- 2,5 gigabites hálózati switch jött a QNAP gondozásában
- 360 Hz-et ígérő QD-OLED monitorral rukkolt elő a ViewSonic
- Nem a vámokra fogná, de felemelné az iPhone-ok árait az Apple
- Egymásra licitálnak a kiadók, hogy kihasználják a GTA VI késését
- A GEEEK új házainak nem lesz gondja a szellőzéssel, és az áruk sem vészes
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kelna91
senior tag
Sziasztok!
Lehet, hogy nem a legmegfelelőbb topik, de nem találtam jobbat.
Egy olyan időzítőszerűséget szeretnék, ami konnektorba dugható (vagy akárhogy egy konnektor és egy fogyasztó közé iktatható), és ki-be kapcsol néhány percenként. Létezik ilyen, lehetőleg készen kapható formában?Fontos lenne, hogy ne kattogjon, hanem hangtalanul ki-be kapcsoljon. Kb. az lenne ideális, ha 10 percenként kapcsolna ki-be folyamatosan, de ennél rövidebb periódusidő is jó lenne. Az is jó lenne, ha a ki-be kapcsolt állapotok hosszát függetlenül lehetne állítani, de az 50-50% időkitöltés is megfelelő. Gyakorlatilag egy kezdetleges PWM-et szeretnék, csak nagyon alacsony fekvenciával. Gondoltam normál, néhány száz vagy ezer Hz-es PWM-re, csak attól félek, hogy az megterhelné a hálózatot és/vagy a fogyasztót (elektromos fűtőtest).
-
-
válasz
Barret001 #75938 üzenetére
Az értékelések is érdekesek. Sokan bedobják, hogy milyen királyság, holott a kép alapján ezek sima alkáli elemek, tehát nem tölthetőek. Az 1 csillagos értékelések között találni gyöngyszemeket, profi töltőkkel, van, aki szétfűrészelte, másnak eldurrant a töltőjében, szerencsére van a híres LiitoKala 500as töltővel is teszt, 4 elem, 4-83mA kapacitás
$p@rr0w működik, mivel nem túl nagy teljesítményű ez a végfok, lazán elbírja.
-
$p@rr0w
őstag
Sziasztok, van egy kis erősítőm ami megszólaltatja a hangszóróimat a gépről (PC) érkező hangokkal (12v adapterről üzemel jelenleg).
Ördögi tervem hogy mivel kézenfekvő a PC-ről indulás kaphatná a tápegységről az áramot, mondjuk egy ilyen megoldással?
Meg rá is toldanék persze hogy elérje.
Ebayen találtam ezeket működnie kell ha minden igaz?
Viszont most vagy én nézem be vagy mindegyik ilyen molex átalakító az 5V ágra van szabva?
-
Charx
senior tag
Sziasztok!
Mit gondoltok ezekről az elemekről, az én tölthető elemeim csak 1,2V-osak. Miből vannak ezek és mivel kell tölteni?
-
PROTRON
addikt
válasz
tordaitibi #75932 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a segítséget.
-
törölt tag
Urak!
Kis segítséget kérnék.
Jól látom, hogy a 74LS08 helyett teljes mértékben használhatom az olcsóbb 74HC08-at?
Jól tudom, hogy a HC gyorsabb működés általában kevesebb fogyasztással? -
válasz
PROTRON #75930 üzenetére
Fogsz legalább egy multimétert vagy bármit ami képes 5 ampert mérni.
Fogsz pár darab 24V/55W teharautó fényszóróizzót, rákötöd, egymás után mert egyszerre meg fogja annyira rántani a hideg izzószál hogy le fog tiltani.
Ezekkel már közel fogsz járni az 4 amperhoz, addig pakolgatsz rá még 21W meg 10W izzókat amíg 4-4,5A körül lesz az áramfelvétel.
Így hagyod pár órát, ha nem tilt le tés nem tűzforró akkor OK.
A primer puffer kapacitásvesztés tipikus tünete hogy valahol a fél teljesítmény környékén letilt, leesik a kimenő nullára, esetleg megpróbál újraindulgatni, ez jellegzetes ciergő hanggal jár, beesik a kapcsolófrekvencia a hallható tartományba.
Ilyenkor üresjárásba is jellemzőn kihallatszik a be-ki kapcsolgatási rövid burst.
Ha ezen a teszten átment az adapter az nagyon nagy valószínűsággel hibátlan.
Lehet bonyolítani szkópos kimeneti mérésekkel ahol a reagálási idők, tranziensek, esetleges túllövések, lengések és a kimeneti feszültségre szuperponálódott zajok kimutathatók de ez már a szerviz kategória. -
ecaddsell
aktív tag
Bár van pár UNI-T cuccom, a 89XD nem tartozik ezek közé.
A legújabb szerzeményem ebben a témában a UT61E+ (igen megjelent a UT61E utódja). Ez bár lényegesen drágább mint az elődje vannak pozitiv fejlesztések benne (és sajnos vannak felesleges dolgok is mint pl. az NCV ami totálisan használhatatlan) és tényleg tudom ajánlani.
Nem mellékesen az összes UNI-T multiméternek amivel eddig dolgom volt a teljesen hulladék és a nem elég jó (ezek a drágábbak voltak) között mozgott a mérőzsinórja. Ennek végre aranyozott (bár sajnos nem szilikon) és tényleg kihozza azt amit az egyébként szuper gyors continuity check tud.Bár ez izlés/használat kérdése is nekem ami nem tetszene az 89XD-ben az a forgótárcsa irdatlan mennyiségű állása. A mérőzsinórja ránézésre kuka. Egyébként nem tűnik rossznak ezért az árért, de amire esetleg érdemes még ránézni ha kb. ilyesmit keresel az az Aneng 870. Black fridaykor simán benne volt a nem vámolás határban.
-
PROTRON
addikt
válasz
tordaitibi #75928 üzenetére
Köszi a kimerítő választ.
Az adapter az Acer aspire 5755g notebook 2011-es, a gyártó által mellékelt Chicony A10-090P3A, 19V, 4,74A, 5,5x1,7mm.
Igen, azért gondoltam nem rentábilisnak a noti javítását, mert feltételezem hogy a látványosan megégett mosfeteken (a felettük lévő szalagkábel is megpörkölődött, pedig előtte volt takarítva a gép és akkor még nem volt megégve)kívül egyéb egységek is elszálltak(maga a gpu pl), úgy meg már a javítás kb annyiba kerül mint újrarendelni az alaplapot.
A notiról még annyit, hogy a bekapcs gombra egyáltalán nem reagál, tehát nem pörög fel semmi, ezért sem tudtam tesztelni hogy legalább az adapter lead-e bármit.
Szóval ezért érdekelt hogy egy ellenőrzés erejéig tud-e valaki segíteni. -
Dr.Szilícium
csendes tag
válasz
csubuka #75909 üzenetére
Ott látszik a képeden a kis SMD TL431, aminek középső lába megy az optocsatolóra. Régóta általános megoldás (egyszerűbb, olcsóbb tápoknál Zener-diódával), a TL431 előnye precíziós pontosság.
Működése nagyon egyszerű, a kimeneti osztó negatív visszacsatolásként figyeli a feszültséget és ahol a nyíllal jelöltem, a TL431 mindig pontosan 2,495 V-ot igyekszik fenntartani. Ennek érdekében az optocsatolón keresztül le vagy fel szabályozza a primer PWM-et, hogy a stabil feszültség beálljon.
Ezzel már el is árultam az osztó értékeinek egyszerű számítását. Nem kell ismerni az áramkör egyéb alkatrészeit, legfeljebb az előfordulhat, hogy mivel a trafó adott kimeneti feszültségre van méretezve, túl kis PWM-nél zúgás, instabilitás jelentkezik, túl nagy feszültségre állítva pedig elfogy az ereje, mert nem marad rászabályzási tartalék.
Mivel a szekunder tekercs, dióda stb. is az adott áramra van tervezve, azt nem tudod túllépni, ez a melegedésből is érzékelhető, illetve a dióda szokott zárlatba menni, ha nem bírja.
Vannak olyan laptoptápok, ahol megbonyolítják a vezérlést a terhelés figyelésével, illetve készenléti állapotra való kapcsolással, a minimális üresjárási fogyasztás érdekében.
De ma már erre is vannak olyan vezérlők (Green Mode, Burst stb.), ami primeroldalon egy 6 lábú apró SMD tokban mindent elintéz, azaz nem kell külön bonyolítani, további IC-ket, másodlagos optocsatolót alkalmazni, és az egész nem (sokkal) bonyolultabb, mint a 2. ábra, mégis energiatakarékos, ami érzékelhető a készenléti melegedésből (annak hiányából).
Ajánlott források:
https://www.onsemi.cn/pub/Collateral/TND381-D.PDF
http://u.dianyuan.com/bbs/u/70/1360651225251168.pdf
https://www.ti.com/lit/ds/symlink/tl431.pdf -
válasz
PROTRON #75927 üzenetére
Valamit az adapterről leírhatnál.
Műszer, egy legegyszerűbb DM. vagy 20V/10A analóg árammérő nélkül nehéznek vagy inkább nemlegesnek ítélem a teszt kivitelezését, egy áramot legalább kéne tudni mérni.
Műterhelés nem gond, ha az adapter 19 voltos akkor egy marék 24 voltos autóizzó, melegedésre ott a kezed.
Adapter hibák 99,9%-a a kimeneti feszültség csökkenésében vagy megszűnésében jelentkeznek, ez bár agyonvághatja az utána kötött készüléket de nem jellemző, a készülék egy bizonyos feszültség alatt vagy el sem indul vagy menet közben kikapcsol.
Nálad nagyon sok dolognak kellett együttállnia hogy a tápfetek kipurcanjanak, egyértelmű hogy az esetleges kisebb tápfeszültség az a feteket arányosan nagyobb áramik kapcsolgatására kényszeríti.
Viszont azok az akkura, azaz 12V környéki bemenőre vannak méretezve, valamint a belső bemeneti táp step-down szállna el az alacsony feszültségtől, nem a proci vagy a vga vrm fetek.
Azoknak a tápoknak a kimenete béhány voltot ad ki, még örül is ha nem 10-12V hanem kisebb a bemenője.
Szerény véleményem szerint a meghajtott vga szállt el, a tápfetek csak ennek a szenvedő alanyai voltak. -
PROTRON
addikt
Üdv,
Tud segíteni valaki abban hogy kiderítsem a notebook adapteremről hogy megbízhatóan működik-e?
A gond hogy a 9 éves notebook ami rá volt dugva extrém terheléses (FURMARK FULL BURN) tesztelés alatt megpurcant, elszállt a VGA tápellátó köréből legalább 2 tápmosfet, mivel 9 éves készülék így nem rentábilis a javítása.
Viszont nem tudom hogy a gyártótól kapott töltője megbízható-e, vagy épp azért szállt el a noti mert a táp is már elöregedett mostanra.
Tud valaki Bp-n segíteni ennek a kiderítésében?
Nincs műszerem, se másik gép (nem hogy olyan amit nem sajnálnék rádugni). -
detroitrw
addikt
válasz
Barret001 #75919 üzenetére
Koszi, a potikat azert vettem ki mert igy kevesbe szolnak bele a hangminosegbe (es soha nem hasznaltam).
Tehat ha lehet akkor a nyakon belul oldanam meg a dolgot.
Plusz alkatreszekkel csak rontanek a hangkepenAzt nem ertem hogyha a potiknak a kulso hazara volt kotve a fold, akkor miert lehet baj ha a fix ellenallasoknal ez megszunik
Keves lenne az adott foldre juto ellenallas?#75921
Meg mindig nagyobb mint a Te segitseged
-
csubuka
addikt
válasz
tordaitibi #75914 üzenetére
Szia!
Nagyon szépen köszönöm válaszod!
Értem a magyarázatot, akkor ezt inkább hanyagolom, az átépítést. Főleg úgy, hogy nem olyan egyszerű az IC-kről beszerezni a tudást, hogy nem tudom leolvasni a típusukat rendesen. Így meg, hgoy kérdéses lenne a végkimenetel, tényleg jobb volna hanyagolni.
Köszönöm szépen a felajánlásodat is!
Sajnos nagyon kiesik nekem Pécel, így nem tudok élni az ajánlatoddal...
#75915 razorbenke92 : Köszönöm a választ neked is! Hmm, akkor marad ez, illetve ezt a tápot már nem rakom össze. Van egy másik HP tápom, az 4.5A, ámde annak a dugója nem megfelelő. Azt bekötöm a step-down konverterbe és ennek a 3,5A-es tápnak a kábelét a step-down kimenetére. Csak valami tok kell majd a step-down-nak, alin vannak ilyen általános elektronikai cuccoknak fekete műanyag tokok...
Gyanítom, hogy gyári sok A-es laptop táp nem nagyon lesz ilyen fura régi féle csatlakozóval, mert akkoriban amikor ez volt a menő, akkor még nem fogyasztottak annyit a gépek. Kínából meg nem akarok randomot rendelni, akkor már jó lesz ez.
-
törölt tag
Szerintem jó kis közép kategóriás műszerek, ár-érték arányban is nagyon jók. Ilyen műszer van a munkahelyemen is, kb. 1 éve nyúzom, panaszom nem lehet rá. Masszív anyaghasználat, jó a fogása, bírja a leejtéseket.
Ha cserélnem kell majd a sajátot egyszer, tuti ilyet veszek, engem meggyőzött.
-
Kínából beszerezhető Uni-T multiméterekkel van tapasztalat? 89XD-t néztem, igazi kis mindenes.
-
mezis
félisten
válasz
kesztió #75918 üzenetére
Csak egy tapasztalat: Kapu mozgató elektronika (Ditec). Védő csöveztük a kapu oszlopát, hogy az antennát koax-al felvezetjük az oszlop tetejére.
Beüzemeléskor látjuk, hogy az antenna csatlakozón van kb 1/4 hullámhosszú vezeték (433MHz) csak úgy a panelek, drótok között. Az egész berendezés a talaj közelében van.
Kipróbáltuk, 20, 25m-ről vesz az adást stabilan. Azóta is így használják. -
kesztió
aktív tag
válasz
kesztió #75917 üzenetére
Az előbbi hozzászólásommal kapcsolatban:
Tegyük fel, hogy megy tudom oldani a szabad kilátást a vevőre. De ez olyan áron, hogy az STX882-es modul antennakimenetére nem forrasztom rá közvetlenül az antennát, hanem ezt egy pár centis NYÁK-vezetékkel elvezetem egy olyan helyre, ahonnan már van kilátás. Ezt gondolom, szabad csinálni, de szeretném, ha egy szaki meg is erősítené. -
kesztió
aktív tag
Meg tudná valaki mondani, hogy 433 MHz-es antennánál (STX882-es adó, Arduino környezethez) mennyire kritikus, hogy „szabad kilátása” legyen a vevőre, mert a jelenlegi terv szerint csak a NYÁK (azaz vezetékek) mögé tudom helyezni az adó antennáját, ha mondjuk nem is lesz olyan sok vezeték. Kb. 15, max. 20 méterre kell hogy sugározzon, levegőn keresztül, és fali szerelődobozba lesz építve.
Erről lenne szó, SW433-TH10 (a spirál rész 11,3 mm): -
-
válasz
csubuka #75913 üzenetére
Biztos hogy sokkal nagyobb áramot nemfog tudni, még ha a negyedére is veszed le a kimenő feszültséget, mivel a szekunder tekercs és az egyenirányító ugyanaz marad és azok áramra vannak méretezve, pl. tekercshuzal vastagság.
Nálad a +1A az nagyon határeset, akár még működhet is ha sikerül meghekkelned az adaptert akkor hosszútávon, pár órai működésnél ellenőrizni kell melegedésre.
Különösen a kimeneti diódát, diódákat és a transzformátort.Nekem van egy eredeti 120W Toshiba laptoptöltőm, 6A-t tud, ha közel vagy Pécelhez és el tudsz jönni érte akkor ingyen viheted.
-
csubuka
addikt
válasz
razorbenke92 #75911 üzenetére
Akkor a kapcsolástól függően előfordulhat az, hogy az eredetileg 3.5A-es adapter alacsonyabb feszültségen sem fog tudni nagyobb áramerősséget?
Mert valami 4.5A azért kéne...
-
csubuka
addikt
válasz
#85619712 #75910 üzenetére
Ez volna az adatlap:
pa-1650-02c
ppp009l
Az ismeretlen IC-n ennyit tudtam össz elolvasni, de bizonytalan az egész:
LTA...
OC75X501...
Hn605 *Az "n" az lehet "p" nem tudomEgy ilyet találtam kapcsolási rajzokra rákeresve:
ppp009h, de ennek lehet, hogy köze nincs ahhoz, ami nálam van, az IC tök más, de lehet, hogy az egész kapcsolás mást célt szolgál
-
válasz
tordaitibi #75907 üzenetére
Persze lehet, hogy rosszul fogalmaztam. Értem a különbséget a stabkocka meg a kapcsolóüzem között.
Fogalmazok a kérdésen, egy általános LM2576 kapcsrajzzal:
Az LM2576 3A-ig van adatlap szerint.
Tegyük fel, hogy L1 2A-ig
Ha van ilyenből egy 20V 2A táp, abból 9V 2A az ok. De 9V 3A csak ha cserélem az induktort, 9V 3.5A pedig már egyáltalán nem ajánlott elvileg. -
csubuka
addikt
válasz
Barret001 #75902 üzenetére
Sziasztok!
Köszönöm szépen a válaszokat Barret001, tordaitibi, razorbenke92, leweegee2
Szétkaptam gyorsba a meglévő laptop tápot (18.5V, 3.5A HP, pont jó lenne a dugója is), így nézne ki:
Sajnos nem tudom leolvasni az egyik IC-t az alján. Gondolom az lenne a lényegi amúgy pont. Az LTA... Annak megtudása nélkül nem lehet tudni, hgoy mit hogy kéne módosítani felteszem.
A másik megoldásra, a step-down-os kivitelezésre : Van egy ilyen step-down konverterem, ez elég izmos a feladathoz talán. Max valamilyen doboz kéne neki, aztán odaragasztom egy másik kapocstáphoz (aminek a kimenete lenne ennek a bemenete) és a kettő együtt közepesen csúnyán, de működhetne. A megfelelő kábelvéget a most szétbontott HP-tápból tudnám kiszedni, ami végül a hasznos eszközbe csatlakozhatna.
A gond az, hogy felteszem a legfenti HP táp módosításához SMD ellenállásokat kéne vennem és azokat forrasztanom. No ennyire nem feltétlen vagyok gyakorlott. Egy ilyen pákám van, az adott hegyekkel, kínai noname cucc, nem biztos, hogy korrektül el tudnám végezni a feladatot: az SMD ellenállások módosítását.
-
törölt tag
válasz
razorbenke92 #75906 üzenetére
Nekem egy párologtatóhoz kellett 9v 5a tápegység, egy 19v 2.7a lett átalakítva erre a célra, két éve teszi a dolgát, nem tapasztalok melegedést vagy egyéb anomáliát. A másik esetben egy 24V 2A tápegység egészen 5 voltig maradt működőképes és terhelhető maradt 2A-ig biztosan. 4 volt körül már leállt a rezgés, így 5v alatt használhatatlan a megoldás, de működik. Hozzáteszem ezek elég békebeli tápok, az ezredforduló környékéről, dip ic-vel és furatszerelt alkatrészekkel. Lehet egy mai táp, jelöletlen smd ic-vel és alkatrészekkel sokkal nagyobb falat és nem ilyen egyszerű a megoldás. Ez úgy gondolom mindig az adott kapcsolás függvénye, de egy próbát mindenképp megér.
@Barret001: Ha kiderülnek a részletek, meglátjuk mennyire pikk pakk.
Én bizakodó vagyok.
-
válasz
razorbenke92 #75906 üzenetére
"Ha adott a táp ami 20V 4.5A-es, abból lehet e 8.5V 5A-t csinálni?"
Igen lehet, de csak smps vagyis kapcsolóüzemű down módszerrel.
A hagyományos analóg-disszipatív szabályzón és az egész szekunder körörn átfolyik a teljes terhelőáram.
Pl. van egy 10V/10A tápegységed de neked csak 5V/10A kell.
A 10A átfolyik a teljes körörn és a szabályzón marad az 5V felesleg. Miután ezen természetesen átfolyik a 10A, soros szabályzó, rajta marad 5V*10A azaz 50W lesz a disszipáció és a tápegység a teljes teljesítményére igénybe lesz véve azaz 100 wattra.
Csak ennek a fele eljut a tényleges fogyasztóra, a maradékból hő lesz.
Kapcsolóüzemű konvertert választva a fennti feladatra,
a kimeneten ugye 50W kell, azaz 5V/10A.
A hatásfokot az egyszerűség kedvéért feltételezzük 100%-nak (a valós az 90-97% körüli) ezért a tápból csak 50 wattot vehet fel, azaz 10V mellett 5 Ampert.
A valós hatásfokot számolva 5,5A.
Vagyis a konverter kíméli a tápot is és a hőveszteség az 50W helyett csak 5W. -
válasz
#85619712 #75904 üzenetére
Ez nekem is eszembe jutott, hogy a táp IC ismeretében biztos megoldható, de egy dologban bizonytalan voltam:
Ha adott a táp ami 20V 4.5A-es, abból lehet e 8.5V 5A-t csinálni? Gondolom itt is számít, hogy az IC esetleg a kapcsüzemű oldalon az induktivitás(?) vagy más, vagy minden korlátozza 4.5A-re.
Illetve attól is függ, hogy mennyire kell valósan a 8.5V 5A a felhasználó eszköznek.De engem is érdekel, hogy megoldható lesz e, úgyhogy hozd a részleteket csubuka
-
törölt tag
válasz
Barret001 #75902 üzenetére
Pedig de, legtöbbször csak egy ellenálláson múlik.
Három töltőt is sikeresen átalakítottam, kettő fix kimenetes, egy pedig szabályozható 5 és 24 v között. Persze lehet szerencsém volt, a kimeneten vagy egy feszültségosztó van visszavezetve a táp ic-be vagy egy tl431 vagy hasonló referencia ic segít a kimenetet stabilan tartani, akkor a ref. ic körül lévő ellenállásokkal kell "játszani" kicsit. Ha megvan a táp ic adatlapja onnan már gyerekjáték visszakövetni a dolgokat.
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
Van egy 8.5V DC-t igénylő (5A áramerősség) cucc, ámde csak ilyen 20V-os 4.5 amperes tápjaim vannak a megfelelő végdugóval régi laptopok után.Ilyenkor a legegyszerűbb mögérakni egy DC-DC átalakítót? Vagy szét kéne kapni és pár ellenállást átalakítani a dobozon belül? Vagy sosem lesz megfelelő a kimenet, mert nem úgy lett tervezve, nem csak pár ellenálláson múlik a dolog? *Utángyártott tápot tudnék venni, de őszintén abban kevésbé bízok, mint régebbi márkás laptop tápokban...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Filmvilág
- Suzuki topik
- Eredeti játékok OFF topik
- Sweet.tv - internetes TV
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Philips LCD és LED TV-k
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Milyen nyomtatót vegyek?
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- ÚJ LENOVO ThinkPad P16s Gen 2 - 16" WUXGA IPS Érintő - Ryzen 7 PRO 7840U - 32GB - 1TB -3 év garancia
- 2db Dell PowerEdge R740 2U Rack Szerver és 3db Netapp FAS2040 NAS
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
- AKCIÓ! ASUS MAXIMUS VIII HERO Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest