Hirdetés
- Apple asztali gépek
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Fujifilm X
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- AMD Ryzen 7 / 5 / 3 1***(X) "Summit Ridge" (AM4)
- Steam Deck
- Milyen TV-t vegyek?
- Projektor topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
Új hozzászólás Aktív témák
-
syberia
veterán
válasz syberia #17392 üzenetére
Az a fura hogy mikor a BIOS-ban vagyok nem villog a HDD ledje
csak ha már betölt a W7 most letörlöm az ashampo hdd control-t
hátha amiatt csinálta, pár napja bekapcsoltam a boot-time defrag opciót
a rendszerpartíción.Megoldódott!
az ashampo miatt kerregett a vinyó,
én már azt hittem halódik és vihetem gariztatni(#17398) syberia: van valami jelentősége hogy a spin-up time nem 100% ?
[ Szerkesztve ]
https://howbad.info/
-
liksoft
nagyúr
-
liksoft
nagyúr
válasz Sk8erPeter #17394 üzenetére
Az USB csatlakozó maximális terhelhetősége 500mA. Ha a drive gyári adatlapját megnézed, akkor kiderül, minimum ennyit kér. Vagyis a rendszerben nincs tartalék. Az ilyent nem szeretem. Az Y kábel ajánlás, nem kötelező. A WD esetén nem is szükséges, ha korrekt hátlapi a csatlakozó, mert ez a termék kéri a legkevesebb teljesítményt.
A temp nem hoz gyorsulást ha külön partíción van, hanem a lassuláskor (idővel iszonyúan sok file kerülhet ide) a formázással "visszagyorsítható" a rendszer. Sőt, ha valaki Explorert használ a nethez, akkor annak az átmeneti tárát is ide célszerű tenni. Míg temp alatt tízezres fileszám szokott lenni, addig a böngésző képes egy nagyságrenddel többet összegyűjteni (igen, a cache akár 100-200 ezer file-t is tartalmazhat). Na ennek az adminisztrációja terheli meg a rendszert, hiszen az MFT-t növeli.
W7 nincs a kezem alatt. Így ha ott állandóan megy a defrag (áááá - hiszen hiba esetén automatikusan tovább rontja a helyzetet), akkor nem kell külön indítani. Én az OS beépítettet használom, nekem elég. Így nem tudok mást ajánlani, vagy tiltani.
Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik).
-
Csaszykj
aktív tag
válasz Sk8erPeter #17394 üzenetére
Én Ashampoo Winoptimizert használok takarításra, és töredezettségmentesítésre is.
Sok gépet tartok karban, hasznos kis progi.
Viszont a SWAP-os dolog mozgatja a fantáziám, lehet még ma nekiállok új rendszert húzni.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz liksoft #17380 üzenetére
Köszi, de tulajdonképpen nem elegendő a WD My Passport Elite-nek csupán egyetlen USB-csatlakoztatás, mint tápforrás (és ugyanezt használná adatátvitelre is)? Eddig így használtuk, egyelőre probléma nélkül, és a két gyári csatlakozó (van egy USB dock és egy sima USB-kábel) sem ágazik kétfelé (táp/adat).
Vagy ez csupán javaslat az esetleges problémák elkerülésére, mert így nem "terhelem" ugyanazt a csatlakozót a tápellátás biztosításával és az adatforgalommal is?
Milyen szempontból releváns, hogy egymás feletti vagy egymás melletti portokba dugod?(#17385): "A temp állományok szokták megtömni a partíció adminisztrációját, így nagy terhet rak a nyilvántartás vonalon a futó OS hátára."
Ez érdekes gondolat, még nem gondoltam rá, hogy a temp fájlok külön partíciókat igényelnének, és hogy ez akár gyorsulást is eredményezhet (Linuxnál külön szoktam darabolni swap, boot, root, home partíciókra, de a tmp külön partícióra csatolására még nem gondoltam).
Ez tényleg okozhat olyan mértékű terheléscsökkentést (?), hogy érdemes meglépni?(#17391): "Időnként a töredezésmentesítés, reg. tisztítása is jó hatással lehet a sebességre."
Ez már többször is érdekelt, úgy tudom, pl. a Windows 7 beépített töredezettségmentesítője az OS idle állapotában automatikusan végez defrag-műveleteket, és amikor "manuálisan" megnyitom a defrag-programot, akkor nem is jelzi a tödezettségmentesítés szükségességét az elemzés során.
Akkor ezzel mi a helyzet? Van olyan ajánlott külső program, amivel mégis érdemes időnként elvégezni a töredezettségmentesítést, nem elengedő az automatikus defrag?
MyDefrag-ról mi a véleményed? Van értelme, használhatónak minősül?Bocs a sok kérdésért, de szakértőtől jobb hallani a válaszokat, mint átlagjúzerektől, ezért is vagyok olyan kíváncsi, mert érdemi javaslataid vannak. Előre is köszi, ha válaszolsz!
[ Szerkesztve ]
Sk8erPeter
-
syberia
veterán
Sziasztok!
Van egy kis gondom a HD103SJ vinyóm pár napja alaphelyzetben, vagy mikor ki vagyok jelentkezve W7-ből egészen halkan dolgozik és olyankor ki is gyullad a hdd lámpa a házamon, olyan mitha egy kocsi elakadásjelzője kicsit belassítva villogna.
Ez a mi fene lehet hdd control szerint rendben van, 4 hónapja vettem...
https://howbad.info/
-
liksoft
nagyúr
válasz Csaszykj #17390 üzenetére
Igazi gyorsulásra nem kell túlzottan számítani, de nem illene belassulnia idővel a rendszernek. Ha meg igen, akkor a swap partíció formázásával nullázható az adminisztrációs hegy, több memória marad így a rendszernek, visszaállítható a sebesség. Időnként a töredezésmentesítés, reg. tisztítása is jó hatással lehet a sebességre.
-
-
liksoft
nagyúr
válasz Csaszykj #17386 üzenetére
10-15GB SWAP+temp, 15GB XP (szerintem csak rendszer ezen fütyörészik..), maradék W7. A lemez szélére célszerű a SWAP terütetet tenni, hiszen ott a leggyorsabb a drive. Utána azt az OS-t amelyiket többet használod, és belülre a másodlagos OS-t.
Az első partíció miatt könnyen karbantartható, a másik kettő terület meg elég a gyors működéshez, hisz lesz elég tartalék területe. A felinstallált programok a második drive (1,5TB) első partíciójáról tudnak futni, míg a tárolt anyagok a másodikon szépen elférnek.
Szerintem... (by Imco) De a gyakorlat módosíthat ezen, sőt másnak lehet ennél jobb ötlete is.
-
liksoft
nagyúr
válasz Csaszykj #17382 üzenetére
Ebben az esetben kettévágnám. Telepített alkalmazások / adattárolás. Szerk: Az arány nem biztos, hogy 50-50%.
Így könnyen formázható, és újrarakható minden program. Ugyanakkor az adatok rész nem sérül.
Az OS drive-on én három partíciót csinálnék. Swap és temp , XP , W7. A temp állományok szokták megtömni a partíció adminisztrációját, így nagy terhet rak a nyilvántartás vonalon a futó OS hátára. Ha külön partíción van, akkor belassulás után a partíció formázásával ez a gond orvosolható, és nem kellett telepíteni.
[ Szerkesztve ]
-
liksoft
nagyúr
válasz grekon #17374 üzenetére
Szia!
Tápellátásnál sok összetevő van:
1. Teljesítmény tartalék.
2. Szűrés.
3. Ágankénti terhelhetőség.
4. Érintkezés.Magyarázat:
1. Ha a tápegységben nincs elegendő dinamikus tartalék (kicsik a szűrőkondenzátorok vagy elöregedtek), akkor hirtelen áramfelvételkor beesik a feszültség (gyorsan korrigál a táp). Ez a beesés pont egy művelet kezdetekor jelentkezik, amire az eszköz nincs felkészülve, így nem tökéletesen hajtja végre a műveletet.
2. Szintén tápegység gond. A "zajos" tápellátás a drive írásakor nem korrekt rögzített jelet fog eredményezni. Hiszen a zaj ráül az írandó jelre is, és azt kis mértékben módosítja.
3. Bár tápon belül a legtöbb esetben egy pontból futnak ki az ágak, a vezetékek és csatlakozók minősége miatt egy-egy ág terhelhetősége korlátozott. A vezetéknek is van ellenállása, így a dinamikus terhelések miatt a kábelen is eshet feszültség. Minél több eszközt teszel egy ágra, annak az ágnak a "cibálása" annál nagyobb, vagyis ingadozó lesz a tápellátás.
4. Az érintkező mindig hibaforrás. Mindegyiknek van átmeneti ellenállása, ami az érintkező felületek méretével fordítottan arányos. Az oxidáció is bele szól, hiszen rontja az érintkezők vezetőképességét, így idővel minden csatlakozó tisztításra szorul. Ha lehet, a táptoldó használata kerülendő (tilos).A program honlapján a SMART működése megtalálható, magyarázatot fog adni, a romló majd javuló kondíciókra.
-
liksoft
nagyúr
válasz Sk8erPeter #17373 üzenetére
Y USB adat / tápkábelt célszerű megpróbálni. VIGYÁZAT! Nekem egy USB csatornára téve a két USB ágat, a drive kattogott! Két különbözőn jó volt!
Célszerű az Y kábelt hátlapi forrasztott USB csatlakozónál egymás melletti portokba dugni, és NEM egymás fölöttibe! Előlapi belső kábellel kivezetett csatlakozók használata TILOS!
-
Csaszykj
aktív tag
Sziasztok!
Nem teljesen ide tartozik, de felteszem a kérdésem.
Most vásároltam egy WD Caviar Green 5400rpm-es 1,5TB -os winyót.
Hogy javasoljátok ? :Hagyjam egyben, mármint egy partíció legyen rajva, vagy lökjem ketté ?
-
liksoft
nagyúr
A PATA az olyan műszaki meghatározás, hogy bicikli, és nem repülő. A gyártó meg csak annyi, hogy VW. De MELYIK? Golf (melyik?), Passat (melyik?),.... Ha pontos típusszámot (modell szám) nem tudsz mondani, akkor nincs értelme még találgatni sem.
Egy dolog lehet, ha a csatlakozó (PATA) a szereléskor sérült (egy tüske kitört, benyomódott, forrasztásnál elengedett).
-
liksoft
nagyúr
-
grekon
csendes tag
Tiszteletem .
Adott a következő :
táp : CHIEFTEC GPS-400AA-101A 400W ( kb 3 éves )
alaplap : GIGABYTE GA-MA78G-DS3H (ATI Radeon HD 3200 256 MB)
CPU Type TripleCore AMD Phenom 8650, 2300 MHz (11.5 x 200)
Hardok : - SAMSUNG HD103UJ (931 GB) rendszer +
- ST31500541AS (1397 GB) adattárolasProblema : Már a 3. Seagate ST31500541AS (5900 fordulatu) hardot küldöm gariba a következo miatt :
Másolás közben elkezd kattogni ( kerregni ) mintha megállna - indulna , ilyenkor leállva( illetve egyiknel csak lelassulva 10 Mbs-re ) a másolás . Elsőt cserélték azota is gond nélkül megy (akkor 1 eves lehetet táp ) . Harmadik amelyik csak lelassulva kattogott most van oda .
A bennlévő egyik pedig azt csinalja mintha megállna - indulna de az emlitett kattogas nélkül csak hatalmasakat rántva a hardon ( ez még másol 70-80 Mbs-vel ) .
Megnéztem őket a HDD Sentinel-lel tegnapelőtt és ez utobbira 67 %-os kondiciot irt ( 18 baddel és 2 felkiáltojellel , sajnos nem mentettem ..) . Remek progi , mondom nemsoká mehet ez is vissza . Erre ma bedugom ismét ( nincs mindig ) és ezt látom :
Na most vagy 2 nap alatt megjavult 67%-rol 100 % vagy én vagyok hülye .Amikor 67%-nak irta ezt a hardot akkor a
10,Spin Retry Count,97,100,100,OK,000000000000,0,Engedélyezve
vala a sárga felkiáltojel és a táp elégtelenségére utalt . Igen ám de a fogyasztás 100 W alatt van ( villanyorábol ) és van amikor be volt dugva 5 hard és gond nélkül mentek .
Az összes hard Sata-s és van amelyik gond nélkül megy az átalakitos csatlakozon és van amelyik elromlott az alaplapi sata csatin .Kérdéseim :
Mi okozhatja ezt ?
Ha a táp elégtelensége azt hogy lehet lemérni ?
Miért csak az 5900 fordulatu Seagate - nel ? ( 7200 fordulatuval még nem volt gond )Szoba került a tápok [link] hibája .
Ez ellen hogy lehet védekezni vagy lemérni ( nem e ez okozza ) ??Ami el tud romlani , az nálam elromlik ..
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz liksoft #17361 üzenetére
Szia!
Köszönöm a segítőkész választ!
A félelmem ezzel kapcsolatban az USB-s eszközök nem tökéletes csatlakoztatásából eredt (minimális az esély arra, hogy valaki azonnal tökéletesen rá tudja dugni az eszközt a csatlakozóra), és abból, hogy az USB-s merevlemezekben (amennyiben nem pl. flash memóriás tároló) forgó-mozgó eszközök vannak, és ez esetleg gondot okozhat a sok ki-bedugdosásnál.Bár azt tartottam logikusnak én is, hogy külső USB-s merevlemezek esetén ez kevésbé jelent veszélyt, de félni mindig jobb, mint megijedni.
Köszi a megnyugtatást!
Amúgy a WD My Passport Elite USB-ről kapja a tápellátást, saját külső tápegysége nincs.Igenis, adatmentés mindenekelőtt.
Sk8erPeter
-
Free04
tag
Üdv!
Laptopban van 2db 500gbos hdd. Mikor vettem fel a win7-et, akkor töröltem az összes partíciot mindkét lemezen, csináltam rendszernek 30gb-ot majd telepitettem a win7-et.
Ezután a lemezkezelőben formáznám a dolgokat, de nem látja csak az egyik 500-as lemezt. BIOS látja, bootolásnál is látom, de win7-ben nem jelenik meg. Mit lehet tenni? -
mattew
tag
-
ledger
tag
Sziasztok!
Van egy 80GB Samsung vinyó ami ketté van osztva ,egyik felén a rendszer ,a másik felén pedig munkahelyi dokumentumok, iszonyat módon belassult a gép és mivel a HDD re gyanakodtam ,tettem fel egy progit , hogy le ellenőrizzem (Ashampoo HDD Control) a vinyót.
Egészségi állapot: 95%
Teljesítmény:99%
Viszont mikor elindítottam a Benchmarkot ott 55MB/sec helyett leugrott 3MB/sec -ra és ezzel a sebeségel kezdte ami nem tartott sokáig mert, jött egy hibaüzenet
"ERROR reading from PhysicalDrive. ERROR=23 Adathiba (CRC)"
SMART- adatok:
/dl/upc/2011-01/06/230543_hqprl7srenvxzlvc_s_m_a_r_t.jpgMi lehet ezzel a vinyóval ? mert igy ezzel a sebességel nem lehet vele dolgozni.
Ötleteket előre is köszi. -
liksoft
nagyúr
válasz kbalazsa #17364 üzenetére
Szép stopperrel széppé válik.
Egy drive szekvenciális, random, és alkalmazás alatti sebessége lehet igencsak különböző, a cache algoritmus miatt. Ráadásul a w7 és az alatti változatok esetén úgy tűnik más cache algoritmus a nyerő.
Ezek után a kérdésedre azt hiszem a stopper lesz a legjobb megoldás.
-
kbalazsa
senior tag
Van két HDD-m,
SAMSUNG HD103SJ ATA Device
és
WDC WD15EARS-00MVWB0 ATA Device
Hogyan tudnám megállapítani, hogy melyik gyorsabb? A szempont: apró fájlok olvasása/írása, oprendszer telepítés. A kettő közül a gyorsabbikra telepítenék rendszert.
Az elvileg és a gyakorlatilag közt nincs különbség ... elvileg.
-
liksoft
nagyúr
válasz Sk8erPeter #17360 üzenetére
Szia!
Igen, az USB-s eszközök menet közben dugdosgathatóak. Közös földelésű elosztóból, ha van külső tápja. Kihúzáskor le kell választani.
Vigyázat, a drive alapból titkosítottan rögzíti az adatokat, ha van titkosítási opciója ennek a drive-nak. Így a ház meghibásodása esetén nem lehet máshova beépíteni a belső winyót, és az adatokat lementeni. Dupla hibaforrás. Drive + USB elektronika. Az adatok mentésére tessék odafigyelni!
[ Szerkesztve ]
-
Sk8erPeter
nagyúr
Hali!
Bocs, hogy ide is írok, tulajdonképpen nem hibával kapcsolatban, de szakértői hozzászólás is érdekelne, USB-s külső vinyó (WD Passport Elite) bekapcsolt gép mellett történő csatlakoztatásáról érdeklődnék, hogy szabad-e, biztosan nem okoz-e problémát a meghajtóban: [link].Köszi!
Sk8erPeter
-
ZozzHUN
addikt
Sziasztok
Ilyet fogok venni elvileg mai nap, mi lehet a gondja?
Western Digital WD800BEVS SATA 5400rpm 8mb
"Azaz eset áll fent, a WD-nél, hogy egyszer feldugom USB-re 100%-os leválasztom újrafelteszem 66%"
Lehet az az oka, hogy USB-n keresztül használják? Én Xbox 360 winchesternek szánom.
-
liksoft
nagyúr
válasz Pazolini #17357 üzenetére
Iszonyatosan nagy tévedésben vagy! A MAXX (használom én is, minden olyan gépben benne van amire Ügyfél drive kerülhet), CSAK túlfesztől véd meg. A zajos tápellátástól nem, márpedig a zajos táp ugyanúgy roncsol, csak lassabban. Ez olyan, mint amikor egy anyagot csiszolsz. Lehet fogkrémmel, reszelővel, vagy flex koronggal. A flex ellen véd a MAXX, a fogkrém nem árt a drive-nak, de a reszelő idővel elvégzi a munkát.
-
Pazolini
senior tag
válasz liksoft #17354 üzenetére
Nekem lehet, szerencsém volt vele.
HD Sentinel újraparticionálás után látja 100-asnak a lemezt, minden hibaüzenet, belassuás nélkül dolgozik. Esetemben ez egy 500-as Seagate Barr. 7200.11-es mondta fel a szogálatot firmware hiba miatt. Úgyhogy nekem nem volt vesztenivalóm.Tápügyben: érdemes ráhúzni a az egyik szabad molexre egy MAXX számítógépvédő áramkört, amely akkor is megvédi a TÁP túlfesztől az alaktrészeket, ha egy amúgy védelemmel ellátott táp megszalad (pl. indításkor).
olcsóbban:
[link]képpel:
[link] -
kis59
csendes tag
Megszállták a gépemet a démonok.....
Egy régebbi Asrock-IDE-s alaplapomra egy SATA winyót akartam csatlakoztatni. Ezért betettem az IDE-be egy IDE-SATA átalakítót.
Ment is minden hónapokig, de az év első munkanapja előtti estén sokáig rendeztem adatokat, hogy külső vinyóra teszem és viszem be a kész melót. Az átmentés elmaradt, viszont másnap, mikor bekapcsoltam a gépet: WIN XP bejelentkezés indul és utána fekete képernyő, utána semmi.....
Betettem egy telepítőlemezt, hogy felteszek egy másik Win, hogy legalább elérjem az adataimat, erre kiírja, hogy nincs csatlakoztatva winchester......
Vakartam a fejemet és előástam egy régi 20 GB-osat az ágy alól, megformáztam, feltettem rá az XP-t, mit ad Isten, erre a SATA vinyó létezik.
Partition Magic 7 sem lát semmit.
Bevittem a vinyót a munkahelyemre, feldugva a SATA-s gépre, simán működik.Eddig se értettem, de most már ennyire se
Vettem egy új IDE-SATA átalakítót, mert arra tippeltem, hogy ott szállt el valami, de az újjal is ugyanez van, nem lát winchestert
Visszatettem a gépembe a régi IDE 120 GB-osat (biztonság kedvéért az SP2-öt újra feltettem), nem látja a SATA-t
Kutya legyek, ha értem, mert a kicsi alól (20GB) látja, a nagy alól nem....
Kérnék tanácsot, mit lehet itt tenni ?? -
infectedmann
őstag
Hali!
Az egyik (vagy mindkét) vinyóm olyat művel néha, hogy felpörög (olyan hangot ad ki mintha egy sugárhajtású gép akarna felszállni) és kattan egyet.
Amúgy működik mindkettő rendesen, tudok róluk olvasni stb., de ez a jelenség kicsit zavaró.
Ismerős ez valakinek? Volt már aki ezzel találkozott?Mindkét vinyó hűtve van, HDSentinel szerint egyik 23 másik 26 fokos.
Kondíciót mindkét vinyón 100%-ra írja.Egy Samsung HD200HJ és egy Samsung HD252HJ vinyóról van szó.
Nyugtassatok meg, hogy nem akarnak meghalni mert most jelenleg nem állok úgy anyagilag, hogy vegyek egy 500GB-os vinyót pótlásként.
Amúgy a teljes konfig ha ez segít valamit:
Alaplap: Gigabyte GA-MA770-UD3 rev2.0
Processzor: AMD Athlon II X2 250
Memória: 2GB DDR2 OCZ Reaper 1066Mhz
Táp: FSP ATX-350PNF
Videókártya: Sapphire HD4850 Toxic 512MB[ Szerkesztve ]
-
liksoft
nagyúr
válasz Pazolini #17347 üzenetére
A HDD Regenerátort el kéne felejteni. A mai drive-ok már olyan felületi bitsűrűséggel dolgoznak, hogy ott ha hibázott a drive, nem csak az adatterülete sérül legtöbbször a szektornak, hanem a fejléc és servo is valamilyen mértékben. Így ha tud is segíteni, legtöbbször csak elkendőzi a felület hibáit. Nem ritka, hogy csak akkor jelentkezik, ha nem szekvenciálisan írod, hanem a fejet "odaugratva" próbálod meg írni a szektort. Ilyenkor a kicsit sérült servo miatt keletkezhet hibás írás.
Ami egyszer kiesett, azt jobb nem piszkálni. A legjobb, ha a SMART-ot kényszerítjük a hiba javítására. De azt is csak abban az esetben, ha a tápellátást és hűtést leellenőriztük! Ugyanis változatlan környezetben, ha a környezet volt a hibás, nem javítani, hanem hazavágni lehet egy drive-ot teszteléssel, Regenerátor használattal.
Végleges és korrekt javulás az esetek 5-10%-ban várható a fenti program használata esetén. Ez olyan arány, hogy csak hordozásra használt drive esetén célszerű szerintem a kockázatot felvállalni. Ugyanis ott csak másolatot viszek, ha az meghal, nincs adatvesztés, csak kellemetlenség.
-
liksoft
nagyúr
válasz davidcsaba93 #17349 üzenetére
Ha az olcsó ház és tápegység kategória az amiben dolgozik, akkor azonnali tápcserét javasolok, mielőtt minden behalhat! Az olcsó tápegységek 1 éves garanciaideje nem véletlen. Nem célszerű tovább nyúzni azokat, mert a tápszűrésük szokott meghalni, ami feszültségtüskék megjelenését eredményezi. Ezekkel bombázva a ház többi lakóját, hamar megadhatják magukat. Az utóbbi időben a drive-ok jeleznek legelőször, majd utána a többi alkatrész.
[ Szerkesztve ]
-
liksoft
nagyúr
-
davidcsaba93
aktív tag
időközben megint volt egy fagyás és újabb gyenge szektor.
böngészésnél pedig C:\windows\system32\cscapi.dll és shdocvw.dll fájlokkal van vmi:''is either not designed to run on windows or it contains an error.
És új hogy pl. counter strike játék és kifagy mert nem talál fájlokat de újratelepítéssel az működik.holnap megcsinálom amiket mondtál oszt majd lesz valami -
davidcsaba93
aktív tag
időközben megint volt egy fagyás és újabb gyenge szektor.
böngészésnél pedig C:\windows\system32\cscapi.dll és shdocvw.dll fájlokkal van vmi:''is either not designed to run on windows or it contains an error.
És új hogy pl. counter strike játék és kifagy mert nem talál fájlokat de újratelepítéssel az működik.holnap megcsinálom amiket mondtál oszt majd lesz valami -
Pazolini
senior tag
válasz davidcsaba93 #17346 üzenetére
Ez kevés a garis cseréhez, de nem is kellene látszódnia a működésben, mert ennyit még bőven lekezelnek a lemezek, adatmentés sem indokolt.
Szerintem más lehet a lassulás/fagyás stb. mögött.De, ha ki akarod szűrni, van olyan szoftver, ami újramágnesezi a bad sectorokat.
HDD regeneratornak hívják
DOS alapú
érintetlenül hagyja az adatokat, szal nem semmi.
Sajnos nem free, de keress rá...(Én is megtettem rendszervinyómmal, 23% -osról húztam fel vele 100-ra, előtte azért persze clónoztam a rendszert, a biztonság kedvéért, de ez felesleges biztonsági intézkedésnek bizonyult az én esetemben...)
A helyedben amúgy én előbb egy jó kis töredezettségmentesítést végeznék el a lemezen, egyes programok esetében nem árt egy frissítő újratelepítés (beállítások megtartásával); meg átnézetném a registryt valami megbízható és ügyes cleanerrel.
ui. amúgy netezés közben milyen hibaüzenet utal szerinted sérült fájlokra???
mit akar használni a böngésző, ami nem indul el???
na mindegy, sztem még nézhetnél egy rendszervisszaállítási pontot, előtte azért futtasd le, milyen proframokat érintene a visszaállítás, de az ilyenkor be (is) be szokott jönni...[ Szerkesztve ]
-
davidcsaba93
aktív tag
-
davidcsaba93
aktív tag
Sziasztok!
Van egy 500gb-os wd caviar blue típusú vinyóm.1 hete kezdett el rakoncátlankodni pl: másodpercekig nem válaszol a gép,mostmár ki-be kapcsolásnál, játékok indításánál netezés közben is hibaüzeneteket kapok mert sérültek fájlok, a vezérlőpult egyes részei sem működnek már.
Amikor elindítom a scandisket mindig egy csomót dolgozik...
Felraktam egy merevlemez figyelőt ami szerint 3 gyenge szektor van rajta de ''Ezen a ponton a merevlemez garanciális cseréje még nem lehetséges, csak ha a kondíció tovább csökken''
kb 2 éves még van rá egy év,mennyire kell leromolnia hogy gariztatni lehesssen? Vagy otthon is megcsinálhatom valahogy?
fénykép: http://www.kepfeltoltes.hu/view/110105/sasass_www.kepfeltoltes.hu_.jpg -
FerNandor
őstag
Na kicsit konkrétabb lett a dolog, remélem így már tud valaki segíteni. Leformatáltam.
Ha a külsö hdd-re másolok, ha nem is 30MB/s-mal, de stabil 18-cal megy és akadásmentesen, 4,5 giga kb 3 perc alatt ment át, viszont a visszamásolásnál a laptopra ismét az a probléma, amit a korábban is írtam. dolgozik pár másodpercet, ennélt többet megáll, majd megint dolgozik.
Mitöl lehet ez?????"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
FerNandor
őstag
Leszedtem úgy is, nem változott semmit. Most visszaraktam a Vistát, felraktam a lenovo system update-es dolgokat plusz a service pack 2-t és ugyanaz van, megy valamilyen sebességgel villog-dolgozik pár másodpercet majd megáll több másodpercre, majd megint elindul. Közben a sebesség is lecsökkent most 6000-re, van hogy felugrik tizenpárezerKb/s-ra, de tökmindegy, mert nem folyamatosan megy, valamiért mindig megáll egy kicsit.. most lemásolom nagy nehezen a fontosabb dolgokat és leformatálom, de amugy tök új, az 1TB-on van most 40 giga cucc..
bosszantó"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
törölt tag
Sziasztok!
Üdv Minden Kedves Prohardver Fórumozónak!Ez az első hozzászólásom
A problémám:
Pár napja vettem észre, hogy néhány kb. 10 perces üresjárat után a winchesterem eszeveszettül elkezd pörögni, mintha 8 különböző másolást futtatnék egyszerre. Amint megmozdítom az egeret, elhallgat. Van ötletetek mitől lehet ez?Az energiagazdálkodási beállításokra gondoltam, de fél óra van beállítva a hdd-k kikapcsolására. Mondjuk nem is éppen kikapcsolja.
-
dawil
tag
Sziaztok!
Az egyik ismerősöm 80 GB-os HDD-jével lenne gond. Kivette egy másik gépből, állítólag ott minden ment rend szerint, ám most hogy csatlakoztatta egy másik, újabb géphez, nem akarja felismerni csak tizenvalahány GB-ot. Nincs rajta jumper. Ez lehet gond? Vagy egész egyszerűen tönkre ment. Ha leformázza akkor is csak ennyit ismer fel. Mi lehet a probléma?
Összecsukható babakocsimat szétnyithatóra cserélném!
-
Pazolini
senior tag
válasz heckbert #17328 üzenetére
Intel is kiadott AHCI-ra frissítést, pont hibás/lassú stb működésről szóló jelentések miatt. Föntebb belinkeltem.
Ehhez BIOSban át kell állítani a HDD-ket (SATA interfészt) IDE emulációról AHCI-ra.
Ez eleve gyorsabb működést (kiolvasást) fog eredményezni az NCQ aktiválása miatt.
(kékhalál elkerülése végett, ha emulált idés bios-beállítással ment fel a win7, előbb registry-ben kell elhitetni az OS-sel, hogy AHCI-ra volt állítva telepítéskor...)
Startmenű:
Futtatás-> regedit
HKEY_LOCAL_MACHINE \ System \ CurrentControlSet \ Services \ Msahci
Megkeresed a starthoz tartozó értéket: a 3-ast 0 -ra állítod.
Eztán gyün a reboot, biosátállítás, majd még egy biosátállítás (boot-sorrend a saták közt), indítás, s csak aztán a frissítő driver (szvsz):
ami már lekezeli az "új format" lemezt (feltéve, hogy inteles lapod/chip-ed van, ill. az Intel lapkakészlete kezeli a SATA interfészt a lapon)Üdv.
-
SalvadorLynx
aktív tag
Egy régi am2-es lapba A7N8X-X raktam egy pci sata bővítőt. Egy sata2-es vinyót redukálva szeretnék róla bootolni. Eddig sikertelenül. Korábban azt olvastam a boot szektorokkal kell vhogy játszani. Vki azt írta tilsam le a ide portot, de nem találok ilyen pociót a biosban. Remélem tudtok segíteni.
-
FerNandor
őstag
Hellosztok,
kéne egy kis segítség, már nagyon elegem van..
Van egy 1Tb-os külsö hdd-m. Szeretnék róla másolni a gépre filmet és azt csinálja, hogy elkezd villogni párat, akkor megáll egy 10 másodpercre, megint villog párat megáll és így tovább, tehát valamiért nem folyamatosan megy, és így baromi lassan, 1-2000kb/s-mal kb.
Vista volt fent, most felraktam win7-et, a legelején másoltam egy filmet próbaképpen a külsö hdd-röl és frankón akadásmentesen ment 30-31MB/s-mal. Azóta felraktam tüzfalat(outpost) meg avastot és megint ezt csinálja. Mi lehet a gond? Kegyetlenül bosszantó.Egyébként USB3.0-ás, de a gép 2.0-ás, de ez nem lehet gond, mert akkor a 2.0 sebességével megy, és ezt igazolja, hogy ment rendesen gyorsan 30MB/s-mal is..
"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
zsolti04
csendes tag
Sziasztok!
Köszi a segítséget a korábbi problémámra (#17233)!
Kipróbáltam, amit tanácsoltatok, rádugtam asztali gépre, két külön USB-re (Y kábellel), de nem olvasta az adatokat.
A GDB program viszont pár órás molyolás után megbirkózott a problémával és sikerült az adatokat visszanyernem.
A vizsgálat közben a GDB sokszor hibaüzenetet írt ki (talán I/O error(23) vagy ilyesmi) és én az ignore-ra kattintottam hogy folytassa tovább a vizsgálatot. Végül lementettem az adatokat.
További kérdésem az lenne, hogy ez bad sector-ra utaló jel lehet?
Ha adatmentés után formázom jól fog működni, lehet hogy csak a fájlrendszer, FAT tábla borult fel vagy fizikai meghibásodás lehet a háttérben? (persze az előbbinek is kell legyen oka)A 36hónapos garancián belül vagyok még. Ha visszaviszem a boltba mit szólnak hozzá?
Azért bennem ez a sok kérdés, mert mi van ha megformázom, megint jó és akkor hiába megyek vissza a panasszal. A probléma pedig újra előjöhet.Üdv: Zs
-
mattew
tag
válasz liksoft #17330 üzenetére
Köszönöm. Leszedtem a Western Digital Data LifeGuard Diagnostics-ot, ha arra gondolsz.
34 órát jósol, az extended teszt, a quick pedig errort írt ki 10 másodpercel indítás után. Várok...
Te jó ég! Akkor miért az Apacer árulja? És mi benne az Apacer?[ Szerkesztve ]
Nem az a baj, hogy nagy az Isten állatkertje, hanam hogy kicsi a kerítése.
-
Imco
őstag
válasz DerStauner #17327 üzenetére
Valamilyen szoftverrel teszteld meg, mert így csak találgatás lesz belőle!
Szerintem...
Üdv! Imco
-
heckbert
csendes tag
Kipróbáltam amiket írtatok, de még mindig nagyon lassan olvas a WD10EARS (VIA kártya + Win7). Jumperrel SATA1-sebességre limitáltam a merevlemez sebességét (mert SATA2-vel rossz a VIA kártya), felraktam a hotfixet, és újra formáztam 4096-os fogl. egységgel, de még mindig 0-1MB/s között olvas. van egy WD10EADS is ezen a kártyán, ami jumper meg minden nélkül tökéletesen működik (elvileg SATA1-módban használja). A kettő között úgy tudom csak az Advanced Format a különbség, gondolom az okozza a problémát. valami ötlet?
-
DerStauner
senior tag
Sziasztok!
A következő a gondom: az utóbbi pár hétben bootoláskor rendszeresen kapok kékhalált, van, hogy egymás után kettőt is (bugcheck code: 218). Korábban (kb 1 éve) volt már ilyen egyszer, akkor utána is néztem a windbg-vel, és valamilyen fájl a renszermeghajtóról nem tudott olvasni. Akkor nem tulajdonítottam nagy jelentőséget neki. Azóta nem is volt egy sem, csak mostanában kezdődött el megint.
Most meg, hogy bekapcsoltam a számítógépet, nem bootolt be, hanem elkezdte futtatni a chkdsk-t, és azt mondta, hogy a C-t le kell ellenőrizni a "konzisztenciája" miatt. Mit jelent ez?
Tudni kell, hogy a gépen az op rendszer van a c-n, és hogy 2009 októberében telepítettem újra utoljára a rendszert, azóta nem volt formázva (valószínűleg az megoldaná a kékhalálos problémát).
Másik érdekes dolog, hogy ma délután, miután abbahagytam a fél órás játékot, nyitom meg a böngészőt, és elveszett minden tartalom. Úgy indult el a mozzilla ,mintha most tettem volna fel először. Elkezdtem a régi webhelyeket újra beállítani, majd lekapcsoltam a gépet. Most este bekapcsoláskor megint elveszett minden. Mi fene van itt??
-
Pazolini
senior tag
válasz liksoft #17318 üzenetére
Nem hiszem, hogy gond lenne a lemezzel,
bár felületi tesztet nem végeztettem el a Sentinellel. Mert előbb megpróbálom a hotfixes, intel-AHCI-driveres frissitést, hátha az "logice", mondjuk újraformázás nélkül is tud adni istrukciót a merevlemez szektorainak helye olvasására...
De köszi az ötletet!!!Képek:
-
dashed
senior tag
válasz djculture #17315 üzenetére
Nem csak a vinyo megy el sleepbe , hanem az egesz rendszer. Amikor a vinyot lovi le egy ido utan azzal nincs gond. Felporgeti ha kell es latom tovabbra is. Amikor az egesz win7 megy sleepbe akkor van a gond. Felketem a gepet de mar nem latom a vinyot
[ Szerkesztve ]
-
liksoft
nagyúr
-
-
szanyi20
tag
Sziasztok.
Tudnátok valami progit ajánlani, amivel vinyót tudok tesztelni, hogy minden okés e vele?
Köszi
-
dashed
senior tag
Sziasztok
Vettem egy 2tb-os vinyot, foleg adattarolasra. A kovetkezo lenne a gondom.
Wd Caviar green (ws20ears)Win7 sleep utan eltunik a vinyo. Csak akkor latom megint ha resetelem a gepet.Elvileg a vinyo megy ilyenkor, de az oprendszer mar nem latja.Eleg nagy problema mert szinte mindig csak sleepbe rakom a gepet, nagyon ritkan kapcsolom csak ki.
Van valakinek valami tippje ,hogy mi lehet a megoldas? Gugliztam de egyelore tanacstalan vagyok.Udv
-
BambaHuba
tag
Sziasztok!
Van egy 500as Freecom mobil winyom. fasza gumi boritasos h ne legyen semmi baja. Megis lett MiniUSB-USB csatlakozos es a miniUSB ugy dontott hogy nem akar mukodni. Illetve ha jo erosen nyomom bele a kabelt akkor erzekeli es porog, de ez tartosan nem megy mert elfaradok. Szerintetek orvosolhato a dolog? Szervizkoltsegek tobbek lennenek mint egy uj?
Koszi!
-
Imco
őstag
válasz Pazolini #17309 üzenetére
Nincs miért elnézést kérned. Így kéne kinézni egy korrekt hibaleírásnak.
Sajnos a problémádhoz nem tudok hozzászólni.
Viszont azt megjegyezném, hogy kb. 1éve használok egy 10 EARS
vinyót 146napos üzemidővel. Minőségi zenét ugyan nem hallgatok róla, de
egyébként hibátlan. W7 alatt működik.Szerintem...
Üdv! Imco
-
Padree
senior tag
Üdv!
Szerintem vinyó hiba, ezért tőletek kérek segítséget:
Fater ASUS A6U notija nagyon "be van lassulva", hosszú percek míg feláll a rendszer, betölt a MSN stb., működés közben sem egy kapkodó idegbeteg... Már minden létező dolgot ellenőriztem: vírusok-trójaik: tiszta, vírusirtók - rendben, fölösleges induló alkalmazások letiltva, CCleaner, defrag futtatva. Szoftveresen rendben levőnek tűnik. Memóriát próbaképpen bővítettem 512->768MB de semmi változás (Win XP). Vinyó volt a következő tippem: HDSentinel: 100% / 97% - élettartam alatt volt 5 szektor amit ellenőrzött de rendben levőnek talált, amúgy semmi, hőmérséklet 46fokos. UDMA 5 működik.
HDTune próba:
Ha jól értelmezem a grafikont, a lemez elejétől számított 1GB környékén az olvasási sebesség visszaesik kb. 4MB/s-re, az amúgy sem gyors 25MB/s-ról, a tesztet többször is lefuttattam, mindig ott van a "jelenség". Az első 1GB környékén valószínűleg rendszer állományok vannak (vagy windowshoz tartózó alkalmazások) - ez talán indokolhatja a gép "lomhaságát".
2 kérdés:
- okozhatja a fent említett 1GB körüli negatív csúcs a rendszer lassúságát?
- 20-25MB olvasási sebesség egy IDE csatolós, kb. 3-4 éves, 5400at pörgő noti vinyótól elfogadott sebesség?"I don't give a penny - FCK twenty twenty..."
-
Pazolini
senior tag
válasz heckbert #17269 üzenetére
A WD EARS sorozatával még win7 alatt is sok a gond. Ha én is okosabb vagyok, nem nehezítem meg vele az életemet. Leírom a sztorimat, hátha kapok segítséget.
Megvettem az AF-es (advanced format disk: 4k fizikai szektoros új szabvány) wd10ears-omat, win7 logikai lemezkezelője kérdést intézett hozzám, hogy hogyan akarom használni, de nem ajánlotta az 4k-s verziót, mondván, hogy vsz nem fog kijönni az OS-sel.
Mégis gondom akadt.
Az MS hotfix kijött novemberben, de még nem végleges. (Alul belinkelve.)
Csodálatos! a WD kiad egy lemezt, hirdeti, milyen tuti a dolog (vissza a jövőbe...), olvasom, win7 alapból lekezeli, gondom egy szál se, s tessék. A win7 le van még maradva...Gondom: elkezdtem használni persze a lemezt: rögtön át is tettem rá 500gb zenét, köztük sok a lossless. (egyébként mp3-mal is zűrök vannak...)
Ape fájlokat rendre hibával olvassák a programok, s főként a diszkrét hangkártyával (ASUS Xonar D2)Rögtön úgy gondoltam, hogy másolásnál lehettek az adatok "korruptak", vagyis sérülhettek-e a fenti problémából adódóan (mármint amire kiadták a hotfixet). Ám a MediaMonkey hibaüzenete, amellyel le is áll a program ape/flac fájlok olvasása közben random-szerű, hol itt, hol ott; úgyhogy reménykedtem.
Sóval win7 alatt (is)történtek ilyen (adatvesztésre utaló) zavarbaejtő dolgok. De ami még furább: win7 alatt, ha más adathordozóra másolom ki a fájlokat (eleve jóhír, hogy a másolás gyorsan és zökkenők nélkül történik), akkor is hasonló a helyzet: nem megy az adatfolyam tökéletesen.
Szóval gyanakodtam szegény audiókártyámra is, másra is. Félő volt, hogy miután egyéb helyen maradt (még az új helyre véglegesen át nem másolt) fájlok tökéletesen mennek win7-en: a merevlemez "rosszul" rögzítette a másolt adatokat, de legalább így kizárható volt a diszkrét kártya hibája.
A WD10EARS-ról kimásolt fájlokat áttettem XPsp3-ra (másik gép), és láss csodát, nincs semmi gond (a lentebb belinkelt MediaMonkey-fórumon ugyanezt tapasztalta egy sorstársam).
Az adatok megmenthetősége szempontja (a legfonotsabb!!!) így megoldhatónak látszik. Vagyis "csak" működési minőség
(performance) és megbízhatóság kérdésében okozott gondot az új lemez.
De innen hogyan tovább?Megoldás?
Döbbenet.XP-s környezetben MediaMonkey-val wav-ba, majd vissza flac-ba tömörített "corrupt" fájlt mind pendrive-ról, mind pedig (visszamásolva rá) a WD10EARS hdd-ról is tökéletesen játssza le a program... win7 rendszerben.No, akkor erre mit lehet mondani???
Azért kicsit macerás lenne ezt mondjuk kb. 500+ fájllal eljátszani. Vagy még mp3 fájlokat convertálgatni. Akkor már emulált XP-ről hallgatok zenét..., bár az ugye nem használja a hangkártyámat (ha jól tudom), az meg úgy nem lenne kóser.Kérném a tanácsaitokat! Sok üdv.
1-2 link:
alapprobléma:
[link]Hotfix és Intel_driver:
[link]
[link]hasonló a probléma (bár linux rendszeren):
[link]lossless problémánál érdekes eset, hogy a kolléga szintén win7 alatt wd10ears-ról hallgat zenét:
[link]Bocs mindenkitől a hosszú hozzászólásért!
[ Szerkesztve ]
-
-
liksoft
nagyúr
válasz mattew #17300 üzenetére
Nem tudom. Ezt innen nem lehet eldönteni. Viszont CSAK forrasztott, hátlapi USB jöhet szóba winyó használatakor asztali gépnél. Az előlapi vékony kábellel, mini csatlakozóval megy az alaplap felé. Itt tuti esik a feszültség!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Autós topik
- iPhone topik
- Apple asztali gépek
- Klímaváltozás, természetszennyezés
- Ninebot Max G30E II elektromos rollerrel Hajdúszoboszlóról Berettyóújfaluba
- Szólánc.
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- További aktív témák...
- SK Hynix Platinum P41 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, Bontatlan - 7000-6500 MBs - Eladó!
- Garanciális! Samsung 990 PRO 1TB M.2 NVMe SSD
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 980 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- 2 TB 2280 M.2 PCI-E NVME SSD BAZÁR - Samsung, SK Hynix, Kioxia, WD, Micron -
- Golden Series Silicon Power microSDXC 32GB UHS-I V30 (SP032GBSTHDV3V1HSP) + ünnep alatt is
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest