Hirdetés
- AMD Ryzen 7 / 5 / 3 1***(X) "Summit Ridge" (AM4)
- Steam Deck
- Milyen TV-t vegyek?
- Projektor topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Házimozi projektorok, kiegészítőik és kialakítások haladóknak
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Asztrofotózás
- Házimozi belépő szinten
-
PROHARDVER!
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
nobeige
tag
Analóg hangfrekvenciás átvitel nem kényes a kábel Impedanciaájára, míg az analóg videó és a digitális átvitel igen. A sub kábelnél a lényeg az zavar védettség, ezért használhatnak ott koax kábelt. De egyébként bármilyen RCA kábel is megfelelő a célra. Gyakorlatilag analóg Audi óra simán lehet használni 75 ohmos digitális kábeleket. Fordítva sajnos nem. (Rövid Google keresés es angol nyelvű találatok alapján irtam ezt)
-
WP14
őstag
válasz adamsfamily #140397 üzenetére
Ha jól értelmezem, akkor egy sub kábel nem valószínű, hogy jó egy 75 ohmos koax kábel helyett, de egy 75 ohmos koax jó lehet a sub kábelnek, mert alacsonyabb elvárás van vele szemben?
Csatikat is úgy láttam, hogy mindkettőnél aranyozott RCA, vagy az nem szabvány csati?Inkább állva meghalok, mint térdelve éljek!
-
WP14
őstag
válasz MasterMark #140392 üzenetére
Olvastam, de még nem tudom, hogy az alapsávút és szélessávút mi különbözteti meg egymástól? Csak a jelátviteli hossz a különbség? Az 1 km vs 100 km?
(#140394) adamsfamily Köszi. Végre egy értelmes válasz Már csak a 75 ohm a kérdés, hogy a sub kábel a koaxiális jellegénél fogva miért nem tudja, ha nem tudja.
[ Szerkesztve ]
Inkább állva meghalok, mint térdelve éljek!
-
adamsfamily
tag
Kácsában mondták,vettem a fáradságot és felhívtam őket:
Szerkezetükben nem biztos hogy eltérnek,ezt te is jól látod.
A 75 ohm a lényeg ezt tartani kell a kábelnek,ez a szabvány érték.Ezt jelzik is a kábelen.
A szubnál nincs ilyen megkötés.
Akár cserélgetheted is,amelyik jobban szól tartsd meg.
Gyártástechnológus ismerősöm nincs,sem olyan aki komolyabban benne lenne az ötvözésben.
Ha félreértettem vmit a magyarázatukban,azért elnézést.
A lényeg amit újra tanácsolhatok,menj el hozzájuk,vigyél el egy pár kábelt,és teszteld őket. -
Dorian
félisten
válasz MasterMark #140392 üzenetére
Hagyd már. Ismert, hogy ha unatkozik, vitát provokál vmelyik topikban.
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
MasterMark
titán
Hol épül fel ugyanúgy?
Abból a képből te látod pl. az érszigetelés dielektromos állandóját?Idiótaságokat kérdezel, erre én ne válaszoljak?
De kimásolom ha már lusta vagy elolvasni:
A koaxiális kábel megfelelő használatához a kábel mindkét végén megfelelő illesztés szükséges, ami azt jelenti, hogy a jel forrásánál, a lezárásnál és a jelúton sem változhat az impedancia. Ennek hiányában a jel egy része visszaverődik a belső érre, ez például analóg televíziós adásnál szellemképet okoz. A fáziskésleltetés miatt az is előfordulhat, hogy a visszaverődő jel kioltja a továbbított jelet, ami a jelszint csökkenéséhez vezet.
A kábel nagymértékű meghajlítása, megtörése is megváltoztatja az impedanciát, ezért ez is visszaverődésekhez vezethet.Típusai
Két jelentős csoportra oszthatók a koaxiális kábelek: az egyik az alapsávú koaxiális kábel, ezt digitális jelátvitelre használják, a másik pedig a szélessávú koaxiális kábel, amelyet analóg jelátvitelre alkalmaznak.[ Szerkesztve ]
Switch Tax
-
WP14
őstag
válasz MasterMark #140390 üzenetére
A víznek megsúgja a gravitáció. Van még hülye érvelésed?
De te inkább ne válaszolj, ha nincs észérved, mert mindenkinek lehetne azt válaszolni, hogy ott a wiki.
A sub kábel meg ugyanúgy épül fel, mint a wikis leírásban a koax.(#140389) ELACielvtárs Ha tudod, mondd el, benned tényleg jobban bízom.
[ Szerkesztve ]
-
alapvetően nem kell ám mindent érteni...
én magam sem értem hogy a nem hozzáértő Urak, ide sorolom magam is, miért akar olyat érteni, ami úgy is magas, mint disznónak az eperfa[ Szerkesztve ]
"Egy perc hosszúságát az határozza meg hogy a budi ajtó melyik oldalán állsz." ¯\_(ツ)_/¯
-
WP14
őstag
válasz Dorian #140386 üzenetére
Impedancia, ami váltakozó áramú ellenállás, volt róla szó, igen. Még mindig azt tudom csak mondani, amit látok, hogy a szerkezetük ránézésre azonos, anyaguk is, csatlakozásuk is, akkor mi az a tény, ami egyiket analóg, másikat digitális jelek átvitelére minősíti? Értem Nemir érvét is, hogy egyiknél odaírták, hogy 75 ohm, de azt mitől "tudja" egyik és mitől nem a másik, ha nem látható keresztmetszetükön különbség?
Nekem nagyon úgy tűnik, (biztos rosszul, de szeretném megérteni) hogy csak marketing fogás...Mármint a különbségtétel a kettő közt.
[ Szerkesztve ]
-
-
WP14
őstag
válasz Nemir Ombe #140384 üzenetére
Ki lehet mérni a sub kábel ellenállását, hogy az hány ohm? Minden vezetőnek van ellenállása. (nem járművezető, hogy megelőzzelek )
-
Nemir Ombe
addikt
.... szerinted az egyik leirásban szereplő "75 ohm" vs a másikban az ennek hiánya pl. nem utal erre .... ?? .... de persze, ha oda van írva, de nem tudod mér', akkor végülis nincs jelentősége ....
(mellesleg: örülök, hogy sikerült "helyesen" értelmezni az autós példát is .... )
[ Szerkesztve ]
Hmm ....
-
WP14
őstag
válasz Nemir Ombe #140382 üzenetére
Egyik linkeden sem írnak az "elektromos paramétereikről", akkor mégis honnan kellene tudnom, a hozzá nem értőnek? Amit látok a képeken az az, hogy egy legbelső réz vezető, felette műanyag borítás, azon egy fóliaszerű árnyékolás, rajta rézből szőtt háló és legkívül újra műanyag borítás, MINDKETTŐN.
Ebből, ha nincs gyári leírás, kábeleken jelzés, hogy mondja meg bárki is, hogy analóg, vagy digitális jelre szánt kábelek?Ja és mindkettőnek aranyozott RCA csatijai vannak.
Nem mellesleg, a dízel és benzines autók közti különbség kb. akkora, mint egy AVR és egy BD lejátszó közti.
[ Szerkesztve ]
-
Nemir Ombe
addikt
No .... akkor lassan irom (ahogy ilyenkor szoktam), hogy érthető legyen: .... dízel kocsiba se tankolsz benzint és benzinesbe se gázolajat .... akkor mi a furcsa azon, hogy digit. jelhez digit. kábelt, analóghoz meg analóg kábelt érdemes venni .... .... és nem, nem a kábelnek kell tudni, hogy épp' mi megy át rajta, hanem az adott "formátumhoz/szabványhoz kell megfelelő kábelt tenni ....
(mellesleg: nem a kinézetében, szerkezetében kell(ene) keresni a különbséget, hanem (mint írták is) "elektromos paramétereiben" .... )
[ Szerkesztve ]
Hmm ....
-
-
WP14
őstag
válasz MasterMark #140376 üzenetére
Nagyon jól érvelsz, de fogalmad sincs a különbségekről, azt látom, csak fújod a propaganda szöveget.
(#140377) ELACielvtárs Köszi, benned bíztam
(#140378) adamsfamily Tehát nem azért van ez a csoport, hogy a feltett kérdésekre válaszoljon, aki érdemben tud, "szakért" hozzá? Bocsánat, hogy ezt feltételeztem egy szakmai fórumról.
[ Szerkesztve ]
-
WP14
őstag
Megtenné valaki, hogy felcseréli a koax és sub kábeleit és felvételt készít a hangról, vagy egyéb más módon megméri a hangzásbeli különbségeket?
Köszönöm előre is.Nem értek hozzá, hogy milyen módon lehet mérni...
[ Szerkesztve ]
-
WP14
őstag
válasz MasterMark #140372 üzenetére
Én értem, hogy nyomjátok a hivatalos álláspontot, de valaki el tudja mondani saját szavaival, hogy a sub mitől nem 75 ohmos, vagy a koax mitől nem jó a sub helyére, vagy a kettő honnan tudja milyen jelet kap?
(#140373) Nemir Ombe Én is szeretem az iróniát. Ezek szerint a gyártók is kihasználják a humorérzéküket, hogy kinevessék a fogyasztókat.
[ Szerkesztve ]
-
WP14
őstag
válasz MasterMark #140368 üzenetére
Ezt értem, de az csupán elnevezés kérdése szerintem, fentebb a két kép linkelve....
(#140369) Dorian Jó, de a kábel honnan tudja, hogy milyen jelet kap, ha szerkezetileg ránézésre azonos és anyagában is? Fentebb a két kép.
(#140370) claire78 Neked is a fentieket tudom írni csak, szemre és szerkezeti leírásra sem látok különbséget a kettő közt, csak névileg különítik el egymástól.
[ Szerkesztve ]
-
Dorian
félisten
-
WP14
őstag
válasz Nemir Ombe #140366 üzenetére
Akkor emeld ki, amit figyelmesebben kell olvasnom, mert 5-ször átolvastam és még mindig "paraszt vakításnak" tűnik számomra, minél "többféle" kábel legyen, legalábbis névileg.
[ Szerkesztve ]
-
WP14
őstag
válasz Nemir Ombe #140364 üzenetére
Elolvastam, így sem tudom.
Egyik: többszörösen árnyékolt koaxiális kialakítás....
Másik: előre szerelt digitális koaxiális kábel...Önszorgalomból keresztmetszeti képet is kerestem mindkettőről, azokon sem látom a különbség(ek)et.
[ Szerkesztve ]
-
WP14
őstag
válasz Nemir Ombe #140361 üzenetére
Mi a különbség a kettő közt, ha mindkettő koax kábel RCA csatlakozóval?
-
-
Dorian
félisten
válasz g.osseus #140357 üzenetére
A Carbon szvsz borzasztóan túlárazott kábel, a Kácsás viszont elég gyenge. ~15 körül kapsz olyant ami van olyan jó, mint egy Carbon és sokkal jobb, mint a Kácsás. Egy ilyen Kácsás asszem hányódik az egyik fiókomban, ha akarod kipróbálni, kölcsön adom.
T12-höz a Boxert vedd, de nem árt hozzá egy kicsit normálisabb táp. Itt sem kell túlzásba menni, ~15 körül kapsz jót. Nekem van egy DIY ("Sín"-nevű) ami bevált szubokhoz (nemtom a készítő még csinál-e ilyent), de pl. a Belden 83803 is nagyon jó tápkábel, használtan esetleg megcsíphető 15-ért, az erősítőbe is nagyon ajánlott.
-
g.osseus
csendes tag
válasz Norbi 72 #140274 üzenetére
Gondolkodom a többi kábelen is, visszaolvastam ajánlásokat, tapasztalatokat. A szóban forgó CXC és CXA közé megfelelő lehet egy AQ Carbon? Mekkora a különbség eközött és egy 4e forintos Kácsa között?
Ugyanígy gondolkodom egy AQ Boxeren, amit használtan vennék, de lehet elég lenne szintén egy Kácsa. Thunder T-12-t hajtana. Mi a véleményetek?
-
Krisztian101
tag
Köszönöm a válaszokat!
BBéci: 90fok az meglesz és a fülmagasság fölött is. Ezek most is megvannak, csak szeretnék jövőre rendszert cserélni és nézegettem ezeket a dipol típusokat. Persze előtte megpróbálom meghallgatni őket.
[ Szerkesztve ]
-
BBéci
legenda
válasz Krisztian101 #140353 üzenetére
Akkor ajánlott, ha a THX ajánlás szerint tudod elhelyezni. tehát a hallgatói pozícióhoz képest kétoldalt, 90 és 110 fok közötti szögben, fülmagasság fölött 60-90 centire.
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
Norbi 72
veterán
válasz Krisztian101 #140353 üzenetére
Megfelelő elhelyezéssel nagyon háttérhangot adnak,ajánlott.
-
Krisztian101
tag
Tudnátok véleményt mondani a dipol háttérsugárzókról?
-
-
claire78
senior tag
-
claire78
senior tag
válasz Nemir Ombe #140347 üzenetére
Mert ha lenne MP, akkor utánaolvasnék, néznék teszteket stb, és akkor adott esetben lehet vennék.
-
claire78
senior tag
válasz Nemir Ombe #140345 üzenetére
Szó sem volt róla, h venni akarok.
Médiára elégedett vagyok a VTENnel, de külsőleg nagyon bejön ez a Pio.
Zenét pedig nem hallgatok ennyit, h megérje beruházni. -
Nemir Ombe
addikt
válasz claire78 #140344 üzenetére
Az már megint "kompromisszumos" és/vagy jó drága lenne .... filmre vegyél egy Dune Base 4K-t, zenére meg egy ilyen Pio-t és a végeredmény jobb lesz/lehet, mintha vettél volna egy "mindenttudó céleszközt" ugyanannyiért, mint ennek a 2-nek az ára (egyben) .... szerintem ....
Hmm ....
-
python1
veterán
válasz Norbi 72 #140341 üzenetére
Ja azok,voltak a srácnak hozzá frontjai is csak sajnos későn vettem észre a hirdetést,és azonnal elvitték.
Egyébként a center s 20kg elég masszív kabinettel,és igényesen furnérozott,lakkozott felülettel rendelkezik.A 42 cm-es mélységével igen nehéz integrálni rendszerbe,nálam pont jól érzi magát a faltól 60cm-es távolságban a hátfaltól mérve.
Majd még tesztelgetem,hogy esetleg további belső merevítést igényel-e a kabinet.
Sajnos centersugárzóknál igen gyakori hiba a többi sugárzóra s igaz,de a centeren azonnal meghallani,természetesen a minőségibb dobozokon kevésbé hallható ez a jelenség.[ Szerkesztve ]
-
-
python1
veterán
válasz antistati #140334 üzenetére
Köszönöm!
A rendszer Néhai Titan STD MK1-es kábelekt kapott,szerntem jól illik a rendszerebe,elég jó felbontású kábelek ezek.
Ezekről a kábelekről van szó,elég vaskos és merev kábelek.Pazolini : Igen jól emlékszel arról volt szó,hogy DIY lesz az összes doboz,de idő hiányában más megoldást kell választanom.A subbok amik DIY maradnak,és a sztereó vnal na meg az akusztikai panelek.
-
-
bigdady
nagyúr
válasz Nemir Ombe #139642 üzenetére
Azzal hogy?
-
Steady74
addikt
válasz Vicarious1 #140333 üzenetére
Egyelőre 2.0, gyűlik a pénzmag a további dobozokra, kari vagy kicsivel utána talán meg is lesz. Kicsit rápihenek, közel 7 számjegy ment el így is
-
-
Pazolini
senior tag
válasz python1 #140323 üzenetére
Azt hittem, - úgy emlékszem, ez volt az irány - hogy ez is DIY doboz lesz, ahogy frontok is. De most már úgy sejtem, a frontpár a hangsugárzó család legnagyobbja, a Ventis 222 lesz....
Az alátét keményfa és márvány? Így végül sikerült mozihangerőnél elérni a kellő csiilapítást?[ Szerkesztve ]
-
python1
veterán
válasz Norbi 72 #140330 üzenetére
Köszönöm!
Amit eddig hiányoltam a centersugárzókban mikrodinamika alacsony hangerőn,az most előjött, magasabb hangerőn meg üt rendesen. Ami megfogott,hogy nem annyira színez,mondjuk köszönhető a jó kábelezésnek is,és a mozi alatt a zenei részletek is nagyon szépen szólnak.[ Szerkesztve ]
-
python1
veterán
válasz Pazolini #140327 üzenetére
Ja ez csak a mozi technika 120kg,én inkább az állványtól féltem,hogy összeroskad.
A zenei vonal is alakul,OB-k kicsit csúsznak idő hiányában,az akusztikával is kezdenem kell valamit,de először a mozinak kell találni végleges helyet.
Egyébként bitangul szól a center,pedig még a régi centerem kalibrálásával teszteltem,de most valóban a cselekmények közepébe repít. -
Pazolini
senior tag
válasz python1 #140320 üzenetére
És ez csak mozitechnika, ugye? Kilóra is sok. Nem félsz, h megroppan a födém?
Azt a centert meg nyugodtan használhatnád dohányzónak, de simán oda is férne köré a kis család...
Nem semmi! Hogy állsz a fsz-i zeneszalonnal? Az is elkészült? Vagy csak te készültél el az anyagi erőiddel? -
BBéci
legenda
-
-
python1
veterán
válasz Lacielvtárs #140322 üzenetére
Köszönöm!
Remélem ez a center már hozza a várt szintet.
Azért nem is vettem nagyobbat,gondoltam ez is megteszi.
Triangle Nabis222[ Szerkesztve ]
-
-
VoidXs
nagyúr
-
Nemir Ombe
addikt
válasz Vicarious1 #140316 üzenetére
Lényegi információt ezzel a módszerrel nem fogsz kapni, mert ez "csak egy adat" és az egyforma hangerő/hangnyomáscsak egy töredéke a teljes "hangképnek" .... mellesleg; "kalibrálás" nélkül tényleg csak max. "tájékoztatásra" szolgál (ahogy BBéci is írta).... sőt láttam már magas hsz-t "ellőni" hangnyomásmérős beállítás közben, mert mást (és más frekin) mért a "műszer" a magas meg közben feladta .... ennél már csak a "collstokos távolságmérés" jobb móka ....
Hmm ....
-
Dorian
félisten
válasz trecom #140308 üzenetére
Ha az 5.0-t is cserélni akarod, akkor persze, kiváló választás. De ha meg akartad volna tartani emellett a sub mellett, az nem lett volna jó. T12 után nekem is le kellett cserélnem a Dali szettet, annyira kilógott hangminőségben a sub.
-
BBéci
legenda
válasz Vicarious1 #140316 üzenetére
A telefonok mikrofonja beszédhangra van optimalizálva, tehát körülbelül 800 és 3500 Hz közöttire.
[ Szerkesztve ]
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
Quetz
őstag
válasz Vicarious1 #140314 üzenetére
SPL mérő esetében C weight + slow, USB mérőmikrofon esetén Z Weight (azaz nincs súlyozás). Ipad esetén én a C-t használnám azt figyelembe véve, hogy csak a hangfalak hangnyomásának összehasonlítására lesz alkalmas, abszolút mérésre nem.
-
Vicarious1
aktív tag
Ipad-es hangfal dB mérésnél mire kell állítani: A, B, C, D, vagy Z ?
Illetve Fast, Slow, vagy Impulse mód? -
válasz Nemir Ombe #140312 üzenetére
Bizony, kell az egység mindenáron
"Egy perc hosszúságát az határozza meg hogy a budi ajtó melyik oldalán állsz." ¯\_(ツ)_/¯
-
Nemir Ombe
addikt
válasz Lacielvtárs #140311 üzenetére
Egy cég, de "akkoris".... a sub-okkal már eljátszották, most meg jöhet a többi ....??
Hmm ....
-
válasz Nemir Ombe #140310 üzenetére
Ez egy cég lenne? Vagy túl közel van egymáshoz a székhelyuk?
Vagy azonos a tervező alvállalkozókjuk?[ Szerkesztve ]
-
trecom
tag
válasz Nemir Ombe #140293 üzenetére
Köszi.
-
BBéci
legenda
-
nagyatt
tag
Az alabbi hangfalakat ti hogyan allitanatok sorrendbe minoseg alapjan, az aruktol fuggetlenul?:
Dali Ikon6Mk2
MA Silver 6
MA Silver 8
MA GS 20[ Szerkesztve ]
-
Borisz76
veterán
válasz Erwinke #140303 üzenetére
Szia.
Az öcsém régi ( 6-8 éves ) 32"-s Samsung TV-je produkált hasonló világos foltokat de nem csak a sarokban.
A képernyő közepén is.... Ezért vett egy 42"-s Panasonic FHD LCD TV-t. Azzal teljesen elégedett.Nem is olyan régen vett egy projektort is...
Talán BenQ de pontos típust nem tudok. FHD felbontást tudja és kb 100"-110"-s képet lő vele a falra.
Az ára valahol 500-600 euró környékén volt.Nem vagyok szakember de mintha úgy rémlene, hogy pont az a méret a "vízválasztó" amit írtál...55" környéke.
Alatta TV-t érdemes venni, felette projektort.Persze a projektor képmérete növelhető ha a hely engedi. Ez az előnye.
Bár szerintem egy 50"-s méret esetében TALÁN olcsóbb egy TV-t venni és jobb is lesz a képe mint a projektornak.
De majd más is jön és leírja a véleményét.
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
Erwinke
aktív tag
Üdv.
Vennék valamilyen megjelenitőt. De nem tudom melyik volna jobb. Jelenleg egy 4 éves sima FHD LCD Philips TV-vel rendelekezem 50"(akkoriban újonan 150e ft volt ha esetleg szükséges a pontos tipus akkor majd azt is leirom de semmi extra nincs benne, se wifi se OS se semmi). 2m-ről nézem cca. Ennél nagyobb megjelenitő nem is kellene ahogy olvastam ez teljesen optimális felbontás és méret a nézési távolsághoz. A tévével annyi gond van, h szerintem lassú mint ha szellesmes lenne a kép és vannak bevilágitások is a 4 sarokban és mikor sötét jelenetek vannak nagyon idegesitőek, h a sarkak meg világosak szinte fehérek.
De. Nem tudom melyik lenne jobb egy TV-t vagy egy Projektort venni. Ha ez eldől utána megkérdem a helyes fórumban, h abból is mit éri meg. Szintén FHD felbontásút vennék. Full sötét szoba egy lehelletnyi világos sincs, képátló szintén 50 - 55" Keret 500 - 1000€ -
migabi24
nagyúr
válasz Nemir Ombe #140300 üzenetére
ok, nálam bejött a trükk mert nem ismertem😀
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest