-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tompie
őstag
Nem értem akkor minek ráírni?
mikor úgyis a kimeneti érték a lényeg
-
And
veterán
válasz
Tompie #49697 üzenetére
Igen. De azt az 1 illetve 0,6A-es bemeneti áramot sem úgy kell elképzelni, hogy a táp állandóan felveszi, és folyamatos üzemben 230 vagy 138VA a hálózat felől fogyasztása, mert ez nyilván nem igaz (ilyen értelemben ezeknek az áramértékeknek a hatásfokhoz sincs sok köze).
-
Tompie
őstag
Hali!
Lehet a routeremhez új tápot (hálózati töltő adaptert) kell vennem.
Ez van ráírva: Input: 1A Output: 12V 2A
Találtam olyan töltőt amin az van, hogy Input: 0.6A Output: 12V 2AMennyire számít az, hogy ennél csak 0.6A a bemeneti áramerősség?
Köszönöm -
Batman2
őstag
válasz
Kernel #49693 üzenetére
Szevasz
Köszönöm a türelmes részletes választ!
Mégegy kérdés jutott eszembe az egy induktivitásos, bipoláris tranyós kapcsolásról.
A régi fénycső fojtó trafó elég jót tud csapni, ha csak egy 4,5V--os laposelemet kapcsolok rá, majd veszem el, szulfátmentesítőnek nem jó vajon ez?
Üdv. -
Kernel
nagyúr
válasz
Batman2 #49692 üzenetére
Bipoláris tranzisztort telítésig vezérelve, a kollektort 0,1-0,2 V-ig is le lehet ültetni. Az árammal szorozva ez nem olyan nagy veszteség. Képcsöves készülékek sorvégfokozatában például a FET nem tudta leváltani az 1500-2000 V-ot is elviselő, gyorsan kapcsoló bipoláris tranzisztorokat (kuriózumoktól eltekintve). Viszont utóbbi nagyobb vezérlőteljesítményt igényel.
Alábbinál megoldotta egy NPN tranzisztorral, de a 4148-as diódák körében variál a kitöltési tényezővel, ugyanakkor 15V külső tápot igényel a működéshez:
Itt N-csatornás FET-et használ, szintén a 4148-as diódával úgy módosítja a kitöltési tényezőt, hogy a rövidebb szakaszban kapcsoljon be a FET. Megszakításkor a tekercsben indukálódó feszültségcsúcs végzi elvileg a deszulfálást:
Itt nincs diódás beavatkozás, viszont van egy fázisfordító tranzisztor:
Itt meg már két FET is van: [link]
Most látom, eBay-en is kapható, szokásuk szerint összerakva olcsóbb, mint darabokban, kit formájában.
-
Batman2
őstag
válasz
Kernel #49685 üzenetére
Igen, ezt a fázis forgatást nem gondoltam végig, de tényleg túlbonyolította az illető.
Ha FET helyett valami hagyományos, áramvezérelt, teljesítmény kapcsoló tranzisztort használnék, akkor sokkal nagyobb lenne a veszteség, vagy nem tudnék akkora áram csúcsot elérni, azért nem jó ?
Tudom, hogy a normál tranyónak nagyobb a feszültségesése és a frekvencia növekedésével nő a kapcsoláshoz szükséges áram igénye is, bár ez a FET-nél is meg van, erre találták ki asszem az IGB tranzisztort, ami magas frekvencián is kevés vezérlő árammal beéri.
Üdv.
-
Kernel
nagyúr
válasz
dudika10 #49689 üzenetére
Nemrég volt szó ilyen témáról. SSR, vagyis félvezetős relét lehet kapni, de NC kivitelben nem láttam még.
Ha viszont SSR rajzot keresel (akár gyárinak a belső rajzát vagy házi építésűt), akkor kiderül, hogy némi módosítással NC működésűre is meg lehet csinálni.
Vagy veszel egy szokványos NO SSR-t, aminek a tartása a 230V-ból is megoldható. Mivel kis bemeneti áramot igényel, akár ellenállásos vagy kapacitív osztóval is, egyenirányítva. Elé még egy optocsatoló, ami biztosítja a hálózati elválasztást, valamint le tudod zárni vele az SSR bemenetét, amitől "elenged".
-
dudika10
veterán
Üdv!
Mikrokontrollerrel szeretnék 230V-ot kapcsolgatni (2 monitort meg egy laptopot kapcsolgatnék).
Egy olyan kapcsolás kéne, ami nem relét használ (halk), alap esetben be van kapcsolva (hogyha nem megy a mikrokontroller, akkor legyen áram) és a mikrokontroller egy lábával kikapcsolhatom.Van valakinek jó ötlete?
-
otto14
őstag
válasz
Ereshkigal #49687 üzenetére
Igen, vasalásos technikáról van szó.
-
otto14
őstag
Sziasztok! Nyákrajz nyomtatáshoz fényes vagy matt fotopapírr jobb?
-
Kernel
nagyúr
válasz
Batman2 #49684 üzenetére
Az 555 jelkimenete (legalábbis alapkapcsolásban) aszimmetrikus négyszögjelet ad, tehát "lefelé állnak" az impulzusok, vagy negatív impulzusnak is lehet mondani.
Ha ezután következik egy P-csatornás FET, a Drain-en fordul a fázis, így a tekercsekre a rövidebbik szakaszban kapcsolja az áramot, a hosszabbiknál szakít meg, ami előnyösebb a melegedés és áramfelvétel szempontjából.
Ha viszont beiktat egy fázisfordító tranzisztort, utána egy fáziskövető komplementer végfokot (ami pont annyira 200 mA terhelhetőségű, mint az 555 maga is, de elvégre kisebbet nem is nagyon szoktunk használni), utána a FET Drain-en ismét fordul a fázis, így végül a tekercsek a hosszabbik szakaszban kapcsolódnak be.
Tehát ez nem tűnik túl ésszerűnek. Ha ezután rákeresek a rajz forrására (hátha elárul valamit a tervezője), akkor kiderül, hogy a kép már csak a Google képkeresőben volt meg (onnan vettem én is), az eredeti helyéről eltávolította a szerzője, méghozzá magyarázatot is fűz hozzá:
http://chemelec.com/Projects/Bat-Desulfator/2012-Desulfator.htm
Tehát szerinte sem jó, mert túlzottan meríti az akkut, jobb a külön tápos deszulfátor.
Talán arra nem gondolt, hogy kicsit ő is elcseszte a fázisforgatást, azért merít jobban a kelleténél.
-
Batman2
őstag
válasz
Kernel #49669 üzenetére
Az N csatornás FETtel csak ilyen bonyolultul lehet megoldani a kapcsolást, hogy egy rakás tranyó kell még pluszba elé, vagy csak az alkalmazott példány elég nagy gate töltésének kellő sebességű kezeléséhez kellenek a plusz tranyók ?
Készítettem már 555-össel PWM modulátort villanymotor fordulatszám szabályozáshoz, és asszem ugyanezt a FETet használtam, de semmi plusz tranyót nem tettem be és minden további nélkül megy azóta is.
Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
Kernel #49679 üzenetére
Sajnos van tapasztalatom már ilnyen esettel, hogy a közölt kapcsolás több helyen is hibás kötéseket tartalmazott, ilyen volt egy elektronikus vízlágyító. De itt a deszulfátor áramkörök között is egy biztosan van, amiben hiba van, az elmentett kapcsolásaim között.
Igen, részenként kellett volna éleszteni, de gondoltam, menni fog egyből és nagyon kellene már hadználnom egy napelem puffer akkuként használt munka akkuhoz, mert ennek is jelentősen lecsökkent a kapacitása, holott mégessze nem lenne ideje.
Inkább megépítem újból és részenként mérem meg.
Köszi a segítséget.
Üdv. -
Lompos48
nagyúr
válasz
DrojDtroll #49680 üzenetére
Erre nincs válaszom. Ahol használtuk, az ipari környezet volt, két nagy motor "tevékenysége" volt vezérelve/ellenőrizve az enkóderek által. Ott minden fontosabb volt, mint az általuk termelt zaj. Sajnálom!
-
Kernel
nagyúr
válasz
Batman2 #49677 üzenetére
Ez már csak építési probléma, vagy közben tönkrement az IC is, nyilván össze kell rakni hibátlanul. Célszerű két lépcsőben, vagyis először a FET nélkül kipróbálni. Ha nincs oszcilloszkóp, akár hangszórót vagy fülhallgatót is lehet kötni az IC kimenetére, a soros ellenálláson keresztül, vagyis a Gate helyére.
Kb. 1 kHz impulzusok állnak elő, ami hallható a hangszóróban, az IC pedig 200 mA terhelést is elbír.
De amit előzőleg írtál:
Van egy olyan érzésem hogy szándékosan rosszul vagy rossz adatokkal vsn megadva a kapcsolás, hogy ne lehessen utánépíteni
Ez a kapcsolás túl egyszerű ahhoz, hogy ne lehetne könnyen kijavítani, meg nem is lenne értelme. Maga a feladat is megoldható más áramkörökkel, hiszen nem csak az 555 alkalmas rezgéskeltésre, vagy nem csak az akku saját energiáját lehet felhasználni, lehet hálózati tápegység használatával is impulzusokat generálni, így még az akkut sem meríti le, áramban is jobban meg lehet küldeni, tehát erősebb impulzusokkal.
-
McSzaby
őstag
Igazából, mint mondtam maga a mechanika kopott ki és emiatt csak tekert a motor feleslegesen. Viszont ez a hőbiztosíték dolgot én nem feszegetném, mert kb. 30-35 éves konstrukció az én Skoda-m. (Felicia '99) Szóval, akkoriban szerintem ilyenekre még nem gondoltak a fókszvágennél.
Mindenesetre köszönöm a segítséget, sikerült kideríteni mi a baja!
Már csak a megoldást kell kitalálnom a lehető legolcsóbb, legminőségibb kombóban.
-
Batman2
őstag
-
Kernel
nagyúr
válasz
Batman2 #49672 üzenetére
A kapcsolást láthatóan sokan megépítették, itt például azt írja valaki, hogy Ni-Cd akkuhoz is használható, csak többet kell kötni sorosan, hogy legyen feszültség, ugyanakkor figyelni kell arra is, hogy ne merítse túl:
http://fucimin.altervista.org/en/desulfator.html
A cikkben van egy PDF link, részletes leírással, amiből kiderül, hogy a 220 μH 6 A terhelhetőségű legyen, az 1000 μH 100 mA.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DrojDtroll #49674 üzenetére
Egybeépítettel nem, de motor-encoder kombinációval igen.
-
DrojDtroll
veterán
Valakinek volt már ilyennel dolga, vagy hasonlóval?
-
Batman2
őstag
válasz
Kernel #49669 üzenetére
A védő diódát én azért nem hiányolom nagyon, mivel ott van az IC tápvonalában az áramkorlátozó ellenállás és a puffer kondi, melyek együtt jó szűrőt képeznek, é oda 220mikrós kondit tettem be.
Csak az ICn mérhető alacsony tápfeszt nem értem.
FETből akkor inkább veszek újat.
Üdv. -
Lompos48
nagyúr
válasz
Batman2 #49670 üzenetére
Gondolom nincs rá szükség. @Kernel kolléga bőven kiegészítette a szükségesekkel.
A FET a D és S lábak felcserélésétől tönkre tud menni, úgy hogy nem haladom meg a max áramát?
Kis feszültségnél nem valószínű, de a tekercsek induktivitása miatt lehetnek ott nagyobb csúcsok is. A mért alig ohmos ellenállásértékek pedig arra utalnak, hogy: igen.
-
Batman2
őstag
válasz
Lompos48 #49668 üzenetére
Holnap rá tudsz nézni kicsit hosszabban?
Van egy olyan érzésem hogy szándékosan rosszul vagy rossz adatokkal vsn megadva a kapcsolás, hogy ne lehessen utánépíteni, pedig nagyon jó lenne, ha működne és hatásos lenne!A FET a D és S lábak felcserélésétől tönkre tud menni, úgy hogy nem haladom meg a max áramát?
Üdv. -
Kernel
nagyúr
válasz
Batman2 #49667 üzenetére
E szerint a középső kellene menjen a + tápra, a bal szélső a tekercsre és a jobb szélső az 555-ös kimeneti lábára. Jól gondolom ?
A sorrend GDS, így nagyjából egyiket sem sikerült eltalálni. P-csatornás FET-ről van szó, a Source megy a + tápra.
Tekercsnél az általad berakott képen látható vastag huzalú kivitelre van szükség, ha valami vékonyat raktál be, az kevés.
Amikor először láttam a rajzod, eleve furcsállottam, hogy az IC-t nem védi semmi a tekercsekben indukálódó feszültségtől. Rákeresve hamar láttam egy másik változatot is, amiben már ott figyel az általam hiányolt Z-dióda is:
http://www.google.com/images?q=desulphator+circuit+555
Itt látszik egyébként egy N-csatornás FET-tel kivitelezett változat, itt a Source megy a negatívra:
Védődióda mondjuk itt sincs, bizonyára működik anélkül is, de szerintem biztosabb, ha van.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Batman2 #49667 üzenetére
Részletes tanulmányozás nélkül:
1. a FET lábainál és szemből nézve a középső és a jobb szélső lába között mindkét irányban 1,2ohmot mértem, míg a bal szélső és a középső között 1,5ohmot, mindenfelé átereszt üzemen kívül.
Nem normális. Hulla!.
2. ...3,5V körül, de még ez is kevés szerintem az 555-ös megfelelő működéséhez.
Az adatlapban egyetlen grafikon sincs 5V tápfesz alatt.3. E szerint a középső kellene menjen a + tápra, a bal szélső a tekercsre és a jobb szélső az 555-ös kimeneti lábára. Jól gondolom ?
Nem!. Felcserélted a G és D lábakat.4. A megtalált lábkiosztás megfelelő? Igen a GDS sorrend. De lásd mint a 3. pontnál.
-
Batman2
őstag
Ezt a kapcsolást építettem meg, de nem igazán akar működni.
Ma jobban volt időm és méricskéltem kicsit a kapcsolás körül.
Az első, ami nem szimpatikus, hogy az 555-ös tápfeszültsége, az ellenállás után mindössze 2,5V körülire adódik, asszem 3V alatt nem is működik, így ez már nem stimmel.
Aztán méricskéltem tovább a feszültségeket a tekercsek környékén és feltűnt, hogy az 1mH-ris tekercsen keresztül nem mérek feszültséget, aztán megmértem az ellenállását, ami végtelen értéket mutatott, szakadt !
Mikor élesztettem a kapcsolást, egy 45W-os ízzón keresztül kötöttem az akkura, ha valami nem stimmel, akkor legalább a FET ne füstőltjön el.
Az ízzó vagy 10-15 másodprec után parázslani kezdett, ekkor levettem róla a kapcsolást, az 1mH-ris tekercs nagyon forró volt, szinte ízzadt a külseje, gondolom, ekkor szakadhatott meg.
Ezt kicseréltem és tovább szemlélődtem.
Találtam egy forrasztási hibát, egy fals összeköttetést az IC 5-ös és 4-es lába közötti vezetősávon, ezt megszüntettem.
Az IC tápfeszültsége ezek után sem változott, maradt a 2,5V körüli érték.
Elkezdtem mérni a FET lábainál és szemből nézve a középső és a jobb szélső lába között mindkét irányban 1,2ohmot mértem, míg a bal szélső és a középső között 1,5ohmot, mindenfelé átereszt üzemen kívül.
Nem tudom ez normális e?A FET lábkiosztását sem tudtam először, mivel az adatlapjában ezt nem találtam, csak képtalálatokban találtam olyat, ahol fel volt tüntetve a FET fotóján az egyes lábak jelzése, e szerint feliratos oldallal szemben nézve GDS a sorrend.
Én nem az IRF9Z34-eset használom, mivel azt nem tudtam beszerezni, hanem IRF9540-eset, ami áram és feszültségben kicsit többet tud, a lábkiosztása elvileg ugyanaz.Aztán kivettem a FETet és így is mértem tápfeszültséget az ICn, de ekkor kicsivel magasabb volt, 3,5V körül, de még ez is kevés szerintem az 555-ös megfelelő működéséhez.
A negatív tápfesz vonalon az alkalmazott ellenállás 390ohmos, a leírásnak megfelelő.
Nem tudom, hogy az IC fogyaszt ennyit, és azért ilyen kicsit a feszültség, túl nagy az ellenállás, vagy pedig még mindig valami fals dolog van a kapcsolásban, esetleg már tönkre ment az IC, amit nem hiszek a 390ohmos ellenálláson átfolyó minimális áram miatt.A FETnek hogyan kellene viselkednie önállóan, és az áramkörben ?
A megtalált lábkiosztás megfelelő ?
E szerint a középső kellene menjen a + tápra, a bal szélső a tekercsre és a jobb szélső az 555-ös kimeneti lábára. Jól gondolom ?Üdv.
-
mezis
félisten
válasz
McSzaby #49660 üzenetére
Nagyon drága lehet egy hőbiztosíték, ha legalább olyat nem építettek be. Meg súlyos és rengeteg hely kell neki.....
Citroenék még a BX-be meg tudták oldani, sok-sok évvel ezelőtt. Lehűlés után ismét működött... -
Batman2
őstag
-
McSzaby
őstag
válasz
McSzaby #49659 üzenetére
Köszönöm a segítséget! A switch tökéletes volt, sajnos a mechanika része volt rossz és ezáltal a switchet nem tolta egyik állásból a másikba, így a motor a vezérlőtől folyamatosan kapta a jelet (földet),amitől leégett (de szénné ám) és gondolom a leégett motor zárta a rendszert, ami miatt durrogtak a biztik. Esetleg még az lehet, hogy a vezérlő csapta ki, hogy "ő ne menjen tönkre". Szerencsém volt, hogy csak a motor égett ki ez az idióta pék hozzánemértése miatt és a vezérlő épségben maradt.
-
mezis
félisten
válasz
McSzaby #49657 üzenetére
Egy mikrokapcsoló akár egy kis vezeték, elem, izzó (LED) segítségével is tesztelhető.
A mai, rengeteg elektromos kütyüt, elemet, akkut használó háztartásból nem hiányozhat egy multiméter.
Szinte a legolcsóbb is megfelel, ha van ellenállásmérő (szakadás vizsgáló) funkciója.
(eBay-en lehet, hogy még olcsób... -
McSzaby
őstag
Üdv,
korábban már írtam, hogy gondjaim voltak egy központizárral. Kivettem, kiderült, hogy az új motor, ami univerzális volt (ráadásul slave) rá volt kötve a gyári master motorra. Ergo a motor leégett volt a gyáriban, ezt próbálta meg áthidalni a fantasztikus szakember azzal, hogy a végállás kapcsolót megtartotta a gyáriban, annak a vezetékére, majd a 12V-re rákotott egy univerzálist. gratulálok az ilyen péknek.
Na, most két lehetőség van. A motorok szénné égtek, szóval az kuka, illetve akkor ha minden igaz, feltételezésem szerint 2 lehetőség van. 1. tönkre ment belül a mechanika, ezért a mikrókapcsoló rosszul érzékelt valamit és ebből kifolyólag folyamatos feszültséget adott a motoroknak, amitől jött a tüzijáték.
2. opció, simán zárlatos a mikrókapcsoló.
Tudnátok segíteni abban, hogy a mikrókapcsolót hogyan tudom tesztelni? Mindenképp szeretném megtudni mi volt a baj, mert a vezetékekben semmit sem találtam első körben, de mielőtt veszek 13 000-ért új, gyári alkatrészt, szeretnék biztosra menni. Inkább 20x mérek..
-
mezis
félisten
válasz
Batman2 #49652 üzenetére
Akku regenerálás: Ha évente egy hét végén töltőre teszed egészen kicsi árammal, már az is élettartam hosszabbítás, kis mértékű regenerálás.
Cella zárlat: szinte törvényszerűen bekövetkezik 5 - 10 évi használat után. Ugyanis az ólomszemcsék lassú ütemben válnak le a lemezszerűre sajtolt pólusból és kis domb formájában gyülekeznek a lemeze alatt. Amikor ez a domb eléri a lemezeket, bekövetkezik a cella zárlat.
Amikor egy öreg indító akkumulátornál kezd "aggályos" lenni a reggeli hideg indítás, akkor a legolcsóbb azt cserélni. Ugyanis egy szokásos méretű autó akku 15 - 30 eFt körüli árát lehet bukni egy nem induló vagy út közben leálló autó miatt.A cella zárlatos Lada-t 30 évvel ezelőtt még egy segítséggel betolással be tudtam indítani, valamennyire kihúzott kézi szívatóval vissza tudtam jutni a 100 km-re lévő kiindulási pontra.
A mai elektronikus motorvezérlésnél ezt nem lehet megtenni.
Ez olyan mint a bordás ékszíj. Nem akkor kell cserélni, amikor már elszakadt...
-
-
Batman2
őstag
Tegnap este rákötöttem az egyik 12Ah-ás UPS akkura a szulfátmentesítőt, most néztem meg az akkut és tettem töltőre.
Azon túl, hogy picit fogyasztott belőle nem sok hatását veszem észre rajta.
Az áramot ugyanúgy nem igazán veszi fel, a feszültsége nagyon hamar felszökik, míg terheletlenül 11V-ot adott és egy 45W-os ízzó csak bágyadt sárgás fénnyel működött róla.Nem tudom, egyáltalán működik e ez a módszer, azt meg végképp nem, hogy ez a kapcsolás hatásos e erre és az elkészített kapcsolás működőképes e.
Senki sem próbált még ilyet ?
Üdv.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nintendo Switch 2
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Bluetooth hangszórók
- Xbox Series X|S
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Egérpad topik
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Hard Disk Sentinel: S.M.A.R.T., okosan
- Formula-1
- További aktív témák...
- Google Pixel 9 Pro készülékek 128gb / 256 gb / 512gb - Szép állapot, garancia, akár beszámítással
- Xiaomi Poco X7 Pro 5G 12/512gb - Makulátlan, garanciális, akár beszámítással
- Xiaomi 14T Pro 12/512gb - Makulátlan, akár beszámítással
- Samsung Galaxy S25 12/256gb - Újszerű, akár beszámítással
- Eladó Cooler Master Masterliquid ML240L V2 RGB
- Xiaomi Redmi 9T 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- iKing.Hu - Samsung Galaxy S25 Ultra Titanium Black Használt, újszerű állapotban
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo ThinkPad X270 (16) - i5-7300U, 16GB, 512GB SSD, 12" FULL HD
- LG 32GQ850-B - 32" NANO IPS ATW / 2560x1440 / 260Hz 1ms / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync / HDR 600
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest