- Bluetooth hangszórók
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Házimozi belépő szinten
- Apple notebookok
- DUNE médialejátszók topicja
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen monitort vegyek?
- Samsung LCD és LED TV-k
-
PROHARDVER!
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
szabeska
addikt
Sziasztok!
Aki jartasabb az audysseyben, segitsen. Denon 4500 es MA Bronze szett az alany. Megvettem a MultiEQ appot, most probalgatom. Csinaltam egy tokeletes merest, ime az eredmeny, szinte hihetetlen hogy igy "kilapitotta" ( csak egy front es egy surround hangfalat linkelek)
Ez eddig rendben is van, de amint beallitom, hogy csak 500hz alatt hasznalja az EQ-t, ez tortenik:
Miert viszi fel ennyire mindket hangszoronal a gorbe elso felet? Teljesen eltavolodtunk a 0 db-tol... Vagy ez valami grafikai bug? Egyaltalan erdemes kuzdenem azzal, hogy csak 500hz alatt hasznalja az EQ-t? Mert szemmel lathatoan nagyon mas az eredmeny az 500hz alatti tartomanyban is, mintha 20000hz-en hagynam, alapon...[ Szerkesztve ]
F1
-
achilleuss
tag
válasz Cseneles #178176 üzenetére
ha jól számolom, min.140-150 ezer egy 270x148-as vászon, ott, amit linkeltél. azt a vásznat, amit most találtam, ha beválik, 22 ezer forintba kerül/persze a keret már kész/. min.120 ezer megtakarítás, ez azé nem mindegy .a napvitorlából készülttel is elégedett voltam/leszámítva, a varrás miatt a közepén futó függőleges vékony sötét vonalat, árnyékot/, ezt a most feltalált vásznat, pedig még jobbnak látom képmegjelenítés szempontból, nagyobb fényerő/és nincs benne varrás, egy darabból van/
[ Szerkesztve ]
-
gab1ka
senior tag
válasz szabeska #178202 üzenetére
Amikor én állítottam be szűrőt 1khz vagy 500hz-ig, akkor nálam nem volt ilyen kiugrás.
Amit az app mutat előtte utána grafikont, azt azért illik erős fenntartásokkal kezelni, ha ugyanezt a REW-vel is visszaméred, akkor láthatod hogy a valóságtól azért ez nagyon nagyon messze van, de persze ott is nagyon csini lesz.
Lehet hogy meg kéne próbálnod a filtert 500Hz-ről feljebb/lejjebb tenni, hátha az Audyssey valamelyik frekvencia, vagy tartomány jelszintjéhez igazítja a többit és ilyesmi zavar be. Ez csak egy tipp. -
-KP-
addikt
válasz szazbolha #178204 üzenetére
Azért nem kell bedőlni ezeknek a grafikonoknak. Leméri a rendszered, sokszor közel sem helyesen, majd abból kalkulál egy elméleti értéket és ezt az elméleti grafikont mutatja meg neked. De nem méri vissza és mutatja meg neked, hogy abból a szép, elméleti, ahogy Móricka elképzelte grafikonból mennyi a valóság. Igen gyakran, vajmi kevés.
-
skippper
senior tag
válasz szabeska #178202 üzenetére
Nagyon érdekes, olyan mintha nem lőtte volna össze a szinteket. Nálam tökéletesen 0-ra húzza őket, ha van freq limit, ha nincs. Állítottál valamit kézzel a szinteken, vagy ez full automata mód?
Amúgy az utána értékeket szódával érdemes fogyasztani, az csak szimuláció matekozva, nem mérés. REW fog valódi eredményt adni.
Limitálni amúgy szerintem nem érdemes, MRC nélkül ügyesen dolgozik, illetve ha nem tetszik a gyári görbe, akkor állíts be valami neked tetszőt (house, toole&bass, harman) ratbuddysseyvel (https://www.avsforum.com/threads/announcing-ratbuddyssey-a-tool-for-tweaking-audyssey-multeq-app-files.3006886/)
A naturisták szokták javasolni, hogy ne piszkáld, akik szerint a hangfal gyárilag szebben szól, mint EQ-val, de mivel itt általában visszamérjük REW-el az eredményeket, így tényszerűen megállapítható, hogy közelebb lesz-e az általad elvárt hangképhez aztán aszerint tudod állítgatni.
[ Szerkesztve ]
-
szabeska
addikt
válasz skippper #178208 üzenetére
Köszi a válaszokat!
Ez teljesen automata mód, ami érdekes viszont, amit gab1ka is írt, ha 250-re limitálom, még nagyobb lesz az emelés ezen a szakaszon, viszont ha 1000hz a limit, akkor "csak" 2-3 db-el megy a nulla fölé a vonal. Érdekes. Majd még próbálgatom, egyelőre nem volt időm hallgatózni, csak a mérést csináltam meg. Aztán lehet, hogy tényleg az app mutat hülyeséget amikor limitálom. Mindenesetre a hétvégi hallgatózáskor jobban le tudom majd tesztelni fülre, addig marad az app nyomkodása
F1
-
Dorian
félisten
válasz devil-k #178210 üzenetére
De, vetíthetünk. Csak nem lesz olyan jó a kép, mint egy vászonnal. Simán lehet valakiknek élhető kompromisszum. Az igények és lehetőségek különbözőek. Ugyanígy az is lehet élhető, ha csak alap- vagy középkategóriás hangrendszere van vkinek, vagy csak kelleténél kisebb szobája, vagy folytathatnám.
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
szazbolha
addikt
-
BIGi75
senior tag
Lenne most (jövőre) lehetőségem kialakítani egy dedikált helyiséget házimozi célra. Ti milyen hangcuccot tennétek egy 300x640cm helyiségbe (230-235cm bel.mag) első körben úgy 1M kerethatárig? PC van, projektor van, a többi a kérdés, meg az, hogy ilyen paraméterekkel rendelkező helyiségben lehet-e egy jó mozit csinálni...
PC-s hangkártya analóg kimenetének jelszintje elég pl. csak végfokhoz? Még sohasem próbáltam..[ Szerkesztve ]
-
VoidXs
nagyúr
válasz BIGi75 #178217 üzenetére
A belső hangkártyák jelszintje elég, külsőkkel már korlátok vannak. Ekkora szobában nem foglalkoznék érzékenységgel, azt venném, ami tetszik, úgyis meg lehet hajtani. A dupla sub viszont sosem hátrány.
W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?
-
BIGi75
senior tag
-
BIGi75
senior tag
Sony VW520.
5.1 vagy 5.2, atmos nélkül.
10 misiből nem nehéz összerakni vmi jót, 1ből inkább kihívás . A keret még némileg mobil. Ez egy melléképület, épp a ház felújításában vagyok, kérdés, hogy mennyire leszek "kimerülve" a végére, azért is írtam hogy jövőre. De már ha kialakulna a kép és látok bele illő használt cuccot menet közben lehet, hogy megvenném. Ezért vagyok kíváncsi, hogy ti miben gondolkodnátok a helyemben. -
-KP-
addikt
válasz BIGi75 #178222 üzenetére
Ok. Simán lehet jó mozit csinálni abba az épületbe, még akár atmosost is. Ugyan a szélesség nem túl nagy, és a belmagasság se, de ez ne vegye el a kedved. A 640 centis hosszt szuperül fel lehetne használni arra, hogy legyen elöl előtétfalad, másrészt hátul meg jócskán lenne hely arra, hogy kialakíts egy vetítőhelyiséget, ahova mehetnének a végfokok, meg a vetítő. Ha semmiképp nem akarsz vetítőhelyiséget, akkor meg marad jócskán helyed hátul is egy jó nagy előtétfalra. Szóval akármelyik verzió mellett teszed le a voksod, win-win a végeredmény. Amennyire csak lehet, kb. faltól falig méretet vetítenék. Minimum 2.8m de akár 2.9m szélességben és ugye vászon mögé tenném a hangsugárzókat. De megmondom őszintén még egy keret nélküli 3m széles vásznat se tartok ördögtől valónak. A szubládák vagy szubláda lehetne akár a vászon mögött, vagy akár vászon alatt elfektetve. Szubból minimum kettőt használnék, Floyd Toole ajánlása szerint elrendezve. Mivel dedikált szoba, sőt, külön épület, eszembe se jutna 4-5 inches hangsugárzókkal bohóckodni. Ezen páran lehet felkapják a fejüket, ne adj isten be is sértődnek, de nem izgat. Mivel dedikált szobád lesz, és jó esetben vászon mögött elrejtve a hangsugárzóid, ne a feleségtűrési faktor legyen már az elsődleges, vagy az hogy mennyire nappali kompatibilis valami. Valamilyen jó árú Pro rendszert tennék be ide, mert mindennel is bele kell férni 1 misibe. Mivel nem túl nagy a szobád, ezért nem kell feltétlen hűtőszekrény méretű darabokban gondolkodni. Bőven jó lenne pl. a JBL 8102-ből is újonnan 5-7 darab surroundnak és LCR-nek. Személy szerint, mindenképp a 7 csatornára szavazok az 5 csatornával szemben. Szubból meg vadásznék két pro szubot vagy építenék két egyformát. Mivel van pc, meg cavern, avr nem is feltétlen szükséges. Max. akkor, ha streamelni akarsz Netflixet HBO-t Disney-t stb. Akkor sajna szerintem kellene a mediaplayer meg egy avr/proci.
-
python1
veterán
válasz BIGi75 #178217 üzenetére
Èn is előtètfalat javaslok mindenkèppen, recept az èn elkèpzelèsem szerint.
DIY LCR aktív váltással, surroundok mehetnek passzív váltással, vászonak lykra kezdèsnek, de szerintem maradna is. Vègfokolás, PA- s vonalon nèzelődnèk lejátszó, processzor pedig HTPC ennèl rugalmasabb megoldást , ennyiből nem fogsz találni, de mèg x-szeres áron sem, ezt tapasztalatból mondom.[ Szerkesztve ]
-
-KP-
addikt
válasz Quetz #178226 üzenetére
Jajj ne már. Kit érdekel, hogy nem compression? Ha megnézed a KRIX MX10 sem az, és mégis röhögve viszi a ref. hangerőt. A Krix Megaphonix sem az. Az Arendal sem az. A JBL 8320 sem az. Soroljam még? JBL 93xx széria darabja 3-400 ezer. Beleférsz vele 1millás költségvetésbe hangsugárzókkal, erősítőkkel, mindennel?
-
BIGi75
senior tag
Köszi Srácok,
ezek szerint senki nem gondolkodik ilyen álló klipsch-ekben, Dali-kban meg ilyesmi...
Az előtétfal már az én szemem előtt is megjelent több alkalommal , de csak a vászon felőli oldalon , aki vizuális típus:
ezt a skiccet kell pofozgatnom. Ami kicsit problémás az a 3m szélesség és az a rövid falon lévő 90x60cm-es fekvő ablak, egészen fennt a mennyezetnél. Az feleségfaktor oldalról annyi kikötés van, hogy a bejárathoz tervezett "minibár"-ból jusson neki 1-2 kisszekrény befőtt tárolásra , és ne tegyem a pult részt az ablak felőli oldalra, hogy ne kelljen átmászkálni a szőnyegen. Így meglehet, hogy fix vászonhoz be kell tennem egy TV lift szerű megoldást, ami emel rajta mozizáskor vagy valami manuális görgős/sínes megoldást.
Megnézegetem ezt a JBL pro vonalat...DIY-ra nem sok időm marad, rengeteg meló lesz a házzal is és ezzel is, és mikorra kész lesz én már csak pakolni szeretném befelé az előtte összevadászot motyókat... -
Quetz
őstag
Én csak a minőséggel kapcsolatos kételyeimnek adtam hangot. (Az Arendal rossz példa, azok nem tölcséres hangfalak, valamint nem a szokásos 25mm-es, hanem 28mm-es tweeter dolgozik a nagy monitorokban. Átlagos érzékenységük miatt kell is nekik a több száz wattos végfokolás)
Ha árakról is beszélni akarunk, akkor az 1milla nem reális, csak a 7.0-ra lehet minimum 700k-val számolni, JBL 8102 esetén 900k vagy még több. Ez után jönnek a mélynyomók, az AVR/végfok, hangáteresztő vászon és a szoba építésének költségei.
-
BIGi75
senior tag
válasz Quetz #178230 üzenetére
Én az első sorban szeretnék ülni középen, de akkor majd az asszony ül a második sorban, ő úgyis halkabban szereti .
Viccet félre téve köszönöm az észrevételt, ez még tényleg csak egy skicc és az épület paramétereit nem tudom változtatni, a legjobb elrendezést kell megtalálnom. 1 millánál a hangtechnikára gondoltam PC-s lejátszáshoz, és 5 csatorna kezdésnek elég.
-
Quetz
őstag
válasz BIGi75 #178231 üzenetére
Hogy lásd a nagyságrendeket, itt vannak euros árak: JBL Kinolautsprecher und Subwoofer
A magyar forgalmazó árlistáját is nézheted, de sok helyen csak azt fogod látni, hogy kérjük telefonáljon: microsound JBL árlista
Az AVX-en érdemes segítséget kérned használt mozis hangfalak kapcsán (JBL, KCS, stb..), ott többen is vettek már ilyesmit. -
python1
veterán
-
-KP-
addikt
válasz Quetz #178229 üzenetére
Az hogy 25mm vagy 28mm az nem egy hú de nagy különbség. Igazad van valóban, az említett modellek waveguide-os hangsugárzók, nem tölcséresek (itt sincs nagy különbség). De miért fontos ez? Mindegyik teszi a dolgát becsülettel. Az Arendaloknak meg nem a magasak miatt kell a több száz watt, meg úgy általában semminek. Az alacsony érzékenységű mélyközepek, plusz a szokásos baffle step kompenzáció megteszi a maga hatását. A 8102 szerintem simán jó LCR-nek. 92dB érzékenység, 10 inches mélyközép, waveguide-os magas. 80-100 fős mozitermek surround sugárzójának szánják, nehogymár ne legyen elég egy 15-18nm alapterületű házimoziba LCR-nek. Főleg úgy jutott eszembe ez a modell, hogy figyelembe vettem a kérdező anyagi keretét. Úgy könnyű ajánlani, ha 50%-100%-al felé megyünk.Ráadásul szerencsére pont a doboz hátulja van megdöntve, az eleje és az alja egyenes, így simán berakható LCR-nek, surroundként meg lehet fej fölé tenni megdöntve. Próbáld ezt meg egy 8320-al, vagy egy 93xx modellel, ahol a doboz hátulja egyenes, és az eleje van lefelé megdöntve 15-20 fokkal.
[ Szerkesztve ]
-
VoidXs
nagyúr
válasz lenox #178235 üzenetére
JBL 305P és lesz az 7.0.4 is annyiért, a maradék meg két sub, és minden aktív, jó az ár, magas a minőség. Más dolog, hogy a Cavern még csak 5.1.2-t tud, de ami késik, nem múlik.
[ Szerkesztve ]
W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?
-
-KP-
addikt
válasz BIGi75 #178228 üzenetére
Tényleg redukálnád a moziszoba méretét kb. a felére a minibár miatt? Egy olyan lehetőség adatik meg neked, ami nem sokaknak. A legtöbbünknek még dedikált moziszobája se lehet, nemhogy egy külön melléképület. Azért teljesen más 3*6,4-ből moziszobát csinálni, mint 3*3-ból. Kis szekrény meg befőttes üveg, ez így viccesnek hangzik elsőre, de ha majd elkezdenek film közben rezonálni a szekrényen az ajtók vagy a polcok, az üvegek meg az evőeszközök csörömpölni, az már nem lesz vicces. Az elülső falon az ablak totál rossz helyen van. Én befalaznám a fenébe és inkább az oldalsó falra / falakra tennék ablakot, ha mindenáron kell ablak.
-
Mankó
veterán
Sziasztok!
Lakásfelújítás közben elszagattak a munkások néhány hangfal kábelemet, így most szeretném újra kábelezni a rendszert. // Boston Acoustics A 2310 HTS 5.0 + 2.0 Atmos (ez majd csak most lép be) + JBL Studio Sub + Marantz SR5013 // Lejátszó Nvidia Shield TV 2019 2 GB ram + filmek NAS-ról. Mindez egy 18 nm-es panel szobában.
Tudtok ajánlani megbízható, jó minőségű hangfal kábelt és egy normális Sub kábelt erre a rendszerre? Nem kell semmi extra, minőségi, megfizethető árú legyen. A régi kábelek Van Damme 2 eres réz kábelek voltak.
A meglévő hdmi 2.1-es kábeleimet is lehet érdemes lenne lecserélnem egy azon típusra. PS5, XSX is megy ebben a rendszerben, bár a tv csere még várat magára.Max 100 ezresbe jó lenne ha beleférne ez a kiadás.
Véleményeket, ajánlatokat előre is
Mankó
[ Szerkesztve ]
-
BIGi75
senior tag
Sok mindenben igazad lehet, de a minibárt ne úgy képzeljük el, hogy letelepítek egy kiskonyhát evőeszközökkel, poharakkal. Egy popcornautomatát szeretnék és van egy retro 0,33-as Coca-Cola automatám vagy azt, vagy egy kis fekete minihűtőm, vagy azt, papírpohár aztán jónapot...mint a moziban . Az ablak is probléma igen, de úgy gondoltam ha előtétfalazok hagyok egy szellőző/nyitó rést (bukó ablak, felső kilincses), hogy ne legyen vukszag odabent, és ha nem válik be zárom az előtétfalat és lesz belőle vakablak. Oldalsó falra nem szeretnék ablakot. A bejárat melletti tárolószekrény a rövid falon alapkövetelmény volt az engedélyezéshez, ami egyébként akusztikailag is jól jöhet (300x230 60cm mély szekrény) a második ülősor nullpontjának enyhítésében, nem?
#178237VoidXs:
Ezektől a kis aktív studio monitoroktól tartok kicsit, van egy JBL control1-em, de annak elég gyatra "kisdoboz" hangja van, de csak zenével próbáltam. Ez az LSR MKII sorozat jobb lehet? Ára nagyon jó, de attól félek olyan is. Jelenleg még arra hajlok, hogy veszek egy régi nagyvas AVR-t, analóg bemenetről etetem, vagy átviszem a sztereó emotiva végfokom és veszek mellé egy BasX A3/A5-öt, de utóbbi húzósabb lesz.
#178234python1:
most bontottam ki egy válaszfalat 4 méternél hogy legyen egy kis térérzet... -
-KP-
addikt
válasz BIGi75 #178245 üzenetére
Az az ablak a lehető legrosszabb helyen van. Don't kill the messenger Eleve 230-as belmagasságot mondtál. Ha mondjuk 50 centi magasról indítod a vásznadat akkor 120 centi magas vászon lehet kb. ha 16/9-es, különben útban van az ablak ill. az ablaknak a vászon. 120 centi magassággal a vászon kb. 220 széles lehet. Vagy B verzió, hogy 21:9 arányú vásznat teszel be és akkor kb. 275 széles lehet a vásznad, de akkor viszont minden 16:9 és 18:9 tartalmat le kell vágnod alul felül 21:9-re. Ezért mondtam, hogy inkább falazd be, és máshova tedd az ablakot. Oldalfalon már korántsem lenne ekkora probléma az az ablak, sőt igazából nem lenne semekkora probléma.
Lehet minibár, az se gond, de a mostani terveid szerint irreálisan sok alapterületet vinne el a mozitól. Minibárnak bőven elég lenne egy 1,5 méteres sáv kb. hátul. Csúcs max. 2 méter az említett bútorral együtt. Van olyan ismerősöm akinek szintén van popcorn gépe meg még egy relikvia gyűjteménye is hátul. De közel se 3-3,5métert vesz el a szobából emiatt.
Azt se tartom szerencsésnek, hogy nincs hátsó falad a mozihoz a minibár miatt. A szekrény akusztikailag semmit nem ér, egy nagy visszaverő felület, ahol még a polcok is berezonálhatnak. Nekem most még van szekrénysor a szoba hátsó részén. Régi oldschool dög nehéz diófa. Még itt is berezonálnak elemek,pedig olyan súlyú, hogy 2 ember nyögvenyelősen szállítja csak. Alig várom, hogy végre kikerüljön a szobából.
Valóban nem fér bele 7 darab, de kezdésnek 5 darab viszont belefér.
[ Szerkesztve ]
-
szazbolha
addikt
válasz Mankó #178243 üzenetére
Hangfalépítők vagy diy-erek általában szkeptikusak a "márkás " kábelekkel kapcsolatban.
Én is úgy gondolom, mint #178242-ben python1 írta.
De... hozzáteszem, hogy van egy szubjektív érzet is, és jobban esik ha a drága cuccomat drága márkás kábelek kötik össze vagy van bennük valami plusz.
Subhoz szerintem jó amit választottál, én oxigénmentes sodort rezet használok 2,5-4mm (márka mindegy), a többihez is 1,5-2,5 vagy extraként tömör réz vagy ezüsttel sodort réz.Igazából én nem hallok és nem mérek különbséget, de elfogadom ha mások igen.
Szerk: van InAkusztik-om is - teljesen ok, "Atmos" -t meg szerintem ugyanazzal mint centert és frontot, de itt lehet szempont a színe is ha falon, plafonon nem csatornában fut.
[ Szerkesztve ]
-
BIGi75
senior tag
Átgondolom ezt az ablak témát..., még nem építettem be az újat, de már megvettem korábban. Lehet mégis kilyukasztom a hosszú oldalt...
Minibár terület még teljesen képlékeny. Jelenleg aljzatbetonozás alatt az épület, aztán tároló lesz a házfelújítás alatt, utána indul a bugi igazán
Köszönöm a tanácsokat[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest