Új hozzászólás Aktív témák

• ArGab

őstag

Wintel további tapasztalatok

Mióta utoljára írtam kicsit félretettem a dobozt, nem volt kedvem és időm barkácsolni a házon viszont továbbra is voltak gondok melegedéssel, pl átmelegedett házzal (60-65) Youtube videóknál továbbra is 80+ hőmérsékletek voltak 5-10 perc után. Nemrég viszont újra elővettem úgyhogy új tapasztalatok is vannak. Először is tisztába téve a típusokat és a neveket:
    - Wintel CX-W8: eredeti, csak Win8-cal érkező változat
    - Wintel W8: az újabb Win8+Android dual boot modell másfajta biossal és állítólag még gyártótól is

Nekem utóbbi van és írtam hogy a bios gyakorlatilag mindenre alkalmatlan, a dátum beállításán kívül semmit sem lehet tenni. Nos közben érkezett rá egy új bios ami orvosolja ezt: http://freaktab.com/forum/tv-player-support/intel-based-tv-players/23013-sunchip-cx-w8-z3735f?p=512861#post512861

Azóta stabil lett az FSB-m is, egyelőre mindig 83 MHz-en indult el mióta fent van és rá is néztem. A másik jó dolog hogy így ki tudtam kapcsolni az IGP turbóját, ezzel 300 MHz-re csökkentve az órajelét. Ez látszólag pozitívan befolyásolta a hőtermelést és a hőmérsékletet.
    Házon továbbra sem változtattam, teljesen zárt, gyári állapotában van. Egyedül az a hűtésmod történt meg amit korábban írtam.
    Újrahúztam a Win10-et és drivereket is, itt található a géphez összeállított drivercsomag: http://freaktab.com/forum/tv-player-support/intel-based-tv-players/23013-sunchip-cx-w8-z3735f?p=512962#post512962

A legnagyobb gondom korábban a Youtube-bal volt, igazából egyik böngészőben sem ment jól. Ez most változott. Edge alatt az 1080p h264-es videókat kifejezetten jól játssza, a hardveres gyorsításnak köszönhetően minimális processzorterheléssel. Firefox alatt van némi akadozgatás, nem olyan folyamatos az élmény, de jobban megnézve ez a html playerük hibája lehet mert másik gépen is tapasztalom. Viszont itt is viszi az 1080p h264-et hardveres gyorsítással, bár magasabb processzor terheléssel. Chrome alatt továbbra sem jó, egyrészt alapból VP9 streamet játszik amire nincs hardveres dekódolás másrészt h264-et erőltetve is mindenféle anomáliák vannak. Edge és FF alatt sem tapasztaltam eddig a korábbi melegedés, leszabályozás problémát.
    Általánosan a böngészési élményben is az Edge a legjobb, persze nem árt ha az ember 2-3 lapra korlátozza magát különben szépen elfogy a memória és a processzor is.
    Videólejátszásban is tapasztalok változást. Media Player Classic HC és DXVA ment eddig is, ahogy a 24p is, viszont valamiért nem sikerült utóbbit teljesen stabilan tartania. Most határozottan jobb lett a helyzet, gyakorlatilag képes ugyanazt nyújtani mint az Ivy Bridge-s gépem.
    Mióta újra elkezdtem használni még nem tapasztaltam túlzott melegedést, sem leszabályozást. Aida-val terheléspróba esetén viszonylag gyorsan, 1-2 perc alatt eléri a ~70 fokot, majd szép lassan kezd tovább emelkedni. Eddig 30 percet futtattam maximum, ezalatt 75 fokig ment fel. Hogy pontosan mi okozta a javulásokat nem tudom megmondani, lehet hogy együttesen minden: új bios, kikapcsolt IGP turbo, tiszta telepítés és új driverek. De összességében pozitívabbak a tapasztalatok jóval mint az előző próbálgatásoknál és úgy döntöttem egyelőre meg is tartom mint másodlagos gép.

Új hozzászólás Aktív témák