Hirdetés
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Hobby elektronika
- OLED TV topic
- Kivizsgálja az Arc meghajtó magasabb többletterhelésének az okát az Intel
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Hisense LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen alaplapot vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
Aktív témák
-
tribandi
csendes tag
up
-
robi0604
őstag
válasz
Sogi555 #30894 üzenetére
A DVD lejátszó nem képes HD anyagok megkelenítésére!
Nézz utána, hogy a tv-d tud e továbbítani többcsatornás jelet, ha igen ezt maximum optikain.
Amennyiben a lejátszódon van optikai bement, megoldható, máshogy nem.Blu-ray lejátszóra nem tudsz hangfalakat kötni, mert nincs erősítő része, erre vannak a házimozi erősítők...
-
BBéci
legenda
válasz
robi0604 #30890 üzenetére
Igen, a legkomolyabb és legdrágább rendszer az volt, de a pocsék akusztika miatt nem tudott az árához és a rangjához méltóan szólni.
A Grande Utopia kb. 185 centi magas, 220 kiló, 120 légköbméteresnél kisebb térbe kettőt sem tennék, nemhogy ötöt. Egy Electra szettel, ami 1db Grande árából megvehető, életem végéig boldogan moziznék. -
Sogi555
csendes tag
Hello
Lenne egy 'kérdésem':
Van nekem egy Samsung házimozim, aminek elromlott a dvd lejátszója, nem tudja beolvasni a lemezeket. Viszont nem szeretném kidobni a szemétbe, mivel a hangfalai tökéletesen működnek, jól is szólnak, szeretném mindenképp megtartani. Most tervezek egy Samsung LE32C530 tv-t venni, és akkor úgy vagyok vele, hogy szeretnék akkor már rendesen 5.1-ben nézni filmeket.
A dvd-k nem érdekelnek, így amúgy is inkább nézném fullhd-ben a filmeket, hogyha van hozzá tv is, szóval egy külső vinyóra gondoltam, arról nyomatnám a dolgokat. A dvd lejátszó usb-s, viszont nem vagyok benne biztos, hogy megbírkózna a 720, esetleg 1080p-s dolgokkal (mkv meg végképp kizárva). A tv is usb-s, és az viszont lejátsza az 1080p-s mkv-t. Ha arra kötném a külső hdd-t, akkor megtudom oldani, hogy úgy kössem rá a házimozit, hogy rendesen működjön 5.1-ben?
Esetleg ha később vennék egy blu-ray lejátszót, rá tudnám kötni a mostani házimozim hangfalait? Ezt azért kérdem, mert nem hagyomásos rca csatlakozó a vége, hanem valami nemtudom micsoda, szerintem csak ebbe a dvd lejátszóba dugható, esetleg küldhetek róla képet.
Remélem érthető, mit is akarok, és köszönöm előre is a válaszokat
Üdv
-
Dorian
félisten
Nincsenek a rajzon méretek, de:
A surroundokat (ha 7.1) a kanapé hátsó vonalában helyezném el. A kanapé mögött arányok alapján lesz elég hely a surr. back-eknek a 7.1 kiépítéshez, ez jó.
A magasságukat próbálgatással lehet pontosabban belőni, nálam vicces volt: barátnő és haver tartotta különböző magasságban, miközben a kanapén füleltem
Szerencsétlen frontok és sub be vannak nyomorítva a falhoz, szinte biztos, hogy előrébb kell hozni őket. Hogy mennyivel, az rengeteg dologtól függ. Ha a hifista szemléletet vesszük, akkor a veled szembeni faltól szobahossz x 1/5 távolságra legyen a frontok előlapja, te pedig 3/5 távolságra ülj. A subot látatlanban inkább a könyvespolci oldalra tenném (feltételezem, hogy a könyvespolc amolyan teljesen áttört verzió), jobb, mint sarokban, akár úgy is, hogy a jobb frontot beljebb teszed, a subot pedig nem a kettő közé és kicsit előrébb. De itt is: zárt vagy reflexes sub, hátsó vagy alsó reflex, előre vagy lefelé sugárzó...
Ne feledkezzünk meg a szobaakusztikáról, simán agyonvág egy milliós rendszert is. A csupasz falak kerülendőek, kellenek berendezési tárgyak, amik elnyelik vagy szétszórják a visszaverődéseket. ha máshogy nem megy, 40kg/m3-es, 5-6cm vtg. habszivacs táblákat vágass, azt valami esztétikus formában el lehet helyezni a frontok mögött és a kanapé mögötti falon. Sarkokba pl. nagy leveles virágok vagy ilyesmi, ablakra sötétítőfüggöny.
Ne feledkezzünk meg az optimális TV nézési távolságokról, egy 50"-os méretű tévé a rajzon lévő ~4m-ről fullHD-hez rettentő messze van.
Hirtelen ennyi jutott eszembe. -
MaTTeS
senior tag
-
robi0604
őstag
-
BBéci
legenda
-
BBéci
legenda
válasz
Dorian #30871 üzenetére
Éppenséggel építhet emelvényt, találkoztam olyannal, már meséltem róla.
4 db Meridian DSP5500 szolgált háttérsugárzóként, ezeket a 80 kilós dobozokat 1 méter magas, homokkal töltött talapzatokra, tömbökre helyezték. Eszméletlen jól szólt a rendszer, Házimozi mennyország címmel jelent meg róla cikkem. -
Dorian
félisten
A 60-90 sem szentírás, csak ökölszabály. Minél messzebb, és tőled minél hátrébb tudod elhelyezni a surroundokat, annál feljebb kell/lehet helyezni. Nálam fejtől átlóban ~125cm-re vannak, a hátsó fal olyan 50cm-re van. Így a magassugárzó (tehát nem a doboz alja!) 60-on az optimális.
-
Dorian
félisten
válasz
bajnokpityu #30875 üzenetére
Én nagyon laza vagyok, de a "vok" kifejezésre ökölbe szorul a kezem
-
Thuglife
senior tag
Ezer éve nem láttam itt fatalerrort! Nagyon eltűnt a srác
-
Dorian
félisten
válasz
bajnokpityu #30863 üzenetére
A vok az, amiben a sárgák sütik a kutyahúst, ugye?
-
Peak
addikt
válasz
Thuglife #30860 üzenetére
Vegyük példának a Jamo S606 HCS3 házimozi hangfalszettet.
Áll 2 db S606 álló frontból, 2 db S602 háttérsugárzóból és egy S60 centerből.A kérdés az, hogy ha én kicserélem a 2 db S602 háttérsugárzót másik 2 db S606-os álló hangfalra, akkor miben sérül a THX hangminősítésem?
(tudom-tudom, szentségtörés itt jamot emlegeteni, csak épp ez volt előttem
)
-
BBéci
legenda
válasz
bajnokpityu #30863 üzenetére
Az újabb Utopiák berylium magasa sokkal jobban szól, mint a régebbi titán, de az áruk iszonyatosan felment.
-
bajnokpityu
félisten
naneeee
és még jól is szól?
akkor még ezt is kénytelen vok visszavonni.nekem egy régi hertzem volt,útáltam.később lecseréltem kábelcsere nélkül egy selyemmagasosra.ekkor jöttem rá,h elsziszegősitette az a konkrét kábel a hangot,és lehet elviselhetőbb lett volna a hertz.már mindegy,a kábel is ment,jött sima rézdrót,és helyreállt a béke.
-
BBéci
legenda
válasz
Thuglife #30860 üzenetére
Ez igaz, és mégsem az!
Nézzük a JBL Synthesis rendszereket, például a második legnagyobbat, a K2-t!
A surroundja mintha kissé más lenne, mint a front.Mellesleg ez az S4 AI a legjobb háttérsugárzó, amit valaha hallottam.
(#30859) Peak
Az elképzelésed helytálló, valóban nem feltétlenül szükséges hatalmas állódobozokat beállítani surround szerepre. Az igazi mozikban is sokkal kisebbek az oldalsó és hátsó dobozok, mint a "screenek". -
Peak
addikt
újabb kérdés, remélem nem megyek az agyatokra.
mi a koncepció abban, hogy a HM hangfal szettekben front sugárzók állók, nagyok, nagy membránfelülettel, wooferrel... és a surround és back hangfalak oly picikék?
Spórolás miatt?
Vagy mert azokra az oldal és hátsó csatornákra amúgy sem tolnak/kevernek olyan massziv hangokat, hogy szükség lenne nagyobb dobozra?ostobaság lenne párban kapható álló hangfalakat venni 3 párral a 7.1hez?
-
BBéci
legenda
Hifiben, házimoziban a fül és a szem a két legérzékenyebb műszer. Ha valamit nem látsz, nem hallasz, olyan, mintha nem is lenne, számodra nem létezik.
Fordítsd meg a villásdugót, vagy rosszabb lesz a hangzás, vagy jobb!Kábeleket azokhoz a készülékekhez kell választani, amiket összekötsz velük.
Nem szabad vackot venni, de túlzottan drágát sem.(#30856) bajnokpityu
Az autómban ezüstözött kábelek viszik a delejt a Focal Utopia titán magassugárzóihoz. -
bajnokpityu
félisten
bedugod CDhez képest forditva a villát,és vagy jobb,vagy nem.ennyi.
hangfalkábel inkább csak finomhangolásra jó.sztem a legnagyobb baj amit el lehet követni pl ezüstözött kábelt használni titán sugárzóhoz.ezen kivül teljesen elrontani nemigen lehet,max nem mutatja meg a rendszer,mit tud.
-
Peak
addikt
válasz
bajnokpityu #30854 üzenetére
hogyan tudom ezt felfedezni, bemérni?
mit kell figyeljek, hogy felismerjem a helyes fázisba dugást?pár hsz-el ezelőtt volt egy kérdésem... hangfalkábelekkel kapcslatban.
valaki tudna segiteni, hogy milyet érdemes választani, milyen szint alá nem szabad adni ebben? tudom hogy a legkisebb tétel egy ilyen rendszerben, de szerintem ezen lehet a legnagyobbat bukni, ha rosszul választ az ember, nem? -
BBéci
legenda
válasz
incipio #30844 üzenetére
A linkelt cikket olvasd el figyelmesebben!
Nem arról szól, hogy nincs a hangjuk között különbség, hanem azt igyekszik cáfolni, hogy az egyik közép és magastartományra, a másik mélyekre jó.
Az más kérdés, hogy nekem is csípi a szememet néhány megállapítása.
A helyesírása szintén.(#30851) robi0604
Igen, felébe-kétharmadába kerül. De az Arcam AVR500 is lemossa az említett Onkyókat. -
BBéci
legenda
válasz
Thuglife #30833 üzenetére
Az előző hozzászólásomban említett összehasonlítást akciófilmekkel végeztem, ami elvileg az Onkyo szakterülete. A Transformers 2 és a Hulk bővelkednek erősítőt és hangdobozokat próbára tévő jelenetekben. A másik előfok/végfok páros hangjában lényegesen több volt a részlet, a finomság, viszont az erő,a dinamizmus sem hiányzott.
(#30848) Peak
Pár hete, a notórius kétkedők kedvéért felvetettem létező legolcsóbb hangzástuning témáját, ami a villásdugó megfordítása. Aki kipróbálta, meglepve tapasztalta, hogy működik. -
Peak
addikt
válasz
incipio #30847 üzenetére
Nekem a sötétbarnák
)))
Hát ugye van a konnnyektorba' egy fázis meg egy föld. A villásdugót meg értelem szerűen 2 féle képp tudod bedugni. És ugyebár állítólag nem mindegy, hogy mely irányban folyik az áram. Na pl. ilyenek.Hozzátenném, hogy ez nem a "mi" szintünkön fontos... hanem a 20millás audiophile erősítőknél...
Bár... majd a kollegák kijavítanak, hogy ha mégis fontos a kis 150.000es HM erősítőknél is...
-
incipio
csendes tag
"miként dugod be a konnektorba az erősítőt". Ezt nem értem. Miért? Hány féleképpen lehet bedugni? Vagy nem látom az erdőtől a fát?
Nem lehet, hogy ha már meghallotok egy márkanevet, egyből előítéletetek támad és az alapján mondtok róla szubjektív véleményt?
Ahhoz tudnám ezt hasonlítani, hogy pl kinek milyen a zsánere. Mondjuk nekem a szőke ... -
Peak
addikt
válasz
incipio #30844 üzenetére
Nekem, mint laikusnak ez az irás borzasztóan sekélyesnek tűnik, egy picit hiteltelen, mert kizár egy csomó olyan dolgot, amit pl. elektronikai műszerésztől hallottam, mint pl. hogy miként dugod be a konnektorba az erősítőt, másképp működik az elektronika, ergo más lesz a hang. (az más kérdés, hogy nem mindenki hallja meg)
-
incipio
csendes tag
Srácok! Arról (is) van itt a fórumon most szó, hogy egyik erősítő igy, másik úgy szól.
Tehát azt állítjátok, van különbség 2 erősítő hangzása között.
Én laikus vagyok ebben, de ezen a linken ( [link] ) épp ennek ellenkezőjét állítják.
Most hogyan is van ez?Szerk. : Jó, mondjuk itt az analóg erősítőkről irnak. Tényleg, amikről itt írtok, azok már mind-mind digitális erősítők?
-
Thuglife
senior tag
-
python1
veterán
Így,hogy több rendszer szól nem tudnám megmondani,hogy melyik szól jobban mindegyikben
van valami megfogó,más kell mozira,tv,zenére zenén belül is vannak műfajok ,PC-re is más kell. -
python1
veterán
válasz
bajnokpityu #30837 üzenetére
Nekem is szoknom kell az új hangzást,"kevesebb basszus"hozzá kell tennem eléggé a loudness-es hangzáshoz szokott a fülem,most pedig szoktatni kell a linearos hanghoz.
Mondjuk elég sz@r,hogy legalább 4 rendszer szól nálam és mind más-más karakterrel,nehéz így át állítani a fülem de törekszem hasonló hangzásra a rendszereknél.
-
Peak
addikt
válasz
bajnokpityu #30837 üzenetére
azt hiszem pont ezt mondom én is
hogy változik az ember igénye a zenében is.
pl. nagyon szeretem komolyzenében, jazzben a bőgő hangját, ha erőteljes, karakteres és tisztán szól.
de sok esetben a hangmérnök a masteren kihúzza ugyan flatre a hangot, és esetleg ezzel elnyomja a többi hangszer a bőgőt, akkor mindenképp utána húzom.
ezért szép ez a szakma... minden szubjektiv és független...szerk: eszembe jutott hogy a diana krall Live in paris koncert albumon van egy bőgőszóló a 'deed I do c. számban... na azt pl. 1000 féle képp hallottam már... és csak 1x igazán szépen.
-
bajnokpityu
félisten
furi,h ezt mondod.
nekem előző hangfalamban nagyon tetszett a sok mély.msotaniban nincs túl sok(függetlenül 2db 16centis mély 1db 16os közép van benne,mégis boldog vagyok ezzel is...
akármihez szóval hozzá lehet szokni, de idővel túllép az ember sztem a szinezett hangon,és szeretné a nagyjából természeteset hallani. -
Thuglife
senior tag
Ezen az oldalon sok demo HD hang és videó van!
-
Peak
addikt
válasz
Thuglife #30833 üzenetére
Igen-igen, sejtettem, hogy ez lesz a vége
))))
Igazából azt vettem észre, hogy az ember egy bizonyos hangzáshoz igenis hozzá tud szokni, megtudja szeretni, s utána az előző "kedvenc" lesz szar.
Ezért inkább elsőnek a technikai paramétereket nézegetem, trükköket amiket alkalmaznak a gyártók, milyen torzítása van az erősítőnek, milyen szolgáltatásokat nyújt.Gondolkodtam a kábelezésen is. Van egy olyan érzésem, hogy a hangfalak kábelezése alsó hangon is 30kHUF lesz csatlakozókkal. Jól sejtem? Mennyibe kerülnek a komoly, nagytisztaságú hangkábeleknek métere? Hogyan kell kérni? Hogy kell keresni?
Vannak esetleg ilyen referencia CDk, DVDk, filmek, amivel a hifista/házimozis "társadalom" előszeretettel próbálgatja a cuccokat? Amelyek mondjuk etalonnak számitanak ebben a szakmában?
Azt hiszem az a pár eredeti audio és írott CDm nem igazán jó alap.
Esetleg a médialejátszóm el tudom vinni kipróbálásra, TrueHDs tesztvideokkal. -
Thuglife
senior tag
Azt azért tegyük hozzá, hogy még véletlenül se úgy vegyél erősítőt, mert mi (vagy épp BBéci) azt mondtuk, hogy ez puha, az lágy, ez kemény... Ez teljesen szubjektív dolog, mindenkinek más a hallása. Nekem BBécivel ellentétben jobban bejön az Onkyo hangja mint a Denon-é! Ez azért van mert más zenei stílust részesítünk előnybe! Szóval mielőtt megveszed, hallgatózz... és ne felejtsd otthon a kedvenc cd-det
-
BBéci
legenda
Az a három, igazából hat.
A H/K AVR 360 egyértelműen kimagaslik közülük, nem lehet kérdés, hogy azt választanám.Az Onkyók hangja nekem soha nem tetszett igazán. Tavaly nyáron teszteltem a PR-SC5508/PA-MC5500 párost, az is csak addig tűnt jónak, amíg nem kapcsoltam át egy lényegesen olcsóbb másik cuccra.
-
BBéci
legenda
Az Onkyót rögtön ki is húzhatod, mert se nem puha, se nem lágy a hangzása.
Az Audyssey nem képes csodákra, csupán a szoba akusztikai hiányosságait igyekszik csökkenteni, valósághű, részletező hangzást nem tud varázsolni. Tehát nem lesz zeneibb a végeredmény, viszont a magasak nem fognak bántó erővel visítani és a mélytartomány nem nyomja el az éneket, beszédet.
Aki nem hallott jól beállított, minőségi komponensekből összeállított rendszert, az elégedett lehet a legolcsóbbal is, csak nehogy elmenjen egy unplugged koncertre.
Marantzot és Yamahát is felvehetnél a listádra! -
BBéci
legenda
A hangzást nem szabad három részre - mélyekre, közepekre és magasakra - bontva vizsgálni, annál sokkal összetettebb témáról van szó. Már csak azért sem, mert minden esetben a lineáris frekvenciamenet elérése a cél, akár zenéről, akár moziról van szó. Semelyik tartomány nem lehet hangosabb a többinél. Ebben segítenek az automatikus, önbemérő ekvalizátorok, amilyen az Audyssey is.
Zenét, ez alatt azt értem, amit hangszerek hoznak létre, sokkal nehezebb hitelesen, valósághűen megszólaltatni, mint az akciófilmek lövéseit, robbanásait.
Az olcsó AV erősítők inkább mozira jók, mint zenélésre. -
-
törölt tag
Igen jó választás mindhárom. A H/K inkább mozis,Denon inkább zenei karakterű,Onkyo pedig a kettő között van.
Hangszórókkal pedig márkánként eltérő a viselkedése mind3-nak,kinek ez,kinek az jön be, így a meghallgatást nem úszod meg de olyan dupla árban számolj 5.0-át az erősitőnél.Ehhez jön a mélynyomó. 5.0-nak azonos családból kell származnia,a mély eltérhet,és szobafüggő. -
Peak
addikt
Pár napos böngészés után az alábbi 3 HMerősítő márkát találtam szimpatikusnak saját felhasználásra:
Onkyo TX-SR608/NR607
H/K AVR-260/AVR-360
Denon AVR-1911/AVR-1912Természetesen robi0604 kollega javaslatára elolvastam az Ő szuper és szubjektiv élménybeszámolóját ezen eszközökről
( a linket ismét köszönöm ) , de nagyon kiváncsi lennék, hogy több helyi "szaki" milyen véleménnyel van ezekről az erősítőkról.
Esetleg van-e olyan hangfalmárka, széria, amely egyikkel vagy másikkal jól összepasszol, amivel hálás párost alkotnának?
Hangzást tekintve inkább a meleg, puha, lágy hangzást szeretem, mint a szigorú, nagyon preciz és steril hangokat.A nappalim mérete 5,6x4,4m 3,2m belmagassággal (kb. 78 légköbm.), egyelőre nem sok berendezéssel, viszonylag sok csupasz fallal. Egy A.C.Ryan PlayON!HD2 lejátszóm van HDMI/koax/opt. kimenetekkel, egy LG 47LD750 LCD TV-vel.
Szóval jó választás a háromból valamelyik?
A hangfalakról még fogalmam sincs, abban majd ismét a segítségeteket kérem.
(tudom-tudom, meg kell hallgatnom)
-
robi0604
őstag
Árkategóriáját és az állítólagos hangját, képét tekintve, már közelít a high-end-hez.
Viszont, ha agyonüttök se találom!
Nem hiszem, hogy keverem valamivel, mert az árán megrökönyödtem, ezért megmaradt a fejemben, bár pontosan arra sem emlékszem.Tényleg, ha már ezeket vesézzük, volt nálad valami high-end media player mostanában?
-
törölt tag
válasz
DIESELPOWER #30820 üzenetére
jvcd a 30809-es hsz.
-
törölt tag
válasz
DIESELPOWER #30818 üzenetére
Számitógéphez? Pár perce linkeltek egyet.
-
DIESELPOWER
aktív tag
Üdv!
Tudna valaki ajánlani egy "olcsó" 5.1 hangfalszettet beépített erősítővel ?
-
Gabor970
addikt
Ha jól értem jvcd pc-re köthető 5,1-es szettet keres. Subba épített erősítővel, és 5db öklömnyi műanyag satelit sugárzóval. Sztem itt nem fogunk tudni érdemben segíteni.
Bocs, kicsit elkéstem. Látom már sok hozzászólás született közben.
PC-hez amit linkeltél jvcd, szerintem jó lesz. Nem házimozi kategória. -
robi0604
őstag
válasz
bajnokpityu #30774 üzenetére
Ha a high-end media playerre gondolsz, legutóbb a HK nak az "ultrabrutál" eszközéről olvastam (3-4 hónapja), ami ilyen kimenettel rendelkezett, emlékeim szerint.
Aktív témák
Hirdetés
- Giant Talon 0 Sport - Hardtail Mountain Bike
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad P53 - i7-9750H I 16GB I 512SSD I FHD I Nvidia 4GB I W11 I Cam I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Biostar TB250 i5 6400 8GB DDR4 120GB SSD 500GB HDD GTX 1050Ti 4GB AeroCool V3X 500W
- Honor 200 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Asus ZenBook Pro UX7602ZM OLED notebook - i9 12900H 32GB RAM 1TB SSD RTX 3060 6GB WIN
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest