Hirdetés
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Zenelejátszó építése, a kiváló hangzásért
- Intel Arc Battlemage B570/B580
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- ASUS blog: NVIDIA Reflexet a jó reflexekhez
Új hozzászólás Aktív témák
-
Czmorek
aktív tag
válasz *Ropi* #52099 üzenetére
Az adatokat lementettem azonnal, szóval emiatt már nem aggódok.
Majd holnap felveszem telefonnal az első bekapcsoláskor a hangját és felrakom ide. Aztán lassan nekiállhatok keresni valami utódot sztem.Amúgy alaplapi intel sata portra dugva rengeteget 'klattyogott', de külső gyártóén meg nem csinálja... Ezek valami fej alap helyzetbe állítási hangok voltak, nem éles. Viszont ezt szinte egész életében csinálta.
[ Szerkesztve ]
-
*Ropi*
félisten
válasz Czmorek #52098 üzenetére
Ha tényleg azt hallottad, az azt jelenti, hogy a fej érintkezett az adathordozó réteggel - a vég kezdete. Ha szerencséd van, akkor csak a lemez külső pereméhez ért hozzá és beljebb nem sérült a felület. Rosszabb esetben akár le is szakadhatott a fej a blokkról és szabadon vándorol a belsejében, további sérüléseket (és ezzel adatintegritási hibákat, adatvesztést) okozva. Amennyiben fontos adatok vannak rajta, akkor innentől én nem kapcsolnám be addig, amíg tiszta térben megbontva a lemezt ki nem derül a belsejének az állapota, hogy mennyire sérült.
[ Szerkesztve ]
Weboldalam: http://karpatisandor.hu
-
Czmorek
aktív tag
-
*Ropi*
félisten
válasz King Unique #52093 üzenetére
A saját (szintén Asrock, igaz P67) lapom csinált ilyet (bár azok egy RAID tömb HDD-i voltak), azért kérdeztem biztos ami tuti.
-
TomiLi
addikt
válasz King Unique #52093 üzenetére
Jelentem igen! Bios-ból a legfrissebb van fent. Ezzel vettem a lapot: b450-es chipset révén kértem bios frissítést az üzlettől, mert G3200-as ment bele, és nem akartam lukra futni.
3.70-es van fent, ennél frissebb nincs.Hdd-k pörögnek, és ugyanezen gépre usb-s külső házba rakva tökéletesen működnek.(laptopban meg alaplapra kötve is!)
Sata adat vezetékből többet mind a négy portban kipróbáltam. Táp vezetékből is két félét kipróbáltam. Mindig pörögnek a hdd-k, csak nem látszanak (már a bios-ban sem)
Két Samsung HDD-vel van probléma (1,5TB és 2TB), a kisebbekkel nincs gond: HGST 1TB, Seagate 500Gb.[ Szerkesztve ]
Bogyorisz
-
King Unique
titán
válasz TomiLi #52090 üzenetére
BIOS-frissítés volt már, elindulnak, felpörögnek egyáltalán azok a 2,5"-os HDD-k, biztos hogy stimmel SATA-n a fizikai csatlakozás (port, kábelek)?
A CSM/UEFI meg alapesetben mindegy, mindkét esetben fel kellene ismerni magát a meghajtót az UEFI BIOS-nak, pláne ha csak másodlagos, adattár meghajtó és nem rendszermeghajtó, meg nem OS bootolása a cél.[ Szerkesztve ]
-
-
TomiLi
addikt
válasz TomiLi #52089 üzenetére
Eszembe jutott, hogy van egy notebookom, amiben van egy 2.5-es ssd, meg egy 1TB-os HGST 2,5HDD.
Kivettem a notiból a HGST hdd-t, be raktam az asztaliba és felismerte az Asrock lap a hdd-t.Na akkor gondoltam, hogy berakom a notiba a Samu 1.5TB-os hdd-t. Felismerte....
Már kezdtem azt hinni, hogy egyszerre ment tönkre a két Samu 2.5"-es hdd-m... De nem.
Most már azt nem tudom, hogy az Asrock-nak a samu márkával van gondja, vagy a "túl" nagy méretükkel: (1.5TB, 2TB)...
Ki érti ezt...[ Szerkesztve ]
Bogyorisz
-
TomiLi
addikt
válasz *Ropi* #52087 üzenetére
Sajnos így ahogy mondod!
Tegnap újra telepítettem a Windows 10-t, de gondoltam, hogy amit nem látok a bios-ban, arra nem sok hatással lesz. Így is lett. Kipróbáltam megint mind a négy sata port-ot. Semmi előre lépés. Még a hétvégén részletesebben próbáltam a variációkat, mert a másik 2TB-os (szintén Samsung 2.5") hdd-vel is körbe mentem a sata portokon, közvetlenül bekötve a lapra (nem hot swap rack-en keresztül), több adat és táp vezetékkel. Ugyanez volt az eredmény sajnos.
3rd party vezérlő alatt mit értesz?
Egyelőre csak az AMD chipset driverét töltöttem fel a gépre, amit az AMD oldaláról szedtem le. A windows eszköz kezelőben minden ok, nincs hiányosság a drivereket illetően.Köszönöm, hogy foglalkozol a problémámmal!
Bogyorisz
-
podcast
tag
Samsung HD103SJ vinyó időnként felpörgeti magát, ha ssd-ről játszok, vagy alvó állapotban van a gép.
Ez így normális, nem gyilkolja a vinyót?
Hol tudnám leállítani, hogy ne pörgesse fel, ha használaton kívül van? -
*Ropi*
félisten
válasz TomiLi #52086 üzenetére
Ha tehát bekapcsolod a számítógépet és F2-vel belépsz a BIOS-ba és megkeresed a rendszerindítási menüt, abban pedig a boot device priority vagy hard drive priority listában nem látod a SATA eszközöket?
A vezérlő AHCI módban van? Van 3rd party vezérlő az alaplapon? Ha igen, akkor be van kapcsolva? AHCI módban legyen az is!
-
TomiLi
addikt
válasz *Ropi* #52085 üzenetére
Egyáltalán nem tudom a nagyobb lemezeket "kapcsolatba" hozni a lappal/rendszerrel SATA interfészen keresztül. Csak külső USB-s ház használatával.
A legkisebb 500-as viszont gond nélkül működik akármelyik módon, természetesen látszik a bios-ban is. Nagyon fura egy hiba.
Gondolom itt valami bios gebasz lesz. (kipróbáltam már úgy is, hogy visszaállítom alapra a bios-t, de úgy is fenn áll a hiba)Bogyorisz
-
pjen
félisten
válasz SunMount3r #52079 üzenetére
A Win10 nálam még a 10+ éves lenovó laposon is támogatja.7 nél kellett rajta valamit engedélyezni.Mint írták is ha van sata van trim.
-
Doky586
nagyúr
válasz SunMount3r #52077 üzenetére
Ha az alaplapodon van sata2 vagy 3 port és bekapcsolható az ahci mód akkor biztos támogatja, a csak pata portos alaplap vagy ide nélküli mfm vezérlőnél kérdéses lehet. [link]
-
-
pjen
félisten
válasz SunMount3r #52077 üzenetére
A HD sentinel kiírja.Szerintem(lehet tévedek) nem az alaplapnak kell támogatnia a trimmet.
-
SunMount3r
nagyúr
Hello!
Hogyan csekkolhatom le, hogy az alaplap biztosan támogatja e az SSD Trim funkciót, pl. Aida-aval vagy máshogy?
Köszi!
-
*Ropi*
félisten
válasz TomiLi #52075 üzenetére
Ezt láttad? Meg érdemes megnézni, hogy nem-e olyan portba van-e dugva, ami ütközik az M.2-vel.
-
TomiLi
addikt
Sziasztok!
Érdekes problémába ütköztem.
Adott egy ITX-es gép: Asrock B450I; Ryzen 3200G; 16GB memória, egy m.2-es nvme 1TB-os SSD; egy (és egy másik tartalék) Raidsonic hot swap rack, valamint egy usb3.0-ás külső hdd ház, és 3db 2.5" hdd
- 500Gb Seaget Momentus Thin
- 1,5Tb Samsung ST1500ML006
- 2 TB SamsungElőször az volt a probléma, hogy a hot swap rackben csak a legkisebb volt hajlandó elindulni.
Hallom ahogy a nagyobbak bekapcsolnak, de sehol nem látom windowsban őket (lemezkezelőben sem). Ezek már használt HDD-k, de csak biztonsági mentésre. Semmi bajuk, ellenőriztem HD sentinel-lel.
Után ellenőriztem a Bios-ban. Ott sem látja a rendszer a nagyobb HDD-ket, csak a kicsiket.
Akkor direktbe kötöttem be a lapra őket, variálva a sata portokkal, pluszban két tápkábel kombinációt alkalmazva, valamint 4 különböző adat kábelt. Semmi. Mindig ugyanaz a probléma. Akkor elővettem a külső usb3.0-ás házat, és abban próbáltam a hdd-ket, és akkor meglepődtem, mert működik! Akármelyik HDD.
Mi lehet a gond? Szeretném használni a házba épített hot swap rack-et sata-ra csatlakoztatva. Van erre esély?Köszi előre is a segítséget!
Bogyorisz
-
*Ropi*
félisten
válasz #63718632 #52073 üzenetére
Én WD RED-eket használok a szervereimben (a simákat, nem a PRO szériából) és meg vagyok velük elégedve. Ezeknél már ki lehet kapcsolni a 8 másodperces, agresszív fejparkoltatást, mert nem sütik meg magukat (régebbi meghajtóknál nagyobb esély volt rá a mágnesezhető réteg vékonysága miatt, mert felmelegítette a felette repülő fej a légrésen keresztül és emiatt gyorsabban degradálódott az adathordozó réteg, ami miatt a meghajtó élettartama jelentősen csökkent). Green-t és Blue-t viszont ne vegyél, mert azok "irodai munkára" vannak tervezve (vagyis jóval kisebb igénybevételre), így gyorsabban térdelnek le a frekventáltabb használattól.
-
törölt tag
válasz *Ropi* #52072 üzenetére
Köszi szépen.
Pont adatmásolás közben jött ez elő, amikor lefelé szedtem róla az adatokat.Van egy WD 500-as is, amire áttettem a cuccokat és az is hasonlóan kezdett viselkedni. Ahogy egyre jobban telt meg a lemez. Nem új lemez egyik sem, de túl sokat sem mentek.
Azt hiszem frissíteni kellene a HDD parkot.
Tudnál ajánlani megbízhatóbb szériából? -
*Ropi*
félisten
válasz #63718632 #52071 üzenetére
Tipikus WD és Seagate betegség, a haldoklásának (általában egy vagy több gyengülő állapotú fejnek és az utánuk gyűlő instabil / rossz szektoroknak, amiket szorgosan gyűjtöget a firmware és ez lassítja a meghajtót - vagyis felülbírálva megállítja a firmware az írás / olvasási műveleteket, mert a szektor lista adatokat nem tudja frissíteni) az első jele a drive lassulása: a kezdeti, alig észrevehető sebességcsökkenését követően egyik pillanatról a másikra áll meg olyan szinten, hogy otthoni módszerekkel már nem lehetséges róla a mentés (a gyenge fej minden, bekapcsolva töltött másodperccel egyre jobban degradálódik és gyártja a hibákat.
Ez a meghajtó már eljutott az elérhetetlenség állapotáig: nem gazdaságos a javítása.
-
törölt tag
Sziasztok!
Adott ez a típusú 2TB-os 2,5"-os noti HDD: Seagate ST2000LM007-1R8174
[link]
HDD Sentinel szerint 100%-os, nincs semmi baja. Viszont random elérhetetlenné válik és nagyon melegszik is.
Tudtok valami széria hibáról vagy egyébről ezzel kapcsolatban?
Sikerűlt leküzdenem az adatokat róla, most üres. Gari nincs már rá.
Kukáznám szívem szerint. -
*Ropi*
félisten
válasz akadracson #52068 üzenetére
Gondoltad volna, hogy ez nem a gondolatolvasós topik?
- Milyen lapos,
- milyen oprendszer,
- milyen HDD,
- milyen fájlrendszer?Weboldalam: http://karpatisandor.hu
-
King Unique
titán
válasz akadracson #52068 üzenetére
Nem írtad, hogy milyen fizikai méretű (2,5"/3.5") és milyen csatolófelületű (IDE/SATA) az a régi HDD...
Amúgy meg pl. USB-s megoldással, lásd IDE/SATA-USB adapter / HDD dokkoló / külső ház. Vagy ha 2,5"-os SATA HDD-ről van szó, akkor berakni a laptopba, akár az ODD (ha van) helyére HDD Caddy-vel.
[ Szerkesztve ]
-
akadracson
újonc
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni tőletek azzal kapcsolatban, hogy hogyan tudnám összekötni az újonnan kapott laptopomat és egy régi HDD-t?
Az lenne a cél, hogy az új laptopom ismerje fel és olvassa be a HDD-t, hogy le tudjak menteni róla minden személyes fájlt.Köszi előre is!
-
Zolás
addikt
válasz King Unique #52066 üzenetére
Köszönöm még egyszer, sikerült.
Win alól a diskpartos trükkel újraindítás után még mindig ott volt a meghajtó, de az AOMEI programmal sikerült megoldani.
Igen a rendszerpartíciós 100Mb kapott betűjelet, amit abszolút nem kellene piszkálni, már ettől is ideges voltam, hogy csinálni kell vele valamit.
Ha jól látom UEFI telepítést csináltam, megvan a 3 kisebb rejtett partíció, és a nagyobb amin a rendszer van.[ Szerkesztve ]
Csere érdekel komoly cucokra?Mik azok a Cucok??"A cucoknak két alfaja van.Van a komolytalan mindenhol megtalálható.A másik a komoly(cucokusz komolyikusz)na ez van neki ez sokkal ritkább"By:5teve
-
King Unique
titán
Igen, kimondottan a particionálással a másik topik foglalkozik, vagyis inkább való abba az ilyen kérdés, vagy az OS topikjába, azaz jelen esetben a W10 topikba. Ha nagyon muszáj, akkor elfér ugyan akár itt is, de a HDD probléma értelemszerűen inkább a meghibásodás stb. témát taglalja.
Azt amúgy nem írtad milyen telepítés és annál melyik partíció, BIOS/MBR, vagy UEFI/GPT mód szerinti-e, de ha az utóbbi és a 100 MB-os EFI-rendszerpartícióról (ESP) van szó, akkor azt pláne nem kellene piszkálni a fájlkezelőben, pláne javasolt elrejteni.
[ Szerkesztve ]
-
Zolás
addikt
válasz King Unique #52064 üzenetére
Azért tettem fel ott is, mert nem voltam biztos benne, hogy itt kapok segítséget, a másik topik meg kimondottan partícionálással kapcsolatos.
Köszönöm a segítséget.Csere érdekel komoly cucokra?Mik azok a Cucok??"A cucoknak két alfaja van.Van a komolytalan mindenhol megtalálható.A másik a komoly(cucokusz komolyikusz)na ez van neki ez sokkal ritkább"By:5teve
-
King Unique
titán
Ha tartós az állapot, a következő újraindítás után is megjelenik a fájlkezelőben a védett partíció, akkor elveszed a meghajtóbetűjelét, vagy beállítod rejtettként, lásd az OS topikjában korábban leírtakat.
Legközelebb meg 1 kérdést egyszerre lehetőleg 1 topikban teszel fel és nem 2-ben ugyanazt egyszerre (másik). Köszi!
-
Zolás
addikt
Sziasztok. Betettem egy új satás lemezt a gépbe, leformáztam win alól, minden frankó, minden szép, minden jó. Viszont újraindítás után az ssd-n amin a rendszer van, az a partíció is kapott betűjelet, amit win installálásakor hoz létre magának a rendszer. Ez egy 100 Mb kis partíció, amit szerintem nem is kellene látnom win alól. Hogyan tudnám visszaállítani rejtettnek?
Most egy alaplapra szerelt ssd, azon van a rendszer, egy régebbi satás ssd, és két normál vinyó van felrakva. Egyik sincsen partícionálva.[ Szerkesztve ]
Csere érdekel komoly cucokra?Mik azok a Cucok??"A cucoknak két alfaja van.Van a komolytalan mindenhol megtalálható.A másik a komoly(cucokusz komolyikusz)na ez van neki ez sokkal ritkább"By:5teve
-
m0rd0k
senior tag
Sziasztok!
Szeretnek venni egy 3TB HDD-t filmeknek, talaltam egy jo vetelt, az vele a gond, hogy 98%-os es egy hibas szektora van, viszont csak 18 napont ment a HDD sentinel szerint, erdemes ezt megvenni vagy drasztikusan gyorsan romlani fog ez tovabb ?
Koszonom!
Minden szinten,szinte minden.
-
Dákesz
tag
Sziasztok
Mostanában időközönként lefagy a gép , újraindítás után az alábbi hibaüzenetet írja; Disk read error occurred.
A biosban ilyenkor nem látható az SSD amiről a rendszer megy. Kikapcsolva sata kável ki-be dugasa után működik egy darabig. Kezd meghalni az SSD? Kingstone A400 240gb
HDD Sentinel szerint 98% os a kondíció. -
*Ropi*
félisten
válasz Bali014 #52056 üzenetére
Az előzményeket olvasva: ha valóban fontosak a rajta lévő adatok, akkor a saját érdekedben jobb, ha szakértőre bízod, a további meglepetések elkerülése végett.
A leírásod alapján kétlem, hogy csak a TVS dióda lenne zárlatos.
-
Bali014
csendes tag
Sziasztok!
Egy régi IDE-s vinyót ma próbáltunk életre kelteni de a tápkábel fordítva lett beledugva, így az 5V és a 12V pin megcserélődött. Ezután csak azt vettük észre, hogy a vinyónak égett szaga van, és hát ugye ekkor láttuk hogy a tápkábel is fordítva volt benne (valamiért levolt reszelve a széle még ezer éve, és nem vettük észre).
Esetleg ezzel valamit lehet kezdeni, vagy ez már adatmentés lesz? Nem pörög fel sajnos.
Találtam egy két videót arról, hogy csak a nyáklapon kell kicserélni vagy megmelegíteni valamit, de itt hátha biztosabb információt kapok -
*Ropi*
félisten
válasz bexinho23 #52052 üzenetére
A Blue-k és a Green-ek a legtöbbet haldokló WD-k. Ha adatbiztonság szempontjából nézzük, akkor teljesen különböző (csak egyforma kapacitású és logikai blokkméretű, vagy aként megparticionált) HDD-k a legjobbak egy RAID tömbbe, hogy elkerüljük a gyártási szériahibákból adódó, csoportos meghibásodási lehetőségeket.
Tippre még korábban rákerülhetett valami fontos (a NAS működéséhez kellő) fájl a meghalt (adatvesztéses) HDD-re, és mivel azt nem tudta beolvasni, így elhasalt.
-
bexinho23
őstag
válasz Doky586 #52053 üzenetére
Megfelelően lett mindig leválasztva. Ha winből történt a leválasztás, akkor a tálca alsó sarkában lévő ikonnal USB-ről leválasztottam, ha NAS-ról, akkor pedig az admin felület külső tárhely lecsatolásával. Ezért sem értem az egészet. Már arra is gondoltam, hogy laptopos múltja miatt már lehet hdd sem jó annak ellenére, hogy a sentinel jónak látja (korábban 2 évig egy laptopban üzemelt).
-
bexinho23
őstag
válasz Doky586 #52050 üzenetére
Az adatvesztő hdd egy külső usb-s rack-ben van, csak adattárolás volt a feladata.
(#52051) *Ropi*
Zyxel 326 a NAS, amiben egy WD BLUE 1TB (3,5"), illetve egy WD Blue 1TB (2,5"). Tudom, ajánlott két egyformát, ráadásul blue helyett a red WD-t használni, de ennek akkor sem kellett volna megtörténnie ilyen formában.
A NAS hdd-k fájlrendszere gondolom valamelyik linux típusa volt (ext4 talán, ha számít), a külsőé (régebbi 2,5" notebook hhd) ntfs, hogy könnyen hozzáférjek windowsból is.Helyreállítás alatt a NAS felélesztését értem, mert elég körülményes volt kitalálni, hogy nem a NAS-sal van hardveres probléma. Ha pedig két 3,5" hdd-m lett volna, akkor nem tudtam volna (rack és asztali pc hiányában) formatálni azokat windows rendszerből, ugyanis a NAS sípoláson és újrainduláson kívül semmi mást nem produkált.
De itt van az esetleírás. -
*Ropi*
félisten
válasz bexinho23 #52049 üzenetére
"Amúgy ez a hibaüzenet mitől keletkezett? Hűvös, zárt helyen volt tárolva a hdd egy usb-s rack-ben. Ütés nem érte. Több hdd teszt lefuttatása is hibamentességet hozott. HDSentinel pl. 100%-ra hozta a teljesítményt és az állapotot. Nem értem."
Nem írtál típusokat (NAS, HDD-k, fájlrendszer,stb) - így vaktában nem érdemes tippelgetni. Általánosságban a NAS-ok oprendszerei nem a hibatűrés és a stabilitás mintaképei: sokszor képesek maguktól összeomlani, ötletszerűen kivágni egy-egy lemezt a RAID tömbből, stb. Én ezért nem használok NAS-okat, inkább épített szervereket.
"Végül helyreállítottam, de minden adat elveszett róla."
Akkor sajnos nem helyreállítottad, csak csináltál egy új tömböt (és ezzel, fájlrendszertől függően legyalultad a mentendő adataidat - amíg nem volt hozzányúlva, addig lett volna esély viszonylag könnyen lementeni az egészet).
-
bexinho23
őstag
válasz *Ropi* #52045 üzenetére
Családi VHS-ek voltak rajta digitalizálva. 2 hónapja a NAS állt be úgy, hogy hiába volt raid1ben a két hdd, sehogy nem tudtam elindítani. Fórumban tanács nem jött, külföldin hardveres hibára utaltak. Végül helyreállítottam, de minden adat elveszett róla. HDD-k tökéletesek. Lehetséges, hogy valami vírust bekaphattam, mert ki volt engedve a netre. Nem aggódtam annyira, mert a fontos adatok külső hdd-n voltak biztonságban. Eddig...
Nem otthoni módszerről olvastam. De inkább újradigitalizálom a kazettákat. Igaz nem kis idő lesz.
Amúgy ez a hibaüzenet mitől keletkezett? Hűvös, zárt helyen volt tárolva a hdd egy usb-s rack-ben. Ütés nem érte. Több hdd teszt lefuttatása is hibamentességet hozott. HDSentinel pl. 100%-ra hozta a teljesítményt és az állapotot. Nem értem.
[ Szerkesztve ]
-
bexinho23
őstag
Sziasztok!
Nem adatmentés céljából írok, inkább a problémát szeretném feltárni. Van egy 250 GB hdd-m, amin 120 GB videóanyag van. Darabonként 5-10 GB-osak.
Gondoltam, hónapok elteltével ránézek, és meglepődtem. Ugyanis a mappák megvoltak, de a filek összevissza voltak. Ráadásul voltak amik eltűntek, illetve amik megmaradtak, többsége el sem indul. VLC hibaüzeneteket ír lejátszás hiányában.Valószínű, hogy a hdd megadta, lassan megadja magát. A kérdésem csak annyi, hogy van értelme vesződni az adatok lementésével és helyreállításával, vagy ezeknek végleg annyi?
-
liksoft
nagyúr
Jó ötlet. De számold bele, mekkora a motor teljesítménye, vagyis ha elkezdesz csiszolni, szinte azonnal megáll a súrlódási erőtől. Kivétel, ha modellezel, és egy N-es mozdonyra szeretnél visszapillantót barkácsolni.
Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik).
-
embe
nagyúr
válasz SunMount3r #52040 üzenetére
A külső HDD-k saját táposak?
Mindegy is. Én a helyedben egy tápot cserélnék. Szerintem már van 10 éves. Ha elszáll lerendezhet mindent a védelme nem állna a helyzet magaslatán. Ismerem azt a tápot. De emlékeim szerint azt is készítették két különböző belsővel.Szerintem elbírja. Bár nem tudni milyen proci és vga van mellette. Lehet azok is már leterhelik rendesen.
[ Szerkesztve ]
Onkyo TX-L20D, 4K Dolby Vision, streamer, HDMI, USB, phono, fehér 2.1-es erősítő eladó
-
SunMount3r
nagyúr
-
Laslow
senior tag
Sziasztok!
Western Digital Blue 2TB WD20EZRZ HDD-t vettem. A gondom az, hogy olvasáskor/íráskor sokkal hangosabb mint a régi 1TB-os WD Red HDD-m. Lehet ezzel kezdeni valamit, vagy ez ilyen, vagy csak nekem ilyen?"A Bijou olyan, mint mikor egy gyönyörű, csillagos nyáréjszakán nagyon-nagyon szomorú vagy, és közben mézes epret eszel" - http://bijoumusic.hu
-
Pörp
senior tag
Hi!
Van egy NAS-ként üzemelő WD20PURX HDD-m, 500napos. Ubuntu alatt torrentezik keveset, és DLNA megosztás a feladata. Minap néztem HD Sentinel-el, 100/89, 18db bad sector. Nem igazán értem miért, de ez van. Szóval ha nem romlik tovább akkor maradhat szerintetek? Esetleg satakábel/tápkábel hiba okozhat ilyet? -
embe
nagyúr
válasz SunMount3r #52036 üzenetére
Ha egy szálon van akkor lehet nem egészséges. Bár nem mindegy milyen a táp.
Igen, de megoldódott.
Onkyo TX-L20D, 4K Dolby Vision, streamer, HDMI, USB, phono, fehér 2.1-es erősítő eladó
-
SunMount3r
nagyúr
Jó, csak pl. a molex->SATA átalakítózásról is halottam rémisztő dolgokat, hogy az pl. nagyon nem ajánlott. Gondoltam a SATA érzékenyebb az ilyesmikre. Nekem csak egy elég régi tápom van, azon nincs is csak 1 szál és azon eleve 4 csati. Erre kellene még a plusz toldás, mert olyan hülyén van kialakítva és olyan közel vannak egymáshoz a csatik, hogy nem lehetne rendesen 4 meghajtóra rádugni őket. Mots már van rajta 2 HDD, ehhez jönne még 2 amiket írtam.
(Látom itt, hogy Zidoo-n is hasonló dolog van, mint a HiMedia-n. Szerintem a Transmission az oka, mert az nekem se törli rendesen az adatokat a Q10 Pro-n, viszont a tTorrent igen.)
[ Szerkesztve ]
-
embe
nagyúr
válasz SunMount3r #52034 üzenetére
Ha normálisan van bekötve, mi baja lenne? Szerintem használd nyugodtan. A tápok gyári kábelén is több csati van egy szálon. Illetve régebben is osztottuk a gépekben rendesen a "tápot".
A fiam gépében most is egy szálon egymás utáni csatikon van egy 3TB-os vinyó és egy 500-as SSD.Onkyo TX-L20D, 4K Dolby Vision, streamer, HDMI, USB, phono, fehér 2.1-es erősítő eladó
-
SunMount3r
nagyúr
válasz SunMount3r #52012 üzenetére
Ezt senki sem tudja?
-
King Unique
titán
Szedjed, az utána másra már úgysem lesz jó... Meg ha egyáltalán nincsen otthon erre való megfelelő berendezés, készülék, lásd sarokcsiszoló, csiszológép, mert ellenkező esetben nem sok értelme van...
Ilyen régi, minimális tárolókapacitású HDD-nek nem sok, talán pár, (max. néhány) ezerért lehetne reálisan elsózni, már ha valaki venne ilyet egyáltalán... Amúgy pl. eBay jó lehet referenciának, ott látszik mások mennyiért adogatják el.
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
Akkor futtatsz rajta HDS teszteket, felülettesztet, illetve abból is lehetőleg írástesztet (vagy lassú/teljes formázást) célszerű, ha nincsen rajta fontos adat, vagy előtte le lett/lesz mentve és utána.
Nem, attól normál esetben nyilván nem kellene szektorhibának lennie, hogy MBR-ről GPT-re lett konvertálva, újra lett formázva, stb. -
ot93
senior tag
Üdv, nekem is hasonló problémám van, mint az előző tagnak. Van egy kb. 2 éves WD 1TB EZEX, aminek kondíciója kb. 20 napja lement 99%-ra, majd tegnap, tehát kb. 20 nap után 97%-ra. A HDS azt írja, hogy 2 gyenge szektort talált, de még nem kell aggódni. HDS kép Namármost van egy majdnem 7 éves 500gb-os AAKX, ami azóta is 100%. Persze tudom, hogy vannak jobban sikerült darabok, szériák, de hogy ilyen gyorsan 3%-ot is romlott, ez fura. Jól van ez így vagy aggódjak? illetve lehet, hogy eltűnik nekem is ha "megnyúzom"? Ha esélyes, akkor ehhez pontosan melyik tesztet kéne indítanom?
Azt még hozzá teszem, hogy amikor először csökkent 1%-ot, az pont azon a napon volt, amikor a lemezt mbr-ről gpt-re konvertáltam (előtte töröltem róla mindent, majd majd lemezkezelőben konvertáltam gpt-re, majd teljes formázást csináltam). Ennek lehet hozzá köze?[ Szerkesztve ]
CRF300L
-
embe
nagyúr
Ja. Még akár 1 óra használat után is.
Szerintem akinek megköszönted a választ...ja nem - lehet több vinyóval találkozott mint Te. Fogadd el a választ!
Vagy ha jobban tudod a Megoldást, akkor miért kérdezel itt?[ Szerkesztve ]
-
liksoft
nagyúr
Szia!
Hát..... ez így nem az igazi. Jó lenne, ha írásra, olvasásra többször megnyúznád, mert az el is tüntetheti, vagy kiderül, ez inkább a nem használható kategória.
Egyébként a Toshiba ilyen régi szériái a főmotor öregedésétől szenvednek, így még ha hibátlan is, "orosz rulett" szerintem ez a drive.Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik).
-
KisTücsök
addikt
válasz King Unique #52021 üzenetére
Megnéztem másik kábellel is. Hátsó kék portokba dugva.. Nagyon mást már nem tudok, mindenféle körülmények között ezt csinálja.
Marad a gari. Gondolom.
Köszi neked is!
-
King Unique
titán
válasz KisTücsök #52020 üzenetére
Akár a gyári kábellel is lehet gond, ezért érdemes másikkal is kipróbálni, ha van kéznél Type-C - Type-A típusú. A több porton ki volt próbálva önmagában nem mond semmit, itt az a lényeg, hogy USB 3.X port legyen a stabil tápellátás miatt, meg asztali PC-knél lehetőleg a hátlapon lévő port, ne előlapi. Ja, és ha esetleg USB-hubhoz van csatlakoztatva az eszköz, akkor abból is aktív típust javasolt használni, aminek saját tápegysége van.
Ha az előbbiek rendben vannak és nem csatlakozási / tápellátási probléma a hiba forrása, nem pörög fel a külső házban a HDD, akkor vsz letapadt az olvasófej és ilyenkor adatmentő cég / garis csere / kuka a lehetőségek, mint már említve volt.[ Szerkesztve ]
-
KisTücsök
addikt
válasz King Unique #52019 üzenetére
Gyári kábelével használom és próbáltam több porton is. Bedugom, a led folyamatosan világít és jön a csipogás. kb 1.5 másodpercenként csipog egyet. Win érzékeli am, vagyis h bedugtam, de persze nem jeleníti meg. Se a csipogás se a led világítása nálam nem marad abba, amíg ki nem húzom. Csatlakozással azt mondanám, hogy nincs gond.
-
King Unique
titán
válasz KisTücsök #52013 üzenetére
Itt azért első körben nem ártana azt tisztázni, hogy USB-n a fizikai csatlakozás, azaz a kábel és annak csatlakozója + a port aljzata közötti érintkezés rendben van-e. Valamint a tápellátás, azaz USB 3.X porthoz van-e csatlakoztatva a 2,5"-os külső merevlemez, illetve a rövid gyári kábelével, vagy hosszabbító kábellel. Ugyanis csipogás és felpörgési probléma lehet USB-s csatlakozásnál elégtelen tápellátás miatt is.
Ha az előbbiek biztosan (?) rendben vannak és nem pörög fel a HDD, pontosan ilyen probléma van, akkor a válaszban le van írva, hogy annak oka a letapadt olvasófej. Ez esetben ha adatot kell róla menteni, akkor irány egy adatmentő cég, ha nem, akkor meg a garanciális csere, 3 év gyártói garancia van a Silicon Power külső merevlemezekre, illetve Armor A75 sorozatra is.[ Szerkesztve ]
-
KisTücsök
addikt
Sziasztok!
Van egy Silicon Power A75-ös külső vinyóm. Most azt kezdte el csinálni, hogy ha bedugom, akkor világít a lámpája, viszont a vinyó nem pörög fel benne és ilyen csipogó szerű hangot ad ki.
Tönkrement volna a vinyó benne, avagy?
-
SunMount3r
nagyúr
Hello!
A SATA tápcsati hosszabbító kábelek teljesen "biztonságosak", már úgy általában, ajánlható a használatuk?
Ezeket néztem: 1 és 2, ez utóbbival se lehet gond, hogy 2 felé osztja a kraft-ot? Egy HDD és egy SSD lenne rákötve. De ha tudtok valami tutibbat, lehetőleg nem drágábban, akkor írhatjátok azt is!Köszi!
-
embe
nagyúr
válasz King Unique #52010 üzenetére
A lényeg, hogy megoldódott.
-
King Unique
titán
Akkor a második eset áll fenn, vagyis nem megfelelően futtattad, mármint nem javítással - ami amúgy a linkelt leírásban is szemléltetve van - , hanem csak sima ellenőrzéssel. A MiniTool használata ilyen célra lehet kicsit egyszerűbb, meg oké hogy esetedben megoldotta a problémát, de itt pont az a lényeg, hogy nyilván nem kizárólag csak azzal lehet megoldani, lásd az előbbi leírást, annál pl. parancssorban a
chkdsk /f x:
parancsot a javításhoz, ahol x = kötet meghajtóbetűjele.[ Szerkesztve ]
-
embe
nagyúr
válasz King Unique #52008 üzenetére
Kb. 20x lefuttattam, mielőtt beírtam akkor ide.
Addig nem is kértem segítséget. De bírtan ezt is.. De köszi még egyszer a javaslatokat! Mint írtam korábban másik lejátszóval már jártam így, akkor megoldottam ezekkel a fogásokkal.
Ebben az esetben is megcsináltam azokat. Sőt több Windowsos géphez kötve is próbálkoztam.
Parancssorból, illetve a Lemezkarbantartóból is.Végül is tök mindegy, a lényeg hogy ez a program megoldotta. Ha más is belefut ebbe a problémába ajánld bátran ezt, nekem EZ oldotta meg!
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
Már a legelső válaszban említve volt a lemezellenőrzés-hibakeresés, szükség esetén a fájlrendszer javításának futtatása. Vagyis akkor vagy nem volt esetedben lefuttatva, vagy nem megfelelően... A MiniTool amúgy tudtommal szintén a CHKDSK-t futtatja, meg azzal grafikus felületen lehet egyszerűbb, bár ugyanúgy van a Windows beépített eszközénél is grafikus felületen futtatási lehetőség, nem kizárólag csak parancssorban.
[ Szerkesztve ]
-
embe
nagyúr
Megoldódott a köddé vált szabad terület problémája.
Felteszem a hogyant, hátha valaki beleszalad ebbe a hibába.A Mini Tool partition wizard progival helyreraktam, az alábbi funkciójával, kb. 15mp. volt:
Így már ok:
[ Szerkesztve ]
-
Laslow
senior tag
válasz Laslow #51813 üzenetére
Nos, hetek óta nem volt egy kék halál sem. Nem a tápegység miatt voltak, nem is a HDD/SSD miatt, hanem... hát tulajdonképpen user error. Amikor tavaly megvettem az alaplap+cpu+ram-ot, sikerült a gyári procihűtőt fordítva felraknom a helyére, és így a csak az egyik oldalán lévő AMD felirat hozzáért az egyik RAM modulhoz. Tulajdonképpen nyomta. (Akkor ez fel sem tűnt.) És néha, pl. amikor felpörgött a venti, érintkezési probléma jelentkezett a RAM modulnál, és ettől voltak a random kék halálok.
Kivettem a RAM modulokat, megtörölgettem a csatlakozókat, visszaraktam őket, a CPU hűtőt meg fordítva, hogy a kitüremkedés az AMD felirattal pont a túloldalán legyen, és azóta egyetlen fagyás sem volt. Ha eleve nem fordítva rakom fel a CPU hűtőt, valószínűleg soha egyetlen fagyásom sem lett volna, így meg fél évig szenvedtem vele."A Bijou olyan, mint mikor egy gyönyörű, csillagos nyáréjszakán nagyon-nagyon szomorú vagy, és közben mézes epret eszel" - http://bijoumusic.hu
-
logineres
tag
Sziasztok!
Ismerősömnek kb 2 hete lett vásárolva az új gépe, eddig minden jó volt vele, viszont most nem érzékeli valamiért a HDD-t.
Alaplap: b450 tomahawk max
HDD: 1tb Seagate barracuda
Táp: bitfenix whisper M 750wÁtdugta másik sata slotba akkor jó lett a következő újraindításig aztán megint rossz, átdugta akkor jó ,de újraindítás után megint rossz. Van egy M.2-je és a b450 letiltja a Sata 5-6-t ilyenkor erre is figyelve lett. Gari lesz így valszeg, de gondoltam megkérdezlek titeket is .
-
embe
nagyúr
válasz King Unique #52002 üzenetére
Természetesen rendszergazdai módban futtattam mindent, illetve a W10-es gépen a hibernálás nálam mindig ki van kapcsolva. Továbbá mindig leválasztom a meghajtót lecsatlakoztatás előtt.
-
embe
nagyúr
válasz King Unique #52002 üzenetére
De a másik kettő általad javasolt program csak 2,1TB foglalást ír ki. És a számításaim szerint ez is a reális.
Kb. 500GB szabad helynek kellene lennie.
És a számítás alatt ne csak a mappák méretének összeadását értsd, hanem azt hogy követtem a szabad hely alakulását a lemezen. És tegnap meglepve láttam, hogy csak ~ 210GB szabad hely van.
De valszeg az Openwrt kavarhatott be valamit.[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
Világosan látszik a mellékelt screenhotokon, hogy 209-210 GB körüli a szabad terület, illetve a H meghajtó tulajdonságainál is világosan látszik, hogy az SI szerint bruttó 3 TB-os, azaz IEC szerint 2,72 TB (TiB) HDD-n 2,52 TB foglalt + 209 GB szabad, vagyis stimmel.
Az viszont valóban nem teljesen stimmel, hogy a TreeSize is 2,1 TB-ot ír foglaltnak a ~ 2,5 TB helyett, de azt is rendszergazda módban kellene futtatni minden fájl kilistázásához. + Azt állítottad, hogy a lemezellenőrzés nem talált hibát, töredezettségmentesítés volt, stb. + Az nem derült ki, hogy az előző válaszban linkelt dologgal kapcsolatban mi a helyzet, mert az magyarázná miért nem látszanak a fájlok.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Western Digital 8TB RED Plus - SATA3, 5640 Rpm, 256MB - Gari 2026.05.19. -ig - Eladó!
- MP600 PRO NH 1TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7000-6500 MBs - Eladó!
- Új 2TB KINGSTON XS1000 hordozható SSD , USB 3.2 Gen2, 1050/1000 MB/s, fekete .
- Toshiba KIOXIA XG8 1TB M.2 Gen4 NVMe SSD! 7000-5600MB/s
- AKCIÓ! 1TB Samsung 990 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest