Hirdetés
-
PROHARDVER!
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
rootmin
tag
válasz
tomic #124181 üzenetére
#124185 Nemir Ombe Elolvastam, felfogtam, egyetértünk. Nem is neked szántam a válasz zömét, csak nálad kapcsolódtam be a témába.
Biztos vagyok benne, hogy a tapasztalt képminőségbeli változást nem közvetlenül a kábel okozza, hanem valamely, a csere következtében módosult paraméter. Nyilván nehéz megmondani, hogy adott esetben mi lehetett az ok.
Mondok egy lehetséges magyarázatot, hogy ne csak a levegőbe beszéljek: Simán lehet, hogy a kábel cseréje következtében valamilyen beállítás is módosult az eszközökön, mondjuk az RGB-tartomány. Mégis hogy?
HDMI eszközök csatlakoztatásakor lezajlik egy "handshake", ahol az EDID információk és az eszközök konfigurációja alapján az eszközök "megegyeznek" többek között az alkalmazott felbontás-frissítési frekvencia-bitmélység hármasban. Ilyenkor ha a lánc valamely eleme nem tudja a precedencia-lista első elemét, a rendszer ugrik tovább a következő elemre, pl. a 12 bites bitmélység helyett megpróbálja 8 biten.Egy ilyen ugrándozás simán okozhatja a Panákon defult automatán hagyott RGB tartomány elmászást.
Igen, ez csak spekuláció, lehet tök más az ok, nem is ez a lényeg, hanem hogy létezik rá lehetéges magyarázatMagyarul, az adott felhasználásra az a kábel nem volt elég jó. És ezt a fontos megérteni, ha az adott paraméterekhez elég jó kábelt találsz (ami még bőven nem a sok tízezres kategória, főleg rövid kábelnél), akkor onnantól felesleges többet költeni, mert nem lesz különbség.
De lehet, ártani nem árt, placebót adhat, mást nem. Szíved joga többért venni, de mivel tanácsért jöttél erre, kötelességemnek éreztem a szkeptikus oldalt is megtámogatni. A további győzködéstől viszont eltekintek.
Szerencsére van KáCsa próba, illetve elállás lehetőség másnál is, ha inkább a saját füledre hallgatnál.Saját tapasztalat: a TV-s topic egyik HDMI-keresztesháborúja után vettem médialejátszót a Pana GT60-hoz. Szándékosan a legolcsóbb kábelt vettem az Edigitalból. 1 év után, mikor felkerült a TV a falra és a kábelek védőcsőbe kerültek, örömmel dobtam ki, kontakthibás, rideg sz... volt, és tettem a helyére egy komolyabb,rugalmas Procab kábelt (~5000 Ft).
A képminőségben abszolút semmit nem tapasztaltam sem én, sem más a kalibrált, nem épp belépő TV-n.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- BestBuy topik
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Konteó topic
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Vicces képek
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Tőzsde és gazdaság
- Autós topik
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- További aktív témák...
- SONOS Arc hangprojektor Dolby Atmos 5.1.2 + Sonos SUB mélynyomó wireless, multiroom, AirPlay
- LG (OLED77B49LA ) 195CM 4K SMART PRÉMIUM OLED 120HZ UJ MODELL! AKCIÓ!
- LG (OLED65C47LA) 165CM 4K 120HZ SMART OLED 2025 MODELL! AKCIÓ!
- LG (OLED65B42LA) 165CM 4K 120HZ OLED ! UJ PRÉMIUM ! AKCIÓ!
- LG (77C47LA) 195CM 120HZ 4K OLED PRÉMIUM ! AKCIÓ! UJ MODELL
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 5290 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I Cam I W11 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L390 - i7-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest