Hirdetés

Segítség, elromlott a merevlemezem!

Murphy él és dolgozik

Akik hosszú évek vagy évtizedek óta használnak valamilyen személyi számítógépet, azok sajnos jó eséllyel találkozhattak már haldokló, vagy rosszabb esetben egyik pillanatról a másikra elhalálozott merevlemezzel. Megfelelő előzetes óvintézkedések hiányában ezeknek sok esetben az adatokra nézve akár végzetes kimenetelük is lehet. Rendszeres biztonsági mentés, archiválás nélkül értékes fájljaink szinte folyamatos kockázatnak vannak kitéve. Az adatok lehetnek akár egy évtizedet felkaroló családi fotóalbum képei, egyedi dokumentumok, munkához kapcsolódó fájlok, esetleg bármi más, amit lehetetlen vagy rendkívül nehéz lenne pótolni.


Lekopott a mágneses réteg. A finom port az utolsó képen jól látni. [+]

Murphy él és dolgozik. Kétségkívül ez Králik János, vagy a fórumozóink körében csak liksoft néven ismert, adatmentéssel foglalkozó szakértő egyik kedvenc mondása. Szó, ami szó, aki sokat foglalkozik számítógépekkel vagy azokhoz kapcsolódó komponensekkel, az valószínűleg nem száll vitába ezzel a kijelentéssel, hisz minden kétséget kizáróan „ami elromolhat, az el is romlik”, egyszer. Jelen cikkünkben az említett szakember hathatós közreműködésével összegyűjtöttük, illetve kicsit közelebbről is megvizsgáltuk a merevlemezekhez vezető meghibásodások fő okait, valamint esetenként ezek megelőzésére is megpróbálunk kitérni.

Mitől romolhat el?

A merevlemezek fizikai meghibásodásának okait alapvetően négy csoportra oszthatjuk. Az első csoportba a gyártás vagy a tervezés során, a gyártó által elkövetett esetleges hibák sorolhatóak. Kénytelenek vagyunk elfogadni, hogy még a legjobb sorozatokba is becsúszhatnak gyengébben sikerült, meghibásodásra hajlamosabb darabok. Ez ellen szinte semmit sem tehetünk. Az esély csökkentése érdekében vásárlás előtt lehetőségünk van némi kutatást végezni, hisz voltak, vannak, és lesznek is gyengébben sikerült szériák, melyekből százalékosan több problémás darab kerül ki. Természetesen a felhasználói közösség által generált ilyesfajta statisztikák kialakulásához mindig időre van szükség, amihez az adott széria megjelenésétől számítva legalább fél-egy év szükséges. Sokszor ennyi idő alatt már egy másik széria jön ki a gyárból, így olykor még az ilyen statisztika is csalóka lehet.


[+]

A második halmazba a termékek szállítása során bekövetkezett sérülések tartoznak. A merevlemezek hosszú utat tesznek meg Távol-Keletről, ami jó néhány berakodással, kirakodással, illetve hajó és/vagy repülőúttal jár, és ez még mindig messze van a boltok polcaira való felkerüléstől. Egy kézből vagy targoncáról való leesés már komoly problémákat okozhat a későbbiekben.

A harmadik csoportba kategorizálható esetekért a helytelen használat, vagyis gyakorlatilag a vásárló okolható. A későbbiekben ezekről a hibákról beszélünk részletesebben. Az elmúlt években egyre bonyolultabbá váltak a merevlemezek, így azok ma már komplett mikroszámítógépeknek tekinthetőek saját belső operációs rendszerrel, mely számtalan belső folyamatot kontrollál. Ennek okán a merevlemezek talán még sosem voltak annyira érzékenyek és kényesek, mint napjainkban.


Komoly fizikai sérülések nyomai [+]

A negyedik csoportba az idő tehető. Sajnos tudomásul kell vennünk, hogy semmi sem tart örökké, így a merevlemez is öregszik, és egy idő után már nem működik stabilan, vagy egyszerűen csak egyik pillanatról a másikra megadja magát.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés