglalatoktól)... amúgy arra kevés esélyt látok, mert ma minden CPU/APU tartalmazza a memória vezérlőt. -
szacsee
nagyúr
válasz
akoska07 #8871 üzenetére
Jó a teszt, viszont NZXT vízhűtővel ezt csinálja, akkor TR Macho kevés lesz a tuninghoz.
Bohóc/játék vizet nem fogok venni, mert számomra nem életképes megoldás, ezért is váltottam vissza vízről erősebb légre. Ahol a 4,4Ghz-en ketyegő i7 kevés, ott a 4,6-4,7Ghz-en ketyegő is kevés lesz.
4690K sem rossz, de alapból húzná az ember és ha pl egy átlag user 4,5Ghz-et szeretne akár erősebb léggel is és falba ütközik, akkor megint jöhet a kupak mizéria, vagy a víz.... viszont emiatt lehet inkább többen veszik a 4790K-t mert elég magas az alap órajele is. Broadwellig kihúzni viszont 4690K tökéletes aki ideiglenest akar... már csak az lesz a kérdés, hogy Broadwellhez jók lesznek-e a mostani Z97-es deszkák vagy sem....SB-ről váltanék majd Z97-re későbbi Broadwell támogatás miatt, igaz még ráérek, de nem tudom mit tegyek, pedig pár 100 hsz-t már visszaolvastam itt is ott is.
-
válasz
Lalaboy #8870 üzenetére
Van pár lengyel kollégám,de attól még nem értek lengyelül.
A teszt elég részletes. Köszi.Kiváncsi leszek a nem ES procik alapfeszére.
Az 1.4V 4.8GHz bizony melegedős.
Szóval a 4790K procit is műtenem kell majd szerintem,ha tuningra adom a fejem.Viszont a 4.7GHz 70°C körül az biztató (igaz ES proci).
Reméljük a többi proci is menni fog 1.3V alatt 4.7GHz-et és akkor nem kell hozzányulni a procihoz.
Sajnos ilyenek vagyunk PH-sok,a turbo orajel sem lesz elég.Vszinü azért nem látunk,mert lehet nagyon jó vásár lesz a 4690K.
Abban nincs HT és azok nem melegszenek annyira pont a HT hiánya miatt. -
Lalaboy
őstag
Talaltam egy friss es reszletes lengyel 39 oldalnyi tesztet a 4790K-rol! (Miert is nem latunk 4690K-s tesztet?!)
-
Bacusuz
őstag
válasz
akoska07 #8866 üzenetére
A gyári videón is kevesebbet használt egy egész kupak felületére mint a videón a csíkra.
szvsz -
válasz
Trailblazer #8865 üzenetére
Ez nem folyós.
Nem kell levédeni az smd-ket,ha nem raksz túl sokat.
Egyébként elég messze vannak az smd-k,hogy tartani kelljen ilyesmitől. -
válasz
bombibmw #8851 üzenetére
Hi!
Mindenképp lenne hőfok javulás.
Még akkor is ,ha nem melegedős,mert amit alá raktak pasztát ,annak a minősége nagyon gyenge.#8860 deadwing : Nem,nem sok. Már kitapasztaltam mennyi kell alá.
9-10 procit már megcsináltam,és átlagosan 15-17°C javulás volt.
Ez nem a nagyon folyós,láthattad a videón is amikor kinyomtam,nem igazán folyt ki a fecskendőből. Azért volt fényes a végén,mert rendesen el lett rajta kenve,egybefüggő volt az egész. Láthattad amit rákentem a kupak belsejére,az sem folyt. -
b1sti
senior tag
Sziasztok!
Szeretnék tőletek tanácsot/segítséget kérni! Döntés előtt állok és nem tudom melyik lenne jobb választás! Főleg játékra, netezésre, és filmnézésre lenne használva a gép!Eredetileg ezt tettem össze:
LAP: Gigabyte GA-B85M-D3H
CPU: Intel Core i5-4570 3,2GHz /BX80646I54570/
FAN: Cooler Master Hyper 212 EVO
RAM: 8GB 1600MHz Kingston HyperX Kit (KHX1600C9D3P1K2/8G) CL9
HDD: 2TB Seagate 3.5" 7200rpm 64MB SATAIII (ST2000DM001)
SSD: 120GB Samsung MZ-7TE120BW SSD 840 Series Evo
ODD: Samsung SH-224DB/BEBE
VGA: ASUS Radeon R9 270X R9270X-DC2T-2GD5 2GB
TAP: FSP 550W Raider 80+
HAZ: Bitfenix Merc AlphaDe Habugi kolléga javaslatára, fontolóra vettem azt, amit ajánlott:
Lap: Gigabyte GA-990XA-UD3
CPU: AMD FX 8-Core FX-8320
FAN: Scythe Ashura Univerzális CPU hűtő
VGA: Sapphire Radeon R9 280 3GB GDDR5 DUAL-X OCAz érdekelne, hogy tényleg nagyobb teljesítményt érhetek el a húzott FX-8320-al és az erősebb VGA-val, mint az eredeti konfiggal, amit összetettem??
-
deadwing
addikt
válasz
akoska07 #8846 üzenetére
1 kérdés, hozzád és mindenkihez a videóval kapcsolatban.
Nem sok az a paszta amit rányomtál? Ki, mennyit szokott nyomni? Én jóval kevesebbet tettem rá, de nem is nyertem 20 fokot. Én kb annyit tettem rá, hogy a felszíne rücskös volt a pasztának, nem ilyen fényes-folyós. Vagy ez még a folyósabb verziójú paszta volt? -
ÁdiBá
veterán
Csak MX4 et tudok a kupak es a mag közé rakni
Az gyenge? -
-
Kis segítség,ha esetleg valaki vállalkozna....
How to apply Coolaboratory Ultra paste on Delidded CPU by akoska07
-
Bacusuz
őstag
kéne már kupakolni egy jót
-
MiklosSaS
nagyúr
válasz
Trailblazer #8835 üzenetére
Én nagyon kivancsi vagyok mennyire fognak melegedni. Van egy olyan erzésem hogy pár fokról van szó.
-
Bacusuz
őstag
állítsd be biosba a ramot 1600 ra , minél alacsonyabb feszen.Lehet 1,5v on is elmenne,de 1,57v ig jó vagy.
Nézd meg laychi hozzászólását . -
ÁdiBá
veterán
Beállítottam a procit 4GHz-re mert fölötte már nagyon melegszik Linx alatt, ennek lehet az az oka hogy 1,65V ramokat használok a processzorral 2400MHz-en.
4GHZ-hez 1,12V elég lenne, de linx avx alatt 1,17V kell neki.
Azért ez vicc... -
-
Lalaboy
őstag
Friss (Jun. 7.) teszt es oc 4790K
-
Bacusuz
őstag
válasz
#Morcosmedve #8825 üzenetére
-
laychi
veterán
Egyszerű,visszaragasztva csak akkor lesz a kupak,ha rossz a proci,liquid ultrát letörli,valami szűrke pasztát ráken a procira,hajszárítóval kiszárítja,összeragasztja,azt csókolom
-
bombibmw
veterán
válasz
#Morcosmedve #8823 üzenetére
Ja és még be is kenték Liquiddel,hogy rámtereljék a gyanút.
-
Trailblazer
veterán
válasz
HussarF #8820 üzenetére
Nekem túl magasak voltak a ramjaim (Corsair Vengeance), legalábbis olyasformán, hogy úgymond nem a normál módra szerettem volna a coolert felszerelni, hanem 90 fokban elforgatva, úgy, hogy a hőcsövek a maggal egyenes vonalban fussanak. Tehát beszereztem 2 db., tiszta rézből készült ramhűtő heatsinket a két rammodulra, így már fel tudtam a bordát applikálni unortodox módra.
-
válasz
Trailblazer #8819 üzenetére
Jaja
Anno másfél hónapja, mikor ezt a konfigot összevásároltam a 0-ról akkor ezt a memóriát nagyon jó áron meg tudtam venni és ehhez kellett látatlanban egy olyan CPU hűtőt vennem, ami tuti hogy nem fog úgy rálógni a RAM slot-okra, hogy ne férjen be a memória. Ez volt az egyetlen olyan hűtő, amiben biztos voltam, hogy az unortodox kialakításának köszönhetően tuti nem fog majd ütközni a RAMokkal
A review-kban is elég jó eredményeket kapott. Én még a rohadt forró haswell miatt nem éreztem azt, hogy mennyire jól hűt, de majd most delid után ha újra összerakom a rendszert, remélhetőleg látszani fog
-
Modellszámítással lehetne kideríteni, de elég nagy pénzt mernék rá tenni, hogy többet nyersz a réven, mint amennyit vesztesz a vámon. Ilyen az én hűtőm talpa: [link]
Látszik, hogy van rajta egy elég vastag talp, amibe a rézcsövek belefutnak, ami az IHS nélkül is bőven szét tudja teríteni a hőt. Ha egy ilyen talpról beszélünk, akkor talán már érdemes lehet ezen elgondolkozni. Viszont ebben az esetben is azt gondolom, hogy az, hogy a rézcsövek kicsit koncentráltabban kapnak nagy mennyiségű hőt, vagy kicsit jobban elosztva egységnyi felületen kevesebbet, az nem sokat oszt-szoroz, viszont az, hogy a második esetben nehezebben jut el a hő a csövekig, az már igen.
Amint mondtam, ahhoz, hogy biztosat lehessen mondani, számolni kellene, de én erősen úgy gondolom, hogy lecsiszolva mindenképp jobb. Az én hűtőmmel biztosan. Bár le tudnám csiszoltatni valakivel. -
-
laychi
veterán
válasz
HussarF #8812 üzenetére
Ez jóCsak a probléma azzal van,hogy akkor már külsőleg látható nyoma van a nem rendeltetés szerű használatnak,mert fel van polírozva a felület,vagy esetleg lemarva belőle 2mm(hogy rövidüljön az autópálya
)
Akkor már tényleg marassonson egy rézkupakot az eredeti mintájára,csak alacsonyabbat,ezt meg őrizze meg,ha gariztatni akarja. -
válasz
Bacusuz #8809 üzenetére
Hát vagy a külsejét polírozd vagy semmit. Amit a belsejéből elveszel, azt a hővezető pasztának kell kitöltenie. Aminek a hővezetési tényezője még CLU esetén is jóval kisebb mint egy ilyen rézkupaknak. Azaz növeled a hőellenállást és melegebb lesz a procid.
Képzeld el a chip felületétől az IHS külső felületéig tartó részt a hő szempontjából úgy, mint egy útszakaszt. Ahol hővezető paszta van, ott göröngyös földesút, ahol rézkupak, ott meg autópálya. úgy jutsz az út végére a leggyorsabban, ha rövidíted az utat és minél jobb minőségűvé teszed. A CLU mondjuk legyen egy nagyon sima földút, lehet rajta haladni. Ha kívülről kezded el polírozni, akkor az össz-úthossz csökken. Ergo hamar távozik a hő. Ha belülről, akkor viszont az autópályát feltöröd és földutat teszel a helyére. Ami pedig nem lesz jó üzlet -
laychi
veterán
válasz
Bacusuz #8809 üzenetére
Igen,tudom,erről már hónapokkal ezelőtt beszámoltál
Sejtettem,hogy azért kell az eredeti kinézetre visszaalakíthatónak lennie,mert ha elrontod ismételten,akkor talán könnyebben tudod ismét gariztatni.
"Most az egyetlen célom a jobb hőátadás az eredeti állapot(kinézet) megtartása mellett."-Miért a 3770K mellett nem ez volt a cél?
-
válasz
Bacusuz #8809 üzenetére
Hát akkor majd leragasztod, amikor már nem akarod használni többet és nézegetni akarod
Ha be van építve, akkor nem mindegy, hogy hogy néz ki?Úgy sem látsz belőle semmit. Az, hogy a kupak elmozdul-e az meg úgyis csak akkor kardinális kérdés, ha már nem a gépben van, azaz nem használod max. dísznek.
De végülis te tudod -
Bacusuz
őstag
Nekem volt már egy 3770k rosszul sikerült delidem ,amit sikerült a szép visszaragasztás és a jó kapcsolatok miatt legariztatnom.
Most az egyetlen célom a jobb hőátadás az eredeti állapot(kinézet) megtartása mellett.
Hussarf:
A ragasztót pedig kis mennyiségben fogom felvinni ecsettel.
A kupak belső részét lehet hogy picit felpolírozom ,de ahol a hűtővel érintkezik és a szöveg van ahhoz tuti nem nyúlok.
Lesúlyozva fél siker szerintem, jobbat meg még mindig nem hallottam -
Igazad lehet. Azért még mindig azt mondom, hogy aki meg tudja tenni, az csiszoltasson le belőle annyit, hogy a hűtő még ne feküdjön fel a környező alkatrészeken és akkor még komolyabb átalakítások nélkül is elért egy kis eredményt.
Bacusuz
Aranyos az a pengés kép a procival, jó hogy így bíztatják az embert egy ilyen beavatkozásra -
NFree
addikt
Legutóbb még nállam volt a proci, kipróbáltam kupak nélkül. Leszedtem a lefogatót a lapról s egyszerüen ővatosan ráfeszítettem a hűtőt, Hőfokokban nyertem talán 4 fokot, kb kupakkal ennyit tud hozni az liquid ultra is a kupak alatt. Namost a probléma ott kezdődik, hogy mivel nincs ugye leszorító, sajnos a hűtőt kell annyira rászorítani a magra, hogy az kellő nyomást fejtsen kia procilábakra is, ami ugye gáz mert a proci közepét nyomod kis felületen s a sok kis lábnak azért oda kell feszülnie mindenhol, hogy el ne száljanak a rossz kontakt miatt. Én tapasztalatból mondom, hogy nincs értelme kupak nélkül, hajtani a procit felesleges terhelésnek kitéve fizikailag a procit. A kupak ezt a terhelést amit a leszórító fejt ki jobban szét tudja osztani a kupakkal, inkább ultrát a kupak alá s jóccakát.
Ne is agyaljatok rajta.
Mert én is agyaltam míg ki nem próbáltam a dolgot, hogy szerezzek e delide guardot az msi től. De mivel nem sokat nyertem hőfokban, így letettem a kupak nélküli használattól. -
Bacusuz
őstag
-
laychi
veterán
válasz
HussarF #8803 üzenetére
A mag chipjének magassága kb. 1mm a nyáktól számítva,de ezt neked is tudnod kell,hisz szétszedted a procidat.A kupak teteje meg kb. 4mm a nyáktól
Ha egy a chippel azonos magasságú, a chipnél nyitott fedelet készítene valaki még mindig fennáll a lehetőség annak,hogy a socket leszorító nem tartaná a helyén,tehát nem tudná leszorítani a procit.
Ha sikerülne is megoldani a leszorítást,akkor is probléma lehet,mert jelenleg a kupak magasabban van,mint a chip vagy akár a leszorító keret,vagyis a hűtő feltámaszkodna valószínűleg a keretre,a chippel pedig nem érintkezne.
Ha meg már itt tartunk,akkor inkább a hűtő lefogatását kell valamelyest átalakítani és a socketleszorító eltávolításával közvetlenül a chipre tenni a hűtőt.
Ilyen lefogató készült vízhűtésekhez Naked Ivy névvel[link]
Ez megoldható lenne léghűtésnél is,ahol csavaros rögzítés van.
Pl. bennem már felvetődött a gondolat,hogy csináltatok a tmk-ssal új alacsonyabb műanyag távtartókat a noctuához,a gyári csavarokat meg kicserélem végig menetes csavarokra és a kupak mehet a fiókba vagy vissza a dobozba.Szerk:
Nem mellesleg az smd-knél is nyitottnak kell lennie az általad elképzelt fedélnek,nem csak a chipnél.
De ahogy azt fent írtam valószínűleg zsákutca lenne. -
Bacusuz
Ne gondolkozz visszaragasztáson. Amikor benne van a foglalatban úgyis bivalyerősen le van szorítva a fedél. A 4770K-nak csak az egyik problémája az, hogy rossz a paszta a kupak alatt. A másik, amiért ennyire melegszik, hogy a ragasztó egy kicsit emeli a kupakot, így nagyobb a rés a magok és a kupak között. Ez lehet, hogy csak mondjuk 0,2 mm, de az pont elég. Ezért kell lekaparni minden ragasztót a nyákról és a kupak aljáról is. Ha újra ragasztót nyomsz alá, te magad idézed elő megint a problémát.
laychi
A vákuum hővezetési tényezője 0, ebben semmi furcsa nincs. Ahhoz, hogy hővezetés történjen, ahhoz anyagra van szükség, amiben vezetődik a hő, a vákuum pedig definíció szerint anyag nélküli térrész.
A hővándorlásnak 3 formája van: hővezetés, hőáramlás és hősugárzás.
a hővezetés esetében a közeg atomjai helyben maradnak, a hőenergiát (atomi szinten ez mozgásenergia, amit a molekulák, atomok kapnak) a szomszédaik "lökdösésével" adják át, és így terjed a hő. Pl: a CPU magról a hűtő felé.
A hőáramlásnál a hőenergiát nyert közeg mozog és szállítja így a hőjét. Pl.: Hajszárító. Helyben felforrósítja a levegőt, majd ezt a forró levegőt egy másik helyre elküldi. Nem levegő-molekuláról molekulára terjed a hő (mintha hővezetés lenne), hanem az egyszer már hőenergiát szerzett közeg fizikailag más helyre jut.
A harmadik a hősugárzás, ez van a Napnál. A nagy hőenergiával rendelkező atomok, molekulák elektromágneses sugárzást (infravörös, látható fény, UV, stb.) bocsátanak ki és ezek viszik az energiát. Az EM sugárzásnak nincs szüksége közvetítőközegre.
Ja és a felpolírozás (vagy lecsiszolás nem tudom, hogy ugyanazt értjük-e alatta). Ez egy nagyon jó ötlet, aki meg tudja tenni tegye is meg. A kupak... nem tudom pontosan, de saccra mondjuk vagy 2 mm vastag. Ha ezt sikerül a felére, vagy még jobban csökkenteni (az ideális az, ha minél vékonyabb, de még nem annyira, hogy összeroppanjon egy ráfeszített hűtőtől), azzal is lényeges hőellenállást vettünk ki a rendszerből, amit amúgy le kéne küzdenie a magoktól eltávolítani szükséges hőnek.
Azt mondod, hogy akkor nőne a hézag. Én meg azt, hogy Jézusom, nehogy valakinek annyi esze legyen, hogy a belső oldalát kezdi vékonyítani! Azzal biztos, hogy csak árthat.. Kívülről kell minél jobban lecsiszolni.Egyébként ha valaki ért a CNC-hez és tud esztergálni én a helyében tuti, hogy azt csinálnám, hogy egy olyan kupakot esztergálnék, ami középen ki van vágva, és csak a chip magasságát éri el, hogy az direktben érintkezhessen a hűtővel. Mert akkor a legjobb a hőátadás, ha nincs semmi köztük, amin még át kéne vezetődnie. Valami olyasmi megoldás lenne ez, mint anno az AMD-knél a lesarkazás-védő. Chip-CLU-hűtő. -30 fok a gyárihoz képest szerintem a minimum lenne,
-
Bacusuz
őstag
ez oké ,de nem tudod akkor sem pozicionálni mert elcsúszkál.
csak a forma lehet a megoldás.
Mivel a kupak először a maghoz ér ,és lent hozzá sem ér még a nyák részhez.van egy hyanúm hogy az intel egy un. hot melt-et használhat(hőre lágyuló ragasztó).
és nyomás alatt rakja össze préssel.pár másodperc alatt kihül azt csá
Új hozzászólás Aktív témák
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 Pro 256GB Midnight Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2048, 96% Akksi
- LG 34GS95UE - 34" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Motorola E40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Update 08.01. - Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest